Norge leder med 28 spill igjen

Etter fire av de seks sesjonene i Juniorfinalen i Tyrkia, leder Norge med 17.5 IMP over Nederland. De tre første var så jevne som overhode mulig, men så fikk vi inn et par svinger.

 

Juniors KO - After board 14 of segment 4 c/o 1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Total
Norway NORWAY 0 23 23 42 65 30 95 38 133 0 133 0 133
netherlands NETHERLANDS 4.5 22 26.5 35 61.5 32 93.5 22 115.5 0 115.5 0 115.5


I lagbridge handler det ofte om å melde de rette slemmene. I spillet under kom Nederland bare i utgang, mens Eide- Ellingsen meldte seg lett fram til 6hj. Du ser ikke starten av meldingsforløpet, men det gikk 1hj-2ru-2hj-3hj-3sp fram til Kristian Barstad Ellingsen meldte 3NT ("Jeg er interesssert enda"). Harald var flink når han tok opp enda en gang . Slike slemmer ser veldig lett ut å melde etterpå, men selv om vest har fine honnører er det en tam hånd han har,




I første sesjon gikk den ene Nederlenderen amokk og skulle teste gliden. Hadde dette gått bra, ville han hatt et gedigent mentalt overtak. Han gikk fortjent to dobla beiter og masse IMP ut mot 420 norske poeng på det andre bordet.





Så løp Hegge - Grude seg inn i et systemhull jeg tror de deler med mange av oss andre. 



Over 3kl ønsker Kristoffer å komme med en mild sleminvitt i kløver. Han har bare 13 hp, men fine kort hvis de passer med makker sine. Problemet er at 3kl over 2ru vil være spørsmål om videre fordeling og det vil ikke gjøre han så mye klokere, i alle fall hvis han ikke får minst firekort kløver i svar. Derfor hoppa han bare til 3NT.
Nederland meldte og vant 6kl. Slik det sitter, spiller ikke den kontrakten seg selv med f.eks et rødt kort ut fra vest. Det er ikke verre enn at etter to ganger trumf, må spillefører passe på å spille spar mot ED to ganger sånn at ikke en honnør blir stjålet, fordi da kan øst spille sin fjerde trumf og syd ble hengende med en spartaper.

Så var Norge litt heldige når øst meldte inn sparen sin. Da fant vi heldigvis ikke 4-4 i spar, men havna i 5ru i stedet. 4sp kunne ikke vinnes med 5-0 sitsen, men i ruterkontrakt forsvant det små spar på hjerteren:



Så kom enda en slem der Norge meldte bra.





Det virker som 3sp viser begge minor og da betyr 4kl fra Kristoffer at han har hjerterfarge. Over 5ru gir han makker muligheten til å velge slem med 5NT. Gi Øst en hjerter mer og en spar mindre, så vil de komme i 6hj. På det andre bordet ble Nederland også presset sånn at de kom i hjerterslemmen. Med to ganger ruter i utspill, vokste det fram et hjerterstikk i nord. :-)

Nederland kan også melde og blåste ut i denne 25 hp-slemmen i spar. Norge var på vei, men stoppa på 5-trinnet. Denne kontrakten spiller heller ikke seg selv med EK i ruter ut, men det ble tolv stikk på begge bord.

Norge til finale i Junior VM igjen

 

Det er noen år siden Norge dominerte juniorbridgen, men etter magre tider er vi tilbake der vi hører hjemme. Det så en stund mørkt ut for oss i semifinalen mot Polen, men 41-7 i den tredje sesjonen førte oss opp helt ved siden av. Så vant vi den siste med 11 IMP og da er Norge klar for finale i dag. Der står Nederland på programmet.

Jeg er på helgeferie, men kommer tilbake med mange spill etter hvert. 

Lavintahl i trumf

Etter å ha spilt turnering med Bråggis, drømmer jeg om Lavintahl og omvedt, vridde og vrengte Oddeball-kast. Når marerittene mine slutter å våkne meg om noen uker, mareritt der Bronkis løper etter meg med toere og treere smidd som stålskarpe knivsegger, skal jeg puste ut og legge lærdommen på plass i frontallappen. Til bruk ved neste bridgeturnering, fordi Bruntus ga meg en smakebit på en signalverden jeg ikke visste om. At det noen ganger blir vel vitenskapelig, er den ene siden av saken. At det er en kime til mange, mange ekstra stikk i framtidige motspill, er den andre.

