Where were the journalists?

Av Christian Vennerød
publisert i dag på bridgewinners.com

Why is the bridge press as impotent as WBF?

A modern society depends on the investigating reporter and the free press to uncover secret and unsound practices. In politics. In business. In culture. But unfortunately not in bridge.

Why did no journalist ask the right questions BBB (Before Boye Brogeland)?

I am not saying that the ordinary bridge columnists in the newspapers should have figured out that something was rotten in the bridge community. But where were the editors of the bridge magazines and their reporters? To be precise: where were Mark Horton, Jeff Rubens and their analysts? They were on the crime site. For years. They followed closely most matches at high level: the Bermuda Bowls, the European Championships, the American championships, the Cavendish, etc ….

They sent reporters to follow the play, but no reporter thought that it was a good idea to ask questions to the players who made incredible leads with fabulously lucky results. To put it bluntly: they simply reported that Fisher led a small club from Axx and then the contract when down: “Plus 12 Imps to Israel.” They saw that Nunes misplayed contracts as declarer, but was dramatically more precise in the much more difficult game of defending. But they did not ask each other in the editorial rooms: how is this miracle possible? And they did not ask Fisher and Nunes: How did you figure it out?

Issue after issue of the Bridge World and championship Bulletins were printed with what today looks like a screaming lack of obvious questions to the cheaters.

Why do we pay for magazines and bulletins who only report good news? Who only report “all the news that’s fit to print” - according to the WBF? Who report little more than what we all saw on BBO? Why do we read articles from journalists who are too afraid to ask questions?

I have been an editor and a journalist most of my life (specializing in personal finance and politics). I know that in the bone marrow of every decent newspaperman lies one continuous, big question: what is it that does not smell right today? What is really going on – behind the smoke screen of propaganda, marketing and politically correct blablabla? Why do bridge journalists seem to lack this instinct?

Did the bridge editors and journalists go to bed every night at 9 o’ clock, so that they did not overhear the frustrated rumors about cheating, thrown out in the air at the bar at night during the championships? No, of course they heard them, as we all did. But why were they not curious enough to try to find out if the rumor was true? Are they journalists or part of a propaganda machine?

Christian Vennerød

___________________________________________________________________

Jeg var på teater i helga

og så "En folkefiende" av selveste Henrik Ibsen. Jeg venter på oppfølgeren fra broren MelG.

("tog dåkke den..?." som de ville sagt på Jæren.).



_______________________________________________________-

Noe hyggelig

i disse ellers så triste bridgetider. To av de flotte ambassadørene som legger ned et utrettelig arbeid for at vi alle skal oppleve hvilken flott ting det er å spille bridgeturnering. Turneringsledere under NM i Sandefjord, Markus Bruno og NBF's Kristian Barstad Ellingsen.

 

_________________________________________________________________

WBF har gitt Fisher/Schwartz vann på mølla

Under VM i Chennai kom WBF med en uttalelse der de blant annet sier dette: "the WBF does not approve of the current lynch mob mentality and approach that is being utilised by a small number of people"

Oversatt omtrent: "World Bridge Federation godkjenner ikke den aktuelle/pågående lynsje og mobbementaliteten, og støtter ikke de tilnærmelsene som har blitt presentert av et lite antall mennesker." Et annet sted i den samme artikkelen bruker WBF ordet "cangaroo court" som beskrivelse på den jobben et stort antall bridgespillere har lagt ned for å avsløre uregelmessigheter.

Det er vanskelilg å lese dette på noen annen måte enn at WBF tar avstand fra framgangsmåten som er benyttet for å kle av et antall juksemakerpar. Boye har fått en støtte og oppbakking knapt noen organsisasjon som ligner på den måten som internasjonal bridge organsiseres på, noen gang har fått fra sine medlemmer. Med andre ord har vi et verdensforbund som er totalt på kollisjonskurs med sine medlemmer og sine medlemmers interesse. 99% av de mange tusen innlegg og meldinger som har kommet på blant annet bridgewinners.com og på newinbridge.com, har vært støttende til Boye.

