Fasit på "Kan du dette?"

Spillet ser du under og vest skal gå i med kløverdamen for å drepe bordet. Enkelt når du får det presentert som et problem og jeg nesten roper til til deg, "Obs-obs, her er det noe du må passe på!" To av innsenderne har svart rett og det er sikkert mange andre som ikke gidda sende inn fordi det var for lett.

Jeg skriver om spillet litt som et stikk til to av de flinkeste bridgespillerne i klubben min. Den ene var spillefører og den andre satt i vest. Spillet var ikke det samme som jeg har tatt opp under, men poenget var akkurat likt. Spillefører så ikke faren for at bordet ble drept og vest gjorde som har pleier, nemlig lavt i andrehånd. Begge to er kjempedyktige nøtteknekkere, men dette handler om noe jeg har skrevet om gjentatte ganger. "Å kjenne igjen posisjoner der og da" og "presens" (tilstedeværelse).

Min påstand er at 90% av dere alle ville i praksis lagt en liten kløver hvis dere fikk dette som et problem ved bordet. Ja, du protesterer sikkert, men jeg tror ikke på deg. Så mange ganger har jeg sett av de enkleste teoretiske ting blir oversett i kampens hete. Hvis jeg snur hendene og lar den sterke hånda være blindemann, så vil 97% av oss legge en liten kløver når den blir spilt. (forutsatt av vi vet at spillefører har en relativt svak hånd med en lagfarge).

Enda tøffere er spillet hvis jeg gir vest Hxx i kløver. Da skal han også gå i med honnøren sin. Selv om makker har honnør singel, vil det ikke koste fordi spillefører kommer til å gi bort det første stikket uansett.  Har spillefører dobbelton, må han neste gang  klare å toppe ut makkers single honnør. Dette kan du utnytte og rimelilg ufarlig legge i honnøren når du har KDx. Spillefører tror ikke du er så "dum", så han lasjer først og stikker med esset etterpå. Da har du vunnet et stikk og kanskje beita en utgang.

Et siste poeng. La oss si at vest legger damen, spillefører stikker med esset og spiller knekten. Kan øst klare å stikke den med en gang? Det vil jo være veldig dumt hvis makkers dame var singel og spillefører har tre små. På den annen side er det nesten ikke å unngå at vest tenker seg litt om før han klasker i damen dobbel. Da klarer selv jeg å stikke med kongen andre gang, men har jeg da jukset?

_____________________________________________________________________________

Kan du dette?

I bridge er det mange ting som er rett en gang og feil en annen gang. Noen ting er bare rett. Så som dette spillet.

Syd spiller 3NT etter at syd har vist 20-21, og vest starter med hjerter 3, norske utspill, til makker ess. 

  Spillefører legger knekten under esset og stikker neste med kongen. Vest følger på med toeren. Så kløver til bordets tier og øst er inne på kongen. Han spiller mer hjerter, men siden makker har bare fire stykker er toget godt.

Hva gikk galt her?

Logg deg på og svar med, er du grei.

Fint av Roald Mæsel

Ser du på kortene, vil alle vinne minst 10 stikk i spar. Likevel likte jeg godt luringen sin spilleføring i 4sp. Nord åpnet med 1hj og så kom han i 4sp i øst med spar ut til kongen og mer spar. Han tok en runde trumf til og så kløver til kongen og kløver til tieren (!)  når syd fulgte andre gangen. Denne gangen vant han det ellevte stikket, men neste gang sitter kløveren 5-1 og nord har KD10x i ruter med bare en hjerterhonnør. Da går mange faktisk beit i 4sp. Roald sin spillføring sikrer alltid ti stikk selv om nord skulle få for knekten dobbel i kløver. 

I et kort perspektiv kan en tape et overstikk, men i det lange løp skaper han utgangssvinger på denne måten.

Nils Kvangraven i 4hj

Det er mulig det går an å beite, men det var i alle fall glimrende spilt fra Nils sin side. Trykk på spillet og se.

Landslagstroppen snart klar

 Det er sykdom hos de som skal være med å bestemme landslagstroppen vår, så siden jeg har fått så lite kjeft i det siste tar jeg sjansen på å komme med noen tanker før Christian Vennerød slipper navnene sine.

