To BBO spill fra søndag kveld

 

  Første er det Frank Svindal som viser hvordan det skal spilles i 3NT.
Spar ut til esset, ruter knekt til esset, mer spar, ruter 10 til kongen og mer spar.

Nå tok han to ruterstikk, spilte seg hjem på kløverkongen og tok for DJ i spar. 

Han har tatt syv stikk og har kløveresset. Hvordan får han det niende?
  
  Hjerter til kongen går bra, men kløverkappen går ikke bra. Svinet spilte enkelt og greit kløver til esset i tilfelle vest hadde blanka dama sin. Det hadde han ikke, men fikk komme inn på den i tolvte stikk.

Hjerterkongen ga det trettende og kontrakten.
     
  Gjermund Rekstad traff ikke blink med hjerter ut til damen, men enda ser det tungt ut. Spillefører burde nok starta med å kryss-stjele, men han spilte ruter damen som  han fikk for. Så kløver til kongen og mer ruter. Nå stakk Lars Arthur og spilte med ruter. 

Vi på tribunen lente oss tilbake og mente at dette var en bortspilt ruterslem. 

Se nå hva som skjedde når spillefører tok for EK i spar og stjal en spar. Så en liten kløver til stjeling på hånda i posisjonen under.
  

 

Spar ti fra hånda og syd må kaste hjerteren sin for å holde to kløver. Spar stjeles og så tar spillefører for kløveresset. Nå er det nord som må gi opp og kaste et av majorholdene sine. Han lot også en hjerter gå og spillefører tok det siste med hjerter to!!

En perfekt tosidig skvis med utsatt tempo.

Spill fra Farsund Monrad lag (1)

Quiz 1

Først skal du få prøve deg for å se om du klarer å løse problemet med en 8-4 hånd.

Hva melder du over makkers 3NT og hvordan tenker du deg det videre meldingsforløpet?
(logg deg på og svar i kommentarfeltet)

Reprise 1 & 2

Jan Tore Berg har ingen kjempelang karriere som bridgespiller helt på norsk toppnivå. Vel har han spilt kort i mange år, men det er først det siste tiåret  at han virkelig har vist seg fram som en av de aller største stjernene våre. Landslagsplassen til EM i 2012 var helt fortjent. Her er et av de tøffeste spillene jeg har skrevet om noen gang. Enkelt, men genialt.

Spillet er fra en privat lagkamp på BBO. Det er kanskje noen som tror at en uhøytidlig PC-bridge en søndag kveld ikke er prestisjefylt. Dere må tro om igjen, fordi konkurranseinstinktet hos de fleste er sterkt og de gis ikke ved dørene noen gang. Ronny regna med at far Kai ville spille ut et svart kort som sannsynligvis ville gi bort både stikk og tempo. Han visste at NS hadde bare syv hjerter til sammen og at makker derfor hadde to. Med hjerter ut holdt det å få han inn en gang for å ta beita. Det kom hjerter syv ut til nieren og spar tilbake. Jan Tore vant hjemme og telte til åtte sikre vinnere. Med ruterkongen bak ville motparten kunne ta fem stikk, men det fantes det medisin mot. Hjerter i stikk tre!!

Som makker i nord tenkte jeg at nå har det klikka for Larvik-gutten, men av erfaring vet jeg at bak det som ser ut som en svært underlig plan, ligger det ofte som regel en genistrek. Ronny kom inn og kunne ikke ta mer enn tre hjerterstikk til sammen uten å godspille det niende i hjerter for spillefører. Han fortsatte i spar, men nå kunne Jan Tore farefritt ta ruterfinessen fordi forbindelsen til det fjerde hjerterstikket var brutt.
  
Motto: Angrep er det beste forsvar!!

_________________________________________________________________________

Taper på taper

 

er velkjent teknikk som spillefører, men i dette spillet hadde jeg en opplagt taper og en annen som ikke var så lett å se ved første øyekast.


Jeg husker ikke verken hvem jeg spilte med eller mot i dette spillet, men poenget er like fint for det. Det kom EK i kløver og mer kløver. Jeg var i ferd med å kaste ruterdame fordi det måtte jo være en klink taper? Vent litt, det haster jo ikke å kaste ruterdamen. Jeg lar en spar gå først. Sitter den 3-2, kan jeg jo kaste ruterdamen etterpå.


Nå fikk jeg belønning, fordi etter å ha tatt ut trumfen tok jeg for to høye spar og oppdaget at sparen satt 4-1. Jeg tok for ruter ess og var sjeleglad for enda å ha ruterdamen i behold. Den brukte jeg til å spille inn vest og fikk det tiende og kontrakten når han måtte spille til dobbelrenons. Tre tapere i minor var alt!

 Økonomiske muskler i Kristiansandsregionen

For et par år siden mista vi en av våre gode bridgevenner her i byen, Per Ove Schei. Han var mye syk den siste tida og ikke så aktiv på bridgefronten. Vi var mange som hadde noe kontakt med Per Ove og han var alltid interessert i det som skjedde med oss. Han klarte ikke alltid å følge med på nettet, så oppdateringer var han glad for.

Per Ove var på mange måter en bridgens gentleman og ville at ting skulle foregå etter reglene. En revoke var en revoke og hadde du vist et kort, var det ingen bønn. Da ble det straffekort. Vi prøde å si at det var ikke så farlig på en klubbkveld, men der var han ikke enig. Han kunne være sær. Jeg husker da han kom i klubben etter å ha vært borte i lang tid. Da hadde noen i tiden som hadde gått bestemt at nord skulle være en annen vei enn det som var magnetisk korrekt. "Nord skal være mot nord!", var en klar melding fra Per Ove.

Per Ove hadde ingen nære pårørende som han hadde kontakt med, så da han døde testamenterte han hele arven sin til Kristiansand BK. I det siste året har klubben med Tom Høiland i spissen jobbet med å opprette et fond med statutter som ivaretar Per Ove sin ønsker. Dette er nå på plass og etter Per Ove sitt ønske er det Tom og brødrene Mæsel som skal styre fondet. Det ligger noen begrensinger i hva det kan brukes penger på, i alle fall på kort sikt.

SIB (Sørlandets Internasjonale Bridgeklubb) er ikke aktiv lenger og SIB hadde også et betydelig overskudd etter tjue vellykkede turneringer. I forrige uke ble det bestemt at SIB sine penger overføres til Per Ove sitt fond for at de skal være med å støtte bridgefremmende tiltak i regionen. Dette betyr at vi på Sørlandet har mange hundre tusen å bruke i de kommende årene. Det hviler et ansvar på de som er satt til å bestyre midlene. Da tenker jeg ikke bare på å passe på at pengene ikke sløses bort, men kanskje enda mer å la dem få føtter å gå på. Penger i banken er vel og bra, men der skaper de ingen aktivitet. Jeg håper å komme tilbake til en samtale med Tom Høiland hvordan han sier noe om hvilke planer fondet har, både på kort og på lang sikt.

HER ER ET SPILL MED PER OVE