Tilbakeblikk på innspurten

Det ble virkelig hektisk under den høydramatiske EM-innspurten! Faktisk ble det så hektisk at jeg ikke fikk lagt ut de siste par spillene fra kampen mellom Norge og Italia. Vi hadde to norske lag som kjempet om medaljer. Det åpne laget kjempet om gull, mens damelaget var et av flere lag som håpet å slå kloa i bronsemedaljen. Det var faktisk så jevnt at ett enkelt overstikk kunne komme til å avgjøre det hele.

Som du sikkert har fått med deg endte deg godt for begge de to norske lagene. Vårt lag i åpen klasse har i kveld fått utdelt sine gullmedaljer, mens damelaget har fått sine bronsemedaljer.

Men det var små marginer og lite som skulle gått annerledes før Norges lag i åpen klasse hadde stått igjen med sølv i stedet. Også det hadde vært en kjempeprestasjon og absolutt verdt å glede seg over. Det er jo tross alt ti år siden sist Norge kvalifiserte seg for VM. Men det er jo selvsagt noe eget ved det å vinne. Og måten det skjedde på kunne vel neppe vært regissert bedre av selveste Steven Spielberg. La oss ta et tilbakeblikk i ro og mak på den dramatiske innspurten, og se i hvor lang tid gullet var på tur ned i israelske lommer - og når og hvordan det hele faktisk ble avgjort i norsk favør.

Status før siste kamp var at Israel ledet med 1,2 VP på Norge. Begge disse to lagene var sikret medalje. Russland fulgte knapt ti poeng bak Norge, og var eneste nasjon som hadde teoretiske sjanser til å vinne gullet utenom de to førstnevnte.

Norge skulle opp mot Italia, som trengte et greit resultat for å sikre VM-plassen. Israel skulle møte Ungarn, som før runden lå like bak topp 8 og VM-plass. De hadde med andre ord alt å spille for. Russland skulle opp mot middelhavsfarer Tyrkia. Men i realiteten så det ut som gullet sto mellom Norge og Israel, så vi skal holde oss til disse to lagenes kamper i vårt tilbakeblikk. Om Norge vant sin kamp, og samtidig hentet minst 1,21 VP mer enn Israel, ville de ble europamestere. Dette var de harde fakta vi som fulgte EM hadde å forholde oss til. Spillerne på sin side hadde bare en ting å gjøre, nemlig å gå til bordet å spille best mulig bridge. Lagets filosofi "Et spill av gangen" passet bedre enn noen gang.

Norge fikk en tung start på kampen, og lå under 0-24 allerede etter to spill. Det var to spill i slemsonen som begge gikk i Norges disfavør. I Israels kamp var det uavgjort 11-11 etter to spill. I den kampen hadde lagene hver sin sving inn på de nevnte spillene. Dermed hadde Israel økt sin ledelse på Norge til 6,94 VP to spill inn i kampen.

Men Norge hadde ikke tenkt å gi seg uten kamp. De jobbet seg sakte, men sikkert inn i kampen og hentet noen småscorer her og der. Samtidig var det klart at Ungarn aktet å gi Israel kamp. Etter elleve av 16 spill hadde Norge redusert til 17-25 - et resultat som ville gitt Norge 7,71 VP. Etter tilsvarende antall spill i Israels kamp ledet ungarerne 25-23. I VP var avstanden mellom Israel og Norge krympet til 2,88 VP. Russland ledet for øvrig med et par IMP mot Monaco, og så ikke ut til å være noen trussel i kampen om gullet.

En utgangssving inn for Norge eller Ungarn var nok til at Norge ville gå forbi Israel. I denne sammenheng passer det godt å ta med et sitat fra Sten Bjertnes, coach for det åpne laget, som kom omtrent midtveis i siste kamp:

- Jeg tror dette kan komme til å bli ulidelig spennende, sa han.

Han skulle så absolutt få rett.

Italia fikk inn til sammen 4 IMP i løpet av de tre neste spillene. Dermed lå Norge 12 IMP bak før kampens to siste spill. Israel lå litt bak tidsmessig og hadde tre spill igjen på samme tidspunkt. Der hadde Ungarn, heldigvis sett med norske øyne, fått inn til sammen 13 IMP i løpet av de siste spillene. Dermed ledet de med 15 IMP mot Israel. Norge var på dette tidspunktet bare 0,51 VP bak Israel. Kunne dette bli mer spennende?

Norge tok fatt på nest siste spill:

Allan og Terje fikk doblet italienerne i 3 kløver for ei strøken beit. I den kontrakten var det ikke mer enn tre kløverstikk og to majoress å få tak i for forsvaret.

Boye fikk kjøpe kontrakten i 2 kløver ved det andre bordet (2 kløver fra Espen viste begge major, men med dårlig tilpasning i major og grei 6-korts kløver var det beste Boye kunne gjøre å passe ut).

