Torsdagens resultater: Litt variabelt

Det ble en litt variabel dag i Ostende. Laget i åpen klasse kom best ut av det, men alle lagene henger godt med i kampen om både medaljer og VM-billet. Her følger dagens resultater:

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Skottland 17,17-2,83  (62-29)
Norge - Ukraina 18,97-1,03  (49-1)
Norge - Belgia 5,82-14,18  (14-30)

 

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - England 5,82-14,18  (29-45)
Norge - Portugal 15,19-4,81  (37-16)
Norge - Finland 13,28-6,72  (33-21)
Norge - Belgia 8,24-11,76  (33-39)

 

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - England 13,04-6,96  (33-22)
Norge - Nederland 3,58-16,42  (10-38)
Norge - Frankrike 1,67-18,33  (16-58)

Vi følger jentene på BBO

I dameklassen er det fire kamper i dag. Det innebærer at det kun er damene som er i aksjon i kampene som starter klokka 18.40. Norge møter vertsnasjonen Belgia, og oppgjøret kan følges direkte på BBO. I tillegg kommer jeg til å legge ut noen av spillene fra kampen under her.


Her gjør Gunn Tove og Torild de siste forberedelsene før oppgjøret mot Belgia. Ved det andre bordet spiller Marianne og Ann Karin for Norge.

Allerede i spill 2 fikk nord-syd utdelt riktig gode kort:

Etter at Marianne i syd viste en 22-24-grand, hoppet Ann Karin rett og slett til 6 grand. Ved det andre bordet var kontrakten den samme etter et lignende meldingsforløp. Med ruteren 3-3 er kontrakten hjemme dersom sparen sitter 3-3 eller kløverfinessen går. Med den aktuelle sitsen var det rett og slett ikke mulig å vinne slem.

I neste spill var det sving på gang da Gunn Tove og Torild stoppet i 3 kløver, mens belgierne meldte 3 grand:

Marianne spilte ut spar 5, som gikk til kongen hos Ann Karin i nord. Nå måtte hun spille en majorfarge tilbake for å beite kontrakten. Med ruter tilbake får spillefører sitt åttende stikk for ruter konge, mens sparfinessen fikser det niende. Med kløverretur vil syd få det tungt når hun skal kaste fire kort på kløverstikkene. Hun har ikke råd til å kaste en eneste spar, og blir dermed tvunget til å kaste minst to ruter. Da har ikke forsvaret forbindelse til å få tak i mer enn to ruterstikk - østs nier blir plutselig virksom. Med spar tilbake brytes forbindelsen til bordet, og spillefører har ikke mer enn åtte stikk.

Aktuelt skiftet Ann Karin kløver 8. Spillefører stakk på hånda. I neste stikk fulgte en hjerter. Nå hadde Marianne sjansen til å beite kontrakten ved å gå opp på hjerter ess og skifte ruter. Da Marianne la liten, fikk spillefører takk i ett hjerterstikk, seks kløverstikk og tok sparfinessen for det niende. Dermed vunnet soneutgang og 10 IMP til Belgia. Om det hadde blitt beit ville Norge fått 6 IMP (eller 8 IMP for to beit).

I neste spill hadde utgang i spar gode sjanser på 5-2-tilpasning:

Meldingsforløpet gikk identisk ved begge bord til sluttkontrakten 3 spar. Selv om syd har vist 10-11 hp med 2 grand, synes jeg at det bør meldes 4 spar over 3 hjerter. Nord viser minst 5-5 i majorfargene med 3 hjerter. Da er syds to majorkonger meget verdifulle. Om nord har poengene i sine farger, vil det være godt spill for utgang selv med minimum i nord. Med spill sits ble det elleve stikk ved begge bord, og dermed buttspill.

Neste spill ga en sekser til Belgia etter at Torild gikk beit i 3 spar, mens belgierne fikk ti stikk i 2 spar. Dermed lå Norge under 1-16 etter de første fem spillene.

Heldigvis kom det et gladspill like etterpå:

I dette spillet er det tilsynelatende to hjertertapere, en rutertaper og en kløvertaper. Da belgierne ikke fant beste motspill, gikk kontrakten hjem. Ved det andre bordet stoppet Belgia i 3 hjerter, og endte faktisk opp med å gå beit. Dermed en etterlengtet 12-IMPer til Norge!

