To norske EM-GULL!

Åpent Ungdoms-EM for par ble avsluttet i Opatija, Kroatia, søndag ettermiddag - og det med norsk braksuksess!

Marius Dalemark Austad (15) og Anders Brogeland (13) fra Flekkefjord gikk helt til topps i klassen U16, og kan dermed smykke seg med tittelen europamestere!

Marius og Anders kjempet i toppen det meste av turneringa. Mot slutten av dag to i kvalifiseringa hadde de en liten down-periode, og var nede på 13.plass. Dermed sto finaleplassen i fare i og med at det var 14 par som kvalifiserte seg for finalen. Guttene holdt heldigvis nervene under kontroll, og endte til slutt på en komfortabel 8.plass i kvalifiseringa.

Finalen startet forrykende for Marius og Anders, og de ledet med nesten 62 % score etter det første av to finalesett. I det andre settet byttet de på ledelsen med det danske brødreparet Aron og Daniel Tylvad. Mot slutten stakk imidlertid de norske guttene ifra, og seieren var i realiteten sikret før siste runde. Gratulerer!

I klassen Jenter U26 var det Agnethe Hansen Kjensli (20) og Sofie Græsholt Sjødal (16) fra Nesodden som var de norske håpene i finalen. De hadde en relativt klar ledelse til drøyt halvspilt finale, men mot slutten av siste sesjon knappet de polske paret krsftig innpå.

Etter en høydramatisk innspurt måtte det til slutt finregning til for å kåre vinnerne. På live-oppdateringa byttet de to parene plass på toppen av lista etter hvert som det kom inn resultater fra de andre bordene. Heldigvis kunne de norske jentene juble høyest til slutt. Etter en seiersmargin på drøyt ett poeng slo de kloa i gullmedaljene. Gratulerer!

Sofie tok dermed sin andre gullmedalje av to mulige i mesterskapet etter at hun gikk til topps i mix-klassen sammen med Christian Bakke tidligere i uka.

Et fantastisk mesterskap for Norge er dermed ved veis ende i Kroatia. Forhåpentligvis blir det mer å glede seg i Ungdoms-VM i Kina, som starter 9.august. Der stiller Norge lag i klassene U16, U21 og Jenter U26.

Christian Bakke og Marcus Scheie spilte seg til finalen i U26-klassen, men endte denne gang på 10.plass.

Resultater:
U16
Jenter U26
U26

For de som ikke kvalifiserte seg for finalespillet i de respektive klassene ble parturneringa President´s cup arrangert søndag. Der ble Thomas Tøsse og Maren Hansen Kjensli beste norske par på 47.plass (av 92). Resultater 

 
Glade gullmedaljører i Opatija: Fra venstre Marius D. Austad, Agnethe H. Kjensli, Anders Brogeland og Sofie G. Sjødal. (foto: Tonje Brogeland)

3 par videre til finaler

3 norske par gikk videre til finalene i de ulike klassene, som spilles i morgen.

Sofie og Agnethe vant kvalifiseringen for Jenter U26, og får dermed med seg en fin carry over til finalen i morgen. Ida og Maren ble nummer 24 (av 32), mens kun 14 går til finale.

I U16 endte Anders og Marius på en fin 8. plass. Også der går 14 par til finalen, og 14. plassen hadde hele 56.85%. Både Magnus - Thomas (22. plass) og Nicolai - Jørgen (25. plass) havnet over middels, men endte dessverre litt bak kvalikplassen. Likevel var det en god innsats av gutta, særlig av Nicolai og Jørgen som spiller sitt første internasjonale mesterskap.

I U26 vaket jeg og Marcus lenge rundt kvalikplassen, men endte til slutt på rett side av streken på en 22. plass, der 26 par går til finalen.

De som ikke kvalifiserte seg til en finale, skal i morgen spille President Cup.

Spillingen begynner 09.00 i morgen, og med en kort lunsjpause, slik at turneringen blir ferdig til VM-finalen i fotball sparkes i gang! Kampen skal vises på storskjerm i spillelokalet.

Det holdt ikke til finale denne gangen for Thomas og Magnus, men det kommer nye sjanser i President Cup i morgen. Begge spillerne er også en del av U16-laget som skal til Kina i august.

Noen spill fra mix-finalen

Det ble en fantastisk finale i JR EM mix par for meg og Sofie, som sikret Norges 2. EM-gull og 3. EM-medalje sommeren 2018! Vi ledet etter hver sesjon i finalen, men underveis i sesjonene var det noen andre par som var oppe og snuste på 1. plassen. Før de 3 siste spillene ledet vi med under 1 poeng, men en solid avslutning (95, 86, 73 %) sikret seieren med ca. 8,5 poengs margin!

