Island

 RESULTATER LAG

Lag De Botton vant etter en dramatisk innspurt. Det så ut å gå Danmarks vei med to spill igjen, men først slo De Button tilbake i sin kamp mot Gillis med en steinhard 3NT som kunne vært beita, men i praksis ikke var så lett å finne rett motspill. + 7 IMP.

Så tok lag Sinclair 18 IMP på Danmark i de to siste spillene og dermed en flott seier til Janet De Botton, Arthur Malinowski, Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen. Vi gratulerer. 
Her er de to avgjørende spillene.
I stedet for en normal hjerter fra lengste og beste farge, starta Kamil- Sinclair med kløver 10 til dame og ess. Så skift til ruter. Nå måtte dansken ha løst sparfargen, men det klarte han naturlig nok ikke. Det var ikke så lett å komme fram og tilbake, men hadde han hatt en liten ruter i stedet for damen i bordet, tror jeg han hadde vunnet. Da ville han stukket med esset og dobbelkappa sparen. Nå slapp han ruteren til bordet og la ned sparesset for beit.Danmark stoppa i 5kl og tapte dermed en soneslemsving når sparen satt 3-3. 

Gratulerer tli lag De Botton!!


Gratulerer til Torhild Heskje og Siv Thoresen med seier på bulteren!


___________________________________________________________


Skille mellom 4/5 og seks spar

Det er mange par som har valgt at overmelding av motpartens innmelding 1ru/1hj etter makkers åpnng, viser hhv seks hjerter og seks spar. Dette fordi det sjette majorkortet ofte er så viktig, både for å vurdere egen kontrakt og når det skal spilles motspill. Jeg har forståelse for at Thomas ikke klarte dette motspillet når makker viste 4+ spar med sin dobling.Thor Erik fant et godt utspill med kløverdamen, men Thomas stakk og skifta til sparkonge. Spillefører vant og nord la fireren. Så to ganger trumf og ruter til knekten. Hadde du klart å skifte tilbake til kløver nå? Det tror jeg er nesten umulig, men hvis nord kunne vist sekskort spar ved å melde 2hj første gang hadde motspillet sagt seg selv. Thomas prøvde å ta et sparstikk til, men da rakk dansken å godspill ruter 9 til et kløveravkast.

_______________________________________________________________________________________


Sånne lagkamerater vil jeg også ha

  Når jeg bakspiller de beste, ser jeg hvor ulike vi er i tankegangen. Vest sperrer med 3sp og lager et ekkelt problem for nord, men jeg ville ikke tenkt på noe annet enn 3NT. Aldri.

Jeg vet ikke hvordan Hoffa tenker, men 5NT ber makker melde en eller annen slem. Ikke spør meg hvorfor han i det hele tatt tenker tanken og selv om makker hadde kløverfarge, rutertilpass og ruterkappen gikk, var det ikke mulig å vinne 6kl. 

I slike spill måtte jeg ha betalt ut 14-15 IMP, men ikke hos DeBotton. Der passer syd og Arthur åpner med 4sp i vest, får spille kontrakten og vinner ti stikk, + 620 og 12 IMP inn!!
     
     Tyskland kom i en normal 4sp, men når du ser sitsen ser du at det ikke er mulig å vinne ti stikk.

Thomas og Hoffa kommer i 3NT, en kontrakt som i utgangspunktet er langt dårligere enn 4sp. I 4sp må både sparen sitte 4-1 og sitsen må være slik at rutertaperen ikke rekker å forsvinne på kløverdamen. Jeg tipper 4sp har en vinnersjanse på 80%, minst.

I 3NT må man ha fire hjerterstikk, selv uten ruter ut. 3-3 sits er 33% sannsynlig, men hjerter 9 gjør at oddsen er noe bedre. Kløver 9 gjør også at det er muligheter for fire stikk der (Kn10x). Likevel ikke særlig mer enn 50% sannsynlig, vil jeg tror.

Don't argue with success og nye 12 IMP til De Botton.

