Instruktiv motspillsprøve

I fredagens andre kamp dukket det opp et instruktivt motspillspoeng allerede i det første spillet. Du kan jo prøve å se om du består prøven.

Motparten har altså kommet i 4 hjerter etter at øst har vist renons i spar og minimumshånd. Makker spiller ut ruterknekt, og spillefører legger liten i bordet. Så skal du prøve å legge en plan for motspillet fra nords posisjon.

Vi har ingen stikk i spar og maksimalt et stikk i kløver siden det er singelton i bordet. Makker kan kanskje ha et trumfstikk på en god dag, men det er langt fra sikkert.

Turneringsformen er lagkamp og dermed er det beita som teller. I klartekst vil det si at vi helst bør ha tre stikk ved hjelp av ruterfarga for at vi skal kunne beite motparten.

Det er lurt å stille seg et par spørsmål før man spiller på til første stikk. Hvordan må det sitte for at vi skal få beit? Og unner du makker å beholde første stikket for ruter knekt?

Nei, her er nok den reelle beitesjansen at makker har singelton ruter. Poenget er at det ikke finnes noen vei til beit dersom spillefører er kort i ruter.

Siden du ikke har noe inntak utenom ruteren må du være påpasselig med å stikke over ruteren og fortsette ruterspillet. Utspillet kan være fra kn109, men da er det aldri beit. Om makker derimot har singel ruter kan hun få ei stjeling etter at du har tatt for esset og kongen. En tilleggssjanse er at makker har dobbel ruter og kn10x eller kn9x i trumf. Da vil hun få trumfhøyning idet du spiller en tredje ruter.

Hele spillet så slik ut:

I den aktuelle runden var jeg BBO-operatør i kampen mellom Polen og Ungarn i dameklassen. Nord-syd for lederlaget Polen var Katarzyna Dufrat og Justyna Zmuda, som nylig tok sølv i EM for damepar. Førstnevnte tenkte seg litt om da utspillet kom, men kom ganske fort fram til hva som var beitevarianten. Dermed stakk hun med kongen, tok for esset og spilte ruter til stjeling hos sin makker som så kunne ta beita med kløver ess.

Faktisk gikk 4 hjerter hjem ved en del bord som et resultat av at nord litt sløvt la liten hjerter på utspillet. Da var det ikke lenger noen vei til beit fordi spillefører kunne kaste to rutertapere på esset og kongen i spar.

Storseier mot Estland!

I åpen klasse er Norge tilbake på vinnersporet etter den blytunge morgenkampen mot Frankrike. Først ble Serbia slått med 12 VP mot 8. Deretter ble det en deilig storseier mot Estland. IMP-sifrene 47-4 gjør at Norge får med seg 18,44 vinnerpoeng fra kampen. Nå er laget ikke mer enn drøyt 3 vinnerpoeng bak den viktige syvendeplassen som gir VM-plass. Det spilles en kamp til i kveld før det hele avgjøres med tre kamper i morgen lørdag. Vi håper på en god avslutning!

Følg kveldskampen mot Tyrkia
Running sores

Damene og veteranene har spillefri i kveld. I disse to klassene gjenstår det tre kamper som spilles i morgen.

Det norske damelaget har i dag møtt tøff motstand og poengsankinga har ikke vært all verdens, men heldigvis fikk de med seg en seier mot Tyskland i siste kamp. Avstanden opp til den viktige syvendeplassen er nå 10 poeng. Det er mulig å hente inn med en perfekt avslutning i morgen. Kom igjen, jenter. Vi heier på dere!

Veteranlaget har spilt middels i dag og har dessverre så mye som 21 poeng opp til sjetteplassen som gir VM-billett før de tre siste kampene. Man skal aldri si aldri, men dette ser tøft ut. Karene er rutinerte så vi håper de får full klaff i morgen.

Slaktet av Frankrike

Dessverre ble stortap for det åpne laget i dagens første kamp mot gulljagende Frankrike. Det var ingen god kamp av det norske laget, mens franskmennene både spilte godt og var litt heldige på de store spillene.

I kampens femte spill meldte Boye og Espen 6 kløver. Kun hjerter ess manglet. Resten var potte tett og dermed 1370 til Norge.

I åpent rom var det litt mer action idet Thor Erik og Thomas sperret svært aggressivt for å gjøre det vanskelig for motstanderne. Det hele endte med at Frankrike meldte seg opp i 7 kløver.

Thomas doblet for å be om en annen farge ut, og Thor Erik måtte gjette hvilken av rødfargene han skulle spille ut. Han valgte dessverre ruter og da var det 13 enkle stikk.

Scoren 2660 ga 15 IMP til Frankrike. Om Thor Erik hadde truffet utspillet ville det i stedet blitt 18 til Norge. Hvilken forskjell!

I spill 9 satset Boye på at det sto storeslem og hoppet ukontrollert til 7 ruter. Han var avhengig av hjerteress hos makker, at trumfen skulle løse seg uten taper og at det var nok stikk. Det var ikke blink denne gangen. Motparten måtte få et hjerterstikk.

På det andre bordet stoppet franskmennene i 6 ruter, og vant dermed 14 IMP på spillet.

Totalt tapte Norge hele 4-65, 0-20 i vinnerpoeng. Men de andre resultatene var brukbare sett med norske øyne slik at det fortsatt er realisitisk å håpe på VM-plass.

I skrivende stund ligger det an til en knepen seier mot Serbia. Stå på videre, gutter!

Fredag

Fredag er det fire kamper i åpen klasse, mens damene og veteranene har tre kamper hver.

I åpen klasse skal Norge spille mot Frankrike (BBO), Serbia, Estland og Tyrkia.
Running scores

I dameklassen skal Norge møte PolenEngland og Tyskland.
Running scores

I veteranklassen skal Norge spille mot IsraelNederland og Romania.
Running scores

Du kan følge Norge spill for spill  ved å trykke på de respektive motstanderne. Kamp 1 starter klokka 10, kamp 2 klokka 13.20, kamp 3 klokka 16 og kamp 4 klokka 18.40.

For å følge utviklinga direkte i de ulike klassene kan du klikke på Running scores.

Norge på BBO klokka 10

Det drar seg til i EM. To spilledager gjenstår. Det åpne laget har syv kamper til, mens damene og veteranene har seks kamper igjen. Alle lagene har sjans til å kvalifisere seg til VM.

