Bronsejente i avisa

Os & Fusaposten har skrevet en fin artikkel og Thea Hove Hauge som sammen med de andre norske jentene som tok bronse i Ungdoms-VM for halvannen uke siden.

Se artikkelen

ELLEVILL BRONSEJUBEL!!

Norges jentelag vant i dag bronsefinalen mot Indonesia i Ungdoms-VM. Etter at Norge ledet klart innledningsvis ble det en svært dramatisk avslutning på kampen der nesten hele forspranegt ble spist opp. Det spiller ingen rolle nå. Våre jenter har vunnet bronse! I morgen skal de opp på pallen og ta i mot medaljer og velfortjent hyllest. Det er veldig gledelig at det unge jentelaget står fram og spiller seg til en medalje, spesielt når U26-laget skuffer litt. Tross alt var det juniorlaget, som stilte som tittelforsvarere, det på forhånd var knyttet størst forventninger til.

Gratulerer til spillerne Sofie Græsholt Sjødal, Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Agnete Hansen Kjensli, kaptein Sven-Olai Høyland og coach Elisabeth Græsholt Sjødal!


Bronsejentene: Fra venstre Katarina Ekren, Elisabeth G. Sjødal (coach), Sofie G. Sjødal, Thea H. Hauge, Agnete H. Kjensli og Thea Indrebø. Foto: WBF

I grunnspillet vant Norge klart mot Indonesia og belønninga for det var at de startet semifinalen med et forsprang på 11 IMP, såkalt carryover. Det skulle vise seg å komme godt med.

Bronsefinalen gikk over 56 spill fordelt på fire sett med 14 spill i hvert. Norge vant første sett komforttabelt 45-12. Når man legger til carryoveren ledet Norge med 44 IMP etter første fjerdedel av kampen.

Også andresettet ble vunnet av Norge, denne gang med sifrene 31-20. Etter halvspilt bronsefinale ledet dermed våre håp med 55 IMP.

Tredjesettet var relativt jevnspilt, men Norge vant med to fattige IMP. Ledelsen var oppe i 57 IMP før de 14 avgjørende spillene. 118-61 i norsk favør må jo sies å være et meget godt utgangspunkt. Det skal jo strengt tatt mye til for å hente inn et så stort forsprang i løpet av bare 14 spill. Men det er få ting som er umulig. Det å ha en så stor ledelse har sine sider. Kan man gå i fella å ta lett på jobben? Eller kan man bli defensive og tenke at man skal spille på resultat og "safe i land seieren"?

Ikke vet jeg hva som skjedde, men det ble i alle fall et forrykende spennende sistesett. Ja, nesten alt for spennende sett med norske øyne. Jeg har ikke sett kortene, men bare ved å se på scorekortet skjønner man at det var fartsfylte spill. Det var hele fire spill i slemsonen som ga Indonesia 47 IMP til sammen. På to av spillene stoppet Norge i utgang, mens motstanderne meldte lilleslem. På det tredje stoppet Norge i lilleslem, mens Indonesia fikk hjem storeslem. På det siste gikk Norge beit i lilleslem, mens Indonesia stoppet i utgang.

Med fire spill igjen av bronsefinalen var forspranget krympet til syv IMP. For nordmenn som fulgte kampen var det all mulig grunn til neglebiting. To buttspill fulgte uten at vi var veldig beroliget av den grunn. En eneste utgangssving var nok til å tippe kampen i motsatt favør. I kampens nest siste spill kom det et lyspunkt sett med norske øyne. Thea Hove Hauge og Katarina Ekren tok inn 800 i 4 hjerter doblet, mens det sto utgang i spar deres vei utenfor sonen. Ni IMP inn til Norge og forspranget var oppe i 16 IMP før det siste spillet. Det er relativt sjelden det deles ut mer enn 16 IMP på et spill, så nå måtte det vel være håp om at kampen var avgjort? Vel, dette sistesettet hadde så langt vist at det meste er mulig, så det var nok ingen grunn til å slippe jubelen løs enda.

Kampens siste spill var et av de allerede omtalte slemspillene. Indonesia meldte 6 ruter i sonen med hjemgang. Norge stoppet i 3 grand med tolv stikk på det andre bordet. Heldigvis ga ikke dette mer enn tolv IMP til motstanderne. Dermed kunne vi slippe jubelen løs. Seiersmarginen var ikke på mer enn fire IMP, men det holdt til å sikre bronse til Norge.

Indonesia vant sistesettet hele 73-20, og dermed endte kampen med seier til Norge med IMP-sifrene 138-134. Som dere skjønner var carrryoveren på 11 IMP gull verdt. Også den fjerde beita i 4 hjerter doblet på nest siste spill var svært viktig. Om det hadde blitt en beit mindre ville Indonesia vunnet med tre IMP. Det er fascinerende hvor jevn en kamp over så mange spill kan være.

Fra Salsomaggiore meldes det om stor jubel i den norske leiren. Denne bronsemedaljen var virkelig god som gull!


Sofie G. Sjødal er strålende fornøyd med VM-bronse. Foto: NBF

Sofie Græsholt Sjødal (14) er den yngste spilleren på laget, men likevel en av jentene som har vært med lengst. Tross sin unge alder har hun høstet mye internasjonal erfaring og kan nå smykke seg med en VM-bronse. Sofie forteller om dramatiske minutter da sistesettet var ferdig:
- Det var helt sykt, vi satt i lukket rom så vi gikk forbi de andre og så de var ferdige, og jeg følte vi hadde en dårlig liste. Da ingen kom og møtte oss ble jeg sykt stresset. Da vi endelig så resultatet ble vi uendelig glade. Da ble vi intervjuet og greier. Plutselig begynte Indonesia å juble, og vi lurte da på om det var tastet feil, for vi hadde ikke sammenlignet. Derfor bestemte vi oss for å sammenligne. Jeg var så stresset at jeg såvidt greide å holde penna. Da vi omsider skjønte at vi hadde vunnet ble jeg så glad og hadde vært så sliten at jeg knapt greide å gå tilbake til hotellet!