Ja, en kan helt sikkert diskutere framgangsmåter. Jeg har selv stilt spørsmålstegn med strategi, men det viser seg at Boye har rett i at vi har en organisjon som ikke evner å innse alvoret i denne saken. Det er svært uheldig når WBF uttaler seg på en måte som gjør at Lotan Fisher og Ron Schwartz føler at de før støtte, så mye støtte at de går ut med dette. Innholdet er ikke overraskende et angrep på de personene som har lagt fram bevis på juks. Bevis alle oppegående bridgespillende mennesker vil si er drepende. Fisher/Schwartz klarer faktisk å snu saken på hodet,  til at WBF må ta aksjon for å etterforske og dømme de personene som har lagt fram bevisene, ("we call for an immediate investigation regarding the persons and hidden interests that are behind the recent malicious smear campaign against us."),  i stedet for at WBF skal etterforske de påståtte juksebeskyldningene. Sitat fra Fisher/Schwarz: "We embrace wholeheartedly the recent statement by the WBF"  Oversatt: "Vi omfavner helhjertet WBF sin nylige uttalelse".

Isralerne klarer imidlertid ikke å få med seg at når det gjelder innholdet i saken, så sier (heldigvis og gudskjelov) WBF ikke så mye. De nevner "uskyldige par", men selv WBF tror jeg ikke i denne saken mener at de mistenkte parene er uskyldige. Skulle jeg ta feil i det siste, er det er skandale større enn noen. For meg et det utrolig at ikke lederne våre er så takknemlige som det kan gå an for at noen endelig har klart å legge fram bevis på at det forekommer juks. Målet helliger noen ganger midlene.

På kort sikt hviler det slik jeg ser det, et stort ansvar på det europeiske bridgeforbundet (EBL) å få fortgang i den formelle siden av saken. Det må snarest utarbeides en tiltale og det må lages en framdriftsplan for å få disse tre parene dømt eller frikjent. Bridgen kan ikke leve med at saken henger i lufta på den måten den gjør i dag. Det er verdt å merke seg at WBF og ACBL (det amerikanske bridgeforbundet) toer sine hender og sier at "dette er en sak som angår europeere og derfor må EBL ta føringen". Det er lett å mene mye om slike holdninger.

På lengre sikt må det utarbeides retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres i framtiden. Også Boye vil være enig i at dette er untakstilstand, men når ingenting annet hjelper, er sivil ulydighet en akseptert handlingsmåte. Likevel, framtid er framtid. Nå må det handles fra de organer vi har  valgt til å gjøre jobben. NBF har bedt personer i EBL vurdere sine stillinger. Nå har de en siste sjanse til å vise hva de duger til.

_______________________________________________________________

LIVE fra Nærbøgiganten

RESULTATER
_________________________________________________

Klar seier til Gjermund Rekstad og Christian Bakke. Ingen bombe på de andre medaljeplassene, men sensasjon på 4.plass. Moro for Klukken å komme over middels.

Svar fra Lotan Fisher og Ron Schwartz

Det har vært helt stille fra de juksanklagede israelerne, men i et langt intervju med Boye i Dagens Nærlingsliv, siteres det fra F/S sin advokat, Avital Sahar. Får du ikke opp artikkelen fra DN, kan du lese en PDF her

«Brogelands beskyldninger er ikke bare paranoide og falske, men også et rått forsøk på å snu på sannheten. Til tross for de store skadene Brogeland har påført ikke bare Schwarz’ og Fishers gode navn og rykte, men også deres liv og karrierer, forsøker han i tillegg nå å fremstille seg selv som ’det uskyldige offeret’. Både Fisher og Schwartz er sikre og fast bestemte på å lykkes i å bekjempe denne svertekampanjen. Bakvaskelsen vil bli bekjempet med harde fakta og besluttsomhet. Et team av profesjonelle bridgespillere og juridiske rådgivere jobber for tiden med et omfattende dokument som skal motbevise hver eneste anklage, i påvente av søksmålet mot Brogeland. ’Selektiv etikk’ og dårlig sportsånd er mot alt som bridge står for. Når en spiller taper, bør vedkommende ha anstendighet til å tape med ære og ikke bakvaske kolleger. Satt under lupe kan enhver bridgespiller bli urettmessig anklaget for juks. Men å ’vinne’ ved å bakvaske sine motstandere er rett og slett skammelig – og må ikke tillates i bridgeverdenen.»



