Enda en gang..

var det enkle det beste.

Jeg mener selvsagt ikke at en skal unngå å beskrive kortene sine og gjennom det finne egne svake punkter, men på veien blir det noen sår. 

John Våge lot være å leite etter 5-3 i spar og unngikk med det hjerterutspillet. Heldig at vest hadde hjerteren, men dette skjer oftere enn vi kanskje tror. På det andre bordet meldte syd 2kl som Stayman og da fikk vest meldt hjerteren sin. NS kom i 4sp, men singlel ruter ut ga flere beit.

Bra dobling av Petter Tøndel

Jeg så flere vellykka Multi-åpninger i dag, men denne av Grøtheim - Tundal kosta 1100. Sikkert en "opplagt" dobling av Petter, men jeg synes nå det er fint å se på likevel. Mange ville meldt 2sp på øst sin hånd (pass med spar og meld 3hj/4hj hvis du ikke har). Da blir det verre å få tatt ØV, men det er mulig 2ru - 2sp betyr noe annet for ØV.

Silla leser sluttpossen godt!!

Dette spillet har jeg fått oversendt av Calle Knudsen.

Thomas Charlsen spilte ut en spar til tieren som stod. Nå så det ut som det var minst ni enkle stikk, men 4-0 i ruter var ikke greit. Uansett måtte Silla godspille ruteren og inne på den fjerde fortsatte Hoffa med spar til singel ess i bordet. 

Dette er sluttpossen med fem kort igjen. Thomas blanka kløverkongen sin tidlig, men Silla leste han helt korrekt for 5-6-0-2 opprinnelig, inkludert kløverkongen. Derfor kløver til esset (!) og hjem med kontrakten. Det hadde ikke vært NOEN vits for syd å holde igjen en kløver til, for da hadde han garantert blitt innspilt på hjerteresset og måtte gitt bort de to siste i kløver.

Hjelp, hva er trumf, Silla!??

Dette spillet viser at det kanskje ikke er så lurt å spille odde konvensjoner i nye makkerpar. Silla og Christer Kristoffersen tror jeg ikke har spilt særlig sammen før, og når Geir Helgemo ikke stiller denne helga må lag Hauge mikse rundt på parkombinasjonene.

Jeg ser at Silla og Christer har avtalt "Hopp til tre-trinnet etter 1NT, viser singelton". Så tipper jeg at avtalene stopper der og resten må sunn fornuft overta. Da går det sånn:

    3kl viser altså singel og både 3hj og 3sp er naturlig. 3NT benekter fire spar, mens 4ru er naturlig sleminvitt. Nå er det at veiene deler seg.
4sp tipper jeg Christer først mente som naturlig preferanse og 4NT var Blackwood med spar som trumf. Når Silla" gikk ned" i 5ru ombestemte han seg og trodde makker hadde gjort en mild sleminvitt i ruter. Derfor pass.

Silla tipper jeg mente 5ru som spørsmål etter spardamen. Har makker den, kan han telle 4+2+5+1 = 12 stikk. Har makker spardama, vil han samtidig få vite om makker har kløverkongen. (svarer 6kl på 5ru)  Da kan han telle til tretten. 

Bråstopp.

Jeg har ingen forutsetninger for å fordele skylda, men poenget mitt har jeg snakket om MANGE ganger. Det er ikke lurt å spille konvensjoner man ikke er trygge på, har en felles forsåelse av og tenker likt rundt.

(men selv om 5ru sikkert bør være spørsmål etter spardamen, er i alle fall 5hj det)
     
     

For mange konvensjoner?

Nå blir sikkert Terje Aa og Allan Livgård sur på meg, men det lever jeg med. Noen ganger er det enkle det beste og de som meldte 1NT-3NT vant kaka. Selv med Puppet stayman (1NT - 3kl) eller vanlig Stayman for å sjekke fem-kort hjerter, går det bra. Jeg vet ikke hva 2sp betyr, men denne gangen betydde det i alle fall beit i 3NT når vest fikk dobla 2sp.

Verdensrekord i Letohallen!!

og det var mitt eget lag!!

