Å ha noe i reserve

Jeg hadde en glad og opprømt Jan Tore Berg på telefonen i dag. "Alle gode ting er ....... 25!". Med det mente han at han hadde spilt NM klubber 25 ganger og aldri kommet til finalen. Det er dårligere spillere enn JTB som har klart den prestasjonen på langt færre forsøk.

"Har du er spill til meg?", spurte jeg som vanlig og da kom han med dette som jeg likte godt.


Poenget er at etter 1ru (som viser hjerter) kan han melde 1hj fulgt av 2hj for å vise en god 12-14, mens hopp til 2hj viser minimum.  Jeg vil anta at de fleste mener at den aktuelle hånda ikke er minimum, men se hva som skjedde videre.1ru viser hjerter
2hj viser firekort hjerter og en minimumsåpning

Per Erik Austberg meldte 2NT som en generell utgangsinvitt. Nå viste Jan Tore fram kløverfargen og PIL støttet for å vise en mildt sleminvitt. 4ru er cuebid og 4hj betyr at hånda er tømt. 

Nå kom fordelen av å ha litt i reserve. Når makker kunne sleminvitere mot en dårlig åpning, kan han ikke passe 4hj. Derfor ga han makker enda en lillefinger med cuebid i 4sp og da gikk syd i Blackwood. Trumfen satt 3-2 (66%) og de ble belønnet.

Jeg tror mange spillere har noe å lære av å ikke rulle ut hele kuken bare for å pisse. Det kan være godt å noe i reserve til andre (og bedre) anledninger. Viser du den aktuelle hånda som maksimum, vil du bremse og bremse resten av meldingsforløpet fordi du føler at du allerede har strukket kortene. Det er da viktig at makker på den andre siden ikke gir helt opp om makker viser minimum. Noen ganger kan han ha "maksimum av minimum" og ikke alltid "minimum av maksimum" i stedet.

 

_____________________________________________________________________

Svenskene hadde da flaks også?

Jeg skal ikke skylde på at Norge hadde uflaks i alle spillene i U25 i Nordisk, men i spillet under hadde svensken fortjent å betale ut overstikk i 1NT dobla. Nå ble det 800 inn siden makker hadde de tretten beste kortene han kunne ha etter meldingsforløpet. Hjerter ut og tre sonebeiter._________________________________________________________________________________

To fine motspill av Anders - 10 år

av Boye Brogeland

Det kanskje aller viktigste unge spillere må fokusere på, er selve kortforståelsen. Å melde kan de fleste lære seg, det samme med motspillsignaler og grunnleggende prinsipper i spilleføring. Skal en bli virkelig god, må en forstå magien i det å spille bridge. Når skal en lasjere? Når skal en ta ut trumfen? Når skal en sette motparten på et valg og når skal en ta sine stikk på en trygg måte?

Slike ting er MYE verre å lære seg og her kommer to spill der jeg synes Anders viste talent.


Jeg spilte ut ruter 5 (invitt) som løp rundt til Vidar Kolnes sin knekt. Hjerter til damen stod, og en kløver til damen stakk jeg med esset. Jeg fortsatte med en ny kløver til Anders sin konge, og han skiftet til hjerter knekt som holdt stikk og en ny hjerter til mitt ess og stjeling i bordet. Vidar fortsatte med spar konge som Anders lasjerte i tempo (fulgte med spar 10). Vidar fortsatte trumfspillet, og da stakk Anders for å gi meg hjerterstjelingen.

Vi var de eneste som holdt spillefører nede på åtte stikk i sparkontrakt, og selv om Vidar kunne spilt skarpere, var det et veldig kjekt motspill å få til!


Anders spilte ut sin singel spar som løp til kongen. Hjerter konge fra hånden stakk jeg med esset, spilte spar knekt (Lavinthal) til trumf hos Anders, ruter tilbake til kongen, spar 10 til ny trumfing hos Anders, ruter til esset og en tredje spar til trumfhøyning på hjerter knekt. Tre bet.


Hilsen en stolt far
________________________________________________________________________

 

 

Er vi i ferd med å lykkes med jentesatsingen?

Sven Olai Høyland har i flere år drevet en systematisk opplæring av de yngste jentene våre. Så vidt jeg vet har det vært de samme jentene i "prosjektet" hele tiden og i helga vant de Nordisk for jentelag. Gratulerer!!

Jeg har sendt en mail til Kristian og Sven Olai med noen spørsmål om disse nå snart overtar hegemoniet i norsk damebridge. Ingenting ville glede mer. For de rutinerte viol det være en ekstra spore til skjerping hvis tenåringene virkelig begynner å puste dem i nakken. Om noen helger er det NM damer. Da får vi se!Norsk Jentelag – i Vejen Sportshotel med Stine FrøyseRosaline BarendregtThea L. IndrebøSofie SjødalKatarina EkrenMarte Haugen Klingen og Thea Hove Hauge.

