U26 opp på andreplass

etter seier med 12,76 mot Frankrike i dagens eneste kamp. Norge lå under med 0-25 etter seks spill, men slo hardt tilbake. Kristofer Hegge og Tor Eivind Grude dobla franskmennene i tre spill tett etter hverandre og henta 2900 i beit og 39 IMP.
Seieren kunne blitt godt større om ruteren hade sittet 4-3 i spillet under. Harald Eide og Christian Bakke meldte 6hj og gikk en beit etter en normal spilleføring ved å stjele en ruter lavt i bordet. Frankrike stoppa i utgang og vant 12 IMP istedet for å tape det samme. Det er 24 IMP og minst 4 VP i sving.

Resultater i margen til høyre.

Litt tyngre dag for jentene

men de ligger fremdeles på 3.plass. Frankrike virker å være helt suverene, mens det er "bare" 18 VP opp til Nederland på sølvplass

7 FRANCE 56 82 4.39 15.61 69.8 4
8 POLAND 31 38 8.17 11.83 78 4
9 HUNGARY 42 33 12.3 7.7 90.3 3

Jeg trodde jenter i bridge meldte stille og forsiktig, og at problemet var at de brant utganger og slemmer. Mer feil går det ikke an å ta, fordi det dundres av gårde! Jeg forslår at arrangøren legger dobbelt sett med pass-lapper i alle meldeboksene i jenteklassen.

Her er to eksempler fra Norges kamp mot Polen:

Denne kosta 1100 for polakkene.

 mens i denne holdt det med 300. Godt meldt av Norge som klarer å ta seg av motparen når de blander seg  bort i meldingsforløp de ikke har noe å gjøre i. Ingen feil i motspillet og åtte stikk til ØV
.


Der jeg tror det er mest å jobbe med hos juniorene, er det som gjelder kortvurdering. Dette spillet gikk likt ved begge bord med 1sp - 2sp.

Det er litt tilfeldig at det står utgang, men nords hånd er for sterk til 2sp. Det passer inn i "6-9 og minst trekort-støtte", men det er for mange positive verdier. To fine farger med mellomkort og singel ruter, gjør at dette er en invitthånd mot åpning 1sp.

Flott spill av Anders Gundersen i U26



Anders sitter i vest og åpner med 2sp som alle passer på. En norsk hjerter to kommer ut til knekten. Skift til tre ganger spar, inne i bordet. Syd kaster svakhet i ruter.
Kløver til knekten går bra, mens ruter stikker nord med kongen og fortsetter med hjerter dame til stjeling på hånda.

Så en liten ruter til syds tier og nå er han innspilt. Han spiller mer kløver (best) som vinnes med nieren i bordet. Nord er markert med tre eller fem hjerter i utspillet, så nå følger hjerter konge(!) som tar med seg esset i syd  og damen i nord. Kløver konge kan stikkes over og der ligger 97 i hjerter og lyser som stikk syv og åtte. PENT!!


HER ER EN ARTIKKEL FRA TRØNDERAVISA FØR EM

______________________________________________________________

Fordelingsmønster

Det er mange måter å tilnærme seg en riktig spilleplan i bridge. Hvis en ikke har indikasjoner gjennom meldinger fra motparten som er avgitt eller ikke avgitt, prøver de fleste å spille på beste matematiske sjansen, eller "beste odds" som mange sier. I det lange løp er det ingen tvil om at dette er en vinnende strategi, selv om i ett og sett spill kan i prinsippet alle planer føre fram. Noen ganger får dumme bønder store poteter.

Etter hvert som kortene spilles i et spill, avsløres mer og mer av motpartens fordeling. Hvis en har funnet ut at tretten av vest sine kort er i kløver, ruter og hjerter, VET en at all manglende spar sitter i øst. Sjelden klarer en å få et så entydig bilde av motstandernes kort, men i alle spill vil en vite noe. Dess flere kort en kjenner hos den ene motparten, dess større sjanse er det for at et manglende kort finnes hos den andre.