Parturneringa på Island

 RESULTATER     

Tyskerne Gromøller og Rehder leda en stund med over 700 poeng og hadde nesten 64% score. De stoppet litt opp mot slutten, men seieren var aldri truet. Det var lite norsk i teten lenge, men når det nærmet seg slutt kom det ene paret etter det andre sigende. Tre norske landlagspar blant de elleve og en fin bronse til Thor Erik og Thomas. Spesielt gledelig innsats av Torild Heskje og Siv Thoresen med syvendplass. Jo Arne Ovesen - Tolle Stabell på sjette er også sterkt. Jeg trodde Silla og Espen skulle vinne turneringa når jeg så at de ledet i går, men der var det bråstopp, spesielt i den første sesjonen på fredag.

I morgen begynner lagturneringa. Der blir det norsk seier ved Berg - Austberg - Berg - Simonsen.


1 26 7330,7 59,8 Michael Gromoeller - Martin Rehder GER
2 131 6975,7 56,9 Aðalsteinn Jörgensen - Bjarni H Einarsson
3 103 6902,3 56,3 Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen ENG
4 27 6901,1 56,3 Nevena Senior - Rumen Trendafilov ENG - BUL
5 53 6877,7 56,1 Snorri Karlsson - Þorlákur Jónsson
6 45 6843,7 55,8 Jo Owesen - Tolle Stabell NOR
7 54 6839,0 55,8 Siv Thoresen - Torild Heskje NOR
8 61 6814,2 55,6 Stefán Jóhannsson - Kjartan Ásmundsson
9 3 6800,2 55,4 Sam Bahbout - Wouter Van Den Hove BEL
10 10 6793,2 55,4 Karl G Karlsson - Friðjón Þórhallsson
11 70 6723,1 54,8 Jan Tore Solli Berg - Per Erik Austberg NOR
12 138 6709,0 54,7 Jón Baldursson - Sigurbjörn Haraldsson
13 127 6691,7 54,6 Hrund Einarsdóttir - Ásgeir Ásbjörnsson
14 13 6684,7 54,5 Peter Bertheau - Gunnar Hallberg SWE - ENG
15 132 6663,5 54,3 Tom Hanlon - John Carroll IRL
16 120 6643,2 54,2 Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen NOR
17 66 6610,6 53,9 Jonas Houmöller - Anders Hagen DEN
18 58 6609,3 53,9 Rune Bjelland - Björn Börre Leinan NOR


___________________________________________________

 

  Mot slutten av første dag lå Espen Lindqvist og Erik Sælendsminde helt i toppen. Spillet til venstre er fra denne perioden. 

Nord var kanskje litt forsiktig og kunne meldt seg på, f.eks over 1sp? I parturnering er det alltid skummelt å bli for redd.

Hjerterdamen ut til esset. Spar til konge og ess, og hjerterknekt til kongen. Nå hadde det vært best med ruter til kongen og mer ruter, men å seile ruter ti så ikke unaturlig ut.

Nord vant og spilte hjerter 10 som vant. Syd kastet en ruter og hadde nå singel ess igjen. Så kløver til konge og ess, men spar til bordet avslørte nå 4-1 sitsen. 

Stillinger er som under:
     
  Jeg er ganske sikker på at Silla irriterte seg over å ha stukket kløveren. Nå kan han ikke spille ruter uten å gi motparten en stjeling siden de har ordner seg forbindelse. Å ta ut trumfen er ikke aktuelt.

Men Silla fant en veldig tøff løsning. I posisjonen til venstre spilte han kløver! 

Nord vant og tok for hjerter 9 til stjeling. Så en liten ruter og syd er inne på esset. Han kan ikke gjøre noe for å hindre hjemgang!!

Et aldri så lite dementi angående EM og Norge

Jeg skreiv i min kommentar til uttaket av landslagstropper at NBF ikke kommer til å stille med norske landslag i EM. Dette har jeg forstått ut fra blant annet siste intervjuet med Christian Vennerød der jeg oppfatter at han sier det er urealistisk på annen måte enn "Norge Choice" eller "Norge Codan", altså sponsorlag. "Det er nok tungt å svelge for NBF", sier han. Vi vet også av erfaring av sponsorer i bridge heller ikke vokser på trær.