I neste spill fikk vi se et klassisk eksempel på at lilleslem i minor av og til kan være en bedre kontrakt enn 3 grand:

 Belgierne kom først i 3 grand i lukket rom. Torild og Gunn Tove forsynte seg raskt med fem kløverstikk, og dermed ei beit. Nå håpet vi at Marianne og Ann Karin skulle unngå å havne i samme kontrakt, men dessverre endte meldingene med 3 grand også i åpent rom. Scoren 100 til øst-vest ga buttspill i kampen.

Som vi ser er 6 ruter en meget god kontrakt, som i praksis står så lenge trumfen løser seg uten taper.

Det ble dessverre et par dårlige spill til for Norge. Med fire spill igjen ledet Belgia med 20 IMP.

På spill 13 kom det endelig et gladspill for oss med norske briller:

Etter Ekrens-åpning (under åpning med begge major) fra Ann Karin i nord, havnet belgierne til slutt i 3 grand. Etter hjerter til esset og ny hjerter, hadde forsvaret satt opp to ekstra stikk i hjerter, og hadde i tillegg to toppstikk i ruter. Inne på hjerter konge, innkasserte spillefører sine syv toppstikk i de svarte fargene, før Marianne og Ann Karin måtte få de fire siste stikkene.

Ved det andre bordet fikk Torild hjem 3 grand etter at belgierne bommet motspillet. Dermed 12 IMP til Norge, og en viktig redusering før de tre siste spillene!

På tredje siste spill ble det en firer inn for Norge. Dermed var stillinga 29-32 før de to siste spillene.

På nest siste spill ble det delkontraktssving ut, og 10 IMPs ledelse til Belgia før siste spill.

På siste spill ble det en liten sving inn til Norge:

Torild og Gunn Tove hentet ei beit i 2 spar, mens Marianne fikk hjem kontrakten. Dermed 4 IMP til Norge på siste spill.

På VP-skalaen er det relativt stor sving ved liten differanse. Dermed ble disse 4 IMPene verdt mer enn ett vinnerpoeng.

Kampen endte til slutt med 33-39-tap for Norge, som dermed får med seg 8,24 VP fra dagens siste kamp. Laget ligger fortsatt på tredjeplass idet to spilledager og seks kamper gjenstår.

Katastrofekamp for veteranene på BBO

Både det åpne laget og veteranlaget spiller på BBO i deres siste kamp for dagen. Det åpne laget møter Belgia, mens veteranene møter lederne Frankrike.

Det ble en dårlig start for de norske lagene. Både Belgia og Frankrike åpnet i 2NT på vest sin hånd, og kom dermed i 3NT. Begge de norske spilte ut spar konge/dame, og dermed kunne spillefører spille ny spar mot knekten for det 9. stikket i 3NT, nå som kløveren ga 4 stikk. Begge de norske lagene stopper i delkontrakt og taper 6/7 IMP på første spill.

På spill 2 melder Frankrike en utgang de norske seniorene ikke melder, og dermed 12 IMP til Frankrike. I åpen klasse er 620 buttspill.

På spill 3 ble det nok et dårlig spill for Norge:

 

I seniorkampen kommer begge ØV-parene i 5 ruter. Norge fikk kontrakten i øst, og der spilte syd ut spar ess, og skiftet til kløver. Motspillet fikk satt opp et kløverstikk, og måtte siden få et hjerterstikk for 1 beit.

Ved det andre bordet ble kontrakten spilt av vest. Nord spilte ut spar 5 til syds ess. Nå burde Tolle ha skiftet kløver, da han vet at spillefører har 5 korts hjerter, men da han fortsatte i spar, kunne spillefører sette opp hjerterfargen for avkast til 2 kløvere. Dermed ble det hjemgang og 29-0 til de franske seniorene.

I Belgia-kampen ble begge sydspillerne doblet i 4 spar. Belgia finner kløver knekt for 1 beit, mens Norge bommer for 2 beit og 5 IMP til Belgia som leder 11-0 etter tre spill!

