Blir det EM-suksess for våre veteraner?

I 2014 tok Norge en sterk femteplass i veteranklassen under EM for nasjonslag i Opatija, Kroatia. Året etter kopierte samme mannskap den plasseringa i VM i indiske Chennai. Laget gikk videre fra grunnspillet som ett av åtte lag, og ga et sterkt amerikansk lag kamp til døra i kvartfinalen. Under EM i Budapest for to år siden endte laget på en noe skuffende 13.plass. Dermed ble det ingen VM-deltagelse på de norske veteranene i 2017. Det kan det imidlertid bli til neste år dersom årets norske veteranlag får det til å svinge i Ostende.

Når EM åpner for veteranene på søndag stiller 22 nasjoner på startstreken.  Følgende tre tre par skal forsvare de norske fargene denne gang:

Helge Mæsel – Roald Mæsel
Tor Bakke – Peter Marstrander
Leif Erik Stabell – Tolle Stabell

Christian Bakke er NPC for veteranene (i tillegg til å skrive på Mesterskapsbloggen).


Veteranlaget etter å ha vunnet stikkampen om å få representere Norge i årets EM. Fra venstre: Roald, Helge, Leif-Erik, Tor, Peter og Tolle.

Brødrene Helge (70) og Roald Mæsel (68) fra Kristiansand har vært med på å prege norsk bridge i en mannsalder. Tilbake i de riktig unge dager, nærmere bestemt i 1973, gikk de til topps i NM Junior. Og i 1984 ble de norgesmestere for par. Siden den gang har de gått til topps i 1.divisjon og vunnet en haug med nasjonale medaljer. Blant annet har de NM-gull i veteranklassen både for par og lag. Internasjonalt er høydepunktene en bronsemedalje fra EM i åpen klasse sølv fra EM for veteranpar i Tromsø i 2015. I år er det 50 år siden lillebror Roald begynte å spille bridge. Hva hadde vel passet bedre enn å markere dette jubileet ved å føye til nok en medalje i samlinga?

- Målet er topp 8. Klarer vi det vil vi være kvalifisert for neste års VM i Kina, forteller Roald Mæsel.


Roald (til venstre) og Helge Mæsel - her etter å ha tatt sølv i EM veteran par i Tromsø i 2015.

Tor Bakke (69) fra Bergen og Peter Marstrander (63), opprinnelig fra Oslo, men bosatt i Tromsø i en årrekke, var begge med på laget som ble nummer fem både i EM 2014 og VM 2015, med da med hver sin makker. I fjor begynte de å spille sammen, og har siden den gang fått med seg både gull og bronse fra NM veteranlag sammen med brødrene Mæsel. Både Tor og Peter har flere NM-titler å se tilbake på i åpen klasse og dessuten mange andre nasjonale medaljer. Mange års erfaring fra 1.divisjon er også verdt å nevne. Tor har vunnet 1.divisjon fire ganger, mens Peter har to seriemesterskap i premiesamlinga.

Peter Marstrander har enda litt høyere ambisjoner enn sin lagkamerat Roald:

- Det vil være fantastisk om vi vinner, men medalje er jo selvsagt også bra. Skulle vi ikke klare topp 8 vil det være en stor skuffelse.


Tor Bakke er inne i sitt 60.år som bridgespiller. Blir det med å juble for i Ostende?


Peter Marstrander - for anledninga som blindemann.

At alle disse fire spillerne er på den eksklusive lista over spillere i Norge som har passert 3 000 mesterpoeng, er med på å understreke hvor meritterte de faktisk er:


Fire av spillerne på veteranlaget er blant de 19 spillerne i Norge som har rundet 3 000 mesterpoeng.

