Landslaget tapte i Codan-Cup!!

Jørgen Molberg - Glenn Grøtheim og Terje Aa -. Allan Livgård tapte med 18 IMP i første NM runde mot Christer Kristoffersen - Lars Arthur Johansen og Gunn Tove Vist - Sverre Johan Aal. 

Landslaget kommer seg videre til 3.runde likevel siden de vant med 29 IMP i den andre kampen sin. 

RESULTATER PR. I DAG FRA CODAN CUP

_____________________________________________

Spill fra Farsund Monrad lag (2)


    Det er ikke så ofte jeg får til fine spill, så derfor tar jeg meg den frihet å komme med litt selvskryt:

Legg merke til Geir sin tøffe 2NT.1NT er en halvpositiv melding og det er lettere å spille mot en mann. (vest)

Vest spilte ut hjerter som jeg stakk i bordet og spilte en til knekten min. Det er viktig å spille første ruter mot bordet, sånn at øst kommer inn i fargen første gang. Ruter til dama vil vest stikke og spille kløver til singel ess. Nå er det ikke greit at øst kommer inn i ruter.

Derfor ruter til tier og konge. Kløver til bordets ess og mer ruter til dame og konge. Vest fridde seg med hjerter.
     
  Jeg tok et hjerterstikk til og posisjonen er som til venstre.

Ruter 8 til knekten. Vest kaster en kløver. Så ruter 5 og faktisk viste jeg fram til siste fire kortene mine.

Kaster vest en spar, spiller jeg han inn i spar og får det siste på kløverdamen. Kaster han en kløver til, spiller jeg kløver ti og tar det siste på kløverdamen.

Småpent vel?

 

_____________________________________________________________________________________________

Fint meldt!!

Jeg liker å bakspille på BBO. Det er en annen idrett å se alle korta enn å bare kunne skue ned på sine egene tretten, så når par får til slike fine ting, ser jeg at det er lurt å ha system og det er lurt å trene. Jeg mener ikke at mange andre par ikke kunne klart å komme til 6NT i nord på denne hånda, men uansett fint å se på.

  Jan Petter Svendsen satt nord og åpnet med 1kl som kan være ganske så kort. Makker i syd er Fredrik Helness.

2hj = 6+ spar.
2NT = "Jeg er sterk og har hold andre steder"
3hj = Ny overføring
3NT = "Jeg vil spille minst utgang uansett"
4kl = Cuebid
4NT = Blackwood
5kl = Ett ess
5ru = "Har du spar dame"
6kl= "Ja, pluss kløver konge"
6NT = Da spiller vi her"

I 6NT gjør det ingenting om sparen sitter både 4-1 og 5-0.
     
     

Vanlige vossinger og uvanlige finansministre

Jeg kikka på TV2-nyhetene i kveld og det er ganske fascinerende å se hva folk kan klare å si på direkten. Første sak var at det er funnet 10kg sprengstoff i en garasje på Voss. Politiet blir spurt om de tror dette kan ha noe med planlagt terrorisme å gjøre. "Nei",svarer politisjefen. "Dette er nok ikke tenkt brukt til terrorisme fordi det er helt vanlige vossinger i tjueårene som står bak dette."

Jeg påstår heller ikke at dette er terrorister, men hvis vanlige vossinger lager bomber, hva gjør da de uvanlige på Voss?

I dag kom Regjeringspartiene fram til en avtale med Venstre og KrF om Statsbudsjettet 2015. Venstre hadde fått gjennomslag for en plastposeavgift som skal innbringe over en milliard i statskassa. Finansminister Jensen ble intervjuet om dette og svarte omtrent slik. "Det er ingen som er i tvil om at vi i FrP er uenige i avgiften, men det som er fint med den er av fok kan unngå å betale denne avgiften ved å ta med seg et nett eller en plastpose hjemmefra."

Nå har disse fire partiene sittet sammen i samtaler i over to uker, så har ikke sjefen over budsjettet fått med seg en millimeter av poenget med miljøavgifter. En kan mene hva en vil om å legge avgift på toppen av prisen på en vare, men hele poenget er da at folk skal redusere bruken av de tingene vi miljøavgiftsbelegger. Ikke rart samtalene tar tid, spør du meg.
Jeg lover gang på gang at jeg ikke skal komme med politiske ytringer, men noen ganger klarer jeg rett og slett ikke holde munn. Heldigvis er det ingen som tar blogger(e) alvorlig.

Spill fra Champions Cup (7)

Bløffmeldinger tror jeg var langt mer vanlig i gamle dager. I alle fall hvis vi ser bort fra Zia. Han har jeg skrevet om før og jeg synes fremdeles det er rart at han får holde på som han gjør. Jeg kommer enda ikke over at Nils og Terje mista EM-par tittelen sin etter en NT-åpning av Zia som makkeren alerterte. Ikke fordi den var kunstig, men fordi han som makker hadde erfart at Zia mer enn litt ofte ikke hadde det han skulle ha. Det er for eksempel forbudt å bruke 8-12NT'er internasjonalt, men det tillates å bløffåpne så ofte at en 15-17NT må alerteres. Forstå det den som kan!