Her et spill fra BBO i går.



Øst spilte ut singel kløver til spilleføreres ess. Så satt han over første trumfrunde og la merke til at makker la spar 2, fulgt av spar 6. Det betyr ikke nødvendigvis at han har noe i ruter, men det benekter i alle fall ess eller konge i hjerter. Derfor kan øst skifte ruter og vite at det 99% sikkert er rett.. Makker må ha 10hp for å melde 2kl og det betyr at noe mindre enn KDKn i kløver, ruter dame og sannynligvis hjerter dame, kan han ikke ha.

Lett?

Viktig å sette seg mål

 av Roald Mæsel

Jeg må si jeg ble noe overrasket da vårt flaggskip , Bridgelandslaget i åpen klasse, uttalte at de dro til EM i bridge uten klare resultatmål.  Jeg hadde ventet meg mange reaksjoner på dette, også fra ledelsen i Norsk Bridgeforbund. Så langt er det stort sett Snorre som har stilt spørsmålstegn ved dette.     

For en prestasjonsgruppe, enten det gjelder i idrett eller i næringslivet virker det ikke å ha satt seg konkrete mål noe underlig på meg.  Som mangeårig leder i næringslivet har jeg alltid vært opptatt av at vi må ha tydelige og ambisiøse mål for vår virksomhet.  Den enkelte må vite hva som forventes og bli målt i forhold til det.  Min erfaring at den ansatte faktisk ønsker at det blir stilt krav og at resultatene blir fulgt opp.  


Hvorfor er det viktig å sette seg konkrete mål?  Jo, fordi blant annet flere studier viser at en kommer lengre når en setter seg mål i forhold til at man ikke gjør det.  Dessuten er det slik at når en underveis ikke ligger an til å nå målene, er det enklere å skape forståelse for at korrektive tiltak må iverksettes for at en skal nå målene.  



I bridge betyr det at dersom en ligger an til ikke å nå målene, må en gjøre grep som til eksempel  "toppe" laget, eventuelt vurdere å endre meldestil.  

Norges landslag i åpen klasse har i mange år ligget helt i toppen i Europa.  Selv uten Geir og Tor på laget synes jeg ambisjonen til et norsk landslag bør være Topp 6 i et EM. Resultatene i kvalifiseringen i det siste EM viste at det laget vi stilte med har de kvalitetene som skal til for å hevde oss i toppen.  Litt tøffere matching av laget internasjonalt, så er vi der vi bør være.  

 

Men da bør vi også være tydelige og uttale at det faktisk er målet!  

 

Med vennlig hilsen

Roald Mæsel                


    

 

Det gror godt!!

Vi som har lønnet arbeid får ikke all verdens tid til å følge med det som skjer på BBO før mørket senker seg. Jeg er lærer som dere kanskje vet og hvis noen tror at streiken handler om å få gå hjem kl 14, så skal jeg fortelle deg at det handler om å få lov til å jobbe når det er mest behov. For eksempel at du som har små barn skal slippe å komme på foreldrekonferanse kl 13.30 eller at poden din skal få igjen norskstilen eller matteprøven sin noen få dager etter han har levert. Skal jeg måtte gå hjem kl 15.30 hver dag, er ingen av disse tingene mulig. Å rette en bunke matteprøver tar både en og to kvelder, gjerne helga også. Alle andre oppfordrer til fleksibilitet når det gjelder arbeidstid, så skal en yrkesgruppe tvinges inn i et rigid system som ikke passer for noen? Er det ikke rimelig at de som har jobbet to seine kvelder på onsdag og torsdag kan ta 14.45 bussen på fredag siden elevene da har gått hjem?

Dette var et partsinnlegg og jeg skal ikke ta betalt for linjene over, Knut Brinchmann.