I det samme intervjuet (mot slutten)  synes jeg dere skal lese hva presidenten i WBF, Gianarrigo Rona, sier. Han mener at  WBL ikke  kunne gjort ting på noen annen måte og tar null kritikk for at de siste mesterskapene i hans regi har blitt vunnet av juksere. Han bruker derimot tid på å kritisere de som har skaffet bevisene fordi han mener framgangsmåten er kritikkverdig. Det er mildt sagt en utfordring å ha en president i vårt eget verdensforbund som er så på kant med hva 99% av medlemsmassen mener.
Sjefen. President i World Bridge Federation, italienske Gianarrigo Rona, sier han vil bekjempe juks i bridge. Men han har problemer med måten Boye Brogeland har gått frem på. – Man må følge den offisielle veien, sier han.

Polen viser klasse



I Transnationals var +590 uavgjort spill i alle kampene, selv om alle fire bordene fant beitende utspill med hjerter. Jeg regner med at alle øst har hoppet inn med 4sp over nord sin åpning. Det som helt sikkert har skjedd er at nord har stukket med hjerteresset og prøvd å ta for kløveresset.

Table Home Team Visiting Team Room Cont. Decl. Lead Tricks NS EW Home Res. Visiting Res.
BULGARIA
ZIMMERMANN  Open 4 7   10    590     
Closed 4 7   10    590 
ASKGAARD  YBM  Open 4 2   10    590     
Closed 4 7   10    590 


Polakken så at det hastet ikke med å prøve kløveren. Espen Larsen forteller at han la styrke i hjerter for å se om makker hadde dobbelton eller firekortfarge. På sparkongen la syd spar ni som oddeball eller trumfekko. "Jeg vil gjerne ha en hjerterstjeling". Da stakk nord med sparesset og rørte ikke kløveren før han tok for hjerteress og spilte mer hjerter til stjeling. God bridge og en beit.

_______________________________________________________________

Fred Gitelman svarer WBL

Fred Gitelman er mest kjent som grunnleggeren av BBO. Han svarer dette til WBL sitt innlegg på Bridgewinners i dag. Det er en uforbeholden hyllest til de personene som har lagt ned timer, dager og uker for å røyke ut jukserne. Dette er ramsalt kritikk til WBL sine manglende aksjoner og til deres defensive holdning.
__________________________________________________________________________

Alternative Statement by WBF (by me personally - this is NOT to be confused by any official opinion or position of BBO):

Thanks to the Herculean efforts of several top players who care deeply about our game, it has unfortunately come to our attention that the results of EVERY major open championship that the WBF has run for at least the past 15 years have been tainted by the presence of cheaters.

We have awarded scores of undeserved medals and titles. The ranks of our leading players are now littered with cheats and their teammates.

We apologize to a generation of (mostly) honest top players who have dedicated their lives to the pursuit of excellence in bridge only to now learn that their dreams of glory could never really have come true. We allowed the deck to be stacked against you.

We apologize to the hundreds of thousands of serious bridge fans from around the world for helping to create your bridge heroes. We know now that many of these heroes are frauds.

We apologize to the millions of rank and file bridge players who have helped to finance our operation only to have us waste much of your money on (among other things) a ridiculous fantasy of getting bridge into the Olympics. In retrospect it would have been much wiser for us to invest in making sure that the World Championships were clean contests.

We apologize to the sponsors of teams and of our tournaments who have wasted a vast amount of money on WBF bridge. To make matters worse, in some cases your good names have been tarnished by association.

We are deeply ashamed of the fact that we have allowed international bridge to sink to its current state. We promise we will do much better in the future.

Thank you again to Boye Brogeland and all of those who followed his lead for a much needed wake up call. If we had been awake during the past couple of decades your efforts would not have been necessary.



______________________________________________

Suverene Zimmermann i Transnationals



Zimmermann stilte med fem mann. Coach Kryztof Martens spilte noen halvrunder. I sluttspillet var Monaco helt overlegne og finalen ble vunnet med 34 IMP.

Team c/o Segment
1 Tot 2 Tot 3 Total
bulgaria BULGARIA OPEN 0 39 39 13 52 39 91
wbf ZIMMERMANN 0 47 47 55 102 23 125


Noen spill
Når jeg leiter etter fine spill fra Tor og Geir, er det faktisk vanskelig å finne det spektakulære. De har en lav feilprosent og gjør det det de"skal" på de aller fleste spillene. I tillegg melder de steinharde utganger som ofte går hjem etter aktuelle spilleføringer. Under er et typisk spill.

