Kristoffer Hegge- Klar for ny sesong! Hei Kristoffer.

Forrige sesongs desiderte høydepunkt var Junior-VM i Tyrkia. Alle husker hvordan det gikk der.  Så vidt jeg vet holder du junioralder enda. Det stemmer? 

 
Riktig! Jeg fyller 25 år i februar og er inne i mitt siste år som junior. 
 
Hvordan er det å sitte i dag og se tilbake på forrige sesong? Godt, tipper jeg :-)
 
Ja. Som junior får man ikke mange sjanser før man er for gammel. Så her gjelder det å benytte de få muligheter man har :) Minnene man sitter igjen med etter seier i junior VM kommer til å henge høyt uansett hva som skjer videre i bridgekarrieren! Det var også en fin erfaring å spille mot flere store profflag i åpent VM lag i Sanya like etterpå.
 
Jeg vet ikke hvem som holder junioralder av dere også i 2015, men det blir sikkert rokkeringer i par. Hvem skal du spille med neste år og kan du si litt om planer og ambisjoner? 

I skrivende stund er jeg er ikke 100 % sikker på hvordan juniorlandslaget blir denne sesongen. Det jeg vet er at jeg skal spille med Tor Eivind Grude, på lag med Christian Bakke og Harald Eide. Hvem som blir det tredje paret er ikke bestemt ennå, men blir overrasket hvis ikke Fredrik Helness m/ makker får muligheten. Jeg respekterer uttaket uansett hvem det blir. 
 
Som siste års junior er det naturlig at det blir mange juniorturneringer. EM junior lag og nordisk junior lag vet jeg vi skal delta i. Det går også åpent junior VM for lag, BAM og par i Opatija i August, men om det blir deltakelse der vet jeg ikke. White house juniors blir jeg nødt til å stå over i år hvis jeg blir forespurt om å delta der. Seier i nordisk og topp 3 i EM/VM er realistiske mål synes jeg. 

Jeg håper også på å få spilt noen store turneringer i utlandet, men det er i hovedsak økonomiske faktorer som avgjør. 
Ellers skal jeg delta på flest mulig landslagssamlinger og de største turneringene i Norge. EM i Tromsø er en selvfølge!
 
 Forventer du å bli tatt ut i landslagstroppen åpen klasse eller er det for tidlig enda?
 
 Det kommer jo an på hvor mange av de beste i Norge som har tenkt å satse eller ikke. Tidligere har det vært svært rutinerte og gode par i troppen, og hvis de fortsatt satser på landslagsspill blir det hardt for nye å komme inn. Først og fremst er mitt fokus på det landslaget jeg VET jeg skal representere. Hvis jeg får muligheten i den åpne troppen, så benyttes den med 100 % fokus uavhengig om det blir i dag eller om 40 år. 
 
Er du student eller i jobb? Og hvordan påvirker det mulighetene til å satse? Skal du/dere satse på å ta et skritt til ?
 
Å satse på bridge krever at man har tid, lyst og energi til det. Her det mye som må prioriteres riktig for å lykkes på høyt nivå. Har man en krevende jobb, eller etablert seg med familie og unger, har man utfordringer som gjør satsing på bridge omtrent umulig. Man kan jo ikke leve uten penger heller, så det er mange valg som ikke er så enkel! Folk er forskjellig og alt er relativt. Jeg jobber for tiden på Steinkjer videregående skole som IKT-lærling.

Jeg skal ta fagprøve i slutten av Mars, og etter det vet jeg ikke hva jeg skal holde på med. Kaste ut juletreet kanskje? 
Vi prøver alltid på å bli bedre i bridge. Tiden får vise hva som skjer :) 
 

Boye sin vurdering av hånda

Jeg la ut hånda under og  spurte hva en del toppspillere ville meldt på Roald Mæsel sine kort i øst. Har han for gode kort til 3kl? 1ru er Haugesystemet og benekter femort major i første omgang.Jeg synes personlig slike diskusjoner er fruktbare. Det sier noe om hvordan ulike spillere tenker og når de beste melder noe annet enn meg, så prøver jeg å lære. For meg er dette en helt opplagt 3kl av tre grunner.

