Noen ord med Christian Vennerød

 Hei Christian.

 
Det er stille fra landslaget for tiden, noe som sikkert er naturlig med tanke på den internasjonale terminlisten. Har du tid til noen ord med meg?
 
Joda, Snurr. Jeg har alltid tid til deg. Du er tross alt en viktig kommunikator i norsk bridge. Ja, du har rett i at det ikke skjer så mye nå.  Spillerne må få anledning til å la årets resultater og prosess synke. Jeg har forhørt meg om hvilke i årets tropp som fortsatt er interessert i å satse og eventuelt hvor hardt. Svarene har bare delvis kommet inn, noe som tyder på at enkelte par er i tenkeboksen.
 
Kommer opplegget i 2015 til å være omtrent som i år? Da tenker jeg mest på det med samlingene?
 
Samlingene er ikke planlagt. Dette henger sammen med penger og personlige prioriteringer. Og NBF. Du vet at byråkratiet i NBF er stort og langsomt. Foreløpig fins det ingen leder for internasjonalt utvalg, som jo formelt sett er min sjef. Hele NBF ser ut til å være opptatt av EM i Tromsø, og ikke av landslagene. Det er forståelig, så vi må være litt tålmodige.
 
 
Er det nye par du ser for deg skal inn i bruttotroppen?
 
Jeg vil ikke si noe om hvem som bør inn i bruttotroppen før det skjer, men endringer blir det opplagt.
 
Jeg synes noen av parene i troppen spiller lite sammen. Har du noen kommentar til det?
 
Det er synd at f.eks Allan og Terje ikke spiller mer sammen. Det blir derfor færre resultater å basere beslutningen min på. Men de virker veldig solide.
 
Er det noen par i troppen din i dag som du synes det er verdt å trekke fram på en positiv måte?
 
Det store pluss for landslaget i 2014 er at vi igjen har et topp internasjonalt par.  Espen og Boye avsluttet EM helt fantastisk, og seieren i Nationals viste at det ikke var et blaff.De liker åpenbart å spille sammen, og er et stort pluss for lagets velvære og samarbeidsånd.


 
Noen tanker om EM du ønsker å dele med oss?
 
EM 2014 endte med et positivt anstrøk, selv om vi hadde et sammenbrudd underveis. Dette viste at lagets potensial er så bra som vi har håpet og trodd. Min hypotese er at noen på laget gikk fra å spille ett spill av gangen til å bli for opptatt av resultat. Til å bli opptatt av ære, suksess, medaljer og VMbillett.  Det er den mest logiske grunnen til kollapsen. For høyt spenningsnivå, som det heter i idrettspsykologien. Det er svært vanlig problem i teknisk krevende idretter (ikke sykling, 10000 m skøyter og femmil på ski, men hopp, spydkast, tennis, skyting). Tanken på et strålende resultat fortrenger konsentrasjonen om prosessen. Noen kaller slikt "nerver", og det er mulig.

Men det behøver ikke være nervøsitet. Det kan like gjerne være hybris, for stor selvtillit - man tror at jobben er gjort og at man kan surfe inn. Uansett: man spiller ikke lenger sitt "A- game", som amerikanerne kaller det. Jeg kan ikke være sikker på at dette er forklaringen. Men hva er alternativet? Uflaks? Hvis det var tilfeldigheter, er det statistisk sett for påfallende at kollapsen kommer i det innspurten starter, er relativt konsentrert i tid, og er over når medaljene er uoppnåelige. Ingen annen forklaring enn at man glemte "ett spill av gangen", har samme sannsynlighetskraft.


 
Jeg har spilt inn noen tanker om at NBF bør kunne bruke penger på å støtte par i troppen til turneringer i utlandet. Er du enig i det og vet du om det er  noe som skjer på den fronten?
 
Jeg satte stor pris på ditt innspill om mer penger til landslaget. Jeg syns jo at særlig Åpentlaget bør få støtte, for det er det laget som virkelig setter Norge på det internasjonale kartet. Men NBF bør kanskje få ansatt en propaganda- og sponsorminister, som ringer ned norske redaksjoner, sender bilder og historier, slik sjakk har gjort i tyve år. Norge er jo bedre i bridge enn i sjakk. Men pressen og sponsorene vet det ikke. 
At Aftenposten var på nippet til å legge ned bridgespalten etter at Sveindal la inn årene, er et skremmeskudd.
 

 

Takk for "praten", kaptein Vennerød. Jeg ønsker lykke til med neste sesong og venter med spenning på uttaket til bruttotroppen for 2015. Du vet jo at jeg synes du har gjort en del rare ting før, så da regner jeg med at du følger opp og tar meg ut?

 
 

Tar vi vare på historien vår?

I gamle dager ble det laget bulletiner som tok vare på resultater, bilder, historier og spill fra arrangmenter i NBF sin regi. Jeg vet ikke i hvor stor grad disse er passet på, men jeg håper det finnes lager med papirutskrifter som kan dokumentere vår historie. Er de scannet, er ingenting bedre.

Den digitale verden gir oss i prinsippet alle muligheter til å sikre at det som skjer under mesterskap blir lagret for evigheten, men jeg har en mistanke om at bevisstheten rundt dette ikke er så bra som den skulle vært. Alle domener har en begrenset levetid, i alle fall hvis de som administrerer ikke har et bevisst forhold til hvor og hvordan  ting lagres. Arkiver må i alle fall ikke være knyttet til enkelpersoners innsats og oppofrelse. Rutiner må innarbeides i organisasjonen.

Mye av det som skrives på web er gjerne mer ment for øyeblikket enn for historien, men det går ikke an å komme noen år etterpå å si at "Det du skreiv fra NM klubber i 2008 må vi ta vare på". Da kan det være for seint.

Det kan godt hende at disse forholdene er ivaretatt og at det finnes et logisk, sikkert og godt oppbygd arkiv. Ingenting vil være bedre. Noen i NBF som ønsker å berolige?

NM Klubblag

Det er 151 påmeldte lag i det fristen går ut. Jeg regner med at Harald Skjæran utsetter fristen noen dager, på samme måte som de siste årene. Oppslutningen er ikke som i gamle dager og når vi tenker på at forbundet har 10.000 medlemmer er det bare litt over 5% av medlemsmassen som deltar i den kanskje mest morsomme turneringa av alle NBF sine arrangementer.

På den annen side er cup en ubarmhjertig turneringsform. Opplegget er likevel endret slik at alle lag får to innledende kamper og mange av toerne i triangelen går videre. Fra runde 3 og ut er det ingen kjære mor. Da er det over og ut med tap.

Jeg håper mange lagkapteiner kan sende meg bilder og spill fra innledende runder. Planen er å følge turneringa allerede fra de første kampene, men da trenger jeg hjelp.
Lykke til alle sammen!!Heimdal vant en knusende seier i 2014