I Tyrkia spilles det svært god norsk juniorbridge. Etter BBO-kamper legges filene ut på nettet og da kan vi i ro og fred se på hvert eneste spill. Jeg er rett og slett imponert over det våre gutter presterer. Kina, som de eldste møtte, spilte både aggressivt og godt. Lilkevel ble de får lette når Ellingsen, Eide, Grude og Hegge satte inn sluttspurten. 

Her synes jeg Kristian Barstad Ellingsen kom med et panserbud og fikk fortjent belønning. 



Kineserne satt press på Norge, men det løste vest på en glimrende måte. 5NT betyr "Pick a slam" og viser at han kan spille flere steder. Harald Eide hadde allerede vist fem hjerter og foreslo å spille kløver. Med f.eks 5-5 io rødt, ville han kunne meldt 6ru. Denne gangen ble vi fortjent belønnet når hjerteren satt 4-1. Spar ut og 6hj går beit i praktisk bridge. Det skjedde på det andre bordet. 6kl derimot hadde mye bedre trumf og hjerteren 4-1 var ikke noe problem å håndtere. GLIMRENDE!!

Så er det Espen Flått og Christian Bakke som melder en fin 6hj. Uavgjort i denne kampen, men i U25 var det bare ett bord som fant slemmen.



Kineserne bar aggressive hele tiden og satt press på det norske laget. I spillet under var de i 5kl før NS fikk sjansen til å utveksle nok informasjon. To udobla beiter var billig mot 4sp hjem på det andre bordet. I Norge pleier vi ikke melde inn med vest sine kort, i alle fall ikke mot en passet makker. Derfor gikk det 1sp - 1NT - 4sp hos kineserne.

Jeg er sur på Nils Kvangraven!!

fordi på bloggen hans på fredag, dagen før Lyngdalsturneringa, sto det at jeg og Boye Brogeland skulle vinne med ei mil. I tillegg skulle jeg være vegg og han skulle brilljere.
INGEN av tingene skjedde. I beste fall var jeg en lettvegg og Brogeland lurte meg like ofte som han lurte motparten.

Skuffende, Kvangraven, skuffende!!

Siste oppsummering fra EM 2014 i Kroatia

og nå har jeg tenkt å ta bladet fra munnen. Jeg synes jeg hittil har vært snill med både herrer, damer, spillere og ledere, til tross for resultatmessig var mesterskapet en skuffelse for laget i åpent og for damene. Dette er kaptein Christian Vennerød overhode ikke enig med meg i, men det kommer jeg tilbake til. 


Tormod Røren var klar i sin målsetning før EM. Han har sagt at det er på tide at et norsk damelag kommer til Venice Cup og denne gangen hadde han virkelig trua! Laget var langt unna å lykkes, men det er helt greit å ikke nå de målene en setter seg. Ann Karin Fuglestad sa det helt tydelig da jeg intervjuet henne etter mesterskapet. "De andre var rett og slett bedre enn oss denne gangen". Seniorlaget hadde også et tydelig mål. 6.plass i EM og kvalifisert til VM i India neste år. Alle vet hvordan det gikk og jeg gratulerer enda en gang.



EM i friidrett er akkurat over. Den norske innsatsen har vært begredelig, med ett unntak, Henrik Ingebrigtsen. I tillegg til 1500-medalisten er det to andre navn jeg husker. Lukas Udelhofen og Ida Markussen. Disse to eksemplene er i hver sin ende av skalaen når det gjelder å sette ord på forventninger til seg selv. Henrik Ingebrigtsen heiser flagget til topps og er klinkende klar på at gull er det eneste han går for. Alt annet vil være en skuffelse. Udelhofen/Markussen har ikke noe resultatmål for sin konkurranse. De skal prestere så godt de kan og det er mange andre faktorer enn resultatenes tale som er viktig, sier de begge to.

Når det gjelder forberedelser er de også så ulike som det er mulig. 7-kjemperen overnatter i telt og spiser det treneren finner i skogen til henne. Det være seg kreklingsuppe eller tranebærgele. Ingebrigtsen har helt sikkert en detaljert kostholdsplan der ingenting overlates til tilfeldigheter. Når Lukas Udelhofen blir spurt om de mislyktes når Markussen ble nr. 18, blir han forbannet og sier at "Vi har ikke mislyktes, fordi vi hadde ikke noe mål. Vi kommer helt sikkert til å gå på trynet mange flere ganger". 