Boye Brogeland - Espen Lindqvist

Ikke noe spørsmål. De er med.

Terje Lie - Nils Kvangraven

Soleklart i troppen og jeg mener at Terje og Nils fortjener minst en sjanse til på landslaget også. De spilte seg ikke ut gjennom innsatsen sin i EM i sommer. Paret hadde en svart dag, men det tror jeg de vil rette opp med erfaring. Et stort minus at Terje bor i Thailand store deler av året og at paret ikke får spilt nok sammen. Nils har familiære forpliktelser, men er flink til å rydde tid.

Kristoffer Hegge -  Tor Eivind Grude

Jeg blir både skuffet og overrasket om disse ikke er med. Vennerød har sagt at det skal være en viss utskifting i troppen og da ser det naturlig ut å ta med fjorårets Junior-VM vinnere. Spesielt Tor Eivind har hatt en glimrende sesong med blant annet NM gull i par, god innsats i USA og medalje i Bergen Storturnering. Et par for framtiden og selv Petter Nordthug fikk prøve seg før han slo igjennom for fullt.

Jan Tore Berg - Per Erik Austberg

Ja, hva skal jeg mene om dette paret da? De er i Norgestoppen hver for seg, men har slitt med å vise resultater sammen. Opptur i første helg av Seriemesterskapet og må score minst like bra i februar. Hvis Vennerød velger å ta med to juniorpar er jeg redd selv plassen i troppen kan henge i en tynn tråd. Ikke fordi paret ikke er godt nok, men fordi det rett og slett ikke er plass

Terje Aa - Allan Livgård

Allan og Terje kan blir et ankepar på landslaget, men spiller lite sammen. SM og NM klubber er lite. De er ikke med i de særlig mange av de nasjonale turneringene og jeg har ikke registrert at de har spilt i utlandet. Blir nok med i troppen, men bør få klar beskjed om at de må satse.

Erik Berg - Steffen Simonsen

I samme båt som Berg - Austberg. For et år siden spådde jeg paret en lysende framtid, men jeg ser ikke at de har fulgt opp på en måte som jeg forventet. Ikke sikker på hvor seriøst de satser, verken hver for seg eller som par.

Kristian Ellingsen - Harald Eide

Jeg er ikke sikker på om Kristian og Harald satser sammen neste år. Kristian er ikke junior lenger mens Harald enda kan spille klassen. Jeg er ganske sikker på at Vennerød har snakket med dem og hva som kom ut av det får du vite om noen dager.

Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska

Jeg tror rett og slett ikke Thomas og Thor Erik kan løfte landslaget tilstrekkelig. I alle fall hvis målsetninger er å ta et skritt til internasjonalt. De har fått mange sjanser på landslaget og leverer sjelden mer enn middels. Prestasjonene er svært varierende. Fra det geniale til det begredelige. I en mellomsesong som 2015 er, vil det forundre meg stort om Christian ønsker å se mer av dette paret i Nordisk. Han har selv sagt at det at et par ikke er med i troppen et år, betyr ikke at de er ute av diskusjonen. De spiller heller ikke særlig mye sammen. I alle fall ikke som jeg ser.


Ut over disse parene sliter jeg med å se hvem som skal komme i betraktning om plass på landslaget. Vi har enkeltspillere som gjør det bra i turneringer både her hjemme og ute, men ingen som over tid presterer sammen med en fast makker. Vi får vente i spenning. Kommer Vennerød med navn som Silla, Ulf Tundal og Glenn Grøtheim vil det være et stort pluss. Det vil overraske mer om kaninen er med.

Tredjeplass til Tor og Geir i Copenhagen Invitational

40 av verdens beste spillere har i helga spilt invitasjonsturnering i København, En stund var det dobbelt norsk, men italias Versace og tyrkias Tokai vant til slutt. Tor og Geir måtte ta til takke med bronse mens Boye Brogeland og hans israelske makker Alon Birmann ble nummer syv.