 

 

Hva melder du?

Makker åpner med 1kl, minst to stykker. Du sitter i ugunstig i lagturnering og MTH hopper inn med 4sp. Din tur.


K
KD1093
DKn1043
E10

________________________________________________________________

   

Markus Scheie tok sjansen han fikk

Skal en gjøre det bra i  bridge, er en avhengig av noe hjelp fra motparten. Det som er viktig, er å ta vare på muligheten når den plutselig er der. Markus Scheie fikk ruter ut til knekten, esset og mer ruter. Så hjerter ess og mer hjerter. Vest gjorde en aldri så liten tabbe når han ikke tok av seg den andre trumfhonnøren, men skifta kløver.Scheie tok for kløveresset, stjal en kløver og spilte fire ganger spar. Vest skjønte hva som var i ferd med å skje, så han lot være å trumfe. I posisjonen under fikk han komme inn på hjerterkongen og det var ingen mulighet å få tak i ruterstikket lenger. 

Noen spill fra juniorene i Danmark

Gode norske valgDu skal spille 6hj i øst og får et heldig ruterutspill til tieren som står. Når du ser alle kortene, vinner du lett tolv stikk, men jeg er ikke sikker på hva som er statistisk beste spilleplan. Markus Scheie valgte å stjele to spar i bordet. Han kaster derfor to kløver på EK i ruter og spilte seg fram til denne posisjonen.Pang og ned med hjerterdamen for +1430.

Alternativ spilleplan er å kaste en spar og en kløver på EK i ruter. Da holder det å stjele en spar og du kan ta for hjerteresset og spille hjerter mot damen. Da må en ta kløverkappen. Denne gangen går den og hjerteren kommer av seg selv. Det kan godt hende Markus Scheie sin plan er like god. Den står på å finne riktig hjerterhonnør dobbel, pluss at nord bør helst ha bare tre spar.


____________________________________________________________________

Joakim Sæther og Markus Skeie ser ut til å komme til finalen i U20-klassen i Nordisk 2015.


Her var det danskene som var bedre enn de norskePoenget er danskens 3hj, sperr, over 1sp. Nå fikk ikke øst splintret i ruter og måtte derfor nesten melde 4sp. På det andre bordet passet norske Ole Andre Haukås i nord og etter 4ru kom danskene i den glimrende sparslemmen. Det ser skummelt ut å sperre uten kort i ugunstig, men min erfaring er at en svært sjelden blir tatt etter slike stund.

___________________________________________________________________________

Dette er IKKE lagbridge!

og danskene tok opp konkurransen mot en delkontrakt i kløver. Det kostet 1400 i beit på 5-trinnet. De juniorene, de juniorene!Norge hadde også et dårlig resultat på dette spillet. Norske nord åpnet med 2sp og øst meldte inn 3hj. Syd doblet (!) og måtte spille med knvien på strupen for å beite. Har motparten mesteparten av honnørstyrken og er i en kontrakt du ser neppe er den beste, er det bare å passe å ta inn plussen. Det er jo heller slettes ikke sikkert at meldingene er slutt på 3hj.
Danske øst spilte veldig bra i 3hj x,  og lusket hjerter ni fra hånda. Syd ble grådig og la liten. Så hjerteresset og så ble syd strippet for frikort. -530, men det var ikke så farlig mot 1400 inn på det andre bordet. Ikke farlig når motpartens hjemspilte doble delkontrakt  gir 13 IMP inn.

  

Nordisk for juniorene spilles i Danmark

Jeg sliter med å finne oppdaterte resultater, men Kristian Ellingsen sender meg når han leser mailen sin. Mener Norge spiller finale i U26 mot Sverige, og der tror jeg det er fem kamper a 14 spill som avgjør vinneren. Sverige leder visst:

U21 gjør det også bra. Mer info kommer. HER ER LINKEN JEG HAR FÅTT FRA ARRANGØREN, men den er ikke oppdatert så vidt jeg ser.  HER ER RESULTATER FOR U21/Girls/Kidz.

