Hvordan spiller du 3NT?

Det er lagturnering, og jeg sier med en gang at spillet nok ikke er så opplagt som det kan virke ved første øyekast. Utspill en liten spar.Logg på og forklar meg, pls


_______________________________________________________________

Du kan bruke "Emnefeltet" (TAGS) til høyre

Ønsker du å lese en del av det som er skrevet om et spesielt emne, ligger det en slags innholdsfortegnelse til høyre. For eksempel kan du lese artikler om sommerens mesterskap ved å velge "EM 2015" under TAGS. Aud Veseth, Svein Erik Bull. Åse Langeland og Pernille Lindaas ønsker deg blant annet hjertelig velkommen til Nordens Paris.

Det er nå 137 påmeldte par i EM Miks og 114 i EM Åpent par. Målet er omtrent hundre til i hver turnering og det er godt mindre enn to nye påemeldinger pr. dag fram til mesterskapet starter. Er det norske spillere som vet de skal spille, men enda ikke har meldt seg på, er det flott om de gjør det. Folk trekker folk! VI vet at erfaring at det kommer mange lagpåmeldinger i løpet av parspillinga.

___________________________________________________________________________

Sliter med nattesøvnen?

Det har vært skrevet en del om KM i Østfold i helga.

1  18  96,0 57,6 Allan Livgård - Kåre Bogø         27945 29525 Askim BK - Ski BK
2 15 84,8 56,7 Didrik Ueland - Odd Roger Nielsen 31173 35160 BK Tempo
3 2 80,2 56,4 Terje Garseg - Leif Johan Lundal 12372 10252 Askim BK
4 7 59,8 54,7 Knut Karlsen - Johnny Moen 13153 1273 Kolbotn BK - Ski BK
5 4 56,0 54,4 Jørn Johansen - Egil Hansen 9659 1439 Moss BK

Ser du på par 2, Garseg - Lundal, så var de bare 4 poeng bak NM plass og så viser jeg deg dette spillet.Par 2 kommer i 6sp og jeg kan ikke i min beste fantasi klare å se hvordan det er mulig ikke å få tolv stikk. På slutten av lange bridgeturneringer er det mye som skjer og vi har vel alle våre spill vi ønsker å glemme. Det må være minst en spiller i Østfold som sliter med å sove godt. 

Se også stakkar par 6 og 8. Rett under kortfordelinga vises det "ideelle" resultatet for spillet. Eller med andre ord, den teoretisk beste prestasjonen for begge par på spillet. -500 på ØV er altså fasiten. Brigde er ikke rettferdig når -500 gir todelt bunn for det ene paret og todelt topp for det andre. Det er akkurat derfor bridge er så morsomt. Teori og praksis er to forskjellige ting. 

NM damer i helga

Det spilles på Hell, Stjørdal. Rett ved siden av Værnes.

Flott at det sendes på BBO slik at damene kan få sjansen til å vise hva de er gode for. Det er sikkert noen par og lag som synes det er skummelt å bli overført LIVE, men det er viktig å opparbeide seg så mye rutine som mulig med dette. De gode spillerne glemmer at det sitter noen å trykker på meldingene vi melder og kortene vi spiller. Det er det aller, aller beste.

Lykke til alle sammen og jeg håper at jeg finner fine spill å skrive om. En spesiell lykkeønsking til juniorene. Sven Olai Høyland forteller at de har gjort store framskritt det siste årene, men at det enda nok er et stykke opp de de aller beste. "Middels er realistisk", sier han.

_____________________________________________________________________________

Østfold og Follo sitt KM godkjent

Det var visstnok en fjøsnisse som hadde tukla med korta i siste runde. Jeg vet ikke akkurat hva, hvordan og hvem, men uansett svært uheldig. Utvalg for turneringvirksomhet har sett på saken, men de hadde nesten ikke noen annen mulighet enn å la resultatet stå. Spillerne er i alle fall uskyldige og alle gjorde så godt de kunne i siste runde. Det ble mer bingo enn bridge, men jeg tror ikke det hadde blitt større endringer om de så hadde sletta de tre siste spillene.

Jeg håper i alle fall den som ordna kortfila ikke gjør denne tingen igjen. Han eller hun bør vel strengt tatt få inndratt førerkortet for korteleggingsmaskina en stund?

Det er vel ingen som er spesielt i tvil om hva jeg mener om hele kvalifiseringsopplegget. Det er ulike syn på saken og jeg skal ikke påstå å eie sannheten. Hvis NBF ønsker å viderføre ordningen,  synes jeg de skal bruke litt tid på å gå gjennom reglene fordi det er mange ting som skurrer.