1: Det passer i definisjonen min av hopp i åpningsfargen. Ca 17-19 og minst seks.
    Ja, jeg har stålmaksimum, men noen ganger er det sånn.
2: Jeg ser ingen andre alternativer.
3: Jeg prøver å ikke komplisere meldingsforløp unødvendig

Spillet la jeg mest ut med tanke på min egen andre melding (over 3kl). 3NT var overilet, men alternativene var heller ikke opplagte. Jeg var redd 3ru ville vise ruter, mens 3sp var misvisende med hold i en lavereliggende farge. 3NT så ut som et praktisk og enkelt bud som derfor ble valgt av en enkel sjel.
Her er noen svar jeg har fått.

Jan Tore Berg:
Du stiller meg et ledende spørsmål når du sier at "Alle melder vel 3kl?". Jeg er delvis enig med deg, men 1sp frister.

Espen Lindqvist:
Jeg liker ikke overmaksimum for mine meldinger og derfor er 3kl kanskje ikke så fristende? Hva med revers i 2ru?

Geir Brekka
3hj i lag og 50/50 mellom 3hj/3kl i par

Nils Kvangraven
Ingen alternativer til 3kl for meg.

Baard Olav Aasan 
Jeg skal i utgang når makker har til å svare på 1kl, så 3kl er ikke aktuelt. Jeg hadde foreslått 3hj som kortfarge og god kløver. Hadde makker svart en naturlig 1hj, ville jeg hoppa til 3NT. Honnørstyrken kompenserer for en litt svak kløverfarge


Boye Brogeland

Hei Snorre.

 
Aktuelt gikk det vel 1 kl – 1 ru som benektet 5-korts major, og da synes jeg 3 hjerter (kortfarge i hjerter og vanligvis minst 6-korts kløver) er den beste meldingen på kortene.

Over 1 ruter som naturlig ville jeg også ha vurdert (og kanskje valgt) å melde 3 hjerter, men da vil makker forvente minst 4-korts rutertilpasning, og man risikerer å komme i feil minorutgang (om makker ikke har et godt hjerterhold). På den annen side kan man finne en flott ruterslem ved å ”støtte” med ”bare” EDx, og kanskje får man senere mulighet til å foreslå 6 kløver som kontrakt, så 3 hjerter som Splinter har mye for seg også over 1 ruter som naturlig.

Å hoppe til 3 kløver synes jeg ikke er dekkende med den kontrollrike og spillesterke hånden (alle mellomkortene er kløver og spar 10 er også verdifulle). Selvfølgelig kan man ha avtaler om at et hopp til 3 kløver er en ”superinvitt”, som gjør at man må gjenmelde 2 kløver på hender med inntil 16-17 honnørpoeng, men uten en slik avtale virker det mer dekkende å kreve til utgang med kortene.
For å være på den sikre siden har jeg konferert med Kaplan & Rubens hand evaluator  for å finne håndens egentlige verdi. Den var enda høyere enn jeg hadde trodd: 21,9 poeng!
 
Hilsen BoyeSnorre Aalberg

Jeg lar meg forundre av den voldsomme opphausinga av hånda, men bøyer meg i støvet.
Ja, hvis makker har minst to kløver og et par inntak er det en fin hånd. Har makker singel kløver, faller den voldsomt i verdi fordi det er bare Hx og KDx foran som gir fem stikk. Hvis makker har kløvertilpass og honnører ved siden av, så har han vel ikke tenkt å passe? Vi brenner kanskje en slem, men det er vel ingen som ikke vet at jeg hater å gå beit på 6-trinnet?

Å hoppe i ny farge på 3-trinnet som kortfarge er jeg kjent med, men da har jeg tilpass til makkers farge. Å hoppe for å vise splinter med egen langfarge, er jeg ikke kjente med. Når 1ru ikke viser ruter, blir 3hj å finne opp en konvensjon for meg, selv om jeg selvsagt ser poenget.


Jan Petter Svendsen er arkitekt bak Hauge-systemet. Han har kanskje fasiten?

Hei Snorre
 
Hvis man velger å hoppe til 3 kl så vil 3 ru vise noe i ru i mitt system, Har vi lang ruter så overfører vi med 1kl - 2kl.
Åpner melder 3 spar og da er det jo ikke snakk om å spille 3nt lenger.
Svarhånden bør fortsette med 4kl og åpner cuer 4hj som vil vise kortfarge her.
4sp fra svarhånden viser da at dette passet bra og da er vel det opplagt for åpner å bruke blwood.
 
