Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Til etterfølgelse (og ikke)

Jeg mener at mange toppspillere noen ganger (ofte?) gjør bridgen for vanskelig. Da jeg bakspilte i NM for et par uker sider, opplevde jeg flere ganger (etter min mening) at de beste parene meldte og meldte på hender der en av dem skulle tatt en praksisk beslutning tidligere i meldingsforløpet. Spesielt i parturnering skal ikke de beste jage de marginale utgangene eller slemmene. Det siste i særdeleshet. Vinner du tolv stikk på en skvis, skal det skje i utgang, ikke på 6-trinnet. Belønningen er sannsynligvis omtrent den samme med 90% score uansett. Straffen er middels i utgang de gangene de sto bare elleve stikk, men rein bunn for beit i slem.

Her er et spill som viser hva jeg mener:
Jeg tror utfordringen til par som jager det perfekte i sitt system, er at de klarer ikke å begrense hendene ovenfor hverandre. Ingen vil hoppe for å vise ekstra stryke siden det stjeler mye plass. Oftest svært riktig tenkt.

Jeg synes det i spillet over er veldig hardt av vest å passere 3NT, men han vil helt sikkert argumentere med at øst har ikke begrenset hånda si enda. Øst kunne helt sikkert kunne hatt både ruterdamen og ruteresset i tillegg når paret enda var på 3-trinnet. Øst vil på den andre siden si at med betydelige ekstra ressurser ville han da tatt opp over en evt. 3NT.
En annen ting er at gode par vegrer seg mot på melde NT når det ser ut som kontrakten spiller best fra makkers hånd. Øst ville ikke melde NT med singel kløver og vest ville i melde NT med to små spar. I teorien er dette selvsagt rett, men i praktisk bridge må en noen ganger melde praktisk. Jeg synes at en av dem rett og slett skulle meldt 3NT på et eller annet tidspunkt i meldingsforløpet. (På den annen side er det bare å flytte vest sin hjerterdame over til ruter, så er 6ru en glimrende kontrakt. Likvel tror jeg ikke paret "visste" at de meldte med tolv mot tolv og ingen voldsomme fordelinger på noen av hendene)

6ru er slettes ingen håløs kontakt med de kortene som er. Den står "bare" på å finne ruteren, men en god spiller som Nils Kvangraven vet at det er teoretisk rett å ta kappen. I dette tilfellet marginalt, fordi det ser ut som trumfen må sitte 2-2 siden en spar må stjeles. Det kan kanskje gå an å godspille kløveren for et sparavkast og at en da tåler EDx i syd?

Per Elvin Pedersen var i 3NT i spillet fra øst. Der lå K105 i ruter i bordet og øst dro av gårde knekten. Nå syd la liten, tenkte arendalitten at da har han neppe damen og føyk derfor opp på kongen for 11 stikk og 22 av 25 mulige plusspoeng. Toppen gikk til Astrid Margrethe Grønnesby og Knut Jonny Tuseth som vant 6ru med rett trumfvalg.

________________________________________________________________________________

Så til overskriften og praktisk bridge. Det nye 1.divisjonsparet i Kristiansand er Jon Solli Hansen og Karl Christian Baumann. Jon er kjent for akkurat det jeg etterlyser over, en praktisk tilnærming til spillet. Hans styrke er ikke det meldeteoretiske, men han er god til kortvurdering både i meldinger, motspill og som spillefører.Jeg fikk en rein bunn, null prosent på -980, men det lever jeg fint med. Nord har bare ti honnørpoeng, men får vist kortene sine glimrende med 4kl-meldingen.  Han spør ikke nødvendigvis om syd har maks eller min, men om det passer med singel kløver. Jon i syd ser at dette henger sammen og vet at alle hans verdier spiller på lag. Enkel, logisk og praktisk bridge. 

Etter spillet lo kaninen av syd sin åpning med 1NT. "Konsentrerte verdier og ingen gjenmeldingsproblemer gjør at dette er åpning 1kl," sier han. Jeg kan ikke være mer uenig. 1NT er en praktisk og god melding som gjør hånda ferdigmeldt i runde en. Joda, jeg vet at en ikke får tak i den femte kløveren hvis makker spør etter fordelingen, men hvis en åpner med 1kl vil en sannsynligvis få vansker med både å vise kløverfargen og styrken etterpå. Her hører jeg allerede noen systemteoretikere riste på hodet så den knaser i ryggvirvlene, men da kikker du bare på spillet øverst på sida og ser at vårt kanskje aller beste par sliter med å definere håndas stryke.

Eller kanskje noen forteller meg hvordan slemmen meldes med styring etter 1kl i åpning og overføringer fra svarhånda?