I kveld ringte styremedlem Eva Flått og ønsket at jeg skulle skrive at NBF slettes ikke har bestemt at det ikke skal sendes landslag til EM i Tromsø. Det skal besluttes i styremøte 28.februar. Hun ville ikke forskuttere utfallet av saken før møtet. Når jeg spurte om hvilke betingelser som eventuelt vil følge landslag, ville hun ikke si noe om det heller. "Det må vente".

Eva sier også at styret har hatt et ønske om et mer profesjonellt opplegg rundt landslagene. Ansettelsen av sportsjef og opprettelse av sportslig utvalg var tiltak for å starte den jobben, men sykdom har gjort at prosessen ikke har kommet så langt som de hadde håpet. 

Jeg beklager at jeg har tolket denne saken feil, men jeg kan ikke annet enn å undre meg over hvorfor NBF skal vente til 28.februar med å bestemme om vi skal stille med landslaget i vårt første egenarrangerte EM på femti år. Selvsagt bør vi det og det burde etter min mening vært bestemt for lenge siden. Vi fikk tildelt EM for snart et år siden og det kunne vært det første som ble vedtatt. Ikke minst det at landslagskaptein Christian Vennerød har vært så tydelig på at han ønsker å stille med to lag, burde gjort bestemmelsen lettere. 

Det er enda god tid, så det kan kanskje se ut som dette ikke er så viktig. Det stemmer ikke. Jeg vet at flere av parene i den nyuttatte landslagstroppen allerede har inngått avtaler med egne sponsorlag eller gjort avtaler med andre par. Å forvente at de som enda ikke har gjort avtaler skal vente enda en måned og så kanskje få beskjed om at det blir ikke noe landslag likevel, er nesten verre enn noe. Da kan aktuelle lagkamerater allerede ha parret seg på andre lag. 

Jeg har ADHD-light, men likevel spør jeg. "Hvorfor må alt gå så innmari seint?". I alle fall i saker der beslutningsgrunnlaget overhode ikke endrer seg og det kunne like godt vært bestemt i september 2014 som  28.februar 2015.


_____________________________________________________________________________

Ingen bomber i landslagstroppene

I dag fortalte kapteinene Christian Vennerød og Tormod Rører hvilke par de ønsker å velge mellom når laget til Nordisk til sommeren skal taes ut. Navnene leser du her.

Christian Vennerød har valgt det helsafe og hvis jeg ikke tar feil, er dette de samme navnene som han hadde på lista si i fjor. Ingen kan kritisere han, men han har selv sagt at det skal være "bevegelse" i landslagstroppen fra år til år. En viss uskifting sier han er sunt og at det stimulerer til kamp om plassene. I den forbindelse hadde jeg ventet å se noen av navnene til de lovende juniorspillerne våre. De er nok ikke gode nok pr. i dag til å spille åpen klasse, men det hadde etter min mening gitt et signal for framtida. På den annen side kan det være forhold som jeg ikke kjenner til i makkerskapene til Hegge-Grude og Ellingsen-Eide. Christian kommer sikkert med en kommentar til valget sitt og da håper jeg han sier noe om det.

Det som er mer interessant å diskutere, er hele opplegget med landslagstroppen. Jeg vet positivt at enkelte i troppen har sagt at de kommer til å prioritere egne ting denne sesongen og at de ikke kommer til  delta på samlinger. Hvis det da i det hele tatt er planlagt samlinger eller treff. Det ser så langt jeg vet ut til at Vennerød ikke får mer enn økonomiske smuler å bruke på troppen sin og til sommerens EM sier forbundet at de ikke prioriterer å sende lag for å representere "Norge". Enkelte av parene spiller lite sammen og den internasjonale matchinga vi alle vet kreves, må de ordne enten med hjelp av egen lommebok eller egne sponsorer.

Hva er det da igjen? I praksis ikke noe mer enn at de seks parene i åpen klasse vet at laget til Nordisk blir blant dem. Det er sikkert motiverende for å legge ned et arbeid, men det er vel ingen grunn til å tro at NBF sine prioriteringer av landslaget vårt skal løfte oss til nye høyder. Finnes det i det hele tatt et budsjett for landslagstroppene? På mange måter synes jeg synd på kapteinene, fordi dette er et slags korthus når alt kommer til alt. Geir Olav Tislevoll var inne som coach under sommerens EM og jeg håper Vennerød får mulighet til å bruke GeO som rådgiver framover. Ikke minst på det som gjelder å følge opp og veillede enkeltpar i forhold til f.eks systemutvikling. GeO fulgte blant annet Jan Tore Berg og Per Erik Austberg under meldetrening og jeg vet at Hoffa og Thomas også har brukt GeO.