HER ER INFO OM SPILLEPROGRAMMET

Norge stiller med disse spillerne:

Junior (U25):

Harald Eide, BK Hein 46 - Christian Bakke, Bergen Akademiske BK

Tor Eivind Grude, Sømna BK - Kristoffer Hegge, Snåsa BK

Espen Flått, Namsos BK - Anders Holmen Gundersen, Inderøy BK

NPC: Lars Erik Eide

 

Ungdom (U20):

Marcus Scheie, BK Norrøna - Joakim Sæther, Melhus BK

Sebastian Geissler, Rauland BK - Ole André Haukås, Rauland BK

NPC: Lars Erik Eide

 

Kids (U15):

Marius Dalemark Austad, Flekkefjord BK

Christian Fredrik Johnsen, Målselv BK

Kaja Brekke, Jessheim BK

Sanna Emilie Dybvik Dybdahl, Askim BK

NPC: Kristian Barstad Ellingsen

 

Jenter (U25):

Stine Frøyse, Ringebu/Fåvang BK

Marte Haugen Klingen, Orkdal BK

Thea Hove Hauge, Os BK

Sofie Græsholt Sjødal, Nesodden BK

Katarina Ekren, Bergen Akademiske BK

Thea Lucie Indrebø, KGB Klyve-Gulset BK

NPC: Rosaline Barendregt

Dette bør de fleste klare?

Alle bordene spilte sparkontrakt NS, men de fleste alt for høyt. Likevel bør en ta så mange stikk som mulig og her står det åtte av dem. Akkurat halvparten i Lyngdal fikk bare syv.Vest dobla opplysende på de bordene hvor syd startet med 1sp. Noen åpnet med utgang.
Ruter knekt ut til esset og kløver i skift. Damen ble stukket av esset og kløver knekt opp igjen til kongen din. Fem bord tok EK i spar og måtte få både spartaper og enda to kløvertapere. Du spiller selvsagt en tredje kløvere etter å ha vunnet med kongen. Sitter fargen 3-3, står tassen. Sitter den 4-2, stjeler du den siste i bordet og øst må stjele over med trumfstikket sitt.

Lett?                                   Ola Biribakken, Vetle Faag, Even Jensen og Jan Erik Olsen.

Enda sjansen..

Hege Sundland skulle spille 6sp etter at øst hadde hoppa inn med 2NT for å vise begge minor. Ruter ut og nå så det trist ut. Hege fant den eneste planen som kunne lykkes, nemlig at sparen satt 5-0!  Derfor dro hun tre ganger hjerter og kasta ruteren sin. Nå var det hele tegnet og det var bare å passe på ikke å bli for kort i trumf. Det gikk selvsagt greit. Glimrende spilt!!


Ny Brogeland ved bridgebordet

Det er visst ikke så lett å velge om en skal bli fotballproff eller bridgeproff. Denne helga testa Anders Brogeland om bridgeformen er oppadgående, og etter en litt tung start vant laget "far og sønn"  to av de tre siste kampene. Med seg på lag hadde de Marius Dalemark Austad og Jostein Austad, også sønn og far.Her er to ganger Brogeland i kamp mot Asbjørn Bårdsen og Vidar Kolnes. Vi kan alle takke oss lykkelige for at Vidar og laget hans "Team Gartnerhallen" ikke vant turneringa, for da hadde Vidar Kolnes lovet å gå naken hjem fra Lyngdal til Farsund. Neppe noe vakkert syn.

____________________________________________________________

Glimrende av Geir Larsen

Ronny Kollnes spilte ut spar knekt til kongen i bordet.


 * 2ru viser hjerter og 3ru er naturlig GF


Så ruterdamen til kongen og spar 10 til esset. Hjerter mot bordet måtte Ronny stikke. Hvis ikke godspilles ruteren lett og ti stikk. Spar ni fikk beholde stikk og posisjonen er som under når Ronny spiller enda en spar.
Jeg er skviset og må kaste ruteren min, og Geir leste sitsen glimrende. Tre ganger kløver fra topp og så ble jeg puttet inn på den fjerde og måtte avslutte med å gi bort tre hjerterstikk. Flotte greier fra sør-vest landet!! Legg merke til at det er helt avgjørende å lasjere den tredje sparen. Hvis ikke kan jeg beholde en ruter til makker.

_______________________________________________________________________________

Endelig!!

Jeg har prøvd i snart tretti år og endelig lyktes det!!Jeg startet med ruterdamen som "selvsagt" sto. Jeg kunne ikke se enda hvem som hadde dobbel ruter, men jeg visste makker hadde spar esset eller hjerteresset. Skift til spar i tilfelle spillefører måtte gjette den fargen. Knekten vant, men på hjerter fra bordet gikk Ronny Kollnes opp på esset, spilte ruter til mitt ess og ruter til stjeling.

Det går sikkert tretti år til neste gang jeg lykkes, men det er verdt å vente.

