De svenskene, de svenskene

Jeg har sagt det før, og sier det igjen. Noen i Norsk Bridgefestival  må ta turen til Sverige for å se hva det er de gjør det som vi ikke klarer i Norge. Lagturneringen "Chairmans Cup" har jeg referert fra tidligere og fortalt om imponerende 166 lag til start. Det er ganske nøyaktig 100 flere enn vi hadde i Fredrikstad i fjor. Joda, det er flere innbyggere i Sverige og det er langt flere medlemmer i deres bridgeforbund. Noe (mye) av forklaringen ligger der.

Det som er DRAMATISK forskjellig, er oppslutningen rundt sideturneringene. Sideturneringene er faktisk den svenske festivalen og nå skal du få gjette hvor mange par som stilte til start f.eks på tirsdag kl 10.00 for å spille 24 spill i Bronsturnering (det har noe med premiering å gjøre) . I Fredrikstad var det fra 10 til 30 par, noen ganger faktisk så få at det måtte avlyses.

Du har gjetta? Du kan i alle fall gange det du tippa med (minst) fire, fordi rett svar er 464 par, 928 spillere. Kommentar overflødig. Jeg har ikke leita grundig, så det skal ikke forundre meg at det var enda flere en annen dag. Og dette var formiddagsturneringa. Det ble spilt tre slike til dagen. Ikke alle med like mange par, men det bugna!!
Lars Arthur Johansen og Ole Marius Myrvoll ble nr. 16 i tirsdagsturneringa. De slo altså mye over 400 par, men det holdt så vidt til premie. :-)

HER ER LINK TIL RESULTATSIDA I SVERIGE. og du vil kjenne igjen mange av de samme turneringene som vi har. Formatet og hvordan turneringene er organisert, kjenner jeg ikke detaljene rundt.


Gratulerer Sveriges Bridgeforbund. Her er det ting å lære!!

____________________________________________________________________________

 

5.plass til Gan Bei i Chairmans Cup

Det holdt ikke helt inn for Erik Berg, Karl Morten Lunna, Marius Bartnes, Ove Arvid Andersbakken, Even Morken og Åsmund Forfot , men femteplass blant 166 startende lag er mer enn godkjent. De tapte semifinalen mot svenske "Renons Rimstedt", og det ble også tap i Bonusserien om å få spille om 3. og 4.plass. Litauens lag "ERA" vant turneringa

Hvorfor?

Når Petter Nordthug ikke vinner skirenn, er jeg 100% sikker på at han setter seg ned og analyserer hvorfor det ikke gikk slik han ønsket. Når han så finner ut det, så endrer han på de faktorene som han tror gjorde at han ikke lyktes. Massiv trening med et spesielt fokus på svake sider, vil da forhåpentligvis gi resultater på sikt.

På disse områdene tror jeg de fleste bridgespillere i Norge på toppnivå har masse å gå på. Vi taper og vinner omtrent med samme sinn. I alle fall tror jeg det er få par som setter seg ned i etterkant og analyserer prestasjonen. "Hva var det som gjorde at vi tapte den viktige kampen?" og "Hva må vi gjøre for at vi skal være bedre rustet neste gang?"

I bridge er det langt flere faktorer en ikke rår over enn i f.eks langrenn. Det vil alltid være en porsjon flaks, uflaks, drag og motdrag. Min påstand er likevel at i det lange løp får den enkelte bridgespiller som fortjent. I Sverige var det ikke faste makkerpar som spilte for det beste norske laget. Det er helt sikkert forklaringen på mye, men det er ting å lære av også nye makkerskapskonstellasjoner. Jeg fikk se to av de fire halvrundene på BBO og i de spillene var svenskene et hakk bedre enn oss. Erik Berg sier selv at "I første halvrunde burde vi greit leda med 30 IMP. I stedet lå vi 20 bak etter flere dårlige vurderinger"

Et annet poeng som kanskje er like viktig, er at for flere av de norske var en hard og alvorlig EM akkurat over. Det svenske mesterskapet var kanskje med noe mer senkede skuldre? En blir sliten etter mange dager med lite søvn og mye rødbrus.