I fredagens føste kamp som starter klokka 10 vises Norge på BBO mot topplaget Frankrike. Dette blir en spennende kamp. Vi håper Norge får med seg et godt resultat. Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen spiller for Norge.

Vi krysser fingrene og sier HEIA NORGE!

Systemseier

Det norske damelaget hadde en solid dag med drøyt 40 vinnerpoeng på tre kamper mot henholdsvis Finland, Hellas og Nederland. De er nå oppe på åttendeplass, knapt seks poeng bak syvendeplassen som etter alt å dømme gir VM-billett. Vi skal se på et spill fra kampen mot Hellas der Gunn Tove Vist og Torild Heskje sørget for et av mange vinstspill ved å stoppe i tide.
Hvordan ville du og makker meldt disse to hendene, og hva ville sluttkontrakten blitt?
Gunn Tove og Torild spiller med overføringssvar etter åpning 1 kløver, en konvensjon som etter hvert har blitt ganske populær. Dette systemet går blant annet ut på at man melder 1 ruter for å vise hjerter og 1 hjerter for å vise spar. En av de viktigste fordelene er at man får litt mer melderom og faktisk kan finne ut om tilpass allerede på 1-trinnet.
I det aktuelle spillet åpnet Gunn Tove i øst med 1 kløver i fjerde hånd. Torild svarte 1 ruter, som altså viser hjerter. Gunn Toves gjenmelding var et hopp til 2 hjerter. Dette er en meget presist definert melding som viser 4-korts hjerterstøtte og helt minimum (11-12 hp). Når makker hadde begrenset hånda si såpass så Torild ingen grunn til å invitere til utgang selv om hun satt med 11 hp selv.
Hele spillet så slik ut:
 
Der meldingsforløpet innledes med 1 kløver – 1 hjerter – 2 hjerter er det kanskje vanskelig for vest ikke å legge inn en invitt? Vest har ikke all verdens, men mot en makshånd hos makker kan det kanskje stå utgang på en god dag.
Dette spørsmålet trengte ikke Torild ta stilling til siden makkeren hadde fått begrenset hånda si så presist.
Når vi ser øst og vests hender mot hverandre ser det ut til at det er vanskelig å komme unna to kløvertapere og en taper i hver av rødfargene. Hvis sparfinessen ryker kan det faktisk være beit allerede på 3-trinnet. Så disse kortene ønsker man ikke være i utgang med.
Gunn Tove spilte bra og fikk ni stikk i 2 hjerter. Grekerne på det andre bordet meldte seg helt opp i 4 hjerter og gikk hele fire beit da trumfen satt 4-1 og det ble spilt litt uforsiktig. 140+200 inn ga 8 IMP til Norge.
Overføringa skal få mye av æren for dette vinstspillet. Kun to av de 22 dameparene som satt med disse kortene klarte å stoppe såpass lavt at de fikk score inn. En aldri så liten systemseier til våre damer altså.

Tor imponerer Tor

Tor Bakke spiller i et av tre par på Norges veteranlag i EM. Omtrent tredje hver kamp står han og makker Arve Farstad over. Da brukes tida til å følge med resultatene og gjerne være tilskuer i en BBO-overført kamp. Tor sto over dagens første kamp og fikk sjansen til å følge sin navnebror med etternavnet Helness og Monaco i deres kamp mot Wales.  Waliserne fikk smertelig erfare at det er skummelt å være unøyaktig i motspillet mot en nordmann i Monacodrakt.

Bakke har sendt inn følgende referat av spillet:

Tor Helness i øst spilte 5 ruter. Utspill spar til damen og skift til kløver til knekten. Ny spar ble stjålet og ruter dame fikk beholde neste stikk. Dermed var et ekstra stikk sikret! Liten hjerter og syd måtte legge lavt slik at damen fikk stikket. Deretter ble syd spilt inn på trumfesset Han måtte spille kløver for å presse ut esset før kløvertaper forsvinner på 4.hjerter. Han valgte kløver konge, men da stakk Tor med esset og tok hjerter ess før nord ble spilt inn i kløver og måtte spille til dobbeltrenons. Det hjelper heller ikke å spille liten kløver til damen. Da tas selvfølgelig ikke hjerter ess, og ny kløver vil føre til at syd blir innspilt. Dermed kun 300 ut mot 650 på andre bordet og 8 imps til Monaco.

Vi ser for øvrig at syd må fortsette i kløver i stikk tre for at forsvaret skal få med seg et stikk til. Da får forsvaret satt opp kløveren før en av dem blir innspilt. 500 ut ville uansett gitt 4 IMP til Monaco. Nå ble det altså 4 IMP ekstra i bonus etter litt slapt motspill av waliserne og desto mer våken spilleføring av Tor Helness.

Takk til Tor Bakke for en fin spillhistorie. Vi ønsker ham og resten av veteranlaget lykke til i EM-innspurten. Vi håper på norsk VM-billett og heier som bare det!

 

Torsdag

 Onsdagen ga både gleder og sorger. Svært oppløftende var damelagets prestasjon med fire gode seire der i blant mot Italia. Nå er det ca. 10 VP opp til sjuende plass som gir plass i VM i Frankrike neste år (forutsatt at Frankrike er blant de seks første). Det er fortsatt muligheter for åpen- og veteranlaget også. Åpen hadde en heller dårlig dag.

Kamper åpen: Latvia, Tsjekkia, Irland (BBO) og Romania. Running score.

Kamper damer: Finland, Hellas og Nederland. Running score.

Kamper veteran: Spania, Skottland og Tyrkia. Running score.

Serverproblemer gjør at vi ikke får lenket til scorecard for dame- og veterankampen som startet kl. 13.20. Ser ut til å være i orden nå - så lenge det varer.

Svinger slemspillene for mye?

For det åpne EM-laget var gårdagen tung. Det ble riktignok storseier mot Georgia i første kamp, men deretter fulgte stortap mot Polen og uavgjort mot Ukraina før dagen ble avsluttet med stortap mot Færøyene.
Det var ikke optimal spilling fra de norske, men samtidig var det en del stang ut. Det er ofte en viss sammenheng mellom udrag og feil.
Dersom Frankrike, som skal arrangere neste års VM, er blant de seks beste lagene vil også syvendeplassen gi VM-billett fordi vertsnasjonen har friplass. Foreløpig leder Frankrike åpen klasse, og dermed ser det ut til at det gjelder å være nummer syv eller bedre dersom man ønsker å reise til Lyon neste sommer.
Da gårdagen startet lå Norge på denne omtalte syvendeplassen. Differansen ned til lag nummer åtte var ikke mer enn 0,7 vinnerpoeng. Etter å ha sanket drøyt 30 vinnerpoeng, 10 under middels, på fire kamper falt Norge til ellevteplass. Nå er det 17 poeng opp til nummer syv. Heldigvis er det elleve kamper igjen og mange vinnerpoeng å spille om. Med en god avslutning er det fortsatt muligheter for å komme til VM.