Kommentarer

Hei

Det er derfor jeg skreiv at er litt rart å diskutere ett konkret spill. Jeg tok med ruterslemmen for å gi et eksempel på hva jeg mente. Selvsagt kunne 6ru vært en fin kontrakt, men dere hadde tross alt bare 24hp tilsammen. De kortene dere hadde, hang fint sammen selv om det finnes ENDA bedre 24 poengere. Det er bare å flytte hjerterdamen over til ruter og 6ru er en fin kontrakt, selv med ruteress og mer ruter i utspill. Jeg tror ikke dere visste at dere satt og meldte slem med 12 mot 12, men her er det mulig jeg tar feil.

Poenget mitt er om det er rett av dere beste å jage disse slemmene. Personlig er jeg helt sikker på at det ikke er det, i alle fall i de turneringene hvor dere er overlegne som spillefører i forhold til de fleste andre i salen. Parturnering (tror jeg) handler om å være i normalkontrakten og få masse stikk. I lagturnering er det andre faktorer som er viktigere.

Jeg har en utfordring til deg som er så flink i Excel (og har god til på kveldene). Flytt alle spillene dine fra NM i Lyngdal over i Excel og kategoriser dem i omtrent følgende:

- Spillefører
- Motspill

Når dere er spillefører:
- Utganger
- Slemmer
- Delkontrakter

Så ser du på hvor i spillets faser dere får mest pluss. I en og en turnering er dette ikke noe objektivt mål, men over 153 spill bør det tross alt kunne gi et bilde. Jeg vet at dere scoret -8 på meldte slemmer i NM, men min påstand er at dette kanskje ikke er tilfeldig. Det hadde vært interessant å se HVOR dere henta mesteparten av plussen. Mitt tips er i egnespilte delkontrakter, pluss motspill.
Jeg har en hypotese om at dere ikke er alene her, men at beit i slemmer er akilleshælen til mange gode par. Som jeg skriver er det ingen forskjell på +1430 og +680 når den siste også er en topp.

Når det gjelder din påstand om at "hvordan vet du at 3NT har en mulig spilleplan som gir oppside?", har jeg følgende kommentar. "Hver eneste 3NT du eller Terje spiller, har en sannsynlig oppside". Når jeg møter deg i turneringer, handler det mye om å få kontrakten. Skal du eller spillere av ditt kaliber føre kortene i det som ser ut som samme kontrakt som de andre, får jeg minus i tre av fire spill.


Fortsatt god ferie


Snurr

Unøyaktig igjen snurr, får gi ett innlegg til fra badestranden.

Hvordan vet du 3nt har en mulig spilleplan som gir oppside og ikke er rett frem 11 stikk? Det er da i meldingene du må velge om du skal være i kontrakt med sving eller satse på gevinst i spilleføring!

Å spille 3nt er også noe annet enn slem i ruter hvor du må ha god sits, ruter til konge i NT er bare å spille på dårligere odds, kunne ikke makker hatt ETx i ruter så er slem behagelig å spille.

Mvh/Regards
Nils

Takk for kommentar, Nils.

For det første skal jeg være forsiktig med å fortelle gull-gull-sølv fra de siste tre NM par hva som er rett og galt i bridge. Selvinnsikt er kanskje ikke min sterkeste side, men litt håper jeg det er blitt igjen.

På den ene siden blir det meningsløst å diskutere med et eller to konkrete spill som utgangspunkt. Ett og ett spill kan ikke brukes til å eie sannheter, så jeg prøver å si noe om hva jeg tror er rett taktikk i det lange løp.

Når vi så har begynt å snakke om en turnering og fem slemmer, så kan vi fortsette. Jeg påstår at du nesten argumenterer FOR mitt syn når du sier at "Jeg skulle spilt hjem slemmen" Det betyr at du spiller en liten til kongen og vinner kontrakten.

I mitt forrige innlegg sier jeg at "belønningen for gode (heldige) spilleføringer blir oftest like stor i utgang som i slem." Er du alene om å vinne tolv stikk, spiller det i par ingen rolle om du er i 4sp eller 6sp.
Hvis du sier at du spiller liten ruter til kongen, kan du heller være i 3NT og gjøre det samme. Da får du riktignok ikke +24 på spillet, men må "nøye" deg med +23.
Seieren er like nærme, men du har ikke brent broer ved å være i slem. Skulle du falle ned på å spille som salen i 3NT, har du sikret deg middels +. Husk at du har enda 16 spill igjen siden dette er nr. 137. Jeg hadde kjøpt "gamblings"-argumentet ditt bedre om dette hadde vært i siste eller nest siste runde.