   Det sitter ei hyggelig dame i Nord-Trøndelag og er førstereserve til NM par, Astrid Margrete Grønnesby. Hennes krets fikk ikke en ekstra finalebillett fordi noen kretser hadde en eller noen få flere deltakere. Østfold og Follo hadde 21 par med, mens Nord-Trøndelag hadde "bare" 20.

Ekstraplass er slik jeg har forstått ment brukt for å stimulere til innsats og belønne de kretsene som får medlemmene til å stille i NM Semifinale. Der har Nord-Trøndelag gjort en mye bedre jobb enn f.eks Østfold, fordi kretsene har hhv. 314 og 1073 medlemmer. En kan ikke ta ut en hopper til hoppuka fordi han har 123 meter mot en annens 122 meter, hvis den første har hoppa i Vikersund og den andre i Marikollen. Oslo bør vel strengt tatt stille ganske mange flere deltakere enn Møre og Romsdal for å kjempe om det samme belønningen? Eller kanskje ikke?
Her er det som er igjen av Astrid. Resten ligger i treningsstudioet? :-)    
     

 

 

45 par til NM parfinalen klare

HER ER LISTA PR. I DAG

Den teller 45 par og har plass til syv par til. De kommer fra EM i Tromsø. Beste norske par Junior NM, EM damer, EM  mix og EM Veteran og de tre beste norske i Open Pairs. Enda en grunn til å stille opp i EM. Klarte du ikke cut'en i KM par, får du/dere en sjanse til i sommer.

Nok en gang topper Sogn og Fjordane antall par i sitt KM par med fine 51. Jeg finner bare 30 på resultatlista fra turneringa, men det er fort gjort å telle med siste klubbkveld noen steder i distriktet. 

_______________________________________________________________________

Nå må det være siste året!!

og det jeg tenker på er måten vi kvalifiserer par til NM par. Her ser du antall deltakere i kretsenes KM par i helga.

Det er altså ingen KM-par som har flere deltakere enn Odalsmesterskapet! Ikke et vondt ord om Odalsmesterskapet, men når det stiller mindre enn fem  bord for å komme til NM par i Sandefjord fra enkelte kretser, forteller det at dette er meningsløst.

Jeg er superfornøyd med at NM par er flyttet ut av Festivalen, men kan ikke lenger se en eneste grunn til at turneringa ikke kan være åpen. Det må gjerne være kvalifisering gjennom kretsene, men "premien" må være av økonomisk karakter. For eksempel at hver krets får dekket reise, opphold og startkontingent for et par, pluss at nummer 2-11 foregående år gir ekstraplass til kretsen sin med de samme fordelene. Vinnere av andre store turneringer i løpet av året, må også gjerne kunne få betalt noe. Hvis noen mener at et åpent NM par må arrangeres som innledende kvallik, semifinale og sluttspill, kan hver krets være sikret en plass i f.eks semifinalen. Dette finner vi ut av.

Så må det åpnes opp for alle som ønsker å være med, men de må dekke sine utgifter selv. Akkurat som i andre turneringer, også Bridgefestivalen.

Som som opplegget praktiseres nå, er det altså ikke samsvar mellom oppslutningen i kretsenes KM og deltakelsen i NM par. Jeg kunne nevnt mange forhold, men disse tingene har jeg sagt mange ganger før. I morgen stiller for eksempel Norges tredje beste bridgespiller, Terje Lie, i vårt KM og tar med all sannsynlighet en av plassene til Vest-Agder. Selvsagt må den fjerde beste, Nils Kvangraven, få kvalle med makkeren sin, men det er ingen mening i at de skal ta en av "våre" plasser. Terje Lie vet knapt hvor Markensgate ender,. enda mindre hvem som grunnla byen i 1641. Dette er overthode ikke noen kritiikk til Kvangraven - Lie, de følger bare de pålagt reglene. Det er selvsagt galt at det da er plass til bare et par til av de seks-syv i kretsen vår som på en god dag tar medalje i NM.

Om ikke andre tar ansvar, er dette et forslag om endring for 2016. Om det skal rettes til styre, ting eller administrasjon vet ikke jeg.


Andre som har meninger? Logg dere på og svar. Jeg lover å ikke henge ut de som svarer feil.

