Resultater Nationals Fall

Jeg finner ikke helt ut av hvordan resultater publiseres, så alt hjelp mottas med takk.

Den første turneringa ble ingen stor norsk suksess, men 25.plass av Kristian Ellingsen og Tor Eivind Grude er en bra debut av vårt lovende juniorpar. 31.plass til Espen og Boye. Jeg er blitt lovet oppdateringer av de som er der.

RESULTATER LIFE MASTER PAIRS

På søndag begynner lagturneringa (Board-A-Match) og senere i uka er det Blue Ribbon Pairs.
Link til resultater oppe til høyre. (Takk til Boye)

Tromsø promoteres i Nationals USA

Hei Snorre.

Nå er jeg i Providence i forbindelse med Nationals og har fokus på å prøve å overtale amerikarerne til å ta turen til Tromsø neste sommer. Mer kommer..

mvh Knut Brinchmann
generalsekretærJeg synes det er glimrende at NBF legger ned en stor jobb i å promotere sommerens EM. Om vi lykkes eller ikke får framtiden vise, men det er i alle fall bedre å angre på noe en har gjort. Hvis noen sier at dette koster, så kjenner alle som driver bunisess uttrykket "Ugifter til inntekts ervervelse" . Lykke til!!


President Jostein Sørvoll er også i Providence og skal spille senior sammen med makker Erik Bølviken og Peter Martstrander - Rune Andersen.

Team Sparebanken Sør - BMC - Cervelo utvider stallen

"Det har vært så mye velt de siste årene", sier Thor Hushovd i samtale med bloggen , "at vi trenger noen ryttere som har litt pondus og ikke faller for en liten stein. Et annet forhold er at vi også trenger syklister som kan gå i brudd bakfra i feltet, De bruddene holder jo som oftest helt inn til mål."

Inge Kvarven imponerer!!

 Dette spillet har jeg fått av Trond Are Nitter. Han forteller at  

"Hei Snorre

Dette spillet fra Norsk på Norsk på BBO var så fint at det bør deles med fleire.

Inge er ein flink kortfører, og rutersakinga før bordet fekk han gjerne på sporet.

Både du og eg ville vore godt fornøyd med eit slikt spill. :)

 

mvh

TARE"

 

  Han fikk det normale utspillet med kløverknekten. Du ser sikkert at ruter ut vil ødelegge alle forbindelser og gir beit, men det forringer ikke en flott prestasjon.

Inge stakk med esset og tok sine syv sparstikk. Vest kasta tidlig to ruter og det fikk han til å gi opp ruterfinessen.

Derfor spilte Inge seg fra til femkort-possen under
     
  På ruter til esset måtte vest av med en hjerter for å holde kløveren. Ikke noe valg.

Så tok han for KD i kløver og du ser sikkert at øst også må ned på singel hjerter konge for å holde ruterkongen.

På hånda forsvant ruteren i tredje siste stikk og hjerter to ble det trettende!!

Nå er det bare å bestille!!

Det er flott at de som skal til Tromsø legger ut info for å friste alle andre. Vi vet av erfaring at folk trekker folk, så det er bare å hive seg rundt. Jeg håper også prosjektet og NBF er flink til å publisere alternative overnattinger og vise hvor/hvordan det går an å gjøre oppholdet noe billigere. Er det enkeltpersoner som kjenner til muligheter, skal jeg være med å legge ut.

Nationals Fall (oppdatert)

starter over helga. Vi husker godt at Boye og Espen vant Spingold etter finaleseier over Monaco-Zimmermann.

Espen og Boye skal spille igjen. Det samme regner jeg med at Tor og Geir skal gjøre. Norge stiller med enda et lag. Jan Tore Berg - Per Erik Austberg og Peter Marstrander - Rune Andersen skal være med i det jeg tror er deres første Nationals. Jeg er spent på seedingen og håper at de ikke får en alt for tøff reise. 

Det er ingen god hjemmeside oppe enda, men jeg kommer med linker.

Boye har et par oppdateringer i kommentarfeltet.