Når vi passerer 3NT med en sleminvitt i minor, er det i parturnering nesten ingen vei tilbake. Noen ganger kan vi stoppe i 4NT, men oftest havner vi i 6kl/6ru uansett fordi 5kl/5ru er lite fristende. Det er også et forhold å tenke på.

Du sier at "Jeg meldte for hardt". Over svaret på Blackwood er nok det sant, men det henger sammen med det jeg sier over. Makkeren din synes jeg pusha minst like hardt når han meldte 4kl og ikke foreslo 3NT.

Jeg er enig med deg i at det er ikke korrekt å sammenligne den siste sjettedelen av en parturnering med en lang serieturnering i lag.

Fortsatt god Tyrkia-ferie og blir du lei av sol, bading og billig øl er det bare å skrive et tilsvar.

mvh Snorre


Et spill lever ikke sitt liv alene..

Er i Tyrkia men leste din analyse av vår for høye slemrisiko-villighet. Fint om du kan legge ut dette:

I PAR er det noen andre faktorer som slår inn mot slutten av turneringen. Man spiller uten lagkamerater og forsvarer NM-tittel, da vil noen avgjørelser falle på grunn av at man trenger en scoring for å kjempe om seier.

I den omtalte 6ruter (jeg skulle spilt den hjem) var det jeg som tok en risk da jeg viste vi lå langt bak og NM gullet kun var mulig med noen store plusspill de siste rundene. Vi hadde akkurat mistet ett stikk i spilleføring i rundens første spill og med -40 på heng fra før virket NM å glippe med få runder igjen.

Da jeg fikk svar på RKCB viste jeg vi manglet ett ess og trumf dame, altså ville man normalt lagt seg i 5 ruter. Men med den sjette trumf var jeg villig til å prøve på NM gull, i ettertid viste dette seg å være 100% riktig da hjemgang ville gitt +24, istedet for -22 vi nå fikk, altså nok til seier.

Skulle jeg spilt sikkert og ikke tatt den sjansen som bydde seg ?

Analyser er fint, men da må man ta hensyn til alle faktiske forhold. Å sammenligne NM par med EM blir bare tull, der vet man ikke hvordan kampen ligger an og man spilte med flere muligheter som feks VM plass.

Mvh/Regards
Nils

Hei Martin

Når jeg leser det du skriver, ser jeg at jeg må ha blitt misforstått. Slemmer som en har brukbar kontroll på og en antar står med normalsitser, vil jeg jo at vi skal melde. Poenget mitt er å prøve å ikke jage slemmer der begge i makkerparet presser kortene og der en trenger spesielle honnører/fordelinger for at det skal stå. Jeg kritiserte både Thomas-Hoffa og delvis Nils-Terje for det samme i EM. Der synes jeg i flere spill at Norge gjette og gamblet med for dårlige odds. (eller at de ikke ante noe om oddsen sin)

Gode par skal i parturneringer og i lagkamper mot ujevn motstand ikke vinne ved å være i unormale kontrakter. Den 6ru-kontrakten jeg viste i eksemplet mitt, ble meldt av bare tre par. Det er i utgangspunktet ikke noe objektivt mål på om kontrakten en god eller ikke, men det er nå likevel en pekepinn.

Nils og Terje ble nummer to i NM og de var i fem slemmer (med forbehold om at jeg har telt rett).
En storeslem som nesten alle meldte (+5), en fin 6sp som sto (+16), en 6kl som var nedbrett i 7 (+4) og beit i to harde lilleslemmer (-33).

Minus åtte totalt på slemstatistikken sin.


137 6ru 11 stikk (-22)
141 6sp 11 stikk (-11)
10 6sp 12 stikk (+16)
94 6kl 13 stikk (+4)
110 7hj 13 stikk (+ 5)

Paret var 44 poeng bak seier, så en trenger ikke være stor matematiker for å se at jeg tross alt har et poeng uten at jeg mener mer enn en antydning.

Snorre

Prøv med hj 3-1,dobbel ruter sammen med tre kort hj og spar kone 4.Ikke så usannsynlig.ps,Jeg kan også telle stikk i bøtter og spann m hj 2-2 :)

Det skjønte jeg ikke? Står det ikke bøtter og spann av stikk i spill 110? En ikke alt for vanskelig slem å melde . Når øst åpner med 1hj bør vest klare å finne ut at makker har EKDxx i hjerter og kløvercuebid. Da ser han at det står tretten stikk.

Hei Snorre.
Leser dine slembetraktninger. Ville du tatt -21 på spill 110 i NM-par ?

Totalt 8 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.