Jentene til VM-semi!

Det norske jentelaget er klare for en gledelig semifinale i Ungdoms-VM etter at de slo USA i dagens kvartfinale. Kvartfinalen gikk over 56 spill fordelt på fire sett. Gratulerer til Sofie Græsholt Sjødal, Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge, Agnete Hansen Kjensli, kaptein Sven-Olai Høyland og coach Elisabeth Græsholt Sjødal.

USA hadde en carryover på 3,5 IMP etter å ha slått Norge knepent i grunnspillet. Norge tok imidlertid initiativet fra start og vant første sett med en margin på 28 IMP. USA kom tilbake i andresettet og sanket 12 IMP mer enn Norge. Tredjesettet ble vunnet av Norge med 21 IMP. Dermed ledet Norge 125-91,5 og hadde med det et godt utgangspunkt før siste og avgjørende sett.

Imidlertid scoret USA hele 27 IMP i løpet av de fem første spillene i siste sett uten at Norge fikk noen. Hele forspranget var i ferd med å bli spist opp og vi som fulgte jentene på BBO begynte så smått å bli nervøse. Heldigvis ble det 24 IMP til Norge i løpet av de tre neste spillene. Norge ledet igjen med drøyt 30 IMP og vi kunne senke skuldrene før den siste innspurten.

Da alle spillene i kvartfinalen var sammenlignet kunne de norske jentene slippe jubelen løs etter seier med sifrene 164-123,5. En imponerende prestasjon av det unge laget som nå er klare for semifinale mot Nederland i morgen. De er nå sikret spil i minst to dager til. Uansett hvordan det går i semifinalen får de spille om medalje på fredag, enten i finalen eller bronsefinalen.

Kaptein Sven-Olai Høyland er godt fornøyd med jentenes innsats så langt. Lagets primære målsetning var å kvalifisere seg for sluttspill. Det klarte de med glans, og nå er de altså sikret å bli blant de fire beste i årets verdensmesterskap.

- Da vi fikk USA i kvartfinalen mente vi at sjansene våre var gode for å nå semifinalen. Jentene har spilt opp mot sitt beste. Jeg er uansett godt fornøyd med resultatet selv om vi skulle tape både semifinale og bronsefinale. Nederland er relativt klare favoritter i seminfinalen. For å slå dem, må vi nok heve oss et hakk til. Vi skal i alle fallgjøre så godt vi kan. Om det blir tap, føler jeg at en bronsefinale vil være helt åpen, enten motstanderen blir Australia eller Indonesia, forteller Sven-Olai.

Vi håper jentene får en god natts søvn og klarer å nullstille til morgendagens bataljer. Lykke til, jenter!

Det er ikke avklart hvilke kamper som vises på BBO i morgen, men det er muligheter for at vi får se Norge. Også semifinalene går over 56 spill fordelt på fire sett. Settene starter henholdsvis 10:00, 13:30, 15:50 og 18:10. Følg med!

Resultater kvartfinaler Jenter

Norge U26 utslått av Sverige

Det norske U26-laget ble i dag dessverre slått ut av Sverige i kvartfinalen i Ungdoms-VM. De regjerende verdensmestrene spilte relativt jevnt med svenskene i de to første settene. I det tredje settet var svenskene suverene og vant hele 71-20. Dermed gikk broderfolket inn i siste og avgjørende sett med en så stor ledelse at det var svært urealistisk at Norge skulle ta igjen forspranget. Til slutt endte kampen med overlegen seier til Sverige med sifrene 107-187,5.

Norge hadde hele tida god kontroll på en plass i sluttspillet, men for en som fulgte mesterskapet fra avstand kunne det virke som de norske spillerne aldri fikk ut sitt maksimale potensial i mesterskapet. Laget endte på femteplass i grunnspillet, kun et poeng fra tredjeplassen, som ville gitt betraktelig lettere motstand i kvartfinalen. Det var nok mange steder å hente det ene poenget som skilte laget fra en plassering innenfor topp tre. Likevel er det jo slik at man må slå også de beste dersom man vil til topps.

I forrige VM viste Norge evnen til å heve seg de nødvendige hakkene mot sterkere motstand i sluttspillet. Denne gang ble svenskene rett og slett for sterke og tok en fortjent seier som gjør at de kan se fram mot semifinale mot Polen i morgen. I den andre semifinalen møtes Kina og Nederland.

Norges U26-lag går i morgen over i Board-a-match-turneringa sammen med resten av de utslåtte lagene. Heldigvis gikk det norske jentelaget videre fra sin kvartfinale. Det er godt å vite at Norge er representert når semifinalene tar til torsdag morgen klokka 10.

U26-lagets kaptein Lars Erik Eide melder at både spillerne og lagledelsen er skuffet over å bli utslått, men at de tar nederlaget med fatning:
"Herfra gleder vi oss over jentene. Selv var vi ikke bedre i dag og da hjelper det lite å sutre. Det blir BAM på oss nå. Vi har ingenting å klage på og må derfor erkjenne at vi ikke holdt mål denne gang.  Det er lett å si at vi kunne unngått dette ved bedre plassering innledningsvis, men det er ingen trøst i det. Gutta tar tapet med fatning og vet selv at det var en del dårlige og uheldige vurderinger i dag som bidro til nederlaget."