Dere skjønner sikkert parallellen, selv om det er mange faktorer som skiller norsk bridge og norsk friidrett. I siste BIN skreiv jeg at det var et mål for norske lag å komme til VM ved å bli blant de seks beste i EM. Christian Vennerød sier at dette stemmer ikke, fordi laget i åpen klasse hadde ikke noe resultamål. "Jeg har faktisk vært bevisst på å understreke det motsatte", sier han. "Vi hadde ikke noe tallfestet målsetning for laget."

Det er selvsagt opp til en hver leder å definere sin strategi, men jeg mener at norske landslag i bridge bør og skal delta i VM med jevne mellomrom. Klarer vi ikke det gjentatte ganger, må det taes grep. Vi skal både mene dette og vi skal tørre å si det.
Vennerød slipper kanskje unna at styret i NBF evaluerer han  på prestasjon når han selv ikke har definert et mål, men i  min idrettsverden holder det ikke. Samhold, samhandling, god stemning og fokus på arbeidsoppgaver er vel og bra, men det blir akkurat som med Udelhofen og Markussen. I det lange løp er det resultatene som snakker.


Så skal jeg forsvare Vennerød. Jeg kjenner ikke rammebetingelsene hans godt, men norske bridgespillere konkurrerer med de som har bridge som jobb, ikke hobby. Derfor er det en eneste måte å komme tilbake til toppen på. Det er å spille lange, harde internasjonale bridgeturneringer. Mot de aller beste. I dag er det kun Boye og Espen som gjør dette, Hoftaniska - Charlsen i en viss grad. 

Jeg synes Vennerød må forlange å få en sum penger i støtte til å trene spillerne sine. Legg ned papirutgaven av Norsk Bridge og spar 750.000 kroner pr år. 500.000 av disse kronene bør de to neste årene reserveres spillerne i landslagstroppen og internasjonal matching fram mot neste EM. Hvert par får en sum i reise og spillestøtte, men må forplikte seg til å delta så og så mye. Vennerød peker på turneringene som må spilles og parene leverer et regnskap for å vise at pengene er brukt. Jeg har for eksempel ingen problemer med å forstå at for en familiefar som Nils Kvangraven med jobb og forpliktelser, er det nesten umulig å få råd til å spille de turneringene han burde for å ta det lille skrittet opp han mangler. Med 100.000 i støtte over et par år, hjelper det i alle fall  noe. Spiller de bra, er det pengepremier i belønning. Terje Lie bor i Thailand, også uten millioninntekter (tror jeg i alle fall). Gi han støtte og vis at forbundet virkelig mener at Norge skal ha et landslag i verdenstoppen.

Så må det inn et coacheteam med meningers mot. Geir Olav Tislevold er i min verden en selvskreven leder, men gi han gjerne rådgivere og noen å sparre med. Norge presterte bra i innledende da vi møtte ujevn motstand, men ble delvis avkledd når vi møtte sterke lag i kamper på rad. Her er det selvsagt lys i tunellen, blant annet  kampene mot Israel og Monaco. Det viser at det ikke mye som mangler på nivået, jevnheten er den største utfordringen. Som sagt har jeg fasiten her: "Spill tøffe turneringer mot de beste!"

GEO må våge å ta tak i slemstatistikken til det norske parene,  Kvangraven - Lie noe, men spesielt Hoftaniska - Charlsen. De siste hadde misforståelser over en lav sko og selv om de gjetta rett enkelte ganger, var det i mine øyne mer bingo enn bridge til tider. Gambling og gjetting med dårlige odds er noe som hører hjemme i Casino, ikke ved bridgebordet. Hoffa og Thomas har meldt i BIN de siste månedene, og selv om paret sier at de ikke var maks forberedt og heller ikke uthvilte da de meldte, viser det seg gang på gang at det hjemmesnekra systemet deres har store huller. Det er ikke bare å tro at en kan finne på nye konvensjoner som skal slå etablerte "sannheter" når det gjelder meldesystemer. Det er fint å vite om kortfarger, men paret brenner seg flere ganger på at de vet ikke nok om verken honnørstyrke eller antall trumf de har tilsammen. Her har du etter min mening en jobb å gjøre, GEO!