Alternativet på 1 ru er å reversere med 2 ru. Siden 1 ruter ikke viser farge så er dette revers.
Faren er at makker tror du har 4 kort ruter, men det tror jeg ville valgt ved bordet da jeg er litt for sterk for 3kl.
Fortsettelsen blir jo veldig enkel etter dette da makker svarer 3kl, utg krav med 3 korts.
Splinter i hj følger og 4sp fra svarhånden er aksept uten nok til å melde blwood men det tar åpner seg av.
 
I etter kant så ser jeg at det mulig å forbedre systemet her da 1kl - 1ru - 2ru, gir masse plass til å undersøke hvilken håndtype åpner har 2nt er good bad, 3kl er krav med 3 kort og 3 ruter er krav med 4,  2hj og 2 sp er jo ledige til "noe"
 
Mvh
 
Jan P
________________________________________________________________________________

Hei Igjen
 
Etter å ha tenkt på problemet lar det seg lett løse, og det vil bli lagt inn i systemet mitt.
 
I systemet er 
 
1kl - 1nt - 2ru også reverse men det trenger ikke å være.  Makker svarer 2hj med god løft i kl og 2sp med god løft i ru.
1kl - 1 ru - 2ru, kan behandles likt, men dette viser alltid reverse siden 1 ru er ubegrenset.
Svarene er de samme men denne gang er de krav til utgang. 
 
Da trenger man ikke være redd for å lure makker med 3 kort ruter da han vil svare 2 sp med 4 kort der og åpner kan gjenmelde kløver for å vise 6 kort der og ikke 4 kort ruter
 
Det vil gjøre livet letter uansett da mulighetene blir mange etter 2hj og 2 sp svar fra svarhånden.
 
Hilsen Jan Petter
 

Endringer i dametroppen

Jeg har sendt noen spørsmål til Tormod Røren og Christian Vennerød, som ledere at hhv damelaget og laget i åpen klasse. Christian ønsket ikke å si noe på nåværende tidspunkt siden han jobber med å få på plass "sine" spillere og par til troppen. Jeg vet positivt at han har vært i kontakt med både de på landslaget i fjor og de parene som er i troppen, men ikke ble tatt ut til EM. I tillegg har vi spennende juniorer som banker på døra. 

Jeg håper Christian sender noen ord når han får svar på hvem som satser tilstrekkelig til å være aktuelle for Norge. Et av mine spørsmål kommer til å være om han forlanger/forventer at parene spiller "så-og-så" mye eller "de-og-de" turneringene. Han har vært tydelig før på at det er opp til det enkelte par å velge hvor mye de spiller sammen, men nok en gang beklager jeg å si at jeg ser ikke landslagsparene våre særlig i aksjon. I alle fall ikke sammen som par. Den aller viktigste grunnen til at Boye og Espen nå er et av verdens beste par, er at de ofte spiller harde internasjonale turneringer. BBO er bra, men det er ikke nok. Seriemesterskapet er også bra, men det er bare to helger i året. I mine øyne er det utopi å tro at Norge skal bli bedre som spillere/par/lag uten å trene (mye) sammen. 

Et annet spørsmål er om de tror NBF kan være med å støtte utenlandsreiser økonomisk, men der svarer Tormod Røren i intervjuet under at det tror han ikke er sannsynlig på kort sikt. Kan det være en tanke å jobbe mer for å få sterke landslag til å komme til Norge for å spille mot oss? Det kan kanskje være en billigere løsning?

I EM i Tromsø håper jeg for alt i verden at Norge stiller med sitt landslag i alle klasser, gjerne både Norge A og Norge B. Det er ikke åpne mesterskap dette året, untatt Nordisk, og da kan jeg ikke se hvorfor en ikke skal benytte denne anledningen til å jobbe fram et så godt landslag som mulig. Vennerød har selv vært en talsmann for at rammene rundt selve det sportslige er svært viktige faktorer. EM 2015 er en anledning til å jobbe med samhold og samspill innad i de enkelte lagene.

I forbindelse med Nyttårscupen på Jessheim ble det gjennomført en mini landslagssamling, men oppslutningen var ikke så bra. Spesielt var det tynt på herresiden, mens både yngre og litt eldre jenter hadde et godt treff. Tormod har velvillig sendt meg disse svarene.

 

_____________________________________________________________________________________

Hei og godt nyttår; Tormod. Kan du  si noe om hvilke par som fortsetter i troppen og om det er nye på gang?

 

Det kommer nye par inn i dametroppen, men det er ikke offisielt før ca 15/1. Jeg tror det  er bra for breddeutviklingen at vi har noen utskiftninger i bruttotroppene. Dessuten har Marianne og Ann Karin takket nei til Nordisk da Marianne har termin i slutten av mars.


