Landslaget mot Vest-Agder...

Jeg: "Hallo, det er Snorre."

Telefonen: "Hei, det er Christian Vennerød her. Jeg så du og kaninen knuste Ligvård-Aa-Berg-Austberg i kveld på BBO. Beklager, Snurr,  men jeg kan nok ikke ta dere ut landslaget, men det er notert i boka.."

Jeg: "Det er greit, Christian. Jeg skal sykle ritt den helga Nordisk er, så det hadde ikke passet uansett. Gjerne en annen gang."

Telefonen: "God tur."

_______________________________________________________________________________


I all beskjedhet hadde vi massiv hjelp av Kvangraven - Lie. HER ER HELE KAMPEN og under er Nils magisk, rett og slett.

   Det ser unektelig som er det to hjertertapere, men se bare !!

Nils stjal utspillet og tok ut trumfen. Så hjerter til nier og tier. Inn i bordet og hjerterdamen derfra. Hadde min makker spilt sånn, ville tårene kommet!!
 _______________________________    
     Spilleplan?

Du får hjerteresset ut og skift til ruter. Den lasjer du og stikker neste. Tar du EKD i kløver eller kapper du den ene veien?

Dette er rein matematikk, og HER KAN DU REGNE SELV
     
     
     
     
     
     
     

Kristoffer Hegge og Tor Eivind Grude med til Polen

Av Christian Vennerød

Hei Snorre

Det er nå klart at Grude – Hegge tar over plassen i landskampen mot Polen i sommer. 3-7 juni

Opprinnelig var jo Berg – Simonsen tatt ut til å spille, men så viste det seg at Erik ikke kan fordi det blir et fellesarrangement på jobben hans i denne perioden, og han må være med på det.

Ingen av de andre i landslagstroppen kunne stille i stedet midt på sommeren, og da var det jo veldig hyggelig å få ja takk fra våre juniorverdensmestre, slik at vi får se hvordan de kan gjøre det med seniorflagget på brystet.

En av grunnene til at Tarjei og jeg har strukket oss litt for å få til dette arrangementet, er at spillerne på åpne landslaget i EM i Kroatia uttalte at de helst ville spille mot lag som ikke er fra Øst-Europa. Det er altså et klart behov for å trene mot lag herfra, og Polen har nok det sterkeste laget vi kan trene mot. De stiller trolig med tre verdensmesterpar. Hvis vi gjør vårt til å sette farge på denne kongressen, kan vi bli invitert på nytt, kanskje som et årvisst arrangement.

Vennlig hilsen
Christian Vennerød

________________________________________________________________________________

Hvem har kløver 4?

Når jeg har skrevet om analyser for å finne et bestemt kort, er jeg alltid på jakt etter å finne ut om hvor mange "ledige" plasser hver av de to motpillerne har. Hvis den ene har åpnet med 1sp som viser femkort, er det maks åtte ledige plasser hos han. (13-5 = 8). For hver gang en motspiller følger farge, er det en mindre ledig plass.

Et manglende kort, er statstisk oftest å finne hos den motspilleren som har fleste ledige plasser (ukjente kort). Dette regnestykket er selvsagt ikke så enkelt, fordi det er mange andre faktorer som spiller inn. F.eks vil den motstander som f.eks har åpnet, normalt ha minst 10hp. Hvis din side disponerer 30hp, vil du med 99 % sikkerhet vite at den manglende damen befinner seg hos åpneren. Hvis makkeren til åpneren har passet og allerede vist en honnør, vet du at han neppe har en til. 

Kristoffer Hegge kommer med et innspill til og jeg må si at den måten han ressonerer på, har jeg ikke tenkt på før. Umiddelbart skurrer det litt, men det er ikke første gangen mine analysemetoder viser seg å være verken den beste eller nest beste. Interessant å se at et spesifikt kort i en forsåvidt uinteressant farge kan påvirke hvordan en best spiller for å finne en manglende dame i en annen farge. 


