Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Nå må det være siste året!!

og det jeg tenker på er måten vi kvalifiserer par til NM par. Her ser du antall deltakere i kretsenes KM par i helga.

Det er altså ingen KM-par som har flere deltakere enn Odalsmesterskapet! Ikke et vondt ord om Odalsmesterskapet, men når det stiller mindre enn fem  bord for å komme til NM par i Sandefjord fra enkelte kretser, forteller det at dette er meningsløst.

Jeg er superfornøyd med at NM par er flyttet ut av Festivalen, men kan ikke lenger se en eneste grunn til at turneringa ikke kan være åpen. Det må gjerne være kvalifisering gjennom kretsene, men "premien" må være av økonomisk karakter. For eksempel at hver krets får dekket reise, opphold og startkontingent for et par, pluss at nummer 2-11 foregående år gir ekstraplass til kretsen sin med de samme fordelene. Vinnere av andre store turneringer i løpet av året, må også gjerne kunne få betalt noe. Hvis noen mener at et åpent NM par må arrangeres som innledende kvallik, semifinale og sluttspill, kan hver krets være sikret en plass i f.eks semifinalen. Dette finner vi ut av.

Så må det åpnes opp for alle som ønsker å være med, men de må dekke sine utgifter selv. Akkurat som i andre turneringer, også Bridgefestivalen.

Som som opplegget praktiseres nå, er det altså ikke samsvar mellom oppslutningen i kretsenes KM og deltakelsen i NM par. Jeg kunne nevnt mange forhold, men disse tingene har jeg sagt mange ganger før. I morgen stiller for eksempel Norges tredje beste bridgespiller, Terje Lie, i vårt KM og tar med all sannsynlighet en av plassene til Vest-Agder. Selvsagt må den fjerde beste, Nils Kvangraven, få kvalle med makkeren sin, men det er ingen mening i at de skal ta en av "våre" plasser. Terje Lie vet knapt hvor Markensgate ender,. enda mindre hvem som grunnla byen i 1641. Dette er overthode ikke noen kritiikk til Kvangraven - Lie, de følger bare de pålagt reglene. Det er selvsagt galt at det da er plass til bare et par til av de seks-syv i kretsen vår som på en god dag tar medalje i NM.

Om ikke andre tar ansvar, er dette et forslag om endring for 2016. Om det skal rettes til styre, ting eller administrasjon vet ikke jeg.


Andre som har meninger? Logg dere på og svar. Jeg lover å ikke henge ut de som svarer feil.

________________________________________________________________________

Kommentarer

Jada Arnstein. Det er fullt mulig å arrangere med 1200 par og over en "langweekend". Minner meg om et lag-NM i biljard je var med på en gang. Vi møtte klokka 8 om morran og slutta den siste kl 0130 neste dag.

Kjenner je gleder meg allerede!

100 par som du tok utgangspunkt i Espen er ingen problem å arrangere over en utvidet weekend som nå. Man starter med en kvalifisering på fredag, la oss si 45 spill så spiller man A+B semifinaler fredag kveld og lørdag formiddag på 45 spill. Lørdag ettermiddag og søndag spilles A+B finale med 70 spill. A-finalen spilles med 36 par der du møter alle over to spill, mens de resterende parene spiller en B-finale over 70 spill og med Monrad.

Ja Snorre - forklar meg hvordan du arrangerer ett NM ei helg dersom du får feks 100 par

Blir ikke dette litt som å si at NM lag finalen bør være åpent for alle? Et godt lag kan jo være uheldig å bli slått ut i 1-5.runde og dermed ikke klare "kvalikken". De beste laga klarer seg som regel frem til finalen, så da blir ikke dette ett tema. De beste spillerene i Norge får tåle å dra på en kvalifiseringsrunde om de vil spille NM. Både i lag og i par.

Kommer de ikke til finalen det året så blir det også feil å si at de fortjener å være der.

Det er mange andre idretter som også bruker kvalifiseringsrunder til finaler. Så å si alle vil jeg tru. Men det er sjeldent noen som sier at de beste ikke vant. Stort sett er det snakk om favoritter som ikke infridde.

Endelig et par medsammensvorne i Boye og Arnstein. Så har jeg kanskje ikke startet denne debatten forgjeves, uten at jeg med det mener å si at jeg sitter med svaret.
Å nekte bridgespillere å være med i turneringer i 2015 er mildt sagt rart. Om turneringa så heter det ene eller det andre.

Jeg er helt enig i at det fra hver krets må sendes et eller flere par med reisestøtte og ingen startkontingent. Det bør kunne sikre den geografiske bredden en ønsker i et Norgesmesterskap. Kvaliteten tror jeg vil ordne seg selv hvis det er fri påmelding.

Espen Forberg sitt "problem" med at det kan bli vanskelig å arrangere en så stor turnering har jeg svaret på. Kontakt Per Nordland og Markus Bruno.

Jeg tror også det kan være en god tanke å løsne på de sterke båndene mellom KM par og NM Semifinale. For mange er dette en rimelig uinteressant problemstilling og de velger ikke å stille i kretsmesterskapet fordi alt fokuset er på NM-plassen(e). Se bare i Trondheim som sprenger rammene for Trondheim Cup, men har fire bord i KM. (Jada, jeg vet at det er mange tilreisende)

Helt enig med de som mener at NM-par må arrangeres med fri påmelding, slik at de beste kan møtes for å spille om NM tittelen. Hvis en ser på deltagelsen i kvalifiseringen rundt om i landet så ser jo alle at nedgangen bare fortsetter og fortsetter. Kretsene kan jo fortsatt bruke KM-par til å gi de best plasserte NM billetter, alt etter hvordan økonomien og hvert enkelt kretsstyre måtte ønske. Tror også det hadde blitt mere ryddig og lettere å administrere for NBF. Se bare på det rotet som har vært i år med at den ene dagen er du kvalifisert, for å se at det den neste dagen er gjort feil slik at du er ute. Så er du på reserveliste for å se om noen trekker seg, hvis noen skulle klare å kvalifisere seg på nytt. Nei, la oss få et åpent NM-par med sponsorer så skal du se at interessen fyker i været :)

Trur Kurt Ove har ett poeng når han sier at dagens modell ihverfall gjør at "NM par er den eneste turneringen som samler de beste spillerne fra HELE landet."

Ellers lurer je litt på hvor lang en finale skal bli dersom det er fri påmelding (jfr Boyes forslag). Prisen vil selvfølgelig begrense deltagelsen, men je trur at dersom man skal øke deltagelsen i KM par rundt omkring, så må nøkkelen forandres. Deltagelse må belønnes bedre og man må begrense (kanskje fjerne) antall plasser basert på tidligere plasseringer.

Hei Snorre.

Jeg synes som deg at kvalifiseringen til NM par mister en del av sin funksjon når det er begrenset deltakelse i mange kretser. Dessuten tror jeg at den del av de sterkeste parene ikke prioriterer NM par fordi de må gjennom en kvalifisering utenom selve finalen (en kvalifisering som man på ingen måte er sikker på å komme seg helskinnet igjennom). Hva med å gi reisestøtte til nummer én og nummer to i KM par i de enkelte kretsene, og la NM par være en åpen turnering (eventuelt første mann til mølla hvis spillelokalet har begrenset plass)? Det bør gi deltakelse fra hele landet, i tillegg til en sterkest mulig turnering.Hilsen Boye

Logg inn for å skrive kommentarer.