Tosidig skvis av kaninen

Jeg er alltid på leiting etter gode spill, men det er noen som "klager" på meg fordi jeg ofte skriver om Geir Brekka. Det er da ikke hans feil at det gang på gang kommer fantasispill derfra? Se bare denne tosidige skvisen fra Semifinalen i NM par.

Geir visste at makker hadde 3-2-4-4 fordeling og 13-16 hp. De bruker 8-12 NT i åpning i disse soneforholdene. Da hadde de 28-30 hp til sammen og det er mer attraktivt å spille NT på 5-3 i major dess sterkere hendene er. Denne gangen ser Geir at er hjerter kan stjeles på den korte hånda i spar, men makker kan jo ha damen  eller Kn10 sånn at det ikke er bruk for stjelingen? Derfor 3NT og ruter åtte kommer ut.

Geir ser at i 4sp er det mange sjanser til tolv stikk. Hjerteren kan stjeles og ruteren kan enten kappes på knekten eller knekten kan stjeles god. I tillegg kan det være en skvis i minor. Derfor så han at han nok måtte ha tolv stikk for å få et godt spill. Oppsida var at 3NT med 12 stikk sannsynligvis ville være en svært god score.

Geir stakk med ruteresset og presset ut sparesset. Syd vant andre gang og spilte hjerter til esset. Tre ganger spar og nord kaster to kløver og en hjerter, syd kaster en hjerter og en ruter. Så kløver til kongen og kløver til esset. Stillingen er som under.



Du ser at nord allerede har måtte kaste hjerterholdet sitt for å holde tre ruter. Inne på hånda spiller Geir ruter til knekten, men på ruterkongen er det syd som må kaste inn håndkleet.

Glimrende spilt og herved innstilling til Festivalens beste spill.

Feil Festivalpris, igjen?

Jeg har tidligere fått så hatten passer for at jeg har stilt spørsmål om rett spill har fått Festivalprisen. Googler dere ”Snorre Aalberg”, vil dere som det nest øverste treff lese at han er en skam for norsk bridge. Det var i forbindelse med mine uttalelser om en spillpris. Sikkert unødvendig av meg å ikke hedre en vinner, men det er ikke første gangen jeg har skrevet ting jeg i ettertid har angret på. Sikkert ikke siste gangen heller.

Denne artikkelen skriver jeg nå klokka 1300, men planlegger å publisere om en times tid når prisen er utdelt. Ellers risikerer jeg at juryen ombestemmer seg. 
 
I år fikk Geir Brekka enda en pris for Bridgefestivalens beste prestasjon. Ikke klok av skade tar jeg bladet fra munnen nok en gang og sier at slike spill er fine prestasjoner, men vi lar oss blende av sluttposisjoner som ser avanserte ut. For dere som ikke har sett spillet, leser dere her.
 
Nå har du sett den tosidige skvisen og satt deg inn i spillet?
 
Min påstand er at for en spiller av Geir sitt kaliber, er dette ingen stor prestasjon. Han tok toppstikkene sine, ruterfinessen og passet på å ha overgang i hjerter igjen. Da ble det en tosidig skvis! I all beskjedenhet, kanin, hvordan skulle du ellers spilt?



Geir Brekka får her nål som stormester med stjerne
 
Faktisk kunne han spilt kortene i en annen rekkefølge også for å få opp den samme sluttposisjonen. Ruter til knekten tidligere i spillet hadde også gått fint, bare han ikke hadde brukt hjerteren som overgang.  Et annet poeng som trekker ned spillet, er at det er et stikk mindre om motparten finner hjerterutspillet og hjerterfortsettelse.
 
Skal jeg framsnakke spillet, er det de taktiske poengene i meldingene som er bra. Geir vet at de har mer enn de nødvendige 26 honnørpunktene for utgang og da velger han NT framfor trumf, selv om han ser en stjeling på den korte hånda. Når han skal spille 3NT, ser han også at det er god sjanse for 12 stikk i spar, sånn at å legge seg på 11 i NT er meningsløst i par. Skulle han ende opp på ti stikk, vil det neppe betyr så mye.
 
Det spillet som etter min mening burde fått prisen, var Peter Marstrander i 3kl. Spillet la jeg ut på denne sida på fredag, men jeg glemte å sende link til redaktøren av Festivalsida. I statuttene står det at spillet skal ha vært publisert der. Geir Olav Tislevold har også skrevet om spillet, men det var først på lørdag. Spill som skal være med i konkurransen må ha vært omtalt i løpet av fredagen.
 