Hva føler du nå?

- Jeg tenker at dette er helt sykt! Jeg skjelver fortsatt litt selv om det er tre timer siden vi var ferdige med å spille. Utenfor rommet vårt står det "if you can dream it, you can do it" og det føles som det perfekte ordtaket akkurat nå, sier Sofie.

Hva er det beste med å vinne bronsemedalje i VM? 

- Jeg syns det beste med å ta medalje er at selv om det er flere lag som blir ansett som bedre enn oss, så har vi et godt samhold og blir ikke sure på hverandre hvis det går dårlig. Det er viktig å se at det teller minst like mye. Jeg har drømt om å ta medalje sammen med disse jentene, men hadde nesten ikke turt å håpe at det skulle skje allerede i år, kanskje først om to-tre år, avslutter Sofie.

Nederland leder for øvrig finalen mot Australia med sifrene 160-105. I finalen spilles det to sett til og dermed vet vi ikke før i morgen hvem som blir årets verdensmestere.

BRONSE TIL NORGE!!

De norske jentene sikret bronsemedaljene i Ungdoms-VM med minste mulige margin etter en dramatisk avslutning.

GRATULERER!

Jeg kommer tilbake med mer stoff utover kvelden.

Resultater

Følg jentenes jakt på bronse

De norske jentene spiller nå bronsefinale mot Indonesia i Ungdoms-VM. Norge har en positiv carryover etter seier over i inbyrdes oppgjør i grunnspillet, og har dermed med seg et forsprang på elleve IMP til kampstart. Indonesia startet friskt med tolv IMP inn i løpet av de tre første spillene. Deretter har Norge tatt over initiativet og leder 45-12 når det gjenstår tre spill av første sett. Godt jobba så langt, jenter. Stå på videre!

Forhåpentligvis får vi se Norge på BBO i løpet av dagen. Sendeskjemaet for resten av dagen er ikke avklart foreløpig. Jeg kommer tilbake med oppdatert informasjon om dette så fort jeg vet noe mer.

Resultater finalespill Jenter

Følg Norge - Indonesia:
1. sett (10:00) - resultat: 45-12, sammenlagt 56-12
2.sett (13:30) - resultat: 31-20, sammenlagt 87-32
3.sett (15:50) - resultat: 31-29, sammenlagt 118-61
4.sett (18:10) - resultat: 20-73, sammenlagt 138-134

Norge vinner bronse med 4 IMPs margin! Gratulerer!


Vi håper det norske flagget heises på morgendagens medaljeseremoni! Foto: Rolf Sjødal

Norge U26 deltar i finalespillet i Board-a-match (BAM).
Følg resultatene

Resultater finalespill U26

Resultater finalespill U21

Stortap mot Nederland (oppdatert)

Det ble dessverre stortap for de norske jentene i dagens VM-semifinale mot Nederland. Da Nederland ledet med 121 IMP etter de tre første settene bestemte det norske laget seg for å takke for kampen før det siste settet. Det var greit å slappe av litt og etter hvert starte å rette fokuset mot morgendagens bronsefinale mot Indonesia. Der har Norge alle muligheter. De slo Indonesia med 25 IMP i grunnspillet og har dermed med seg en positiv carryover til morgendagens kamp.

Nederland var relativt klare favoritter mot Norge, så det er ingen stor overraskelse at seiersmarginen ble såpass stor. Når man spiller knockout og ligger veldig langt bak kan man ha lett for å bli litt sløve mot slutten når kampen virker å være avgjort. Heldigvis starter vi med blanke ark i morgen.

Nederland møter Australia i finalen. Kampen om medaljene starter klokka 10 i morgen.

Kaptein for det norske jentelaget, Sven-Olai Høyland, oppsumerer dagens kamp og ser fram i mot morgendagens bronsefinale mot Indonesia på følgende vis:
"
I dag var vi sjanselause mot Nederland. Dei spelte godt og hadde i tillegg stang inn på ein del spel. Sidan vi låg under med 121 IMPs før siste sesjon, ga vi opp for å sjå framover til bronsekampen. Mot Indonesia startar vi med 11 MPs forsprang frå round robin. Jentene er lystne på medalje, så eg trur det blir ein jamn kamp der vi dreg lengste strået."

Det er rette innstillinga! La oss håpe Sven-Olai i tillegg til å være en god bridgelærer og mentor for jentelaget også er sannspådd. Det ville være fantastisk om jentene får med seg medalje hjem. Lykke til, vi er mange som heier på dere!

Resultater semifinaler Jenter


Kaptein Sven-Olai Høyland har tro på norsk bronse.

Ellers kan det nevnes at Norges overmenn fra gårdagens kvartfinale i U26-klassen, Sverige, i dag fikk bank av Polen i semifinalen. Polen møter Kina i finalen etter at de til slutt gikk seirende ut av en svært jevn batalje mot Nederland. Hollenderene må kjempe mot svenskene om bronsemedaljene.

Resultater semifinaler U26

I U21-klassen gikk Italia og Nederland seirende ut av hver sin semifinale i dag. De skal kjempe om gullet i morgen, mens Tyskland og Hong Kong skal kjempe om den siste pallplassen.