Vi skal her se på et spill som skapte stor sving i kampen mot Færøyene. Som så ofte før er det mange IMP på spill når det meldes slem. Både Norge og Færøyene meldte 6 ruter i nord. Som vi ser var det en hardmeldt kontrakt, men det var da ikke dødt.

Ved begge bord kom det hjerter ut. Man må gi bort stikk for trumfesset og dermed er eneste sjanse for å klare kontrakten å løse kløveren uten taper. Ikke en veldig stor sjanse, men det kan skje. Den beste sjansen er at dama sitter singel eller dobbel på ei av hendene og faller når man spiller kløveren fra topp.
Begge bord spilte kløver til esset på hånda etter å ha tatt ut trumfen. Øst fulgt på med nieren. Planen var altså i utgangspunktet å legge ned esset og kongen i håp om at dama skulle komme på. Endrer du plan etter at nieren kom på? Nå har det jo nemlig dukket opp en annen variant. Dersom øst har 109 dobbel er riktig variant å gå inn på bordet og dra knekten. Om vest følger med en liten lar du den seile, og om han dekke med dama faller tieren under kongen og åtteren er godspilt.
Er det så et reint valg hvilken variant man velger?
Nei, fortsatt er sjansen større for at dama sitter dobbel på ei av hendene en at øst skal ha eksakt 109 dobbel og vest D653. Regelen om begrenset valg gjelder også i dette tilfellet. Om øst hadde hatt 109 dobbel kunne han like gjerne lagt tieren under esset. Med D9 må han legge nieren. Det er et tilleggspoeng at en motspiller som virkelig er på høyden kan finne på å legge nieren fra 109 fjerde for å prøve å lure spillefører.
Thor Erik Hoftaniske spilte med oddsen og la ned kløverkonge, mens spilleren fra Færøyene gikk inn på bordet og dro kløver knekt. Om vest har både dama og tieren i kløveren går begge spilleførerne beit. Men dersom øst har enten singel tier eller singel dama igjen står hele 32 IMP på spill.

Dessverre for vår del hadde øst denne gang 109 dobbel, og det var aktuelt riktig å spille mot oddsen. Færøyene vant slemmen, mens Norge gikk beit. 16 IMP ut. Dersom Thor Erik hadde funnet en av motspillerne med dama dobbel ville Norge i stedet vunnet 16 IMP. Her er alle kortene:

Da alle spillene var sammenlignet i kampen mellom Norge og Færøyene viste det seg at Norge tapte med 29 IMP. Det betyr at Norge fikk med seg 3,42 vinnerpoeng fra denne kampen.
Om kløverdama i stedet hadde sittet dobbel ville Norge vunnet med 3 IMP og fått med seg nesten 11 vinnerpoeng fra kampen. Det er hele 7,5 vinnerpoeng i forskjell!
Jeg har til tider tenkt at slemspillene svinger for mye i lagkamp. Her blir altså 7,5 av 20 vinnerpoeng som deles ut avgjort av hvor mange kløver som sitter sammen med dama. Noen tilfeldigheter blir det, og selv om det er urettferdig vil det noen ganger være den som spiller mot oddsen som vinner kontrakten.
Når det først er slik at slemspillene avgjør mye viser det også at det er viktig med god slemteknikk og trening på å vurdere kortenes verdi når man er i nærheten av slemsonen. Slemspill er relativt lite frekvente, men når de først kommer er det mange IMP på spill. Meldetening på BBO med fokus på slemspill er kanskje ikke så ueffent?

Et par spill fra damene

Det norske damelaget har som mål å kvalifisere seg for Venice Cup, som VM for damelandslag også kalles. For å være sikker på VM-plass må man være blant de seks beste i EM, men så lenge Frankrike, som er vertsnasjonen for kommende VM, er innenfor topp seks vil også laget på syvendeplass kvalifisere seg.  Det startet virkelig bra om man ser bort fra stortap i lagets første kamp. Etter dette fulgte fire storseire, og laget lå på en oppløftende fjerdeplass etter de to første spilledagene.
Dag tre var dessverre blytung med tre klare tap. Det går opp og ned i lange mesterskap, så det er om å gjøre at man kommer ut av en negativ trend så fort som mulig. Det er uansett ikke tid til å dvele lenge over ferdigspilte kamper.
Heldigvis var jentene tilbake på vinnersporet i onsdagens morgenkamp, og fikk med seg 14 vinnerpoeng fra kampen mot Spania. Videre utover dagen ble både Ungarn og San Marino knust, og Norge fikk også med seg en fin seier mot Italia (12 VP). En veldig bra dag for damene som med det har tatt kraftig innpå i kampen om VM-plass. Det er nå omtrent 10 VP opp til den magiske syvendeplassen. Vi håper på en god dag også i morgen!
Så langt i mesterskapet har vi enda ikke fått se Norges damelag på BBO. Likevel er det på sin plass å referere et par fine spill fra jentene som også dere der hjemme kan ha glede av å lese om.

I det følgende spillet skal vi få se ei fin spilleføring utført av Gunn Tove Vist. Hun ble spillefører i 4 hjerter etter at motparten hadde vært aktivt med i meldingsforløpet. Har du en plan for spillet? Utspillet var ruter konge etterfulgt av kløver til esset og ny kløver.

Gunn Tove vet å lytte til meldingsforløpet, og hadde derfor et ganske klart bilde av hvordan kortene var fordelt hos motstanderne. Siden vest hadde meldt 3 NT måtte hun ha spar konge. Hun var også favoritt til å ha hjerter dame. Dersom vest sitter bak med dama tredje i hjerter er det fare for at det bli en taper i hver farge. Selv om spar konge sitter i kutt mangler man så mange mellomkort i farga at man må regne med en taper der.

