Vinner du 5sp?

 

  Det ser ut som det er tre tapere mot 5sp, men så oppdager du at vest ikke har noe inntak til kløveren sin. Fantoni spilte slik etter kløverkongen ut:

Han stakk med kløveresset, to ganger spar inne i bordet og ruter mot hånda. Øst stakk og prøvde å ta for hjerteresset.Syd stjal, kasta en kløver på ruterkongen og en til på ruterknekten. Nå var det akkurat nok trumf til å stjele de tre kløverne på hånda - 11 stikk.
Tor Helness i øst var tilsynelatende superflink ta han la liten på ruter 9. Bessis gikk opp på kongen og smilte en stund da har trodde han hadde lurt Tor. Teller du tapere på hånda, så har du tre i kløver og tre  i ruter, men bare tre trumfer igjen. Da ble det ei beit likevel.

Vinnende plan er nesten som i det andre rommet. La ruter 9 vinne stikket, stjel en hjerter, spill ruterkongen og kast en kløver. Øst vinner og spiller sikkert mer hjerter til nest siste trumf på hånda. Så ruterknekten og kast enda en kløver. Nå blir ruter 10 det ellevte stikket.


____________________________________________________________________________________________

Ujålete av Fantoni - Nunes

Jeg kan ikke noe for det, men jeg liker slike spill som under. Noen ganger peiser en bare på og melder med hjertet. I Norges kamp meldte begge bord en haug med ganger. Det ene bordet stoppet i 3NT og det andre i 4sp.


Her blir det diskusjon!!

Thomas og Thor Erik dobla hjem 3ru med ti stikk, men det var helt opplagt at motparten hadde en misforståelse som gjorde at de kom dit. Under er spillet.

  Jeg kan ikke systemet til Thor Erik og Thomas så godt, men er ganske sikker på at 2hj enten viser hjerter eller 18-19 NT. 

Syd doblet og mente det helt sikkert som hjerter, mens nord oppfattet det som opplysende uten hjerter, hvis ikke hadde han selvsagt støttet hjerter. Nord hadde seks ruter og meldte den. Under over alle under hadde også makker ruter, så da buklandet de heldig i 3ru. 

Så vet jeg ingenting hva Thomas sine meldinger betyr. 2ru har sikkert mange betydninger, men passen på 2hj doblet og doblingen av 3ru vet jeg ikke hva han mente som. Jeg tipper at sekvensen ikke er avtalt.

Kroatene har opplagt hatt en misforståelse, men det er ikke forbudt å ha flaks. Dette er heller ikke en avtalt posisjon for NS, så da meldte nord ut fra det han mente var logisk. 

Det er strenge straffer for feil forklaring av systemet ditt, men når ting er uklart tror jeg det er vanskelig å komme noen vei. ØV var også opplagt ute på ukjent hav og fant ikke ut av sin svarte tilpass. 

Jeg er stygt redd -570 blir stående for Norge, men det kan hende scoren splittes.

Vi får se hva som skjer.
     
     

Gode vurderinger i senior

Det var langt fra alle parene som meldte denne slemmen og der Helge og Roald Mæsel spilte, var det over 25 IMP i sving på å gjøre rett. Israel stoppet i 3NT i åpent rom.

Helge oppvurderte hånda til 22-23 NT med den fine kløveren og ingen lavhonnører ellers. Da plasserte Roald seg i 6sp, men skjønte at nord var renons i kløver. Et fint uttak i 6NT redda ei SVÆR bøtte med poeng til Norge. 
  

 

Italiadama får får mye skryt, Snurr!

 Det sier både Martin Reinertsen og Kristian B Ellingsen i mail til meg. Her er det Kristian forteller:

______________________________________________________________________________________________

Hei Snorre

 
Fint at du supplerer Allan og skriver om spill fra EM. Masse godt lesestoff for oss som følger med. :)
 
Når det gjelder det siste spillet du skrev om fra kampen Norge - Italia i dameklassen tror jeg italieneren som spilte 3 NT fikk ufortjent mye skryt.
 