Om mer eller mindre systematiske bløffmeldinger tillates, må i alle fall motparten få sjansen til å snakke sammen ved bordet. Hvis et par tillates å spille slik at sterke åpninger ofte er svake, må motparten få anledning til å endre forsvaret til at doblinger alltid er opplysende, selv mot sterk 1NT og sterk 2kl.

Nok om det og i spillet under vet jeg ikke om Madala sin 2NT var konvensjonell eller en bløffmelding. Det er ingen alerter i referatet og kommentatorene snakker som om det er en naturlig invitt. Uansett var Madala redd for å bli tatt i en svak NT og prøvde å skape en illusjon. Det gikk fint og tyskerne havna i 4sp på 4-3 i stedet for 3NT. Med kløverkongen i utspill tror jeg ikke det kan vinnes ti stikk. Vest kan dukke en gang, ta EK i spar og spille fire ganger ruter. Nord stjeler bare den fjerde og hvis øst kipper kløveren har nord enda en trumf å spille. Italia kom i 3NT og tok sine ni toppstikk.

 

Det enkle er det beste

og de beste spillerne spiller ofte enklest. En tror gjerne at toppspillere vinner turneringer fordi de vrenger finesser, topper ut konger og finner tosidige skviser med forsinket tempo. Neida, de spiller ofte på beste sjanse og kan sin matematikk.Begge to fikk ruter ut og italienske Duboin tok dobbelfinessen i hjerter for sitt niende stikk. Tyskeren Heusler prøvde seg på en artistisk variant og gikk beit. 

Spill fra Champions Cup (6)

De fleste vet sikkert at Allegra (Lavazza) vant sin fjerde tittel på rad. Det var imidlertid hard kamp mot et velspillende tysk lag, Bamberger. Tyskerne ledet klart etter den første sesjonen, men så tror jeg nervene tok dem. Eller hva sier du om det første spillet i andre halvrunde?

  Alt ser helt greit ut fram til 4sp, selv om jeg kanskje synes vest har strukket hånda si. I Slik jeg oppfatter meldingene har vest gått et par omveier og dermed vist en god løft til 4sp. En annen ting er at vest muligens ombestemte seg da makker meldte 3NT og fant ut at ruteren kanskje var et svakt punkt.

Øst oppfatter vest som noe sterkere enn han aktuelt var og gikk på med Blackwood. Det er bare å flytte vest sin hjerter konge over til spar og kontrakten står som et seil uten spar ut. Med spar ut går det an å godspille hjerteren.
     

Øst passer (!) 4NT og går tre beiter med ruter ut. Det er "bare" å dukke ruteren to ganger og så ta hjerterkappen, men en like god spilleføringi 4NT er kanskje EK i hjerter og så sparkappen. Dette fordi at en kan ikke se at ruteren sitter 5-3. Slik spilte tyskeren og gikk to beit.

I 3NT er det opplagt å lasje ruteren to ganger og så seile hjerter ni. Skulle nord ha en ruter til, sitter fargen 4-4 og 3NT går enda hjem. Det blir beit kun hvis nord har hjerterdamen sammen med femkort ruter.

Ikke akkurat imponerende at ingen av lagene klarer å komme i sparkontrakt der det alltid er minst elleve stikk.

Vest-Agder inviterer de yngste (med foresatte)

Her er invitasjonen Karl Olav Hansen i Lyngdal har publisert. Kanskje noe for flere klubber? 

BRIDGESAMLING 
RØDE KORS HUSET I LYNGDAL LØRDAG 29 NOVEMBER KLOKKEN 11-17. 2. etasje.
GRATIS INKLUDERT MAT OG DRIKKE.
  
Velkommen til bridgesamling i Lyngdal lørdag den 29. november. Dette er en uformell samling med utgangspunkt i trivsel-trygghet-lek-læring.Vi er stolte av å ha et fantastisk flott Røde Kors hus her i Lyngdal. Er dere foreldre, besteforeldre, slekt eller at dere kjenner noen i aldersgruppen 10-18 år som en kan tenke seg en vil ha med til å spille bridge? 
Ronny vil ta for seg en introduksjon av bridge basert på "lær bridge på 1-2-3" , vi kommer raskt i gang med spilling. Vi benytter bridgemate for resultater. Det kreves ingen forkunnskaper.
Gi en tilbakemelding hvis dere kommer så raskt som mulig her eller til

Karl Olav 99570260
Eirik 90521173

Bridge også for de aller yngste

Det er viktig at vi når de yngste når vi skal profilere bridge som hobby, Derfor er tiltak som "Bridge i SFO" og "Bridge i skolen" viktige tiltak.