Etter å ha vunnet tredje stikk med kløver konge spilte Gunn Tove hjerter til esset og en kløver til stjeling med hjerter ti. Øst fulgte farge og dermed var bordets kløver godspilt. En hjerter til kongen viste at øst hadde singelton fra start, og at vest måtte få for dama. Motparten har allerede fått to stikk. Ser du hvordan vi skal unngå at vest får et sparstikk når vi er framme i følgende posisjon?

Etter å ha tatt for de to stående kløverne spilte Gunn Tove spar til dama og deretter fridde hun seg med en trumf som satte vest inn. Nå kunne hun velge mellom pest og kolera. Enten måtte hun spille spar opp i spilleførers kombinerte saks eller ruter til dobbeltrenons. Uansett vunnet soneutgang og  12 IMP til Norge da Frankrike gikk beit på det andre bordet. Hele spillet så slik ut:

Dessverre tapte Norge kampen mot Frankrike, men dette spillet var altså et lyspunkt. 

I samme kampen meldte Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding seg opp i en fin storeslem. Har du en spilleplan i 7 spar i øst etter kløver 3 ut (norske)?

Forutsatt at trumfen løser seg uten taper har du 12 sikre stikk. Det er muligheter for å få tak i det manglende stikket i alle tre sidefargene. Kløveren og ruteren kan gi langfargestikk om ikke fargene sitter for surt, og i tillegg har man muligheten for å ta finessen i hjerter. Dette må vel kunne ordne seg på et vis?
I denne typen spill er det om å gjøre å maksimere sjansen for hjemgang, og det gjøres best ved å kombinere mulighetene.
Ann Karin vant utspillet med kløver ess og dro ut trumfen i fire runder da nord hadde firekorts. Deretter la hun ned en kløverhonnør for å se om farga satt rundt. Dessverre viste det seg at syd hadde knekten femte, og det manglende stikket kunne da ikke settes opp i kløver.
Nå er det rødfargene som gjenstår. En mulighet er ruteren 3-3, en annen mulighet er hjerterfinessen. Dessverre får vi ikke testet begge deler på grunn av manglende forbindelse mellom hendene. Det hele koker ned til at man velger det som har størst sannsynlighet. Sjansen for at hjerter konge sitter i kutt er 50 %, mens sjansen for at ruteren er fordelt 3-3 hos motstanderne er omtrent 37 %.

Etter å ha kastet to rutere på konge-dame i kløver spilte dermed Ann Karin hjerter til dama. Denne gang stemte kartet med terrenget. Ruteren satt 4-2, men heldigvis satt hjerter konge i kutt. Frankrike kopierte 7 spar på det andre bordet. Selv om spillet gikk ut er det alltid gøy å melde og vinne storeslem. Her er alle kortene:

Boye Brogeland var for øvrig i 7 NT på samme spillet etter at motparten hadde vært med og sperret i hjerter. I den kontrakten har man sjansen til å teste ruteren før man tar hjerterfinessen, rett og slett fordi man ikke trenger å bekymre seg for stjelinger i mot når man spiller grandkontrakt.

Onsdag

 Tirsdag ga en god avslutning for både åpen- og veteranlaget med klare seire over henholdsvis Sveits og Belgia. Damene fikk en "tung" kamp mot Frankrike. Onsdag gir nye muligheter - hele fire av dem i alle tre klassene.

Åpenlaget spiller mot Georgia, Polen (BBO), Ukraina og Færøyene. Running score.

Damene spiller mot Spania, Ungarn, Italia og San Marino. Running score.

Veteranlaget spiller mot Frankrike, Serbia, Wales og Østerrike. Running score.

Ei undervurdert melding?

EM er nå godt i gang. Åpen klasse har unnagjort omtrent to tredjedeler, mens dame- og veteranklassen enda ikke er halvveis. Det norske laget i åpen klasse hadde totalt sett en ganske bra dag, mye takket være en kanonkamp i siste runde mot Sveits hvor nesten alle vinnerpoengene ble norske. Totalt sanket laget snaut 38 vinnerpoeng på tre kamper og ligger på syvendeplass. Om dagens poengsnitt per kamp fortsetter i resten av mesterskapet er det meget realistisk å kvalifisere seg for VM.
Damelaget hadde dessverre en meget tung dag og sanket mindre enn elleve vinnerpoeng i løpet av tre kamper. I skrivende stund ligger de på tolvteplass, og er dessverre et godt stykke unna VM-billett. Heldigvis er det mange kamper igjen og jentene har vist før at de kan reise seg og spille inn mange vinnerpoeng. Det gjelder å ha tro på egne ferdigheter og ta et og et spill. Stå på, jenter!
Veteranlaget tapte stygt mot England i morgenkampen. I kamp to ble det også tap, denne gang mot Tyskland, men laget fikk i alle fall med seg drøyt seks vinnerpoeng fra kampen. Heldigvis ble det storseier mot Belgia i kveldskampen. Laget ligger på 16.plass etter tre av syv spilledager. De har hatt relativt tøff motstand i starten så det vil ikke overraske om de klatrer mange plasser i siste del av mesterskapet. Drømmen om VM lever i beste velgående da det ikke er avskrekkende langt opp. Vi mønstrer et rutinert mannskap som vet at mye avgjøres mot slutten.

Før vi tar kvelden er det verdt å se på et spill fra dagens midtkamp. Du skal få samme meldeprøve som Erik Berg på det åpne laget fikk i kampen mot England. Hva melder du over 1 NT (15-17) med følgende kort?

Du har altså en oversterk grandhånd og var ikke ferdig med å summere honnørpoeng før du hørte din høyre motstander åpne med 1 NT. Han har vist minst 15 hp og selv har du hele 21. Det betyr at det ikke er særlig mer enn 4 hp igjen til de to siste ved bordet. Du har muligheten til å doble for å vise en hånd som er minst like sterk hånd som åpneren. Det har du i aller høyeste grad, så da er vel saken biff?

Nei, vent litt. Før du eventuelt dobler må du ta stilling til hva det er sannsynlig at makker melder. Du vet at han har en tilnærmet blank hånd som gjør at han kan bli fristet til å ta ut i sin lengste farge på 2-trinnet. Er det ønskelig?

