Om å falle for eget grep!

De som så den BBO-sendte kvartfinalen mellom ABAX og Stabell i formiddag, har kanskje nå utpå ettermiddagen kommet seg etter latterkulene. Det var ikke Stabell det var grunn til å le av, fordi det laget spilte veldig bra. Det andre laget, som undertegnede var en del av, spilte ikke så bra. Mildt sagt, noe sluttsifrene 122 - 25 forteller.

Etter nå ha blitt rævkjørt i 15 spill, var det klart for det siste. Jeg hørte PC til BBO-operatøren riste av latter da meldingsforløpet var over. Det så ut som jeg og Ole Kopstad hadde en misforståelse, men det hadde vi ikke. Historien er slik og det er med skam jeg forteller. Hadde bloggen min vært en anelse mer serøis enn den er, hadde spillet blitt rammet av både sensurmyndighetene og korrekruttleserstaben.
Vi spiller med skjermer og jeg satt på samme side som Peter Marstrander. Jeg alerterte 3kl, men Peter passet med en gang uten å spørre. 3kl viser 5-5 i rødt, men jeg trodde det var sperrebetont i disse soneforholdene. Det er det ikke, har jeg (tydelig) blitt fortalt av makker at det ikke er. Styrken er ubegrenset:

Etter omtrent 10 sekunder spør Peter hva 3kl er og jeg forklarer som sant at det viser 5-5 i rødt og en svak hånd. Jeg skal ikke overtolke mine evner til å lese motpartens ansiktsuttrykk, men jeg mener han blunket litt kjappere enn han gjorde i sekundene før. Det stemmer nok ikke.

Dessverre fikk jeg denne ideen for meg. "Syd har straffepasset med kløver og en sterk hånd. Siden makker er kort i kløver, har også åpneren kløver. Han vil ikke kunne skjønne at makker har kløver når jeg omgjør makkers Michaels til spill. Hvis dette ressonementet stemmer, står det slem i kløver NS, men de klarer ikke avsløre meg når jeg passer"

Som tenkt, så gjort. Jeg passet 3kl og Rune Andersen i nord passet (som "planlagt") Noe av konklusjonen var rett. Det sto slem i spillet, men det var vår vei i hjerter. Mange bord hadde 980 øst-vest, men stakkars Ole Kopstad gikk fem beiter i 3kl.

Om det er noen trøst, Ole, så angrer jeg som en hund. Hadde jeg spilt med en makker med dårlig hjerte, kunne jeg blitt anmeldt for drapsforsøk.  Unnskyld i all offentlighet, min gode venn!!

Well done, Inger og stab!!

Bridgefestivalen er et stort arrangement, mye større og mer kompleks enn de fleste av oss tror. Logistikken er enorm, ikke minst med tanke på kort. 60.000 stokker er i bruk og feil i en eneste av dem, er kritisk. Praktisk er det en mengde forhold som skal være på plass og vi bridgespillere er flink til å klage ved det minste avvik. I år er turneringsprogrammet forandret og det var ingen som visste hvordan det ville slå ut på deltakelsen.

Hei Inger Hjellemarken, store høvding. Har det gått bra?

Joda, takk som byr, Snurr. Jeg begynner på bli sliten og mett, men det er en god følelse jeg sitter med nå på slutten av NM par. Før du får stille meg et eneste spørsmål, vil jeg få garanti for at du skryter hemningsløst av staben når du skriver dette intervjuet. Det er næremere femti stykker som har vært engasjert på en eller annen måte. Hver og en av dem har gjort en formidabel innsats og Festivalen hadde aldri vært det den er uten dem. Takk til kortfolk, informasjonsmedarbeidere, turneringsledere, regnskap og alle andre. Husk at dette arrangementet er omtrent like stort som Åpent EM i Ostende i 2013 var.

Hvordan er du fornøyd med oppslutningen i år?

Jeg har ikke helt oversikten, men samlet tror jeg vi er omtrent som de siste årene, muligens en liten nedgang. Det var kanskje litt få lag og par de siste dagene, men erfaringene fra tidligere Festivaler er at det er vanskelig å holde på folk de siste dagene. De er rett og slett fornøyd.