Her er et spill hvor det ikke lyktes og det har en enkel forkaring etter min mening.


Ingen i Norge melder kløver eller ruter, men det har jeg sagt så mange ganger nå at dere sikkert er lei. 2kl viser minst fire(oftest fem vel?) og minst invitt til utgang. 2ru viser to eller tre kløver hvis jeg forstår rett, mens 2hj ber om mer opplysninger. Nå burde det vært 2NT, og ikke 3NT, som viser 18-19 hånda. Da kunne syd få mer plass til å komme med en sleminvitt. Enten 3sp som kortfarge eller 3ru som naturlig. Flytt EJ i spar over til ruteresset og hjerterknekten. Da går Norge beit i 3NT mens Sverige vinner minorslem. På den annen side er det mange 18-19 NT'er i nord hvor det ikke står slem, så mine kommentarer er sikkert preget av at jeg ser alle kortene.

Erik Berg og Karl Morten Lunna er ikke faste makkere, så avtalene stopper noen ganger for tidlig. Kanskje er det bedre i nye makkerskap å begrense konvensjonsbruken?

Svenskene meldte slik:

Nord har vist en 18-19 NT, mens 3sp er sleminvitt med begge minor. 4sp vet jeg ikke hva er.


Enda et avtalespørsmål?

men dette går mer på generelle prinsipper. Når Erik Berg dobler 1NT og motparten tar ut, virker det rart at de skal få spille en kontrakt udoblet. (1NT sto vel i åtte stikk aktuelt, uten at det har noe med saken å gjøre) Jeg er sikker på at Erik mente passen sin over 2ru som krav, men det gikk pass rundt og ni stikk. Svenskene meldte og vant 4sp på det andre bordet.

Sterke jenter

Marion Michalsen og Cecilia Rimstedt er to av verdens aller beste kvinnelige bridgespillere, sin unge alder til tross. Her finner de en glimrende ruterstamp og går bare en beit mot +650 i hjerterkontrakt på det andre bordet. 4sp kan beites med hjerterutspill, men det er vel umulig i praksis. (3ru er invitt med sparstøtte, tror det viser bare trekort)

Svenskene melder slik:
1sp - (2ru) - 2sp -  pass
3hj -  (pass) - 4hj - p.r

Ulik vurdering om syd har til en invitt i første melderunde. Interessant.

Men selv svenske jenter misser i motspill

Hjerter konge i utspill. Jeg vet ikke noe annet enn at de spiller lavt som styrke, men i stikk to kom skift til spar.

Svenske gutter melder også hardt

En ok kontrakt som vinnes lett når det sitter greit. På det andre bordet får de norske melde i fred og etter 1ru - 1sp får Karl Morten Lunna et gjenmeldingsproblem. Han har ingen gode meldinger. En revers i 2hj ser hardt ut, men alternativene er vel verre med 2ru, 2hj eller 3sp? Han faller ned på en forsiktig 2sp og utgangssving til Sverige.

_______________________________________________________________________

Kanskje det var dette som forstyrra konsentrasjonen?

Fornøyd med tredjeplassen, Kristoffer?

Det er mulig jeg legger lista høyt når jeg sier at juniorene våre ikke skal være helt fornøyd med bronsen i mesterskapet i Tromsø. Tredjeplass er selvsagt bra, men jeg vet at gutta har enda mer inne. Denne gangen fikk jeg sett en god del på BBO og masse var selvagt bra. Likevel var det spill der avtalene i makkerparet var for dårlige, det var slurv i spilleføringer og motspill og det ble gjort feil som jeg vet de seks dyktige guttene rødmer over. Jeg kjenner ikke godt til Espen Flått og Anders Holmen Gundersen, men det jeg så av dem på BBO, likte jeg. Christian Bakke og Harald Eide tror jeg kan bli så gode som de bare vil. Det handler om vilje og muligheter til å satse. Kristoffer Hegge er en tikkende bombe for enhver motspiller (og makker?), mens Tor Eivind Grude har jeg blitt fortalt er et talent det er lenge siden vi har sett her på Bjerget.

