Tommy Sandsmark overtar spalten i Aftenposten

Jon Sveindal måtte av helsemessige årsaker be om avløsning til å skrive bridgespalten i Aftenposten. Mange var redde for at avisen benyttet anledningen til å legge ned nok en bridgespalte, men heldigvis tok de til vettet og engasjerte på nytt. Takk de alle de som har bombardert avisen med krav om at Aftenposten må fortsette å skrive om verdens tøffeste hobby.
Jeg ønsker en fargerik person, Tommy Sandsmark, masse lykke til med spalten sin. Bridgefaglig kan jeg nok ikke gi han mange råd, men går han tom for vitser er det bare å sende en forespørsel.

Har NM par funnet hjem igjen?

Jeg leser på Nils Kvangraven sin side at jeg er den personen i Norge som er mest misfornøyd med måten NM par arrangeres på. Han mener at dette henger sammen med at jeg kun har klart å kvalifisere meg til 20% av de siste ti års finaler. Jeg vil blånekte på det, men forstår at troverdigheten der ikke er blendende stor. Nå ber jeg om å bli trodd på at dette arrangmentet har livets rett, selv om jeg har tanker om mulige endringer.

Først vil jeg gratulere Lyngdal BK med et glimrende arrangement. Hvis noen har vesentlige negative ting å komme med, vil det forundre meg stort. Jeg var så heldig at jeg fikk være tilstede på store deler av turneringa og så langt jeg så fungerte alt smertefritt. Teknisk gjennomføring til 20 i stil, takket være Markus, Marius, Calle, Karl Olav og Helge. Gaute med hotellet sitt leverer strålende på alle måte. Well done alle sammen!!Å flytte NM par ut av Festivalen var rett. I helga var det som å skru tiden femten år tibake da NM par var et staselig arrangement der det var full fokus på de 52 deltakende parene. Ikke noe galt om Festivalene på Lillehammer og i Fredrikstad, men der "druknet" hovedturneringa på en måte. I helga var spillerne sammen på samme hotell og de aller fleste hadde fullpensjon sånn at bespisning var felles. Etterpå kunne de som ønsket være sammen på hotellet siden det var ingen andre steder å gå. Delvis på LIllehammer og i alle fall i Fredrikstad var folk spredt for alle vinder fem minutter etter spilleslutt om kvelden.

Sportslig kan en alltid stille spørsmål om det i det hele tatt er heldig å ha kvalifiseringer. Uansett hvordan en snur og vender på det, vil det være gode par som ikke får være med. Om startfeltet blir jevnere ved å åpne opp for fri pånmelding, er det også sikkert delte meninger om. Det viser seg at gode par både kommer seg til finalen og de hevder seg der. Vi som ikke får være med, har sjelden noen andre enn oss selv å klandre.

Jeg tror vi skal la NM par avvilkes på denne måten i noen år framover, men jeg håper NBF setter sammen en adhoc gruppe som ser på andre muligheter. Det er viktig at kretsenes KM par har noe å spille for og i tillegg er det viktig at plass i NM par kan være ekstrapremier i andre store norske turneringer. Jeg skjønner at det er gjevt å kapre en av de 52 eksklusive plassene til NM par.

Til tross for årets suksess, klarer jeg ikke å slippe tanken på at vi har et NM par for mye. Jeg falt ikke pladask for Åpent NM i Fredrikstad og fabulerer med tanker om å legge ned den turneringa og se om en kan finne en måte å lage det eneste store NM par. Det er viktig at vi ivaretar det spesielle med å kvalifisere fra krets og store turneringer, men på den annen side er det ikke bra at vi i 2014 nekter par å spille turneringsbridge. Vi har nok andre vansker med oppslutning.

Er det noen av dere der ute som har tanker om dette, så logg deg på og kom med kommentarer:__________________________________________________________________________________

Siv Thoresen ferdig på damelandslaget

Siv har vært den damespilleren vår med best resultater de siste par tiårene. Hun har hevdet seg godt også i åpen klasse, i tillegg til mange titler i Mix.

Jeg har ikke den store innsikten i damelandslagets indre liv, men har forstått at det har vært en reise med skjær i sjøen. Noen solskinnsdager, mens også turer med mer enn bris i kastene. Derfor har Siv og damelandslaget funnet ut at framtidens Norge damer blir uten Siv Thoresen.

I helga traff jeg kaptein Tormod Røren og ba om en kommentar. Han ville ikke gi noen detaljer, men sa at jeg kunne skrive følgende: "Damelandslaget passet ikke for Siv og Siv passet ikke for damelandslaget" Ut over det ønsket han ikke si noe.

Jeg har bedt om en kommentar fra Siv, men har foreløpig ikke fått svar.

Marianne Homme og Siv Thoresen spilte EM i 2009 sammen.