Er det nødvendigvis så lukurativt å vinne meldingsforløpet i dette spillet? Når du vet at omtrent alle poengene er fordelt mellom deg og en motstander blir det jo slik at den som blir spillefører må spille alt fra egen hånd. I slike spill kan det ofte være tilfelle at det lønner seg å unngå å få kontrakten. Selv om du har tette kort har du ingen riktig lange farger som genererer mange stikk og dessuten et par hull i både spar og kløver.

Nei, her ønsker vi heller å spille motspill og den beste måten å sikre det på er faktisk å passe selv med over halvparten av honnørpoengene. Motparten er dessuten i sonen. Når vi ikke har tro på at egen side kan vinne utgang er det jo bedre å ta inn sonebeiter i motpartens kontrakt. Så til syvende og sist er ikke hovedpoenget med å passe at man er redd for å gå beit på 2-trinnet, men muligheten for å ta flere sonebeiter i motpartens kontrakt.
Erik valgte å passe, og ikke overraskende gikk det pass rundt. Han spilte ut en hjerterhonnør for å se bordet. Ruterknekten var det eneste honnørpoenget som kom til syne hos blindemann. Erik skiftet til spar i stikk to som gikk til makkers knekt og spilleførers dame. Spillefører gikk på ruteren. Inne på ruter ess godspilte Erik sparen.
Dessverre hadde spillefører såpass lang ruterfarge at det ble bare ei beit etter at Erik fikk to sparstikk og tre hjerterstikk i tillegg til de to minoressene. Denne gang hadde nord-syd 4-4-tilpass i kløver og delkontrakt i kløver med ti stikk er mulig å vinne. Likevel har jeg stor sans for taktikken som ligger bak passen. Neste gang kan det bli både to og tre sonebeit, hvis bare spillefører ikke dukker opp med en tett langfarge.

Hele spillet så slik ut:

Engelskmannen på det andre bordet tenkte på samme måte som Erik og 1 NT  i øst med ei beit ble kopiert der.
Selv om det sto en del stikk nord-syd denne gang takket være tilpassen i kløver vil jeg si at dette spillet viser at pass kan være ei undervurdert melding i bridge.

Helgeness i slemsonen

Monaco startet EM litt under pari, og lå 14.plass etter de åtte første kampene. Med nordmennene Geir Helgemo og Tor Helness på laget er de alltid å regne med i de store mesterskapene. Nå har de fått opp dampen og ligger i skrivende stund som nummer fire.
Jeg fikk gleden av å følge Geir og Tor i kampen mot vertsnasjonen Ungarn mandag ettermiddag (runde 17). I følgende spill, som var kampens åttende, meldte de seg opp i lilleslem i kløver:
 
Det er kun en taper i ruter, men er det nok stikk på 4-4-tilpassen?
Geir fikk trumf ut fra nord som han stakk med kongen i bordet. Deretter fulgte ruter til kongen og esset. Ungareren fortsatte med en ny trumf som Geir vant på hånda. Syd fulgte farge, og dermed var det klart at trumfen satt jevnt fordelt. I stikk fire spilte Geir hjerter til esset og deretter ny hjerter. Kongen kom på fra syd og Geir stjal på hånda. Nå tok han for ruter konge før han spilte spar til kongen i bordet. Nok en hjerter til stjeling med håndas siste trumf. Syd kastet en spar, og dermed var nord markert med femkorts hjerter.
Geir spilte en ruter til stjeling i følgende posisjon. Med trusselkort i alle tre sidefargene var det nå tid for å skvise til seg det tolvte stikket.
 

Nord kastet aktuelt hjerter 8. Da Geir tok ut syds siste trumf ble nord skvist sønder og sammen. Kastet han hjerter dame ville Geir få kontraktsstikket på hjerter knekt. Om han i stedet kvittet seg med sparholdet ville Geirs lille spar på hånda bli godspilt.

Merk at syd må holde ruteren og nord hjerteren. Dermed vil den av de to som har minst firekorts spar bli skvist.

12 stikk og vunnet lilleslem. Spillet gikk ut etter at ungarerne på det andre bordet vant samme kontrakt etter eksakt samme spilleføring.

I en del spill avgjøres mye i meldingene. Om man bare klarer å melde riktig kontrakt kan spilleføringa vise seg å være en formalitet. Allerede i første spill i kampen mellom Monaco og Ungarn dukket det opp et slikt spill. Det luktet slem før vi hadde fått satt oss ordentlig til rette. Dette var en type slem som var enkel å vinne om man bare hadde kontrakten på riktig hånd. Spillet så slik ut:

Som vi ser er det essensielt å ha kontrakten i vest for at hjerter konge skal være beskyttet i utspillet. Både Monaco og Ungarn spilte 6 spar i vest med kløverutspill. Da forsvant bordets to hjertere på ruteren og det ble 13 stikk. Slemspill kan ofte skape sving, men i denne kampen gjorde alle parter jobben sin og slemspillene gikk ut.

Tirsdag

 Alle klasser spiller tre runder i dag og er tidlig ferdig. Det er planlagt felles middag for hele den norske kontingenten tirsdag kveld.

Åpenlaget møter Croatia (BBO), England (BBO) og Sveits. Running score.

Damelaget møter Serbia, Danmark og Frankrike. Running score.

Seniorlaget møter England, Tyskland og Belgia. Running score.

Det har tidvis vært serverproblemer slik at resultater i perioder ikke har vært tilgjengelig.

Noen grunn til å være inne?

Det norske damelaget har fått en fin start på EM i Budapest. Riktignok ble det stortap mot svenskene i lagets første kamp. Deretter har laget tatt fire store og fine seire før de tapte mot Portugal i den siste kampen på mandag. Damene ligger på syvendeplass etter syv av 23 runder.
Pernille Lindaas og Maja Rom Anjer har hatt mange fine resultater de siste årene og den gode innsatsen ble i år belønnet med plass på det norske EM-laget. Vi skal se på et spill fra kampen da Norge møtte Estland hvor Pernille viste at hun behersker spilleføring bra.
Hun ble spillefører i 4 hjerter i syd på 5-2-tilpass etter meldingsforløpet du ser under. Når vi ser nord og syds kort mot hverandre ser det litt hardt ut å være i utgang. Men det er likevel ganske naturlig å havne der etter åpning 1 hjerter i syd. Det er opplagt å svare 1 spar i nord selv om man bare har 5 hp siden man har brukbar femkorts spar og honnør dobbel i hjerter til makker.