 
Spillet gikk likt ved begge bord fram til posisjonen over. Siv Thoresen var spillefører på det andre bordet. Begge spilleførerne spilte nå spar til 8eren, og Nord var inne på knekten. Også fortsettelsen var den samme ved begge bord, ruter til knekten i bordet. Spilleførerne har nå tatt 6 (0+2+3+1) stikk. Nå gjorde begge spilleførerne samme feil. De tok først korrekt for sparess, men glemte å ta av seg ruteress også! Om man tar for de to essene er man oppe i 8 stikk, og Nord kan velge om spillefører skal få det niende stikket på spar 10 på hånda eller spar 9 i bordet.
 
Mot Siv Thoresen spilte Nord våkent i mot og lasjerte sparfortsettelsen slik at Siv fikk for spar 10 på hånda. Nå hadde Siv kun hjerter og kløver igjen, og fikk ikke hentet stikk for ruter ess. Hun måtte gi Syd de tre siste stikkene. Ei beit.
 
I samme posisjon, med fire kort igjen, stakk Marianne opp med spar knekt, og måtte gi bordet for både spar ni og ruteress for hjemgang. Om Marianne hadde lasja hadde trekortsposisjonen blitt den samme for den italienske spilleføreren som den ble for Siv Thoresen. Innelåst på hånda og tvunget til å gi Syd resten uten å få med seg ruteresset.
 
Den eneste som virkelig besto dette spillet var altså den italienske nordspilleren Manara som møtte Siv Thoresen og Sølvi Remen i åpent rom. En drepende sparlasj i stikk 10.
 
 
 
Med vennlig hilsen
 
 
Kristian B. Ellingsen
 
906 66 459

Those who live by the sword, will die by the sword...

 sa en av kommentatorene på BBO. Alle vet at en vinner ikke i bridge ved å passe, og de norske er kjent for å grave i meldeboksen. Ofte går det bra. Denne gangen ble det en liten beit i 3kl etter en fin spilleføring av Boye og uavgjort spill. Likevel underholdende!!

"Superstemning", sier Nils

Jeg hadde en kort samtale i morges med Nils Kvangaven fra det åpne laget vårt. Han forteller om smil og glede etter de første kampene. "Det er alltid fint å komme godt i gang", sier han. "Vi har spilt brukbart, men det er utrolig hvor mange sjanser en får i bridge. Selv om vi er helt i teten, kunne vi hatt godt flere gevinster inn med heldigere (og bedre) vurderinger". 

Nils løfter også fram seniorlaget som har fått en kjempestart de også. Polen, Frankrike og Israel er tre av de sterkeste lagene, så 16-9-14 mot dem er veldig bra. "Det var synd med damene som gikk på en kjempetap allerede i andre runde, men folk som så kampen sa at Italia var nærmest feilfrie"

Når jeg spør om spill, er det typisk at jeg får et av de dårlige. Sånn er det med oss bridgespillere. Vi har lett for å glemme alle de gode prestasjonene og heller irritere oss over de mulighetene som glapp.
  Jeg skal ikke fordele skyld, men det var på kanten avgjørelser av både nord og syd. Syd had fin trumf, men ellers var det mye lavhonnører. Det bugner ikke av stikk i nord heller vel, så ingen ville ha hengt han for å fullføre sin plan og melde 2hj.
2klxx gikk en beit og 400 blodige ut.

Soneforsvar eller markeringsorientert?

 

  I tillegg til EM i bridge i Kroatia spilles det samtidig en aldri så liten fotballturnering i Brasil.

Noen lag spiller slik at forsvarsrekka har et felles ansvar for motstandernes angrepsspillere, mens andre sverger mer til at hver spiller skal ha kontroll på en mann hver. Drillo sverger til det første, mens andre trenere mener den siste filosofien er best. 
     
     
Poenget mitt denne gangen er at alle på samme lag må tenke likt. I bridge betyr det at felles grunnleggende forståelse av eget system er viktigere enn noe.Nå har jeg tenkt å være positiv med de norske spillerne, men når det svikter på helt fundamental felles logikk, kommer jeg til å skrive om det. GEO: Hvis du ikke har vært på banen her tidligere, så må det coaches i pausen!

  Jeg er ikke utgangspunktet ikke resultatorienter i det jeg sier, for begge disse to spillene ga norsk gevinst. Likevel teller hvert eneste IMP og det er viktig å vinne så store seire som mulig, ikke minst mot de lagene en kjemper mot om å komme til sluttspillet .

Her synes jeg Tor Erik bryter et av de grunnleggende prinsippene jeg snakker om over. Han beskriver sin hånd på en god måte med 3hj. "Jeg har gode kort med spartilpass og kortfarge i hjerter. Hvordan passer det?"