Det tekniske har funka bra så vidt jeg har sett?

Ja, det er noen som har sagt at det svenske mesterskapet er så mye bedre arrangementteknisk, men det kan jeg ikke helt forstå. I år var den største tabben at vi glemte å skru av en BridgeMate-server som ikke var i bruk. Da ble det litt kluss, men ikke verre enn at vi kjapt retta opp. Ellers kan jeg ikke se at noen har vesentlige ting å klage på. Turneringene starter til avtalt tid og slutter når de skal. At folk vaser og virrer i ganger og toaletter når du skulle sittet ved bordet, kan da ikke vi alltid henges for?

Så hadde vi ei måse som kom inn i hallen. Skulle vi tatt fram hagla?

Neste år er det EM i Tromsø. Blir staben din med opp dit?

Faktisk vet vi ikke all verden om det pr i dag. Tidligere har EBU tatt med seg kort og medarbeidere til arrangørstedet, men det virker litt underlig av vi ikke skal bli involvert når vi har både utstyr, folk og kompetanse. Det skal være et viktig møte mellom EBU og NBF nå i midten av september og da håper jeg slike forhold blir avklart. Dette er min mening, men hvorfor skal arrangementet pøse ut penger til herrer og fruer i EBU når vi gang på gang har vist av vi håndterer dette fint selv? Sannsynligvis langt billigere enn EBU kan klare det.

2016 da?

Jeg håper da det blir Festival også i framtiden. Fredrikstad har vist seg å være et flott sted å være. Går du i sentrum på kveldstid, er det bridgefolk overalt. Der det kan spises og drikkes hører du spar, kløver og ruter fra de fleste bord. Det er bra at vi sprer oss og setter vårt preg på byen. De aller, aller fleste oppfører seg også bra,. selv om det har vært de "vanlige" problemene med at et fåtall mennesker ikke kan vanlig folkeskikk og dermed drikker og bråker mer enn naudsynt. Vi kan nesten ikke gjøre noe mer enn å utvise de som ikke oppfører seg, så får rette sivile myndigheter ta seg av resten.


Da ønsker jeg lykke til med oppryddinga. Vi er heldige som bare kan sette oss i bilen og kjøre hjem til mor. Forhåpentlig venter hun med kjøttkaker i brun saus og mandelpudding til dessert. Det er hyggelig med bridge og festival, men nå savner jeg deg, kjære viv. :-)

Premieutdeling NM lag               Joda, vi er så glade at!!


Erik Berg har rykte på seg at han er Norges heldigste bridgespiller. I NM Åpent lag vant han kvartfinalen med 1 IMP og finalen på totalscore. Kan du kjøpe en LOTTO-kupong til meg, Erik?               Jada, jada!! Vi har 140 poeng mer enn Stabell i score!!

Steffen Fredrik Simonsen, Erik Berg, Jørn Arild Ringseth og Johhny Hansen
Rune Andersen, Tolle Stabell, Leif Erik Stabell og Peter Marstrander

YEAAHH!!!!!

Sjelden har det blitt jublet så høyt for en seier i NM Bridge, i alle fall ikke som jeg har hørt. Lagfinalen ble så jevn som det er mulig å bli og etter 32 spill sto det 40-40. Reglene er slik at da summeres lagenes scorer og det laget med mest pluss er vinner. (Trykk på bildet under)


De to siste spillene var egentlig rimelig udramatiske i utgangspunktet, men når vi fulgte med på BBO og hadde resultatene foran oss, visste vi at hvert IMP ble avgjørende. Før spill 28 ledet KingKong med 5, men hadde gått to sonebeiter i 3sp, - 200.Ser du godt på spillet, finner du ut at det står 3NT ØV. Ruteren er blokkert fordi vest har åtteren og syd Kn10x. Syd må avblokkere hvis makker tar for EK, men da er åtteren blitt størst. Kløveren sitter også på best mulig måte. Ingen av parene kom selvsagt i 3NT, men 3hj kunne ikke vinnes. Enten måtte det bli to rutertapere og en spartaper eller en i spar og to i ruter,  i tillegg til to i hjerter. +50 til Stabell og +250 = 6 IMP inn. Stillingen er nå 40-39 til Stabell.