Nok en katastrofe for veteranene på spill 6 - buttspill i åpen klasse:

Meldingsforløpet gikk nesten likt ved andre bordet, og 500 i 7 ruter er butt. 7 spar/NT står slik det sitter, mens 7 hjerter kan beites med spar ut fra nord til stjeling i syd.

Meldingsforløpet gikk likt for veteranene der Norge satt ØV, mens på andre bordet valgte Tolle å doble 5 hjerter på syd sine kort etter samme innledning.

Han ville kanskje ha spar ut til stjeling, ruter til esset og nok en spar til stjeling. Sitter det ikke slik, står det kanskje 6 hjerter andre veien, slik at doblingen holder de unna slem. Denne gangen ble det veldig dyrt med 1050 mot 500 i 7 ruter, og 11 nye IMP til Frankrike. 

Det ser dessverre ut til å bli en tung kamp for veteranlaget vårt,.

 

Det åpne laget fikk en slemsving ut på spill 9:

Allan og Terje kom i 6 spar i syd. Vest spilte ut ruter 4 til knekten, damen og esset. Spillefører har nå en hjertertaper, og må klare seg uten kløvertaper.

Terje fortsatte med ess, konge kløver og nok en kløver. Vest stjal med spar 6, og Terje måtte stjele over med kongen. Spar til esset og ny kløver, men da kunne vest trumfe med spar knekt og innkassere beiten med hjerter ess!

11 IMP til Belgia. En beit i 6 spar var butt i den norske damekampen, mens 450 var butt hos veteranene.

Det åpne laget taper til slutt 14-30 mot Belgia, og detter ned til 3. plass. I morgen venter Danmark, Østerrike og Frankrike.

Veteranene gikk på sin andre strake smell med 16-58 tap mot Frankrike. De henger fortsatt godt med i medaljekampen, men avstanden ned til 9. er mindre og gullsjansene er nok borte. Det er ingen grunn til å henge med hodet etter to tap, og i morgen venter Sverige, Østerrike og Portugal.

Damene vinner sin kamp mot Finland 33-21, og skal spille enda en kamp i dag - mot Belgia på BBO. Vi får håpe deres BBO-kamp går bedre enn de andre norske BBO-kampene har gjort i dag! 

Pass - en god sperremelding

Norges veteranlag hadde dessverre en dårlig kamp mot Nederland, der nederlenderne var både gode og heldige. På spill 30 tapte Norge 9 IMP etter at brødrene Mæsel var i 5 ruter doblet med -300, mens nederlenderne fikk spille 2 ruter på andre bordet:

Som man kan se av alle kortene, har nord-syd 11 stikk i spar, slik at 5 ruter er en god stamp. Derfor ser det veldig merkelig at Tor og Peter lar de få spille 2 ruter på andre bordet, men det ligger ofte en forklaring bak.

Personlig hadde jeg valgt å starte meldingsforløpet med en sperremelding i ruter utenfor sonen på øst sin hånd i 1. hånd. Jeg ville nok åpnet 4 ruter, noen ville strukket seg til 5 ruter, mens andre hadde åpnet med 1 ruter.

Nederlenderen valgte derimot å åpne med pass!

Peter åpnet med 1NT (15-17) og vest meldte inn 2 ruter som viste en majorfarge. Nord ville avvente og se hvilken majorfarge vest hadde, men da gikk det pass rundt!

Hadde nord meldt 2sp, hadde øst-vest kanskje presset de opp i 4sp, men med så mye i hjerter var det en mulighet for at vest hadde sparfarge. Denne gangen fikk han ikke sjansen til å komme igjen, og Peter kunne vel ikke si noe annet enn pass med bare 15 poeng og 4 rutere. Dermed ble nord-syd "sperret" ut av øst sine passer, som fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter for 9 IMP.

Live fra midtkampen

Vi følger dagens andre kamp fra klokka 12.40. Det er ingen norske lag på BBO, men jeg kommer til å legge ut noen spill her etter hvert som resultatene tikker inn.

I åpen klasse møter Norge Ukraina (30.plass), i dameklassen er Portugal (13.plass) motstander, mens veteranene møter Nederland (14.plass).


Espen (til venstre) og Boye er her akkurat i gang med første spill mot Ukraina.

