Parturneringa på Island

 RESULTATER     

Tyskerne Gromøller og Rehder leda en stund med over 700 poeng og hadde nesten 64% score. De stoppet litt opp mot slutten, men seieren var aldri truet. Det var lite norsk i teten lenge, men når det nærmet seg slutt kom det ene paret etter det andre sigende. Tre norske landlagspar blant de elleve og en fin bronse til Thor Erik og Thomas. Spesielt gledelig innsats av Torild Heskje og Siv Thoresen med syvendplass. Jo Arne Ovesen - Tolle Stabell på sjette er også sterkt. Jeg trodde Silla og Espen skulle vinne turneringa når jeg så at de ledet i går, men der var det bråstopp, spesielt i den første sesjonen på fredag.

I morgen begynner lagturneringa. Der blir det norsk seier ved Berg - Austberg - Berg - Simonsen.


1 26 7330,7 59,8 Michael Gromoeller - Martin Rehder GER
2 131 6975,7 56,9 Aðalsteinn Jörgensen - Bjarni H Einarsson
3 103 6902,3 56,3 Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen ENG
4 27 6901,1 56,3 Nevena Senior - Rumen Trendafilov ENG - BUL
5 53 6877,7 56,1 Snorri Karlsson - Þorlákur Jónsson
6 45 6843,7 55,8 Jo Owesen - Tolle Stabell NOR
7 54 6839,0 55,8 Siv Thoresen - Torild Heskje NOR
8 61 6814,2 55,6 Stefán Jóhannsson - Kjartan Ásmundsson
9 3 6800,2 55,4 Sam Bahbout - Wouter Van Den Hove BEL
10 10 6793,2 55,4 Karl G Karlsson - Friðjón Þórhallsson
11 70 6723,1 54,8 Jan Tore Solli Berg - Per Erik Austberg NOR
12 138 6709,0 54,7 Jón Baldursson - Sigurbjörn Haraldsson
13 127 6691,7 54,6 Hrund Einarsdóttir - Ásgeir Ásbjörnsson
14 13 6684,7 54,5 Peter Bertheau - Gunnar Hallberg SWE - ENG
15 132 6663,5 54,3 Tom Hanlon - John Carroll IRL
16 120 6643,2 54,2 Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen NOR
17 66 6610,6 53,9 Jonas Houmöller - Anders Hagen DEN
18 58 6609,3 53,9 Rune Bjelland - Björn Börre Leinan NOR


___________________________________________________

 

  Mot slutten av første dag lå Espen Lindqvist og Erik Sælendsminde helt i toppen. Spillet til venstre er fra denne perioden. 

Nord var kanskje litt forsiktig og kunne meldt seg på, f.eks over 1sp? I parturnering er det alltid skummelt å bli for redd.

Hjerterdamen ut til esset. Spar til konge og ess, og hjerterknekt til kongen. Nå hadde det vært best med ruter til kongen og mer ruter, men å seile ruter ti så ikke unaturlig ut.

Nord vant og spilte hjerter 10 som vant. Syd kastet en ruter og hadde nå singel ess igjen. Så kløver til konge og ess, men spar til bordet avslørte nå 4-1 sitsen. 

Stillinger er som under:
     
  Jeg er ganske sikker på at Silla irriterte seg over å ha stukket kløveren. Nå kan han ikke spille ruter uten å gi motparten en stjeling siden de har ordner seg forbindelse. Å ta ut trumfen er ikke aktuelt.

Men Silla fant en veldig tøff løsning. I posisjonen til venstre spilte han kløver! 

Nord vant og tok for hjerter 9 til stjeling. Så en liten ruter og syd er inne på esset. Han kan ikke gjøre noe for å hindre hjemgang!!