De to som kompletterer det norske laget er også er brødrepar, nemlig Leif Erik (64) og Tolle Stabell (63). At de ikke har passert 3 000 MP har nok mest sammenheng med at de ikke har spilt like mye nasjonalt som de fire andre. Mens Leif Erik har bodd en årrekke i Sør-Afrika, har Tolles jobb som advokat nok bidratt til at han ikke alltid har hatt like god tid til å spille bridge som han kanskje har ønsket. Uansett er begge to både meget dyktige og meritterte. Leif Erik har, på tross av at han altså har bodd lenge utenlands, vunnet Seriemesterskapet hele seks ganger. Tolle har vært med på å vinne vår gjeveste divisjon en gang. I tillegg har de nasjonale titler, blant annet i Monrad lag sammen med Peter Marstrander og Rune B. Anderssen i 2013. Jeg tror Leif-Erik og Tolle vil bidra til å styrke det norske laget i årets EM.


Leif-Erik (til venstre) og Tolle Stabell debuterer på veteranlaget i årets EM.

Jeg er spent på hva vårt veteranlag kan få til i årets EM. For å bli litt klokere har jeg stilt deres ikke-spillende kaptein (NPC), Christian Bakke, noen spørsmål:

1) Hva er ambisjonene/målsetninga for mesterskapet?

Nivået i veteranklassen er nok høyere enn mange tror. Vi har troen på en medalje, men vil nok være greit fornøyd hvis vi klarer å kvalifisere oss til VM.

2) Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?

Min viktigste oppgave som kaptein vil nok være å ta seg av de tekniske ansvarsoppgavene i Oostende, som line-up og lignende. Hvordan de ulike parene på laget har forberedt seg, har jeg ikke lagt meg opp i. Både brødrene Mæsel og Stabell har spilt sammen i mange år, så jeg er ikke bekymret for at de ikke har makkerskapsavtalene i orden. Tor og Peter har ikke spilt sammen så lenge, men de har bl.a. gjort det bra sammen i NM for veteranlag, og de har hatt mange meldetreninger på BBO.

Sist jeg var med veteranlaget (i 2014), vant de kvalifiseringen etter å ha møtt mer eller mindre alle topplagene innledningsvis. Hadde det vært full Round Robin den gangen som i år, ville det kanskje holdt inn til medalje, men det endte uansett opp med en sterk 5. plass. Jeg ser ikke noen grunn til at de ikke kan gjøre det bedre denne gangen!

3) Hvilke tre lag tror du tar medalje?

Jeg må innrømme at jeg ikke er like kjent med alle navnene, men har sett at Sverige, Italia og Frankrike stiller sterke lag. Israel er regjerende mester, og Polen pleier alltid å være sterke, så de vil nok sammen med Norge og et par andre nasjoner være medaljekandidater. Siden jeg har kommet med tips både i dame- og åpen klasse, får jeg tippe veteranene på den litt sure 4. plassen. Det betyr ikke at jeg ikke har troen på medalje, men det får bli en bonus, så får jeg heller tåle litt "kjeft" fra Roald for at jeg ikke har tippet oss høyere...

Mine tips:

Som Christian påpeker er nivået i veteranklassen høyt. Selv om vi stiller et meget slagkraftig mannskap, vil det på ingen måte være slik at Norge kan spasere seg til noen topplassering. Men vi stiller med tre solide par. De to brødreparene Mæsel og Stabell har mange år bak seg som makkerpar og er dermed godt samspilte. Bakke – Marstrander har ikke like mange spill sammen, men de har som nevnt et knippe nasjonale mesterskap de siste to sesongene, og det ryktes dessuten at de har trent daglig på BBO de siste to ukene før mesterskapet.

Om vi ser to år tilbake var det disse lagene som gjorde det skarpest og kvalifiserte seg for VM:

 

Den gang ble Norge nummer 13 med 237 VP, og var altså omtrent 27 VP fra å kvalifisere seg for VM. I år er det åtte plasser til VM, og dermed er det altså et par VM-plasser til å kjempe om. Sist gang var det drøyt 20 poeng opp til Irland på 8.plass.

Peter Marstrander uttalte i 2016 at hovedgrunnen til at det ikke gikk bedre den gang var at laget ikke fikk ut sitt potensial:

- Ingen av de tre parene presterte optimalt, sa han.