Etter 100 + 90 = 190, fikk Norge 5 IMP inn i kampens nest siste spill. Disse 5 IMPene førte Norge opp i ledelsen:

Som vi ser var altså Norge 7 IMP bak Italia før det siste spillet, mens Israel lå under med 15 IMP i sin kamp mot Ungarn.

Så kom siste spill i Norges kamp:

Terje og Allan lot vest spille 3 spar i lukket rom. Det endte med to beit og 100 inn for Norge. Det var et godt resultat i og med at det er beit i 3 grand.

I åpent rom meldte italienerne seg opp i nettopp 3 grand. Boye plukket fram ekspertutspillet, nemlig spar knekt. Hensikten er å gardere seg mot singel tier i bordet. Om makker eller spillefører har tieren spiller det ingen rolle om man spiller knekten eller en mindre spar.

Ved det norske bordet var det god stemning da nord-syd meldte seg opp i 3 grand. De fleste hadde visst tro på beit. Med åpne kort er det faktisk mulig å vinne kontrakten. Da må syd lasjere utspillet! Men det er ikke naturlig siden vest er favoritt til å ha hjerter ess. Om så er tilfelle har ikke øst inntak, og får ikke spilt spar gjennom.

Aktuelt la Espen liten spar på utspillet. Da gikk det et sukk gjennom forsamlinga ved det norske bordet. Nå var sparen i realiteten blokkert. En sjelden feil fra vår eminente stjernespiller.

Spillefører vant første stikk med spar dame, og fortsatte med hjerter til Espens ess. Han spilte tilbake makkers utspillsfarge. Nå var det Sementas tur til å gjøre feil. Han dekket med kongen! Nå kunne Boye stikke, og innkassere ytterligere fem sparstikk.

Dermed tre beit i kontrakten, og 150 inn til Norge. Sammen med 200 fra lukket rom utgjorde dette 8 tiltrengte IMP for Norge. Om spillefører hadde lasjert, hadde Espen vært inne på spar 10 uten mer spar å spille. Spillefører kunne i sin tur så vinne kontrakten om han fant kløver dame.

Dette var altså Norges siste spill i årets EM. Resultatet fra kampen mot Italia var klart: Etter en treg start hadde Norge kjempet seg tilbake, og vunnet med 1 IMP, 30-29. Med det fikk Norge med seg 10,31 VP fra siste kamp. Om det skulle holde til gull lå nå i hendene- og kortene - til Israel og Ungarn. Med dette resultatet hadde Norge råd til at Israel sanket maksimalt 9,1 VP i sin kamp. Sagt med andre ord var Norge avhengig av at Ungarn vant med minst 3 IMP.

Siste nytt fra Israels kamp var jo at Ungarn ledet med 15 IMP før de tre siste spillene. Så det så jo foreløpig lyst ut. Men det var over hodet ikke avgjort.

Med kampresultatet i Norges kamp landet, kan vi nå vende blikket mot innspurten i kampen mellom Israel og Ungarn.

I tredje siste spill fikk Israel en treer inn. Dermed var Ungarns ledelse før de to siste spillene redusert til 12 IMP.

Spill 15, som tidligere er omtalt i dette innlegget, bød på dramatikk. Mens Israel stille og rolig stoppet i 2 hjerter i åpent rom og gikk ei beit for 100 ut, var det mer action i meldingene i lukket rom:

Aggressivt og tøft meldt av de unge og dyktige israelerne Birman og Padon. Sistnevnte startet med spar ut til makkers konge. Han skiftet så til kløver til makker ess, og fikk en ny kløver til stjeling. Et gjennomspill i ruter sørget så for to stikk i den sorten for forsvaret, og øst måtte dessuten få stikk for hjerter konge. To beit og 500 inn for israelerne.

Dermed 9 IMP til Israel. Nå var avstanden mellom lagene nede i 3 IMP. Ungarn ledet 38-35 før siste spill.

Og hva med differansen mellom Norge og Israel? Den var nå nede i 0,02 VP! Som tidligere nevnt var Norge, etter 10,31 VP i sin kamp, avhengig av at Ungarn vant med minst 3 IMP, og det var den eksakte differansen mellom Israel og Ungarn før det siste spillet. For en dramatikk!

I realiteten betydde dette at uavgjort sistespill eller IMP til Ungarn ville føre til norsk EM-gull. Israel måtte bare ikke få ett eneste IMP! Gjett om spenninga var stor rundt det norske bordet, der også alle de norske spillerne nå var kommet til!

Det var så vidt vi turte å følge med på Israels siste spill på BBO, men sånn så det ut:

Mens isralerne hadde gått tre beit i 3 grand, på samme måte som italienerne mot Norge, stoppet Hegedus og Szegedi i 3 ruter for Ungarn. Her ble det hele elleve stikk etter at forsvaret kun fikk med seg spar ess og ett trumfstikk. 150 ved begge bord til Ungarn, og dermed 8 IMP til riktig lag!