At jeg ikke hopper i taket over bronsen, gjør jeg selvsagt ikke for å ta vekk glansen fra medalje, men jeg tror faktisk flere av de spillerne som spilte for U26 i Tromsø om få år kommer til å spille for Norge i åpen klasse. Enda er det et lite stykke opp, men pr. idag er det slik jeg ser det to "halvledige" plasser på landslaget i åpen klasse. Bortsett fra Espen og Boye, har ingen av parene i troppen overbevist veldig. Erik Berg og Steffen Fredrik Simonsen er det paret som jeg mener har vist best resultater i år. Verken Kvangraven - Lie, Hoftaniska - Charlsen, Aa - Livgård eller Berg - Austberg har fått veldig mange motstandere til å pisse i buksa av frykt den siste sesongen.

Christian Bakke er snart klar for større oppgaver

Jeg har spurt Kristoffer Hegge om han er enig i min vurdering og her er hans kommentar til innsatsen.


Hei hei Snorre!

I utgangspunktet var målet å spille god bridge, og se hva det holdt til når alle kampene var ferdigspilte. Etter hvert som dagene gikk kom vi i en veldig fin posisjon med 5 kamper igjen. Det var helt jevnt topp 5, men det var Norge og Sverige som hadde "lettest" program igjen. Når vi spilte 10.55-9,45 mot Sverige var mulighetene veldig gode for oss. 4 kamper gjenstod og alt lå til rette for oss. Dessverre hadde Polen og Sverige henholdsvis 18,5 og 18 i snitt på slutten, og da hjalp det lite at vi hadde litt mindre (men god score).

Alt i alt er vi fornøyde. Vi slo Europamesterne og spilte så og si uavgjort mot svenskene. Derfor har vi bevist at vi fortsatt er et av verdens beste juniorlag. vi slo mange gode lag, men fikk litt for lite mot svakere motstand. Derfor er vi ikke nr 1 denne gangen.

Dette er mitt siste år som junior, og ønsker U26 gutta og jentene lykke til i VM neste år! Dette blir bra!

mvh
Kristoffer Hegge

Store endringer blant de beste dameparene

Av Tormod Røren

Hei Snorre !
 
I og med at det er store endringer i dametroppen og mange trenger litt tid til å vise seg frem blir det ikke innstilt noen ny bruttotropp i denne omgang.
Modellen for internasjonal satsing skal opp på NBF's styremøte i slutten av august, det blir spennende å se hvilke føringer som blir lagt der.

Jeg ønsker mail til nbf9692@gmail.com fra nye par som ønsker å satse med landslagsplass som kort- eller langsiktig mål. Fint med litt info om planer for satsingen.
 
Det er ønskelig at flest mulig deltar på:

  • Divisjonspilling, helst 3. div eller bedre.
  •  Samling og turnering i Sandefjord 24-27/9 2015:

                      http://bridge.no/ruter/turneringsinfo/1/1595
                      http://bridge.no/ruter/turneringsinfo/1/1611

  •  Samling og turnering i Leto hallen på nyåret.

 
Ellers så er det ønskelig med så mye spilling som mulig, helst lag. Send gjerne info til meg om hvordan det har gått, både resultater og egen vurdering av prestasjon.
 
mvh Tormod

Gan Bei i semifinalen i Sverige

Det er alltid bra når norske par hevder seg utenlands. Denne gangen er det Trøndeøag/Gudrandsdalen som forvarer våre farger. Det er fire lag igjen, men et stykke ut i semifinalen sliter våre gutter mot unge svensker. 50 IMP bak med 25 spill igjen.