Se helt nederste linje og du skjønner sikkert hva som skjedde. Skal dere først gå ned, så ta med mann og mus, Marianne og Ann Karin!!

Vestfold mot Midt-Trøndelag

Første kamp på BBO er mellom to av favorittene, Vestfold og Midt-Trøndelag 1. I aller første spill testa Odin Svendsen glien. Da mener jeg ikke at han tok en sjanse og meldte hardt, men leverte en av de sterkeste undermeldingene jeg har sett. Det vil ikke forundre meg om noen er i slem på spillet!

     Pr."definisjon har Odin en tretapers hånd. GEO skriver i siste BIN om at vi nok regner vel snilt ofte når vi teller tapere, men dette var da måte på defensiv tenking, unge Svendsen. Når makker har til å melde, tror jeg de fleste av oss ville kommet oss i utgang. Spar var ikke det beste å få, men det kan jo hende makker har noe han kan bruke?
     

   Så er det Ole Kopstad og Tor Eivind Grude som melder en fin kløverslem. Denne gangen sto det tretten stikk, men 6kl er akkurat passe etter min mening. Enten kløveren 2-2, sparkapp eller f.eks DJx i hjerter.
2NT er utgangskrav med hjerter og tilnærmet naturlige svar.
4ru --> kortfarge.
 

 

 

   Så var Grude - Kopstad flink igjen og gjorde det vanskelig for Grøtheim - Tundal. 500 er billig mot en opplagt 920/980 om ØV får være mer i fred. Ikke rart at øst passet og hadde tro på enda mer enn to beiter.
   

 

   
   

 

 

 
   

 

 

 
   

Salt i såret, Nils?

Av alle ting havna jeg på samme fly som hele Sørlandet tok til divisjonsspillinga. Martin Reinertsen hukka tak i meg og lurte på om jeg visste hva som var likheten mellom meg og Oscar Braaten? Jo, dere er begge mest kjent for "Den store barndåpen". (HER ER LINK FOR DERE SOM IKKE ER BEVANDRET I NORSK LITTERATUR- og FILMHISTORIE.)

Og så ser jeg at Kvangraven tipper utfallet av første kamp.


Det er gret at jeg spiller dårlig for tiden, men jeg taper ikke kamper jeg ikke får være med i!!

"Dette hadde jeg klart", sa Harald Gjellestad

Harald er en racer som spillefører. Uheldigvis svikta motspillet slik at han ikke fikk vist sine kunster live, men det hadde vært moro..

Vest Nord Øst  Syd                                                                            
    pass 1sp                        
pass 2sp dobl pass                        
3hj 3sp p.r                          


Det kom spar ut og Harald tok ut trumfen, fulgt at hjerter ess og mer hjerter. Motparten spilte en tredje som han trumfa. Så ruter. Hvis motparten hadde spilt tre runder der også, måtte Harald stjålet i bordet og angrepet kløveren selv. De røde fargene er eliminert og det er trumf på begge hende.

Hvis øst hadde avslørt hjerterdamen og EJ i ruter, er det naturlig å plassere vest med kløveresset. Hvis ikke hadde øst fort åpnet. Kløveren er:

K108

D43

og du ser sikkert hvilken kløver du må spille fra bordet. Joda, tieren!! 

Jeg vet ikke om Harald hadde klart det, men jeg ville ikke blitt forundret.

Å spare seg til fant

Det er greit å få bunner når motparten er flinke. Har en selv meldt en god kontrakt hvor det satt surt og dermed fikk en bunn, er det også til å leve med. Hvis jeg tar en sjanse og den ikke lykkes, er den type bunner ok. Det verste jeg vet, er å få dårlige spill når en selv feiget ut og ikke turde. Ja, står du opp om morgenen er det en tusendels promilles sjanse for å blir overkjørt av en trailer, men en kan da ikke legge seg til i senga for det?

Det øverste meldingsforløpet er fra mitt bord og jeg er ikke sint, men skuffet. Å melde inn 3sp over 3kl kan selvsagt koste dobla beiter, men bunnen er like stor når makker spiller ut ruter mot 3NT. Blir det feil å aksjonere, har en i alle fall prøvd. Den sikreste måten å ikke vinne parturneringer på, er enten å gå beit i slemmer eller passe seg til fant.

