Ungdoms-EM i gang i Polen

 Ungdoms-EM spilles i den polske byen Wroclaw i perioden 7. til 12.juli. Norge deltar med lag i klassene U26 Open, U21, U26 Women og U16. De to førstnevnte klassene startet spillinga søndag 7.juli, mens de to sistnevnte kommer i gang tirsdag 9.juli.

Norges U21-lag fikk en fin start og ligger på tredjeplass etter første dag, mens vårt U26-lag fikk en tyngre start ogforeløpig ligger lengre ned på tabellen. Heldigvis er det lenge igjen!

Mandag har U21-laget oversitt i første runde, og spiller dermed kun én kamp. Det er mot England klokka 13:30.

U26-laget møter Belgia til BBO-overført kamp klokka 10:00. Deretter har de oversitt i midtkampen før de møter Finland klokka 16:15.

John Hallvard Skoglund har sitt første mesterskap som lanslagskaptein for Norges U21-lag etter å ha overtatt etter Lars Eide. John Hallvard har skrevet en rapport fra første spilledag hvor det norske laget fikk en bra åpning på mesterskapet som du kan lesse under.

Rapport fra dag 1, av U21-kaptein John Hallvard Skoglund

Her er noen andre relevante lenker:

Suveren EM-seier til Norge i åpen klasse

I den siste kampen i EM for lag ble Finland slått 29-6 (15.56-4.44 VP) i åpen klasse, og da hjelp det ikke for de regjerende verdensmestrene fra Sveits at de knuste Hellas 71-15 og scoret 18.77 VP. Norge var litt over 10 VP foran Sveits til slutt, med Italia på 3.plass. Laget scoret 13.7 VP i snitt på de 29 kampene, og tapte bare 6 kamper - alle forholdsvis knepent.

 

Einar Asbjørn Brennes stalltips var at laget ville ende opp på 295 poeng og at det skulle holde til EM-gull. De endte til slutt på 297.08, og det holdt med en margin på 10.29 poeng. Mer nøyaktig tips enn dette kan vi ikke forlange

VAR-drama i dameklassen

Da siste kort var lagt i kampen mellom Norge og Frankrike i dameklassen trodde alle at gullmedaljene glapp for Norge med 2 IMPs margin. Vi kunne tåle å tape denne kampen med 20 IMP, og med to spill igjen så det lyst ut, siden Frankrike ledet med 6 IMP og de to siste spillene så ganske flate ut. Men nervøse avgjørelser ved begge bord ga Frankrike 5 + 11 IMP og seier i mesterskapet.

Trodde alle. Men på spill 5 hadde dommerne blitt tilkalt:

I åpent rom åpnet Gunn Tove Vist med 3♣ i 2.hånd, og Torild Heskje hoppet til 5♣. Syd kunne ta for sine to Ess, men det var alt. Norge +400.

I lukket rom gikk meldingene:

På Nords side av skjermen ble doblingen av 1♠ forklart som enten støttedobling eller en veldig sterk hånd. Når Vest hoppet til 3NT, mente Øst at dette skulle vise 18-19 - muligens ubalansert - med 3-korts .

Ann Karin Fuglestad spilte ut ♠10 til Esset. Neste spar stakk Vest med Damen og Nord med Kongen, og på ♠9 la Syd sin midterste gjenværende spar som "nøytral" fargepreferanse. Hun har riktignok hjerter Ess, men hvis Vest har noe slikt som

♠D852

knx

EKDknx

♣EK

er riktig motspill å la Vest spille hjerteren selv. Hun ville derfor ikke forlange hjerter fra makker med ♠7.

Fra Nords synspunkt så det ut som om makker måtte ha singel hjerter, og i så fall måtte Vest ha 4351 eller 4342. Uansett måtte det være helt safe å fri seg i kløver, siden Vest umulig kunne ha mer enn to stikk i den fargen.