Et aldri så lite dementi angående EM og Norge

Jeg skreiv i min kommentar til uttaket av landslagstropper at NBF ikke kommer til å stille med norske landslag i EM. Dette har jeg forstått ut fra blant annet siste intervjuet med Christian Vennerød der jeg oppfatter at han sier det er urealistisk på annen måte enn "Norge Choice" eller "Norge Codan", altså sponsorlag. "Det er nok tungt å svelge for NBF", sier han. Vi vet også av erfaring av sponsorer i bridge heller ikke vokser på trær.

I kveld ringte styremedlem Eva Flått og ønsket at jeg skulle skrive at NBF slettes ikke har bestemt at det ikke skal sendes landslag til EM i Tromsø. Det skal besluttes i styremøte 28.februar. Hun ville ikke forskuttere utfallet av saken før møtet. Når jeg spurte om hvilke betingelser som eventuelt vil følge landslag, ville hun ikke si noe om det heller. "Det må vente".

Eva sier også at styret har hatt et ønske om et mer profesjonellt opplegg rundt landslagene. Ansettelsen av sportsjef og opprettelse av sportslig utvalg var tiltak for å starte den jobben, men sykdom har gjort at prosessen ikke har kommet så langt som de hadde håpet. 

Jeg beklager at jeg har tolket denne saken feil, men jeg kan ikke annet enn å undre meg over hvorfor NBF skal vente til 28.februar med å bestemme om vi skal stille med landslaget i vårt første egenarrangerte EM på femti år. Selvsagt bør vi det og det burde etter min mening vært bestemt for lenge siden. Vi fikk tildelt EM for snart et år siden og det kunne vært det første som ble vedtatt. Ikke minst det at landslagskaptein Christian Vennerød har vært så tydelig på at han ønsker å stille med to lag, burde gjort bestemmelsen lettere. 

Det er enda god tid, så det kan kanskje se ut som dette ikke er så viktig. Det stemmer ikke. Jeg vet at flere av parene i den nyuttatte landslagstroppen allerede har inngått avtaler med egne sponsorlag eller gjort avtaler med andre par. Å forvente at de som enda ikke har gjort avtaler skal vente enda en måned og så kanskje få beskjed om at det blir ikke noe landslag likevel, er nesten verre enn noe. Da kan aktuelle lagkamerater allerede ha parret seg på andre lag. 

Jeg har ADHD-light, men likevel spør jeg. "Hvorfor må alt gå så innmari seint?". I alle fall i saker der beslutningsgrunnlaget overhode ikke endrer seg og det kunne like godt vært bestemt i september 2014 som  28.februar 2015.


_____________________________________________________________________________

Ingen bomber i landslagstroppene

I dag fortalte kapteinene Christian Vennerød og Tormod Rører hvilke par de ønsker å velge mellom når laget til Nordisk til sommeren skal taes ut. Navnene leser du her.

Christian Vennerød har valgt det helsafe og hvis jeg ikke tar feil, er dette de samme navnene som han hadde på lista si i fjor. Ingen kan kritisere han, men han har selv sagt at det skal være "bevegelse" i landslagstroppen fra år til år. En viss uskifting sier han er sunt og at det stimulerer til kamp om plassene. I den forbindelse hadde jeg ventet å se noen av navnene til de lovende juniorspillerne våre. De er nok ikke gode nok pr. i dag til å spille åpen klasse, men det hadde etter min mening gitt et signal for framtida. På den annen side kan det være forhold som jeg ikke kjenner til i makkerskapene til Hegge-Grude og Ellingsen-Eide. Christian kommer sikkert med en kommentar til valget sitt og da håper jeg han sier noe om det.

Det som er mer interessant å diskutere, er hele opplegget med landslagstroppen. Jeg vet positivt at enkelte i troppen har sagt at de kommer til å prioritere egne ting denne sesongen og at de ikke kommer til  delta på samlinger. Hvis det da i det hele tatt er planlagt samlinger eller treff. Det ser så langt jeg vet ut til at Vennerød ikke får mer enn økonomiske smuler å bruke på troppen sin og til sommerens EM sier forbundet at de ikke prioriterer å sende lag for å representere "Norge". Enkelte av parene spiller lite sammen og den internasjonale matchinga vi alle vet kreves, må de ordne enten med hjelp av egen lommebok eller egne sponsorer.