Av Kristoffer Hegge

HER ER ANALYSEN

 

Skien Open 2015

har vært en populær turnering de siste årene. I år spilles turneringa lørdag 13.juni.INNBYDELSE

____________________________________________________________

Har dere kontroll i Tromsø?

Jeg har spurt Peter Marstrander om hvordan stemningen er i Nordens Paris med tanke på det kommende EM. Her er en kort meddelelse:Hei Snorre

Dette er jo et "joint venture" mellom EBL, NBF m prosjektleder og lokale frivillige. Det er prosjektleder Rune Kufaas som antagelig har best oversikt, selv om vi får løpende informasjon underveis. Lokale frivillige trenges til å gjøre rigging og annet forarbeid, arbeide under mesterskapet bl a med kantinedrift, og nedrigging etter endt turnering. Pr i dag har vi ca 40 lokale frivillige som skal jobbe uten lønn på dugnad, men vi vil gjerne ha flere. I tillegg stiller NBF og EBL med folk som skal ta seg av de mer profesjonelle arbeidsoppgavene.

mvh Peter

_____________________________________________________________________________________

Da gjenstår det bare en ting folkens. Meld dere på!! 

 

Et spørsmål til dere turneringsledere..

Når vi spiller i klubben, er det nesten ingen som bryr seg særlig om å følge reglene for hva som er lov og ikke i bridge. Sånn må det nesten være, fordi i klubben er det sosiale aspektet minst like viktig som selve konkurransen. Mot en fersk spiller vil vi de fleste av oss ikke håndheve en revoke eller hvis han spiller ut fra feil hånd, smiler vi og ber makkeren hans begynne. Når de beste møter hverandre, er vi kanskje noe strengere.

Om ikke lenge skal de norske landslagene spille Nordisk og i Tromsø er det åpent EM. Der vil vi kunne møte spillere med en helt annen innstilling. Noen av dem er på evig jakt etter formelle feil som blir gjort og de er som en hauk over deg hvis glemmer å alertere eller her glemt systemkortet på nabobordet.

Jeg kan ikke reglene selv og blir stadig overrasket over hva som står i boka. Visste du at du i tredjehånd utenfor sonen ikke kan åpne med 1hj på Kn2, ED1043,432,432? Det er fullt lovlig å åpne med 1sp, fordi da er det en bløff. Åpner du med 1hj, sier reglene at du sannsynligvis vil gjøre det hver gang du er i denne posisjonen og det betyr at du har strukket systemet ditt på en ulovlig måte. En åpningshånd skal alltid inneholde 8 honnørpoeng

På samme måte er det ikke lov å oppvurdere en 8-12 NT. Denne hånda kan du åpne med 1NT: DKn2,DKn2,D432,432. Denne kan du IKKE åpne med: E109,1098,DKn10xx,109. Dette er fordi at konvensjonen i utgangspunktet er destruktiv og "spesiell". Det samme gjelder for Ekrens (svak hånd med begge major). Har du 4-3 og plutselig får lyst til å begynne med 2ru, er det rett og slett ikke lov i følge turneringsreglementet.

Så kommer mitt spørsmål til dere Turneringsledere. Gjelder regelen "motsatt" vei? I går spilte jeg mot Jan Tore Berg og de bruker 8-12 NT'er utenfor sonen i 1. og 2.hånd. Han hadde omtrent denne hånda: E543,543,E86,543. Altså 8hp og både sone og posisjon var rett. Han valgte å passe. Jeg vet ikke hvorfor, men antar at han vil gjøre det samme hver gang han har denne hånda, i alle fall ofte. 

La oss si at han blir motspiller mot 4sp og har vist det ene esset sitt. Spillefører har KKn i en sidefarge og må gjette. Han vil selvsagt bomme fordi han "vet" at Jan Tore ikke har et ess til fordi da ville han i følge systemet sitt åpnet med 1NT. 

Hvordan er reglene?

