Send din hilsning til de norske lagene!

Jeg synes det er altfor få hilsninger til det norske laget når det går så godt. Alle kan kommentere dette innlegget og sende en hilsning, så videreformidler jeg den til lagene/personen. For å kommentere må du logge inn, og det gjør du oppe i høyre hjørne. 

De som ikke har aktivert brukerprofil må sende en epost til bridge@bridge.no og be om at denne aktiveres.
Bare medlemmer av Norsk Bridgeforbund kan logge inn.

Hvilken farge har makker?

Multi 2 ruter er en populær konvensjon som viser en svak hånd med enten 6 kort hjerter eller spar. Noen ganger er det ikke så lett å vite hvilken farge makker har, og det kan det bli problemer. Hva ville du gjort med Geir Helgemos hånd?
QJT63
93
A976
A9

Makker åpner i første hånd i gunstig sone som er den nevnte Multikonvensjonen. Nestemann hopper til 4 kløver som viser minst 5-5 i kløver og en major. Du passer foreløpig og hører nestemann si 4 ruter som ber om majoren. Makker passer og nestemann melder 4 hjerter. Stamper du i spar?

Geir Helgemo meldte 4 spar da det virket sannsynlig at det var makkers farge. Da vil det på en god dag stå 4 spar. Dette var ikke en god dag! Makker hadde dessverre svake to i hjerter, så du blir spillende 4 spar på 5-1 tilpass.

Hele spillet:4 spar kostet 1100 i beter. De norske damene gikk 1700 i bet på spillet, sannsynligvis etter et lignende meldingsforløp.

Mange bruker dobling av en majormelding hos motparten etter Multi som pass/correct, altså pass om du har motpartens farge og meld om du har den andre, men hvor høyt gjelder egentlig dette? Det er lurt om du avtaler dette med makkeren din!

Briljant motspill av Nils Kåre Kvangraven

Helge Bremnes fra Molde har sendt meg en beskjed og lurt på om alle har oversett Nils Kåre Kvangravens glimrende vri fra kampen mot Kroatia. Det må jeg innrømme at jeg har gjort, så takk for tipset Helge! 

Spillet:

Øst åpner 1 kløver, Terje Lie i Syd meldte inn 1 hjerter, Vest støttet til 2 kløver, Nils Kåre i Nord sperret med 3 hjerter og Østs 3NT avsluttet meldingsforløpet.

Terje spiller ut hjerter 10 og du stikker med esset. Hvordan bete denne kontrakten? 

Hvis du spiller hjerter tilbake for å sette opp makkers farge stikker spillefører med kongen og tar kløverstikkene frem til denne sluttposisjonen:

Merk her at Terje Lie i Syd ennå ikke har kastet et kort på den siste kløveren. Kaster han sparess blir det mange stikk, kaster han ruter topper spillefører ut ruterkonge (husk at Nils har sperremeldt i Nord og allerede vist hjerteress). Terje blir dermed nødt til å kaste en hjerter. Spillefører spiller da spar og Terje kan ta to hjerterstikk før han må spille ruter fra kongen for hjemgang. 

Glimrende forutsett av Nils Kåre inne i stikk 1 å se hvordan sluttposisjonen kom til å se ut. Med ruter tilbake var spillefører helt sjanseløs, da Nord kunne holde langfargestikkene i ruter. 

Norge - Nederland i dameklassen

Damene våre skal i dag opp mot et av de beste damelagene i verden, så det blir spennende å se hvor godt de kan bite fra seg. Jeg vil igjen kommentere kampen direkte og legge ut de mest aktuelle spillene. Forhåpentligvis dukker det opp en godbit eller to!

Norge stiller med Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad i åpent rom og Gunn Helness og Ida Wennevold i lukket rom. 

Allerede i spill 1 tar Norge ledelse etter å ha tatt mange flere stikk enn Nederland:

Marianne og Ann Karin stopper i 2 hjerter etter at motparten ikke hadde vært så aktive. Men jeg mistenker at kløveråpningen ikke lover mer enn to kort, så det er vanskelig å være med høyere. Trumf ut denne gangen var ikke rett medisin, da Marianne hadde null tempoproblemer. 10 stikk og +170. Ida og Gunn åpner 1 kløver som nesten alltid lover 4 kort. Dermed kan Ida støtte til 2 kløver direkte, og når Gunn strekker kortene til 3 kløver havner Nederland ubehagelig høyt. Kløver ut setter press direkte, da Øst fort blir kort i trumf før sparfargen gir stikk. Gunn vrir flott til ruter, og når trumfen bommes etterpå blir det to bet. +100 til Norge og 7 imp!


Men gleden varer dessverre ikke lenge:


På det andre bordet melder Nederland 3NT, en kontrakt som vinnes lett med liten spar ut. Gunn og Ida luktet nok litt på slem, men stoppet i 5 ruter. 4 ruter fra Ida ser litt underlig ut, men samtidig har hun ingen god melding. Noen for å bare ta sjansen på 3NT?

Hun fikk kløver ut og spilte deretter spar. Etter Vests svake to innhopp vet hun at sparen sitter 6-2, så mer enn 1 stjeling i bordet blir vanskelig. Samtidig har fordelingsutspillet i kløver fortalt deg at den fargen sitter 6-2. Etter å ha stjelt en spar i bordet burde nok Ida tatt hjerterfinessen. Om den holder kan hun deretter ta ruterfinessen. Når hun prøvde å ta for kløver dame med hjerteravkast kunne Vest stjele, og da var kontrakten dessverre sjanseløs. 13 imp til Nederland.Men i spill 20 (spill 4 i kampen) tar Norge ledelsen igjen:

Ann Karin åpner i 2 ruter som viser begge major og under åpning (Ekrens - konvensjonen er laget av Bjørn Olav Ekren). Marianne melder forsiktig 2 spar og passer deretter ut 3 kløver fra Marion Michielsen i Syd. Det er en håpløs kontrakt og spille og hun har bare sine fem kløverstikk og hjerteress. + 300 til Norge.  I lukket rom åpner nederlenderen i Vest i 1 hjerter og støtter deretter makker til 2 spar. Da er det umulig for Øst å ikke melde utgang. Ida tar de fire første stikkene, og når trumfdamen i tillegg gir stikk blir det +200 på Norge og 11 imp.