Siste og avgjørende er en opplagt 4hj som blir meldt på begge bord. Det er ti toppstikk, men det ellevte kan komme i spar. Fargen består av E9x til KKn10x og må spilles uten taper. KingKong treffer mens Stabell bommer. 650 mot 620, 1 IMP tilbake og 40-40.

Jeg tror de fleste ville ønsket at det nå ble spilt fire ekstraspill, men regler er regler. Totalscore er prioritert etter IMP-likhet. Der "vant" KingKong" med usle 140 poeng og det var nok til seier.Finalens fineste spill synes jeg Johnny Hansen sto for. Han traff utspillet med ruter ess, fordi da var han inne og kunne skifte trumf i stikk to. Det klarte han!!
Nå kunne Peter safet en beit, men han måtte neste prøve om ruteren kunne godspilles (EKx hos motparten) og gikk dermed en ekstrabeit. I ettertid angrer han sikkert som en hund for det siden 4hj 9 stikk hadde holdt til å bli Norgesmester!!
På det andre bordet kom spardamen ut og da kunne Erik Berg få stjålet en kløver og skrive +420 på slippen sin. 11 IMP


                           Flink Johnny "Ivrig" Hansen, mester i Åpent NM lag

     
     

Tosidig skvis av kaninen

Jeg er alltid på leiting etter gode spill, men det er noen som "klager" på meg fordi jeg ofte skriver om Geir Brekka. Det er da ikke hans feil at det gang på gang kommer fantasispill derfra? Se bare denne tosidige skvisen fra Semifinalen i NM par.

Geir visste at makker hadde 3-2-4-4 fordeling og 13-16 hp. De bruker 8-12 NT i åpning i disse soneforholdene. Da hadde de 28-30 hp til sammen og det er mer attraktivt å spille NT på 5-3 i major dess sterkere hendene er. Denne gangen ser Geir at er hjerter kan stjeles på den korte hånda i spar, men makker kan jo ha damen  eller Kn10 sånn at det ikke er bruk for stjelingen? Derfor 3NT og ruter åtte kommer ut.

Geir ser at i 4sp er det mange sjanser til tolv stikk. Hjerteren kan stjeles og ruteren kan enten kappes på knekten eller knekten kan stjeles god. I tillegg kan det være en skvis i minor. Derfor så han at han nok måtte ha tolv stikk for å få et godt spill. Oppsida var at 3NT med 12 stikk sannsynligvis ville være en svært god score.

Geir stakk med ruteresset og presset ut sparesset. Syd vant andre gang og spilte hjerter til esset. Tre ganger spar og nord kaster to kløver og en hjerter, syd kaster en hjerter og en ruter. Så kløver til kongen og kløver til esset. Stillingen er som under.Du ser at nord allerede har måtte kaste hjerterholdet sitt for å holde tre ruter. Inne på hånda spiller Geir ruter til knekten, men på ruterkongen er det syd som må kaste inn håndkleet.

Glimrende spilt og herved innstilling til Festivalens beste spill.

Grådig - grådig!!

Dette spillet er fra innledende runder i NM lag. Den nye IMP-skalaen er slik at overstikk har fått en betydning også i lag. Seier med 1 IMP er innbyrdes 1 Vinnerpoeng i kamper med få spill, sånn at hvis en er rimelig sikker på overstikk kan en sette kontrakten i fare!!

          
   


Spillefører i syd skal få være anonym, men ryktene forteller at han rødmer enda, to dager etterpå. Han skulle spille 3NT og fikk spar ut til esset. Han skjekket at ruteren sto og spilte så kløver til tieren. Uten å mukke la Arnfinn Johansen i øst en liten tass. 

Spillefører ante fred og ingen fare når han gikk hjem på hånda og spilte nok en kløver. Han regnet med å få sine tolv stikk, men det fikk han ikke. SLETTES IKKE!!