1hj viser spar. Mange ville nok meldt bare 1NT på Tor sine kort, men han har gode honnører og potensielle stikk i kløver. Geir har ikke særlig mer enn han bør ha for en opplysende dobling i sonen, men fine mellomkort gjør hånda til en opplagt 3NT. Tor vant hele ti stikk, men når han traff kløveren og fant hjerteren, kunne motparten aldri beite han. Bulgaria slapp Zimmermann i 2sp NS på det andre bordet.

______________________________________________________

Boye er svært kritisk til EBL og NBF

I dag kom en uttalelse fra WBF om juksesaken. Jeg har skrevet noen ord om artikkelen under dette innlegget. I hovedsak er WBL sin artikkel kritisk til framgangsmåten aktørene har valgt.  På Bridgewinners legger mange inn svar på det som blir skrevet og Boye har uttalt seg om innledningen til saken. Boye mener at han prøvde å få med seg det europeiske bridgeforbudet (EBL) og Norsk Bridgeforbund (NBF) i en tidlig fase .

Boye er svært kritisk til Jan Kamras (leder av Executive Comitee i EBL) manglende interesse for å ta tak i saken på det tidspunkt Boye begynte å nøste. " I was surprised when he didn't seem interested in the case".  Boye er også like kritisk til vårt eget forbund sin respons og vår egen president, Jostein Sørvoll, får så hatten passer for sine handlinger (eller manglende sådanne i følge Boye): Det er veldig sterkt når Boye sier at " I think they should rather start sweeping in front of their own door " og "I don't see cheating as a major problem in Norwegian events, the federation have other issues which need to be handled., hva han nå konkret mener med de to uttalelsene. Avslutningsvis sier Boye at EBL etterhvert virker å ha sett alvoret i disse sakene, mens ACBL og spesielt WBL, er han skuffet over.

Jeg skal ikke mene veldig mye om det Boye skriver, men han røyker ikke akkurat fredspipe.

Hele innlegget til Boye (postet i dag) kan du lese under.

I just want to present some facts as I have been in touch with both the EBL and the NBF (Norwegian Bridge Federation) from the very start in this process.

I contacted Jan Kamras (Sweden) in the EBL regarding the Israeli case as I have known him for many years and thought he would be a good guy to speak to. I was surprised when he didn't seem interested in the case, let alone doing anything which could have effect before the World Championships in Chennai. He recommended me to do as he thouhgt everyone else should do in such a situation; go through the normal channels. When not even Jan was particularly interested, it seemed unlikely that other people at the EBL would take this seriously enough.

I then contacted the Norwegian Bridge Federation, and the response I got from the president was very concerning. I only asked him to make a few phone calls to the other Nordic NBOs in order to find a (potential) mutual approach regarding the evidence which would come out the next few days. I really hoped that they could cooperate to put pressure on the EBL. This was too difficult (or not at all interesting) for the NBF president, and the federation rather preferred to send me an E-mail stating they were 100 % behind me and also making a press release with a similar statement where they also offered their support (but not the only little support I asked for).

That the NBF suddenly is playing hardball with the EBL I find a bit amusing. I think they should rather start sweeping in front of their own door. Even if I don't see cheating as a major problem in Norwegian events, the federation have other issues which need to be handled.

As a matter of fact the EBL with Dutchman Eric Laurant as the front runner has been really cooperative and is keen on doing something with all the filth which has been going on in European bridge. To me the most promising news has come from the EBL over the last few weeks, not the ACBL and definetely not the WBF. My source in London says that the EBU is very much on the ball too. Let's hope that necessary changes are coming soon.

Polen verdensmestre etter svært jevn avslutning

Gratulerer Piotr GAWRYS , Krzysztof JASSEM, Jacek KALITA, Michal KLUKOWSKI, Michal NOWOSADZKI og Piotr WALCZAK.

 

Team c/o Segment
1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Tot 7 Tot 8 Total
Sweden SWEDEN 0 37 37 57 94 60 154 10 164 7 171 19 190 70 260 33 293
Poland POLAND 10.5 39 49.5 36 85.5 18 103.5 61 164.5 45 209.5 27 236.5 6 242.5 65 307.5

 


Finalen svingte fram og tilbake med tidvis store scorer. I sesjon 4 og 5 var Polen suveren, mens svenskene vant hele 70-6 i den nest siste. Omsetningen i denne kampen var enorm med over 600 IMP totalt på de 128 spillene betyr at det var en utgangssving i annen hvert spill. Det er uvanlig.
Diskusjonen om Polen i det hele tatt burde vært på startstrken etter at Balicki - Zmudsinski ikke fikk delta, er neppe slutt. Jeg vet enda ikke hva det polske paret ble utestengt for, så jeg har ingen meninger.