Nå forlangte Vest 10 stikk, noe som ga 1 IMP til Frankrike. Turneringslederen ble tilkalt og det var ingen uenighet om hva som hadde skjedd, så han vurderte det slik at med riktig forklaring ville Nord hatt rundt 50% sjanse til å finne hjerter Dame tilbake, noe som ville ha gitt 1 bet og 10 IMP til Norge. Spillet ble derfor justert til 5 IMP den rette veien.

Frankrike prøvde å appellere, men fikk ikke medhold. Så resultatet av kampen ble 35-19 til Frankrike, noe som var 4 IMP for lite for dem. Sammenlagt ble restultatet:

14.6 VP i snitt holder normalt i massevis til å vinne EM, men det var altså ikke nok for Frankrike denne gangen.

 

Åpen-laget er nesten i mål!

På EMs nest siste dag startet Norge med to knepne tap mot Nederland (30-38) og Portugal (9-18). Plutselig var Sveits bare 0.1 VP bak. Men i siste kamp ble det nesten full pott mot Spania, og da Sveits gikk på et overraskende tap mot Belgia er Norge nå 14 VP foran Sveits. Det vil si at vi tåler å tape med 17 IMP mot Finnland i den siste kampen selv om Sveits skulle få full pott mot Hellas.

Einars stalltips for 3.juli: 15 VP - mot Finland

Norge ligger nå ifølge Einar: 2 foran skjema til EM-gull.

 

Damelaget hadde sin beste dag i mesterskapet i dag, med 45-29 mot Ungarn, 34-4 mot Estland og 63-17 mot Israel. De har hele 14.9 VP i snitt på de 19 første kampene, og ville under normale omstendigheter ha vunnet allerede. Men Frankrike er ikke mer enn 8 VP bak, og disse to lagene møtes i siste kamp i morgen. Damelaget har to kamper igjen, og spiller mot Belgia i første kamp, mens Frankrike da skal opp mot England, som ligger på 3.plass over 40 poeng bak Norge. Sølvmedaljene er allerede sikret, og laget har ingenting å tape i innspurten. Begge Norges kamper går på BBO i morgen, med start kl.9. Kampen mot Frankrike starter 11.45.

 

Veteranene hadde et hardt program i dag, men bet godt fra seg mot Sverige (26-14) i den første kampen. Men så ble det tap 26-41 mot Nederland og 13-40 mot Polen, og dermed har nok VM-toget gått. De ligger riktignok på 9.plass, men det er hele 18 poeng opp til England og Østerrike på plassene foran, med bare en kamp igjen.


Mix-laget hadde 4 kamper i dag, og det ble to seire og to tap. Laget ligger på 19.plass med to kamper igjen, og håper å kunne avansere et par plasser på slutten, siden det er jevnt foran oss.

 

I går tapte damelaget knepent for England, men det ville ha sett mye verre ut uten dette spillet:

Med ruteråpning hos Vest er dette faktisk en ganske god slem. Gunn Tove Vist (Nord) og Torild Heskje (Syd) meldte:

4NT var RKCB og 5♣ viste ett Ess. 6 bekreftet at hjerterdamen var på plass, og benektet Konger. +480 og 10 IMP inn. Den slemmen var det ingen andre som fant i noen av klassene!

 

Norsk dominans i EM

Det norske laget i åpen klasse hadde en sterk dag i EM, med klare seiere mot Estland (44-18), Sverige (48-23) og Polen (52-37). Da Sveits overraskende tapte stort for Portugal og Italia tapte for Hellas tidligere på dagen, ligger Norge plutselig 17 VP foran Italia og 20 foran Sveits. På papiret har Norge det letteste programmet igjen av de tre lagene, så det bærer mot EM-gull for Norge for 3.gang på 16 år.

Einars stalltips for 3.juli: 40 VP - mot Nederland, Portugal og Spania

Norge ligger nå ifølge Einar: 4 foran skjema til EM-gull.

 

Damelaget hadde en hard dag, med kamper mot England (35-42), Danmark (24-23) og Hellas (43-17). Det betyr at de leder med 6 poeng på Frankrike, men Frankrike har igjen både England (3.plass) og Polen (4.plass). Norge og Frankrike møtes i siste runde til det som ser ut til å bli en ren finale. 