I Tromsø-EM til sommeren er det opprettet en ny KIDS-klasse for spillere under 15 år. NBF har bestemt å stille et lag i denne klassen og i løpet av våren vil det blir gjort ulike ting for å ta ut de spillerne som skal representere Norge. I begynnelsen av ferbruar blir det invitert til en samling for de aller yngste. MER INFO HER.

Jeg vet positivt at Vest-Agder har planer som ikke er ulike. De inviterer foreldre, tanter, onkler og besteforeldre til å ta med seg sin yngste håpefulle til Rossfjord, der det blir en uhøytidlig og variert presentasjon av bridge. Mer info om dette kommer.

 

Flott at mange bidrar!!

Takk til alle som sender inn forslag til svar på Quiz'er jeg legger ut. Målet med denne siden er at det skal være en toveis kommunikasjon og at alle medlemmer i NBF kan komme med innspill. Dess flere som bidrar, dess mer lesverdig.

Du trenger ikke være ekspert for å komme med meninger. Når jeg raljerer med f.eks Klukken, er det fordi jeg kjenner han og vet at han er med på leken. Sender Hjørdis fra Ytre Rena inn et svar, skal jeg love å ikke kommentere negativt på noen måte. Fint om flere av dere såkalte "eksperter" deler sine kunnskaper med oss. I bridge er det lite sannheter, noe som understrekes i variasjonen i innsenderne sine svar.

Skjer det ting der du kommer fra, er det bare å tipse meg så legger jeg ut.

Noen spill fra Champions Cup (5)

"Kunne vi klart å meldt denne slemmen?", spurte Lars Arthur. Jeg vet ikke, men skulle det være sjanse så må Erik tolke passen på 6hj som singelton og EK i ruter?
s

Noen spill fra Champions Cup (4)

 Quiz 3

Hva melder du over 3ru x i ugunstig sone? (logg deg på og legg inn kommentar)
Her får du rett og slett ikke lov til å sleminvitere, Klukk!!

Et dramatisk spill fra Champions Cup

Legg først merke til Tor sitt hopp til 2sp. Hvor mange ganger i livet ditt har du brukt hopprevers uten å kunne meldt hånda på annen måte? Dette har Tor og Geir tatt konsekvensen av og endret til at 2sp i denne sekvensen er utgangskrav med ruter, en hånd som ikke passer til 2kl-åpning men er for sterk til 1ru - 1 x - 3ru. Jeg tipper dette er etter innspill fra den polske mentoren Martens. Erik Berg dobler 5kl for utspill og nå skjønner jeg ikke Tor Helness sin 6ru. Redobler ikke alle for å vise esset? Geir var i alle fall sikker på at Tor hadde kløverkongen som måtte beskyttes i utspill og passer derfor 6ru.Så dobler Lars Arthur 6ru for å si at han er renons i hjerter og ballen går tilbake til Geir. Geir ser for seg dette motspillet: Hjerter ut til stjeling, kløver gjennom makkers konge og enda en hjerterstjeling pluss kløverdamen. Tre dobla sonebeiter i en frivillig slem!

Geir plukka derfor ut i 6hj og regna med å gå en beit med kløver ut. På en god dag har makker KJ i fargen og damen sitter i kapp.

Nå stemte nesten ingenting av dette og 6hj sto som et seil. Mer enn litt heldig, spør du meg.

Svar på Quiz 2

Som lærer er jeg opplært i å gi rask tilbakemelding på prøver. Derfor kommer fasiten allrede nå. Skal du svare på mine spørsmål, er det altså ingen grunn til å vente.

  Lars Arthur var tøff i det forrige spillet der han meldte 6hj, mens her var han veldig forsiktig og løfta til 5kl i mangel av røde cuebid. 4NT er kanskje Blackwood, kanskje ikke? I ettertid sier han at et "fake-cuebid" av 4ru er best.

Erik Berg var ikke død og fulgte opp med 5sp over 5kl. Nå var det veldig tamt  passe vel, unge menn, men pessimismen fra forrige melderunde hadde satt seg fast?

+680 var likevel uavgjort spill fordi Geir Helgemo meldte 4sp (kke 4kl) over 3NT. Da gikk det i alle fall pass rundt.
     
     

 

Klukken er som Magnus Charlsen!!

Den engelske sjakk-reporteren Nigel Short karakteriserte Magnus Charlsen sitt tårntrekk til E8 i dagens VM-match som en kondomvariant. "Brukes en gang og kastes!"
Klukkens eneste problem i spillet under er hvordan en best storeslemsinviterer. "Er 5sp eller 5NT best?". Jeg sier ikke mer om meldingen.