RESULTATER

Det var også spilling  for de som ikke ble invitert til hovedturneringen: Flere norske var med og HER ER ALLE RESULTATER. Sideturneringen startet med 60 pars kvalifisering og de ble delt inn i A og B finale på søndag. Geir Brekka og Åse Langeland best av de norske med femteplass.

Jan Erik Olsen og John Helge Herland til topps i Bergen

Det er ikke mange år siden det var venteliste for å bli med i elitepulja i Bergen Storturnering. Jeg husker jeg stilte spørsmål ved kriteriene, men det kan virke som tiden har løst problemet for arrangøren. 32 par i elite og 43 i åpent er selvsagt bra og turneringa er en av de største i landet enda, men det sier noe om de utfordringene vi har.

Noen som ikke hadde utfordringer av betydning, var Stavanger sine Jan Erik Olsen og John Helge Herland. De tok er klar seier, nesten 3% foran neste par. Det som gleder kanskje aller mest, er at på plass 2-3-4 er det fem av seks juniorer. De lovende er i ferd med å ta steget helt opp.

Jeg har vært opptatt i helga, så hvis noen har et spill eller to er det fint om jeg får mail.

RESULTATER
                                                          Mathias Beyer sammen med vinnerne
                                                 I Åpen klasse vant Helge Toft og Geir Ove Henden

RESULTATER

Summer Bridge Festival i Canberra, Australia

 HJEMMESIDE

GEO er med og en av favorittene i den gedigne lagturneringa som begynner på mandag. Han skal også spille andre turneringer og resultater finner du HER. Fantastiske oversiktlige sider på alle måter, både med tanke på program, påmelding og resultater. Enkle og gode søkemuligheter på f.eks spillernavn. Her er det ideer å hente, Tromsø 2015!


_____________________________________________________________________

Copenhagen Invitational 2015

På fredag er det amatører som kan få spille med proffene, men i morgen starter alvoret. Førti av verdens beste spillere kjemper om både heder, ære og fine premier. Tre av våre beste er med. Det er Boye, Tor og Geir. Den aller beste, Espen Lindqvist, er av en eller annen grunn hjemme. Turneringen sendes på BBO og linker finner du under.

RESULTATER PRO-AM FREDAG

   

Ja, du kan vinne åtte stikk i 3kl!

Jeg ser på sjakk på TV hver gang det er turnering. Å si at jeg kan sjakk, vil være en sterk overdrivelse. Likevel har jeg glede av å følge spillet, men jeg frustreres over at jeg ikke ser det som er opplagt for kommentatorene. "Nå er det bare noen trekk igjen før sort strekker fram hånda og erkjenner tapet", sier de. Jeg ser prosentene på TV, men selv 75%-25% gjør ikke at jeg oppdager hvordan den ene kan avgjøre kampen. Selv når det er slutt, klarer jeg ikke alltid å se hvorfor det er meningsløst t å fortsette. Irriterende.

Sånn innbiller jeg meg at nybegynnere og mindre erfarne bridgespillere har det. Noen klarer ikke å se langt nok fram i spillet og når det sies at "Jeg tar for kløver kongen, ruterdame og den trettende ruteren. Så putter jeg deg inn på dama. Da må du enten spille opp i hjerterkappen eller til dobbeltrenons", folder de hendene under bordet og ber om at de selv en gang kommer til slike erkjennelser. Ikke tør de spørre heller, fordi det er bedre å tie og la folk tro du er en dust enn å åpne kjeften og avsløre en hver tvil.

Jeg påstår ikke at særlig mange som leser denne siden sliter med oversikten, men jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg noen ganger fatter meg vel kort. Derfor skal jeg bruke litt plass på å fortelle hvorfor det står åtte stikk i kløver med ruterdamen ut. Noen innsendere har sett den "riktige" spilleplanen.


Syd åpner med 3kl og etter to passer dobler øst opplysende med pass rundt. Ruterdamen ut til stjeling på hånda.

99% av alle bridgespillere vil nå spille hjerter til esset og spar mot hånda. De fleste vil la tieren seile til esset. Vest ønsker å hindre stjelinger i bordet, så han fortsetter med kløver ess og mer kløver. Dette ser kanskje litt rart ut fra ess og dame, men vest ødelegger ikke noe stikk for seg selv. Han vil fremdeles få for kløverdamen. Det han har oppnådd er å hindre syd å stjele sparknekten sin i bordet. Syd ender opp med to spartapere, to i hjerter og to kløver. Det blir to beit og -500.

