Blir det EM-suksess for våre veteraner?
I 2014 tok Norge en sterk femteplass i veteranklassen under EM for nasjonslag i Opatija, Kroatia. Året etter kopierte samme mannskap den plasseringa i VM i indiske Chennai. Laget gikk videre fra grunnspillet som ett av åtte lag, og ga et sterkt amerikansk lag kamp til døra i kvartfinalen. Under EM i Budapest for to år siden endte laget på en noe skuffende 13.plass. Dermed ble det ingen VM-deltagelse på de norske veteranene i 2017. Det kan det imidlertid bli til neste år dersom årets norske veteranlag får det til å svinge i Ostende.
Når EM åpner for veteranene på søndag stiller 22 nasjoner på startstreken. Følgende tre tre par skal forsvare de norske fargene denne gang:
Helge Mæsel – Roald Mæsel
Tor Bakke – Peter Marstrander
Leif Erik Stabell – Tolle Stabell
Christian Bakke er NPC for veteranene (i tillegg til å skrive på Mesterskapsbloggen).
Veteranlaget etter å ha vunnet stikkampen om å få representere Norge i årets EM. Fra venstre: Roald, Helge, Leif-Erik, Tor, Peter og Tolle.
Brødrene Helge (70) og Roald Mæsel (68) fra Kristiansand har vært med på å prege norsk bridge i en mannsalder. Tilbake i de riktig unge dager, nærmere bestemt i 1973, gikk de til topps i NM Junior. Og i 1984 ble de norgesmestere for par. Siden den gang har de gått til topps i 1.divisjon og vunnet en haug med nasjonale medaljer. Blant annet har de NM-gull i veteranklassen både for par og lag. Internasjonalt er høydepunktene en bronsemedalje fra EM i åpen klasse sølv fra EM for veteranpar i Tromsø i 2015. I år er det 50 år siden lillebror Roald begynte å spille bridge. Hva hadde vel passet bedre enn å markere dette jubileet ved å føye til nok en medalje i samlinga?
- Målet er topp 8. Klarer vi det vil vi være kvalifisert for neste års VM i Kina, forteller Roald Mæsel.
Roald (til venstre) og Helge Mæsel - her etter å ha tatt sølv i EM veteran par i Tromsø i 2015.
Tor Bakke (69) fra Bergen og Peter Marstrander (63), opprinnelig fra Oslo, men bosatt i Tromsø i en årrekke, var begge med på laget som ble nummer fem både i EM 2014 og VM 2015, med da med hver sin makker. I fjor begynte de å spille sammen, og har siden den gang fått med seg både gull og bronse fra NM veteranlag sammen med brødrene Mæsel. Både Tor og Peter har flere NM-titler å se tilbake på i åpen klasse og dessuten mange andre nasjonale medaljer. Mange års erfaring fra 1.divisjon er også verdt å nevne. Tor har vunnet 1.divisjon fire ganger, mens Peter har to seriemesterskap i premiesamlinga.
Peter Marstrander har enda litt høyere ambisjoner enn sin lagkamerat Roald:
- Det vil være fantastisk om vi vinner, men medalje er jo selvsagt også bra. Skulle vi ikke klare topp 8 vil det være en stor skuffelse.
Tor Bakke er inne i sitt 60.år som bridgespiller. Blir det med å juble for i Ostende?
Peter Marstrander - for anledninga som blindemann.
At alle disse fire spillerne er på den eksklusive lista over spillere i Norge som har passert 3 000 mesterpoeng, er med på å understreke hvor meritterte de faktisk er:
Fire av spillerne på veteranlaget er blant de 19 spillerne i Norge som har rundet 3 000 mesterpoeng.
De to som kompletterer det norske laget er også er brødrepar, nemlig Leif Erik (64) og Tolle Stabell (63). At de ikke har passert 3 000 MP har nok mest sammenheng med at de ikke har spilt like mye nasjonalt som de fire andre. Mens Leif Erik har bodd en årrekke i Sør-Afrika, har Tolles jobb som advokat nok bidratt til at han ikke alltid har hatt like god tid til å spille bridge som han kanskje har ønsket. Uansett er begge to både meget dyktige og meritterte. Leif Erik har, på tross av at han altså har bodd lenge utenlands, vunnet Seriemesterskapet hele seks ganger. Tolle har vært med på å vinne vår gjeveste divisjon en gang. I tillegg har de nasjonale titler, blant annet i Monrad lag sammen med Peter Marstrander og Rune B. Anderssen i 2013. Jeg tror Leif-Erik og Tolle vil bidra til å styrke det norske laget i årets EM.
Leif-Erik (til venstre) og Tolle Stabell debuterer på veteranlaget i årets EM.
Jeg er spent på hva vårt veteranlag kan få til i årets EM. For å bli litt klokere har jeg stilt deres ikke-spillende kaptein (NPC), Christian Bakke, noen spørsmål:
1) Hva er ambisjonene/målsetninga for mesterskapet?
Nivået i veteranklassen er nok høyere enn mange tror. Vi har troen på en medalje, men vil nok være greit fornøyd hvis vi klarer å kvalifisere oss til VM.
2) Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?
Min viktigste oppgave som kaptein vil nok være å ta seg av de tekniske ansvarsoppgavene i Oostende, som line-up og lignende. Hvordan de ulike parene på laget har forberedt seg, har jeg ikke lagt meg opp i. Både brødrene Mæsel og Stabell har spilt sammen i mange år, så jeg er ikke bekymret for at de ikke har makkerskapsavtalene i orden. Tor og Peter har ikke spilt sammen så lenge, men de har bl.a. gjort det bra sammen i NM for veteranlag, og de har hatt mange meldetreninger på BBO.
Sist jeg var med veteranlaget (i 2014), vant de kvalifiseringen etter å ha møtt mer eller mindre alle topplagene innledningsvis. Hadde det vært full Round Robin den gangen som i år, ville det kanskje holdt inn til medalje, men det endte uansett opp med en sterk 5. plass. Jeg ser ikke noen grunn til at de ikke kan gjøre det bedre denne gangen!
3) Hvilke tre lag tror du tar medalje?
Jeg må innrømme at jeg ikke er like kjent med alle navnene, men har sett at Sverige, Italia og Frankrike stiller sterke lag. Israel er regjerende mester, og Polen pleier alltid å være sterke, så de vil nok sammen med Norge og et par andre nasjoner være medaljekandidater. Siden jeg har kommet med tips både i dame- og åpen klasse, får jeg tippe veteranene på den litt sure 4. plassen. Det betyr ikke at jeg ikke har troen på medalje, men det får bli en bonus, så får jeg heller tåle litt "kjeft" fra Roald for at jeg ikke har tippet oss høyere...
Mine tips:
Som Christian påpeker er nivået i veteranklassen høyt. Selv om vi stiller et meget slagkraftig mannskap, vil det på ingen måte være slik at Norge kan spasere seg til noen topplassering. Men vi stiller med tre solide par. De to brødreparene Mæsel og Stabell har mange år bak seg som makkerpar og er dermed godt samspilte. Bakke – Marstrander har ikke like mange spill sammen, men de har som nevnt et knippe nasjonale mesterskap de siste to sesongene, og det ryktes dessuten at de har trent daglig på BBO de siste to ukene før mesterskapet.
Om vi ser to år tilbake var det disse lagene som gjorde det skarpest og kvalifiserte seg for VM:
Den gang ble Norge nummer 13 med 237 VP, og var altså omtrent 27 VP fra å kvalifisere seg for VM. I år er det åtte plasser til VM, og dermed er det altså et par VM-plasser til å kjempe om. Sist gang var det drøyt 20 poeng opp til Irland på 8.plass.
Peter Marstrander uttalte i 2016 at hovedgrunnen til at det ikke gikk bedre den gang var at laget ikke fikk ut sitt potensial:
- Ingen av de tre parene presterte optimalt, sa han.
Om spillerne hever seg litt denne gang bør det absolutt være godt innenfor rekkevidde å kvalifisere seg for VM.
Jeg tror fort mange av de samme lagene som var innenfor topp 6 forrige gang vil være med i toppen også i år. Men jeg har altså god tro på at Norge skal blande seg inn i det sjiktet. Det vil være en fordel å få en god start, men samtidig er det ikke avgjørende. Sist gang ble Norge jagende litt fra start, og kom liksom aldri helt inn i det (selv om avstanden opp ikke var veldig stor). Skulle det bli en start litt under pari har våre spillere både kvaliteten og rutinen som skal til for å reise kjerringa.
Jeg har tatt en liten titt på oppsettet, og det viser at Norge møter få av de forventede topplagene i startfasen. Norge møter mange av de antatt sterkeste lagene midtveis i mesterskapet. Selv om mye kan endre seg underveis, vil poengsankinga i åpninga kunne indikere om det blir medaljekamp eller en kamp med ryggen mot veggen for å berge stumpene og sikre VM-billett.
Statistikken fra 2016-EM viser at Norge kan måle seg med de fleste. De slo nemlig alle de tre medaljelagene Israel, Sverige og Polen (med et snitt på 13,35 VP i disse kampene). Som Christian nevnte gjorde laget det godt mot de beste også for fire år siden. I kampene mot resten av lagene Norge hadde foran seg (plasseringene 4 til 12) i 2016 var resultatene imidlertid mer variable. Det ble blant annet fem stortap der Norge satt igjen med mindre enn 5 VP fra hver av disse kampene. Mot de fem lagene som var nederst på tabellen hadde Norge et snitt på 14,8. Selv om få (eller ingen?) kamper er enkle, vil det utvilsomt være slik at det å forbedre dette snittet noe, kan gi verdifulle poeng når status skal gjøres opp etter 21 runder i Belgia.
Mitt tips:
Jeg tror Norge kommer til å blande seg inn i medaljekampen, men i likhet med lagkapteinen tipper jeg at det ender med den litt sure fjerdeplassen til slutt. Topp 8 og VM-billett bør laget uansett klare!
Legg til kommentar