 
I grått under er spillet til Peter Marstrander, et spill som inneholder et flott taktisk poeng. Han ser at vest må være inne på den tredje ruteren. Ved å spille ruteren normalt med en liten fra bordet, vil øst etter all sannsynlighet komme inn tredje gang hvis fargen sitter HHx til venstre og Hxx til høyre. Fra øst beiter hjerter hvis damen ikke er i kutt. Når Peter spiller knekten, er det umulig før øst ikke å dekke. Nå kommer ikke vest seg vekk fra tredje runde når Peter har tieren på hånda og øst ikke har 97. Har øst to honnører opprinnelig, er det sannsynligvis ingenting spillefører kan gjøre.

  Veldig bra av Peter Marstrander. Han ble presset helt til 3kl, en kontrakt som ser helt død ut med sparesset, tre rutertapere og en hjertertaper. Følg med.

Først et apropos til meldingene. Kunstige meldinger er vel og bra, men det gir motparten muligheter til å komme med der et naturlig meldingsforløp holder dem ute. 1kl - 2kl og det går pass rundt. Nå kunne øst doble 1sp (1sp viser IKKE spar) og dermed være med til 2sp.

 Nok om det.

Spar til esset, spar til kongen og spar til stjeling. To ganger kløver inn i bordet og ruter knekt!! Nå må faktisk Steffen i øst legge liten for å beite. Det er ikke mulig vel?

Ruterkongen fikk han beholde på og skifta hjerter. Peter slapp den til kongen og nå ser du sikkert hva som skjer når han spiller mer ruter.

Vest kommer seg ikke ut av ruteren og må avslutte med hjerter opp i EJ eller et kort til dobbeltrenons.

Flott spilt!!

Om å falle for eget grep!

De som så den BBO-sendte kvartfinalen mellom ABAX og Stabell i formiddag, har kanskje nå utpå ettermiddagen kommet seg etter latterkulene. Det var ikke Stabell det var grunn til å le av, fordi det laget spilte veldig bra. Det andre laget, som undertegnede var en del av, spilte ikke så bra. Mildt sagt, noe sluttsifrene 122 - 25 forteller.

Etter nå ha blitt rævkjørt i 15 spill, var det klart for det siste. Jeg hørte PC til BBO-operatøren riste av latter da meldingsforløpet var over. Det så ut som jeg og Ole Kopstad hadde en misforståelse, men det hadde vi ikke. Historien er slik og det er med skam jeg forteller. Hadde bloggen min vært en anelse mer serøis enn den er, hadde spillet blitt rammet av både sensurmyndighetene og korrekruttleserstaben.




Vi spiller med skjermer og jeg satt på samme side som Peter Marstrander. Jeg alerterte 3kl, men Peter passet med en gang uten å spørre. 3kl viser 5-5 i rødt, men jeg trodde det var sperrebetont i disse soneforholdene. Det er det ikke, har jeg (tydelig) blitt fortalt av makker at det ikke er. Styrken er ubegrenset:

Etter omtrent 10 sekunder spør Peter hva 3kl er og jeg forklarer som sant at det viser 5-5 i rødt og en svak hånd. Jeg skal ikke overtolke mine evner til å lese motpartens ansiktsuttrykk, men jeg mener han blunket litt kjappere enn han gjorde i sekundene før. Det stemmer nok ikke.

Dessverre fikk jeg denne ideen for meg. "Syd har straffepasset med kløver og en sterk hånd. Siden makker er kort i kløver, har også åpneren kløver. Han vil ikke kunne skjønne at makker har kløver når jeg omgjør makkers Michaels til spill. Hvis dette ressonementet stemmer, står det slem i kløver NS, men de klarer ikke avsløre meg når jeg passer"

Som tenkt, så gjort. Jeg passet 3kl og Rune Andersen i nord passet (som "planlagt") Noe av konklusjonen var rett. Det sto slem i spillet, men det var vår vei i hjerter. Mange bord hadde 980 øst-vest, men stakkars Ole Kopstad gikk fem beiter i 3kl.

Om det er noen trøst, Ole, så angrer jeg som en hund. Hadde jeg spilt med en makker med dårlig hjerte, kunne jeg blitt anmeldt for drapsforsøk.  Unnskyld i all offentlighet, min gode venn!!

Well done, Inger og stab!!

Bridgefestivalen er et stort arrangement, mye større og mer kompleks enn de fleste av oss tror. Logistikken er enorm, ikke minst med tanke på kort. 60.000 stokker er i bruk og feil i en eneste av dem, er kritisk. Praktisk er det en mengde forhold som skal være på plass og vi bridgespillere er flink til å klage ved det minste avvik. I år er turneringsprogrammet forandret og det var ingen som visste hvordan det ville slå ut på deltakelsen.