Det som er bra, er at i helga er fire av de seks parene i troppen på Island for å spille. Jeg håper Vennerød i alle fall setter pluss i margen utenfor de parene som viser at de ønsker å satse. For meg må han gjerne være mer resultatoriert når han til sommeren skal ta ut laget til Nordisk. I stedet for å synse så veldig om parene sine ferdigheter, går det an å rangere prestasjonene i f.eks Island, Seriemesterskapet og noen andre turneringer som han peker på. Deltakelse i f.eks Nationals og Cavendish må kunne belønnes. Jeg har flere ganger sagt at jeg mener enkeltpar og enkeltspillere får sjanse på sjanse uten at jeg helt ser hvilke resultater de leverer i sum.


Når det gjelder damene, så beklager jeg å si at det ser ikke bare lyst ut. Marianne Harding blir snart tobarnmor og vil helt sikkert slite med å prioritere nok tid. Prestasjonene til henne og Ann Karin har ikke vært til å juble over i det siste. Siv Thoresen er ute og der forsvinner vår eneste profil. Gunn Helness og Ida Wennevold skal slite med å bli et internasjonalt toppar, og det samme tror jeg dessverre jeg må si om Gunn Tove Vist og Stine Holmøy. I dametroppen ser jeg få  som ofte tar premier i vanlige norske turneringer, i alle fall når de spiller sammen som rene damepar. Nivået i internasjonal damebridge er i følge Ann Karin Fuglestad blitt kjempehøyt, noe hun sa til meg etter sommerens EM i Kroatia.

Nå får jeg nok kjeft, men når jeg skal skrive her på¨denne sida må jeg nesten si hva jeg tror. Tormod Røren har en kjempeutfordring, men jeg ønsker han masse lykke til.

Reykjavik Bridgefestival 2015

 

D
et er nok en gang nordmenn i bøtter og spann som reiser opp til Island i helga, selv om det ikke er like mange som blant annet i fjor da Kurt Ove Thomassen organiserte den reneste folkevandringa.

Av spennende lag ser jeg at president Jostein Sørvoll stiller sammen med Sverre Koch, Jo-Arne Ovesen og Tolle Stabell. Et lag som helt sikkert vil markere seg. Boye Brogeland og Espen Lindqvist spiller sammen med Simon Gillis og Silla. Det kan gå alle veier. Landslagsaktuelle Jan Tore Berg - Per Erik Austberg - Erik Berg og Steffen Fredrik SImonsen har slått seg sammen og skal vise at de kan levere resultater. Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska stiller for De Botton og har helt sikkert ambisjoner. Hauge med Tor og Fredrik Helness, Rune Hauge og Jan Petter Svendsen kan en aldri se bort fra.

I tilegg er det sterke svenske, engelske og danske lag. Turneringa kan du følge på BBO fra torsdag.

Fint av Gautis

Makker spilte ut en svensk spar to til knekten. Så spar ess og spar til stjeling. Kløver tilbake og spillefører gjorde rett når han brukte knekten. Kjell Gaute Fyrun vant med esset og spilte ??Spar til trippelrenons!! Har makker trumfesset er det alltid beit, men har han nieren forfremmer de et hjerterstikk. De holdt kun motparten nede på åtte i stedet for ni, men fin bridge er alltid moro å se på.

3NT - 10 stikk

Det ser ut som et for mye, fordi det er vel bare 2+0+6+1 = 9 stikk. Trykk på spillet så skjønner du hva jeg mener.

Fint av Ove Andersbakken

  Mathias Beyer i syd spilte ut hjerteress og skifta til ruter. Så fem ganger kløver inkludert hjerter konge og hjerter til stjeling.