Om spillerne hever seg litt denne gang bør det absolutt være godt innenfor rekkevidde å kvalifisere seg for VM.

Jeg tror fort mange av de samme lagene som var innenfor topp 6 forrige gang vil være med i toppen også i år. Men jeg har altså god tro på at Norge skal blande seg inn i det sjiktet. Det vil være en fordel å få en god start, men samtidig er det ikke avgjørende. Sist gang ble Norge jagende litt fra start, og kom liksom aldri helt inn i det (selv om avstanden opp ikke var veldig stor). Skulle det bli en start litt under pari har våre spillere både kvaliteten og rutinen som skal til for å reise kjerringa.

Jeg har tatt en liten titt på oppsettet, og det viser at Norge møter få av de forventede topplagene i startfasen. Norge møter mange av de antatt sterkeste lagene midtveis i mesterskapet. Selv om mye kan endre seg underveis, vil poengsankinga i åpninga kunne indikere om det blir medaljekamp eller en kamp med ryggen mot veggen for å berge stumpene og sikre VM-billett.

Statistikken fra 2016-EM viser at Norge kan måle seg med de fleste. De slo nemlig alle de tre medaljelagene Israel, Sverige og Polen (med et snitt på 13,35 VP i disse kampene). Som Christian nevnte gjorde laget det godt mot de beste også for fire år siden. I kampene mot resten av lagene Norge hadde foran seg (plasseringene 4 til 12) i 2016 var resultatene imidlertid mer variable. Det ble blant annet fem stortap der Norge satt igjen med mindre enn 5 VP fra hver av disse kampene. Mot de fem lagene som var nederst på tabellen hadde Norge et snitt på 14,8. Selv om få (eller ingen?) kamper er enkle, vil det utvilsomt være slik at det å forbedre dette snittet noe, kan gi verdifulle poeng når status skal gjøres opp etter 21 runder i Belgia.

Mitt tips:

Jeg tror Norge kommer til å blande seg inn i medaljekampen, men i likhet med lagkapteinen tipper jeg at det ender med den litt sure fjerdeplassen til slutt. Topp 8 og VM-billett bør laget uansett klare!

Norge leder etter første dag!

Det åpne landslaget vårt har fått en forrykende start på EM og er i tet etter dag 1! Norge startet med 2 storseire mot Hellas og Estland, før det ble et knepent tap mot Tyrkia i kamp 3. I dagens siste kamp ble det nok en storseier, denne gangen mot Romania.

Her er et annet fint spill av Boye i kampen mot Hellas:

Nord spilte ut hjerter 2 til syds ess, som returnerte hjerter 10 som nord stakk med knekten, og fortsatte med hjerter konge. Boye stjal og la ned spar ess, der begge fulgte. Så fortsatte han med Ess, konge kløver og kløver til stjeling med spar konge. Spar til damen dro ut den siste trumfen, og syd kastet ruter 7. Boye var nå kommet til følgende posisjon:

En klassisk eliminasjon og innspillssituasjon, men hvordan skal han løse ruteren? Boye spilte liten ruter til 2'eren i nord, 10'eren i bordet og syd stakk med damen. Så kom ruter 6 opp igjen. Hva nå? Startet syd med KQ76 eller Q976 i ruter? Boye gikk opp på ruter knekt, og det ble rett når hele spillet var slik:

Hvordan klarte Boye å gjøre rett? Jeg vet ikke om syds dobling lovet noe styrke eller bare hjerter, men et hovedargument for at han har KQ i ruter er at han spilte hjerter 10 opp igjen, som et lavinthalsignal til ruter. Nord kunne ha beitet kontrakten ved å skifte til ruter i stikk 3, og dermed unngått at syd ble innspilt.

Resultatet ble kopiert på det andre bordet, der nord i en lignende posisjon la ruter 9, slik at vest slapp prøven da syd ble innspilt.

Boye kan smile etter en god start!