  Vi andre ser at vi mangler tre nøkkelkort. Selv om makker har alle sammen,  trumfesset og ED i ruter, er det langt fra sikker at 7hj står.

Gi makker -,E10xxx,xxx,EKDxx over 5sp og han må la være å hoppe til storeslem!

Denne fine hånda hos makker, xx,E10xxx,xx,EKDx gir sannsynligvis to beit i 5hj med spar ut til stjeling, ruter gjennom kongen til esset bak, enda en sparstjeling og ruterdamen.

x,E10xxx,Ex,xxxx gir en mer eller mindre nedbrett 7hj, bare en overlever sparutspill.

Under ser du hele given
     


Lars Arthur løfta som mange av innsenderene til 6hj. Jeg passer 5hj, fordi når jeg mangler 3,5 nøkkelkort gir jeg hver av de andre tre rundt bordet ett av dem. Denne gangen hadde makker fantastiske kort i rødfargene og 12 stikk var easy peacy. Tøft meldt!!

Noen spill fra Champions Cup (1)

Det er ikke så mange som deler spill og historier med meg. Til tross for gjentatte oppfordringer om å komme med gode, heldige, dårlige og morsomme spil, så må jeg suge det aller meste av eget bryst. Så da Lars Arthur Johansen ringte meg og fortalte om noen spill fra helgas EM klubblag, ble jeg rett så glad. 

Dere som kjenner LA, vet at han er en beskjeden gutt som verken vil skryte  av egne prestasjoner eller fortelle om det som gikk galt for lagkameratene. Så hvis det kommer noen spill i fra tureringa som også viser forspilte muligheter, er det kun fordi at jeg presset han (hardt)

I det første spillet synes jeg Peter Fredin la en felle for Jørgen Molberg som jeg på en måte har forståelse for at han gikk i. På den andre siden føler jeg det var den andre beita i en kontrakt på 5-trinnet han ofra. selv om det langt fra var sikkert at det var slik det var.

  Lars Arthur kjente ikke meldingsforløpet, men nord hadde i alle fall åpnet med 1sp, syd hadde støttet og vest meldt kløver. Over 4sp stampa vest i 5kl og pressa nord til 5sp.

Jørgen i øst spilte ut kløver 3 til damen og Glenn Grøtheim sin konge. Skift til ruterkongen som Peter Fredin stakk og fortsatte med spar knekt (!) i stikk tre.

Du skjønner hva som skjedde når jeg forteller at det endte med +680 til NS?

I ettertid er det sikkert vanskelig å konstruere en hånd i nord som mangler sparesset, selv om han skulle hatt ED i ruter. På den annen side er det da ingen levende mennesker som spiller sparknekten fra dette ?

Et unntak: Peter Fredin!!
     
     

 

De konsulentene, de konsulentene..

Hvis du har vært på Gardermoen i det siste, så har de laget en ny fløy. Gate 11 inneholder utgangene ABCDEFG og det er en dagsreise å spasere dit.  Har du en tung koffert, er turen som skapt for hjerteinfark for utrente kropper, Det er malt gåavstand i minutter i golvet, sånn at en kan beregne farten en må holde for å rekke flyet, omtrent som idealtid i et påskeskirenn.

Langs veggene er det kunst. Utstansa farga tall og bokstaver på en messingplate. For meg som er lærer, kan jeg hilse og si konsulentene at jeg skulle laget dette til en brøkdel av prisen jeg antar flyplassen har betalt kunstneren. Jeg sliter med rar kunst, men selv om det kanskje ikke høres sånn ut i det jeg forteller, så likte jeg både bokstavene og tallene. Det ga ingen mening det som sto, men det er nå en gang disse symbolene jeg bruker hele arbeidsdagen min på.

Så til overskriften. Mellom Gate 11B og Gate 11C er det et toalett. Ikke for oss reisende, men for personalet som jobber i en av de to stedene som serverer noe i den lange gangen. For at vi som skal ombord på flyet skal skjønne at dette toalettet ikke er for oss, har flyplassen sannynligvis engasjert et byrå til å komponere, designe og trykke skilt på døra inn til avtredet. Under ser du resultatet av den jobben. Vi kunne klart også det bedre vel?

Juleturneringer

Ønsker du reklame for din klubb sin julebridge, er det bare å sende meg innbydelsen eller linker, så legger jeg ut i menyen til høyre. 

Rett og slett uheldig, kanin!!

Det er sjelden jeg synes synd på kaninen, men her ble det nesten en superb innertier. 

  Doblingen hans betyr "spill ut bordets førse farge, makker". Så så han for seg å underspille kløveresset og få en stjeling.

Joda, Lise Blågestad spilte ut en liten spar og fikk en kløvertass tilbake til kongen. Uheldigvis hadde hun seks spar og da stod det likevel. +1000!!!