Hva er beste sjanse?

Det følgende spillet er hentet fra det tredje settet i åttendedelsfinalen i OL. Oppgaven du får er å sikre minst ni stikk i 3 grand. Husk at turneringsformen er lagkamp, så det gjelder å sikre kontrakten. Overstikkene er mindre viktige. Har du en plan etter liten kløver ut fra vest?

Du har fire sikre stikk i hjerter og ett i ruter. Du får beholde første stikk for kløver konge. Om hjerteren sitter 3-3 eller 4-2 har du et ekstra stikk i den sorten og er oppe i syv stikk totalt. Hvordan gå fram for å få tak i de to stikkene du mangler?

Ruter er den lengste og kanskje mest fristende farga å spille på. Men om øst sitter bak med kongen tredje, risikerer du at motparten får satt opp kløverfarga i tillegg til to ruterstikk og spar ess, før du har fått tak i ni stikk. Utspillet tyder på at vest har minst femkorts kløver. Husk at det oftest er naturlig å spille ut en majorfarge etter dette meldingsforløpet. Hvis denne antagelsen stemmer er øst favoritt til å ha ruterlengden.

Tenk litt på hvordan du vil behandle ruterfarga. Imens skal vi lansere et løsningsforslag som er litt utenfor boksen.

Hva med å spille spar i stikk to?

Om motparten vinner med esset og fortsetter i kløver er du hjemme (1+5+1+2). Husk at du ikke spiller med åpne kort. Det er ikke så lett for motparten å skjønne at du har bare dobbel spar når du spiller på den farga. Det kan fort være at de stikker seg på og godspiller kløveren. Hvis de mot formodning kontrer ved å spille mer spar kan du falle tilbake på ruter til dama.

Hvis motspillerne er på høyden kan det imidlertid være at de lukter lunta. Det er ofte noe muffens på gang når spillefører ikke går på sin lengste farge i 3 grand. Som motspiller må du spørre deg hvorfor spillefører ikke går direkte på ruteren. Det kan være fordi farga er tett, men om så er tilfelle er det jo ganske vanlig å ta stikkene i denne  farga slik at motparten må kaste en del kort.

Et scenario som slettes ikke er uvanlig er at spillefører forsøker å lure til seg et stikk i ei farge før han skifter fot til ei annen farge.

Uansett skal motspillerne virkelig være i toppform for å skjønne tegninga allerede i stikk to. Det er i en veldig tidlig fase av spillet. Du som spillefører har nesten ikke vist fram noe av det du har på hånda og samtidig har ikke motspillerne fått sjansen til å utveksle mange motspillssignaler.

I praksis tror jeg derfor det veldig ofte kan ordne seg om du spiller spar i stikk to.

Et annet alternativ kan være å spille mer kløver i stikk to. For at dette skal gå galt må vest ha sekskorts kløver og samtidig sparesset som inntak. Om øst-vest spiller fordelingsutspill tyder toeren på at vest har femkortsfarge, og i så fall får de ikke tak i mer enn tre kløverstikk og spar ess.

Likevel skal vi gå tilbake å se på hvordan ruterfarga skal behandles da det er et reelt alternativ å spille på denne farga tidlig i spillet. Har du funnet ut hvordan du vil angripe den?

Du har ni kort til sammen og mangler konge-knekt-ti. Hvis du ikke har råd til taper i farga spiller du rutet til dama. Eneste sjanse er kongen dobbel foran. Her er imidlertid tilfellet at du har råd til en taper, men du må gjøre det du kan for å unngå to.

Om øst har tre ruter med kongen i spiss har han alltid to ruterstikk. Det du først og fremst skal gardere deg mot er at han har kongen singel. Ruter til dama på et tidlig tidspunkt er derfor farlig. Om det sitter slik vil vest ha stopper i farga på gjenværende knekt-ti. Å legge ned esset i første runde kan derfor være en mulighet. Om ikke kongen kommer på går du inn på hånda og spiller ruter opp mot bordet. Nå får du med deg alle 2-2-sitser, kongen singel bak og kongen tredje foran.

Du har ikke inntak til bordet utenom ruteren og risikerer å få bare to stikk i farga på denne måten. Men det er etter alt å dømme nok. Teller du fem hjerterstikk og kløverstikket vi allerede har fått er vi oppe i åtte. Motparten må gi deg et svart stikk til og du kan notere vunnet kontrakt.

Om du trenger mange stikk i ruter og er uten inntak er det en bedre variant å spille ruter ni rundt. Om den taper til til tieren eller knekten må du neste gang bestemme deg for om du vil toppe farga å spille på 2-2-sits eller om du vil ta finessen med dama og spille på at vest har kongen tredje.

Hovedpoenget er at du ikke må spille ruter til dama på direkten.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser satt øst med kongen singel bak og en del spilleførere ble hardt straffet for å spille ruter til dama. Da måtte det bli beit i kontrakten. Med den aktuelle sitsen fungerer alle andre måter å behandle ruteren på. Å legge ned esset, å spille nieren rundt eller å spille liten ruter fra bordet i stikk to gir deg de ruterstikkene du trenger for å vinne kontrakten.

Del gjerne dine synspunkter om spilleplanen i kommentarfeltet!

Litt stang inn også

I går presenterte jeg et knippe spill der Norges lag i åpen klasse var litt uheldige i den siste grunnspillskampen mot England. Men Norge var ikke bare uheldige. I kampens fjerde spill meldte undertegnede og Lars Eide 6 grand med sistnevnte som spillefører. Spillet så slik ut:

Jeg meldte nok litt hardt på dette spillet. Men jeg fikk trua på at det var spill for slem. Legg merke til mellomkortene i ruter og spar. Uten ti-ni i ruter og spar ti er hånda betydelig dårligere. Vi er alle flinke til å telle honnørpoeng, men jeg tror ikke det er alltid vi husker på å vurdere mellomkortene. Når makker har ruterdama tredje er sjansen for fire stikk i farga betydelig større med E109-kombinasjonen i forhold til om man hadde hatt esset tynt femte.

Lars valgte å gå for å spille grand. Argumentet var at man i grandkontrakt kan kombinere flere muligheter. Om ruterfarga er tynn eller sitter ujevnt fordelt hos motparten kan det være fare for to trumftapere i ruterkontrakt, mens det er muligheter for andre veier til tolv stikk i grand.

Denne gangen var det blink da motparten kan hente ei sparstjeling og et trumfstikk i 6 ruter.

Aktuelt kom det kløver ti ut som gikk rundt til spilleførers knekt. Deretter fulgte ruter dame som sto. Ny ruter til tieren satte vest inn. Etter litt om og men skiftet han hjerter konge. Da kunne Lars forlange resten. Tre sparstikk, to hjerterstikk, fire ruterstikk og tre kløverstikk ble til sammen tolv stikk og vunnet lilleslem i sonen. Da England stoppet i 4 grand på det andre bordet ble det 13 IMP til Norge.

Det som er ekkelt i denne kontrakten er at forbindelsen er litt dårlig. Ideelt sett vil man gjerne få testet om sparen løser seg (3-3- sits, knekten dobbel eller knekten singel) før man må bestemme seg for om man skal ta hjerterfinessen eller ikke. Om vest skifter en liten hjerter inne på ruterknekt må man bestemme seg for om man vil gå for finessen eller at sparen skal løse seg.

Sjansen for hjerterfinessen er 50 %, mens sjansen for at sparen sitter 3-3 er 36 %. Likevel er det en tilleggsjanse at knekten sitter dobbel eller singel. Da har man også nok stikk. Dermed er det en marginal avgjørelse hvilken av majorfargene man skal gå for at løser seg. Man må i disse situasjonene benytte all tilgjengelig informasjon fra meldingsforløpet, motspillernes kast og den såkalte table-feelingen.

Halvparten av bordene i Norges pulje meldte slem, men det var kun to bord som fikk den hjem.

Følg tredjesettet på BBO!

Tredjesettet i Norges åttendedelsfinale starter klokka 15:55 og vises direkte på BBO.

Åttendedelsfinalen består av totalt 96 spill fordelt på seks sett med 16 spill i hvert.

Norge har fått en god start og leder med 27 IMP etter de to første settene. I tredje sett er det Gunn Helness - Ida Wennevold og Åse Langeland - Gunn Tove Vist som skal forsvare Norges ære.

Følg med og vær med på å heie dem fram!

Norge har tatt ledelsen!

De norske damene har tatt ledelsen i åttendedelsfinalen mot Tyskland. I et jevnt førstesett vant Norge med fem IMP, mens andresettet endte med 33-11 i norsk favør. Dermed leder Norge med 27 IMP etter to av seks sett. Før tredjesettet tar til er stillinga 79-52. Det er fortsatt mange spill som gjenstår, men det er alltid godt med en god start. Vi håper flyten fortsetter videre utover ettermiddagen!

I tredje sett spiller Gunn Helness og Ida Wennevold i åpent rom, mens det er Gunn Tove Vist og Åse Langeland som skal forsvare de norske farger i lukket rom.

Følg 3.sett spill for spill

Running scores sluttspill damer

Se eget innlegg med løpende oppdatering fra kampen Norge - Tyskland

Noen uheldige spill mot England

Når kveldsmørket har senket seg over Wroclaw denne fredagskvelden i september har man mange spill å se tilbake på. Kvalifiseringa er over og vi klarte dessverre ikke å gå videre til sluttspillet. Vi visste på forhånd at vi måtte prestere opp mot vårt beste for å gå videre. Det startet bra mot USA, men fortsatte litt ujevnt. Det ble både noen store seire og noen stygge tap. I en del kamper føltes det som vi hadde mer inne, men ikke var nøyaktige nok og gjorde en del dårlige vurderinger. I fotball handler det om å få ballen i mål. I bridge handler det om å gjøre minst mulig feil og ta vare på de mulighetene en får. Før de to siste dagene så det tøft ut, men en god nest siste dag bidro til at vi fortsatt hadde muligheten før siste dag. Men vi var avhengige av to gode kamper den siste dagen.

Dessverre tapte vi dagens første kamp mot Latvia klart. Dermed var håpet om avansement ute før den siste kampen mot England, som for øvrig ble overført på BBO. Kampen endte med seier til England med sifrene 6-14 (29-46 i IMP). Vi følte vi var uheldige på en del av de store spillene i denne kampen. Nå er det viktig å understreke at jeg ikke mener å skylde på uflaks. Over tid får man som fortjent og må fokusere på de tingene man kan gjøre noe med, nemlig å forbedre sitt eget spill. Men i en enkeltkamp over relativt få spill kan man selvfølgelig være uheldig.

Allerede i kampens andre spill meldte brødrene Petter og Erik Eide seg helt opp i 7 spar. Spillet så slik ut:

Som du ser satt sparen 4-0 og syd måtte dermed få et trumfstikk. Ved det andre bordet meldte engelskmennene veldig forsiktig og stoppet allerede i 4 spar. Elleve IMP til England.

Det er ingen tvil om at man vil være i slem på kortene. Storeslemmen er også fair. Med trumfen 2-2 tåler du til og med at en av motstanderne har dama fjerde i hjerter. Med trumfen 3-1 trenger du i praksis hjerteren 3-2, eventuelt dama singel. Merk at du med kløverutspill blir frarøvet et inntak i bordet. Uten kløver ut tåler du både sparen 3-1 og hjerteren 4-1.

Allerede i neste spill ble det ny sving inn for England. Mens brødrene Eide stoppet i 1 grand sto engelskmennene Robson og Forrester på helt til utgang. Spillet så slik ut:

Jeg må si meg ganske uenig i Forresters meldevalg. Jeg regner med han håpet på å få et majorsvar fra makkeren som han kunne passe ned. Med det systemet de spiller finnes det visst ingen måte å stoppe i majorkontrakt på 4-3-tilpasning, i og med at 2 hjerter var invitt. Dermed fikk Forrester 3 grand fra makkeren. Hjerter ut er det klart beste for forsvaret, men i praksis var det ikke et alternativ slik meldingsforløpet hadde gått. Da Lars Eide valgte spar 7 (invittutspill) var den farga løst for spillefører. Kløveren sitter også fint for spillefører og hjerterkutten går. Da røyken hadde lagt seg ble det hele elleve stikk for spillefører etter at begge ruterhonnørene falt oppå hverandre i en desperat jakt på beit i kontrakten. Elleve nye IMP til England.

I kampens tiende spill meldte Lars Eide og Kristian B. Ellingsen seg opp i 5 ruter. Spillet så slik ut:

Etter at motparten har forsynt seg med to hjerterstikk er det elleve iskalde stikk i den kontrakten. På det andre bordet var England i 4 spar. Her er man avhengig av sparen 3-3. Etter å ha tatt for to hjerterstikk fortsatte vest med enda en hjerter til dobbeltrenons. Spillefører kunne ikke gjøre annet enn å trumfe på hånda, for så å ta for ess-konge i trumf. Deretter måtte han spille seg tilbake på hånda i ruter. Nå måtte han bare lukke øynene og spille en ny trumf. Om den satt 3-3 var han hjemme. Hvis ikke ville det bli tre sonebeit, mens 5 ruter kunne spilles hjem i blinde uavhengig av sparsitsen. Da sparen satt pent ble det ett IMP til England.

Nå skal det sies at det ikke var så unaturlig å havne i 4 spar fordi det er et fornuftig alternativ å hoppe til utgang over sperremeldinga 3 hjerter fra øst. Det var i praksis det som skjedde ved det andre bordet. Sett fra syds ståsted kan ess-konge fjerde i spar og et minoress være nok for at det skal stå 4 spar. Så jeg må nok innrømme at jeg kanskje meldte vel forsiktig da jeg bare sa 3 spar. Men denne gang gjorde det at vi kom i 5 ruter som er en overlegen kontrakt.

For å gi et bilde av hvor små marginene er i bridge kan vi se hva kampresultatet ville blitt om vi flytter på en spar i henholdsvis spill to og spill ti. Om sparen sitter 3-1 i spill to vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape elleve. 25 IMP i sving bare der, altså. Jeg har sagt det før og sier det igjen. Slemspillene svinger mye. Om sparen sitter 4-2 på spill ti vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape ett. 

Med disse to små "justeringene" ville ville Norge vunnet med 23 IMP i stedet for å tape med 17, og fått med seg drøyt 16 VP i stedet for 6 fra kampen.

Det er alltid surt å bli slått ut, men det har vært en fin erfaring for oss å delta i OL. Nå blir det spillefri for oss i morgen før parturneringa tar til på søndag.

Og så skal vi jo følge med på damene som spiller åttendedelsfinale mot Tyskland i morgen og søndag. Det blir spennende!

Det gjenstår fortsatt åtte bridgedager i Wroclaw, så det er stadig mye å se fram til. Følg med!

Damene møter Tyskland

Det norske damelaget har gjort en solid OL-turnering og endte til slutt på sjetteplass i sin pulje. Dermed er det som eneste norske lag videre til sluttspillet.

Gratulerer til  spillerne Gunn Helness, Ida Wennevold, Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Åse Langeland og Gunn Tove Vist og kaptein Tormod Røren!

Resultater

I åttendedelsfinalen blir Tyskland motstander. I sluttspillet er det lange kamper og mange spill å gjøre det på. Åttendedelsfinalen spilles lørdag og søndag og går over seks sett med 16 spill i hvert, det vil si totalt 96 spill. Spillestart er lørdag klokka 10:00.

Vi håper damene fortsetter den gode spillinga og ønsker lykke til!


Vi håper Gunn (t.v.), Ida og de andre jentene får mer å smile for i sluttspillet!
(Foto: Christina Lund Madsen)

Veteran- og åpenlaget utslått

Dessverre ble både veteranlaget og laget i åpen klasse utslått da grunnspillet i OL ble spilt i dag. Damelaget er trygt videre til åttendedelsfinale og skal forsvare Norges ære de neste dagene.

Veteranlaget hadde sjansen til å gå videre til siste slutt. Før siste kamp var det ikke mer enn halvannet poeng opp til den viktige 16.plassen. Dessverre ble det tap mot Pakistan i siste kamp, mens Hong Kong vant sin siste kamp klart. Dermed endte Norge på den sure 17.plassen og er utslått av mesterskapet. På forhånd var det forventet at laget skulle ha gode muligheter til å gå videre, så 17.plass av 24 lag må sies å være noe skuffende.

Resultater

Laget i åpen klasse meldte seg på igjen i kampen om avansement med en solid dag i går. Likevel var laget avhengig av en god sistedag for å kunne gå videre da det var mange lage med i kampen om de siste sluttspillsplassene. Det ble stortap mot Latvia i morgenkampen, og da var det reelle håpet om å gå videre ute. I den aller siste kampen var det BBO-overført oppgjør mot England. Norge var uheldige på en del av de store spillene i denne kampen, og England vant til slutt med 17 IMP. Norge endte dermed på 9.plass i sin pulje.

Resultater

Monaco endte for øvrig på femteplass i denne pulja. Også Geir Olav Tislevoll, som spiller på New Zealand, er videre til sluttspillet fra pulje C.

Damene videre, åpenlaget ute

Det norske damelaget er videre til sluttspill før den siste kampen i grunnspillet
Resultater

Laget i åpen klasse tapte dessverre nest siste kamp mot Latvia, og er i praksis ute før den siste kampen.
Resultater

Veteranlaget er i skrivende stund på 17.plass og har omtrent fem poeng opp til 16.plassen som gir avansement. Med en god sistekamp mot Pakistan er det mulig å gå videre.
Resultater

Klokka 14:00 vises det åpne lagets kamp mot England direkte på BBO.

Det drar seg til i Wroclaw

Det gjenstår nå en spilledag av grunnspillet i Wroclaw. For åpen klasse og dameklassen innebærer det to kamper i morgen, mens veteranene har tre kamper igjen.

Norges damelag har hatt et fint mesterskap så langt. Selv om de ble tre tap i dag ligger laget godt innenfor topp åtte som gir sluttspillsplass. Før den avsluttende kvalifiseringsdagen er damene nummer seks og har 29 VP ned til niendeplassen.
Resultater

Norges lag i åpen klasse hadde en god dag med 47 vinnerpoeng på sine tre kamper mot Belgia, Tunisia og Hong Kong. Det er mange om beinet i Norges pulje. Før de to siste kampene har Norge 169 VP og ligger på åttendeplass. Monaco innehar den viktige femteplassen med 182 VP. Det blir nok tøft for Norge å kjempe seg innenfor topp fem.

Men det som gir en ekstra sjanse er at den beste sekseren fra de tre puljene også går videre. Det er svært jevnt i kampen om å bli beste sekser. I Norges pulje ligger Island på sjetteplass med 170 VP, like foran Norge. I pulje A er India nummer seks med 171 VP, mens Irland i pulje C er beste sekser for øyeblikket med sine 173 VP.

Alt ligger til rette for en vanvittig spennende avslutning der det meste kan skje. Også New Zealand, med GeO Tislevoll på laget, er med i kampen om avansement. De spiller i pulje C og har 173 VP før de to siste kampene.

Norges veteranlag har hatt en fin dag og sanket 52 VP på fire kamper. Laget er nå innenfor topp 16 som gir plass i sluttspillet. Det er imidlertid jevnt også her og kun et halvt vinnerpoeng ned til Brasil på 17.plass. Norge trenger en god avslutning for å sikre avansement. Vi heier og håper det går veien!
Resultater


Rune (t.v.), Peter og resten av veteranene håper på sluttspill.
(Arkivfoto)

Følg Norges lag på BBO!

Torsdag blir det anledning til å følge Norge på BBO i to av kampene. I den første kampen som starter klokka 10:30 vises det åpne lagets oppgjør mot Belgia. I dagens siste kamp vises damelaget mot Tyrkia. Kampen starter klokka 16:50.

For laget i åpen klasse var gårdagen under pari. Det var på mange måter de forspilte sjansers dag. Unøyaktig spilling kombinert med mindre gode vurderinger holder ikke på dette nivået. Laget fikk med seg 12 VP mot Pakistan, 5 mot Island og 6 mot Japan. Avstanden opp til sjetteplassen er nå på 18 VP. Det gjenstår fem kamper, så det er fortsatt mulig å klatre. I dagens to siste kamper møter Norge Tunisia og Hong Kong.

Resultater


Du kan følge Lars Eide og hans mannskap på BBO mot Belgia kl. 10:30.

Damelaget hadde en solid dag i går. Først ble lederlaget Kina knust før det ble en ny solid seier mot Pakistan. I kveldskampen ble det uavgjort mot Japan. Laget ligger nå på andreplass.

Resultater

For veteranene ble ikke gårdagen riktig så god som vi hadde håpet på. Stortap mot India ble fulgt opp av en oppløftende storseier mot Polen. Deretter ble det en knepen seier mot Hong Kong før dagen ble avsluttet med stortap mot lederlaget USA. Nå er det over 20 VP opp til 16.plassen som gir avansement. Åtte kamper gjenstår, så det er fortsatt muligheter med en god avslutning.

Resultater

Hvordan spiller du?

Følgende spill er det siste fra kveldskampen onsdag. Etter en enkel meldesekvens blir du spillefører i 3 grand i øst og får spar 2 (norsk fordeling) ut fra syd. Nord følger med treeren. Hvordan planlegger du spilleføringa?

Du kan regne med to stikk i hver av majorfargene, samt tre ruterstikk og kløver ess, totalt åtte stikk. Hvor skal det niende stikket komme fra?

Om ruteren gir fire stikk er du hjemme. Du kan også forsøke å godspille et kløverstikk. Problemet med den planen er at du må slippe motparten inn to ganger og siste gang de kommer inn er sparen satt opp og du taper etter alt å dømme tre stikk i spar i tillegg til de to kløvertaperne.

Dermed er vel den reelle sjansen at ruteren gir fire stikk. Eller ser du noen tilleggssjanser?

For mange av spilleførerne kokte det ned til et valg i ruter. Ruter til esset fulgte begge motstanderne lavt på. Da du spilte en ny ruter fra bordet kom tieren på fra nord. Nå får du valget mellom å spille på at farga sitter 3-3 eller å ta finessen med ruter ni.

Disse valgene er ekle og man ønsker å gjøre det man kan for å slippe å måtte gjette.

Om man tenker litt ut av boksen finnes det kanskje en spilleplan som gjør at man slipper å gjette hvordan ruteren sitter.

En mulig spilleplan er å dukke en kløver i stikk to. Allerede nå legger du opp til en mulig skvis og får samtidig med deg at ruteren sitter jevnt fordelt hos motparten.

Nord vinner andre stikk med kløver knekt og fortsetter med en liten spar. Du får beholde stikket for spar konge fordi syd ønsker å holde forbindelsen åpen slik at nord har spar å spille når han eventuelt kommer inn.

Om du nå frir deg med din siste spar får syd sjansen til å ta for sine sparstikk, mens du legger opp til skvistempo.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser satt ruteren aktuelt 3-3. Dermed fikk de som toppslo ruteren hjem kontrakten, mens de som tok finessen med nieren gikk beit.

Om syd for eksempel hadde hatt fire ruter ville nord blitt skvist i hjerter og kløver idet du tar for den siste ruterhonnøren etter at syd har fått for sine sparstikk.

En mulig sluttposisjon kan være slik:

Idet du tar for ruter dame må nord gi opp holdet enten i kløver eller hjerter. Som spillefører holder du et våkent øye med hva nord kaster. Selv kaster du motsatt farge før du fornøyd kan konstatere at du får kontraktstikket i den sorten nord valgte å kaste. Merk at om ruteren sitter 3-3 fra start får du også denne varianten med deg med den aktuelle spilleplanen.

Knusende seier mot Kina!

Det norske damelaget tok en knusende og overbevisende seier mot lederlaget Kina i dagens første kamp. IMP-scoren 62-7 var nok til å beholde 19,61 vinnerpoeng. Laget er demed på andreplass, helt oppe i ryggen på kineserne.

Kampen ble overført på BBO slik at de som følger mesterskapet hjemmefra også fikk ta aktivt del i spenninga. Det var fart i kortene og dermed ble det stor omsetning i en del av kampene.

I åpen klasse startet kampen mot Pakistan med noen dårlige vurderinger og uheldige spill slik at Norge lå under 30-0 etter bare noen få spill. Heldigvis kom Norge til hektene og scoret mange IMP etter hvert. Før de fire siste spillene ledet Norge med 19 IMP. Et par svinger ut i slutten gjorde at Norge vant med seks IMP til slutt.

Det var som nevnt mange store spill. Noen av dem vil jeg komme tilbake til utover kvelden.

Resultater damer

Resultater åpen klasse

Resultater veteran

Følg damene på BBO onsdag!

Det blir to sjanser til å følge det norske damelaget på BBO onsdag. Formiddagskampen mot lederlaget Kina vises klokka 10:30. I tillegg overføres kveldskampen mot Japan fra klokka 16:50. Benytt sjansene til å følge med og heie på Gunn, Ida, Liv Marit, Bodil, Åse og Gunn Tove (sistnevnte ankommer først i morgen)!

I midtkampen møter Norge for øvrig Pakistan.
Følg resultatene direkte

I åpen klasse åpner Norge mot Pakistan, som ligger relativt beskjedent plassert. I dagens to siste kamper blir det tøffere motstand når Island og Japan står for tur. Man kan ikke ta lett på noen kamper, så det gjelder å være skjerpet fra start!
Følg resultatene direkte

Veteranlaget skal opp mot India, Hong Kong, Polen og USA. De to førstnevnte lagene er middelhavsfarere, mens både polakkene og amerikanerne kjemper i toppen.
Følg resultatene direkte

Vi håper på en god norsk dag, både her i Wroclaw og der hjemme!

Sterk dameseier mot Nederland

Det norske damelaget avsluttet tirsdagen med en sterk seier mot Nederland. Etter at nederlenderne vant 14 IMP på kampens fire første spill jobbet de norske spillerne seg gradvis inn i kampen. På kampens syv siste spill vant Norge 37 IMP uten at Nederland fikk noen. Da alle spill var sammenlignet var scoren 38-20 i norsk favør, noe som innebærer at Norge får med seg nesten 15 vinnerpoeng fra kampen. Godt jobba, jenter!

Åse Langeland er nå på plass i Wroclaw og skal spille siste del av mesterskapet sammen med Gunn Tove Vist. Gunn Tove kommer imidlertid ikke før om et par dager. Åse steppet inn for Gunn Helness og spilte en god kamp mot Nederland sammen med Ida Wennevold. Også Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden gjorde sine saker bra. Godt jobba, jenter!

I dagens to første kamper ble det 18 VP mot Jordan og 7 VP mot Finland. Norge ligger nå på fjerdeplass i sin pulje. De åtte beste lagene går videre.

Resultater damer


Åse Langeland er på plass i Polen og bidro til seier mot Nederland.

I åpen klasse startet dagen på verst tenkelige måte da det ble stortap mot Monaco, med Tor Helness og Geir Helgemo på laget. Monegaserne spilte en solid kamp og tok vare på de sjansene de fikk. Det samme kan dessverre ikke sies om oss på det norske laget. Dermed stakk Monaco av med alle vinnerpoengene fra kampen.

Heldigvis reiste Norge seg på direkten og tok full pott i de to neste kampene mot henholdsvis Bosnia-Herzegovina og Kuwait. Dermed er laget med i kampen om sluttspillsplass igjen. Norge ligger foreløpig på åttendeplass med 99 poeng. Det er tett som hagl og mange lag kjemper om sluttspillsplassene. Monaco innehar den viktige femteplassen med 103 poeng. Fortsatt er vi bare så vidt over halvveis og det er enda mange poeng igjen å spille om. Det blir nok en spennende avslutning på uka.

Resultater åpen klasse

Veteranlaget spilte seg opp en plass etter litt over middels på dagen. Det ble seire mot Israel og New Zealand, men tap mot Brasil og Danmark. Laget har nå drøyt fem poeng opp til 16.plassen som gir avansement. Også i denne klassen gjenstår nesten halvparten av kampene. Med en habil avslutning bør det være veldig gode muligheter for norsk avansement.

Resultater veteran

Spilleprøve fra Wroclaw

I runde seks (åpen og damer) dukket det opp et interessant spill. Vest fikk utdelt en solid syvkortsfarge i spar. Hva ville du åpnet med om du fikk utdelt følgende hånd?

Det er en avtalesak hva man skal åpne med. Noen spiller at åpninger på 3-trinnet er destruktive og dermed er to topphonnører syvende for gode kort til å åpne med i første hånd utenfor sonen. Dermed valgte en del å åpne med 4 spar. Polakken jeg spilte mot valgte en mer forsiktig linje da han åpnet med 2 ruter multi. Han kom riktignok sterkere tilbake og meldte utgang et par melderunder senere. Det er interessant å konstatere at etter å ha spurt en håndfull personer hvor høyt de sperreåpnet har jeg fått både 2-, 3- og 4-trinnet til svar.

Uansett var hovedpoenget med å ta opp spillet å finne ut hva som er beste spilleplan. Hvordan planlegger du spilleføringa i 4 spar etter hjerter knekt ut fra nord?

Jeg har hørt at de lærde strides om hva som er beste spilleplan. Ved et bord tok vest finessen i hjerter i første stikk. Tanken var at det var gratis å ta finessen fordi man kunne kaste en kløvertaper på hjerter ess senere dersom kutten sprakk. Aktuelt vant syd med hjerter konge og skiftet til ruter. Hva tyder det på?

Det kan vel neppe være noe annet enn singelton. Du vinner andre stikk med ruter knekt i bordet. Hva nå? Skal man ta trumffinessen?

Av to grunner er det farlig å slippe nord inn. For det første risikerer man at han gir makker ei ruterstjeling. For det andre risikerer du å få kløver gjennom bordets ugarderte konge. Dette kan tyde på at spar til esset og spar dame er riktig.

Samtidig kan det bli feil dersom syd har sparkongen tredje og nord har esset i kløver. Da vinner syd andre sparrunde med kongen før han kan spille makker inn på kløver ess for så å få ei ruterstjeling som blir forsvarets fjerde stikk.

Ved å spille spar til esset får man også med seg kongen singel bak. Om syd har kongen dobbel står kontrakten uansett fordi bordets kløverkonge er beskyttet. Har syd kongen tredje i spar blir man avhengig av at han også har kløveresset fordi nord da ikke kommer inn og får gitt makker ruterstjeling.

Sjansen for kongen singel bak er ikke all verdens stor, men det faktum at nord er den farlige hånda å slippe inn gjør at det kanskje kan være en alternativ spilleplan å stikke utspillet med hjerter ess fulgt av spar til esset og spar dame.

Om spar konge ikke faller under esset står kontrakten i praksis på en av to finesser i minor. Etter å ha tatt ut trumfen spiller du ruter til knekten. Om den holder stikk stjeler du deg tilbake på hånda i hjerter og gjentar finessen.

Hva da om syd dukker opp med kongen etter sleipt å ha lasjert første gang?

Da blir du avhengig av kløveresset i nord slik at du får stikk for kløverkongen og samtidig satt opp et inntak for å få hentet ruteresset.

Hele spillet så slik ut:

Mange spilleførere gikk beit etter å ha tatt sparfinessen på et tidlig tidspunkt. Etter at nord fikk for singel konge kunne han spille kløver gjennom bordets konge og forsvaret fikk tre stikk i den sorten.

Hva mener du er beste spilleplan? Kom gjerne med dine synspunkter i kommentarfeltet!

Norge på BBO tirsdag

Det blir to sjanser til å følge Norge på BBO tirsdag.

Først er det det åpne laget som skal opp mot Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, i dagens første kamp klokka 10:30. Norge ligger på niendeplass med 59,87 poeng, mens Monaco på 13.plass har 54,30 poeng. Argentina innehar for øyeblikket den viktige femteplassen med 71,68 poeng. Vertsnasjonen Polen leder for øvrig pulja med 87,76 poeng.
Resultater

I dagens siste kamp klokka 16:50 vises damelagets kamp mot Nederland. Etter seks av 17 runder er Norge nummer tre med 73,46 poeng, mens Nederland er nummer to med 54,46 poeng. Kina leder pulja med 88,16 poeng.
Resultater

Veteranlaget ligger foreløpig på 18.plass. I dagens fire kamper møter de henholdsvis Brasil, Israel, New Zealand og Danmark.
Resultater

Vi håper på en god norsk dag i Wroclaw!

 

Melding til 20 i stil!

I dagens siste runde spilte de norske damene BBO-overført kamp mot Brasil. Nest siste spill bød på store kort for dem som satt nord-syd.

Hva ville du meldt som nord i posisjonen du ser under?

For Norges damelag satt Liv Marit Grude i nord. Da makker Bodil Nyheim Øigarden bekreftet at alle nøkkelkortene var på plass fant hun en genial melding. Hun byttet rett og slett trumf og hoppet til 7 ruter. Hun ser at man kan kaste nords kløvertaper på den femte hjerteren i ruterkontrakt.

Hele spillet så slik ut:

Det er ikke ofte man skal bytte trumf etter å ha funnet en 5-4-tilpass via en Stenbergsekvens, men her ser vi altså et klassisk eksempel på at det er et stikk mer på 4-4-tilpassen takket være et avkast.

Jeg vet ikke om Arne Scheie har greie på bridge. Men om han hadde hatt det ville han garantert gitt Liv Marit 20 i stil for hoppet til 7 ruter. Rett og slett vakkert!

Ingen andre kopierte denne kontrakten hverken i dameklassen eller i åpen klasse. De aller fleste spilte lilleslem i hjerter, mens en håndfull ulykksalige prøvde seg i 7 hjerter og enda noen flere stoppet i utgang.


De eneste som fant 7 ruter var Liv Marit (bildet) og Bodil.
(Foto: Arild Jakobsen)

På tross av tolv IMP inn på dette spillet, tapte Norge kampen mot Brasil med 13 IMP. Likevel har laget hatt en oppløftende start på mesterskapet og ligger foreløpig på tredjeplass.
Resultater

Laget i åpen klasse startet dagen med 12 VP mot Mexico. I dagens andre kamp så det lenge ut til å bli storseier mot Libanon, men et par dyre spill gjorde at det kun ble en knepen seier. I kveldskampen ble det dessverre et klart tap mot vertsnasjonen Polen, og laget ligger dermed på middels etter to spilledager. Det er jevnt i pulja og ikke mange vinnerpoeng opp til femteplassen som gir sikker plass i sluttspillet. I morgen tirsdag er det Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, som er motstander. Denne kampen overføres direkte på BBO fra klokka 10:30.
Resultater

Etter en tung start rettet heldigvis veteranlaget opp noe med en sterk seier mot Frankrike i dagens siste kamp. De ligger nå på 18.plass med omtrent åtte vinnerpoeng opp til 16.plassen som gir avansement. Vi får håpe alle pilene peker riktig vei!
Resultater

Valgets kvaler

I fjerde runde av grunnspillet i OL møtte Norges lag i åpen klasse Mexico. I kampens sjette spill meldte Lars Eide og Kristian B. Ellingsen seg opp i 6 kløver med vest som spillefører. På det andre bordet stoppet meksikanerne i utgang, så det var mange IMP i sving.

Hvordan ville du planlagt spilleføringa etter meldingsforløpet under?

Utspillet var spar konge.

Kristian kastet en ruter i bordet og vant med spar ess. Deretter fulgte tre runder trumf. Nord hadde trekorts opprinnelig. Så var det tid for å gå på hjerteren. Den farga må løses med en taper. Hvilke varianter ser du?

Aktuelt spilte Kristian hjerter ess og hjerter til dama. Da syd var utstyrt med K103 ble det to hjertertapere og ei beit i kontrakten. Hele spillet så slik ut:

Den vinnende varianten er å spille på intrafinessen, det vil si en liten hjerter til åtteren. Syd vinner med tieren. Deretter kan spillefører gå inn på bordet og dra hjerter dame. Syd kan gjøre hva hun vil. Knekten kommer beleilig deisende fra nord. Hjerteren løses dermed med en taper og man kan notere vunnet soneslem.

Aktuelt ble det altså ei beit og og tolv IMP til Mexico. Om Norge hadde fått hjem slemmen ville det i stedet blitt 13 IMP i riktig kolonne. Hjerterbehandlinga svingte altså hele 25 IMP.

Norge vant kampen med syv IMP og ligger på syvendeplass etter fire av 17 runder.
Resultatlink

Damelaget fikk med seg et fint resultat da de vant med to IMP mot England og ligger på fjerdeplass.
Resultatlink

Veteranene vant morgenkampen mot Tyrkia, mens det i dagens andre kamp ble stortap mot Italia. Foreløpig ligger laget på 18.plass.
Resultatlink

Resultater etter første dag

Etter første dag i World Bridge Games er det damene som har fått den beste starten av de norske lagene. De avsluttet dagen med et knepent tap mot Sverige og ligger på en foreløpig femteplass. De åtte beste lagene fra pulja går videre til sluttspillet.

Det vises åtte kamper fra hver runde på BBO. Mandag ettermiddag klokka 16:50 vises de norske damenes kamp mot Brasil.

Laget i åpen klasse avsluttet dagen med tap mot Argentina og ligger på niendeplass i sin pulje. De fem beste lagene i pulja er sikret plass i sluttspillet, mens sjetteplassen også har mulighet til å kvalifisere seg. Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, er for øvrig nummer åtte i samme pulje.

I veteranklassen har Norge fått en tung start og ligger på 19.plass etter fire kamper. I dagens siste kamp ble det tap mot jumboplasserte Spania. Det er imidlertid mange kamper igjen og de 16 beste lagene går videre.

World Bridge Federation (WBF) gir ut daglige bulletiner under mesterskapet med mye godt lesestoff for den bridgeinteresserte.

Vi går mange spennende dager i møte. Mesterskapet er så vidt i gang. Følg med og hei på Norge!

Vi er i gang i Polen!

World Bridge Games er nå i gang i Wroclaw, Polen. Det norske damelaget har fått en kjempestart og leder sin pulje etter to fine seire mot henholdsvis Australia og Mexico!
Running scores damer

Det åpne laget fikk også en fin start med storseier mot USA, som er ventet å kjempe i toppen, i sin første kamp. I kamp to ble det en knepen seier mot Tyrkia, og laget ligger på femteplass så langt.
Running scores åpen klasse

Veteranene fikk en tung start, men leder i skrivende stund mot England i lagets tredje kamp. Vi får håpe klatringa fortsetter! Merk at hele 16 lag går videre fra denne pulja.
Running scores veteran