Diskusjonen fortsetter, ikke minst etter at WBF i dag la ut en artikkel der de går til angrep på måten jukserne blir "etterforsket" på. Jeg klarer ikke å se motivet bak innspillet, ikke minst med tanke på hvor passive de selv har vært. Et sted bruker WBF ordet "mobb" om de som uttaler seg. Det kan virke som enkeltspillere i Chennai har blitt truet fordi de spiller, men artikkelen bare kommer med hentydinger. Om kritikken også rammer Boye Brogeland, hans initiativ og framgangmåte er også umulig å tyde. Thor Erik Hoftaniska har kommentert artikkelen og bruker kraftige ord. "Suicide letter from WBL". Andre kommentarer tyder også på skivebom fra WBF. Motivet er sannynligvis å roe ned, men det kan virke som de oppnår det motsatte.

NOEN SPILL

Take out the takeout-doubles

Når jeg leiter etter spill å skrive om, går jeg gjennom listene fra begge bord. Der det er en større sving, kikker jeg på kortene og meldingsforløpet. Det er dessverre langt, langt oftere at det er en dårlig prestasjon fra et bord som foråraket svingen enn at det var en god prestasjon på det andre bordet. Jeg leiter med lys og lykter etter spesielt gode spill, meldinger eller motspill, men det er faktisk sånn at godt håndtverk som regel er mer enn bra nok.

På den annen side er bridge et svært enkelt  spill når en ser alle kortene. Det er lett å bli verdensmester i etterpåklokskap. Spillerne har holdt på i 14 dager og kreftene ebber ut. Derfor er nok ikke finalen den kampen med de største og beste prestajonene.

I spillet over viser 3hj sparfarge og begge nord sine doblinger er opplysende. Da er det utrolig at syd ikke melder kløverfargen sin på 4-trinnet. Han har null motspillstikk og makker har da ikke sagt at han kan beite 3sp alene? 5kl er en glimrende kontakt egen vei (beites med 4-0 sits i trumf), men svenskene spiller mot 3sp dobla - 10 stikk. Polen var flink på det andre bordet der de spilte mot 4spx. Hjerter ut fra syd var det eneste beitende utspillet.

Skikkelig svensk uflaks

Der de hadde system for å stoppe i 3ru. Det har jeg aldri sett før. 2NT tipper jeg er for spill i en eller annen farge. Polen havnet i 3NT og den ser du står med en veldig heldig rutersits. (Det kom ikke hjerter ut, så syd fikk to sjanser) I 3ru derimot kommer en inn i bordet på en hjerterstjeling og kan ta ruterkappen. Ikkje bra. Faktisk gikk 3ru to beit med singel kløver ut til esset. Syd tok også for kongen for å komme inn i bordet, men du ser hvordan det gikk. Kontrakten endte med to beit. Polen vant 13 IMP på spillet og kunne godt tapt 6-7 IMP i stedet. Da hadde vi hatt en annen vinner med knappest mulig magin. Så tett var det.

____________________________________________________________________

Aktive polakker
Gode spillere prøver så ofte som mulig å sette press på motparten ved å melde på hender som egentlig ikke er sterke nok til de aktuelle aksjonene. Ofte er det ikke så farlig som det kan virke, fordi på toppnivå er langt flere doblinger opplysende enn straff.


Polen kom i 3NT etter dette meldingsforløpet:


___________________________________________________________________

 

 

Så var det Sveriges tur til å rundspille Polen

 

 i en sesjon. I den nest siste av de åtte sesjonene vant Sverige 70-6 og leder nå med 18 IMP før de avsluttende16 spillene

42nd World Team Championships Final Bermuda Bowl

 

Team c/o Segment
1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Tot 7 Tot 8 Total
  SWEDEN 0 37 37 57 94 60 154 10 164 7 171 19 190 70 260   260
  POLAND 10.5 39 49.5 36 85.5 18 103.5 61 164.5 45 209.5 27 236.5 6 242.5   242.5


Her er noen spill

I går var det Sverige som ble tatt etter MULTI-åpning, mens Polen slapp unna. I dag var det motsatt. 2hj dobla kosta 1100 mot utgang på det andre bordet