Det andre meldingsforløpet viser Marianne Homme i aksjon i vest. Selvsagt kan det stå 3NT, det er bare å gi nord Dxx i spar. Nå ble det middels i stedet for en bunn. Tøft, fru Homme!!


 

Vest Nord Øst  Syd                                                                            
  1NT pass 3kl* HHxxxx og invitt                      
pass 3NT p.r                          
                                 
                                
  1NT pass 3NT                        
dobl* 4kl p.r   *spill ut spar, makker                      
                               
                               
                               

Tyskerne lodder ut flybilletter til Tromsø

EM-prosjektet har gitt fire gratis flybilletter til syv europeiske bridgeforbund. Dette er et ledd i det å skape blest om arrangementet. I Tyskland har de allerede loddet ut billetter, noe som er filmet og ligger på Youtube. Veldig bra tiltak!!


Trykk på for å se

Seriemesterskapet 2014-15

Jeg har ikke anledning til å være tilstede under Seriemesterskapet neste helg, så jeg tar meg den frihet å linke til NILS KVANGAVEN sin glimrende side. Her får du blant annet kvalifiserte forhåndstips som gjelder de to øverste divisjonene. Under turneringa kommer det resultater, spill og bilder. 

Hvert år har mitt lag et svare strev med å holde plassen i eliteserien. Det er kamp med ryggen mot veggen hele tiden og ingenting er avgjort før siste kamp. I år kan vi heldivis slappe litt mer av, fordi vi blir nummer åtte sier Kvangraven. Er ikke det deilig å kunne senke skuldrene allerede i november, Ann Karin og Marianne?

Her svikta jeg kapitalt!!

 men du hadde snella hjem kontrakten med bind for øynene?

Lise Blågestad fant eneste utspill som ga meg problemer, spar,  men det burde gått greit likevel. Jeg stakk på hånda, ruter til esset og kløver mot. Håpet var at kaninen stakk opp med honnør i forhånda slik at jeg kunne presse ut den andre honnøren. Det skjedde ikke og Lise kom inn på kongen for å spille mer trumf. Nå blødde jeg og oppdaga at jeg hadde krøkka til hele spillet i det jeg la ned hjerterkonge med håp om at den som hadde esset ikke hadde den siste trumfen. Jeg fikk kasta ruter, men hadde ødelagt forbindelsene mine. Trykk på spillet for å se fadesen.

Det jeg skulle gjort, var å vinne ti stikk ved å stjele en ruter i bordet! Jo, jeg snakker selvsagt sant. Stikk den første sparen og spill kløver. Stikk neste trumf  og mer kløver som jeg kaster en ruter på. Nå står den siste kløveren for avkast av enda en ruter. Jeg har forbindelse til både å ta for EK i ruter, stjele god den siste og hente den.

Jeg kunnde også vunnet ved godspille den andre hånda og stjele to hjerter hjemme med EK i ruter som overgang. Skuffende!!

Slapp av, Snorre, vi har kontroll

President Jostein Sørvoll ble ikke bare glad for min "etterlysning" her i går. "Motivene dine er sikkert bra, Snorre, men slike ting faller ikke bare i god jord her,"  sier han. Jeg antydet at det var viktig at både presidenten, styret og prosjektleder for EM Trosmø er særdeles aktive når det gjelder promoteringen av mesterskapet neste sommer. Jeg er hardhudet sånn at jeg lever greit med å få høre at "Jeg ser at du lever opp til ditt rykte som gnagsår, Snorre!"Ja, jeg kan faktisk godt være gnagsår i denne saken, fordi jeg mener at den fasen vi er inne i nå, er svært avgjørende for om mesterskapet blir en suksess eller ikke. Profilerte norske bridgespillere stiller gjentatte spørsmål både med sportslige, økonomiske og organisatoriske forhold. Italias Alfredo Versace har en kritisk artikkel til måten de åpne mesterskapene blir arrangert på, faktisk så sterke meninger at han antyder at bridgespillere må danne sin egen fagforening. Mange planleggert sommerens ferieprogram senhøstes og det inntrykket som blir gitt nå, kan få tvilere til å velge sånn eller sånn.Knut Brinchmann har allerede vært ute i verden for å snakke varmt om EM i Tromsø og han har masse planer videre. Så langt har jeg stått 100% bak både NBF og prosjektet, men jeg skjønner at det blir stilt spørsmål. Det bør ledelsen også forstå.