Resultater semifinaler U21

Norge U26 deltar i Board-a-match-turneringa (BAM) for de utslåtte lagene og ligger foreløpig på niendeplass.

Resultater BAM

Det enkle er ofte det beste

Jentene er nå halvveis med sin semifinale mot Nederland.

Andresettet ble tøft sett med norske øyne og Nederland vant hele 63-21. Norge ligger dermed under 32-102 i kampen.

Det blir tøft for Norge å hente inn forspranget. Men uansett om det skulle bli tap har jentene gjort et godt mesterskap. Og glem ikke at de selv med tap har sjansen til å få med seg medalje hjem. Det fordrer at de vinner en eventuell bronsefinale i morgen.

I det følgende spillet fikk de som satt syd utspillsprøven mot den klassike kontrakten 3 grand.

Hva ville du spilt ut?

Thea Indrebø fikk utspillsprøven for det norske laget og valgte hjerter ni (toppen av ingenting) i et forsøk på å finne makker. Konge-knekt-liten kom opp i bordet. Spillefører la knekten og Sofie Sjødal vant stikket med dama. Hun fortsatte så med hjerter ess og enda en hjerter. Hun trodde at makker kunne sitte med firekorts hjerter. I så fall hadde hun sjansen til å sette opp det siste hjerterstikket for makker før spillefører kom inn.

Som vi vet hadde makker Thea bare tre hjerter, og det var spillefører som kunne smile over å få satt opp den trettende hjerteren, mens de norske jentene mistet tempo i motspillet.

Hele spillet så slik ut:

Inne på hjerter konge fortsatte spillefører med ruter til esset, kløver til dama og spar dame rundt. Deretter fulgte kløver ess og ny kløver. Da begge de svarte kongene satt riktig plassert og kløveren samtidig jevnt fordelt hadde spillefører ni enkle stikk (2+2+2+3) og kunne notere vunnet utgang.

På det andre bordet ble Katarina Ekren spillefører i samme kontrakt, men med et annet utspill. Her spilte syd ut en liten ruter til knekten og esset. Deretter fulgte kløver til dama, kløver ess og en ny kløver som nord vant med knekten. Da nord spilte ny ruter kunne ikke Katarina gjøre annet enn å prøve tieren. Syd stakk med dama og kunne sette opp et stikk til i farga. Inne på ruter ess spilte Katarina hjerter til knekten og nords dame. nord-syd kunne så forsyne seg med det godspilte ruterstikket og måtte få forsvarets femte stikk for hjerter ess.

Som vi ser ble det et helt annet tempo på motspillet med ruter ut. Da nederlenderne beitet utgangen kunne de notere ti IMP på spillet.

Jeg har sansen for at man i noen tilfeller kan forsøke å sette opp makkers hånd heller en sin egen. Hvis det for eksempel går 1 grand - 3 grand og du er rensket for honnørpoeng og sitter med seks små spar og dobbel hjerter, da kan det være betimelig å prøve å finne makker i hjerter. Du vet jo at makker sitter med inntakene, og med mindre hun har minst tre korts spar er det ingen framtid i å prøve å godspille din hånd.

I det aktuelle spillet fra semifinalen er det ikke riktig så ekstremt som i mitt eksempel. Likevel kan det være riktig å spille ut hjerter. Men jeg foretrekker selv å spille ut en ruter siden du har en honnør fjerde i farga. I tillegg har du et mulig inntak i kløver. Esset tredje i ruter hos makker kan på en god dag være nok til å sette opp tre stikk i farga. Mange andre ruterbeholdninger hos makker kan også være godt nok for å sette opp stikk for forsvaret i den farga.

I hjerter skal det imidlertid mye mer til for å lykkes. Man må treffe makker med både lengde og et par honnører for at det skal være riktig å starte med den farga. Om man ikke treffer makker i hjerter risikerer man å sette opp stikk for spillefører i stedet.

Derfor kan vi konkludere med at det enkle ofte er det beste. Å spille ut fra sin lengste og beste farge mot grand er (nesten) alltid et godt alternativ!

Bilder fra Ungdoms-VM

Norge deltar i årets Ungdoms-VM i italienske Salsomaggiore med lag i U26-klassen og jenteklassen. U26-laget var tittelforsvarere etter at de vant VM i Istanbul for to år siden. Denne gang ble de dessverre slått ut av Sverige i kvartfinalen og endte dermed på delt femteplass. Jentene har imidlertid overbevist så langt og er lyspunktet sett med norske øyne. Laget spiller i skrivende stund semifinale mot Nederland.

Under følger noen bilder fra årets mesterskap.


Den norske troppen i Ungdoms-VM 2016: Bak fra venstre Elisabeth Sjødal (coach Jenter), Anders Gundersen, Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Lars Arthur
Johansen (coach U26), Marcus Scheie, Harald Eide og Lars Eide (kaptein U26). Foran fra vesntre Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hauge, Sofie Sjødal og
Agnete Kjensli. Sven-Olai Høyland (kaptein Jenter) var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: World Bridge Federation


Sterk innsats av jentene: Fra venstre Katarina Ekren, Elisabeth Sjødal (coach), Sofie Sjødal, Thea Hauge,
Agnete Kjensli og Thea Indrebø. Foto: World Bridge Federation

Jentene sammenligner lister: Både spillere, kaptein og foreldre følger spente med.
Foto: Rolf Sjødal


Snart kvartfinale: Tor Eivind Grude (til venstre) og Anders H. Gundersen gjør seg klare for kvartfinale mot Sverige.
Foto: Lars Eide


La oss komme i gang: Harald Eide (til venstre) og Christian Bakke venter på at svenskene skal komme til bordet.
Foto: Lars Eide

Følg Norges semifinale på BBO

I dag spiller det norske jentelaget semifinale i Ungdoms-VM mot Nederland. Kampen går over 56 spill fordelt på fire sett. Nederland har en carryover på 11 IMP etter at de slo Norge i grunnspillet.