________________________________________________________________________

Bedriftsmesterskapet 2015

 spilles helga 25. og 26.april. Det kreves ikke medlemsskap i NBF for å delta her, så kjenner du noen som du tror kan ha glede av en litt mer uhøytidlig turnering, så kan Bedriftsmesterkskapet kanskje være noe:

HER ER MER INFO.


_________________________________________________________-

Nytt fra EM i Tromsø

Jeg har sendt en mail til generalsekretær og president der jeg spør om de har noe nytt å meddele omkring EM i Tromsø. Allan forteller at han kommer med en framdriftsbeskrivelse i løpet av uka. Jostein Sørvoll sier følgende:

Hei Snorre

Allan planlegger å sende ut brev til alle som var med på fjorårets festival. Brevet skal fokusere på følgende.
   
 • At EM er årets festival, bare med den forskjellen at de som deltar ikke bare kan konkurrere om et NM , men også om et EM.
 • At årets EM blir en gedigen Bridgefest med tre sideturneringer per dag, bridgepub og festligheter midt i sentrum av byen.
 • At EM avsluttes med Marit Sveaas Open Pairs , der premiene er deltagelse og opphold under neste års kjempeturnering (Marit Sveaas International Bridge Tournament) der NBF har skaffet sponsorer som sikrer et premienudsjett på minst 700 000 

Dersom Allan og du kan koordinere publiseringen ville det være fint.  Da kan vi få dobbel effekt .

hilsen Jostein

______________________________________________________________

Da hører vi fra Allan i løpet av noen dager. Er det noen av dere lesere som har kommentarer til det ene eller det andre, er dere hjerterlig velkommen til å skrive noen ord i feltet under.

Kortmanipulasjon i Østfold?

Under ser du de tre siste spillene fra KM i Østfold i helga.


Ingenting er umulig når det gjelder kortfordlinger i bridge, men at tre slike spill skal komme etter hverandre i de tre siste i en turnering, er i praksis ikke mulig vel?

Hva som ha skjedd skal jeg ikke spekulere i, men saken er sendt til Utvalg for turneringsvirksomhet og de behandler saken. Inntil videre er derfor resultatet fra Østfold og Follo ikke offisielt enda. Trist for spillerne, ikke minst for de parene som kvalifiserte seg til NM par. 

NBF kommer med mer info når utvalget har fattet sin beslutning.Kåre Bogø og Allan Livgård vant KM i Østfold og Follo, men pr. i dag er ikke resultatet offisielt.

Trondheim Cup snart den største turneringa i landet

Hvis en summerer antall par i A & B i Bergen Storturnering, er det nok flere enn de som skal spille Trondheim Open om fjorten dager. Likevel er 57 par imponerende og jeg innbiller meg at det er venteliste. Dette er jo som i gamle dager!!

______________________________________________________________

NM damelag neste helg

Jeg var ikke helt heldig med mine tips i fjorårets NM og på seierspallen sendte Tonje, Tone, Gunn Tove og Stime denne "hilsnen" til meg. Jeg tar ingen sjanser i år og utroper "Hells Angels" som favoritter. ANdre lag som kommer til å hevde seg er "Gunsmoke", "Heskje" og "Lakk og Lær". Ikke heng meg dere andre når jeg bommer. Det aller mest spennende er å se hvordan nivået hos juniorjentene er. De har gjort framskritt, men det er vel et stykke opp til de aller beste enda?


MER INFO PÅ NBF sin side


__________________________________________

To "enkle" spill

Du har helt sikkert ikke noen problemer med disse to spillene (begge fra KM i Vest-Agder), men makkeren din sliter kanskje?

  Du har meldt deg opp i 6NT og får hjerter ut. Du har ikke noen valg, men må legge liten i  bordet. Damen vinner heldigvis stikket.

Hvilken plan har du?

Jo, du må ha ruterstikk. Det er ingen vits i å ta kappen, fordi du vil uansett måtte gi bort et ruterstikk. Derfor er det best å starte med en liten mot damen, så du spiller en tass til damen som vinner. En glimrende start!

Når ser kløveren fristende ut og faller knekten har du tolv stikk. 3+2+2+5 = 12. Men sitter ikke kløveren, har du et problem. Tar du for EKD og den ikke sitter, må du gå tilbake til ruteren fordi det holder ikke med fire kløverstikk. (3+2+2+4 = 11). Hvis du nå gir bort et rutersttikk, kan den som kommer inn ha kløverknekten å ta for.