Finalen i Åpent NM lag

 ble spilt mellom Stabell og KongKong.

Stabell:  Peter Marstrander og Rune Andersen, Leif Erik og Tolle Stabell,King Kong: Erik Berg, Steffen Fredrik Simonsen, Johnny Hansen og Jørn Arild Ringseth 
Jeg fikk ikke sett så mye på de første 16 spillene, men i dette var det gode vurderinger ved begge bord. Skal en vinne lagkamper er det helt avgjørende å lykkes i de store spillene.Peter Martrander får det tøft over 5hj fra Erik Berg, men ingen passer seg til seier i lagturneringer. Rune Andersen løfta til slem og Erik tok det sikre i 7hj. Tre hvite beiter var billig mot -1430. Legg merke til at du må spille kløver mot KDJ to ganger i 6sp, mend et er baremat for spillere på dette nivået.

Steffen Fredrik SImonsen på det andre bordet visste ikke om makkers renons i hjerter og stoppa i 5sp. ØV trodde de skulle bli belønnet for å holde motparten vekk fra en iskald slem, men det både stemte og ikke stemte siden stampen i 7hj var så billig,

Etter havltid er stillingen 30-21 til lag Stabell.

Andre halvrunde


  Dette bør ikke være så vanskelig, men det har noe med at grunnprinsippene er inne. Det er som i tennis og golf. En kan ikke begynne med toppspinn på serven før har har dreisen på enkle forhandslag.

Erik dobler responsivt og viser en hånd som ikke kan meldes naturlig på andre måter. Ingen femkortfarger i minor og ikke firekort major er en vanlig derfinisjon. Jørn ber med 2NT makker melde sin laveste farge og de finner 4-4 i kløver. 9 stikk.

På det andre bordet kommer Marstrander - Andersen i 2NT, en langt dårligere kontrakt som går to beiter. 5 IMP til King Kong
     

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Her var Johnny Hansen veldig forsiktig. Når motparten balanserer og det er feil, er det viktig å vise hvem som bestemmer. Han har beita nesten alene i 2hj og skulle makker ha en helt verdiløs hånd i motspill, kan han jo ta ut. Bridge er lettere når alle kortene er synlige, men en rød lapp på 2hj hadde gitt minst 800 i bonus, kanskje 1100 også. Strengt tatt har syd bare et hjerterstikk, EK i ruter og kløveress, men det er kanskje ikke mulig å ikke spille på han et stikk til.
     

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Veldig bra av Peter Marstrander. Han ble presset helt til 3kl, en kontrakt som ser helt død ut med sparesset, tre rutertapere og en hjertertaper. Følg med.

Først et apropos til meldingene. Kunstige meldinger er vel og bra, men det gir motparten muligheter til å komme med der et naturlig meldingsforløp holder dem ute. 1kl - 2kl og det går pass rundt. Nå kunne øst doble 1sp (1sp viser IKKE spar) og dermed være med til 2sp.

 Nok om det.

Spar til esset, spar til kongen og spar til stjeling. To ganger kløver inn i bordet og ruter knekt!! Nå må faktisk Steffen i øst legge liten for å beite. Det er ikke mulig vel?

Ruterkongen fikk han beholde på og skifta hjerter. Peter slapp dem til esset og nå ser du sikkert hva som skjer når han spiller mer ruter.

Vest kommer seg ikke ut av ruteren og må avslutte med hjerter opp i EJ eller et kort til dobbeltrenons.

Flott spilt!!
     


     
     

Er dere fornøyd med årets Festival?

Jeg har planer om å spørre deltakere om hvilket inntrykk de har av årets Festival. Denne artikkelen kommer til å bli oppdatert etter hvert som jeg spør flere. 

I år er det ganske store endringer i turneringsoppsettet og de ansvarlige er sikkert spent på hvordan det har fungert. Neste år er det ikke Festival på grunn av EM i Tromsø, så de har god tid på seg til å evaluere. 