Det er mulig jeg legger meg bort i arbeidsfordelinga i prosjektet når jeg ber Jens Stoltenberg (Jostein Sørvoll) også være aktiv i promoteringa. Det er ikke noe galt med Schøtt Pedersen (Knut Brinchmann), men presidenten vant valget i sommer ved å overbevise om at han skulle styre økonomien bedre enn sittende president. Jeg er en utålmodig person og når Sørvoll sier i mail til meg at  "I hovedsak er vi i rute, den økonomiske risikoen er under kontroll og nyhetene kommer etter hvert", så blir jeg bare litt beroliget. Det er fint med is i magen, men det er nok mange som venter i spenning på hvordan Kulturdepartementet stiller seg til søknaden om 5 milliioner i statsstøtte. At sponsorbudsjettet ble nedjustert med 2 millioner, betyr at hver kroner er enda viktigere.

Sørvoll sier at det kommer info under åpningen av Seriemesterskapet til helga, men det gjenstår enda ting som ikke er avklart. "Den avklaringen klarer vi godt uten din hjelp, Snurr!", avslutter han med.

Jeg kommer fortsatt til å stille meg bak EM i Tromsø og jeg skal gjøre alt jeg kan for å framsnakke arrangmentet. Det betyr ikke at jeg frasier meg retten (plikten) til å stille kritiske spørsmål og jeg kommer også til å slippe til personer som er skeptiske.

Hvor er du, Jostein Sørvoll?

Jostein Sørvoll ble valgt til president i sommer, ikke minst fordi han overbeviste tinget om at han var den rette personen til å styre EM-skuta i havn. Flere styremedlemmer uttalte tydelig at de ikke hadde den nødvendige tilliten til sittende president, men at Sørvoll hadde både kvalifikasjoner og ikke minst, erfaring og kontaktnett til å lede.

Jeg sa i min "velkomsttale" til Jostein Sørvoll at jeg håpet han ble en mer synlig president. Alle som er ny i krevende jobber skal få fredningstid, men nå synes jeg det er på tide at han viser seg fram. Det kan godt hende at han og styret jobber godt i kulissene, men skal EM-prosjektet nå de målsetninger som er satt, må det kommuniseres med oss medlemmer. Tillit er kanskje det aller viktigste for at EM i bridge ikke skal gå i de samme fallgropene som sjakk-OL har gjort.

Knut Brinchmann har tatt utfordringene med det noen har oppfattet som manglende dialog omkring blant annet økonomi, men han er tross alt "bare" en arbeider i denne sammenheng. Det er flott å få vite at promoteringen er bevisst planlagt og at det iverksettes konkrete framstøt mot de største bridgeforbundene i Europa.  Sørvoll som president i NBF og Rune Kufaas som prosjektleder må også etter min mening på banen. Det var tross alt noe annet når Jens Stoltenberg viste ansiktet sitt og ikke sendte varamann Schøtt Pedersen.

Send meg ting og tang!!

Det renner ikke akkurat over av innspill fra det ganske land, for å si det mildt. Jeg klarer ikke å gi et bredt bilde av det som skjer i Bridge-Norge uten at du hjelpe til med å sende meg info fra din klubb og krets. Derfor blir det gjerne spill, historier og bilder fra de tingene jeg er med på selv. Noen klager på at "hver gang en sørlending spiller hjem en kontrakt, skriver du om det på bloggen din.."

Jeg vil mer enn gjerne fortelle om de fra Lofoten, fra Måøy, fra Arendal, fra Statt, fra Karasjokk og fra Bindalen som vinner kontrakter. Da trenger jeg hjelp!!