Her er mitt råd, Vennerød.

Gi deg selv to år og sett krav til at NBF gir deg og spillerne rammebetingelser det kan leves med. Spillere som ønsker  å være i landslagstroppen må forplikte seg til å spille minst to-tre tøffe internasjonale turenringer i året, forutsatt at de får økonomisk støtte. Til neste EM sier du at  "Denne gangen skal vi bli blant de seks beste. Klarer ikke Norge det, stiller jeg plassen min til disposisjon slik at andre som tror de kan gjøre det bedre slipper til." 


Mislykket sperremelding.

 Av Svein Ingar Sæther

Hei Snurr

Her er et spill fra det pågående VM

 

China Hong Kong sperret aktivt N/S i dette spillet mot Scheie – Sæther i U20 runde 10. Joakim åpnet med 2 kløver i vest og Nord spratt innpå med 4 kløver. Marcus Scheie i øst kom nå i en presset posisjon og måtte strekke seg til 4 hj på en hånd han ellers ville meldt 2 ruter på. Sør skulle ikke være dårligere og sperret med 6 kløver. Litt usikker på hvorfor vest passet på 6 kløver når han allikevel meldte 6 hjerter over makkers dobling, men Marcus skulle hvert fall øve seg i 6 hjerter på denne 2 poengs hånden.

Kløver ut til esset ble fulgt av 2 runder hjerter, den siste til hånden. Nå kom ruterkutten i vinden fulgt av ruter ess og ruter til røff. Så var det sparen som skulle gjettes og når Marcus valgte spar til knekten var det hele over. På andre bordet sperret Christian Bakke med 3 kløver i nord hvorpå øst/vest landet i 4 hjerter.

Meldingsforløpet på bildet tilhører Norge U25 mot USA der Kristian Ellingsen spilte 5 hjerter. Den gikk 1 bet. Utspillet var det samme og fortsettelsen likeså helt til tredje runde ruter som Kristian ga bort til kongen i sør og føk opp på spar konge etterpå.


Svein Ingar Sæther

Jeg prøvde meg på Lavintahl

Her kommer enda et kapittel i historien om toere og treere fra Lyngdal i helga. "Det er ikke tilfeldig at det er mange småkort og få honnører i en kortstokk, Snurr", fikk jeg stadig høre. "Honnørene er ikke så morsomme, fordi alle kan stikke en konge med ett ess. Utfordringen er å sette seg inn i makkers problem. Når han kommer inn i et motspill, skal du ha brukt småkortene til å hjelpe han å finne riktig skift"

"Javel," sier jeg og nikker med hodet. "Jeg skal prøve så godt jeg kan"

Så kom dette spillet.

  Syd åpnet med 1hj, Boye i vest meldte inn 1sp (?), 1NT fra nord, 2hj i syd og pass rundt. Kløver fire ut til esset mitt i øst.

Det ser rimelig opplagt ut å skifte hjerter sånn at spillefører ikke får stjålet kløver. Bordet ser ut til å være uten inntak, men jeg prøver allerede nå å sette meg inn i makkers problem. Han ser ikke nødvendigvis at ruteren er ufarlig. Men i første omgang må hjerter dame i stikk to være rett.

Spillefører tar for esset, kongen og spiller nieren til makkers knekt. Nå må jeg få fortalt at han må spille spar til min konge, sånn at jeg kan spille kløver gjennom. Hvordan kløveren ser ut, vet jeg ingenting om. Annet enn at den bør spilles fra meg.

Ruter i avkast fra meg kan ikke brukes til noe annet enn svakhet i første omgang. Ett kort kan ikke bety mer enn en ting, sånn at en høy ruter vil være svakhet og har ikke noe med fordeling eller Lavintahl å gjøre. En liten ruter vil være styrke og ikke fordeling eller fargepreferanse det heller.