Hei Inger Hjellemarken, store høvding. Har det gått bra?

Joda, takk som byr, Snurr. Jeg begynner på bli sliten og mett, men det er en god følelse jeg sitter med nå på slutten av NM par. Før du får stille meg et eneste spørsmål, vil jeg få garanti for at du skryter hemningsløst av staben når du skriver dette intervjuet. Det er næremere femti stykker som har vært engasjert på en eller annen måte. Hver og en av dem har gjort en formidabel innsats og Festivalen hadde aldri vært det den er uten dem. Takk til kortfolk, informasjonsmedarbeidere, turneringsledere, regnskap og alle andre. Husk at dette arrangementet er omtrent like stort som Åpent EM i Ostende i 2013 var.

Hvordan er du fornøyd med oppslutningen i år?

Jeg har ikke helt oversikten, men samlet tror jeg vi er omtrent som de siste årene, muligens en liten nedgang. Det var kanskje litt få lag og par de siste dagene, men erfaringene fra tidligere Festivaler er at det er vanskelig å holde på folk de siste dagene. De er rett og slett fornøyd.

Det tekniske har funka bra så vidt jeg har sett?

Ja, det er noen som har sagt at det svenske mesterskapet er så mye bedre arrangementteknisk, men det kan jeg ikke helt forstå. I år var den største tabben at vi glemte å skru av en BridgeMate-server som ikke var i bruk. Da ble det litt kluss, men ikke verre enn at vi kjapt retta opp. Ellers kan jeg ikke se at noen har vesentlige ting å klage på. Turneringene starter til avtalt tid og slutter når de skal. At folk vaser og virrer i ganger og toaletter når du skulle sittet ved bordet, kan da ikke vi alltid henges for?

Så hadde vi ei måse som kom inn i hallen. Skulle vi tatt fram hagla?





Neste år er det EM i Tromsø. Blir staben din med opp dit?

Faktisk vet vi ikke all verden om det pr i dag. Tidligere har EBU tatt med seg kort og medarbeidere til arrangørstedet, men det virker litt underlig av vi ikke skal bli involvert når vi har både utstyr, folk og kompetanse. Det skal være et viktig møte mellom EBU og NBF nå i midten av september og da håper jeg slike forhold blir avklart. Dette er min mening, men hvorfor skal arrangementet pøse ut penger til herrer og fruer i EBU når vi gang på gang har vist av vi håndterer dette fint selv? Sannsynligvis langt billigere enn EBU kan klare det.

2016 da?

Jeg håper da det blir Festival også i framtiden. Fredrikstad har vist seg å være et flott sted å være. Går du i sentrum på kveldstid, er det bridgefolk overalt. Der det kan spises og drikkes hører du spar, kløver og ruter fra de fleste bord. Det er bra at vi sprer oss og setter vårt preg på byen. De aller, aller fleste oppfører seg også bra,. selv om det har vært de "vanlige" problemene med at et fåtall mennesker ikke kan vanlig folkeskikk og dermed drikker og bråker mer enn naudsynt. Vi kan nesten ikke gjøre noe mer enn å utvise de som ikke oppfører seg, så får rette sivile myndigheter ta seg av resten.


Da ønsker jeg lykke til med oppryddinga. Vi er heldige som bare kan sette oss i bilen og kjøre hjem til mor. Forhåpentlig venter hun med kjøttkaker i brun saus og mandelpudding til dessert. Det er hyggelig med bridge og festival, men nå savner jeg deg, kjære viv. :-)

Grådig - grådig!!

Dette spillet er fra innledende runder i NM lag. Den nye IMP-skalaen er slik at overstikk har fått en betydning også i lag. Seier med 1 IMP er innbyrdes 1 Vinnerpoeng i kamper med få spill, sånn at hvis en er rimelig sikker på overstikk kan en sette kontrakten i fare!!

          
   


Spillefører i syd skal få være anonym, men ryktene forteller at han rødmer enda, to dager etterpå. Han skulle spille 3NT og fikk spar ut til esset. Han skjekket at ruteren sto og spilte så kløver til tieren. Uten å mukke la Arnfinn Johansen i øst en liten tass. 

Spillefører ante fred og ingen fare når han gikk hjem på hånda og spilte nok en kløver. Han regnet med å få sine tolv stikk, men det fikk han ikke. SLETTES IKKE!!