Nå er stillingen som under:
     
  Den nest siste trumfen og begge motanderne kastet ruter. Fra bordet forsvant sparknekten. På den siste trumfen kasta nord spar og hjerter knekt hadde  gjort sin nytte. Syd måtte også kaste spar for å holde ruteren. Nå var det veldig mye som tydet på at nord hadde hjerterdamen igjen og syd ruterdamen.

Derfor sparen fra topp og +1370. Småfint!!

Fint av Mathias Beyer

Han fikk spardamen i utspill og når øst la styrke lot han damen vinner og fikk som forventet mer spar. Nå kastet bergenseren en hjerter i bordet og med åpne kort så det ikke heldig ut. Du ser hvordan ruteren skal spilles for tre stikk, men det er ikke opplagt.

  Etter at sparknekten vant fortsatte syd med kløveress og mer kløver. Vest måtte gå i mellom og esset vant.. Så ruter til tier og knekt. Vest skifta hjerter som esset vant hjemme. Ruter ess og hjerter som øst  fikk vinne. Han spilte spar.

Når Mathias Beyer nå stakk og spilte hjerter til kongen hadde han full telling. Øst har vist seks spar, tre hjerter og ingen kløver. Da blir det fire ruter igjen og en 100% sikker ruterfinesse.

Det er like lett å telle ut vest. To spar, tre hjerter og seks kløver. Da blir det dobbel ruter igjen.
     
     

Gunn og Ida trener

og dette bildet fra Copenhagen Invitational forteller vel at de er brukbar fornøyd med ståa?  Foto: Christina Lund Madsen

men denne er jeg ikke sikker på

Hva er beste spilleplan i 6sp med ruter ut. Tar du sparkappen eller legger du ned spar ess og prøver å bli kvitt rutertaperen på hjerter?
Dette er spill for matematiker Bjørn Olav Ekren vel?

Små nyanser

men i det lange løp vil du få betalt for å spille på matematisk beste sjanse. En forutsetning er å kunne sin ABC.

  Vest var flink når han fant ruterutspillet til makkers ess. Derfra kom det hjerter. 

Hvis kløveren sitter 3-2, er dette reint gjettverk. Siden du liker å øke sjansene dine, ser du om det er 4-1 sitser du klarer. Ja, faktisk begge veier. Slipp hjerteren til bordet og spill kløver til tieren eller legg ned kløver konge og seile knekten.

Den siste er best, fordi da får du med damen singel også. Ikke veldig sannsynlig, men i et langt bridgeliv blir du belønnet.

Tor og Geir franske mestre

 for lag Zimmermann. Jeg mener å huske at Tor og Geir ikke spilte vårt SM i november fordi det kræsjet med det franske mesterskapet. Sa jeg ikke at franskmennene måtte skjærpe seg når de la sin terminliste? Dette betyr sikkert at våre monegesiske toppspillere kommer til Letohallen om et par uker. Flott!!

RESULTATEREn spesielt stor gratulasjon til Tor Helness for ny og fin frakk.

Instruktivt

av Bard Olav AasanJeg skal hjelpe deg litt i gang,( selv om det finnes flere mulige spilleplaner). Du stikker med hjerterkongen og tar for sparesset. Knekten faller til høyre.

Nå vil jeg tro mange spiller hjerter til esset og stjeler kløveren med nieren i bordet. Så trumf. Ser ikke dette enkelt ut nå da?

Nei, du har oversett et fint lite poeng. Hvis vest har Kxx i spar og singel ruter, kommer du deg ikke hjem for å ta ut trumfen når han skifter til ruter!  Det unngår du elegant ved å ta for en ruterhonnør før du spiller trumf. Ja, det kan bli galt med ruteren 5-0, men 4-1 er tross alt mye mer sannsynlig.


mvh BOA

                                                   

Jeg er syk

og har fått den alvorlige influensaen som rammer bare oss menn. Derfor er det litt stille her for tiden, men jeg kommer sterkt tilbake.

Jeg er ikke alene om å være syk. Flere sentrale personer i NBF er sykemeldt og jeg oppfordrer forbundet til å komme med en orientering. Landslagstroppene skal slippes snart, men sportsjefen er ikke tilgjengelig for tiden. Knut Brinchmann er sykemeldt og jeg vet at Sten Bjertnes heller ikke har vært fullt arbeidsfør. Det er enda flere som ikke jobber 100%. Åpenhet er en god ting, og vi vet alle hvilke utfordringer som ligger foran oss.