Resultater semifinaler Jenter

Følg Norge - Nederland:
1.sett (10:00) - resultat: 11-28, samenlagt 11-39
2.sett (13:30) - resultat: 21-63, sammenlagt 32-102 (direkteoverført på BBO)
3.sett (15:50) - resultat 28-79, sammenlagt 60-181
4.sett (18:10) - Norge trakk seg fra siste sett

Resultater U26

Resultater U21

Resultater Board-a-match (BAM)
Her deltar Norge U26 etter at de ble utslått i kvartfinalen i går.


Heia Norge! Øverst fra venstre Elisabeth Sjødal (coach), Sofie Sjødal, Thea Hauge, Thea Indrebø, Sven-Olai Høyland (kaptein), Agnethe Kjensli og Katarina Ekren.
Fotokollasj: World Bridge Federation (WBF)

Jentene til VM-semi!

Det norske jentelaget er klare for en gledelig semifinale i Ungdoms-VM etter at de slo USA i dagens kvartfinale. Kvartfinalen gikk over 56 spill fordelt på fire sett. Gratulerer til Sofie Græsholt Sjødal, Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge, Agnete Hansen Kjensli, kaptein Sven-Olai Høyland og coach Elisabeth Græsholt Sjødal.

USA hadde en carryover på 3,5 IMP etter å ha slått Norge knepent i grunnspillet. Norge tok imidlertid initiativet fra start og vant første sett med en margin på 28 IMP. USA kom tilbake i andresettet og sanket 12 IMP mer enn Norge. Tredjesettet ble vunnet av Norge med 21 IMP. Dermed ledet Norge 125-91,5 og hadde med det et godt utgangspunkt før siste og avgjørende sett.

Imidlertid scoret USA hele 27 IMP i løpet av de fem første spillene i siste sett uten at Norge fikk noen. Hele forspranget var i ferd med å bli spist opp og vi som fulgte jentene på BBO begynte så smått å bli nervøse. Heldigvis ble det 24 IMP til Norge i løpet av de tre neste spillene. Norge ledet igjen med drøyt 30 IMP og vi kunne senke skuldrene før den siste innspurten.

Da alle spillene i kvartfinalen var sammenlignet kunne de norske jentene slippe jubelen løs etter seier med sifrene 164-123,5. En imponerende prestasjon av det unge laget som nå er klare for semifinale mot Nederland i morgen. De er nå sikret spil i minst to dager til. Uansett hvordan det går i semifinalen får de spille om medalje på fredag, enten i finalen eller bronsefinalen.

Kaptein Sven-Olai Høyland er godt fornøyd med jentenes innsats så langt. Lagets primære målsetning var å kvalifisere seg for sluttspill. Det klarte de med glans, og nå er de altså sikret å bli blant de fire beste i årets verdensmesterskap.

- Da vi fikk USA i kvartfinalen mente vi at sjansene våre var gode for å nå semifinalen. Jentene har spilt opp mot sitt beste. Jeg er uansett godt fornøyd med resultatet selv om vi skulle tape både semifinale og bronsefinale. Nederland er relativt klare favoritter i seminfinalen. For å slå dem, må vi nok heve oss et hakk til. Vi skal i alle fallgjøre så godt vi kan. Om det blir tap, føler jeg at en bronsefinale vil være helt åpen, enten motstanderen blir Australia eller Indonesia, forteller Sven-Olai.

Vi håper jentene får en god natts søvn og klarer å nullstille til morgendagens bataljer. Lykke til, jenter!

Det er ikke avklart hvilke kamper som vises på BBO i morgen, men det er muligheter for at vi får se Norge. Også semifinalene går over 56 spill fordelt på fire sett. Settene starter henholdsvis 10:00, 13:30, 15:50 og 18:10. Følg med!

Resultater kvartfinaler Jenter

Norge U26 utslått av Sverige

Det norske U26-laget ble i dag dessverre slått ut av Sverige i kvartfinalen i Ungdoms-VM. De regjerende verdensmestrene spilte relativt jevnt med svenskene i de to første settene. I det tredje settet var svenskene suverene og vant hele 71-20. Dermed gikk broderfolket inn i siste og avgjørende sett med en så stor ledelse at det var svært urealistisk at Norge skulle ta igjen forspranget. Til slutt endte kampen med overlegen seier til Sverige med sifrene 107-187,5.

Norge hadde hele tida god kontroll på en plass i sluttspillet, men for en som fulgte mesterskapet fra avstand kunne det virke som de norske spillerne aldri fikk ut sitt maksimale potensial i mesterskapet. Laget endte på femteplass i grunnspillet, kun et poeng fra tredjeplassen, som ville gitt betraktelig lettere motstand i kvartfinalen. Det var nok mange steder å hente det ene poenget som skilte laget fra en plassering innenfor topp tre. Likevel er det jo slik at man må slå også de beste dersom man vil til topps.

I forrige VM viste Norge evnen til å heve seg de nødvendige hakkene mot sterkere motstand i sluttspillet. Denne gang ble svenskene rett og slett for sterke og tok en fortjent seier som gjør at de kan se fram mot semifinale mot Polen i morgen. I den andre semifinalen møtes Kina og Nederland.