YEAAHH!!!!!

Sjelden har det blitt jublet så høyt for en seier i NM Bridge, i alle fall ikke som jeg har hørt. Lagfinalen ble så jevn som det er mulig å bli og etter 32 spill sto det 40-40. Reglene er slik at da summeres lagenes scorer og det laget med mest pluss er vinner. (Trykk på bildet under)






De to siste spillene var egentlig rimelig udramatiske i utgangspunktet, men når vi fulgte med på BBO og hadde resultatene foran oss, visste vi at hvert IMP ble avgjørende. Før spill 28 ledet KingKong med 5, men hadde gått to sonebeiter i 3sp, - 200.



Ser du godt på spillet, finner du ut at det står 3NT ØV. Ruteren er blokkert fordi vest har åtteren og syd Kn10x. Syd må avblokkere hvis makker tar for EK, men da er åtteren blitt størst. Kløveren sitter også på best mulig måte. Ingen av parene kom selvsagt i 3NT, men 3hj kunne ikke vinnes. Enten måtte det bli to rutertapere og en spartaper eller en i spar og to i ruter,  i tillegg til to i hjerter. +50 til Stabell og +250 = 6 IMP inn. Stillingen er nå 40-39 til Stabell.

Siste og avgjørende er en opplagt 4hj som blir meldt på begge bord. Det er ti toppstikk, men det ellevte kan komme i spar. Fargen består av E9x til KKn10x og må spilles uten taper. KingKong treffer mens Stabell bommer. 650 mot 620, 1 IMP tilbake og 40-40.

Jeg tror de fleste ville ønsket at det nå ble spilt fire ekstraspill, men regler er regler. Totalscore er prioritert etter IMP-likhet. Der "vant" KingKong" med usle 140 poeng og det var nok til seier.



Finalens fineste spill synes jeg Johnny Hansen sto for. Han traff utspillet med ruter ess, fordi da var han inne og kunne skifte trumf i stikk to. Det klarte han!!
Nå kunne Peter safet en beit, men han måtte neste prøve om ruteren kunne godspilles (EKx hos motparten) og gikk dermed en ekstrabeit. I ettertid angrer han sikkert som en hund for det siden 4hj 9 stikk hadde holdt til å bli Norgesmester!!
På det andre bordet kom spardamen ut og da kunne Erik Berg få stjålet en kløver og skrive +420 på slippen sin. 11 IMP






                           Flink Johnny "Ivrig" Hansen, mester i Åpent NM lag

     
     

Er dere fornøyd med årets Festival?

Jeg har planer om å spørre deltakere om hvilket inntrykk de har av årets Festival. Denne artikkelen kommer til å bli oppdatert etter hvert som jeg spør flere. 

I år er det ganske store endringer i turneringsoppsettet og de ansvarlige er sikkert spent på hvordan det har fungert. Neste år er det ikke Festival på grunn av EM i Tromsø, så de har god tid på seg til å evaluere. 

I kantina møter jeg en gjenge som sitter og venter på sluttspillet i par.



"Vi er stort sett fornøyde med årets Festival. Det arrangementtekniske er på plass og turneringene går som smurt. Vi synes kanskje Åpent NM par er litt rotete, og det var ikke helt lett å skjønne om vi rykka opp, ned, ut, fram eller tilbake. Dette har sikkert noe med at det et nytt opplegg og det er første gangen vi spiller på denne måten i Norge. Deltakelsen var nok også vanskelig å estimere og når det ble færre par enn fornventet, var det ikke så lett for arrangøren å finne ut helt rettferdige regler.

Åpent NM lag ser også ut som en forbedring, selv om denne fikk et elitepreg over seg. Det er sikkert ok at de beste også har et godt tilbud. Mixturneringene tar jo bra vare på bredden, samt at det er mange andre tilbud til de som ikke kommer på BBO i lag. Det var bra at vi fikk rabatt på andre turneringer når vi røyk ut i lag."

Vi vil skryte av lunch/middagsserveringa. Ingenting å si på en god tallerken med varm mat inkludert drikke for en hundrelapp."





Her er enda en gjeng som lader opp til dagens bridge. Jeg kjenner ikke alle på bildet, men i midten er i alle fall en av Norges beste spillere gjennom tidene, Harald Nordby.

"Vi har det også bra. Nå venter vi på par, men er ikke helt sikker på reglene. Det er sikkert oversiktlig nok, men vi har bare ikke satt oss helt inn i det. Det viktigste er å ta mange stikk i gode kontrakter. Da går det helt sikkert bra. Flott også at NM Veteran gikk over tre fulle sesjoner. Vi likte ikke helt at NM Veteran og Åpent NM lag gikk samtidig, men vi skjønner at noe må kollidere.