Da "bestemmer" Thomas at de skal spille mot 5hj doblet, men Thor Erik overprøver beslutningen. Denne gangen hadde ikke syd særlig hjerter og likevel var det beit. Thor Erik slipper svært billig unna i 5sp med en udobla beit. Dobler ØV og spiller hjerter hele tiden, tror jeg det koster 800.

Kanskje var han ikke sikker på om 3hj viste spartilpass?
     
  Denne er enda verre. Normalt er å spille slik at når Thor Erik styrkedobler innmeldingen 2NT (kløver og hjerter), settes det opp kravpass og motparten kan ikke spille udoblet lenger.

Det er fint mulig å spille annerledes, men da må det være en makkerskapsavtale. Thomas i syd avventet med sin pass og håpet makker kunne straffedoble. Han så i alle fall ikke for seg at det kunne gå pass rundt.

I EM kan vi ikke la motparten spille 3kl nå vi har 28 hp. Sånn er det bare!
     
     

Norge - Italia i dameklassen (oppdatert)

Norge gikk på ei mine allerede i kamp 2 og ble stående igjen uten poeng i kampen mot Italia. Tap 20-0 er krise, men "heldigvis" kom det så tidlig at det er mange kamper å rette opp på. Her er kampen på Youtube (!). Uten kort til og med. :-)

En tror gjerne at et lag spiller så mye bedre enn det andre når sifrene blir slik. Jeg har gått igjennom spillene fra kampen og det var et Italia som var svært dyktige, men de var også heldige i flere avgjørelser. Det jeg IKKE likte å se, var at jeg fikk et inntrykk av at Norge spilte med høye skuldre. Det var flere spill med avgjørelser jeg undret meg over.

  (Registreringa er helt sikkert feil og Sølvi åpnet nok med 1kl i første hånd)

Dette var spill 4 og jeg kan ikke skjønne at Sølvi Remen vanlligvis passer ned 4hj med disse kortene. Makker kan jo sitte med en straffepass over 4hj og har hun ikke hjerter, er Sølvi mottakelig i begge de svarte fargene. Skulle det kommer 5ru fra den andre siden, er det helt sikkert på en lang, langfarge.

Dobler over 4hj og uttakk i 4sp må være "normalt" på slike spill.
     
  Her er enda et spill der jeg mener Norge spiller med høye skuldre.

For det første villle jeg jeg meldt inn 2kl i nord. Det går aldri pass rundt og jeg kan doble opplysende eller melde spar neste gang.

Jeg skjønner heller ikke særlig mye av hele meldingsforløpet. 4kl virker da å være naturlig, mens 4hj viser tre-kortstøtte. Det kan virke som Ann-Karin tolker Marianne sine meldinger som en sterk løft til 4hj, men det tror jeg 4ru ville vært.

Det er mulig hun gikk for slem på 4-3, men det virker  uansett svinhardt. 6hj endte med en haug med beiter.
     
 

Allerede i spill 1 kom det et tegn som tydet på at Italia hadde skumle planer. De kom i 3NT i vest og fikk spar ess fulgt av spar knekt til damen i stikk to.

Italieneren spilte flott med ruter ess og ruter til kongen (!). Falt ikke damen, var planen å ta hjerterkappen. 

12 stikk. 

På det andre bordet åpnet ikke syd og da gikk det 

1hj - 1NT
3NT

Med spar ut tok italia de fem første stikkene. Syd skiftet så til kløver som Siv Thoresen i øst stakk med esset. Ruter ess og ruter til knekten ga fem (!) beit siden hun allerede hadde kastet to kløver på sparen. 

Åtte stikk i forskjell i samme kontrakt. :-)

     
  Så en veldig fin prestasjon av Italia i 3NT. Ann Karin spiller ut hjerter to til konge og ess. Kløver til damen, kløver til ti og knekt fulgt av mer hjerter til damen.

Nå ser det da dødt ut?

Neida. Ruter til kongen, dame og posisjonen er under til venstre.

Spar til åtter og Marianne sin knekt. Hun har ikke kort å spille inn makker på, så hun må fortsette med ruter. Spar ess feller kongen og mer spar godspiller nieren. Marianne er inne nok en gang og må gi bordet de to siste.

2 + 2 + 4 + 1 = 9