Hva er det da igjen? I praksis ikke noe mer enn at de seks parene i åpen klasse vet at laget til Nordisk blir blant dem. Det er sikkert motiverende for å legge ned et arbeid, men det er vel ingen grunn til å tro at NBF sine prioriteringer av landslaget vårt skal løfte oss til nye høyder. Finnes det i det hele tatt et budsjett for landslagstroppene? På mange måter synes jeg synd på kapteinene, fordi dette er et slags korthus når alt kommer til alt. Geir Olav Tislevoll var inne som coach under sommerens EM og jeg håper Vennerød får mulighet til å bruke GeO som rådgiver framover. Ikke minst på det som gjelder å følge opp og veillede enkeltpar i forhold til f.eks systemutvikling. GeO fulgte blant annet Jan Tore Berg og Per Erik Austberg under meldetrening og jeg vet at Hoffa og Thomas også har brukt GeO.

Det som er bra, er at i helga er fire av de seks parene i troppen på Island for å spille. Jeg håper Vennerød i alle fall setter pluss i margen utenfor de parene som viser at de ønsker å satse. For meg må han gjerne være mer resultatoriert når han til sommeren skal ta ut laget til Nordisk. I stedet for å synse så veldig om parene sine ferdigheter, går det an å rangere prestasjonene i f.eks Island, Seriemesterskapet og noen andre turneringer som han peker på. Deltakelse i f.eks Nationals og Cavendish må kunne belønnes. Jeg har flere ganger sagt at jeg mener enkeltpar og enkeltspillere får sjanse på sjanse uten at jeg helt ser hvilke resultater de leverer i sum.


Når det gjelder damene, så beklager jeg å si at det ser ikke bare lyst ut. Marianne Harding blir snart tobarnmor og vil helt sikkert slite med å prioritere nok tid. Prestasjonene til henne og Ann Karin har ikke vært til å juble over i det siste. Siv Thoresen er ute og der forsvinner vår eneste profil. Gunn Helness og Ida Wennevold skal slite med å bli et internasjonalt toppar, og det samme tror jeg dessverre jeg må si om Gunn Tove Vist og Stine Holmøy. I dametroppen ser jeg få  som ofte tar premier i vanlige norske turneringer, i alle fall når de spiller sammen som rene damepar. Nivået i internasjonal damebridge er i følge Ann Karin Fuglestad blitt kjempehøyt, noe hun sa til meg etter sommerens EM i Kroatia.

Nå får jeg nok kjeft, men når jeg skal skrive her på¨denne sida må jeg nesten si hva jeg tror. Tormod Røren har en kjempeutfordring, men jeg ønsker han masse lykke til.

Reykjavik Bridgefestival 2015

 

D
et er nok en gang nordmenn i bøtter og spann som reiser opp til Island i helga, selv om det ikke er like mange som blant annet i fjor da Kurt Ove Thomassen organiserte den reneste folkevandringa.

Av spennende lag ser jeg at president Jostein Sørvoll stiller sammen med Sverre Koch, Jo-Arne Ovesen og Tolle Stabell. Et lag som helt sikkert vil markere seg. Boye Brogeland og Espen Lindqvist spiller sammen med Simon Gillis og Silla. Det kan gå alle veier. Landslagsaktuelle Jan Tore Berg - Per Erik Austberg - Erik Berg og Steffen Fredrik SImonsen har slått seg sammen og skal vise at de kan levere resultater. Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska stiller for De Botton og har helt sikkert ambisjoner. Hauge med Tor og Fredrik Helness, Rune Hauge og Jan Petter Svendsen kan en aldri se bort fra.

I tilegg er det sterke svenske, engelske og danske lag. Turneringa kan du følge på BBO fra torsdag.