Hvorfor er det bare spill av de kjente spillerne som kommenteres?
får jeg spørsmål om fra en av de rundt bordet. "Flere ganger har jeg spilt akkurat likedan som i et spill omtalt enten hos deg eller på Festivalsidene, men ingen har gitt meg verken heder, ros eller oppmerksomhet!" 

Jeg kan ikke annet enn å beklage på vegne av journalistikken, men sier at jeg skal prøve å skjerpe meg. Dere spillere må også være flink(ere) til å rapportere inn gode prestasjoner som ikke er blitt oppdaget underveis. 

"Skal jeg klage på noe, så er det fyllerøret under kveldsturneringene på hotellet. Det er greit å drikke, men de som ikke kan holde seg i skinnet burde fått et spark i ræva og ønsket til et helt annet sted enn der det spilles kort. Det er de samme presonene hver kveld og hvert år. De ødelegger for oss alle andre."




Olav LIllebuen har ikke spilt så mye. Mixlag og Veteran var han med på, men det gikk ikke an å kombinere Veteran og lag. Det kunne de kanskje gjort  noe med? Ellers synes han arrangementet er rett så bra.


Sølvi Flo er også fornøyd. Vi fikk ikke meldt oss på i lag, men det var kanskje mest for eliten? sier hun. Olav Lillebuen forteller at det var 12 runder innledende for alle og det er omtrent som før. Det er slutttspillet som er det nye. "Ja, jeg kunne sikkert lest meg opp på forhånd, men det er ikke så farlig", avslutter Sølve med. "Vi har det bra."




Steffen Fredrik Simonsen er klar for finalen i NM lag og han skryter veldig av den turneringa. "Et klart framskritt. Det er mye bedre å spille 32 spill kamper head-to-head enn at det skal avgjøres i mer eller mindre tilfeldige 7-spillskamper. Flott"

Du har tenkt å stille med systemkort til og med?, sier jeg og ønsket lykke til med kampen mot Stabell.

De manglende systemkortene

Jeg har gjentatte ganger klaget på at norske par ikke stiller med systemkort. Dette gjelder like mye i par som i lag. Rett og slett uhøflig, spør du meg. Reglene sier at det skal være være med til bordet og sånn er det med den saken. I Sverige er det uhørt å ikke ha systemkort og turneringsleder slår ned med hard (flat?) hånd mot de parene som slurver. 

I Norge gies det ethundreogfemtitre advarsler, og så rister alle ansvarlige på hodet og gir opp kampen. Dette er som jeg hører min gamle mor i oppvekstsen. "Nå har jeg sagt tusen ganger at du skal sette skoene dine pent på plass, Snorre, og når sier jeg det for tredje og siste gang!!". Jeg hørte ikke etter henne før hun tok lommepengene og lørdagsgodteriene fra meg.



Noen har med systemkort, men halvparten blir liggende igjen. Staben rydder og her er resultatet

Ungdommen hjelper oss

Disse tre jentene er Gerd Teigen sin forlengede arm i kortadministrasjonen. De har bare godord å si om henne. Takk for hjelpen til dere alle. Uten en ansvarsfull, hardarbeidende og ryddig stab ville Bridgefestivalen aldri gått på de skinnene som den visselig gjør.



                                Fra venstre: Helene Hove Gjøs, Juliane Bjerkan og Kristin Grimsrud


Johan Moen har sommerjobb som kortlegger. Mens vi andre spiller inne i Kongstenhallen, sitter han og to kompiser innestengt på noen kvadratmeter i gangen og legger kort med en fart som du ikke vil tro. Jeg spør om tempoet og Johan forteller at hvis alt går uten at kort kiler seg eller andre mekaniske feil oppstår, så rekker har 300 dubletter i timen. Det blir omtrent 12 sekunder i snitt pr. spill og da skal jeg hilse deg å si at du skal ha tunga rett i munnen.

"Jeg spiller ikke kort selv, så dette er en sommerjobb for meg. Vi er tre eller fire venner som gjør dette for å tjene oss noen slanter vi kan leve på resten av året. Festivalen betaler også faktisk ganske bra, så det er en fin jobb å ha. I tillegg får vi diett når vi ikke bor hjemme og det sper også på."



                                                       Johan Moen, Melhus

Jeg trodde det meste av kort var lagt på forhånd?