I kantina møter jeg en gjenge som sitter og venter på sluttspillet i par."Vi er stort sett fornøyde med årets Festival. Det arrangementtekniske er på plass og turneringene går som smurt. Vi synes kanskje Åpent NM par er litt rotete, og det var ikke helt lett å skjønne om vi rykka opp, ned, ut, fram eller tilbake. Dette har sikkert noe med at det et nytt opplegg og det er første gangen vi spiller på denne måten i Norge. Deltakelsen var nok også vanskelig å estimere og når det ble færre par enn fornventet, var det ikke så lett for arrangøren å finne ut helt rettferdige regler.

Åpent NM lag ser også ut som en forbedring, selv om denne fikk et elitepreg over seg. Det er sikkert ok at de beste også har et godt tilbud. Mixturneringene tar jo bra vare på bredden, samt at det er mange andre tilbud til de som ikke kommer på BBO i lag. Det var bra at vi fikk rabatt på andre turneringer når vi røyk ut i lag."

Vi vil skryte av lunch/middagsserveringa. Ingenting å si på en god tallerken med varm mat inkludert drikke for en hundrelapp."

Her er enda en gjeng som lader opp til dagens bridge. Jeg kjenner ikke alle på bildet, men i midten er i alle fall en av Norges beste spillere gjennom tidene, Harald Nordby.

"Vi har det også bra. Nå venter vi på par, men er ikke helt sikker på reglene. Det er sikkert oversiktlig nok, men vi har bare ikke satt oss helt inn i det. Det viktigste er å ta mange stikk i gode kontrakter. Da går det helt sikkert bra. Flott også at NM Veteran gikk over tre fulle sesjoner. Vi likte ikke helt at NM Veteran og Åpent NM lag gikk samtidig, men vi skjønner at noe må kollidere.

Hvorfor er det bare spill av de kjente spillerne som kommenteres?
får jeg spørsmål om fra en av de rundt bordet. "Flere ganger har jeg spilt akkurat likedan som i et spill omtalt enten hos deg eller på Festivalsidene, men ingen har gitt meg verken heder, ros eller oppmerksomhet!" 

Jeg kan ikke annet enn å beklage på vegne av journalistikken, men sier at jeg skal prøve å skjerpe meg. Dere spillere må også være flink(ere) til å rapportere inn gode prestasjoner som ikke er blitt oppdaget underveis. 

"Skal jeg klage på noe, så er det fyllerøret under kveldsturneringene på hotellet. Det er greit å drikke, men de som ikke kan holde seg i skinnet burde fått et spark i ræva og ønsket til et helt annet sted enn der det spilles kort. Det er de samme presonene hver kveld og hvert år. De ødelegger for oss alle andre."
Olav LIllebuen har ikke spilt så mye. Mixlag og Veteran var han med på, men det gikk ikke an å kombinere Veteran og lag. Det kunne de kanskje gjort  noe med? Ellers synes han arrangementet er rett så bra.


Sølvi Flo er også fornøyd. Vi fikk ikke meldt oss på i lag, men det var kanskje mest for eliten? sier hun. Olav Lillebuen forteller at det var 12 runder innledende for alle og det er omtrent som før. Det er slutttspillet som er det nye. "Ja, jeg kunne sikkert lest meg opp på forhånd, men det er ikke så farlig", avslutter Sølve med. "Vi har det bra."
Steffen Fredrik Simonsen er klar for finalen i NM lag og han skryter veldig av den turneringa. "Et klart framskritt. Det er mye bedre å spille 32 spill kamper head-to-head enn at det skal avgjøres i mer eller mindre tilfeldige 7-spillskamper. Flott"

Du har tenkt å stille med systemkort til og med?, sier jeg og ønsket lykke til med kampen mot Stabell.

De manglende systemkortene

Jeg har gjentatte ganger klaget på at norske par ikke stiller med systemkort. Dette gjelder like mye i par som i lag. Rett og slett uhøflig, spør du meg. Reglene sier at det skal være være med til bordet og sånn er det med den saken. I Sverige er det uhørt å ikke ha systemkort og turneringsleder slår ned med hard (flat?) hånd mot de parene som slurver. 