Og ved det norske bordet kunne vi slippe jubelen løs. Norge var europamestere! For en prestasjon, og så fantastisk å få være med på!

Bare for å understreke at dette faktisk ble avgjort på absolutt siste spill, kan vi kaste et blikk på scorekortene fra de to kampene:

Om man ser bort fra resultatet i Norges kamp på siste spill, ledet Israel i teorien da 15 spill var sammenlignet i begge kampene.

Sagt på en annen måte, så hadde Norge 7,97 VP i sin kamp mot Italia etter 15 av 16 spill. Israel hadde på sin side 9,09 VP inne da 15 av 16 spill var sammenlignet i deres kamp. Avstanden i VP mellom de to lagene var dermed 2,32 VP i favør av Israel før det aller siste spillet.

I realiten ble ikke spill 16 spilt samtidig i de to kampene, og dermed visste vi jo allerede Norges resultat på spillet idet Israel og Ungarn tok fatt på mesterskapets siste spill. Heldigvis fikk Norge altså 8 IMP inn på siste spill. Buttspill i Israels kamp hadde akkurat holdt for Norges del, men det gjorde ingenting at Ungarn fikk en syver inn.

Dermed ble topp 8 i EM 2018, åpen klasse, seende slik ut til slutt, og følgende lag er klare for VM neste år:

Gratulerer til Terje Aa, Allan Livgård, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Ulf Tundal, Nils Kvangraven, kaptein Christian Vennerød, coach Sten Bjertnes og hele bridge-Norge!

Det har vært utrolig spennende å følge EM de siste elleve dagene. Men tenk at det kan bli så jevnt etter 33 runder og 512 spill! Det er nesten synd at det er over, men vi kan nå se fram til at Norge får med tre lag i VM i Kina neste høst.

Kanskje får vi se flere scener som dette da?


Fra venstre Christian Vennerød, Sten Bjertnes, Terje Aa, Allan Livgård, Nils Kvangraven, Ulf Tundal, Espen Lindqvist og Boye Brogeland.

Bilder fra premieutdelinga

I kveld er det stor stemning i den norske leiren i Ostende. Det har akkurat vært premieseremoni, og Norge har mottatt både gull og bronse.

Her følger noen bilder fra premieseremonien.

GULL OG BRONSE TIL NORGE!

Etter en høydramatisk avslutning ble Norge europamestere i åpen klasse!

Også i dameklasssen var det spenning til siste slutt! Norge kunne juble for bronsemedaljer da alle scorene var kommet inn. Med det er Norge kvalifisert for Venice Cup (VM for damelag) for første gang i historien!

Et fantastisk mesterskap av Norge ender dermed med gull og bronse til Norge!

I tillegg endte veteranene på 6.plass.

Dermed er alle de norske lagene klare for VM i Kina neste høst. Fantastisk!

Vi kommer tilbake med mer stoff utover kvelden. Nå må vi haste videre til medaljeseremoni, som starter klokka 19.30. Tenk at Norge skal ropes opp ikke bare én, men to ganger. Dette er rett og slett en fantastisk dag for norsk bridge.

Mens dere venter på mer gladstoff fra Ostende, kan dere få et lite innblikk i gledesscenene som utspant seg gjennom bildene under.

Vi følger den dramatiske avslutninga!

Siste kamp i årets EM er nå i gang, og alle de tre norske lagene har noe å spille for!

I åpen klasse er Norge sikret medalje, og spiller for gull i siste kamp. Israel har et forsprang på Norge på et drøyt vinnerpoeng før siste kamp.
Norge møter Italia i siste kamp.

I dameklassen er Norge sikret VM-billett - for første gang i historien! Nå spiller de for bronsemedalje!
Norge møter Estland i siste kamp.

I veteranklassen skal det mye til for at det skal bli medalje. Norge må først og fremst konsentrere seg om å sikre VM-billett.
Norge møter Island i siste kamp.

Norges kamp mot Italia i åpen klasse overføres direkte på BBO, og vi følger kampen spill for spill. Jeg kommer til å legge ut noen spill her underveis i kampen, og vi holder også øye med hvordan det går med Norge i de andre klassene!


Espen og Boye spiller for Norge i åpent rom, og møter Bocchi (til venstre) og Sementa.


I lukket rom er det Terje og Allan som skal forsvare de norske farger. Deres motstandere er Duboin og Donati.

Allerede i første spill ble det sving:

Terje og Allan stoppet i 4 hjerter, mens italienerne meldte lilleslem ved det andre bordet. Dermed 11 IMP ut.

Her hadde veteranene svin inn etter at Peter og Tor meldte slemmen, mens islendingene stoppet i utgang ved det andre bordet. I de norske damenes kamp mot Estland ble det meldt slem ved begge bord.

Også på spill 2 var det slemkort:

Det var ikke så unaturlig for Allan og Terje å komme i slem slik meldingsforløpet gikk. 6 spar var da også en helt fair kontrakt som sto på kløver konge i kapp. Dessverre for Norge satt kløver konge denne gang i vest, og da måtte det bli beit.

Ved det andre bordet gikk det slik:

Også Boye og Espen forstyrret i meldingsforløpet med sin gode rutertilpasning, men italinerne fikk stoppet i tide. Etter 5 spar med elleve stikk i åpent rom, måtte vi bite i det sure eplet og konstatere en ny stor sving ut. Denne gang ble det 13 IMP til Italia.

Ikke akkurat den starten vi hadde håpet på. Etter to spill lå vi altså under 0-24. Heldigvis 14 spill igjen å gjøre det på!

Sannelig var spill 3 også i slemsonen:

I hjerterkontrakt var man avhengig av å løse trumfen uten taper for å kunne vinne tolv stikk. I tillegg trengte man ett ekstrastikk i ruter eller spar. En variant er å prøve å stjele ruteren god, etter å ha tatt ut trumfen, for så å falle tilbake på sparfinessen. Kanskje finnes det skvismuligheter også? Uansett var det sunt å stoppe i utgang, og det skjedde da også ved begge bord i kampen.

Damene har kommet godt i gang med sin kamp mot Estland, og leder 19-2 etter seks spill.

Veteranenes kamp mot Island er foreløpig jevn. Ledelse 12-11 etter seks spill.

I åpen klasse kom Norge endelig på papiret med en ener i spill 7 og en treer i spill 8. Kan det være mer i vente?

Spill 9 ga noen etterlengtede norske IMP, og denne gang monnet det litt mer:

Mot Allan og Terje meldte Duboin 4 hjerter over 4 kløver fra Allan. Det fikk han spille, og i den kontrakten ble det to beit.

Ved det andre bordet tok Espen og Boye det litt rolgere, og lot italienerne kjøpe kontrakten:

I 3 ruter ble det ei beit, og dobbeltscoren til Norge var verdt 5 IMP. Dermed var stillinga redusert til 10-25.

I spill 10 meldte Duboin hardt igjen:

Allan og Terje hadde sjansen til å ta 1100 inn dersom de fant beste motspill. Aktuelt endte det med tre beit og 800 inn. Det var uansett et godt resultat på spillet.

Ved det andre bordet spilte italienerne 4 hjerter med elleve stikk. Dermed fikk Norge en firer.

Etter at Norge fikk en treer inn på spill 11, var stillinga 17-25 før de fem siste spillene.

Israel lå på nåværende tidspunkt litt under i sin kamp mot Ungarn. Så det var langt fra avgjort hvem som ville få gull og hvem som ville få sølv:


Norges BBO-kamp følges tett ved det norske bordet. Geir Helgemo (stående bak) er også spent!

Veteranene fikk forøvrig 13 IMP inn på spill 10 etter at islendningene meldte slem og gikk beit. Før de siste fem spillene ledet veteranene 25-21, og de ser ut til å sikre VM-billett.

Damene ledet 23-7 i sin kamp mot Estland før de siste fem spillene. De holder tredjeplassen, men Danmark følger ikke langt bak.

Nå er Norge i ledelsen!

Spill 15 ga IMPer inn til Norge:

Boye fikk spille 2 kløver med åtte stikk, mens Allan og Terje tok ei doblet beit i 3 kløver.

DET BLIR GULL OG BRONSE TIL NORGE!!!!!!!!!

Medalje til åpenlaget - damene til VM!

For vårt lag i åpen klasse ble det kalasseier mot Tyskland i EMs nest siste kamp. Med det er det norske laget sikret EM-medalje! Fantastisk!

Før siste kamp har Norge 1,2 VP opp til ledende Israel, og ti poeng å gå på ned til Russland på tredjeplass.

Slik ser tabellen ut før siste runde:

Vårt damelag reiste seg mesterlig etter stortapet i dag tidlig, og slo til med en storseier mot Island. Med dette resultatet er Norges damelag klare for VM for første gang i historien! Det er nemlig mer enn 20 VP ned til niendeplassen. Gratulerer!

I siste runde handler det om å kjempe for bronsen! Før siste runde har Norge drøyt to poeng å gå på ned til Danmark på fjerdeplass. Heia heia!

Slik ser tabellen i dameklassen ut før siste runde:

Veteranene gikk dessverre på stortap mot Spania. Dermed ser medaljehåpet ut til å være ute. Men det er fortsatt gode muligheter til å sikre VM-billett. Avstanden ned til niendeplassen er på omtrent 12 VP. Heia Norge! Slik er stillinga før siste og avgjørende kamp:

Vi følger damene og veteranene

Mens laget i åpen klasse spiller på BBO, følger vi også med på damene og veteranene. De har alt å spille for! Etter at damene gikk på stortap mot Skottland, er plutselig VM-plassen i fare. Men det er såpass jevnt at medalje fortsatt er mulig med en god avslutning.

Forhåpentligvis kommer de norske jentene inn i en god stim mot Island. Det norske laget stiller med Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding nord-syd i åpent rom, mens Torild Heskje og Gunn Tove Vist skal forsvare de norske fargene i lukket rom.

Veteranene fikk altså en storseier i dag tidlig, og med det ser de ut til nærmest å ha sikret VM-plassen. Det er heller ikke langt opp til medalje. I dagens andre kamp er Spania motstander. Norge stiller med Tor Bakke og Peter Marstrander øst vest i åpent rom, mens brødrene Mæsel spiller i lukket rom.


Et oversiktsbilde fra spillelokalet hvor det kjempes om EM-medaljer og VM-billetter blant damene og veteranene.

Spill 19 var det første som ga mange IMP inn for Norge:

Gunn Tove spilte hjem 4 hjerter i øst, mens islendingene stoppet i 2 hjerter ved det andre bordet. 11 IMP til Norge. Også i veteranklassen ble det en stor sving inn. Her fikk Peter Marstrander hjem 4 hjerter, mens spanjolen gikk beit ved det andre bordet. 12 IMP til veteranene.

I spill 22 fikk damene en ny sving inn:

I åpent rom spilte Ann Karin 5 kløver doblet med elleve stikk for scoren 550, mens islendingene gikk beit i 6 ruter ved det andre bordet. I veteranklassen ble dette buttspill etter 3 grnad i nord med elleve stikk ved begge bord. Merk at det er essensielt å ha kontrakten i nord. Om syd blir spillefører, og vest finner spar ut, blir det beit i kontrakten. Med sparutspill fra øst er det ingen fare siden nord da får dobbelstopper i spar.

Veteranene åpnet kampen bra. Riktignok tok spanjolene ledelsen med en ellever inn i første spill. Men de norske veteranene hadde så flere fine spill på rappen, og ledet 28-11 etter syv spill. Dessverre kom spanjolene sterkt tilbake, og etter spill 11 tok de ledelsen 31-28.

Spill 26 var et potensielt svingspill:

For damene ble det 14 IMP inn da Torild ble doblet i 6 hjerter i vest. Tolv stikk ga scoren 1660. Da islendingene stoppet i 5 hjerter ved det andre bordet, ble det 14 IMP inn til damene. Veteranene hadde dessverre slemsving ut etter at Tor og Peter stoppet i 5 hjerter.

Damene fikk en utgangssving ut på følgende spill:

Norges damelag gikk to beit i 3 grand, mens islendingene fikk to overstikk ved det andre bordet. Dermed 14 IMP ut.

De norske damene ser likevel ut til å gå mot storseier! Og dermed er de med for fullt i kampen om bronsen. Etter 14 av 16 spill leder Norge 66-26, og er i skrivende stund er Norge nummer tre!

Veteranlaget har dessverre kollapset, og ligger under med IMP-sifrene 29-56 mot Spania før de to siste spillene. På spill 29 hadde også veteranlaget utgangssving ut.

Norge var oppe på tredjeplass i en tidlig fase av kampen, men i skrivende stund har de 15 VP opp til pallen. Avstanden ned til niendeplassen ser (foreløpig) betryggende ut. Den er i skrivende stund på drøyt 12 poeng.

Til slutt endte det med følgende resultater:

Dameklassen: Norge - Island 17,97 - 2,03

Veteranklassen: Norge - Spania  3,74 - 15,26

Norge - Tyskland

Vi er klare for ny BBO-kamp mot Tyskland:

Med NBF-vimpelen og norske flagg på bordet er vi klare for ny spenning!

Kampen starter med to flate utganger der Norge vinner 1 overstikksimp på begge spill.

På spill 3 meldte Boye ut  4 hjerter etter at makker gikk inn med 2NT som viste minst 55 i rødt.

Kontrakten må spilles litt forsiktig. Nord spiller ut ruter dame til kongen i vest. Boye fortsatte med ruter mot esset, der nord kastet en spar. Boye tok for kløver ess, spilte hjerter til kongen og seilte kløver dame. Nord dekket med kongen, og Boye kom inn igjen på hånden på hjerter knekt. Da kunne vest ta to kløverstikk og hive sparen i bordet, og fortsette med kløver 8. Nord stjal, men da stjal Boye over, tok ut trumfen og innkasserte ruter knekt. Syd fikk de to siste ruterstikkene, men 11 stikk ga Norge nok et IMP, da de bare fikk 10 stikk på andre bordet.

Så hentet Allan og Terje 800:

Nord spilte ut hjerter ess, og skiftet til spar ess og ny spar. Spillefører stjal en hjerter og fortsatte i spar, som syd kunne stjele.

Terje skiftet til ruter, til knekten og damen i nord. Forsvaret måtte få 3 kløverstikk til for 800 inn. 5 IMP til Norge mot 620 i 4 hjerter på andre bordet.

Terje på samme side som Roy Welland.

I øyeblikket leder Norge EM:

 

Så blir det flere IMPer til Norge på spill 23:

Terje burde kanskje spilt ut spar ess, etter at motparten sannsynligvis har minst 5-3 tilpass i spar, og dermed hentet 800 i beit med 3 ess og 2 sparstjelinger. Kløver ut kan også føre til 800. Terje valgte å spille ut hjerter, men det ble likevel et godt resultat med 2 beit og +500.

På andre bordet meldte ikke nord inn kløver, og Boye og Espen fikk melde i fred opp til 4 spar. Der ble det 10 stikk, og Norge leder 25-0 etter 7 spill!

Boye i åpent rom for Norge.

Så en dyr dobling for Norge:

Terje doblet i syd med renons i spar, men da kom blålappen fra Welland i vest. Nord spilte ut kløver ess, og da kunne spillefører tatt 13 stikk med hjerterfinessen, men Welland valgte forståelig nok å safe sine 12 stikk. 6 hjerter xx ga Tyskland scoren 2070 og 12 IMP mot 1430 på andre bordet.

Så ble Roy Welland pølseskvist:

Allan fikk kløver 2 ut fra øst (invitt) mot 3NT, som gikk til 7'eren og kongen. Han fortsatte med kløver dame, som øst stakk med esset. 

Øst skiftet ruter til kongen i syd, og ny ruter til esset. Så spilte Allan kløver til 9'eren og 10'eren i vest. Welland fortsatte med ruter knekt, til damen i nord.

Fortsettelsen var hjerter til knekten og kongen, før vest kunne innkassere ruter 7 for motspillets 4. stikk. Nå spilte vest spar 10 til knekten i syd, og posisjonen var som følger:

Inne i syd tok Allan for kløver knekt, og vest kunne trygt ha kastet en spar, men nå ble Welland pølseskvist og hev en hjerter. Dermed kunne Allan spille spar til esset og hjerter 10! Øst var sjanseløs og Norge noterte +600.

Ved det andre bordet spilte Espen også kløver ut til kongen, før nord fortsatte med kløver dame til esset. Espen skiftet til spar i stikk 3, til liten, 10 og ess. Så kom det kløver til kutt, og ruter fra Boye, som gikk rundt til 10'eren og kongen. Spillefører tok for kløverknekt, der vest kastet hjerter 9.

Så fulgte liten hjerter, der vest gikk opp på kongen og fortsatte i ruter. Nord hadde ikke flere inntak til hånden, og måtte innkassere begge ruterstikkene, før en hjerter ble spilt til knekten. Han kunne ta for hjerter ess, men vest fikk så for spar konge og ruter 6 for en beit og 12 norske IMP!

Norge vinner til slutt 51-18 og har dermed sikret seg medalje før siste kamp!

Det åpne laget har hatt en fantastisk mesterskap, uansett hvordan det går i siste kamp, men nå satser vi selvsagt på gull!

Opptur for veteranene

I dagens første kamp ble det en solid opptur for veteranene. De slo til med 50-8-seier i den særdeles viktige kampen mot Bulgaria, og fikk dermed med seg 18,33 VP. Med det resultatet er laget svært nært å sikre en VM-billett til neste års VM i Kina. Bulgaria lå nemlig på niendeplass før kampen, omtrent 10 VP bak Norge.

Norge er nå oppe på femteplass, og har 24 poeng ned til niendeplassen.

Det ble forøvrig store endringer på resultatlists. Irland og England lå omtrent likt på andre- og tredjeplass før runden. Begge to gikk på stortap, så Norge har gått forbi begge disse lagene. I skrivende stund er det Danmark og Polen som innehar sølv- og bronseplassen. For Norge er avstanden opp til medalje nå knapt 4 VP. Her har de fortsatt muligheter for sølv eller bronse! Frankrike har i praksis vunnet denne klassen.

I åpen klasse gikk Norge på et knepent tap mot England. De knappet likevel inn på avstanden opp til lagene foran da både Israel og Russland tapte mer. Nederland knappet et par vinnerpoeng inn på Norge. Nå er avstanden ned til fjerdeplassen på rundt 11 VP.

I dameklassen ble det dessverre stortap mot Skottland. Norge fikk bare med seg halvannet vinnerpoeng etter IMP-sifrene 18-62. Dessverre gikk også de andre resultatene mot Norge da de fleste lagene som ligger i nærheten av Norge på tabellen tok store seire. Norge er nede på fjerdeplass med ti poeng opp til Danmark, som nå har overtatt tredjeplassen. Dessverre har også avstanden ned til den lite ettertraktede niendeplassen skrumpet inn til 9,5 VP. Vi får håpe jentene rister av seg skuffelsen og reiser seg i neste kamp mot Island!

Heia Norge!

Norge - England på BBO

Vi følger kampen mellom Norge og England i åpen klasse live:

Første spillet var butt, mens Norge vinner en utgangssving på spill 2:

Espen åpnet i 3 spar og Boye satte press ved å løfte til 4 spar. Nord sa 5 hjerter, og var litt uheldig med å finne makker med AKQ i spar.

Espen spilte ut spar knekt, og spillefører kunne nå vunnet kontrakten ved å hive to rutere på sparen og fortsette med kløver til kongen.

Spillefører prøvde i stedet å hive kløveren sin. På den tredje runde spar kunne vest trumfe, nord trumfet over, men satt igjen med en taper i hjerter, ruter og kløver.

Ved det andre bordet sa vest pass på 3 spar, og nord fikk kjøpt kontrakten i 4 hjerter. Kvangraven vant 10 stikk for 12 IMP til Norge.

Så ble det en fordelingshånd:

Både 4 hjerter og 5 ruter går beit hvis motparten får med seg stjeling, men 5 ruter er en god stamp selv i ugunstig mot 5 kløver.

England noterte +400 i 5 kløver.

Ved det andre bordet var Nils og Ulf i 6 kløver, som er en beit, men motparten meldte over i 6 ruter som kostet 500. Norge vinner 3 IMP, men turneringsleder ble tilkalt, slik at det kan bli en korreksjon på spillet.

Nord hadde forklart til øst at redoblingen på 4 hjerter viste 1. kontroll, og øst mente han hadde doblet 6 kløver dersom han visste at hjerter ess ga stikk.

Vi får vente i spenning og se hva som skjer med det spillet.

Norge fikk en 10'er ut på spill 6, etter at England meldte en soneutgang Norge ikke meldte.

Så ble det en slemsving ut på spill 9:

I 6 spar må du finne både sparen og hjerter knekt. Sparen vil det være naturlig å finne, men hjerteren er fort gjort å bomme, da man får telling på syds fordeling.

Ulf valgte dessverre å spille ut hjerter ess, og dermed var det kun spardamen som må finnes. Den fant Forrester, og det ble 1430 på England.

Ved det andre bordet gikk det pass rundt på 4 spar etter samme innledning. Nord ser at 5 ruter sannsynligvis er en god stamp, men samtidig gir det motparten mer rom til å finne en eventuell slem.

Så nok et spennende slemspill:

  

Nord spilte ut kløver ess mot 6 ruter. Ved første øyekast ser det ut som 2 spartapere, men det lurer et innspill mot nord hvis han ikke er våken.

Boye stjal utspillet og spilte ruter konge etterfulgt av ruter dame til esset. Så spilte han liten spar, og nå må nord legge i kongen for ikke å bli innspilt. Legger nord liten, kan spillefører ta 3 runder hjerter, og stjele en kløver:

Boye kan spille en spar, og nord blir innspilt og må spille til dobbelrenons.

Da nord la liten spar, ble det stor jubel hos den norske fansen, men den var kortvarig, for Boye spilte ruter til 8'en. Da kunne nord kvitte seg med sparkongen og unngå innspillet!

Heldigvis hadde nord fortsatt ikke sett sluttposisjonen og beholdt kongen sin, og dermed ble det til slutt 920 for Norge!

På andre bordet gikk Kvangraven 500 i 5 kløver for 9 IMP til Norge.

Gode nyheter kom så fra TL da resultatet på spill 3 blir stående for Norge!

 

England vinner til slutt 40-37, men Norge tar innpå sine rivaler, da både Israel og Russland gikk på større tap i sine kamper! Nederland vinner knepent mot Estland og er ca. 11 vp bak Norge. Vi er bare 3,98 vp fra gull, så dette blir en utrolig nervepirrende avslutning:

De norske veteranene vant sin kamp 50-8, og VM-plassen ser trygg ut. Foreløpig ligger de på 5. plass, men har mye lettere program enn lagene foran seg. Danmark på 2. plass skal møte både Polen (3.) og Sverige (4.) i de to siste, mens Polen i tillegg skal møte Israel, og Sverige Tyskland. Norge skal møte Spania og Island. Det går mot en spennende avslutning, og vi håper på medalje!

Damene hadde en tung kamp mot Skottland og taper 18-62, og har i øyeblikket ca. 10 vp opp til Danmark på 3. plass. 

Nå skal det avgjøres!

I dag spilles de tre siste kampene i årets EM. Norge har hatt et meget godt mesterskap i Ostende, og kan bli en av svært få nasjoner som kvalifiserer seg for VM i alle tre klassene. De åtte beste lagene i hver klasse får VM-billett.

I dag har alle våre lag tre kamper. Det åpne laget kan følges på BBO i de to første kampene, henholdsvis klokka 10.00 og 13.20. Følg med! BBO-oppsettet for siste runde er ikke klart, men det er nok gode muligheter for at Norge kan følges på BBO også i siste runde.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - England  BBO
13.20:Norge - Tyskland  BBO
16.10: Norge - Italia  

Damer:
10.00: Norge - Skottland
13.20: Norge - Island
16.10: Norge - Estland

Veteran:
10.00: Norge - Bulgaria
13.20: Norge - Spania
16.10: Norge - Island

I åpen klassse ligger Norge på tredjeplass, fem poeng bak Israel og Russland som ligger side om side på toppen av lista. Ned til Nederland på fjerdeplass er det 14 VP. Det betyr at Norge har svært gode sjanser for å ta medalje. Med mer enn 38 VP ned til niendeplassen er Norge i praksis allerede kvalifisert for neste års VM, og det er i så fall første gang på ti år. Ikke siden Norge vant EM i Pau i 2008 har laget klart å kvalifisere seg for VM. Nå handler det altså om å få til en god sistedag og sikre medalje.

Motstanden er relativt tøff. Vi møter i dag tre nasjoner med sterke tradisjoner. Men alle har kanskje ikke levd helt opp til forventningene. Dagens første motstander er England. De ligger foreløpig på sjetteplass, og har ikke mer enn seks poeng ned til VM-streken. De trenger dermed en god dag for å sikre VM-billett. De to andre motstanderne ligger ikke langt bak. Tyskland er foreløpig på 12.plass, men har nok ikke gitt opp VM-håpet. Opp til den viktige åttendeplassen er det i øyeblikket 9 VP. De har ikke noen poeng å miste, så de kommer nok til å gi jernet mot Norge!

I siste runde møter Norge Italia, som startet mesterskapet meget bra. Til og med runde 15 lå laget innenfor topp to. Etter dette fikk de en liten knekk, og har siden vært plassert rundt VM-streken. Før siste dag ligger de på den upopulære niendeplassen med halvannet poeng opp til Island på plassen over. Det ligger an til en spennende batalje i siste runde!

Du synes kanskje at Norge har tøff motstand? Men det er egentlig tilfelle for de fleste lagene i toppen. Trekninga er nemlig basert på et seedingsystem der målet er at avslutninga skal bli mest mulig rettferdig. Da er det mest gunstig at lagene som kjemper om de beste plasseringene møter hverandre til slutt i stedet for at noen av topplagene skal få fordelen av å møte svakere plasserte lag som ikke har noe å spille for, og som kanskje har begynt å tenke på hjemreisen.

Jeg tror det er relativt gode muligheter for at de tre lagene som ligger på pallen før siste dag også blir de tre lagene som til syvende og sist tar medalje.

Mitt tips:
Gull: Norge
Sølv: Israel
Bronse: Russland

I dameklassen har Norge vært plassert blant de tre beste gjennom hele mesterskapet. Det er imponerende. Nå gjenstår det altså tre kamper der jentene må være topp fokuserte og ikke tenke på konsekvenser eller resultater. De må bare spille så godt de kan. Til nå har det vært mer enn nok!

Før siste dag er Norge på bronseplass. Avstanden opp til Polen og Sverige er såpass stor at det ser ut til å være bronsemedaljen det er mest narurlig å kjempe om. Foreløpig er luka ned til Danmark og England på 9 VP. I dag skal Norge opp mot Skottland (8.plass), Estland (11.plass) og Island (20.plass). Jentene har alt i egne hender, og vi håper på en god dag!

Danmark møter lederlaget Polen i dagens andre kamp, men har ellers to motstandere som ligger relativt beskjedent plassert. England møter lag som ligger plassert like under middels (alle fra 12. til 15.plass).

Mitt tips:
Gull: Polen
Sølv: Sverige
Bronse: Norge

I veteranklassen kom Norge heldigvis til hektene igjen i gå etter en litt dårlig periode. Men på tross av to ganske store seire på rappen, økte ikke avstanden ned til VM-streken. Før siste dag er Norge nummer syv, og har drøyt ti poeng ned til Bulgaria på niendeplass. Nettopp Bulgaria er motstander i dagens første kamp. Her har altså Norge muligheten til å legge et meget godt grunnlag for å sikre VM-billett.

Med et godt resultat i denne kampen, vil avstanden ned til niendeplassen være relativt komfortabel før de to siste kampene. Da kan kanskje Norge se oppover på resultatlista? Det er ikke mer enn 12 VP opp til sølv og bronse, slettes ikke umulig med en optimal avslutning. Dagens to andre motstandere er Island (14.plass) og Spania (20.plass). Norge har alt i egne hender hva angår å sikre VM-billett. Det får være primærmålet!

Mitt tips:
Gull: Frankrike
Sølv: Irland
Bronse: Sverige

Femteplass: Norge