Det perspektivet som Bjørn Odden forteller om under, har jeg ikke tenkt særlig over, men dess mer jeg leser, dess mer fornuftig høres det ut. Du kan jo ta deg noen minutter selv for å finne ut om mannen har funnet opp kruttet på nytt?

Av Bjørn Odden

Her ser ser du hvorfor en drangdøl ofte gir blaffen i å telle ledige plasser

For minst 15 år siden las jeg en tabell over sannsynligheten for hvordan en farge er fordelt på de fire hendene i det spanske bridgemagasinet. Jeg begynte straks å¨følge disse sannsynligheter både som spillefører og motspiller, med stort hell. På det nivået det normalt spilles  på i Spania er det ikke så ofte en kommer borti en makkere og motspillere som følger avtaler. 

Jeg brukte disse sannsynlighetene med stort hell med Sondre Hogstad i Norge noen år. Jeg fikk spesielt mye skryt av han fordi jeg ofte fant utspillene.

For meg har det viktigste vært å vite at: fordelingen

4-4-3-2 forekommer i 21,6 av spillene.
5-3-3-2                          15,5
5-4-3-1                          12,9
5-4-2-2                          10,6
4-3-3-3                          10.5

Disse fordelingene opptrer altså i 71 % av spillene og tar vi med sannsynlighetene for de resterende fordelingene som inneholder maks 5 kortsfarger, så blir det bare igjen nesten 20% til 6 kortsfarger (og mer)

I praktisk spill har det viktigste for meg vært å vite at alle må spille med de kortene de har fått utlevert og meldt ut fra. Å vite om disse sannsylighetene har ofte hjelpa meg til å treffe makker  i grandkontrakter. Dersom jeg har 3 -2 i major ser den observante leser at det er dobbelt så stor sjanse for å finne makkers eventuelle 5 kortsfarge ved å spille ut fra 3 kortsfargen, fordi hver gang en får utlevert en 3 kortsfaarge  er sannsynligheten kjempestor for at fargen er fordelt 5-3-3-2. I tillegg har en muligheten til å spille fargen en tredje gang. Det opplever vi ikke ved å spille ut fra 2 kort.

Spiller en ut fra sin 4 kortsfarge treffer en motspillernes 4 kortsfarge dobbelt så ofte som makkers, men får nesten aldri kjeft.

En annen artig ting er at dersom motspillerne bare passer og vi åpner med 1S- 1NT-2H så sier makker 2S med 2-3 i major fordi det er tryggest. Alle har god erfaring med det fordi da mister vi ikke så ofte kontrollen på trumfen. Som vi ser av tabellen sitter fargen oftest 3-3 hos motspillerne når vi har 5-2 fordeling og 4-2 når vi har 4-3 fordeling.

For meg har disse fakta vært nok til at jeg har vunnet turneringer i Spania med  flere glass hvitvin innenbords, så dette er mitt Boltips til alle som vil spille bridge, uten å få for mye kjeft av makker.

Nå på mine gamle dager har jeg tenkt å forsøke å spille seriøs bridge, så nå begynner jeg å telle kort igjen og da må jeg være klar i toppen. Det har jeg nok også godt av.

Vennlig hilsen

Bjørn Odden

_________________________________________________________

Kommentarer fra noen av dere lesere?

_________________________________________________________

 

 

Historietime

Av Ralph Buchmann

Hei Snorre!

Jeg har stor glede av å følge med I bloggen din. Du skriver godt og aktuelt.

En liten inkurie som gjøres av de fleste:

I din beundring for spillet til Israel bruker du termen ” Israelitt” i stedet for det korrekte ”Israeler”. Forskjellen er at en Israelitt er en person som levde i området for 2-3000 år siden (kom fra den bibelske stammen Israel), mens Israeler er en innbygger i dagens Israel (altså etter opprettelsen i 1948)

Med vennlig hilsen

Ralph Buckmann

______________________________________________________________________


Så fint, Ralph. Da vet vi det til en annen gang.