I Norge gies det ethundreogfemtitre advarsler, og så rister alle ansvarlige på hodet og gir opp kampen. Dette er som jeg hører min gamle mor i oppvekstsen. "Nå har jeg sagt tusen ganger at du skal sette skoene dine pent på plass, Snorre, og når sier jeg det for tredje og siste gang!!". Jeg hørte ikke etter henne før hun tok lommepengene og lørdagsgodteriene fra meg.Noen har med systemkort, men halvparten blir liggende igjen. Staben rydder og her er resultatet

Ungdommen hjelper oss

Disse tre jentene er Gerd Teigen sin forlengede arm i kortadministrasjonen. De har bare godord å si om henne. Takk for hjelpen til dere alle. Uten en ansvarsfull, hardarbeidende og ryddig stab ville Bridgefestivalen aldri gått på de skinnene som den visselig gjør.                                Fra venstre: Helene Hove Gjøs, Juliane Bjerkan og Kristin Grimsrud


Johan Moen har sommerjobb som kortlegger. Mens vi andre spiller inne i Kongstenhallen, sitter han og to kompiser innestengt på noen kvadratmeter i gangen og legger kort med en fart som du ikke vil tro. Jeg spør om tempoet og Johan forteller at hvis alt går uten at kort kiler seg eller andre mekaniske feil oppstår, så rekker har 300 dubletter i timen. Det blir omtrent 12 sekunder i snitt pr. spill og da skal jeg hilse deg å si at du skal ha tunga rett i munnen.

"Jeg spiller ikke kort selv, så dette er en sommerjobb for meg. Vi er tre eller fire venner som gjør dette for å tjene oss noen slanter vi kan leve på resten av året. Festivalen betaler også faktisk ganske bra, så det er en fin jobb å ha. I tillegg får vi diett når vi ikke bor hjemme og det sper også på."                                                       Johan Moen, Melhus

Jeg trodde det meste av kort var lagt på forhånd?

"Ja, det stemmer det. Noe suplering er det og til sideturneringene er ikke alt komplett. Det vi har gjort de siste dagene, er å forberede arrangementet i 2016. Der er faktisk en del klart allerede og ligger pakket i esker. Neste år er det som du sikkert vet ikke festival på vanlig måte og vi vet rett og slett ikke helt hvordan det blir med kort til EM i Tromsø. Noen sier at EBU kommer med egne kortstokker og eget mannskap for å legge kort."

Johan og vennene er ferdig med årets innsats og det er kun litt ryddig som gjenstår. I år har det vært lite klager og så vidt han vet har alle mapper innehold de 52 kortene de skal. Det er ikke verst når en tenker på at det er over 60.000 eksemplarer i omløp!

Takk for hjelpa!

Gerd er på plass i år ogsåDenne dama er 84 år! Hun står opp i otta for å forberede alt som har med kort å gjøre til alle turneringene under Festivalen. Blir du ikke trøtt, Gerd, spør jeg.

"Neida, dette går så fint så. Jeg er frisk som en fole og det er ingentlig som feiler meg på noen måte. Hvorfor skal en ikke da gjøre ting som er moro og gir livet mening? Jobben begynner i åttetida på morgenen og vi er ikke ferdige før mørket begynner å senke seg over byen."

Du har med deg noen jenter i staben, ser jeg.

"Jada, flinke jenter som gjør en flott jobb. Jeg vil også skryte av guttene som sitter i gangen og legger de kortene vi mangler. De er systematiske og når vi får kassene med spill, er de nøyaktig merket sånn at rett spill kommer til rett turnering til rett tid"

Folk som ikke spiller bridge tror at det går med en kortstokk pr. bord og at de da brukes mange ganger. Det vet vi ikke er rett og Gerd forteller at det går med omtrent 60.000 dubletter under festivalen. Det meste legges på vinteren og våren i forkant, men gutta i bua suplerer der det trengs. 