"Ja, det stemmer det. Noe suplering er det og til sideturneringene er ikke alt komplett. Det vi har gjort de siste dagene, er å forberede arrangementet i 2016. Der er faktisk en del klart allerede og ligger pakket i esker. Neste år er det som du sikkert vet ikke festival på vanlig måte og vi vet rett og slett ikke helt hvordan det blir med kort til EM i Tromsø. Noen sier at EBU kommer med egne kortstokker og eget mannskap for å legge kort."

Johan og vennene er ferdig med årets innsats og det er kun litt ryddig som gjenstår. I år har det vært lite klager og så vidt han vet har alle mapper innehold de 52 kortene de skal. Det er ikke verst når en tenker på at det er over 60.000 eksemplarer i omløp!

Takk for hjelpa!

Bord 1 i siste runde NM Mixlag

I Monradturnering møter lederlaget det best plasserte laget de enda ikke har møtt, men det er en rundes forsinkelse. Dette er på grunn av størrelsen av turneringa, og derfor trekkes runde 12 på bakgrunn av resultatene fra Runde 10. Lag Hauge hadde fem poeng forsprang til andreplassen før siste runde, men hadde ikke "rukket" å komme seg på Bord 1.

Derfor møttes "To gamle og to gode" og "Plan B" på BBO i siste kamp.

 

Terje Aa, Gunn Kari Helness, Marianne Harding og Svein Aril Naas Olsen




Anne Lill Hellemann, Helen Erichsen, Fredrik Helness og Espen Erichsen

Sånn ser det ut under NM mixlag



Jeg lar meg aldri slutte å fascinere over hvilken ro de som har ansvaret for store arrangementer som Bridgefestivalen har. Det er hundrevis av spillere som skal betjenes samtidig og for dere som aldri har ledet bridge skal vite at det i utgangspunktet er veldig mye som kan gå galt.

Ikke når Inger Hjellemarken har stødig hånd om roret og staben er drillet til minste detalj. Alle vet hva de skal gjøre og det er få høye skuldre å observere. Det er et godt tegn.

I skrivende stund nærmer NM Mixlag og Patton seg slutten. For resultater og spillstensiler viser jeg til de offisielle sidene. Det er ingen vits å gå hverandre i næringen på disse tingene. Linker finner du oppe til høyre.

Noen må da sitte her også?

Det er vel mest vanlig at journalister og fotografer samler seg rundt Bord 1 i Monradturneringer. Derfor stakk jeg motsatt vei da jeg ankom Kongstenhallen i dag og viet noen minutter til fire hyggelige bridgespillere på laveste bord i nest siste runde NM Mixlag.




På Bord 40 i runde 10: 
Fra venstre: Dag Inge Torgersen, Merete Kruke, Kine Tveten og Knut Ole Halbjørnshus


"Det er trivelig her  håper jeg?" er mitt første "spørsmål"

Det utløser latter rundt bordet og kommentarene kom tett som hagl. "Vi har hatt sinnsykt dårlige kort i hele turneringa og det gjelder like mye lagkameratene våre på det andre bordet," forteller Dag Inge Torgersen. "Ingen finesser har gått og maken til uflaks er det ikke mulig å ha."

Merethe Kruke er litt mer fornøyd og sier at det er mye mindre stress her nede på bordene. "Og vi ligger slettes ikke sist," forteller hun. "Det er flere lag bak oss på resultatlista." 

Alle spillerne er likevel tydelige på at ambisjonsnivået var høyere da de startet turneringa, men det er dette som er fascinerende med bridge. En gang svinger det egen vei, mens neste gang er det som om all verdens motvinder har bestemt seg for å komme samtidig. "Bridge er i tillegg til å være konkurranse, en sosial aktivitet. Helt sikkert mye mer sosialt her nede i sumpa enn på de øverste bordene er alle enige i

Jeg ønsker lykke til i innbyrdes oppgjør og ser fram til å studere resultatlista til slutt for å se hvem som tok skalpen på hvem.

Fint motspill av kaninen og Åse Langeland

 I artikkelen under denne ser dere at Helge Mæsel leker med kaninen i 3NT. I dette spillet fra samme runde tas det hevn.
Åse Biribakken i vest starter med 1ru, Geir "kaninen" Brekka i nord dobler opplysende, Helge Mæsel viser sparen sin og vest avslutter meldingsforløpet med 1NT



Geir i nord har ikke lyst til å starte med major, så han velger fint en liten kløver. De spiller ikke invitt, så Åse legger nieren som trekker esset. Spar damen får beholde stikket, men spar ti vinner Geir og spiller mer kløver til knekt og dame. Åse godspiller kløveren sin.