Veteranlaget tapte stort for både Italia (20-51) og Tyrkia (14-53), men slo Sveits (47-21). De ligger nå på den utsatte 8.plassen (det er som kjent 8 lag fra Europa som går til VM 2025), men nå må det et lite mirakel til hvis de skal klare seg. Det er veldig tett bak dem på tabellen, og i morgen møter de Sverige, Nederland og Polen, som okkuperer de tre medaljeplassene.

Mix-laget startet dagen med to fine seiere mot Sveits (43-17) og Portugal (38-19), men tapte så for Belgia (27-53). De ligger fremdeles på 19.plass og kan ikke komme blant de 8 beste selv om de vinner resten av kampene. 

I går tapte altså damelaget knepent for England, som ligger på 3.plass. Ta Fiona Browns plass som Øst for England og se om du kan finne beten i det første spillet i kampen:


 

4var overføring til spar. Du velger å starte med ruter Dame, og etter kort betenkning legger makker styrke med ruter 2 mens Nord følger med ruter 9. Hva gjør du nå?

 

 

En rask opptelling viser at makker har 5-7hp. Hun må opplagt ha ruter Konge, og i så fall har hun maksimalt et Ess ved siden av. Hvis det er ruteresset, har dere ingen sjanse. Syd må jo da ha seks sparstikk, minst tre kløverstikk og hjerter Konge.

Så makker må ha et svart Ess, men da kan hun ikke ha så mye som en knekt til. Fiona Brown så imidlertid en liten sjanse, nemlig at makker også har hjerter 10. Hun plasserte resolutt hjerter Dame på bordet, og det viste seg at det var det eneste kortet som kunne bete kontrakten:

 

 

Helen Erichsen kom etter hvert inn på kløver Ess og returnerte hjerter 10, og Nords knekt ble fisket opp. 1 bet og 10 IMP til England, da Vest spilte ut kløver 10 ved det andre bordet.

Det var pent motspill, men Nord burde ha tatt for ruter Ess i første stikk og spilt kløver. Da kan ikke Ø/V få mer enn ett stikk i hver av sidefargene.

Det ser fortsatt lyst ut

Det er tre dager igjen av EM, og fortsatt norsk ledelse i to av klassene. I åpen klasse startet Norge med en knapp seier mot Lettland på mandag (29-26) før det ble et litt overraskende tap for Skottland (38-47). Men så slo laget til med 50-0 mot Tyrkia, og overnatter igjen på toppen av tabellen, 4 VP foran Sveits og 10 foran Italia. Fra Italia er det 16 poeng ned til de andre lagene, så det ser ut til at det vil stå mellom disse tre lagene til slutt.

Einars stalltips for 2.juli: 35 VP - mot Estland, Sverige og Polen

Norge ligger nå ifølge Einar: 6 bak skjema til EM-gull.

 

Damelaget tok tre overbevisende seire mot Romania (49-15), Sveits (50-30) og Spania (56-24). Nå er det over 20 VP ned til Frankrike på 2.plass, men vi har et forholdsvis hardt program i dag, med kamper mot England (5.plass) og Danmark (8.plass) samt Hellas (13.plass). Frankrike har et vesentlig lettere program, men har noen vanskelige kamper igjen på slutten.

 

Veteranlaget har også fått opp dampen, og slo Færøyere (50-18) og Portugal (43-17) i dagens to første kamper. Imidlertid gikk vi på en smell (12-51) mot England, før det ble seier 39-21 mot Belgia i den utsatte kampen på kvelden. Dermed er laget på 6.plass, med 11 poengs margin til Sverige på 9.plass. Det er langt opp til Nederland som leder, og hovedmålet nå er å komme blant de 8 beste som får spille VM til neste år.

 

I Mix-klassen ble det tap for det suverene lederlaget fra Israel i dagens første kamp (15-61) før det ble to pene seiere mot Skottland (37-28) og Spania (56-18). I den siste kampen ble det tap mot Romania (9-25). Mix-laget ligger på 19.plass med 38 poeng opp til 8.plassen, så VM-toget har nok gått for denne gangen.