____________________________________________________________

Gan Bei eneste norske igjen i Chairmans Cup

Der spiller Erik Berg, Karl Morten Lunna, Marius Bartnes, Ove Arvid Andersbakken, Even Morken og Åsmund Forfot. De vant kvalifiseringen i kamp med hele 166 andre lag. Nå er det klart for kvartfinale.
Jeg liker oplegget i den svenske festvialen godt. I Em gikk bare 16 lag lag vider fra kvalifiseringen, mens her går det dobbelt så mange. I en Monrad er det alltid en god del tilfeldigheter og gode lag kan godt havne utenfor de seksten beste uten å ha spilt dårlig. I tillegg har alle lag to liv. Jeg kan ikke regelene helt og mener at et lag som taper en sluttspillkamp ikke kan vinne lenger. Det er altså en parallell BONUS-cup der tapende lag går inn og kan fortsette. Med to tap er det takk og farvel. _______________________________________________________________________________________

Borte til og med torsdag

Den svenske festivalen og Chairmans Cup følger du i link til høyre.
___________________________________________________________

Sverige tapte EM i siste spill pga kløverføringer!!

Før det aller siste spillet ledet Sverige med 1,5 VP, men hadde gått beit i 6sp med ruter ut! Du ser under til venstre at siden 1hj viser spar, kom 6sp i vest. Tyrkerne fikk kontrakten i øst og der steinstår den.(selvsagt helt tilfeldig hvem som har ruterkongen) 18 IMP til Tyrkia og Polen smetter forbi med 0,26 VP. Utrolig!! Gratulerer til Norge med 3.plass.


  SLUTTRESULTATER

1   POLAND 241.80
2   SWEDEN 241.54
3   NORWAY 229.41
4   ENGLAND 210.64
5   NETHERLANDS 209.15
6   FRANCE 204.31

 

Dramatisk innspurt i U26

men dessverre er ikke Norge med. Vi tar bronsen ser det ut som, mens gullkampen står mellom Sverige og Polen. Her er stillingen med fem spill igjen.

1   POLAND 242.58
2   SWEDEN 241.74
3   NORWAY 229.41
4   ENGLAND 212.50
5   NETHERLANDS 209.71
6   FRANCE 204.31
7   HUNGARY 196.62

Kommentar til spill 10 i Polen-kampen

 Av Tor Bakke

Hei Snorre.

Ser du har kommentert spill 10 (over)  fra Polenkampen i ungdoms EM. Harald Eide spilte 6 hjerter og skulle selvsagt spilt spar i stikk 2 (red.komm, han spilte to ganger hjerter med en gang). Klassisk eksempel på at en må gardere seg mot skjevsits i spar. 5-0 sits går bra så lenge den som kan trumfe har 3 hjerter. Følger begge spar spilles hjerter til bordet og ny spar for å gardere mot singel spar til høyre.

Harald spilte nok slurvete som du sier, men det er ikke rett at han vinner om det ikke trumfes og liten spar spilles etter E og D i kløver. Det kastes da kløver når spar spilles. Det fortsettes med spar som må trumfes i bordet og siste kløver kastes. Da får han ikke 12.stikk for kløverkonge. Men spiller han på den dårlige sjansen at kløverfargen gir 4 stikk er det mulig å vinne på samme måte som 6 grand. Enig i at dobling av 6 spar på det andre bordet var horribelt.

Hilsen
Tor Bakke

________________________________________________________________________

Jevnt som bare det!!

Vi falt ned til femteplass etter tapet mot Sverige, men det er tett som hagl!!



Vi ser at Norge har Finland, Israel, Portugal og Østerrike igjen. Det er ikke all verdens tøft!!

1   ENGLAND 176.16
2   NETHERLANDS 170.84
3   POLAND 169.31
4   SWEDEN 169.25
5   NORWAY 166.22
6   BULGARIA 159.73
7   FRANCE 150.89
8   ITALY 149.72

Norge - Sverige U26

Dette er en svært viktig kamp for om mulig både å knappe inn på England og sikre medalje. Vi ligger likt med svenskene og har sjansen til å stikke fra dem.

Kampen åpner med tre flate spill, men i nummer fire meldte de norske bedre enn svenskene.