Kongelig skift

I andre sett av Norges kvartfinale mot Sverige i U26-klassen dukket følgende spill opp.

Christian Bakke spilte ut spar 3 (fjerde høyeste) til makkers knekt og spilleførers ess. Deretter fortsatte spillefører med spar til finesse med tieren. I stikk tre spilte han ruter til knekten og Bakke kom inn på kongen.

Ser du noen beitevariant nå?

Spillefører har vist en sterk semibalansert hånd med langfarge i ruter.

Om spillefører har kløver ess og sekskorts ruter haster det. Så fort han kommer inn kan han forsyne seg med ni stikk (3+0+5+1).

Christian Bakke fant den geniale fortsettelsen av hjerter konge som felte spilleførers single dame. Deretter kunne han ta for knekten før han fortsatte med hjerter gjennom bordet tier. Makker Harald Eide kunne ta beita på ess-ni i hjerter.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser er hjerter konge det eneste kortet som beiter kontrakten. Godt motspill av unge Bakke. Det bor mye bridge i den gutten!


Christian Bakke fant eneste skiften som beitet. Rett og slett glimrende!

Dessverre har det gått tungt for Norge i tredje sett. Sverige leder i skrivende stund settet hele 71-1 og kampen 138-57. Svenskene har spilt soilid og samtidig vært litt heldige på noen spill, mens de norske spillerne ikke har vært nøyaktige nok. Det er en dårlig kombinasjon for oss som følger mesterskapet med norske briller. Det skal nå mer enn et mirakel til for at Norge skal avansere til semifinalen.

Den gledelige nyheten er at de norske jentene leder sin kvartfinale mot USA med 40 IMP når 15 spill gjenstår. Stå på i siste sett!

Resultater kvartfinaler U26

Resultater kvartfinaler Jenter

La deg ikke lure!

Norge U26 spiller i dag kvartfinale i Ungdoms-VM mot Sverige. Svenskene startet med en ledelse på 9,5 IMP takket være positiv carryover etter at de slo Norge i grunnspillet. De vant også det første av fire sett i kvartfinalen med ti IMP. Dermed ledet de med 19,5 IMP før det andre settet tok til. Fortsatt gjensto 42 spill og det var fortsatt muligheter for å få gutta våre videre til semifinale.

I det tredje spillet fra andre sett var det sving på gang. Men hvilken vei? Mens Harald Eide og Christian Bakke stoppet i 3 kløver med ti stikk i åpent rom, meldte svenskene litt hardere i lukket rom. Dermed skulle Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen få prøve seg på å spille motspill mot 3 grand.

Etter at Tor Eivind hadde vist 5-korts hjerter spilte Anders ut hjerter 2 (norsk fordeling). Den gikk til makkers konge og spilleførers ess. Deretter fortsatte Simon Hult med en liten spar mot bordet. Hva ville du tenkt om du satt i Anders stol nå?

Hele spillet så slik ut:

Da Anders la liten fikk spillefører det som han ville. Han klarte å lure til seg et sparstikk før han gikk på kløveren. Inne på spar dame i bordet spilte han kløver dame rundt til Anders konge. Med åpne kort kunne Anders nå lagt ned spar ess og felt spilleførers konge før han kunne ta to stikk til i farga og spille ruter til makkers ess for ei beit. Aktuelt spilte Anders mer hjerter inne på kløver konge. Da kunne spillefører forsyne seg med ni stikk (1+2+0+6).

Syv IMP ut i stedet for seks inn som det ville blitt dersom spillefører hadde gått to beit.

Hvordan skulle så Anders klart å gjøre riktig her?

Jeg tenker at det er noe som virker litt mystisk når spillefører går direkte på sparen. Innmeldinga 3 grand tyder på ei lang minorfarge. Hvorfor går ikke spillefører direkte på sin primærfarge? En mulig årsak kan være at han mangler et stikk og prøver å lure til seg et stikk før han går løs på sin egen farge. Man vet at spillefører sitter igjen med hjerter dame etter utspillet og at det er mulig å sette opp tre hjerterstikk til makker ved å stikke med sparess og spille hjerter. 

Det er selvfølgelig lettere for oss som sitter hjemme og ser alle kortene å få øye på denne løsninga, men det skal være mulig å komme på denne varianten også ved bordet om man lytter til meldingsforløpet og samtidig kjenner igjen posisjonen. Det er nemlig ikke helt uvanlig at spillefører forsøker å lure til seg et stikk i ei farge før han tenker å skifte fot og sette i gang med å godspille ei annen farge.

Jentene i slemsonen

Det norske jentelaget med Sofie Græsholt Sjødal, Thea Lucia Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Agnete Hansen Kjensli spiller i dag kvartfinale i Ungdoms-VM mot USA. Jentene har fått en god start på kampen og leder 76-63,5 etter to av fire sett.