Det store symesterskapet

går nå i beste sendetid på NRK.Vi venter i spenning på neste reality-serie der klipping av tånegler er det store. For ikke å snakke om direktesending fra Valdresmesterskap i lefsebaking og "sakte-TV" der vi ser hvor kjapt klesvasken tørker i høstbrisen.

Ikke rart vi samler oss rundt skjermen.

Hva melder du nå ? (Fasit)

Det er sjelden noe som er fasit i bridge, men spiller under har en fasit hvis en tenker på hvordan "moderne" meldeteori har utviklet  seg.
Når vi har trumftilpass, er det mange måter å invitere på. Har vi ikke funnet tilpass og kanskje skal melde 3NT, er det også flere mulige invitter. Det som ofte er problemhender, er de gangene vi ikke har åtte trumf tilsammen og vi befinner oss i sjiktet mellom utgang og slem. Eventuelt mellom 6-trinnet og 7-trinnet.

Derfor benytter mange 4NT som invitt til 6NT, såkalt kvantitativ 4NT. De mest vanlig er disse:

1NT - 4NT og 2NT-4NT. 

Det betyr at åpneren skal legge på med maks og passe med minimum. Noen ganger kan NT-åpneren melde en farge for om mulig finne en bedre slem på 4-4 tilpass.

Dette vil også være invitt hos mange.

1sp - 2ru
2hj-   3kl
4NT


Åpneren har (godt) kløverhold, men for gode kort til bare å melde 3NT. En typisk hånd vil være 5-4-1-3 evt 5-4-2-2 og ca 17-18 hp.

Hos de parene som jobber med systemet sitt, er sekvenser som under typisk kvant.

1NT - 2kl
2ru -  3kl
3sp - 4NT


3kl er nytt spørsmål og 3sp viser 3-2-4-4. Hvis svarhånda vil spørre etter ess, må han først fastlegge en farge som trumf, f.eks 4kl. Nå vil en påfølgende 4NT være Blackwood. 
Dere ser sikkert poenget med dette, fordi han som svarer 3sp har vist fordelingen sin, men ikke vist styrken. Han kan enda ha 15 dårlige og 17 gode. Derfor er det fornuftig å ha 4NT som invitt.

"Tommelfinger-regelen" er derfor denne:

"Hvis den som melder 4NT på en enkel måte kunne fastlagt en farge som trumf, er hopp til 4NT invitt"

Denne definisjonen må par med ambisjoner jobbe med og de må finne ut når den gjelder. Det er helt opplagt at enkelte ganger vil det være meningsløst at 4NT ikke skal spørre etter ess, selv om en strengt tatt kan finne mulige måter å melde annerledes på. En annen faktor som er viktig, er at tvetydige 4NT er en kilde til misforståelser, gjerne dyre misforståelser også. Derfor vet jeg at enkelte par, klok av skade, er forsiktig med å benytte 4NT som enten/eller. Jeg vet at Tor Helness og Geir Helgemo inntil nylig har vært av de parene som melder "enkelest". Ikke fordi at de ikke skjønner system, men for at de ønsker å beskytte seg selv mot katastrofer. 
Tilbake til spillet helt øverst er det opplagt at 4NT passer inn i derfinisjonen av kvant. Derfor melder både Boye, Espen og Jan Tore 4ru for å fastlegge sparen som trumf. Stian A Evenstad er også enig. Alle har planer om å gå i Blackwood med spar som trumf etterpå.

Jeg vet ikke om det er symptomatisk, men jeg ser at spillere på vei opp og fram, gjerne går lengre veier og de kompliserer meldingsforløp. Marius Bartnes melder 5NT som "pick a slam". Har han virkelig tenkt å gi opp storeslemmen om makker har de sannsynlige tre nøkkelkortene spar EK og kløver ess? Klukken er redd for sparfargen som makker har meldt tre ganger og selv har damen i. Ja, 7kl/hj/NT kan være eneste storeslem om makker har f.eks EKn8765,52,542,ED, men hvordan i all verden skal vi klare å luke ut kløverdame uten å måtte gå glipp av sparkongen?

Det er ikke første gangen jeg mener å se at de aller beste spillerne tar lettere veier til mål. I bridge er det ikke mulig å få med alle varianter og da må en noen ganger ta på støvelene med litt grovt mønster for å komme fram i søla.