Derfor skal du spille mer ruter etter å ha fått for damen. Best en liten fra hver hånd. Nå vinner du 6NT om enten ruteren sitter 3-3 eller kløveren gir fem stikk.
     
     

 

  Det er ikke sikkert du er enig med vest sine meldinger, men det er ikke poenget.

Vest starter med hjerter ess og mer hjerter. Øst har tre og syd to. Spar til damen og din konge. Du spiller spar knekt opp igjen og syd sukker tungt når øst legger styrke i kløver.

Ruter konge og ruter dame som syd stikker over og tar for ruter knekt. Makker følger.

Nå spiller syd enda en ruter. Stjeler du?
     
  Nei, selvsagt gjør du ikke det i posisjonen til venstre. Hvis du gjør det, kan du ta for spar 10, men så må du spille hjerter til  dobbelrenons og kløvertaperen forsvinner.
Du kaster bare hjerter på den første ruteren og enda en på den neste. Kløver mot esset stjeler du heller ikke, men så tar du og makker resten når han har kløverkongen. 

Lett!

Her er alle kortene (vridd)


   

Hva åpner du med?

"Moderne" bridge har blitt mer og mer aggressiv, men hvor går grensene?

Parturnering I første hånd med ingen i sonen og du har

KKn108
E109876
43
4


Du får 100 poeng å fordele på disse meldingene:

A: pass

B. 1hj

C: 2hj (svake to)

D: 3hj


Nok en gang gleder jeg meg til å høre fra dere. Heller ikke denne gangen har jeg sterke meninger, så det er bare å utbrodere

________________________________________________________________________

Flere par klar for NM finalen i Sandefjord

 HER ER DE JEG HAR SKREVET OM FØR.

I helga ble det spilt også i andre kretser. Det er vel ingen som vet ekstakt hvor mange par de enkelte kretsene får, men her er de som blir belønnet med ekstrapar for 2.-11.plass i fjorårets finale. Her er parene som allerede er kvalifisert

Østfold: Allan Livgård og Kåre Bogø vant

Vest-Agder: Roald Mæsel og Snorre Aalberg vant

Oslo: Johnny Hansen og Frank Svindal vant

Aust-Agder: Bjørn Torgeir Larsen - Jens Ivar Gunleifsen vantKlar for NM-finale. Johnny Hansen og Frank Svindahl


Det er flere kretser som er ferdig, men jeg tror ikke resultater er publisert. Har noen et spill eller bilde(r), takker og bukker jeg.

________________________________________________________________________

1660 ut!!

Dette var det siste spillet mitt i gårsdagens simultan.

Vest Nord Øst  Syd                                                                          
      1sp                      
dobl 2ru 4hj 4sp                      
pass pass 5kl pass                      
5hj 5sp pass pass                      
dobl pass 6kl dobl                      
6hj dobl p.r                        
                             


Jeg kunne satt mange utropstegn i dette spillet, men det var nå sånn det gikk. Tom Høiland i syd skulle starte ballet og begynte med ruteresset. Når du ser overskriften, så skjønner du hvordan det gikk.

________________________________________________________________

Har du avtalt dette?

KD103
Kn32
654
E43

Vest Nord Øst Syd                                                              
      1ru                      
1sp pass 2hj pass                      
?                            

Med ingen i sonen melder du inn 1sp over åpningen. Makker melder 2hj.

A: Er du enig i 1sp eller er det et utslag av meldediare?

B: Er 2hj krav?

C: Hva melder du over 2hj

 ________________________________________________________________________

Hva har du når du melder sånn eller sånn?

Det forundrer meg stadig hvor "kort" mange har avtalt sine konvensjoner. Dette har jeg skrevet om før og jeg tror mange har mye å hente på å diskutere mer enn det første svaret. I går dukket dette spillet opp. 1hj viser spar, 1NT benekter trekort spar og 2ru er utgangskrav. (Standard XY). I vest har du

EK103
E102
K87
E54

Vest Nord Syd  Øst                                                                                         
    1kl pass                      
1hj* pass 1NT pass                      
2ru* pass ?                        

Alle er enig om 2hj fra makker viser hjerter, men det er fint om du forklarer meg disse meldingene:

2sp =
2NT =
3kl =
3ru =

Gleder meg til fasit(er).

_________________________________________________________________________________

Du klukk, du klukk...

Dette bildet er hentet fra MP-lista i kretsen vår. Legg merke til "L" bak Klukken. Det betyr det samme som når det henger bak på en bil, "Under opplæring"