 Det var ingen BBO-overføring, men her følger noen spill fra finalen. Først et spill der Sofie klinket til med et kjempeutspill:

Nederlenderne meldte seg ganske naturlig opp til 3nt, og Sofie spilte ut ruter 9!

Spillefører slapp ruteren til damen på hånden, og med få inntak i bordet, la han ned kløver knekt i stikk 2. Den stakk jeg med kongen og skiftet til hjerter knekt, til damen og kongen i øst. Nå fortsatte Sofie med ruter knekt, som sikret oss 3 ruterstikk for 1 beit.

Når det satt så fint for spillefører, måtte det ruter 9 (eller knekt) ut for å beite kontrakten. Over halvparten av bordene hadde vunnet 3NT, og en beit sikret oss ca. 73% på spillet.

 

Så bommet jeg spilleføringen fullstendig:

Etter at vest meldte inn 2 ruter i ugunstig sone, viste 2 spar fra Sofie en positiv hånd med 5 spar og 2NT fra meg 20-21 balanserte. Jeg valgte å passe 3NT med 3-korts spar, siden jeg trodde det kunne være like mange stikk i NT med min kløverfarge og dobbelhold i ruter.

Vest spilte ut hjerter dame til esset i øst, som skiftet til ruter 10.

Jeg har nå 11 toppstikk, og det 12. kan komme i kløver. Jeg regnte med vest hadde minst 10 røde kort for sin innmelding i ugunstig på lite verdier og dårlig farge, så jeg startet med to runder spar for å finne ut hvor mange spar han hadde. Han fulgte på den første, og kastet en ruter på den andre.

Vest har dermed sannsynligvis enten 1462 fordeling eller 1561 fordeling. Har vest singel kløver, kan jeg legge ned en honnør først for å se om enten kløver 10 eller knekt faller singel, men har han singel, er det dobbel så stor sjanse for at det er en liten singel. Har øst J10xx(x) i kløver må jeg ta dobbelkutten i kløver på direkten (mens jeg ennå har et sparinntak i bordet).

Jeg valgte derfor å seile kløver 8, men det ble veldig feil da det satt slik:

Vest stakk med kløver 10, og dermed ble det bare 11 stikk og en ren bunn!

12 stikk hadde gitt litt under middels, da det var noen få par i slem og noen som hadde fått 13 stikk i utgang. 

 

Vi gjorde det godt mot slutten av både sesjon 2 og sesjon 3. I nest siste runde i sesjon 2 fikk jeg utdelt følgende hånd:

 

Alle i sonen, og mtv. åpnet med 2NT (20-21) og det gikk to passer til meg.

Mange ville nok passet uten å tenke særlig over det, og det gjorde nok resten av salen også, men jeg har hørt om en regel som sier at 2NT alltid skal dobles i de situasjonene der. Det er riktignok sjeldent at jeg har gjort det, men nå kunne jeg knapt hatt en mer perfekt hånd for en dobling tenkte jeg, så da lå rødlappen på bordet.

Mth. tok ut i 3 ruter i sistehånd, og da fryktet jeg et lite øyeblikk at jeg hadde hjulpet motstanderne over i en bedre kontrakt, men da makker doblet 3 ruter, var jeg ganske fornøyd. Hele spillet:

Jeg startet med 3 hjerterstikk og skiftet liten kløver til Sofies ess, som siden måtte få 2 ruterstikk til for +500 og en ren topp!

 

Før siste runde i siste sesjon var det utrolig jevnt mellom 1. og 2. plass. Vi visste ikke resultatene (annet enn at vi hadde en liten ledelse etter sesjon 2), men vi hadde en mistanke om at det var jevnt, og Sofie kunne i etterkant fortelle at hun hadde over 95 i puls. Første spillet i siste runde:

Vest valgte heldigvis å melde 1sp fremfor å redoble, og de endte til slutt i 3nt, etter at øst hadde vist minst 54 i minor, og vest minst 4 spar og hjerterhold.

Jeg spilte ut ruter knekt til esset, og spillefører fortsatte med 3 høye rutere, der han hev 2 hjertere og makker 1 hjerter.

Så fulgte spar knekt, til damen og esset, før kløver knekt dro alle kløverhonnørene.