Hva melder du?

Dette spillet er fra CodanCup. Hva melder du over makkers 3sp som lover en grei sekskort eller alle syvkort. (Han vil ikke gjenta K76543 tre ganger)
Logg deg på og svar i kommentafeltet.

Svar på Quiz 3

 Her er kortene og meldingsforløpet


2NT = 16-17 med akkurat tre spar.

ED satt bak i kløver så vi måtte være i 6ru. Dit kommer vi bare hvis jeg melder 3ru over 2NT. (og at Geir støtter til 4ru). Når jeg meldte 4kl var vi sjanseløse. Geir nedvurderte KKn i kløver og jeg hadde meldt hånda mi ferdig.

3ru = 10 poeng
4kl = 4 poeng

Gi Geir denne hånda: Exx,Exx,KDx,Exxx og jeg snur skalaen over. (Spiller selvsagt på Reverse Dummy og stjeler tre kløver på hånda i 6sp.: De som bare er litt eksentriske tar EK i spar og tre ganger ruter. De feige tar ut trumfen og løser ruteren uten taper )

Svar på Quiz 4

Her er kortene og meldingsforløpet


Jeg skal ikke påstå at jeg meldte veldig vitenskapelig i øst, men jeg visste at hadde makker kløverdamen eller ruterdame måtte det være fint spill for 7sp. Nå hadde ikke Geir noen av dem og da sto kontrakten på ruteren 3-3 eller kløverdama dobbel. Omntrent 45,6 % tipper jeg. Om det sto tretten stikk eller ikke spiller ingen rolle.

Jeg skulle nok meldt 3NT over 3sp. Da tipper jeg Geir går ned i 4sp med minimum for 3sp og da legger jeg meg kanskje til på 6-trinnet?

De fleste mener at Geir sin 3sp er for hardt. Jeg liker heller ikke å oppvurdere slike hender når en enda ikke vet noe om makkers kort. Vest sin ruter er flott hvis makker har rutertilpass, utem ruter hos makker er det en helt normal 12-14. Singel hjerteress kan være bra og det kan være ubrukelig til noe mer enn å ta et stikk. Knektene kan tette farger eller de kan være to unyttige glansbilder.

Jeg liker normalt ikke å spiintre singel ess, men det er jo singel hjerter (og delvis 5-4-3-1) som gjør at hånda kan være bra. Derfor er jeg ikke uenig med Nils som sier at "Skal du melde noe annet enn 2sp, er 3hj nærliggende."
Hopp til 3sp viser normalt 15-16 hp og en hånd som ikke passer for 1NT eller en ubalansert hånd som ble veldig sterk når makker meldte spar. Gi deg en ruter mer og et par kløver mindre, f.eks KKn109,E3,EKn9543,3 og 3sp er nesten en undermelding selv om den har bare 12hp. Eller ENDA bedre om en flytter på hjerteresset til kløver: KKn109,3,EKn9543,E3.

Med den siste hånda vil makker hoppe til 3hj, et hopp som ikke nødvendigvis betyr ekstra honnørstyrke. Hoppet til 3sp forventet jeg mer enn 13hp og en litt tam 5-4-3-1 hånd, men jeg skjønner selvsagt Geir sin tankegang.

To BBO spill fra søndag kveld

 

  Første er det Frank Svindal som viser hvordan det skal spilles i 3NT.
Spar ut til esset, ruter knekt til esset, mer spar, ruter 10 til kongen og mer spar.

Nå tok han to ruterstikk, spilte seg hjem på kløverkongen og tok for DJ i spar. 

Han har tatt syv stikk og har kløveresset. Hvordan får han det niende?
  
  Hjerter til kongen går bra, men kløverkappen går ikke bra. Svinet spilte enkelt og greit kløver til esset i tilfelle vest hadde blanka dama sin. Det hadde han ikke, men fikk komme inn på den i tolvte stikk.

Hjerterkongen ga det trettende og kontrakten.
     
  Gjermund Rekstad traff ikke blink med hjerter ut til damen, men enda ser det tungt ut. Spillefører burde nok starta med å kryss-stjele, men han spilte ruter damen som  han fikk for. Så kløver til kongen og mer ruter. Nå stakk Lars Arthur og spilte med ruter. 