I morgen har Norge oversitt i første kamp, før to kamper mot Irland og Ungarn venter. Norge er ikke satt opp på BBO i noen kamper i morgen.

 

Som nevnt tidligere blir det også arrangert EM for damepar og veteranpar. Etter 1. dag har Stine Holmøy og Maja Rom Anjer fått en god start og ligger på en fin 5. plass. Damene (og veteranene) skal spille 2 dager kvalik, før de 24 beste parene går videre til en 2-dagers finale. Foreløpig ligger det an til at hele 4 norske damepar kvalifiserer seg til finalen!

Link til resultater.

Vi kan glede oss over en god start og håpe på at morgendagen gir mer glede for norsk bridge.

Når man må redoble egen sperr for uttak!!

Norge spiller ikke flere BBO-kamper i dag, men resultatene kan likevel følges live og i øyeblikket leder Norge 32-0 over Estland etter 5 spill.

I 2. kamp vises derimot bl.a. Russland mot Bulgaria, og der ble jeg vitne til noe jeg aldri har sett før:

Jeg skjønner ikke at spillere på toppnivå velger å åpne i 3kl på vest sine kort, til tross for 3. hånd gunstig. Det kan selvsagt skape et godt spill, men da har du ikke tro på at laget er godt nok til å vinne kampen ved å spille solid, god bridge.

Nord doblet og Gunev passet ned, og da fikk vest så dårlig samvittighet for åpningen at han redoblet sin egen sperremelding for uttak!!

 

Dermed endte russerne i 4 kløver doblet, og Matushko klarte å skrape sammen 4 stikk for -1400. Dermed ble det 1 imp inn til Russland, siden lagkameratene noterte 1430 i 6 spar på andre bordet.

Russeren slapp billig unna ved at makkeren hadde litt kløvertilpass og såpass dårlige kort at det stod slem andre veien. Det var derimot bare litt under halvparten av alle parene som hadde funnet slemmen, som står på at sparen ordner seg og at enten ruteren eller hjerteren gir 3 stikk. 

 

I Norges kamp mot Estland var Nils og Ulf ute i 6 spar, mens estlenderne mot Allan og Terje stoppet i 3NT, og dermed gav det spillet 12 IMP til Norge.

Norge leder EM etter første kamp!

Norge fikk en perfekt start på EM med full pott og keeperkamp mot Hellas. Kampen endte til slutt 60-0 til Norge, og det holdt akkurat til 20-0 seier!

Norge leder derfor EM etter første kamp!

 

Kampen startet med en delkontraktsving inn for Norge, etterfulgt av 2 flate spill. Så kom kampens første store svingspill:

Espen åpnet med 2 kl og gjenmeldte 3kl som utgangskrav med kløver. Over 3NT sleminviterte Boye med 4 kløver. Han har riktignok bare 1 kløver, men den kan være virksom, og han har i tillegg mye honnørpoeng. Espen løftet til slutt 5kl til 6kl med kontroller i begge major.

Som vi ser er 6 kløver spilt av øst så godt som ubetelig uansett sits hos motparten (6NT hadde vært det aller tryggeste). Hjerteren er beskyttet, og man kan  godspille et sparstikk for avkast av hjerteren.

Da syd spilte ut hjerter fra kongen, tok Espen like gjerne 13 stikk på en skvis mot nord i spar og ruter.

Ved det andre bordet hadde grekeren åpnet med 1kl på Espen sine kort, og da kom de bare i 3NT og dermed 12 IMP til Norge.

 

På de neste spillene scoret Norge en 7'er på nok en delkontraktsving, i tillegg til noen småspill. Så dukket kampens mest underholdende spill opp:

I åpent rom meldte Nils og Ulf seg opp i 3nt, men da grekeren i vest doblet, ble Nils redd for gjennomspill i spar, etterfulgt av gjennomspill i hjerter.

Han tok derfor ut i 4ru, og den kontrakten sto med 10 stikk og +130 for Norge.

Som vi ser, står det også 10 stikk i 3NT, nå som spar ess satt foran kongen.