I hjerter måtte jeg følge med toeren og spar kan jeg ikke kaste, men nå kom tidligere lærdom til nytte. Trodde jeg.

Kløver ni må jo være Lavintahl til spar!! Hvor mange små jeg har i den fargen kan da ikke være så farlig?


Som sagt så gjort,. men pasienten døde. Kløver 9 tolka Boye som at jeg hadde 98 i kløver og spilte fargen rundt til åtteren til spillefører. Påtrøkk de luxe og en elendig score for -110.

"Nei, Snurr. Det er ikke Lavintahl i denne posisjonen". Jeg bøyer hodet i skam, men spør ærbødigst hvordan vi skulle klart dette hvis vest hadde hatt f.eks kløver knekt og spillefører K10, slik at jeg MÅTTE tidlig inn? Dette også gitt at spillefører han dobbel ruter.

Her spilte jeg buksa av Roy Olsen!!

Noen ganger må det være lov å skryte av egen innsats. Det er ikke så ofte jeg lykkes med mine stunt, jmf. 3kl vs 6hj fra Fredrikstad, så når det for en gangs skyld går bra ber jeg om tilgivelse for selvdigging.

  Jeg meldte inn 1sp i øst over åpningen i nord. Syd passet og meldte 3NT etterpå, så Boye i vest skjønte at det ikke var noe framtid i spar. Hjerter ni ut til damen som fikk beholde stikket og hjerter fem tilbake til kongen i bordet.

Roy Olsen gikk på sparen, men litt overraskende tapte damen til kongen. Boye skjønte hvordan hjerteren satt, så han skifta til ruter åtte. Bordet la liten og jeg vant med esset (!) i øst. Poenget var at jeg så at det var kløverkutten som gikk og ikke ruter, men det kunne jo ikke spillefører vite? Jeg kunne heller ikke se at spillefører hadde singel ruter.

Inne på ruteresset spilte jeg mer hjerter. Syd prøvde tieren siden utspillet kunne være fra 98x. Vest vant og fortsatte med ruter. Nå gikk ikke kappen mer. Damen min vant og så låste jeg spillefører i bordet i ruter. EK i kløver og Boye fikk for både tieren og damen.

Se på syd hånd som spillefører i 3NT. Han fikk INGEN stikk der. .
Faktisk var det to som fikk elleve, to fikk ti og mange fikk ni. Olsen stakkar fikk bare seks!

Nå må mi sanse oss!!

Øst åpnet med 1NT og syd meldte inn 2NT. Nord var litt fraværende og glemte å alertere. Da passet makkeren til 1NT-åpneren og ropte kjapt på politiet når nord straks etterpå våknet fra dvalen og sa at 2NT ikke var naturlig, men to farger. 

Jeg vet ikke resultatet av saken, men jeg griner blod hver gang noen prøver seg på dette. Ingen hvite, levende mennesker i en forbundsturnering melder inn 2NT naturlig over en sterk NT og det vet også motparten. Da skal en kikke bort på makkeren til han/hun som meldte inn, evt kakke han/hun forsiktig i panna og be hen/henne våkne og forklare, hvis det i tilfelle er ønskelig.

Stakkar turneringsleder må nesten følge boka og dømme mot den feilende siden. Slike poeng vil i alle fall ikke jeg ha!!

Toppbridge av Egil Homme

 og han redda nesten andrepremien i turneringas siste spill.



Egil er en spillefører av rang og det viste han her. I øst spilte jeg ut spar til knekten som sto. Spar til esset og hjerter til konge og ess. Boye skifta ruter ti til knekt og dame. Mer spar til kongen i bordet og en ruter forsvant på hånda. Så kløver åtte fra bordet som seilte.  Neste kløver stakk Boye med kongen og spilte mer ruter til Egil sitt ess. Hjerter til kongen og hjerter til stjeling. Med tre kort hadde Egil ruter knekt og Kn9 i kløver. Han fridde seg bare med ruteren og kunne vente på stikk for Kn9 bak vest sin K10 i kløver.

En beit ga middels, mens to beit ville gitt mindre enn 25%.