Vi på tribunen lente oss tilbake og mente at dette var en bortspilt ruterslem. 

Se nå hva som skjedde når spillefører tok for EK i spar og stjal en spar. Så en liten kløver til stjeling på hånda i posisjonen under.
  

 

Spar ti fra hånda og syd må kaste hjerteren sin for å holde to kløver. Spar stjeles og så tar spillefører for kløveresset. Nå er det nord som må gi opp og kaste et av majorholdene sine. Han lot også en hjerter gå og spillefører tok det siste med hjerter to!!

En perfekt tosidig skvis med utsatt tempo.

Spill fra Farsund Monrad lag (1)

Quiz 1

Først skal du få prøve deg for å se om du klarer å løse problemet med en 8-4 hånd.

Hva melder du over makkers 3NT og hvordan tenker du deg det videre meldingsforløpet?
(logg deg på og svar i kommentarfeltet)

Reprise 1 & 2

Jan Tore Berg har ingen kjempelang karriere som bridgespiller helt på norsk toppnivå. Vel har han spilt kort i mange år, men det er først det siste tiåret  at han virkelig har vist seg fram som en av de aller største stjernene våre. Landslagsplassen til EM i 2012 var helt fortjent. Her er et av de tøffeste spillene jeg har skrevet om noen gang. Enkelt, men genialt.

Spillet er fra en privat lagkamp på BBO. Det er kanskje noen som tror at en uhøytidlig PC-bridge en søndag kveld ikke er prestisjefylt. Dere må tro om igjen, fordi konkurranseinstinktet hos de fleste er sterkt og de gis ikke ved dørene noen gang. Ronny regna med at far Kai ville spille ut et svart kort som sannsynligvis ville gi bort både stikk og tempo. Han visste at NS hadde bare syv hjerter til sammen og at makker derfor hadde to. Med hjerter ut holdt det å få han inn en gang for å ta beita. Det kom hjerter syv ut til nieren og spar tilbake. Jan Tore vant hjemme og telte til åtte sikre vinnere. Med ruterkongen bak ville motparten kunne ta fem stikk, men det fantes det medisin mot. Hjerter i stikk tre!!

Som makker i nord tenkte jeg at nå har det klikka for Larvik-gutten, men av erfaring vet jeg at bak det som ser ut som en svært underlig plan, ligger det ofte som regel en genistrek. Ronny kom inn og kunne ikke ta mer enn tre hjerterstikk til sammen uten å godspille det niende i hjerter for spillefører. Han fortsatte i spar, men nå kunne Jan Tore farefritt ta ruterfinessen fordi forbindelsen til det fjerde hjerterstikket var brutt.
  
Motto: Angrep er det beste forsvar!!

_________________________________________________________________________

Taper på taper

 

er velkjent teknikk som spillefører, men i dette spillet hadde jeg en opplagt taper og en annen som ikke var så lett å se ved første øyekast.


Jeg husker ikke verken hvem jeg spilte med eller mot i dette spillet, men poenget er like fint for det. Det kom EK i kløver og mer kløver. Jeg var i ferd med å kaste ruterdame fordi det måtte jo være en klink taper? Vent litt, det haster jo ikke å kaste ruterdamen. Jeg lar en spar gå først. Sitter den 3-2, kan jeg jo kaste ruterdamen etterpå.


Nå fikk jeg belønning, fordi etter å ha tatt ut trumfen tok jeg for to høye spar og oppdaget at sparen satt 4-1. Jeg tok for ruter ess og var sjeleglad for enda å ha ruterdamen i behold. Den brukte jeg til å spille inn vest og fikk det tiende og kontrakten når han måtte spille til dobbelrenons. Tre tapere i minor var alt!

 Økonomiske muskler i Kristiansandsregionen

For et par år siden mista vi en av våre gode bridgevenner her i byen, Per Ove Schei. Han var mye syk den siste tida og ikke så aktiv på bridgefronten. Vi var mange som hadde noe kontakt med Per Ove og han var alltid interessert i det som skjedde med oss. Han klarte ikke alltid å følge med på nettet, så oppdateringer var han glad for.