Det finnes imidlertid en annen plan som gir et stikk til. I praksis ved bordet tror jeg svært, svært få ville funnet den, men i ettertid er det slettes ikke ulogisk å spille slik. Det er mye som tyder på at kløveren sitter 4-0, i alle fall "vet" en at ED sitter bak. 

Løsningen er å spille en liten spar mot tieren i stikk 2. Det er nå to muligheter:

A: Øst kommer inn på damen, men har ikke trumf å spille. Han fortsetter sikkert med hjerter kongen. Bordet vinner og en ruter stjeles. Så spar konge fra hånda og du ser sikkert at vest ikke kan få flere sparstikk.

B: Vest stikker opp med esset og forsetter med kløver esset og mer kløver. Syd vinner lavt hjemme og tar for kongen. Nå er stillingen:
Nå spiller syd hjerter og legger liten i bordet. Øst vinner og spiller f.eks ruter til stjeling på hånda. Syd gir bort også det andre hjerterstikket, men tredje gang vinner bordets ess og på den trettende forsvinner spar knekt på hånda. Vest må stjele med et orginalstikk. Hvis motparten prøver seg å spille spar, bruker syd knekten.

Moral: Det er normalt helt feil å spille fra KKn, men noen ganger er det gale riktig!

Kan du vinne åtte stikk i kløverkontrakt?

 

etter ruterdamen i utspill til stjeling på hånda? Logg deg inn og forklar hvorfor/hvorfor ikke..

Det er et voldsomt mas fra FlakseBerg og LA om hvordan kontrakten kunne bli 3kl dobla. Nord åpna med 3kl, to passer, jeg dobla opplysende og lurningen passet.

3.runde Codan Cupen

 Av Ragnar Midjo

 

Hei Snorre.

Vi hadde det jeg har valgt å kalle århundrets bridgebegivenhet når to Steinkjerlag møtte hvert sitt topplag fra hhv. Snåsa og Heimdal i 3.runde. De ble for sterke for oss, men jeg har tatt meg den frihet å skrive noen ord fra kampen og tatt med fem quiz'er. Håper det faller i smak!

mvh Ragnar


Jeg sier bare tusen takk og dokumentet fra kampen er her.

Å kunne sine konvensjoner

har jeg skrevet mye om. Her gikk jeg i min egen felle og skammer meg. 

Det handler om XY(Z) og den trer pr. definisjon i kraft når makkerparet har meldt tre ganger på 1-trinnet. "Dobler" er en melding. 2kl ber i eksemplet under meg melde 2ru, men som blant annet GEO skriver i siste BIN kan en ikke slavisk følge makkers oppfordring når en har en vesentlig sterkere hånd enn det som allerede er vist.


*) dobler viser akkurat tre hjerter.

Jeg hoppet til 3hj og mente med det at jeg hadde gitt et greit bilde av hånda mi, en ubalansert hånd med trekort hjerter og omtrent 15-17hp. Det stemmer jo fint, men problemet er at pasienten var allerede død når vi hadde kommet for høyt. Makker hadde xx,xxxx,Kxx,Kxxx.

Jeg skulle selvsagt meldt 3ru og fortalt akkurat samme historien.

En annen ting er om det er hensiktsmessig å spille XY(Z) i alle posisjoner som passer inn i definisjonen. Det gjelder spesielt når motparten har meldt inn på 1-trinnet. Da har vi overmelding av deres farge tilgjengelig for de sterke hendene og hopp i meldte farger/NT som invitt. Andre ting kan  være forslag til kontrakt og enkelte meldingsforløp blir enklere.

__________________________________________________________________

Fra Tenerife

 Sigurd Frydenberg og Kjetil Andre Olsen vant helgas hovedturnering under Bridge for alle sitt arrangement på Tenerife. Per Bryde Sundseth har sendt meg dette bildet av Sigurd (t.h) og høvding Knut Kjærnsrød.