Så mer spar til Geir sitt ess og han frir seg med hjerter dame (!). Bordet vinner med kongen og kan ta to sparstikk til. Når det spilles ruter, fræser Åse Langeland opp på esset, tar for den trettende kløveren og spiller hjerter til Geir. En beit !!



"I love you beibi", sier Åse etter utspill og motspillskunst av Geir Brekka

Helge Mæsel skviser i tre farger!

I NM mix gikk det slik "alle" forventet. Når den beste dama i landet spiller sammen med den beste mannen, vil de være store favoritter til å vinne. Geir Helgemo og Siv Thoresen kom en halv kilometer før resten av feltet der Åse Langeland - Geir Brekka tok sølvet og Åse Biribakken - Helge Mæsel ble nummer tre. Tre medaljer allerede til Vest-Agder og jeg skal love at det blir fler!

Helge Mæsel er en glimrende kortspiller og som spillefører er han uovertruffen. Når han skal føre kortene i normalkontrakten kan alle hans makkere lene seg rolig tilbake i stolen og vente på slippen for runden. Det er nesten alltid et gledelig syn. 

  Meldingsforløpet var greit. Helge i øst åpna med 2NT og ble løftet til utgang. 
Med spar ut til esset, rutersnu og tilbake til sparen blir det beit. Det er vel fantasibridge?

Åse Langeland spilte ut kløver ti og Geir Brekka i nord la styrke. Helge vant med esset, spilte spar som Åse stakk med kongen og fortsatte i kløver til makkers knekt og Helge sin konge. 

Mer spar og enda kan vel Geir beite med å skifte ruter, men makker kan da ha D109xx(x) i kløver? Derfor stakk han med esset og spilte mer kløver til Helge sin dame. Nå nå var det slutt. 

Tre ganger hjerter til og posisjonen er som under.
 ---------------------------------------------------------    
  Helge tok for hjerteresset og Åse i syd sliter. Hun kan ikke kaste kløveren sin og hun kan ikke kaste ruter. Derfor måtte det bli en spar. Bordet kaster spar knekt.

Helge Mæsel leste sitsen helt korrekt når han så tok for spar ti for å strippe syd, før han lot henne komme inn på kløver 10. Ruter konge tok det niende og siste stikket.


Jeg håper spillet blir nominert i klassen for beste spill under Festivalen 2014.

Nå braker det løs!!

 Bridgfefestivalen er vårt sporslige høydepunkt, men det er også en arena der vi skal vise mangfoldet i hobbyen vår. For noen er medaljer og premier det viktigste, for andre er det sosiale aspektet minst like betydningsfullt. Det er kortspilling fra tidlig formiddag til et godt stykke ut på kvelden, men for de aller fleste er det viktig å treffe (igjen) gode venner. 

Den desidert største turneringer er mixen og i morgen tidlig (lørdag) er det ikke mindre enn 214 par som skal gjøre opp om seieren. Det er to litt mindre høytidlige turneringer som tjuvstarter og det er ÅPNINGSTURNERINGA (93 par) og GOLFBRIDGE.


Jeg vet ikke i hvor stor grad jeg kommer til å legge ut lenker til de ulike turneringene her, men uansett er alt å finne på

FESTIVALSIDENE.

I mixen er Geir Helgemo og Siv Thoresen storfavoritter, men i en turnering med 214 par vil det være en god del tilfeldigheter ute å går. Det som er bra er at turneringa spilles som monrad, slik at mot slutten er det de beste som avgjør i innbyrdes oppgjør. Jeg tør ikke en gang begynne å tippe.

Herfra ønskes alle lykke til med de turneringene de skal spille. Målsetningene er som tidligere sagt helt sikkert ulike, det samme med ambisjonsnivået. På den andre siden er bridge en konkurranseidrett og alle som er med må ha som mål å få så mange stikk som mulig i så gode kontrakter som mulig. Arrangøren med Inger i spissen ønskes også lykke til. På alle måter.

Mix passerer 200 par

 I skrivende stund er det 201 påmeldte par til mixturneringa under Festivalen. Glimrende og det er plass til enda fler. 

Det virker som det enda er jevnt sig til de fleste turneringene,. men Åpent NM lag håper jeg blir større. I både Veteran og NM damer er det mange som måtte ta et valg, men der håper jeg en god del går inn i parturneringa når de er ferdige med sin turnering.

PÅMELDING 

Er alt klart i Fredrikstad, Inger Hjellemarken?