Syds kort er såpass gode at man gjerne ønsker å prøve utgang etter at makker har svart positivt. Og vi som kjenner Pernille vet at hun ikke er tung å be når hun får ferten av at det kan stå utgang.

Utspillet mot 4 hjerter var spar konge. Denne stjal Pernille før en hjerter til kongen fulgte. Planen var nå å komme seg inn i bordet for å ta kløverfinessen. For at det skal være håp om å vinne kontrakten ser det ut som enten kløverkongen må sitte dobbel i kutt, siden vi ikke har flere inntak for å gjenta finessen, eller hjerteren 3-3. I verste fall blir man kanskje avhengig av at begge deler ordner seg.

Kløver dame holdt stikk og Pernille fortsatte med to runder trumf. Dessverre viste det seg at trumfen satt 4-2 og at vest måtte få et trumfstikk. På kløver ess fulgte øst beleilig med kongen. Spillefører tok også for kløver knekt før den siste kløveren ble spilt. Nå måtte vest beslutte hva hun skulle gjøre i følgende posisjon:

På vei mot hjemgang i 4 hjerter skal vi tillate oss å legge inn et formanende motspillstips. Før du stikker må du spørre deg selv om det er noen grunn til at du skal være inne. Trumfknekten får du stikk for uansett, så hovedregelen er at du ikke bør trumfe med mindre det er en veldig god grunn til at du skal være inne. Det er kanskje vanskelig å se noen god grunn til at det haster å komme inn her. Spar kan du ikke spille uten å sette opp bordets spardame og det er heller ingen ruter i bordet som krever gjennomspill.
Aktuelt trumfet vest kløveren og skiftet ruter. Øst la i dama. Nå var Pernille på høyden og lasjerte. Hun har fått tre kløverstikk og fire hjerterstikk. I tillegg har hun en trumf igjen og ruteress. Totalt blir det bare ni stikk. For å få tak i det tiende kan det se ut som det er lurt å la motparten gjøre noe av jobben. Dessuten tyder meldingsforløpet på at øst har begge ruterhonnørene.

Inne på ruterdama kunne ikke øst fortsette i farga fordi det ville gi spillefører en ruterkutt for det tiende stikket. Dermed hadde hun ingen annen god fortsettelse enn spar i denne posisjonen:

Pernille kastet nå ruter 8. Vest vant stikket med spar ess, men var nå innspilt. Enten måtte hun spille spar til bordets dame eller ruter opp til spilleførers ess-knekt. Uansett måtte spillefører få kontraktsstikket på den ene eller andre måten.
Da motstanderne på det andre bordet stoppet i 3 hjerter ga Pernilles vunnede soneutgang  ti IMP til Norge, og var et av mange fine spill som bidro til full pott mot Estland. Godt spilt, jenter!
For ordens skyld er det verdt å nevne at det ikke spilte noen rolle at vest trumfet den siste kløveren. Om hun lar være å trumfe kommer spillefører inn i bordet og får ordnet samme posisjon selv ved å spille en ruter opp mot hånda. Øst må gå i med en honnør for at ikke spillefører skal få et billig ruterstikk. Spillefører lasjerer slik at øst er inne. Hun kan fri seg med en spar, men lettelsens sukk varer ikke lenge fordi makkeren da i stedet blir innspilt og må gi spillefører det tiende stikket enten i spar eller ruter.
Uansett var dette en gyllen anledning for en bridgelærer til å lure inn et generelt motspillstips i en spillhistorie fra EM. Så husk å spørre deg selv om du ser noen god grunn til å være inne. Sikre trumfstikk forsvinner uansett ikke.

Konvensjon til besvær og glede

Åpen klasse nærmer seg nå halvspilt mesterskap. I kveldskampen på søndag, som var runde 15 av 37, møtte Norge Danmark i åpen klasse. De første spillene var relativt flate. Etter seks spill ledet danskene 2-1. i spill åtte var det duket for kampens første svingspill.

Erik Berg åpnet i første hånd, ingen i sonen, med søppelmulti 2 ruter. Dette viser 0-7 hp med en majorfarge eller en oversterk balansert hånd med minst 24 hp. Utenfor sonen kan farga være på bare 5 kort. Steffen Fredrik Simonsen måtte ta stilling til hva han skulle melde med følgende hånd etter at hans høyre motstander doblet multiåpninga.

KD1092
-
D765
K876

Han har muligheten til å redoble for å få makker til å melde farga si, mens 2 i major viser egen langfarge. Pass indikerer en viss lengde i ruter uten interesse for at makker skal ta ut i sin farge. Simonsens hånd faller her litt mellom stolene. Han vil absolutt ikke at makker skal melde hjerter. For å melde spar vil man helst ha 6-kortsfarge. Han har heller ikke nok mange ruter til at ruterkontrakt nødvendigvis trenger å være det beste. Rett og slett en litt ubekvem posisjon. Hva ville du meldt?

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser av meldingsforløpet valgte Steffen Fredrik en uheldig pass. I valget mellom onder tror jeg at jeg heller mot å melde 2 spar. Jeg kan tenke meg at Steffen Fredrik håpet at syd skulle melde. Denne var syd lastet i ruter og hadde en enkelt pass. Erik hadde ikke noe bedre å foreslå med tieren dobbel i ruter. Dette så stygt ut. Hvor mange stikk kunne han klare å karre til seg. Det handlet om å begrense skaden.

Et argument for å melde 2 spar er den gode fargekvaliteten. Jo bedre farga er, jo mindre er sjansen for at motparten vil straffedoble. Det er jo ingen av motstanderne som har noen opplagt dobling av 2 spar. Noen ganger kan man selvfølgelig bli doblet på rå kraft, det vil si at motparten dobler utelukkende på styrke. Men det skjer heller sjelden på lavere trinn.  

Dobbeldummy-analysen sier at det står to stikk i ruter. Danskene spilte ikke perfekt i mot, og dermed berget Erik med fire beit og 800 ut. Det så uansett ekstra skummelt ut i og med at standardkontrakten er 4 hjerter nord-syd. Med åpne kort kan denne vinnes, men i praksis er det vanskelig i og med sursitsen i trumf.

I åpent rom gikk Boye Brogeland ei beit i 4 hjerter. Dermed vant Danmark 13 IMP på spill åtte. Vi som fulgte kampen med norske briller kunne ikke la være å irritere oss ørlite over denne konvensjonen ved navn søppelmulti etter dette spillet. Men som vi kjent snur det fort i bridge. Og skuffelsen over 800 ut hadde ikke lagt seg før samme konvensjon dukket opp igjen allerede på spillet etterpå, denne gang i åpent rom.