Alle spillerne er under 20 år, men begynner allerede å bli ganske erfarne. Ser vi på resultatene fra de tre siste mesterskapene tyder det på at jentene stadig forbedrer seg. I VM for to år siden ble det tiendeplass, mens det i fjorårets EM i Tromsø ble femteplass. Dermed kvalifiserte laget seg direkte for årets verdensmesterskap i Italia. Der ble de nummer seks i grunnspillet og kvalifiserte seg for sluttspillet med god margin. Nå leder de altså med 12,5 IMP mot USA halvveis i kvartfinalen. La oss håpe på semifinaleplass. Det ville vært fantastisk! Da får jentene spille tre dager til og har to sjanser til å sikre medalje.

Mens vi venter på avgjørelsen i kvartfinalen skal vi tillate oss å minre over to slemspill fra grunnspillet med de norske jentene i hovedrollene.

Det første spillet er hentet fra jentenes første kamp da motstanderen var Taiwan. Sofie Græsholt Sjødal meldte seg opp i storeslem i hjerter etter meldingsforløpet du ser under.

Som vi ser er det ikke mer enn tolv toppstikk i kontrakten, men Sofie har gitt en begrunnelse for hvorfor hun valgte å satse på storeslem:
"Når jeg får 6 kløver ser jeg at jeg trenger enten ruter dame, kløver dame eller spar konge. Hvis makker ikke har noen av disse kortene er det en tilleggssjanse at spar konge sitter i kutt. Jeg tenkte at det var en god sjanse for at kun kunne ha et av de nevnte kortene fordi hun kan ha helt opp til 14 hp og foreløpig har hun kun vist fram 11.

Som dere ser hadde ikke Thea noen av de nevnte kortene og sparkutten gikk heller ikke. Likevel fikk Sofie hjem slemmen etter at øst spilte ut ruter dame. Nå kunne hun kutte opp knekten ved å spille ruter til tieren etter at trumfen var tatt ut. Deretter kunne hun kaste tre spar på ess-konge i kløver og ruter ess. 

Moralen får være at trumf ut mot storeslem er en veldig god regel. Argumentet er at man ikke skal gi spillefører favør i noen farge. Når motparten har meldt storeslem har de som oftest kontroll på trumfen. La spillefører få jobbe med sidefargene selv. Gi ikke ved dørene!

Med åpne kort står kontrakten selv uten ruter ut fordi øst blir skvist i spar og ruter. Hun må gå ned på singel spar konge for å holde ruteren gardert. I praksis spiller man vel heller på finessen i spar og går beit.

Når det er sagt synes jeg det var en fin sats av Sofie. Hun kunne telle tolv sikre stikk og så flere muligheter for det trettende stikket. Det hender seg at man får belønning for å være offensiv. Denne gang ble det 13 IMP inn etter at motparten stoppet i lilleslem på det andre bordet.


Sofie vant storeslem allerede i VMs åpningskamp.

Det neste spillet er hentet fra jentenes åttende runde da Norge møtte Australia. Thea Lucia Indrebø ble spillefører i 6 spar etter følgende meldingsforløp.

Merk Thea Lucias  valg om å spørre etter ess med ruter som trumf. Her forteller Thea hvordan hun tenkte:
"Grunnen til at jeg meldte 4kl og satte ruter som trumf var fordi jeg var interessert i å vite om Sofie hadde ruter kongen når jeg spurte i 4NT i tilfelle det sto 7sp."

Da Thea fant ut at enten kløveresset eller ruterkongen manglet gikk hun ned i 6 spar. Jeg vil berømme det kreative valget om å spørre etter ess med ruter som trumf selv om det kunne stått storeslem selv uten ruter konge hos makker. Om makker har for eksempel ess-konge i kløver og hjerter konge eller kløver ess og konge-dame i hjerter står det 13 stikk. Likevel er det viktig å ha evnen til å tenke "utenfor boksen" når man spiller bridge.

Thea fikk kløver ut mot 6 spar. Det var tolv toppstikk i kontrakten, men da Thea dro trumfen til bunns ble øst pølseskvist. Aktuelt kastet hun ruterholdet for å holde på kløveren. Da ble det et overstikk og 13 IMP til Norge etter at Australia stoppet i 5 ruter på det andre bordet.


Thea spurte med ruter som trumf, men ville heller spille lilleslem i spar.

Jeg vil takke Sofie og Thea Lucia for at de tok seg tid til å sende meg et par spill og ønsker lykke til videre i VM. Stå på, jenter! Vi heier på dere!

Norge på BBO

Kvartfinalene er nå i gang i Ungdoms-VM. I U26-klassen møter Norge Sverige, mens de norske jentene spiller mot USA. I de to første settene får vi se nabooppgjøret mellom Norge og Sverige direkte på BBO. I tredje sett vises jentenes kamp mot USA, mens det foreløpig ikke er bestemt om vi får se noen av de norske lagene i siste og avgjørende sett. Alt ligger til rette for en spennede dag!

Kvartfinaler U26

Følg Norge - Sverige: 1.sett (10:00) - 2.sett (13:30) - 3.sett (15:50) - 4.sett (18:10)

Kvartfinaler Jenter

Følg Norge - USA: 1.sett (10:00) - 2.sett (13:30) - 3.sett (15:50) - 4.sett (18:10)