Hei Inger

Jeg har vært på ferie i et par uker, men nå er jeg tilbake. Det første jeg har tenkt å bruke tid til å skrive om er Festivalen. Derfor håper jeg du tar deg bryet med å svare meg på noe av det som kommer under. Jeg fyrer løs. 

Hvordan går arbeidet med årets Festival? Er dere i rute og faller brikkene på plass? Er det noe uforutsett som du vil dele med oss?

Arbeidet med festivalen er i rute. Per har vært en tur på Letohallen og sjekket utstyr. Jeg har ordnet med stab. Håper og tror at vi har det meste "på stell".



 Jeg vet ikke om du er enig med meg når jeg sier at målet på om dere lykkes år etter år, er å telle antall påmeldinger.Så enkelt er det selvsagt ikke, men hvordan ser påmeldingen ut nå et par uker før det hele braker løs?

Påmeldingen ser veldig lovende ut, men det er jo kun en indikasjon og hvordan deltakelsen faktisk blir vet man jo ikke før turneringene starter. 

Festivaluka innledes med Begynnerfestival og Juniorfestival. Fortell litt om programmet, hvem som leder og hvordan oppslutninga ser ut.

Begynnerfestivalen er det Marianne Harding som har ansvaret før. Mener å ha fått med meg at det er litt dårligere oppslutninger der i år enn i fjor, hvilket betyr at de kan ta i mot flere deltakere; bare å melde seg på :-) . Juniorleiren har også Marianne en del med å gjøre, sammen med Sven-Olai. Og i år skal Svein-Ingar Sæther sykle fra Melhus til Fr.st. Allan Livgård har sagt at han skal sykle sammen med SIS fra Oslo. Her kan du lese mer om saken http://bridge.no/Organisasjon/Nyheter/Sykkeltur-til-juniorleiren


Det er gjort endringer, tildels store endringer, i programmet. Klarer du å si noe om hvordan det har slått ut i forhold til påmelding?

Noe kan jeg jo si, men det blir som å spå været langt fram i tid. Det blir spennende å se hvor mange som kommer til å delta på de to nye store turneringene, Åpent NM Lag (ÅNML) og Par. 


Damer og Veteran går samtidig med lagturneringa. For meg virker det som en spesielt prioritering, siden begge disse klassene holder deltakelsen oppe, i motsetning til det vi ser i åpne turneringer. Er du redd det vil bli for få med i det åpne lagmesterskapet?

Det er en vanskelig kabal å få til å gå opp festivalprogrammet. Vi har diskutert opp og ned ad støvler og vegger og kom fram til årets program. En ting har vi lært fra tidligere festivalen og det er at NM Damer Par MÅ starte rett etter mixturneringene, hvis ikke drar damene hjem. Og det er det ingen som ønsker ;-) 

Er det andre ting ved årets program du ønsker å trekker fram?

Kommer ikke på noe i farta, og årsaken til det kan være mange dager med ca +30 i Trøndelagen 8-) 


Er det ting du ønsker jeg skal skrive om? 


Jeg gleder med til å komme til Fredrikstad. Det er et h.... slit, men utrolig mye trivsel og en hel dunge med trivelige bridgespillere. I tillegg så har jeg en stab som står på fra tidlig morgen til sene kvelden og alltid har de godt humør. Flott gjeng! Alt som skal skje i Kongstenhallen mener jeg at vi har kontroll på så da er det bare å håpe at Fredrikstad viser seg fram fra sine beste sommerlige side og at man kan nyte finværet på brygga på kveldene. Velkommen til Fredrikstad og Norsk Bridgefestival 2014 :-) 



Lykke  til med arrangementet. bruk meg i tida framover for å skape blest. Jeg ønsker for alt i verden at dette skal bli nok et flott arrangement. 

Takk. Will do, er det noe så kontakter jeg deg.

NM Veteran med det sterkeste feltet!!

Det er for seint å gjøre noe med det nå, men når jeg ser startlista til NM Veteran og tenker på at ingen av dem skal spille det som er hovedturneringa under Festivalen, Åpent NM lag, er det litt trist. Gjennomsnittsalderen blant medlemmene i forbundet er snart veterangrensa og da burde det vært mulig at 60 åringnene både kunne spilt sitt interne mesterkskap og lagturneringa. Jeg leser (for å nevne noen) fra startlista i Veteran:  Tor Bakke, brødrene Mæsel, Helge Hantveit, Petter Linqvist, Per Egil Westin, Harald Nordby, Jon Aabye, Arve Farstad.

Vi får håpe at mange av veteranene i alle fall melder seg på Åpent NM par.