Boye og Espen spiller nemlig også søppelmulti. Riktignok praktiserer de en litt mer konservativ linje da det kun er i gunstig sone (grønt mot rødt) at farga kan være på bare fem kort. Hånda Espen hadde i spillet etterpå lignet forbausende på den lagkamerat Erik hadde hatt i spillet før.

Over Espens førstehåndsmulti doblet Dennis Bilde opplysende. Boye hadde 4-4 i majorfargene og såpass begrensede verdier at hånda hans var ideell å sperre med. Det så ut som det måtte stå minst utgang hos motparten i sonen. Dermed hoppet han til 3 hjerter som ber Espen passe med hjerter eller ta ut om han har spar. Morten Bilde, som er faren til Dennis, doblet for å vise at han hadde kort og samtidig var usikker på hva som skulle bli endestasjonen. Dennis valgte å passe ned med Ekn52 i hjerter.

Spillet så slik ut:

I 3 hjerter doblet kunne danskene forsyne seg med ett sparstikk og to stikk i hver av minorfargene. Dennis fikk også en ruterstjeling i tillegg til trumfesset. Tre beitt og 500 ut er billig moro når motparten er i sonen og det står slem.

Erik og Steffen Fredrik meldte seg fint opp i 6 kløver på det andre bordet. Sistnevnte spilte fint da han garderte seg mot både 4-1-sits i trumf og sursits i spar. Han stjal to rutere på den korthånda og sikret dermed 12 stikk. 1370 mot 500 gir 13 IMP til Norge.

Dermed bidro søppelmultien til et gladspill. Vi må vel dermed kunne konkludere med at det er en konvensjon som kan være både til glede og besvær.

Kampen endte for øvrig med dansk seier med sifrene 5,4 - 14,6 (18 - 36 i IMP). Norge er uansett med for fullt. Etter fire av ti spilledager lå laget på 5.plass. Frankrike har fått en viss luke ned til Tyskland, Sverige og Monaco på plassene bak.

Mandag

 Etter en strålende kamp mot Bulgaria og en mindre god kamp mot Danmark, ligger det norske åpenlaget på femteplass etter søndagens kamper. Mandag er det igjen fire kamper. Først er det Hviterussland (lenke til kampliste) kl. 10 deretter Østerrike kl. 13.20, Finland (BBO) kl. 16 og Spania (BBO) kl. 18.40. Running score.

Fantastisk revansje for de norske damene etter stortap mot Sverige i lagets første kamp (wo i første runde). Estonia og Bulgaria ble slått med 20-0 begge to og laget ligger på sjuende plass. Tre kamper i dag: Irlan, Tyrkia og Portugal.  Running score.

Søndagens kamper tror jeg seniorene våre helst vil glemme. På mandag spiller laget tre kamper: Irland, Sverige og Polen (BBO). Running score.

Et tilbakeblikk på Norge - Island

Norge - Island var en av mange godbiter som kunne følges på BBO lørdag. Da det er lange dager for en BBO-operatør har jeg dessverre ikke rukket å publisere mitt referat fra den kampen før nå. Men for oss som er over gjennomsnittet interessert i bridge er det vel enda ikke for seint å se tilbake på noen spill?
Norge stilte med Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen øst-vest i åpent rom, mens Espen Lindqvist og Boye Brogeland satt nord-syd i lukket rom.
Allerede i første spill kunne Norge innkassere 13 IMP etter at islendingene kom i feil utgang. Norge meldte 4 hjerter på 5-4-tilpass med Thor Erik som spillefører. Selv om trumfen satt 4-0 gikk det greit å ta 11 stikk.
Islendingene på sin side kom i stedet i 5 ruter på 5-3-tilpass. Dette skjedde som en konsekvens av at Boye og Espen fikk brukt sitt Yeslek-forsvar etter en sterk kløveråpning. Boye meldte inn 1 ruter som enten viser enseter i hjerter eller toseter med spar og kløver. Espen fulgte opp sandstrøinga med å hoppe til 3 hjerter som ber Boye passe dersom han har hjerter eller ta ut dersom han har svartfargene. De aggressive meldingene gjorde det vanskelig for islendingene å finne hjertertilpassen.

Spillet så slik ut:

Det ble tungt i 5 ruter da Boye fikk ei hjerterstjeling i tillegg til at Espen måtte få to hjerterstikk. Kløveresset måtte også gi stikk. Dermed to beit og elleve IMP til Norge.

Et instruktivt tilleggspoeng er Boyes valg av utspill. Selv om han og Espen bruker norske utspill, det vil si det minste fra femkorts og det nest minste fra firekorts, spilte Boye ut spar 8 fra D8763. Med den unaturlig høye sparen mener Boye å signalisere at han har en renons og ønsker stjeling.

De fire neste spillene var relativt flate med tre utganger og en delkontrakt. Island vant 1 IMP på et av spillene, og dermed var stillinga 11-1 i norsk favør etter fem spill.
I spill 6 hadde dessverre Boye og Espen en meldemisforståelse. En splintermelding ble oppfattet som naturlig, og de ble spillende 3 kløver på 3-1-tilpass med seks beit. Islendingene spilte hjem 4 hjerter på det andre bordet og dermed var lagene likt igjen.
I det syvende spillet stoppet Island i 3 ruter med 11 stikk, mens Thor Erik og Thomas meldte litt friskere og endte i 3 grand. Denne kontrakten hadde islendingene sjansen til å ta flere beit i, men traff virkelig ikke med motspillet.

