Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Fasit på "Kan du dette?"

Spillet ser du under og vest skal gå i med kløverdamen for å drepe bordet. Enkelt når du får det presentert som et problem og jeg nesten roper til til deg, "Obs-obs, her er det noe du må passe på!" To av innsenderne har svart rett og det er sikkert mange andre som ikke gidda sende inn fordi det var for lett.

Jeg skriver om spillet litt som et stikk til to av de flinkeste bridgespillerne i klubben min. Den ene var spillefører og den andre satt i vest. Spillet var ikke det samme som jeg har tatt opp under, men poenget var akkurat likt. Spillefører så ikke faren for at bordet ble drept og vest gjorde som har pleier, nemlig lavt i andrehånd. Begge to er kjempedyktige nøtteknekkere, men dette handler om noe jeg har skrevet om gjentatte ganger. "Å kjenne igjen posisjoner der og da" og "presens" (tilstedeværelse).

Min påstand er at 90% av dere alle ville i praksis lagt en liten kløver hvis dere fikk dette som et problem ved bordet. Ja, du protesterer sikkert, men jeg tror ikke på deg. Så mange ganger har jeg sett av de enkleste teoretiske ting blir oversett i kampens hete. Hvis jeg snur hendene og lar den sterke hånda være blindemann, så vil 97% av oss legge en liten kløver når den blir spilt. (forutsatt av vi vet at spillefører har en relativt svak hånd med en lagfarge).

Enda tøffere er spillet hvis jeg gir vest Hxx i kløver. Da skal han også gå i med honnøren sin. Selv om makker har honnør singel, vil det ikke koste fordi spillefører kommer til å gi bort det første stikket uansett.  Har spillefører dobbelton, må han neste gang  klare å toppe ut makkers single honnør. Dette kan du utnytte og rimelilg ufarlig legge i honnøren når du har KDx. Spillefører tror ikke du er så "dum", så han lasjer først og stikker med esset etterpå. Da har du vunnet et stikk og kanskje beita en utgang.

Et siste poeng. La oss si at vest legger damen, spillefører stikker med esset og spiller knekten. Kan øst klare å stikke den med en gang? Det vil jo være veldig dumt hvis makkers dame var singel og spillefører har tre små. På den annen side er det nesten ikke å unngå at vest tenker seg litt om før han klasker i damen dobbel. Da klarer selv jeg å stikke med kongen andre gang, men har jeg da jukset?

_____________________________________________________________________________

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.