Utgang ved begge bord
I bildet til venstre fikk jeg ikke med doblingen, men Klukowski dobla 3kl. Jeg tror innmeldingen 2ru viser hjerter eller de svarte fargene (YESLEK), men jeg er ikke sikkert. Uansett var det rett av Johan Upmark å ta ut i 3kl. Jeg er ikke 100%  sikker på¨om ØV kan beite ved å spille hjerter hver gang, men jeg tror det ikke. På den fjerde hjerteren kan nord kaste rutertaperen sin og blir ikke trumfmatt. Skifter ØV til ruter. rekker nord å både ta ut trumfen og godspille sparen. +670 og +650 var verdt 16 IMP.

Så et fantastsik utspill av Fredrik Nystrøm
Det er tre kort som beiter 5ru. Det er de tre minste sparene. Svensken klarte å underspille sparesset og fikk kløver tilbake mens han hadde hjerterkongen intakt. Glimrende bridge!! Polakken spilte ut trumfen sin og da rakk spillefører å sette opp hjerteren for to kløveravkast og hjemgang i 5ru.

Åpne med åpning
Jeg har sett polakkene åpne med 11 balanserte, f.eks DJxx,DJx,DJx,Dxx. Så har han EKDxxx og en knekt, men det blir bare 10hp og han passer. Det er da vel ikke logisk? Svensken åpner selvsagt og kommer i den fine utgangen.

 

 

 

Zimmermann helt utilnærmelig!!

Heller ikke i semifinalen holdt Geir og Tor sine motstandere ut hele kampen. De trakk seg før de siste 16 spilla når de lå nærmere 100 IMP bak. I finalen møter de Bulgaria sitt lag fra BB. Jeg regner med at kampen sendes på BBO i morgen

42nd World Team Championships Semifinal Knockout

 

Transnational Teams
c/o 1 Tot 2 Tot 3 Total
wbf ASKGAARD 0 32 32 42 74 18 92
bulgaria BULGARIA OPEN 0 53 53 14 67 35 102
Transnational Teams c/o 1 Tot 2 Tot 3 Total
wbf ZIMMERMANN 0 81 81 44 125 0 125
wbf YBM 0 12 12 16 28 0 28

Takk, Espen Larsen

som korrigerer meg og forteller at Bronsefilnalen er ferdig. USA2 vant knepent over England.
_______________________________________________________________________

Polen slo tilbake

med to voldsomme sesjoner i #4 og #5. Der vant de med sifrene 107-17 tilsammen. Det betyr at stillingen er som under med 32 spill igjen. Bronesfinalen er helt jevn mellom USA2 og England

Bermuda Bowl - 6/8 c/o 1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Tot 7 Tot 8 Total
Sweden SWEDEN 0 37 37 57 94 60 154 10 164 7 171 19 190 0 190 0 190
Poland POLAND 10.5 39 49.5 36 85.5 18 103.5 62 165.5 45 210.5 27 237.5 0 237.5 0 237.5

 

Bermuda Bowl - 6/8 c/o 1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Total
Usa USA2 3.33 48 51.3 49 100.3 52 152.3 48 200.3 18 218.3 34 252.3
england ENGLAND 0 34 34 48 82 56 138 27 165 42 207 36 243


Noen spill fra i dag

Sånne spill liker jeg å skrive om. For det første viser det svakheten med MULTI framfor svake to. Det betyr ikke at MULTI ikke kan ha andre fordeler. Polens Nowosadzki utnytter at vest ikke vet hvilken farge han skal starte med. Denne gangen bomma han og gjetta på at makker hadde spar. Polakken i øst åpnet også med MULTI, men Bergdahl i syd valgte å doble opplysende. Da rakk ØV å forkludre meldingsforløpet og NS havna i en steindød 5ru.

Svensk feil


Bergdahl spilte ut ruter ni ti esset. Så hjerterdamen til esset. Warne i nord spilte nå ruter 10 (!). Jeg kan ikke forstå annet enn at nord valgt å spille på at øst hadde noe som KJ dobbel i spar og at makker måtte ha singel ruter og to ruterstjelinger for å beite. Det kunne vært rett, men katastrofe denne gangen når øst ikke fikk rutertaper og samtidig unngikk sparstjelinga. Jeg kan på en måte forstå nord som trodda makker hadde singel ruter, fordi det er sjelden at en spiller ut dobbelton i åpnerens farge. 4hj gikk to beiter på det andre bordet.

