Feil Festivalpris, igjen?

Jeg har tidligere fått så hatten passer for at jeg har stilt spørsmål om rett spill har fått Festivalprisen. Googler dere ”Snorre Aalberg”, vil dere som det nest øverste treff lese at han er en skam for norsk bridge. Det var i forbindelse med mine uttalelser om en spillpris. Sikkert unødvendig av meg å ikke hedre en vinner, men det er ikke første gangen jeg har skrevet ting jeg i ettertid har angret på. Sikkert ikke siste gangen heller.

Denne artikkelen skriver jeg nå klokka 1300, men planlegger å publisere om en times tid når prisen er utdelt. Ellers risikerer jeg at juryen ombestemmer seg. 
 
I år fikk Geir Brekka enda en pris for Bridgefestivalens beste prestasjon. Ikke klok av skade tar jeg bladet fra munnen nok en gang og sier at slike spill er fine prestasjoner, men vi lar oss blende av sluttposisjoner som ser avanserte ut. For dere som ikke har sett spillet, leser dere her.
 
Nå har du sett den tosidige skvisen og satt deg inn i spillet?
 
Min påstand er at for en spiller av Geir sitt kaliber, er dette ingen stor prestasjon. Han tok toppstikkene sine, ruterfinessen og passet på å ha overgang i hjerter igjen. Da ble det en tosidig skvis! I all beskjedenhet, kanin, hvordan skulle du ellers spilt?



Geir Brekka får her nål som stormester med stjerne
 
Faktisk kunne han spilt kortene i en annen rekkefølge også for å få opp den samme sluttposisjonen. Ruter til knekten tidligere i spillet hadde også gått fint, bare han ikke hadde brukt hjerteren som overgang.  Et annet poeng som trekker ned spillet, er at det er et stikk mindre om motparten finner hjerterutspillet og hjerterfortsettelse.
 
Skal jeg framsnakke spillet, er det de taktiske poengene i meldingene som er bra. Geir vet at de har mer enn de nødvendige 26 honnørpunktene for utgang og da velger han NT framfor trumf, selv om han ser en stjeling på den korte hånda. Når han skal spille 3NT, ser han også at det er god sjanse for 12 stikk i spar, sånn at å legge seg på 11 i NT er meningsløst i par. Skulle han ende opp på ti stikk, vil det neppe betyr så mye.
 
Det spillet som etter min mening burde fått prisen, var Peter Marstrander i 3kl. Spillet la jeg ut på denne sida på fredag, men jeg glemte å sende link til redaktøren av Festivalsida. I statuttene står det at spillet skal ha vært publisert der. Geir Olav Tislevold har også skrevet om spillet, men det var først på lørdag. Spill som skal være med i konkurransen må ha vært omtalt i løpet av fredagen.
 
 
I grått under er spillet til Peter Marstrander, et spill som inneholder et flott taktisk poeng. Han ser at vest må være inne på den tredje ruteren. Ved å spille ruteren normalt med en liten fra bordet, vil øst etter all sannsynlighet komme inn tredje gang hvis fargen sitter HHx til venstre og Hxx til høyre. Fra øst beiter hjerter hvis damen ikke er i kutt. Når Peter spiller knekten, er det umulig før øst ikke å dekke. Nå kommer ikke vest seg vekk fra tredje runde når Peter har tieren på hånda og øst ikke har 97. Har øst to honnører opprinnelig, er det sannsynligvis ingenting spillefører kan gjøre.

  Veldig bra av Peter Marstrander. Han ble presset helt til 3kl, en kontrakt som ser helt død ut med sparesset, tre rutertapere og en hjertertaper. Følg med.

Først et apropos til meldingene. Kunstige meldinger er vel og bra, men det gir motparten muligheter til å komme med der et naturlig meldingsforløp holder dem ute. 1kl - 2kl og det går pass rundt. Nå kunne øst doble 1sp (1sp viser IKKE spar) og dermed være med til 2sp.

 Nok om det.

Spar til esset, spar til kongen og spar til stjeling. To ganger kløver inn i bordet og ruter knekt!! Nå må faktisk Steffen i øst legge liten for å beite. Det er ikke mulig vel?

Ruterkongen fikk han beholde på og skifta hjerter. Peter slapp den til kongen og nå ser du sikkert hva som skjer når han spiller mer ruter.

Vest kommer seg ikke ut av ruteren og må avslutte med hjerter opp i EJ eller et kort til dobbeltrenons.

Flott spilt!!

Om å falle for eget grep!

De som så den BBO-sendte kvartfinalen mellom ABAX og Stabell i formiddag, har kanskje nå utpå ettermiddagen kommet seg etter latterkulene. Det var ikke Stabell det var grunn til å le av, fordi det laget spilte veldig bra. Det andre laget, som undertegnede var en del av, spilte ikke så bra. Mildt sagt, noe sluttsifrene 122 - 25 forteller.

Etter nå ha blitt rævkjørt i 15 spill, var det klart for det siste. Jeg hørte PC til BBO-operatøren riste av latter da meldingsforløpet var over. Det så ut som jeg og Ole Kopstad hadde en misforståelse, men det hadde vi ikke. Historien er slik og det er med skam jeg forteller. Hadde bloggen min vært en anelse mer serøis enn den er, hadde spillet blitt rammet av både sensurmyndighetene og korrekruttleserstaben.