Norges U26-lag går i morgen over i Board-a-match-turneringa sammen med resten av de utslåtte lagene. Heldigvis gikk det norske jentelaget videre fra sin kvartfinale. Det er godt å vite at Norge er representert når semifinalene tar til torsdag morgen klokka 10.

U26-lagets kaptein Lars Erik Eide melder at både spillerne og lagledelsen er skuffet over å bli utslått, men at de tar nederlaget med fatning:
"Herfra gleder vi oss over jentene. Selv var vi ikke bedre i dag og da hjelper det lite å sutre. Det blir BAM på oss nå. Vi har ingenting å klage på og må derfor erkjenne at vi ikke holdt mål denne gang.  Det er lett å si at vi kunne unngått dette ved bedre plassering innledningsvis, men det er ingen trøst i det. Gutta tar tapet med fatning og vet selv at det var en del dårlige og uheldige vurderinger i dag som bidro til nederlaget."

Kongelig skift

I andre sett av Norges kvartfinale mot Sverige i U26-klassen dukket følgende spill opp.

Christian Bakke spilte ut spar 3 (fjerde høyeste) til makkers knekt og spilleførers ess. Deretter fortsatte spillefører med spar til finesse med tieren. I stikk tre spilte han ruter til knekten og Bakke kom inn på kongen.

Ser du noen beitevariant nå?

Spillefører har vist en sterk semibalansert hånd med langfarge i ruter.

Om spillefører har kløver ess og sekskorts ruter haster det. Så fort han kommer inn kan han forsyne seg med ni stikk (3+0+5+1).

Christian Bakke fant den geniale fortsettelsen av hjerter konge som felte spilleførers single dame. Deretter kunne han ta for knekten før han fortsatte med hjerter gjennom bordet tier. Makker Harald Eide kunne ta beita på ess-ni i hjerter.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser er hjerter konge det eneste kortet som beiter kontrakten. Godt motspill av unge Bakke. Det bor mye bridge i den gutten!


Christian Bakke fant eneste skiften som beitet. Rett og slett glimrende!

Dessverre har det gått tungt for Norge i tredje sett. Sverige leder i skrivende stund settet hele 71-1 og kampen 138-57. Svenskene har spilt soilid og samtidig vært litt heldige på noen spill, mens de norske spillerne ikke har vært nøyaktige nok. Det er en dårlig kombinasjon for oss som følger mesterskapet med norske briller. Det skal nå mer enn et mirakel til for at Norge skal avansere til semifinalen.

Den gledelige nyheten er at de norske jentene leder sin kvartfinale mot USA med 40 IMP når 15 spill gjenstår. Stå på i siste sett!

Resultater kvartfinaler U26

Resultater kvartfinaler Jenter

La deg ikke lure!

Norge U26 spiller i dag kvartfinale i Ungdoms-VM mot Sverige. Svenskene startet med en ledelse på 9,5 IMP takket være positiv carryover etter at de slo Norge i grunnspillet. De vant også det første av fire sett i kvartfinalen med ti IMP. Dermed ledet de med 19,5 IMP før det andre settet tok til. Fortsatt gjensto 42 spill og det var fortsatt muligheter for å få gutta våre videre til semifinale.

I det tredje spillet fra andre sett var det sving på gang. Men hvilken vei? Mens Harald Eide og Christian Bakke stoppet i 3 kløver med ti stikk i åpent rom, meldte svenskene litt hardere i lukket rom. Dermed skulle Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen få prøve seg på å spille motspill mot 3 grand.

Etter at Tor Eivind hadde vist 5-korts hjerter spilte Anders ut hjerter 2 (norsk fordeling). Den gikk til makkers konge og spilleførers ess. Deretter fortsatte Simon Hult med en liten spar mot bordet. Hva ville du tenkt om du satt i Anders stol nå?

Hele spillet så slik ut:

Da Anders la liten fikk spillefører det som han ville. Han klarte å lure til seg et sparstikk før han gikk på kløveren. Inne på spar dame i bordet spilte han kløver dame rundt til Anders konge. Med åpne kort kunne Anders nå lagt ned spar ess og felt spilleførers konge før han kunne ta to stikk til i farga og spille ruter til makkers ess for ei beit. Aktuelt spilte Anders mer hjerter inne på kløver konge. Da kunne spillefører forsyne seg med ni stikk (1+2+0+6).

Syv IMP ut i stedet for seks inn som det ville blitt dersom spillefører hadde gått to beit.

Hvordan skulle så Anders klart å gjøre riktig her?

Jeg tenker at det er noe som virker litt mystisk når spillefører går direkte på sparen. Innmeldinga 3 grand tyder på ei lang minorfarge. Hvorfor går ikke spillefører direkte på sin primærfarge? En mulig årsak kan være at han mangler et stikk og prøver å lure til seg et stikk før han går løs på sin egen farge. Man vet at spillefører sitter igjen med hjerter dame etter utspillet og at det er mulig å sette opp tre hjerterstikk til makker ved å stikke med sparess og spille hjerter. 

Det er selvfølgelig lettere for oss som sitter hjemme og ser alle kortene å få øye på denne løsninga, men det skal være mulig å komme på denne varianten også ved bordet om man lytter til meldingsforløpet og samtidig kjenner igjen posisjonen. Det er nemlig ikke helt uvanlig at spillefører forsøker å lure til seg et stikk i ei farge før han tenker å skifte fot og sette i gang med å godspille ei annen farge.

Jentene i slemsonen

Det norske jentelaget med Sofie Græsholt Sjødal, Thea Lucia Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Agnete Hansen Kjensli spiller i dag kvartfinale i Ungdoms-VM mot USA. Jentene har fått en god start på kampen og leder 76-63,5 etter to av fire sett.