Allerede i kampens første spill fantes det potensial for sving:

3 grand var en populær kontrakt på dette spillet. Selv om du skulle få spar ut, er du fortsatt i live etter at motparten har innkassert alle sparstikkene i og med at farga er fordelt 4-4. For å vinne kontrakten må du imidlertid ta kløverfinessen. Det er normalt å toppslå farga med ni kort til sammen og ess-konge i spissen, men her er det et sannsynlig scenario at syd har vært inne med ei opplysende dobling over 1 kløver, og det kan i så fall sette spillefører på sporet av den vinnende spilleføringa.

I åpen klasse fikk Terje hjem 3 grnad på vests hånd, mens ukrainerne gikk beit. Dermed 10 IMP til Norge. I dameklassen fikk begge bord hjem 3 grand i Norges kamp, mens det ble beit ved begge bord i veteranenes kamp. Der var Norge i 3 grand, mens nederlenderne var i 5 kløver. Begge kontraktene gikk ei beit.

På spill 20 var det mange som ble tatt i sparkontrakt øst-vest:

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord spilte 2 spar doblet med tre beit for 800 ut. For damene ble det også buttspill, men her etter at syd gikk ei beit i 4 hjerter ved begge bord. i 4 hjerter kan vest få ei ruterstjeling, mens øst får for trumfesset og ess-dame i kløver. I veteranklassen hadde Norge en tier inn på tross av at Nederland fikk hjem 4 hjerter. Peter og Tor hadde nemlig 1100 inn i 3 ruter doblet. Hva tenker du forresten om vests hånd? Ville du åpnet?

Allerede i neste spill kom det mer interessant stoff:

Her er slem godt spillbart øst-vest, men hvilken slem vil du helst være i? Det er dobbeltilpasning i hjerter og ruter, så det er kanskje mest nærliggende å havne i en av disse kontraktene, men 6 grand spilt av vest er faktisk den beste kontrakten. Da har man spar konge beskyttet i utspillet. Om ruteren løser seg med fem stikk, er kontrakten hjemme. Hvis det ikke går, må man skifte fot. Da må man spille på spar ess foran, og samtidig håpe at hjerteren er jevnt fordelt. I så fall er det tolv stikk (ett i spar, fem i hjerter, to i ruter og fire i kløver).

Portugal fant den gode kontrakten 6 grand mot damelaget vårt. med spar ut til esset, kunne man teste begge rødfargene. Etter å ha fått satt opp ett sparstikk, er det nemlig nok at ei av de røde fargene løser seg for fem stikk. Dessverre ble det tapsspill etter at Norge stoppet i 4 hjerter ved det andre bordet. 10 IMP ut.

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord havnet i 5 ruter på østs hånd med tolv stikk. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne meldte 6 ruter spilt av øst, mens Norge stoppet i 4 hjerter. Denne kontrakten er for det første avhengig av at ikke forsvaret kan hente to sparstikk på direkten. For det andre må trumfen løses uten taper.

I spill 24 var standardkontrakten 3 grand, men som vi ser har både øst og vest trillrunde hender, og dermed begrenset stikkpotensial:

Kontrakten kan med åpne kort alltid vinnes. Med beste motspill blir man muligens avhengig av å spille inn nord i spar etter at de andre fargene er eliminert. Der kontrakten var i vest, og nord valgte å spille ut spar konge eller kløver dame, fikk spillefører en enkel vei til ni stikk. I åpen klasse ble det buttspill etter kløver dame ut fra nord. Ni stikk ved begge bord.

I dameklassen fikk Norge en tier inn etter at fikk kløver dame ut og vant ni stikk i 3 grand. Ved det andre bordet gikk portugiserne beit etter at Gunn Tove fant beste utspill, nemlig ruter 10.

I veteranklassen gikk spillet ut i Norges kamp etter at begge bord stoppet i 2 grand med ni stikk. Etter mitt skjønn er det alt annet enn urimelig å stoppe under utgang med 25 hp til sammen og to helt flate hender. Men etter dette må jeg kanskje revurdere min hypotese om at enkelte av veteranene melder enda hardere enn juniorene?