_____________________________________________________________________________________

Ingen norske igjen i Spring Fours

men nok en gang var det De Botton (hvis de kan kalles norske) som kom lengst. De tapte sin kvartfinale mot Mossop. Gillis var med helt til 5.runde, mens Tundal gikk ut litt tidligere.

Quarter-Final

1 (1) Allfrey 72
= (6) Penfold 48

 

1 (12) Mossop 56
= (4) de Botton 48

 

1 (8) Vitas 94
= (21) Robertson 60

 

Semi-Final

1 (2) Hinden  
= (12) Mossop  

 

1 (1) Allfrey  
= (8) Vitas


I morgen spilles Semifinalene på BBO.

Landslagssamlinger på BBO

Jeg fikk den store æren å være med på Norgeshistoriens første landslagstrening for åpen klasse, juniorene og dameklassen på BBO. For det åpne laget spilte alle parene som skal til Færøyene om litt mer enn to uker. Kvangraven - Lie, Livgård - Aa og Berg - Austberg. Det må som kjent fire par til for å spille lagkamp, så kaninen og undertegnede fikk være med. Kampen endte uavgjort 20-20, uten at det var noe særlig dramtikk å melde om.

Tonje Brogeland spilte med reserve Kristine Breivik på lag med Gunn Tove Vist og Stine Holmøy. De møtte juniorlaget med Kristoffer Hegge - Tor Eivind Grude og Harald Eide - Espen Flått. Her vant juniorene med 19 IMP, ikke minst takket være denne åpningsmeldingen av unge Hegge.
Det kom en liten spar ut fra nord og da tok vest de elleve første stikkene. På det andre bordet åpnet syd med 1hj og nord var kjapt i 4hj. Vest meldte ikke unaturlig 5kl som enten stamp eller for gevinst, men mer enn 10 stikk var ikke mulig å få. En utgangssving til juniorene.


Etter spillinga gikk Nils Kvangraven og Allan Livgård gjennom alle spillene, mens vi andre fikk anledning til å komme med kommentarer. Eskil Hagen "lånte ut" en Web-løsning der alle kunne se den samme skjermen og de som ønsket kunne snakke LIVE eller kommentere i Chat. Jeg  hadde mange gode vitser (som vanlig), mens de andre kom med analyser til meldinger og spilleføringer. Det viktigste Nils og Allan bidro med denne gangen, var å understreke viktigheten av tette avtaler.

Det tekniske funka ikke helt optimalt, fordi det var meningen å bruke ferdiglagte kort. Det skar seg av eller annen grunn. Jeg fikk aldri se kortene, men tipper det var spill med meldetekniske poenger som skulle gjøre lagene bedre forberedt til de kommende mesterskapene. 

Planene er å kjøre dette opplegget flere ganger fram mot Nordisk. Et flott initiativ!!

Spill fra Trondheim (blir oppdatert)

Guttungen vinner 7sp

Av Tor Bakke

 

1 hjerter var overføring og viste minst 4 spar. Etter tre cue bids viste 5 kl 0 eller 3 av 5 ess.  5 NT viste at alle nøkkelkort var på plass og 6 ruter viste ruter konge. 

Flere spillere kom i 7 spar som er forholdvis hardt meldt, men juniorspilleren Christian Bakke var den eneste som spilte hjem storeslemmen.  Etter hjerter ut til esset fulgte spar konge og ess som avslørte 4-1 sitsen i trumf. De fleste spilte nå på 3-3 sits i ruter, men ble overtrumfet og gikk opptil 2-3 beter. Christian fant imidlertid en mer sjanserik spilleføring.