Alle spillerne er under 20 år, men begynner allerede å bli ganske erfarne. Ser vi på resultatene fra de tre siste mesterskapene tyder det på at jentene stadig forbedrer seg. I VM for to år siden ble det tiendeplass, mens det i fjorårets EM i Tromsø ble femteplass. Dermed kvalifiserte laget seg direkte for årets verdensmesterskap i Italia. Der ble de nummer seks i grunnspillet og kvalifiserte seg for sluttspillet med god margin. Nå leder de altså med 12,5 IMP mot USA halvveis i kvartfinalen. La oss håpe på semifinaleplass. Det ville vært fantastisk! Da får jentene spille tre dager til og har to sjanser til å sikre medalje.

Mens vi venter på avgjørelsen i kvartfinalen skal vi tillate oss å minre over to slemspill fra grunnspillet med de norske jentene i hovedrollene.

Det første spillet er hentet fra jentenes første kamp da motstanderen var Taiwan. Sofie Græsholt Sjødal meldte seg opp i storeslem i hjerter etter meldingsforløpet du ser under.

Som vi ser er det ikke mer enn tolv toppstikk i kontrakten, men Sofie har gitt en begrunnelse for hvorfor hun valgte å satse på storeslem:
"Når jeg får 6 kløver ser jeg at jeg trenger enten ruter dame, kløver dame eller spar konge. Hvis makker ikke har noen av disse kortene er det en tilleggssjanse at spar konge sitter i kutt. Jeg tenkte at det var en god sjanse for at kun kunne ha et av de nevnte kortene fordi hun kan ha helt opp til 14 hp og foreløpig har hun kun vist fram 11.

Som dere ser hadde ikke Thea noen av de nevnte kortene og sparkutten gikk heller ikke. Likevel fikk Sofie hjem slemmen etter at øst spilte ut ruter dame. Nå kunne hun kutte opp knekten ved å spille ruter til tieren etter at trumfen var tatt ut. Deretter kunne hun kaste tre spar på ess-konge i kløver og ruter ess. 

Moralen får være at trumf ut mot storeslem er en veldig god regel. Argumentet er at man ikke skal gi spillefører favør i noen farge. Når motparten har meldt storeslem har de som oftest kontroll på trumfen. La spillefører få jobbe med sidefargene selv. Gi ikke ved dørene!

Med åpne kort står kontrakten selv uten ruter ut fordi øst blir skvist i spar og ruter. Hun må gå ned på singel spar konge for å holde ruteren gardert. I praksis spiller man vel heller på finessen i spar og går beit.

Når det er sagt synes jeg det var en fin sats av Sofie. Hun kunne telle tolv sikre stikk og så flere muligheter for det trettende stikket. Det hender seg at man får belønning for å være offensiv. Denne gang ble det 13 IMP inn etter at motparten stoppet i lilleslem på det andre bordet.


Sofie vant storeslem allerede i VMs åpningskamp.

Det neste spillet er hentet fra jentenes åttende runde da Norge møtte Australia. Thea Lucia Indrebø ble spillefører i 6 spar etter følgende meldingsforløp.

Merk Thea Lucias  valg om å spørre etter ess med ruter som trumf. Her forteller Thea hvordan hun tenkte:
"Grunnen til at jeg meldte 4kl og satte ruter som trumf var fordi jeg var interessert i å vite om Sofie hadde ruter kongen når jeg spurte i 4NT i tilfelle det sto 7sp."

Da Thea fant ut at enten kløveresset eller ruterkongen manglet gikk hun ned i 6 spar. Jeg vil berømme det kreative valget om å spørre etter ess med ruter som trumf selv om det kunne stått storeslem selv uten ruter konge hos makker. Om makker har for eksempel ess-konge i kløver og hjerter konge eller kløver ess og konge-dame i hjerter står det 13 stikk. Likevel er det viktig å ha evnen til å tenke "utenfor boksen" når man spiller bridge.

Thea fikk kløver ut mot 6 spar. Det var tolv toppstikk i kontrakten, men da Thea dro trumfen til bunns ble øst pølseskvist. Aktuelt kastet hun ruterholdet for å holde på kløveren. Da ble det et overstikk og 13 IMP til Norge etter at Australia stoppet i 5 ruter på det andre bordet.


Thea spurte med ruter som trumf, men ville heller spille lilleslem i spar.

Jeg vil takke Sofie og Thea Lucia for at de tok seg tid til å sende meg et par spill og ønsker lykke til videre i VM. Stå på, jenter! Vi heier på dere!

Norge på BBO

Kvartfinalene er nå i gang i Ungdoms-VM. I U26-klassen møter Norge Sverige, mens de norske jentene spiller mot USA. I de to første settene får vi se nabooppgjøret mellom Norge og Sverige direkte på BBO. I tredje sett vises jentenes kamp mot USA, mens det foreløpig ikke er bestemt om vi får se noen av de norske lagene i siste og avgjørende sett. Alt ligger til rette for en spennede dag!

Kvartfinaler U26

Følg Norge - Sverige: 1.sett (10:00) - 2.sett (13:30) - 3.sett (15:50) - 4.sett (18:10)

Kvartfinaler Jenter

Følg Norge - USA: 1.sett (10:00) - 2.sett (13:30) - 3.sett (15:50) - 4.sett (18:10)

Norge møter Sverige i kvartfinalen

Det ble en dramatisk avslutning på grunnspillet i U26-klassen. Norge var klare for sluttspillet allerede et par runder før slutt. Spenninga var knyttet til om man ble blant de tre beste lagene som fikk velge motstander i kvartfinalen eller om man havnet på en plassering mellom fem og åtte og dermed måtte vente i spenning på å bli valgt av et konkurrerende lag.