Dette må være feil igjen av Bergdahl

Jeg skjønner ikke at han dobler 5ru. I min verden bør det vise stikk utenom sparen. EK i spar kan meget god være bortkastet og makker har ikke lovt et eneste motspillsstikk med sin 4sp. Faktisk er det sånn at syd nok hadde passa om øst hadde meldt 6ru, mens han dobler 5ru. Makker i nord kan selvsagt ikke stampe over 5ru. Det er syd som har bestemt at de skal spille mot 5ru dobla. Det må trumf ut for å holde ØV nede på 11 stikk. 5sp er en fin stamp.

Polsk flaks
Når et lag vinner med nesten 100 IMP på 32 spill, må de hatt glid. Så stor forskjell er det ikke på to lag i en VM-finale. Jeg vet ikke hvor stor sjanse det er for KD dobbel eller honnør sngel i øst, men mer enn 12-15% er det i alle fall ikke. 4hj var ikke til å biete og et stort plusspill til Polen når det ble spilt 3sp med en liten beit på det andre bordet. Det var fakstisk et fint motspill av Sverige mot 3sp. Hjerterkongen i utspill mor 3sp stakk syd over for å fortsette med ruteress og mer ruter, til tross for at vest aldri hadde vist ruterfarge.

Tor og Geir med knuseseier i kvartfinalen

Ledelse med over 100 IMP etter to sesjoner gjorde at motstanderen trakk seg. I morgen er det semifinaler.

Helt grei liste

42nd World Team Championships Quarterfinal Knockout

 

Transnational Teams -  c/o 1 Tot 2 Tot 3 Total
wbf BURAS 0 42 42 38 80 10 90
wbf ASKGAARD 0 11 11 32 43 55 98
Transnational Teams -  c/o 1 Tot 2 Tot 3 Total
Brazil BRASIL 0 26 26 37 63 34 97
bulgaria BULGARIA OPEN 0 25 25 30 55 50 105
Transnational Teams -  c/o 1 Tot 2 Tot 3 Total
wbf YBM 0 30 30 54 84 29 113
India FORMIDABLES 0 47 47 9 56 44 100
Transnational Teams - After board 0 of segment 3 c/o 1 Tot 2 Tot 3 Total
wbf ZIMMERMANN 0 75 75 57 132 0 132
Germany GERMANY 0 5 5 21 26 0

26

Sverige leder Bermuda Bowl

Sverige kom inn til VM som aller siste nasjon på grunn av at Tyskland trakk seg når et av de tyske parene innrømmet juks. Svenskene har tatt glimrende vare på denne sjansen og har tatt en klar ledelse over Polen i finalen. 51 IMP er ikke all verden når det gjenstår fem sesjoner a 16 spill, men det vil likevel forundre meg mye om Polen klarer å slå tilbake. Sverige stiller med dette laget: (Jeg kjenner faktisk ikke alle spillerne)

Tommy BERGDAHL (Sweden) player Fredrik NYSTROM (Sweden) player Johan SYLVAN (Sweden) player Johan UPMARK (Sweden) player Niklas WARNE (Sweden) player Frederic WRANG (Sweden) player Jan LAGERMAN (Sweden) non-playing captain

42nd World Team Championships Final Bermuda Bowl

 

Team c/o Segment
1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Tot 7 Tot 8 Total
Sweden SWEDEN 0 37 37 57 94 60 154   154   154   154   154   154
Poland POLAND 10.5 39 49.5 36 85.5 18 103.5   103.5   103.5   103.5   103.5   103.

 
Noen spill fra finalen:

Ikke alle ville gått inn med 3hj på nord sine kort og Johan Upmarl fikk på en måte fortjent straff for å melde seg på med knapper og glansebilder over en sperremelding. Syd rømte fra asken til ilden og måtte betale ut 800 mot ingenting. (Jeg tror ikke 3NT kan vinnes. I alle fall gikk ØV beit på det andre bordet)

En småfin ruterslem av svenskene. 3sp er splinter og derfor vet vest at 4hj er esset. Da trenger han ikke all verden for at det skal stå 12 stikk med ruter som trumf. Polen stoppet i 4hj og 12 IMP til Sverige

Sånt skjønner jeg bare ikke

men 3NT kunne jo selvsagt vært rett. 4hj er også beit med to ruterstjelinger og sparesset, men det som skjedde mot svenskenes 4hj vil du nesten ikke tro. Ruter ni til esset, ruter 10 til stjeling, Så sparkongen som vant stikket (!!) . I en VM finale er ikke dette mulig vel?