Hvis du tror dette er første gangen Gerd er kortansvarlig, tar du feil. Jobben hadde hun i alle år på Lillehammer og det var naturlig at hun ble med ned hit til Fredrkstad også. Hun forteller at hun ikke blir lei og så lenge helsa holder kommer hun tilbake.

De fleste av yrkesaktive ser fram til pensjonisttilværelsen der de skal lufte hunden og drikke sherry på terassen med gode venner. Sånn er ikke Gerd Teigen. For noen år siden var det utlyst en jobb på en KIWI-butikk i Hamar der hun bor. I konkurranse med over 40 andre søkere fikk hun jobben i en alder av mange-og-sytti.
"Der jobber jeg enda!, sier Gerd og smiler det flotteste smilet du kan tenke deg.

Måtte vi andre få en sånn alderdom, selv om jeg føler ordet "alderdom" nesten ikke er rett å bruke i denne sammenhengen.
Her er noen av de 60.000 kortstokkene som går med under årets Festival.

Innmelding mot passet makker

Hvis du sitter i andre hånd og melder inn på 2-trinnet over motpartens åpning, er de fleste enige om at det nornalt viser en åpningshånd. Når begge motstanderne har meldt og makker har passet i andre hånd, synes jeg ikke det trengs å stille de samme krav for å gå inn. Det kan være helt avgjørende å få vist en farge slik at makkerparet kan finne beste utspill mot motpartens kontrakt.Det er viktig at makkerpar har diskutert denne posisjonen. Jeg er helt enig med John Våge sin 2hj. Når begge motspillerne har meldt, er det lite sannsynlig at vi har egen utgang og da bør det kunne være ok å vise ED109xx. Iikke minst hvis vest kommer til å gjenmelde NT og makker får utspillet. John Helge Herland tok imidlertid litt av og måtte blø for det. Var det ikke litt  mange honnørpoeng i omløp i spillet, John Helge Herland, når du kikka ned på tolv stykker av dem? Eller kanskje ØV drev med fanteri? :-)

Meldingene gikk akkurat likedan påd et andre bordet, men der tok syd ut i 4hj. Det kosta "bare" 500.

Mot 3NT dobla spilte brødrene Stabell perfekt i mot. Ruter ess ut og makker la toeren. Skift til spar og ruter knekt som spillefører la liten på. Ruter til esset, spar konge og kløver til esset. Der venta enda to ruterstikk og 800 i beit.                                                                     John Helge Herland

Små marginer

Semifinalene i Åpent NM lag ble vunnet av lag KingKong (Ringseth) og Stabell. KingKong vant sin kamp etter bare 16 spill da motstanderne lå over femti IMP bak og valgte å trekke seg fra den siste runden. Den andre kampen mellom Stabell (Stabell-Stabell-Marstrander-Andersen) og Komleposs (Eide-Eide-Herland-Våge) var svært jevn og spennende. Kampen endte med 55-42 til Stabell.

Dette spille ble helt avgjørende.

  Marstrander - Andersen spiller et litt anneledes naturlig system, spesielt med  minoråpningene. 1ru viser enten en ubalansert hånd eller 18-19 NT. Etter 1ru er det nesten bare kunstige meldinger.

2NT viser begge major, men styrken er jeg ikke sikker på. Peter Marstrander tok opp over 4hj og sjekket at makker hadde ruterkontroll. Jeg vet ikke om han visste at makker hadde ruteresset eller om det kunne vært kongen. Da hadde de manglet to esser.

Peter håpet at spar konge tettet fargen, men han var anhengig av damen dobbel i kapp. Ingen god slem i teorien, men gode slemmer er de som står.

12 inn i stedet for 13 ut. Det var mer enn nok til å svinge kampen.
     
     

 


Oppsett Åpent NM par

Denne skissen fikk jeg av Sigmund Bakke og det er "flyten" i åpent NM par. Da jeg for noen år siden arrangerte Norway Open i singel i SIB i Kristiansand, fikk jeg tilbakemeldinger om at ingen forsto regler for opprykk og nedrykk mellom puljer. Når jeg ser dette opplegget, sover jeg godt.