Mindre enn fem poeng skilte mellom Sverige på andreplass og Nederland på sjetteplass. Norge endte på femteplass og får dermed tøffere motstand i kvartfinalen. Med et poeng mer hadde Norge vært innenfor topp fire og ville dermed unngått å møte Polen, Sverige, Kina eller USA 1 i kvartfinalen. Samtidig vil noen hevde at det er like greit å bli nummer fem som nummer fire fordi det ikke ligger noen valgfrihet i å bli nummer fire. Da må man nemlig ta til takke med den motstanderen ingen andre har valgt.

Skal man komme noen vei må man uansett slå de beste. Det er altså ingen grunn til å bruke for mye energi på å tenke på hvem man skal møte. Uansett hvem man møter gjelder det å være topp konsentrert og fokusere på egne arbeidsoppgaver. For oss som følger med hjemmefra er det uansett litt spenning knyttet til valg av motstandere i sluttspillet. Denne gang ble det ganske overraskende valg, etter min oppfatning.

Polen vant grunnspillet og fikk dermed fordelen av å velge motstander først. De valgte Argentina. Så var det Sveriges tur til å velge. Alternativene var Norge, Nederland og Singapore. Sett utenfra skulle man kanskje tro at svenskene ville velge Singapore, som sanket minst poeng av de nevnte lagene i løpet av grunnspillet. Imidlertid gjorde Sverige en av sine svakeste kamper mot nettopp Singapore og ville ta med seg en negativ carryover.

Uansett var det overraskende for meg at svenskene endte opp med å velge Norge. Svenskene slo Norge i grunnspillet og starter med et forsprang på 9,5 IMP i kvartfinalen. Vi får håpe Norge fører videre tradisjonen fra Istanbul for to år siden. Da fikk nemlig det ene laget etter det andre angre på at de hadde valgt nettopp Norge som motstander.

Jeg var den gang så heldig at jeg var ung nok til å bli tatt ut på det norske laget og fikk være med på snuoperasjoner mot både Kina, Polen og Nederland. Til slutt sto vi igjen med Norges hittil eneste juniorgull i VM-sammenheng. Vi får håpe historien gjentar seg og at det blir norsk suksess igjen.

De andre kvartfinalene spilles mellom Kina - Singapore og Nederland - USA 1. Om Norge går videre fra kvartfinalen venter vinneren av Polen og Argentina i en eventuell semifinale.

Kaptein Lars Eide rapporterer at de norske gutta fortsatt har litt å gå på, men at han håper de skal få ut i nærheten av sitt beste mot broderfolket. Lykkes de med dette er de absolutt i stand til å gå videre. Jeg holder svenskene som knappe forhåndsfavoritter, men Norge har tradisjoner for å heve seg det nødvendige hakket når de har blitt varme i trøya og begynner å kjenne lukta av medlaje i et sluttspill. Jeg spår en åpen kvartfinale. Det blir spennede å følge med. Heia Norge!

Sluttresultat grunnspill U26

Live resultater kvartfinaler U26

Også de andre klassene starter sluttspillet i morgen onsdag. De norske jentene møter USA i sin kvartfinale. Det ville vært fantastisk med norsk seier. Heia heia!

Live resultater kvartfinaler Jenter

Det blir direkteoverføringer på BBO. Kvartfinalene går over 56 spill fordelt på fire sett. Settene starter henholdsvis klokka 10:00, 13:30, 15:50 og 18:10. Det er foreløpig ikke bestemt hvilke kamper som vises. Følg med!


Vi kan glede oss over at begge de norske lagene skal i aksjon når sluttspillet starter i morgen onsdag. (foto: WBF)

U26 på BBO klokka 13:30

I dag spilles de tre siste kampene i grunnspillet i den eldste klassen i Ungdoms-VM. Før dagen starter ligger Norge på femteplass med tilsynelatende veldig sikker margin ned til niendeplassen. Likevel har våre gutter alt å spille for. De som gjør det best i grunnspillet får nemlig fordelen av å velge motstander til henholdsvis kvart- og semifinale. Sverige leder foran Polen, Nederland og Kina, men Norge har kort vei opp. Med en god siste dag er det mulig å klatre helt til topps.

Kaptein Lars Eide har sendt følgende rapport etter grunnspillets nest siste dag:
"Dagen i dag er jeg rimelig godt fornøyd med selv om det fortsatt gjøres slurvefeil. Jeg anser at vi nå nærmest er klare for sluttspill når 3 kamper gjenstår i morgen. De blir viktige med hensyn på hvem som skal bli vår motstander i kvartfinale og forhåpentligvis semifinale. Sverige anser jeg som VM-favoritt og Polen er slik jeg ser det hovedutfordrer nummer to. Tror det skal bli spennende dager resten av uka. Følg med!"

Norge spiller mot svakt plasserte Canada i dagens første kamp, mens Kina er motstander i midtkampen før dagen avsluttes mot hollenderne. Norge avslutter altså mot to av lagene de har like foran seg.

Kampen mot Kina klokka 13:30 vises direkte på BBO. Det er foreløpig ikke bestemt hvilke kamper som overføres i siste runde klokka 15:50. Norge skal spille mot Nederland, motstanderen fra VM-finalen for to år siden, så det vil overraske meg litt om ikke denne kampen blir vist.

Du kan følge Norges kamper direkte spill for spill, enten de vises på BBO eller ikke.