En liten prat med Kristian Ellingsen.

Hei Kristian og gratulerer med en flott sesong.  Så vidt jeg vet er  du ikke junior lenger. Det stemmer? 


Det stemmer. Jeg fylte 25 år i fjor sommer, og 2014 var dermed min siste sesong som junior. Så VM-gullet kom akkurat i siste liten. Jeg kommer fortsatt til å følge juniorbridgen tett, og håper framgangen fortsetter de neste årene. I tillegg håper jeg at vi kan få med flere unge på dette fantastiske spillet.


 
Hvordan er det å sitte i dag og se tilbake på forrige sesong? Godt, tipper jeg :-)

Det er godt å se tilbake på 2014. VM-gullet, seieren i White House Juniors og 5.plassen i Resinger var de største høydepunktene. Vi som spilte på juniorlaget har jobba sammen i mange år, og jeg setter utrolig stor pris på at vi oppnåde disse resultatene i min siste sesong som junior. Når det er sagt har jeg et motto som sier at den neste turneringa alltid er den viktigste. Man kan altså ikke lene seg tilbake og leve på gamle meritter. I stedet må man stå på for å forbedre seg som bridgespiller for å oppnå nye mål.
 
Jeg vet ikke hvem som holder junioralder av dere også i 2015, men det blir sikkert rokkeringer i par. Hvem skal du spille med neste år og kan du si litt om planer og ambisjoner? 
 
Det er kun jeg som blir for gammel for juniorklassen i år. Ellers holder resten av de som var med i siste Ungdoms-VM junioralder også i 2015. I teorien er det dermed kun Harald Eide som trenger ny juniormakker, men om det det blir andre rokkeringer, vet jeg ikke. Vi stilte med fem spillere i Istanbul. Det er ikke det mest ideelle, men laget takla det bra den gang. I EM på hjemmebane er det sikkert høyaktuelt å stille med tre par.

Selv om Harald må ha ny juniormakker satser vi videre, og spiller sammen i Seriemesterskapet og NM Klubblag, samt en del andre turneringer. Harald blir dermed å regne for min hovedmakker. Det er jo en god del gode spillere hjemme på Sortland som jeg spiller med i det daglige, blant andre min far Olav. I tillegg er det jo en artig å spille med litt andre makkere innimellom, deriblant norske og svenske juniormakkere.

Jeg har planer om å delta i en god del av de største turneringene i Norge og EM i Tromsø. Turen til USA ga mersmak, så jeg vil gjerne reise tilbake dit om muligheten byr seg. Men det tar både mye tid og er samtidig et kostnadsspørsmål.

 
Forventer du å bli tatt ut i landslagstroppen åpen klasse eller er det for tidlig enda?
 
Jeg er sikker på det er et visst sprang fra juniorklassen og opp til de beste i åpen klasse. Jeg har et ønske og et mål om å bli tatt ut på landslaget i åpen klasse en gang i framtida. Hvis alle parene som var i landslagstroppen i 2014 satser videre, tror jeg det blir tøft å nå opp denne gang. Men om jeg en dag får tilbud om å være med er det noe jeg ønsker å satse på.

Er du student eller i jobb? Og hvordan påvirker det mulighetene til å satse? 
  
Jeg har jobbet i barnehage siden i fjor høst, og trives godt med det. Så langt har jeg jobbet som vikar, og stort sett fått så mye jobb jeg har ønsket. Samtidig har det vært fleksibelt på den måten at jeg har fått muligheten til å reise på bridgeturer. I fjor høst hadde jeg gleden av å få bryne meg både i åpent VM i Kina og Nationals i USA. Jeg ønsker å satse på bridgen om jeg får muligheten, og har hele tida fokus på å prøve å forbedre meg og ta nye steg.
 
 
Tusen takk,. Kristian! Jeg er helt sikker på at det ikke er siste gang vi ser Kristian sitt navn høyt oppe på resultatslister, verken her hjemme eller ute.