Småfin utgang


Vest Nord Øst   Syd                                                              
Boye Erik J Snurr Siri G                
1kl 1hj 1sp* 2hj                
3hj dobl pass* pass                
xx pass 3sp pass                
4sp pass pass pass                


1sp benekter fire spar og viser oftest enten en balansert hånd uten hjerterhold eller ruterfarge og ikke nok til å melde 2ru. Passen på doblinga viser hel eller halvhold, mens redobler ber meg fortelle. 3sp viser som regel Hxx og da la Boye kontrakten i 4sp. Litt heldig at sparen satt 3-3, men jeg tåler nesten Kx i nord hvis de ikke peiser på med hjerter hver gang de er inne.

Jeg hadde heist flagget for de som tør

melde inn 2hj etter starten 1sp i nord, pass hos makker  og 2ru i syd! Joda, du kan bli tatt men det er lite sannsynlig med den fine hjerterfargen du har. Makker får med stor sannsynlighet utspillet mot spar eller NT, og da ser du at det er helt avgjørende å få hjerter ut. Det er vel heller ingen stor grunn til at makker skal gå bananas om han har litt tilpass. 20 av 23 bord spilte 3NT fra nord med 12 stikk etter kløverutspill fra øst. I hvitt mot rødt burde det være opplagt å melde inn 2hj.

(Joda, mange steder ble det åpnet med 1NT i nord og da gikk det 3NT i syd på direkten)

Slem fra Lyngdal

Dette spillet var jeg godt fornøyd med kommunikasjonen med makker.

Vest Nord Øst   Syd                                                              
      1hj                
pass 2NT pass 3kl                
pass 3NT pass 4ru                
dobl pass pass redobl                
pass 4NT pass 5kl                

pass         6hj

2NT viser åpning og minst fire trumf. 3kl er tillegg og naturlig. Nå har jeg flere mulige meldinger. Jeg kan spørre etter singel med 3hj og be om cuebid med 3NT. Ønsker jeg å viser kløverkongen min som singel, kan jeg melde 4kl

Det ser ut til at det er viktigere i dette spillet å vite hvor honnørene hans er, enn å finne kortfarge. Skyulle jeg få 4ru (singel) over 3hj, sliter jeg med å finne ut hvilke svarte honnører makker har, og kontrakten vil fort i beste fall henge på en sparkapp. Jeg melder derfor 3NT som ber om billigste cuebid og det blir blink når makker ikke har kløveresset. (Får jeg 4kl, vil jeg gå ned i 4hj og spille ballen over til makker) På 4ru ser jeg at han med stor sannsynlighet har sparkongen og uansett hvilken fordeling han har i spar/ruter, vil det ikke være tapere der. (Litt heldig at 4ru ble doblet slik at Boye kunne vise esset) Det kan være en femtenpoenger med Jx,EKxxx,Ex,DJxx som gir beit med ruter ut og sparkappen ikke går. Det tar jeg sjansen på og blir belønnet med 20 av 22 mulilge plusspoeng.


HER ER TO SPILL FRA LØRDAG

Kniven på strupen i Junior VM

 Etter 14 av 21 kamper er dette stillingen i Tyrkia. 8.plassen er viktig for den gir sluttspillplass. Jentene ligger nummer 11 av 13 lag.

Rank Team VPs
1 FRANCE 208.08
2 USA 1 204.21
3 POLAND 203.40
4 TURKEY 193.16
5 CHINA 177.87
6 SWEDEN 176.28
7 NORWAY 168.37
8 NETHERLANDS 165.23
9 CANADA 163.78
10 NEW ZEALAND 142.93
11 AUSTRALIA 137.13
12 DENMARK 131.62
13 SINGAPORE 128.04
14 USA 2 126.59
15 CHINA HONG KONG 121.22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Youngster derimot holder en fin 2.plass og det ser bra ut her.