___________________________________________________________________

"Lakk & Lær" vant i Lyngdal

Det spilles påskebridge landet over. Her du bilder, spill og resultater er det bare å sende hit. Jeg spilte Skjærtorsdagstreffet i Lyngdal, men måtte bite i gresset for Pernille Lindaas - Lise Blågestad og Calle Knutsen - Finn Nilsen. Det kommer noen spill i morgen.

RESULTATER

  

Utslått i White House Junior

Med en kamp igjen lå de norske juniorene på 3.plass, noe som ville holdt til Semifinale. I tolvte og siste runde ble det grisetap med 0.56 - 19.44 mot Danmark, et lag som hadde gjort det svakt så langt. Dermed ble det 4.plass i kvartfinalen og exit.

RESULTATER A-KVARTFINALE

Ujevnt i Nederland

Norge stiller med sitt sterkeste juniorlag i den årvisse turneringen i Nederland. Vi har gode resultater fra de siste årene i White House Junior International og ambisjonene for Kristofer Hegge - Tor Eivind Grude og Harald Eide - Christian Bakke er helt sikkert ikke mindre i år

Det er 24 lag som er invitert. De deles inn i to puljer som først spiller alle-mot-alle. De seks beste fra hver pulje går videre til A-kvartfinale der de tar med seg poengene fra kampene mot de fem andre lagene som gikk videre i sin Round Robin. I A-kvartfinalen møter lagene de seks beste fra den andre kvalifiseringsgruppa og kun tre lag går videre til Semifinalen. Lag 7-12 i kvalifiseringen spiller B-kvartfinale og vinneren her får den siste semifinaleplassen.

RESULTATER A-KVARTFINALE


Med to kamper igjen lå Norge på 4.plass og møtte Tyrkia. Det ble en svært ujevn afære som Norge vant med 22 IMP. De kunne knust Tyrkia, men med litt mindre hell kunne de også tapt kampen. Her er noen spill.Christian Bakke gjør en god (og heldig) vurdering når han tar ut 3NT i 4sp. 3NT er steindødt med hjerter ut og det skjer ved det andre bordet. Hvordan spiller du 4sp med ruter fire i utspill?

Harald Eide legger liten i bordet (!) og vest vinner med damen. Hvis vest skifter hjerter eller kløver, tror jeg dette blir et tungt prosjekt, men han spilte mer ruter for å prøve å gi makker en stjeling. Nå var Harald ovenpå og kastet en hjerter på ruter ti og enda en på ruteresset. Øst stjal, men nå var det slutt. Trumfen satt greit og kløverkappen gikk. Harald fikk altså 3+1+4+2 = 10 stikk.Her var Norge griseheldige som stoppa i 1NT med 27 hp tilsammen. Det ble ni stikk.
På det andre bordet kom Tyrkia i 3NT og fikk kløver 10 ut til esset. Det måtte til, hvis ikke er det minst ni stikk. Mer kløver til kongen og ruterkongen lansjerte Tor Eivind Grude fint. Han satt over også den neste, men kom så inn på ruteresset. Han holdt fingerene unna kløver og skifta til hjerterdamen. Når du ser alle kortene er det lett match å spille EK i spar og mer spar til knekten, men tyrkeren spilte på den matematisk bedre sjansen med spardame i vest. Derfor en liten spar mot knekten, men nå ser du at nord aldri kommer inn på hånda. En beit.Enda et spill som kunne svingt motsatt vei. 2ru viser en major og Christian Bakke sin 3ru var ikke akkurat pinglebridge. Harald Eide fikk kjempekort i nord og hvis makker har spartilpass, kan 4sp være nedlegg. Øst dobla 3NT for å få kløver ut, men vest startet underlig med spar (!). +550 til Norge, i stedet for -500 med kløver ut og -100 med hjerter.Exclusion Blackwood sier alle spillere at de kan, men i  MINST 50% av tilfellene går det galt. Jeg skjønner godt at Kristoffer Hegge ville spille slem når makker hadde åpning og mange kløver. 5hj spurte etter ess, men hjerteresset teller ikke. 6kl viser to aktuelle ess, men av en eller annen grunn svarte Tor Eivind Grude 6ru. (forbehold om at BBO har tasta rett)  Dette kunne vært innertier, men med singel kløver ut fikk nord en stjeling og beit. Heldigvis for Norge sto heller ikke 6kl. Tyrkia stoppa i 4sp og vant spillet.


Så tullebridge av Kristoffer Hegge.Det går ikke an å doble negativt på totrinnet i sonen med det høyet han har. Tor Eivind Grude "bremsa" i 5ru, men det kosta -500.

Norge vant kampen 42-20 og klatret opp på kvalfiseringsplass før den siste kampen.