Hvordan dere følger opp de enkelte parene i troppen og hvor mye kontakt har dere med hverandre?

Den beste kontakten føler jeg vi får når vi møtes i bridge sammenheng ellers blir det en og annen telefon eller e-post.

 

Er det par som satser mer enn i fjor og er det noen som har sagt at de vil ta det "roligere"? 


Noen har signalisert at de vil satse mer og bedre, ingen det motsatte. 


Så vidt jeg vet er det ikke EM og VM i år, men "bare" nordisk. Vil dere slippe til nye par for at de skal opparbeide seg erfaring?

 

Vi kommer til å stille best mulig lag i Nordisk, men dersom mulighetene er der for det i fremtiden er det en god tanke å matche kommende landslagsspillere i f.eks internasjonale turneringer eller åpne mesterskap.

 

Kommer Norge til å stille med landslagene i Tromsø eller vil par/spillere i troppen fritt kunne danne sine egne lag?

Hadde vært fint med landslag der, men signalene fra styret tyder ikke på at det blir noe av.


I fjor var det organisert samlinger her på Sørlandet. Hvordan oppsummerer dere det og er det lignende planer i år? Er det andre konkrete planer for spillerne i troppene?

Samlinger er veldig bra for utviklingen, men foreløpig er ingen ting spikret bortsett fra den allerede gjennomførte minisamlingen iLetohallen. Få deltagere der pga vanskelig tidspunkt, men veldig bra utbytte tror jeg for de som var der. Det er ønskelig med en samling før Nordisk uttaket (ca 5. mars) og en før selve mesterskapet på Færøyene i pinsen.

 

Jeg har flere ganger sagt at landslagsspillerne må ut i verden i større grad. Er det noen konkret planer i den forbindelse og har NBF noen mulighet til å støtte økonomisk?


Tror dessverre det blir en stund til dette blir mulig for annet enn spillernes egen regning. Svakere kronekurs er bra for EM i Tromsø, men gjør det dyrere for oss å reise ut.

Kanskje noen ord avslutningsvis om hvordan du ser for deg sportsjefens rolle i arbeidet framover.


Mitt personlige ønske er at sportsjefen sammen med et eventuelt sportslig utvalg tar tak i alle de praktiske tingene rundt landslagene slik at kapteiner og coacher kan konsentrere seg 100 % om det bridgefaglige. Selv vil jeg ikke ha like mye tid å legge ned på å organisere aktiviteter som det jeg hadde i 2014.


Tusen takk, Tormod. Lykke til videre med arbeidet. Håper du ser godt på spillet av Stine Frøyse. Det var et kongespill!!

Århundrets spilleføring av juniorjente!!

Jeg skal i de kommende dagene skrive litt om landslagene og i den forbindelse passer det bra å innlede med dette spillet av Stine Frøyse og Katarina Ekren. Stine sitter i vest og er spillefører. 
Hadde Geir Helgemo gjennomført denne spilleføringen, ville han (nok en gang) blitt genierklært, utstoppet og satt på sokkel. Spillet er teknisk svært godt utført og spillefører leser både meldingsforløpet og motstandernes kort glimrende. Og det av en jente på yngste jentelaget vårt. Dette er lovende!!Her er Stine Frøyse (til høyre) sammen med juniormakker Charlotte Mikkelsen

 

  Det er Lasse Aaseng som har sendt meg spillet. Han satt syd og ble uforskyldt offer for en rein bunn. Slike bunner vet jeg smaker langt mindre vondt enn andre.

Jeg kjenner ikke meldingsforløpet annet enn at nord har sperret med 2sp. Sluttkontrakt er 6hj med kløveresset i utspill og skift til spar. Nå kan du få prøve deg noen sekunder med åpne kort.

Stine Frøyse stakk med spar ess og tok for dame og knekt i hjerter. Hun la merke til nords hjerter 10. Nå kunne hun ikke ta ut trumfen fordi bordet er uten inntak til ruterfinessen, så derfor spilte hun ruter knekt som sto, ruter til håndens dame, ruter ess og ruter til stjeling.

Inne i bordet er dette stillingen:
      
  Nå var det "bare" å spille høye svarte kort fra bordet og syd er sjanseløs. EK i hjerter tok stikk elleve og tolv.

Rett og slett fantastisk aktuelt spilt!!