Det er like sannsynlig at kløverfargen sitter 3-3 som ruterfargen, så han fortsatt med 3 toppstikk i kløver. Hadde fargen sittet jevnt kunne han ha kastet hjerter i bordet og stjålet en hjerter som ville sikret 13 stikk. De som spilte på ruteren 3-3 hadde ingen tilleggssjanse på kontrakten, men Christian så muligheten om kløveren ikke satt jevnt. Han godspilte kløverfargen med en stjeling, tok spar knekt og spilte seg hjem på ruter og trakk ut den siste trumfen. Syd hadde ikke uventet konge-dame i hjerter etter sin innmelding og også lengden i ruter siden han var kort i begge sorte farger.

Da femte kløver ble innkassert var syd skvist. Han måtte kaste sine hjerterhonnører for å hindre at bordet tok 2 ruterstikk til slutt, men da sikret hjerter knekt det nødvendige ekstra stikket._____________________________________________________________________________________

Stig Dybdahl har sendt en hyggelig mail og forteller om både god spilling og bra glid under Trondheim Cup lagturnering. Han har behov for å komme med et spill eller to for som han sier: " I fare for at siden din kommer til å bli et eneste Klukken show de neste månedene, så tenkte jeg å legge med et spill eller et meldeproblem. Ihvertfall for Kunstneren som nekter å diskutere system fordi da kan det bli systemsvikt."

Den logikken kan en vel diskutere , men i spillet under likte jeg 5hj veldig godt. "Se på hjerteren din makker. Jeg kontrollerer de andre fargene, men trumfen min er tynn." Ingen vitenskapelig meldning, men praktisk og en unngår misforståelser med en ny makker.  Kun fire par kom i slem og med snill sits vant alle 13 stikk.Så fortsetter Stig:

Du har diskutert sikkert mange ganger hva 1NT i åpning skal inneholde. Jeg valgte denne gangen å se på Knx-Ax dobbeltoner som mulig svakheter (Er vel fortsatt forskjell på lag og par). Da skaffet jeg meg et problem når meldingene gikk. 1kl-p-1sp-(2hj) ?

 

Nå kan du angre for at du ikke åpnet med 1NT, (skuffende av makker som ikke melder 1hj, noe du regnet med som sannsynlig). Du har avtalt støttedobling hvis ikke minimum. 

 

  • ·         2sp blir for dumt 
  • ·         3sp er du usikker på hva viser, er det 15-17 med singelton?
  • ·         4sp bør være galskap
  • ·         3hj med uttak i 4sp over 3n bør vel vise singel og 4k støtte?


 

Inni mitt hode tenkte jeg å vise 2,5 spar, så jeg doblet og tok ut 3NT i 4 sp. Det ble galt da makker tok det for 15-17, singelton hjerter og trekort spar.  Vi stoppa skuffende i 4sp.  Det er ikke enkelt å spille med kreative folk, det har vel du også prøvd? 

Alle lagene til NM klubber er klare

Den siste kampen var mellom Sunndalsøra (Kindsbekken) og BAK (Høyland). Der vant Sunndalsøra.

Trykk på bildet for å komme til arrangørens side. Der kommer det mer etter hvert.

Trondheim Cup - lag

LIVE RESULTATER

____________________________________________________________________

Lag "Busken" vant. en klar seier i den sterke lagturneringa i Trondheim. Gratulerer til Marius Skree, Stig Dybdahl, Rogeir Paulsen, Baard Kåre Græsli og Sjur Arne Bøe. Jeg har ikke fått noen bilder, men blir glad hvis jeg får en mail eller link.

Jeg  har satt av morgendagen til å skrive om spill, fordi jeg regner med Klukken kommer til å forvente at jeg sitter klar med kvesset blyant. Jeg får legge meg tidlig i kveld, fordi dette kan bli en hard jobb. 

Kanskje ikke den største prestasjonen i verden?

med bridge handler ofte(st) om godt håndverk og det å kjenne igjen posisjoner. Allan Livgård forteller meg om dette spillet hvor han satt øst. Makker Terje Aa ville ikke spille ut kløver siden det kunne se ut som motpartens farge: Ruter var et heldig utspill for spillefører.Syd vant med esset og spilte spar til bordet. Hjerter derfra. Nå måtte Allan opp på kongen(!) for å spille kløverkongen. Legger han liten, forsvinner inntaket til det andre kløverstikket når spillfører lasjer kløver en gang. En kløver i  bordet forsvinner på hjerteren. Småpent av Generalsekretæren.