Per Ove var på mange måter en bridgens gentleman og ville at ting skulle foregå etter reglene. En revoke var en revoke og hadde du vist et kort, var det ingen bønn. Da ble det straffekort. Vi prøde å si at det var ikke så farlig på en klubbkveld, men der var han ikke enig. Han kunne være sær. Jeg husker da han kom i klubben etter å ha vært borte i lang tid. Da hadde noen i tiden som hadde gått bestemt at nord skulle være en annen vei enn det som var magnetisk korrekt. "Nord skal være mot nord!", var en klar melding fra Per Ove.

Per Ove hadde ingen nære pårørende som han hadde kontakt med, så da han døde testamenterte han hele arven sin til Kristiansand BK. I det siste året har klubben med Tom Høiland i spissen jobbet med å opprette et fond med statutter som ivaretar Per Ove sin ønsker. Dette er nå på plass og etter Per Ove sitt ønske er det Tom og brødrene Mæsel som skal styre fondet. Det ligger noen begrensinger i hva det kan brukes penger på, i alle fall på kort sikt.

SIB (Sørlandets Internasjonale Bridgeklubb) er ikke aktiv lenger og SIB hadde også et betydelig overskudd etter tjue vellykkede turneringer. I forrige uke ble det bestemt at SIB sine penger overføres til Per Ove sitt fond for at de skal være med å støtte bridgefremmende tiltak i regionen. Dette betyr at vi på Sørlandet har mange hundre tusen å bruke i de kommende årene. Det hviler et ansvar på de som er satt til å bestyre midlene. Da tenker jeg ikke bare på å passe på at pengene ikke sløses bort, men kanskje enda mer å la dem få føtter å gå på. Penger i banken er vel og bra, men der skaper de ingen aktivitet. Jeg håper å komme tilbake til en samtale med Tom Høiland hvordan han sier noe om hvilke planer fondet har, både på kort og på lang sikt.

HER ER ET SPILL MED PER OVE

Europa snakker om oss!! (Tromsø)

så det er superviktig å jobbe steinhardt for prosjektet å overbevise om at Tromsø ikke trenger å bli så dyrt som det snakkes om. Få ut informasjon i bøtter og spann. Litt lenger nede ser du en artikkel som ble publisert i bridgewinners.com i dag.

Det jeg personlig synes er mest trist, er forhold NBF og EM-Tromsø ikke kan så mye for. Jeg antar det er EBL som bestemmer dette og det jeg snakker om er startkontingentene. Kan det være nødvendig at det koster over 7000 kroner for å være med i lagturneringa? For de fleste er jo alvoret slutt etter innledende Round Robin og det er jo tross alt ikke SÅ mange spill? De andre turneringene er også i overkant vel?

Her er artikkelen fra bridgewinners.com

Are you rich enough to play in Tromsö?
 

The only document available regarding the 2015 European Open Championship can be found at: http://test.tromso2015.no/

In Antalya-2007, Sanremo-2009 and Poznan-2011, the participants were guaranteed to play 3 days of qualifiers at the Open Teams event, after which the KO’s would start with the round of 32. I think that was fair enough.

In 2013 Ostend, the EBL ruined the format completely. The qualification lasted only 2 days (playing just 100 boards!) and then the KO’s started with the round of 16 !!! So you had to be among the world’s best 16 teams to be able to play at the third day of the competition and get your money’s worth (the entry fee was a massive 800 € per team).

Now, for Tromsö-2015, the format (according to the above web page) seems to have been slightly improved. You still get only 2 days of guaranteed play, but the KO’s start with the round of 32. Am I the only one who still finds this dreadful?

I believe all participants should be able to play at least 3 days (like in the previous editions of European Open). The EBL seems to have a different idea obviously. They squeeze 8 different European championships into 2 weeks, collect approx 200€ entry fee per person per event, and get it over with.

EBL will probably argue: “All eliminated players are welcome to play free of charge in the EBL Cup BAM side event”. Would you like to go all the way to Tromsö to play in a side event? The Side Event where all losers congregate?

The preliminary entry fees for Tromsö have also been posted at the above web page. The Open Teams entry fee is 800€ again. So, start saving now.