Jeg har sett gjentatte ganger at de norske åpner med svake to eller MULTI, og på den måten forstyrrer motparten. Her hadde Kristoffer og Tor Eivind bedre avtaler enn svenskene og fant ruterkontrakten. Dobler på 3sp viser enda mer kort enn det første doblingen og 4NT er for minorpreferanse. Godt meldt!
6ru står faktisk på å finne kløverdamen, men i 5kl sliter en tungt etter to ganger spar ut. Svensken stjal på bordet og tok kløverkappen gjennom vest uten at det var nok. Han ble hengende med en spar på hånda og måtte gi bort tre stikk. (to i spar og kløverdamen). Fint motspill ved å presse i spar.

12 IMP til Norge som leder 14-0 etter fire spill.




Som sagt åpner de norske på 2-trinnet med dårlige, mellomgode og gode kort. Helt sikkert en bevisst avtale for at motparten skal måtte begynne ofte på tretrinnet. Svake to er også en egen offensiv konvensjon som gir et greit bilde av hånda. Ikke noe kunstverk å komme i 4hj og uavgjort spill.

I spill 6 er svenske litt heldige og vinner en kontrakt som står på ruteresset foran og ingen spartapere. Hegge - Grude meldte 1sp - 2sp og var der de skal være, selv i lagkamp utenfor sonen.


6 IMP til Norge.  14-7 etter seks spill.

I spill 7 er begge i 1NT, men Kristoffer vinner et stikk mer enn svensken. Spill 8 er også 1NT på begge bord. Svensken vinner ni fordi han spiller fra det rette hånda og sparen er beskyttet i utspill. (Ekn mot 10xx) Syv stikk for Norge. 2 pinner over kjølen. Spill 9 er en flat 3NT med en beit når utspilleren har EDxxx i hjerter og makker dukker opp med Kxx.


15 - 9 etter ni spill.

Spill 10. Hva spiller du ut mot 2hj?



Mot Tor Eivind Grude starter svensken med en liten kløver. Pang opp på kongen! Juniorene kjenner hverandre. Spillefører fortsatte med kløver til tier og esset, fulgt av ruteresset og mer ruter. Det var et godt motspill, fordi bordet ble drept på denne måten. Grude prøve å ta for enda en ruter, men øst kunne stjele og fri seg i kløver. Hjerterkongen falt under esset, men det ble enda tre spartapere for en beit.
Harald Eide starta med spar esset og skifta til en liten kløver. Enda en gang opp på kongen og nå ble det åtte stikk siden nord fikk stjålet en spar med hjerter ni. 5 IMP til Sverige

I spill 11 har Christian Bakke EKxxxx i kløver, en knekt og ei dame. I første hånd utenfor sone er det en opplagt 3kl-åpning for norske ungdommer. Nord dobler opplysende og syd passer ned med DKnxx i kløver og ingenting. En (heldig?) beit og nye 5 IMP ut for Norge, som går ned to ganger i 1NT på det andre bordet.

15 - 19 til Sverige etter elleve spill.

 

 Det er elleve toppstikk og hjerterutspillet gir det tolvte. Det er også flere sjanser for en skvis mot begge motspillerne. Svenskene stopper i 4NT etter en invittsekvens og 13 IMP til Norge

28 - 19 til Norge etter tolv spill.

Svensken passer noe uforståelig i første hånd og lar Harald Eide starte med 1ru(beste minor) på det andre bordet. Norge spiller 3ru hjem på dette bordet og vnner 2hj på det andre. 6IMP for dobbeltscore.

34 - 19 til Norge etter tretten spill.

_______________________________________________________________________

Så enda en slem, men denne går ut. Hegge - Grude gjorde det langt vanskeligere for svenskene og tvang vest til å gjette over 5ru. Det kunne fint stått både elleve og tretten stikk. Norge hadde full kontroll på det andre bordet.

 

Ingen svensker kødder med meg!

sier Kristoffer Hegge og dobler 4hj. Makker har selvsagt et stikk og +200. Bakke - Eide på det andre bordet havner i 3kl ØV og det ble en trumf for lite til å vinne når svenskene spilte godt i mot. +100 er likevel bedre enn -200. Litt rart å komme på 4-3 i stedet for 6-2, Harald og Christian?