_________________________________________________________________________
   

Spring Fours i England

Vi har en rekke nordmenn på plass, som vanlig. Hoffa og Thomas for lag De Botton. Espen, Boye og Silla for Gillis. Tundal, Grøtheim Anna Malinowski og Rune Hauge for lag Tundal.
I denne turneringa har alle la to liv. Det betyr at det spilles cup, men en får en sjanse til selv om laget taper. Tundal og De Botton har ikke tapt enda, mens Giliis tåler ikke mer enn det ene tapet de allrede har fått

Det sendes på BBO fra tirsdag formiddag. Da starter semifinalene.

DELTAKERLISTE OG RESULTATER (res oppe til høyre på sida)

_____________________________________________________________________ 

Bridge i havgapet

Hei!

Bridge i Havgapet blei spelt i strålande ver på Austevoll/Bekkjarvik Gjestgiveri fredag 1. mai. 28 par stilte til start, og vann gjorde Stig Gamlemshaug, Os BK og Roger Træet, Stord BK. 
 
Resultat Bridge i Havgapet:
 
 


Med helsing
Leif Juvik
Os Bk

_______________________________________________________________________

Dugnadsånden lever

Av Inger Hjellemarken

Hei Snorre!

Dugnadsånden i bridge-Norge lever enda. 

Studentenes BK klarer å få til et flott arrangement. Parturneringa var fulltegna for flere uker siden. 
Takket være stor innsats fra mange av klubbens medlemmer får de til et godt arrangement. Hadde Bridgehuset vårt i Trondheim vært større så hadde det vært flere deltakere. 56 par i dag. Flere par 
er det rett og slett ikke plass til. Etter dagens spilling har dugnadsgjengen ordna med mat og drikke til alle spillerne. 

Her er link til dagens resultater: http://bridge.no/var/ruter/html/1869/2015-05-02.htm. Det er spillende TL så ikke "skrik" om resultatene oppdateres litt i rykk og napp.                                                        Stinn brakke etter spillinga. 


I morgen er det lagturnering. 22 lag er påmeldt. Og flere kan det bli i løpet av kvelden. 
Resultater fra morgendagens turnering vil jeg tro kommer her: http://bridge.no/var/ruter/html/1869/2015-05-03.htm

Så får vi bare håpe at alle frivillige står på videre for vår flotte hobby!


Vennlig hilsen
Inger Hjellemarken
Kretsleder
NBF Midt-Trøndelag

LIVE fra Trondehein Open - par

RESULTATER

Gjermund Rekstad og Lars Arthur Johansen ledet store deler av turneringa og selv om
forspranget skrumpet litt på slutten, vant de en soleklar seier.

Gratulasjoner. Jeg håper å få et spill eller to i løpet av kvelden

1 48 338,6 60,5 Gjermund Rekstad - Lars Arthur Johansen OBK/Kløverknekt - Rognan BK
2 19 271,2 58,4 Marius Bartnes - Håkon Kippe Ringebu/Fåvang BK - Studentenes BK
3 55 235,0 57,3 Geir Helgemo - Christer Kristoffersen Heimdal BK
4 20 202,5 56,3 Roar Voll - Asbjørn Kindsbekken Tynset BK - Sunndalsøra BK
5 30 168,7 55,2 Svein Ingar Sæther - Joakim Sæther Melhus BK
6 5 155,0 54,8 Børre Lund - Aksel Hornslien Heimdal BK
7 6 146,9 54,5 Kristian Kjørstad - Kjell Ove Helmersen Samnanger BK - Heimdal BK
8 49 121,3 53,7 Magne Eide - Sven-Olai Høyland Bergen Akademiske BK