Running scores

Scorecard Norge - Canada (10:00)

Scorecard Norge - Kina (13:30)

Scorecard Norge - Nederland (15:50)

Heia Norge!

Jentelaget får for øvrig sjansen til å nyte en fridag før sluttspillet tar til i morgen. Motstander i kvartfinalen er USA.

Jentene til kvartfinale! (oppdatert)

Det norske jentelaget er klare for sluttspillet i Ungdoms-VM i italienske Salsomaggiore. Mandag ettermiddag spilles den siste grunnspillskampen hvor Norge møter USA. Allerede før denne kampen er Norge klare for sluttspillet siden det er mer enn 20 poeng ned til Frankrike som ligger på niendeplass.

Gratulerer med kjempebra innsats til Sofie Græsholt Sjødal, Thea Indrebø, Thea Hove Hauge, Katarina Ekren, Agnethe Hansen Kjensli, kaptein Sven-Olai Høyland og coach Elisabeth Græsholt Sjødal.

I morgen får jentene en fridag og kan lade batteriene i den italienske sommervarmen før sluttspillet tar til på onsdag. Formatet er slik at lagene som blir nummer en til fire velger motstandere blant lagene på plassene fra fem til åtte. Det er demed en viss spenning knyttet til hvilken plass Norge ender på i grunnspillet. I skrivende stund ligger Norge på femteplass.

Sluttresultat grunnspill jenteklassen

Det er nå avgjort at Norge møter USA i onsdagens kvartfinale som går over 56 spill fordelt på 4 sett.

Norge endte på femteplass, mens USA ble nummer tre. Amerikanerne valgte Norge som motstander i kvartfinalen.


Fra venstre Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea H. Hauge, Sofie G. Sjødal og Agnete H. Kjensli.

Norge U26 på BBO mandag

Norges U26-lag vises direkte på BBO i tre av sine kamper i Ungdoms-VM mandag.

Klokka 10:00: Norge - England
Klokka 15:50: Norge - Argentina
Klokka 18:10: Norge - Frankrike

I tillegg spiller Norge mot Australia klokka 13:30, men denne kampen vises ikke på BBO.

Med seks kamper igjen er Norge på femteplass med 27 poeng ned til niendeplassen. 

Resultater

Etter at Norsk Bridgefestival ble avsluttet i går med norsk seier til Tor og Fredrik Helness i Marit Sveaas International Bridge Tournament går vi inn i en litt roligere bridgeuke her hjemme. Da passer det jo perfekt at vi i dag får sjansen til å følge de norske juniorguttas jakt på VM-suksess spill for spill på BBO.

Følg med! Heia Norge!

World Bridge Federation (WBF) produserer daglig bulletiner fra mesterskapet. Her er det mye interessant lesestoff for de av oss som rett og slett ikke får nok bridge.

Det går mot sluttspill

Grunnspillet i Ungdoms-VM nærmer seg slutten og det skal snart avgjøres hvem som går videre til sluttspillet.

I jenteklassen er det kun to kamper igjen i dag. Det norske laget har gjort det bra så langt og ligger foreløpig på syvendeplass. Nederland og Kina er i en klasse for seg, mens det er jevnt mellom lagene som ligger på plassene tre til syv. De åtte beste lagene går videre til sluttspillet og Norge ser ut til å ha en betryggende avstand ned til lag nummer ni. 

Tabellen ser slik ut før de to siste kampene. Norge har oversitt i dagens første kamp før de avslutter mot USA.

Running scores (midlertidig feil med lenken)

Se komplett oversikt over Norges resultater.

I U26-klassen gjenstår det fortsatt seks kamper. Norge henger godt med og innehar foreløpig femteplassen. Det er god margin ned til lag nummer ni. Mandag blir en viktig dag for våre håp. Da skal de møte Australia, Argentina og Frankrike, som  alle kommer jagende bakfra i kampen om sluttspillsplass. Tre av kampene vises direkte på BBO.

Tabellen ser slik ut før de siste seks kampene.

Running scores

Se komplett oversikt over Norges resultater

Sluttspillet starter med kvartfinaler onsdag for begge klassene.

Det konkurreres også i klassene U21 og U16, men Norge er dessverre ikke kvalifisert denne gang.

God start i Ungdoms-VM

Begge de norske lagene har fått en god start på Ungdoms-VM i Italia.

U26-laget leder knepent foran USA etter de fem første kampene.

Kaptein Lars Eide sendte i går følgende oppdatering etter de fire første kampene:
" Vi er nå ferdig med første dag her i Italia. Der er veldig varmt, men det er ok i spillelokalet  og vi har aircondition på vårt koselige lille Hotell Elite. God mat og god service å få her.
Vi har reist hit med ambisjoner om å nå langt, og foreløpig ser det bra ut til tross for noe sand i maskineriet i dag. I morgen fredag venter 3 kamper som ser lette ut på papiret, men vi tar ikke lett på det av den grunn. Er vi blant de 8 beste på tirsdag ved spilleslutt går VM over i cupspill og da kan alt skje. Jeg håper og tror det skal være verdt å følge oss i dagene som kommer."

Jentelaget ligger på en finfin andreplass etter tre kamper.

Kaptein Sven-Olai Høyland forteller at jentene har hatt oppkjøring med mye mengdetrening, først på juniorleiren og deretter på Norsk Bridgefestival i Fredrikstad. Lagets målsetning er sluttspill. Da må de ha minst fem lag bak seg. Foreløpig ser det bra ut. Vi håper den gode trenden fortsetter!

Running scores U26

Running scores Jenter