I spill 30 fikk øst utdelt 8-kortsfarge, og var så heldig  å være giver. Hva ville du åpnet med?

I åpen klasse ble dette et gladspill. Mens Espen og Boye spilte 5 spar i nord med tolv stikk, fikk Allan kjøpe kontrakten i 4 ruter i øst. Der var det kun ei beit, og dermed kan vi notere 10 IMP i den norske kollona. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne faktisk fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter. Ved det andre bordet gikk Norge 300 ut i 5 ruter doblet. I dameklassen fikk Norge en firer inn etter at Marianne og Ann Karin fikk spille 5 ruter doblet med 300 ut, mens Gunn Tove spilte 5 spar med elleve stikk.

I kampens nest siste spill fikk Norges lag i åpen klasse et gladspill inn:

Boye spilte 3 grand med ti stikk på syds hånd for 630 inn. Ved det andre bordet fikk Allan og Terje kjøpe kontrakten i 3 kløver. Den kontrakten gikk ei beit, men det ble uansett 11 IMP til Norge. Boye fikk ruter dame ut, men selv med kløver ut står kontrakten siden Boye kan dekke kløver dame med kongen, for deretter å ha stopper på åtteren.

Dette spillet ble prikken over i-en for Norge i en suksesessrik kamp. 49-1 i IMP-score gjør at Norge får med seg nesten 19 VP fra kampen mot Ukraina.

Her er topp 3 i åpen klasse etter dagens to første kamper - Norge leder!

I dameklassen får Norge med seg drøyt 15 vinnerpoeng fra kampen mot Portugal etter IMP-sifrene 37-16, og topp 3 ser i øyeblikket slik ut:

Veteranene gikk dessverre på sitt største tap så langt i turneringa med 10-38 mot mot Nederland. Dermed får de med seg 3,58 VP fra dagens andre kamp. Topp 3 i denne klassen ser slik ut:

Vi har altså alle våre lag på pallen etter dagens to første kamper. Vi får håpe på en god avslutning på dagen sett med norske øyne!


Norges lag i åpen klasse leder EM når det gjenstår syv kamper!

Kostbar spar 4

Fra kampen mellom Monaco og Ukraina fikk jeg høre om dette spillet, der Tor Helness hadde en litt kostbar skift:

Tor spilte ut ruter ess og skiftet til spar 4.

Geir la 10'eren og nord stakk med knekten og fortsatte med en ruter til stjeling. Hjerter ble spilt til kongen etterfulgt av nok en ruter til stjeling. Spillefører tok for hjerter ess og fortsatte med hjerter 10. Vest kastet en kløver og nord kastet sin siste ruter. Øst stakk med hjerter knekt og spilte kløver dame. Spillefører stakk med esset og spilte hjerter 9, som vest trumfet med spar 5 og nord valgte å hive en kløver. I posisjonen under spilte Geir en ruter:

Nord trumfet med spar 3, og hadde øst hatt spar 4 i stedet for spar 2 i samme sitasjon, kunne han trumfet over og gitt makker en kløverstjeling for en beit! Nå måtte han kaste en kløver, og nord kunne fri seg med kløver til kongen og stjeling i vest, før AQ spar tok de siste to stikkene for +140.

 

Tre norske BBO-kamper

I dag har damelaget fire kamper, mens åpen klasse og veteranklassen har tre. Alle de norske lagene skal en gang hver på BBO i løpet av dagen. Det blir nok å følge med på!

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - Skottland
12.40:Norge - Ukraina
16.00: Norge - Belga  BBO

Damer:
10.00: Norge - England
12.40: Norge - Portugal
16.00: Norge - Finland
18.40: Norge - Belgia  BBO

Veteran:
10.00: Norge - England
12.40: Norge - Nederland
16.00: Norge - Frankrike  BBO

Det er altså ingen norske lag på BBO i dagens to første kamper. Imidlertid har du sjansen til å følge Geir Helgemo og Tor Helness, som spiller for Monaco, i første runde klokka 10. De møter Ungarn. Begge disse lagene er, i likhet med Norge, med helt i toppen.


Både Norge og Monaco blir vist på BBO i dag. Her fra det inbyrdes oppgjøret tidligere i mesterskapet, som Monaco gikk seirende ut av.