Her er spillet:

Thor Erik fikk spar dame ut fra syd. Han har fire toppstikk i major. Han har ikke tempo til å sette opp stikk i kløver før motparten får hentet sine sparstikk. Dermed ser det ut som han trenger fem ruterstikk for å kunne vinne kontrakten. Beste sjanse er å ta ruterfinessen. Dessverre er det lite inntak i bordet, men kongen kan sitte singel eller dobbel i nord. Thor Erik spilte på denne sjansen.
Merk at han bruker opp det eneste inntaket i bordet for å ta ruterfinessen. Om ruterkonge sitter tredje i kutt vil han kunne få tre ruterstikk, men kommer seg ikke inn i bordet for å få tatt de to siste ruterstikkene. Om kongen sitter tredje bak vil motspilleren kunne lasjere ruteren en gang slik at spillefører kun får tak i to stikk i farga.
Ikke all verdens stor sjanse for at dette løser seg med fem ruterstikk, men når man vurderer at det er eneste sjansen for hjemgang er det vel verdt å prøve selv om man risikerer å gå et par ekstra beiter om det ikke lykkes?
Som dere ser satt ikke ruteren slik vi håpet, men Thor Erik fikk likevel hjem kontrakten etter at syd noe uforståelig skiftet til kløver inne på ruterkongen. Spillefører fikk beholde det første kløverstikket på nieren. Fortsatt var han ikke hjemme fordi han måtte slippe motspillerne inn to ganger før kløveren var god. I tillegg måtte kløveren sitte jevnt fordelt.
Thor Erik tok for ruteress før ny kløver til dama og kongen fulgte. Motspillerne hadde enda sjansen til å beite, men da måtte nord spille spar på dette tidspunktet. Nå hastet det virkelig! Da han i stedet spilte hjerter kunne Thor Erik spille nok en kløver. Farga satt rundt og det ble tre kløverstikk i tillegg til to stikk i hver av de andre fargene. Dermed ni stikk totalt og vunnet soneutgang. 600 mot 150 ga ti imp til Norge etter dårlig motspill av islendingene.
De to spillene vi har sett på fra kampen Norge – Island inneholder kanskje ikke de mest eksotiske tekniske poengene? Men de viser at det å gjøre minst mulig feil er en svært viktig egenskap når man spiller bridge på toppnivå. Samtidig ser vi at det å sette motparten under press, som Boye og Espen gjorde i det første spillet, også er viktig i jakten på vinstspill.
Kampens åttende spill var en flat 3 kløver. I spill 9 var det litt mer fart i kortene. Thor Erik og Thomas meldte 6 ruter på 6-3-tilpass etter at motstanderne hadde sperremeldt i kløver. Da ruteren satt 4-0 på feil side var kontrakten umulig å vinne. På det andre bordet var islendingene i 6 spar på en 5-2-tilpass med solid fargekvalitet.  Av samme grunn var det tungt i 6 spar også. Der satt i tillegg sparen 5-1 for sikkerhets skyld.
Her er spillet:
Som vi ser er 6 ruter en fair kontrakt. Uten hjerter ut står kontrakten alltid med mindre ruteren sitter 4-0. Med 4-0-sits på riktig side kan det være spill for kontrakten, men nå satt nord bak ruterfarga med to sikre trumfstikk. Med hjerter ut trenger man ruter konge i kutt. Thomas Charlsen gikk tre beit i 6 ruter, mens islendingen på det andre bordet klarte seg med to beit i 6 spar. Tre imp til Island.
Resten av kampen inneholdt stort sett relativt flate spill og småscorer. Norge sanket totalt seks imp på kampens syv siste spill, mens Island i løpet av de samme spillene noterte syv imp. Da alle spillene var sammenlignet endte det hele med 27-24 i norsk favør. Dermed fikk Norge med seg 10,91 vinnerpoeng fra runde 10.

Selv om seieren ble knapp er det alltid bedre å vinne enn å tape. Og det er alltid litt ekstra prestisje i oppgjørene mot vår nordiske naboer.

I lørdagens siste kamp var Italia motstander. Norge fikk en dårlig start og lå under 0-16 etter de tre første spillene. På de neste seks spilte Norge inn 21 IMP uten at Italia tok noen. I andre halvdel av kampen var det en utgangssving til hvert av lagene, mens resten av spillene var relativt flate. Dermed endte kampen 32-30 i norsk favør.

Norge sanket dermed knapt 26 vinnerpoeng lørdag (30 er middels). Dermed falt laget litt tilbake, men er fortsatt for alvor med i kampen om en plassering innenfor topp seks, som gir sikker VM-billett og lagets målsetning.

Norge - Bulgaria åpen klasse

Norge – Bulgaria Åpen klasse (runde 13)

Denne kampen ble overført på BBO, og Thomas Charlsen hadde ikke engang rukket å varme opp stolen før det første problemet kom:

Med ingen i sonen ser du dette meldingsforløpet:

Har du allerede fått en stor scoringssjanse, eller har motparten kanskje et sted å flykte hvis du våger deg frempå med en dobling?

Thomas fant ut at det var for tidlig å foreta seg noe drastisk, så han passet forsiktig og innkasserte 2 bet da hele spillet så slik ut:

Vest tok rimelig nok for E K i spar og ventet så på 2 kløverstikk. +100 og uavgjort spill, men hvis du er grådig nok kan du doble og innkassere 500 ved å skifte til ruter i stikk 2. Som man ser hadde ikke motparten noen bedre kontrakt på 5-trinnet denne gangen.

Men Norge fikk allikevel en flying start da Bulgaria åpnet syltynt ved begge bord på spill 2. Boye og Espen hadde ingen problemer med å stoppe i 4 hjerter etter motpartens åpning, med 11 enkle stikk som resultat. Ved det andre bordet endte N/S derimot opp i 4NT med 2 bet. 13 IMP den rette veien.

Ledelsen hadde økt til 19 da Thomas Charlsen tok opp denne hånden i lukket rom:

Alle I faresonen, og meldingene startet som angitt ovenfor. 2 ruter viste en 3-fargehånd med kort ruter og 11-15 hp. Har du en plan over 4 spar?

Med spill 1 i friskt minne sjanset Thomas på en dobling denne gangen, i håp om at makker skulle skjønne at han var renons i kløver. Det viste seg å være en god avgjørelse:

Thor-Erik Hoftaniska startet med kløver 9, og selv om spillefører la lavt i bordet var han sjanseløs: Vest trumfet og tok for hjerter Ess, som Øst droppet Damen på. Så en liten hjerter til knekten og ny kløverstjeling. +200 til Ø/V som ikke kan klare mer enn 10 stikk i ruterkontrakt.

Ved det andre bordet meldte N/S seg også opp i 4 spar, hvoretter Ø/V noe merkelig stampet i 5 hjerter. Den kontrakten fikk de lov til å spille udoblet, med 3 beter som resultat. +300 til N/S og 11 IMP den rette veien. 30-0 etter 7 spill.

Og det ble til 41-0 da Espen og Boye heiste seg opp i en veldig tynn slem på spill 9: