TAGS

til høyre er en innholdsfortegnelse som lages fortløpende. Vil du se alle artiklene jeg har skrevet f.eks fra NM par 2014, velger du bare det i menyen til høyre og de kommer fortløpende etter hverandre. Jeg holder enda på å lære meg å bruke dette, men det begynner å virke. :-)

Til etterfølgelse (og ikke)

Jeg mener at mange toppspillere noen ganger (ofte?) gjør bridgen for vanskelig. Da jeg bakspilte i NM for et par uker sider, opplevde jeg flere ganger (etter min mening) at de beste parene meldte og meldte på hender der en av dem skulle tatt en praksisk beslutning tidligere i meldingsforløpet. Spesielt i parturnering skal ikke de beste jage de marginale utgangene eller slemmene. Det siste i særdeleshet. Vinner du tolv stikk på en skvis, skal det skje i utgang, ikke på 6-trinnet. Belønningen er sannsynligvis omtrent den samme med 90% score uansett. Straffen er middels i utgang de gangene de sto bare elleve stikk, men rein bunn for beit i slem.

Her er et spill som viser hva jeg mener:
Jeg tror utfordringen til par som jager det perfekte i sitt system, er at de klarer ikke å begrense hendene ovenfor hverandre. Ingen vil hoppe for å vise ekstra stryke siden det stjeler mye plass. Oftest svært riktig tenkt.

Jeg synes det i spillet over er veldig hardt av vest å passere 3NT, men han vil helt sikkert argumentere med at øst har ikke begrenset hånda si enda. Øst kunne helt sikkert kunne hatt både ruterdamen og ruteresset i tillegg når paret enda var på 3-trinnet. Øst vil på den andre siden si at med betydelige ekstra ressurser ville han da tatt opp over en evt. 3NT.
En annen ting er at gode par vegrer seg mot på melde NT når det ser ut som kontrakten spiller best fra makkers hånd. Øst ville ikke melde NT med singel kløver og vest ville i melde NT med to små spar. I teorien er dette selvsagt rett, men i praktisk bridge må en noen ganger melde praktisk. Jeg synes at en av dem rett og slett skulle meldt 3NT på et eller annet tidspunkt i meldingsforløpet. (På den annen side er det bare å flytte vest sin hjerterdame over til ruter, så er 6ru en glimrende kontrakt. Likvel tror jeg ikke paret "visste" at de meldte med tolv mot tolv og ingen voldsomme fordelinger på noen av hendene)

6ru er slettes ingen håløs kontakt med de kortene som er. Den står "bare" på å finne ruteren, men en god spiller som Nils Kvangraven vet at det er teoretisk rett å ta kappen. I dette tilfellet marginalt, fordi det ser ut som trumfen må sitte 2-2 siden en spar må stjeles. Det kan kanskje gå an å godspille kløveren for et sparavkast og at en da tåler EDx i syd?

Per Elvin Pedersen var i 3NT i spillet fra øst. Der lå K105 i ruter i bordet og øst dro av gårde knekten. Nå syd la liten, tenkte arendalitten at da har han neppe damen og føyk derfor opp på kongen for 11 stikk og 22 av 25 mulige plusspoeng. Toppen gikk til Astrid Margrethe Grønnesby og Knut Jonny Tuseth som vant 6ru med rett trumfvalg.

________________________________________________________________________________

Så til overskriften og praktisk bridge. Det nye 1.divisjonsparet i Kristiansand er Jon Solli Hansen og Karl Christian Baumann. Jon er kjent for akkurat det jeg etterlyser over, en praktisk tilnærming til spillet. Hans styrke er ikke det meldeteoretiske, men han er god til kortvurdering både i meldinger, motspill og som spillefører.Jeg fikk en rein bunn, null prosent på -980, men det lever jeg fint med. Nord har bare ti honnørpoeng, men får vist kortene sine glimrende med 4kl-meldingen.  Han spør ikke nødvendigvis om syd har maks eller min, men om det passer med singel kløver. Jon i syd ser at dette henger sammen og vet at alle hans verdier spiller på lag. Enkel, logisk og praktisk bridge. 

Etter spillet lo kaninen av syd sin åpning med 1NT. "Konsentrerte verdier og ingen gjenmeldingsproblemer gjør at dette er åpning 1kl," sier han. Jeg kan ikke være mer uenig. 1NT er en praktisk og god melding som gjør hånda ferdigmeldt i runde en. Joda, jeg vet at en ikke får tak i den femte kløveren hvis makker spør etter fordelingen, men hvis en åpner med 1kl vil en sannsynligvis få vansker med både å vise kløverfargen og styrken etterpå. Her hører jeg allerede noen systemteoretikere riste på hodet så den knaser i ryggvirvlene, men da kikker du bare på spillet øverst på sida og ser at vårt kanskje aller beste par sliter med å definere håndas stryke.

Eller kanskje noen forteller meg hvordan slemmen meldes med styring etter 1kl i åpning og overføringer fra svarhånda?