Vi spiller med skjermer og jeg satt på samme side som Peter Marstrander. Jeg alerterte 3kl, men Peter passet med en gang uten å spørre. 3kl viser 5-5 i rødt, men jeg trodde det var sperrebetont i disse soneforholdene. Det er det ikke, har jeg (tydelig) blitt fortalt av makker at det ikke er. Styrken er ubegrenset:

Etter omtrent 10 sekunder spør Peter hva 3kl er og jeg forklarer som sant at det viser 5-5 i rødt og en svak hånd. Jeg skal ikke overtolke mine evner til å lese motpartens ansiktsuttrykk, men jeg mener han blunket litt kjappere enn han gjorde i sekundene før. Det stemmer nok ikke.

Dessverre fikk jeg denne ideen for meg. "Syd har straffepasset med kløver og en sterk hånd. Siden makker er kort i kløver, har også åpneren kløver. Han vil ikke kunne skjønne at makker har kløver når jeg omgjør makkers Michaels til spill. Hvis dette ressonementet stemmer, står det slem i kløver NS, men de klarer ikke avsløre meg når jeg passer"

Som tenkt, så gjort. Jeg passet 3kl og Rune Andersen i nord passet (som "planlagt") Noe av konklusjonen var rett. Det sto slem i spillet, men det var vår vei i hjerter. Mange bord hadde 980 øst-vest, men stakkars Ole Kopstad gikk fem beiter i 3kl.

Om det er noen trøst, Ole, så angrer jeg som en hund. Hadde jeg spilt med en makker med dårlig hjerte, kunne jeg blitt anmeldt for drapsforsøk.  Unnskyld i all offentlighet, min gode venn!!

Well done, Inger og stab!!

Bridgefestivalen er et stort arrangement, mye større og mer kompleks enn de fleste av oss tror. Logistikken er enorm, ikke minst med tanke på kort. 60.000 stokker er i bruk og feil i en eneste av dem, er kritisk. Praktisk er det en mengde forhold som skal være på plass og vi bridgespillere er flink til å klage ved det minste avvik. I år er turneringsprogrammet forandret og det var ingen som visste hvordan det ville slå ut på deltakelsen.





Hei Inger Hjellemarken, store høvding. Har det gått bra?

Joda, takk som byr, Snurr. Jeg begynner på bli sliten og mett, men det er en god følelse jeg sitter med nå på slutten av NM par. Før du får stille meg et eneste spørsmål, vil jeg få garanti for at du skryter hemningsløst av staben når du skriver dette intervjuet. Det er næremere femti stykker som har vært engasjert på en eller annen måte. Hver og en av dem har gjort en formidabel innsats og Festivalen hadde aldri vært det den er uten dem. Takk til kortfolk, informasjonsmedarbeidere, turneringsledere, regnskap og alle andre. Husk at dette arrangementet er omtrent like stort som Åpent EM i Ostende i 2013 var.

Hvordan er du fornøyd med oppslutningen i år?

Jeg har ikke helt oversikten, men samlet tror jeg vi er omtrent som de siste årene, muligens en liten nedgang. Det var kanskje litt få lag og par de siste dagene, men erfaringene fra tidligere Festivaler er at det er vanskelig å holde på folk de siste dagene. De er rett og slett fornøyd.

Det tekniske har funka bra så vidt jeg har sett?

Ja, det er noen som har sagt at det svenske mesterskapet er så mye bedre arrangementteknisk, men det kan jeg ikke helt forstå. I år var den største tabben at vi glemte å skru av en BridgeMate-server som ikke var i bruk. Da ble det litt kluss, men ikke verre enn at vi kjapt retta opp. Ellers kan jeg ikke se at noen har vesentlige ting å klage på. Turneringene starter til avtalt tid og slutter når de skal. At folk vaser og virrer i ganger og toaletter når du skulle sittet ved bordet, kan da ikke vi alltid henges for?

Så hadde vi ei måse som kom inn i hallen. Skulle vi tatt fram hagla?





Neste år er det EM i Tromsø. Blir staben din med opp dit?

Faktisk vet vi ikke all verden om det pr i dag. Tidligere har EBU tatt med seg kort og medarbeidere til arrangørstedet, men det virker litt underlig av vi ikke skal bli involvert når vi har både utstyr, folk og kompetanse. Det skal være et viktig møte mellom EBU og NBF nå i midten av september og da håper jeg slike forhold blir avklart. Dette er min mening, men hvorfor skal arrangementet pøse ut penger til herrer og fruer i EBU når vi gang på gang har vist av vi håndterer dette fint selv? Sannsynligvis langt billigere enn EBU kan klare det.

2016 da?

Jeg håper da det blir Festival også i framtiden. Fredrikstad har vist seg å være et flott sted å være. Går du i sentrum på kveldstid, er det bridgefolk overalt. Der det kan spises og drikkes hører du spar, kløver og ruter fra de fleste bord. Det er bra at vi sprer oss og setter vårt preg på byen. De aller, aller fleste oppfører seg også bra,. selv om det har vært de "vanlige" problemene med at et fåtall mennesker ikke kan vanlig folkeskikk og dermed drikker og bråker mer enn naudsynt. Vi kan nesten ikke gjøre noe mer enn å utvise de som ikke oppfører seg, så får rette sivile myndigheter ta seg av resten.


Da ønsker jeg lykke til med oppryddinga. Vi er heldige som bare kan sette oss i bilen og kjøre hjem til mor. Forhåpentlig venter hun med kjøttkaker i brun saus og mandelpudding til dessert. Det er hyggelig med bridge og festival, men nå savner jeg deg, kjære viv. :-)