Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Det enkle er ofte det beste

Jentene er nå halvveis med sin semifinale mot Nederland.

Andresettet ble tøft sett med norske øyne og Nederland vant hele 63-21. Norge ligger dermed under 32-102 i kampen.

Det blir tøft for Norge å hente inn forspranget. Men uansett om det skulle bli tap har jentene gjort et godt mesterskap. Og glem ikke at de selv med tap har sjansen til å få med seg medalje hjem. Det fordrer at de vinner en eventuell bronsefinale i morgen.

I det følgende spillet fikk de som satt syd utspillsprøven mot den klassike kontrakten 3 grand.

Hva ville du spilt ut?

Thea Indrebø fikk utspillsprøven for det norske laget og valgte hjerter ni (toppen av ingenting) i et forsøk på å finne makker. Konge-knekt-liten kom opp i bordet. Spillefører la knekten og Sofie Sjødal vant stikket med dama. Hun fortsatte så med hjerter ess og enda en hjerter. Hun trodde at makker kunne sitte med firekorts hjerter. I så fall hadde hun sjansen til å sette opp det siste hjerterstikket for makker før spillefører kom inn.

Som vi vet hadde makker Thea bare tre hjerter, og det var spillefører som kunne smile over å få satt opp den trettende hjerteren, mens de norske jentene mistet tempo i motspillet.

Hele spillet så slik ut:

Inne på hjerter konge fortsatte spillefører med ruter til esset, kløver til dama og spar dame rundt. Deretter fulgte kløver ess og ny kløver. Da begge de svarte kongene satt riktig plassert og kløveren samtidig jevnt fordelt hadde spillefører ni enkle stikk (2+2+2+3) og kunne notere vunnet utgang.

På det andre bordet ble Katarina Ekren spillefører i samme kontrakt, men med et annet utspill. Her spilte syd ut en liten ruter til knekten og esset. Deretter fulgte kløver til dama, kløver ess og en ny kløver som nord vant med knekten. Da nord spilte ny ruter kunne ikke Katarina gjøre annet enn å prøve tieren. Syd stakk med dama og kunne sette opp et stikk til i farga. Inne på ruter ess spilte Katarina hjerter til knekten og nords dame. nord-syd kunne så forsyne seg med det godspilte ruterstikket og måtte få forsvarets femte stikk for hjerter ess.

Som vi ser ble det et helt annet tempo på motspillet med ruter ut. Da nederlenderne beitet utgangen kunne de notere ti IMP på spillet.

Jeg har sansen for at man i noen tilfeller kan forsøke å sette opp makkers hånd heller en sin egen. Hvis det for eksempel går 1 grand - 3 grand og du er rensket for honnørpoeng og sitter med seks små spar og dobbel hjerter, da kan det være betimelig å prøve å finne makker i hjerter. Du vet jo at makker sitter med inntakene, og med mindre hun har minst tre korts spar er det ingen framtid i å prøve å godspille din hånd.

I det aktuelle spillet fra semifinalen er det ikke riktig så ekstremt som i mitt eksempel. Likevel kan det være riktig å spille ut hjerter. Men jeg foretrekker selv å spille ut en ruter siden du har en honnør fjerde i farga. I tillegg har du et mulig inntak i kløver. Esset tredje i ruter hos makker kan på en god dag være nok til å sette opp tre stikk i farga. Mange andre ruterbeholdninger hos makker kan også være godt nok for å sette opp stikk for forsvaret i den farga.

I hjerter skal det imidlertid mye mer til for å lykkes. Man må treffe makker med både lengde og et par honnører for at det skal være riktig å starte med den farga. Om man ikke treffer makker i hjerter risikerer man å sette opp stikk for spillefører i stedet.

Derfor kan vi konkludere med at det enkle ofte er det beste. Å spille ut fra sin lengste og beste farge mot grand er (nesten) alltid et godt alternativ!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.