Rank Team VPs
1 SWEDEN 165.32
2 NORWAY 156.38
3 CHINA HONG KONG 151.30
4 CHINA 150.06
5 USA 1 148.13
6 FRANCE 144.30
7 CZECH REPUBLIC 138.88
8 POLAND 138.26
9 NETHERLANDS 135.06
10 USA 2 129.61
11 SLOVAKIA 120.02
12 TURKEY 109.56
13 DENMARK 96.20
14 CANADA 91.43
15 CHILE 39.19
16 INDIA 4.30

Noen spill fra Lyngdal

Som jeg har sagt flere ganger de siste to dagene, er det krevende å spille med de beste. Jeg er fristet til å si at de i enkelte spill gjør det unødvendig vanskelig og setter store krav til makker. For meg er det lite trøst i å vinne diskusjoner etterpå når makker ikke forstå hva jeg mente med meldinga mi, uansett hvor bra den nå skulle vært. En bånn er og blir en bånn uansett hvem i makkerparet som skulle hatt "rett". I bridge er det lite sannheter og når gode spiller har til dels svært ulik oppfatning av hva fasiten er, bør en kanskje leite etter enklere løsninger?

Den største grunnen til at par velger å spille sterk kløver, er at de oftest får mer plass til å uveksle informasjon når de er i slemsonen. Både 2kl og 2NT-åpning er svakheter i et naturlig system fordi det er så lite plass igjen. Spesielt hender som inneholder en major og en minor viser seg gang på gang å volde problemer. Begge major og begge minor går oftere bra. Jeg vet ikke hvordan du tenker i dette spillet?



Du sitter syd og åpner med en svært tung 20-21 NT. Mange ville sikkert oppvurdert til 22-24, men det er bare ett ess i hånda. Viser jeg 22-24 og makker har 6-7 poeng er han i slemsonen med en gang og det kan fort være to esser vekk.  Det er i min verden ikke ulovlig å ha maksimum, så derfor 2NT i åpning.

3kl er Puppet og 3NT benekter fire/fem major. Så kommer 4kl fra makker som i min verden er naturlig sleminvitt.  Han sliter med begge minor, men han kunne meldt 3sp over 2NT for å vise det. Om du har system for 1-4-4-4 eller 4-1-1-1 vet jeg ikke. Her i gården er det nakent for det. Jeg kan ikke gå rett i Blackwood over 4kl, fordi 4NT er vil være avslag. Derfor vil jeg tro alle er enig med meg i 4ru. Så kommer 5NT fra makker, Boye Brogeland. Hva i all verden mener han med det?

Vi skal ikke spille storeslem når makker ikke har til Blackwood. Når er god spiller melder noe rart, må han ha en grunn. 5NT når trumfen ikke er helt bestemt betyr "Pick a slam", så det er min første tanke. Har han f.eks 3-1 i major og 4-5 i minor, vil han ha et meldeproblem over 2NT. Viser han begge minor med 3sp, vil han ikke finne 5-3 i major. 

Så begynner jeg å tenke på hjerterfargen. Det ser ikke helt umulig ut at makker har to små hjerter og da er det viktig at jeg er spillefører siden kløverkontrakt har kommet på hans hånd. Han har neppe mer enn tolv poeng fordi da hadde han nok meldt Blackwood, men mot 20-21 bør han vel ha minst 10, kanskje elleve også. Hva er så igjen til ha. I major mangler det tre poeng i spar og syv i hjerter, i tillegg ruter knekten og minoressene. Det er vanskelig å finne en hånd hos makker uten to ess, men DJ i begge major og et ess blir ti. Det er vel for tynt? Da virker det som han har to ess og minst to lavhonnører i major. 

Jeg går for omtrent denne hånda: -,xxx,EJxx,Exxxxx. Han gir meg muligheten til å spille ruter hvis jeg ikke skulle ha god kløvertilpass. Du ser også at det er vesentlig å få kontrakten på min hånd. Det er noe som skurrer siden han kanskje ville meldt 3sp på denne hånda over 2NT, men søkte han etter 5-3 i hjerter? Når han ikke cuebidda over 4ru, men hoppet til 5NT må han vel ha en renons et sted? Det jeg i alle fall ikke har lyst til er å spille 6kl fra nord.

Kartet stemte heller ikke denne ganger med terrenget når jeg meldte 6NT. 



En kommentar fra noen kanskje?