Klart for kvartfinalen Åpent NM lag

Det kommer noen kommentarer til at Åpent NM lag er lagt opp for de beste. Jeg sliter med å se det gale i at Festivalen også skal ha et elitepreg over seg. Mix og Mixlag er breddeturneringer, Veteran og NM damer også litt det samme. Da synes jeg det er helt ok at første og andredivisjonsspillerne får en turnering til å gjøre opp innbyrdes hvem som er best.

Opplegget i lag er langt bedre enn det noen gang har vært etter min mening. Først er det tolv runder kvallik for at seksten lag skal gå videre. Det er nok. Er du ikke inne topp 16, kan du takke deg selv. Så er det 32 spillskamper i 16-dels, kvarfinaler, semifinaler og finaler. Det skulle kanskje vært enda flere spill i finalen, med det er ikke plass til alt. Summa,summarum en bra endring, spør du meg.

I morgen starter Åpent NM par. Det er jeg litt mer usikker på hvordan ting kommer til å funke. Det er ingen CarryOver, sånn at spiller du 70% i innledende og 48% i mellomheatet, kan det være slutt selv med nesten 60% score på de første spillene. Sånn tror jeg det er i alle fall, men vi får se i morgen og fredag.
Lag Hauge er med i Åpent NM lag fremdeles. Ingen bombe.ABAX vant knepent over Lag Gillis

Enda mer om 8-12 NT

Jeg har skrevet mange artikler om denne konvensjonen før og her kommer enda en. Som sagt sliter jeg med å se oppsida, selv om tilhengerne til stadighet kaller meg trangsynt og reaksjonær. En god venn av meg fra Larvik er den som blir våt i buksa hver gang har har et ess, en konge og en knekt utenfor sonen.

"Dette blir pluss, makker", sa han da han gikk 1700 i 2ru dobla i spillet under. "De spiller akkurat samme konvensjonen på andre bordet og med et enkelt motspill er det åtte beit, null stikk og 2000 å bokføre. 8 IMP til oss!"Espen Erichsen og Simin Gillis hadde avtalene i orden. Vest åpnet med 1NT (8-12), nord doblet og øst tok ut i 2ru som viste 4-4 i rødt. Pass fra Gillis er krav og Espen dobla på nytt som straff. Pass rundt.
På det andre bordet hadde ikke undertegnede samme tette avtaler og slapp ØV av kroken. Skuffende av meg å ikke ha diskutert denne possen, i alle fall når jeg hadde 2000 inn mot kaninen som spillefører.

Den "forventa" åtteren inn ble 14 ut i stedet.

NM Veteran og NM damer

Disse turneringene er populære med hhv. 78 par og 52 par. Det synes jeg slettes ikke er galt.

I veteran var det Jostein Sørvoll og Erik Bølviken som ledet lenge, men brødrene Helge og Roald Mæsel spurta bra og tok en klar seier. I damenes mesterskap var det svært jevnt mellom Åse Langeland -Kristine Breivik og Penille Landås - Maja Rom Anjer, men sistnevnte var en hårsbredd foran da siste spill var spilt

RESULTATER VETERAN

RESULTATER DAMER
Helge og Roald Mæsel

 

Pallen i NM damer med fv. Åse Langeland,. Kristine Brevik, Maja Rom Anjer, Pernille Lindaas, Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden.

Jeg klorer meg fast enda..

Det  er noen som kommenterer og sender mail på at oppdateringen her er litt dårlig. Noen ganger får dumme bønder også store poteter, så under over alle under har ikke noen klart å slå meg ut i Åpent NM lag enda. Det er sikkert ikke lenge til det skjer, men inntil så ender håper jeg på forståelse for at jeg må bruke mest til på å være en god makker og lagkamerat. Det kommer mer snart!!

Hvordan spiller du 6hj?

Her er kortene og siden jeg spiller selv i dag og ikke har mer tid til å skrive nå, så skal du få dagen på deg til å gruble. Det er en pris for turneringas beste spill i sikte hvis du finner beste spilleplan.  (Bruk kommentarfeltet)