 

Spill 17

Slike spill kan være både rett og galt å melde over 4sp på. Jeg har forståelse for 5ru, men denne gangen ble det en fantomstamp siden ØV ikke får tak i kløveresset. Svensken passer og tar inn ei beit for +350 og 9 IMP tilbake.

 

Meld fargene dere har!!
Jeg har skrevet om det til det kjedsommelige. Hvorfor i huleste skal ikke øst åpne med 1ru? Vest kan heller ikke melde av ruteren, fordi 1ru viser hjerter. 5-4 tilpassen forsvant (igjen) og dobbeltscore til svenskene som vinner 3ru. Jeg går snart til sitt-ned-aksjon for å få norske spillere til å melde ruter!! Vi taper disse spillene i ett kjør.

 

-470 i lagkamp er ikke bra
Det er turneringsleder ved bordet, men jeg får ikke med hva som skjer. Uansett rart å doble motparten når en ikke  har trumf.

 

44 - 37 til Sverige etter 19 spill


Siste spillet var en spennende 4hj.

Spar ut til esset og ruter i snu til esset. Hjerter til esset avslørte at spillet ikke var rett fram, men Harald Eide hadde ingen vansker. Mer spar som syd vant og skifta til kløverdamen. Kløver konge, sparstjeling, kløveresset og kløver til stjeling. Posisjonen er nå som under med bordet inne. Spar til stjeling og så kunne han fri seg med ruter 9 for å få de to siste med D10 i trumf. Pent, men bare uavgjort. Svensken la ned hjerter konge tidlig i spillet og da var det ti veldig lette stikk.






_____________________________________________________________
Min oppsummering av kampen: "Tja..."

_________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Fint polsk motspill til ingen nytte

Polakken i nord var veldig passiv i dette spillet og lot Hegge-Grude få være i fred i 4hj. (Jeg har en mistanke om at BBO ikke har registrert en sparmelding fra nord)
Bakke - Eide var med helt til 4sp, en kontrakt som går bare en beit. Hvordan splller du 4hj etter spar ut til tier og stjeling?


Det kom spar ut til tieren og stjeling. Tor Eivind la ned EK i hjerter og nå er ni stikk sikra med syv i hjerter og to i kløver. Kløver til damen sto(!) og nå gjorde Grude rett ved å spille ruter til kongen. (Det forsterker troen min på at nord har meldt). En grådig øst hadde tatt kløverkappen på nytt, men da ville det faktisk blitt beit med tre tapere i ruter og en i kløver. Kløver til esset og alle stikkene.

__________________________________________________________________

Norge - Nederland i U26

En god vurdering av Christin Bakke når han melder 5kl over 4sp. Makker har i utgangspunktet ikke vist mer enn dobbel kløver, men nå ser det ut som motparten har ti spar til sammen og da har øst enten 4-4 i kløver/ruter, kløver/hjerter  eller minst fem kløver siden han har bare dobbel spar. Godt vurdert og 11 IMP inn da Nederland ikke fant utgangen men spilte mot 4spx med en beit. Tolv stikk i 5kl når syd starta med EK i ruter. (makker kunne hatt singel)



Kvalisert gjetting.
Ikke sikkert dette sto, men når makker har litt kort og minst fire spar er det lov å prøve på denne. Ny sving til Norge når Nederland var i 5kl


Tor Eivind Grude

Norge - Polen i U26

 

var en kamp med utrolig mange store kort og fordelingshender. Norge er på skuddhold av gullet etter 30 VP på dagens to første kamper. 12 mot Nederland og 19 mot Tyskland har ført oss oppover på resultatlista. Jeg trodde kampen om seieren var over, men det viser seg at i bridge er det ingenting som er avgjort før det er avgjort. England har tapt 6-14 og 2-18 på de siste kampene sine.