 

I lukket rom meldte også grekerne seg opp i 3nt, og også der valgte Boye i vest å dra opp en dobling! 

Grekeren i nord valgte derimot å stå med på 3NTx, og ved første øyekast så det ut til å bli et stort tapspill for Norge.

Espen spilte ut hjerter ess, der vest la knekten, og skiftet til liten spar. Går nord opp på kongen, kan han ta 11 stikk og 14 IMP til Hellas, men siden Boye doblet 3NT, var han sikker på at spar ess satt bak. Han la derfor liten spar og Boye vant stikket med 10'eren.

Kontrakten står fortsatt med 9 stikk slik det sitter, men da Boye spilte hjerter 10 tilbake, la grekeren i nord liten hjerter!

Planen hans var å holde øst ute fra å spille spar igjennom, og da kunne ikke vest få mer enn spar ess. Nå var det i stedet Espen som hadde spar esset, og dermed kunne Boye spille spar tilbake til Espen, som innkasserte beiten med hjerter konge! Dermed ble det 8 IMP til Norge!

 

Det var derimot en ganske dårlig plan av nord, for dersom vest hadde hatt spar ess, så ville Espen selvsagt ikke tatt imot denne greske gaven, men stukket over hjerter 10 med kongen for å spille spar gjennom. I tillegg begynte det å bli så lite honnørpoeng ute at øst nesten måtte ha spar ess for åpningen sin (selv om han kanskje kunne hatt Qxx AKxxx J J109x). Uansett var det ikke lurt å spille på at et av verdens beste par skulle egge i motspill!

 

Hellas satt ikke i flytsonen i denne kampen, og på spillet etter gikk de beit i en slem, der Norge stoppet i utgang. Et par delkontraktsvinger til inn for Norge sørget for at vi holdt nullen og fikk med oss full pott i den første kampen!

Neste kamp er mot Estland, og forhåpentligvis fortsetter Norge i samme spor! 

Running scores fra EM

Ventetida er over! Nå er EM for nasjonslag i gang i Ostende, Belgia. Åpen klasse startet med sin første kamp i formiddag klokka 10, mens damene og veteranene starter først på søndag.

I første kamp møter Norge Hellas, og kampen overføres direkte på Bridge Base Online (BBO). Norge stiller med Ulf Tundal - Nils Kvangraven i åpent rom og Boye Brogeland - Espen Lindqvist i lukket. Det greske laget er tilnærmet det samme som kom til finalen under åpent EM i Montecatini i fjor sommer. De fleste husker vel at de der måtte gi tapt for et helnorsk lag bestående av to blad Høyland og to blad Eide.

Norge har fått en forrykende start, og leder 37-0 etter 10 av 16 spill!

Running scores

Videre plan for dagen ser slik ut:
12.40: Norge - Estland
16.00: Norge - Tyrkia
18.40: Norge - Romania


Vårt lag i åpen klasse har fått en forrykende start på første kamp. La oss håpe den gode trenden fortsetter!

Onsdag formiddag startet også åpne parmesterskap i dame- og veteranklassen.
Det deltar fem norske par i dameklassen. I veteranklassen er det ingen norske representanter.

Vi kan ikke forvente å få se Norge på BBO i alle kampene, men EBL tilbyr likevel god resultatservice som gjør at vi kan holde oss løpende oppdatert uansett.
Når du er inne på sida som viser running scores, vil skjermbildet se slik ut:

Tallet 13, som står til venstre for Norge, viser til hvilket bord kampen spilles ved. Om du klikker på 13-tallet, vil du få opp scorekortert som viser alle spillene ved de to bordene i denne kampen. Dette skjermbildet ser slik ut:

Som du ser vil man her også få vite hvem av spillerne som sitter hvor. Om du klikker på spillnummeret i kolonnen helt til venstre (den som er merket "Brd") vil du kunne få opp kortfordelingene, samt oversikt over hva som er spilt ved alle de andre bordene på det aktuelle spillet.