Sofie fortsatte med kløver 9 til bordets 10'er, før spillefører prøvde en spar til 9'en.

Jeg stakk med spar 10 og innkasserte ruterstikkene mine. Før den siste ruteren var posisjonen som følger:

På den siste ruteren kastet både syd og vest en spar. Sofie kunne etterpå innkassere et kløverstikk og hjerteress for 2 beit og +200.

Om syd ikke kaster sparen sin kan vi faktisk få 3 beit. Inne på kløver 8, må spillefører ned på singel spar ess for å holde hjerteren, og da kan syd spille vest inn i spar og få de 2 siste hjerterstikkene.

2 beit var likevel et kjempespill og ga 19 av 22 mp (ca. 86%). Det tsjekkiske paret på 2. plass hadde også et godt resultat med +800 i 1spar doblet.

Sistespillet var selvsagt et slemspill:

Jeg spilte ut kløver konge til stjeling i vest. Ruter til esset ble etterfulgt av spar til damen og kongen min. Jeg fortsatte med liten ruter i håp om at makker kunne ha startet med singel, men den gikk til damen og kongen. Da vest la ned spar ess, trodde jeg kontrakten stod, men da spillefører begynte å tenke og etterpå la ned hjerter ess, skjønte jeg at makker måtte ha et hjerterstikk. Det hadde hun og dermed ble det 1 beit!

Det var en deilig følelse å avslutte med at motparten gikk beit i slem, og da vi etterpå gikk ut for å sjekke resultatene, så vi at vi ledet, men at det tsjekkiske paret kunne ta oss igjen hvis de fikk et kjempespill til slutt. Deres resultat var selvsagt det siste som kom inn, men da de bare fikk 12 av 22 mp, kunne vi slippe jubelen løs! 

Pallen i mix par. Vår president, Kari-Anne Opsal, fikk æren av å dele ut gullmedaljene!

I dag har kvalifiseringen for U26, U26 jenter, U21 og U16/13 startet, og resultatene kan følges på mesterskapssiden her.

Sofie og Agnethe har fått en god start i jenteklassen, og ligger på en foreløpig 3. plass som beste norske.

Best av de norske i U16 er foreløpig Marius Austad og Anders Brogeland på en 4. plass.

Undertegnede og makker Marcus Scheie hadde derimot en tung sistesesjon i U26, og datt fra 14. til 35. plass, men avstanden er ikke stor opp til 26. plassen.

Kvalifiseringen spilles ferdig i morgen, og de 26 beste i U26 og 14 beste i Jenter U26 og U16 går videre til finalen søndag!

Mulighetene er absolutt til stede for flere EM-medaljer til Norge!

Klarer juniorene å følge opp EM-suksessen?

Norge hadde et fantastisk EM for nasjonslag, med gull i åpen klasse, bronse til damene og VM-billett til alle lag med veteranenes 6. plass! Denne uken er det juniorene sin tur til å prøve seg i EM, denne gangen for par. Turneringen spilles i vakre Opatija, som har arrangert flere mesterskap de siste årene, og som også er arrangørby for åpent EM neste år. Det kommer forhåpentligvis til å bli ekstra god stemning i år, siden Kroatia er videre til semifinalen i fotball VM, og både semifinalen og finalen/bronsefinalen spilles mens mesterskapet pågår.

Norge stiller med par i flere klasser. På onsdag starter mix par, der 24 par går videre til A-finale torsdag etter 48 spill i kvalifiseringen, mens resten går til B-finale. Norge stiller med 3 mixpar:

Agnethe Hansen Kjensli - Anders Brogeland

Christian Bakke - Sofie Græsholt Sjødal

Marius Dalemark Austad - Ida Maria Øberg

 

På fredag starter flere ulike klasser, der det spilles to dager med kvalifisering, etterfulgt av en finale på søndag.

I U16 er det 33 påmeldte par, deriblant 3 norske:

Thomas Tøsse - Magnus Sætre

Marius Dalemark Austad - Anders Brogeland

Jørgen Lindaas Nordby - Nicolai Heiberg-Evenstad

 

I jenter U26 er det 32 par inkludert 2 norske:

Agnethe Hansen Kjensli - Sofie Græsholt Sjødal

Maren Hansen Kjensli - Ida Marie Øberg

 

I tillegg stiller undertegnede sammen med Marcus Scheie i U26-klassen, der det foreløpig er 61 påmeldte par.

Vi får håpe på mer EM-suksess for Norge. Mer info finnes på mesterskapssiden her.