Kristoffer Hegge under EM par i forrige uke

Jeg starter med et der Norge vant , men jeg skjønner ikke Kristoffer Hegge sin dobling av 6sp. På dette nivået går det ikke an å doble motparten i en slem når en sitter på beita, men ikke vet om en annen slem kan stå. I 6NT er det 12 (riktignok heldige) toppstikk og polakken satt mange minutter før han passa 6sp dobla. Hadde han tatt ut i 6NT ville kaptein Lars Eide ha sendt Hegge i seng klokka 21 i kveld!! Uten mat!!! Doblingen innbrakte 500, men det var bare 1 IMP i gevinst siden Bakke - Eide hadde + 1430 på sitt bord.



Spillføringen i 6hj var også slurvete etter ruter ut til esset. Harald Eide tok to ganger hjerter og spilte så spar. Nå stjal øst og spillet var over. Hvis øst i stedet hadde kastet et kort, måtte Harald tatt av seg ED i kløver og så spilt en liten spar. Siden det er vest som er renons i hjerter, ville det gått bra. Hadde vest hatt den siste, kunne han stukket sparen og beita ved å spille hjerter. Spar mot hånda tidligere hadde være nesten 100% sikker vunnet kontrakt.

______________________________________________________________



Tor Eivind redobla for å si at "5hj står". Ofte vil da motparten ta ut i en billigere stamp, så jeg vet ikke hvor lurt det er. Nå tror jeg han var heldig, fordi jeg kan ikke se i farten at det står elleve stikk i hjerter. Det er mulig jeg tar feil npr jeg sier at han ender opp med en taper spar og to i ruter?

Nok en doblng



Her liker jeg å spille slik at dennne doblingen ber om noe annet enn hjerter ut. Vet vi at det er beit med fargen vi har meldt og støttet, så tar vi ofte beita. Det er sjelden det er mange beit. Den gangen vi ønsker noe annet, er det mange, mange IMPå vinne på å be makker finne et annet utspill. Jeg er ikke sikker på hvilken avtale Kristoffer og Tor Eivind har, men kanskje tenkte Kristoffer i vest at det er hipp som happ. Dette står ikke uansett. Det kom hjerter ut og mer enn åtte stikk var ikke mulig. Rett konklusjon av unge Hegge!!

Uupps!!
Den gule firkanten forteller hva som ble spilt ut, så kommentar er overflødig. 3NT på det andre bordet, så en kjempesving igjen. Spillefører hadde ikke lagt ned ruterdamen selv. Først fordi at åpneren er favoritt til å ha kongen, pluss at kongen singel i øst eller vest er dobbelt så sannsynlig som knekten singel i øst.

Det var egentlig utrolig at utspillet skulle koste, for hvor ofte er motparten i en slem med trumfkongen vekke? På den annen side har de ikke  brukt Blackwood.

Meldingene avslørte utspillet



men det er sånn vi melder alle sammen for å få kontrakten på den rette (sterke) hånda etter Multi. Ja, ofte er det bra, men noen ganger sladrer en i korta. Hjerter ut til esset, kløver til damen og når øst stjal ruteren, tror jeg polakken i syd ikke trodde sine egne øyne. To beit, men det er vanskelilg å være for streng. Er vi ærlige med oss selv, hadde vi spilt sånn vi også? EK i kløver for å kaste en hjerter, så står 4sp.

Jeg er streng her også

men hadde makker hatt ruteresset, kløverdamen og spardamen hadde jeg sikkert. skryta. På den annen side: Jeg liker ikke å gamble på slemmer i  bridge. Det er vel ikke så veldig stor grunn til at syd må ha et ess vel? Og et ess er heller ikke nok. Øst hadde meldt 5hj over 5kl og da ville nok nord hatt større grunn til å melde 6kl kanskje?

 
God stamp i ugunstig
4hj steinstår, mens 4sp er bare en beit. Øst var med til 5kl og gikk en beit. Når jeg er halvkritisk til veldig aktive meldinger fra juniorene  når de slår feil, er det to sannheter. Spill som under er en egenprodusert utgangssving som de fleste av oss ikke ville vært i nærheten av å skape.

Kampen ebber ut med 49-33 til Norge. Norge produserte mange plussspill, men hadde mer inne. Det er mulig jeg er for streng, men det har noe med forventninger å gjøre. :-)