Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Jentene i slemsonen

Det norske jentelaget med Sofie Græsholt Sjødal, Thea Lucia Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Agnete Hansen Kjensli spiller i dag kvartfinale i Ungdoms-VM mot USA. Jentene har fått en god start på kampen og leder 76-63,5 etter to av fire sett.

Alle spillerne er under 20 år, men begynner allerede å bli ganske erfarne. Ser vi på resultatene fra de tre siste mesterskapene tyder det på at jentene stadig forbedrer seg. I VM for to år siden ble det tiendeplass, mens det i fjorårets EM i Tromsø ble femteplass. Dermed kvalifiserte laget seg direkte for årets verdensmesterskap i Italia. Der ble de nummer seks i grunnspillet og kvalifiserte seg for sluttspillet med god margin. Nå leder de altså med 12,5 IMP mot USA halvveis i kvartfinalen. La oss håpe på semifinaleplass. Det ville vært fantastisk! Da får jentene spille tre dager til og har to sjanser til å sikre medalje.

Mens vi venter på avgjørelsen i kvartfinalen skal vi tillate oss å minre over to slemspill fra grunnspillet med de norske jentene i hovedrollene.

Det første spillet er hentet fra jentenes første kamp da motstanderen var Taiwan. Sofie Græsholt Sjødal meldte seg opp i storeslem i hjerter etter meldingsforløpet du ser under.

Som vi ser er det ikke mer enn tolv toppstikk i kontrakten, men Sofie har gitt en begrunnelse for hvorfor hun valgte å satse på storeslem:
"Når jeg får 6 kløver ser jeg at jeg trenger enten ruter dame, kløver dame eller spar konge. Hvis makker ikke har noen av disse kortene er det en tilleggssjanse at spar konge sitter i kutt. Jeg tenkte at det var en god sjanse for at kun kunne ha et av de nevnte kortene fordi hun kan ha helt opp til 14 hp og foreløpig har hun kun vist fram 11.

Som dere ser hadde ikke Thea noen av de nevnte kortene og sparkutten gikk heller ikke. Likevel fikk Sofie hjem slemmen etter at øst spilte ut ruter dame. Nå kunne hun kutte opp knekten ved å spille ruter til tieren etter at trumfen var tatt ut. Deretter kunne hun kaste tre spar på ess-konge i kløver og ruter ess. 

Moralen får være at trumf ut mot storeslem er en veldig god regel. Argumentet er at man ikke skal gi spillefører favør i noen farge. Når motparten har meldt storeslem har de som oftest kontroll på trumfen. La spillefører få jobbe med sidefargene selv. Gi ikke ved dørene!

Med åpne kort står kontrakten selv uten ruter ut fordi øst blir skvist i spar og ruter. Hun må gå ned på singel spar konge for å holde ruteren gardert. I praksis spiller man vel heller på finessen i spar og går beit.

Når det er sagt synes jeg det var en fin sats av Sofie. Hun kunne telle tolv sikre stikk og så flere muligheter for det trettende stikket. Det hender seg at man får belønning for å være offensiv. Denne gang ble det 13 IMP inn etter at motparten stoppet i lilleslem på det andre bordet.


Sofie vant storeslem allerede i VMs åpningskamp.

Det neste spillet er hentet fra jentenes åttende runde da Norge møtte Australia. Thea Lucia Indrebø ble spillefører i 6 spar etter følgende meldingsforløp.

Merk Thea Lucias  valg om å spørre etter ess med ruter som trumf. Her forteller Thea hvordan hun tenkte:
"Grunnen til at jeg meldte 4kl og satte ruter som trumf var fordi jeg var interessert i å vite om Sofie hadde ruter kongen når jeg spurte i 4NT i tilfelle det sto 7sp."

Da Thea fant ut at enten kløveresset eller ruterkongen manglet gikk hun ned i 6 spar. Jeg vil berømme det kreative valget om å spørre etter ess med ruter som trumf selv om det kunne stått storeslem selv uten ruter konge hos makker. Om makker har for eksempel ess-konge i kløver og hjerter konge eller kløver ess og konge-dame i hjerter står det 13 stikk. Likevel er det viktig å ha evnen til å tenke "utenfor boksen" når man spiller bridge.

Thea fikk kløver ut mot 6 spar. Det var tolv toppstikk i kontrakten, men da Thea dro trumfen til bunns ble øst pølseskvist. Aktuelt kastet hun ruterholdet for å holde på kløveren. Da ble det et overstikk og 13 IMP til Norge etter at Australia stoppet i 5 ruter på det andre bordet.


Thea spurte med ruter som trumf, men ville heller spille lilleslem i spar.

Jeg vil takke Sofie og Thea Lucia for at de tok seg tid til å sende meg et par spill og ønsker lykke til videre i VM. Stå på, jenter! Vi heier på dere!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.