Drag og ikke drag

Sverige kommer i utgang mens Polen melder denne fine slemmen. Det er mange muligheter for å vinner 12 stikk, men polakken fant den eneste som ikke vant når han spilte spar til esset og spar til knekten. Sverige vant 12 IMP istedet for det samme til Polen.

Nok en polsk feil

Ruter ut til esset og kløver til kapp. Jeg vet ikke om det er rett å bruke bordets eneste inntak til å kappe kløveren framfor spardamen til finesse, men det skjedde i alle fall på begge bord. Inne på kløverkongen spilte nord mer ruter til stjeling. Så spar esset og spar knekt til kongen. Syd tok for ruterkongen i denne possen og vest kastet hjertern sin.



Syd kunne spilt hjerter og faktisk også ruter til dobbeltrenions. Nowosadzki valgte mer kløver og når Sylvan tok kappen, ble det ti stikk. En  beit på det andre bordet og enda en utgangssving til Sverige.

_______________________________________________________________________________

 Svenskene i slem med to ess vekk

Masse poeng, men to vitale toppkort var borte. Jeg tror nord oppfattet syds 5hj som sleminvitt uten sparkontroll og måtte derfor løfte. Jeg vet ikke hvilke tanker syd hadde.

Åpningen "staffet" seg

Spar ut til EK og skift til ruter. Når syd viste et ess, måtte nesten nord had hjerterdamen for åpningen sin og derfor seilte øst hjerterknekten. Suksess! På det andre bordet åpnet nord med Multi og derfor var det mest naturlig for svensken å spille syd for hjerterdamen.

__________________________________________________________________

Sverige halvveis til finalen i Bermuda Bowl.

Det er 48 spill igjen i morgen og mye kan skje. LIkevel moro at våre svenske naboer har 1,3 bein inn i gullkampen. Boye var i et intervju i Chennai kritisk til at Polen i det hele tatt får stille lag. Når er de også på vei inn i finalen og mange vil komme til å mene noe om det.

42nd World Team Championships Semifinal Knockout

 

BB- 48/96 c/o 1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Total
Sweden SWEDEN 0 56 56 36 92 50 142 0 142 0 142 0 142
Usa USA2 16 60 76 20 96 33 129 0 129 0 129 0 129
BB - 48/96 c/o 1 Tot 2 Tot 3 Tot 4 Tot 5 Tot 6 Total
Poland POLAND 0 41 41 29 70 29 99 0 99 0 99 0 99
england ENGLAND 4.33 21 25.3 23 48.3 40 88.3 0 88.3 0 88.3 0 88.3

Bare Tor og Geir igjen i Transnationals

 Tor og Geir var inne blant de åtte beste stort sett hele tiden, men Boye & Espen hadde tre kamper på rad midtveis der de fikk kun 8 VP tilsammen. Likevel var de bare noen få VP unna å gå videre. Jeg mener det er bare åtte lag til sluttspillet, men det er seksten som står i fet skrift på resultatene. Uansett betyr det ikke noe for andre  norske lag. Veteranene våre spilte også siste del av Transnationals og havnet på 26.plass til slutt. Du kan trykke på lagnavnet for å se alle resultatene deres. 

1 BURAS 223.15
2 ZIMMERMANN 210.47
3 NETHERLANDS 199.17
4 BULGARIA OPEN 193.09
5 CHINA HENGYUANXIANG 192.78
6 YBM 190.28
7 BULGARIA SENIORS 182.89
8 CANADA 182.31
9 FORMIDABLES 182.19
10 ENGLAND SENIORS 180.79
11 GERMANY 179.91
12 AUSTRALIA 179.88
13 INDONESIA SENIOR 179.83
14 ASKGAARD 179.78
15 BRASIL 179.17
16 CHINA RED 179.15
17 AJ DIAMENT 178.88
18 P D TIMES 178.33
19 CHINA SENIOR 176.87
20 SAMADHAN 175.21
21 NIPPON SENIOR 174.37
22 GORDON 173.85
23 ABA 173.61
24 EQUNAMITY 171.09
25 POLAND LADIES 170.64
26 NORWAY 170.04