 


Så melder Marianne og Ann Karin en fin slem:


3 hjerter viser utgangskrav og minst 5-5 i major. Mulig Marianne nå burde meldt 4 kløver for å vise en kontroll der og god tilpass, men Ann Karin fant krefter allikevel over 4 hjerter. 5 ruter viste ett ess, og nå ønsket Ann Karin at hun kunne spurt om trumfdamen. 5 spar ser litt underlig ut, men mulig hun mente det som at Marinne skulle passe uten hjerter dame? Uansett så havnet de i rett kontrakt. Nederland meldte også slem på det andre bordet og da det kom kløver ut ble det overstikk der og 1 imp til Nederland. 

 


Marianne og Ann Karin er igjen roligere enn Nederland:


2 ruter viser igjen begge major og under åpning. Nederland bruker samme konvensjon og der gikk Øst på mot utgang. Marianne ser at en utgang er veldig marginal, selv om makker har fem kort spar. Dermed tar hun det rolig og melder bare 2 spar. Om motparten skulle blande seg inn kan hun også doble de og hente flere beit. Nå ble det 9 stikk og +140 som sammen med +200 fra det andre rommet ga 9 imp til Norge. 

Hoftaniska - Charlsen på det åpne laget vant 4 spar etter hjerter dame i utspill. Det er vanskelig å vite hvordan spillet har gått, men det ser ut til at eneste mulighet for å vinne kontrakten er å ta ruterfinessen i stikk 2. Det er også delvis "safe", for om den ryker kommer Syd inn og kan ikke angripe kløveren. Veldig godt spilt av Thor Erik!

 


Etter 9 av 16 spill leder Norge med 2 imp. Dette går mot en spennende avslutning!

Undertegnede sitter på hotellrommet og følger kampen på to skjermer, like nervøs som alle andre. Det er noe eget å følge bridge-EM. Jeg kan anbefale Joakim Thåström som Vugraph-musikk, vi alla vil vel til himmelen och åka limosuine? Været i Kroatia i dag er dårlig, det kommer veldig regnskyll og lyn lyser opp himmelen. For hvert tordenskrall er man litt nervøs at hotellet fra 1800-tallet skal riste i stykker. 


Det lønner seg ikke å spille med samme trumffarge for begge de norske parene:

I åpent rom åpner Syd tynt i 1 kløver og Ann Karin melder inn 1 hjerter. Nord passer og håper på en dobling fra makker, men Syd velger underlig nok ikke å doble. Ann Karin får maksimalt med stikk, men 1 bet er -50 og 4 imp til Nederland.  Gunn og Ida har et ganske naturlig meldingsforløp til 3 hjerter, men med den vonde trumfsitsen og begge kongene på rygg er det et sjanseløst prosjekt. Jeg vil tro endel par faktisk melder utgang på dette spillet, og da klarer nok Vest å finne frem en rødlapp! 


Venstre: Marianne Harding. Høyre Ann Karin Fuglestad


Svak-NT gir ikke alltid gevinst:


Ann Karin åpner i 1NT i Vest som viser 8-12 honnørpoeng og en relativt balansert hånd. Når Nord dobler er det så på flukt til en passende kontrakt. Det fantes ikke denne gang og 2 spar kostet 500 i bet. Det var 9 imp til Nederland når Gunn spilte 1NT i Nord på det andre bordet med akkurat hjemgang.

Min gode venn, Erik Berg, er ikke verdens største fan av svak-NT og sendte meg følgende melding: "ååhhhhh, svakgrand". Det er ingen tvil om at svak-NT'en både har sine tilhengere og motstandere i Norge. 


Flott meldt og spilt av Gunn og Ida:


3 spar var krav og 4 kløver fra Gunn viste kortfarge. Det passet ikke Ida så godt, men Gunn hadde mer på lager og meldte Blackwood.
I 6 spar gjelder det å kombinere sjansene sine. Det kommer kløver ut og dermed vet du at du ikke har det ekstra stikket du trenger i den fargen. Det er en mulighet å spille på damen eksakt tredje i hjerter på en av hendene. Sjansen for det er ca 26 % - da er hjerterfinessen på 50 % en bedre mulighet.

Det er også skvismuligheter i spillet dersom den som har hjerterdamen også har minst fire kort ruter. Gunn kombinerte alle disse sjansene og når ruter damen stupte under kongen stod kontrakten. Slik det satt var det omtrent ikke mulig å gå bet uansett hvordan man spilte, men uansett flott spilt av Gunn. Nederland kopierte dessverre kontrakten.


Nederland har tatt noen mindre svinger mot slutten og vinner kampen 48-27 i imp, noe som gir 15,19 - 4,81 i VP. De norske jentene ledet lenge, men et par uheldige valg på slutten gjorde at tapet dessverre ble noe for stort. 

Norge - Østerrike

Midtkampen i dag (tirsdag) endte med tre gode seire, så alle de norske lagene er med å kjemper. Det åpne laget møter Østerrike på BBO i dagens siste kamp, og den kommer jeg til å følge her. Vi spiller med Lindqvist - Brogeland i åpent rom og Hoftaniska - Charlsen i lukket. 

Og kortgudene er selvfølgelig på en bloggers side:

I åpent rom har Espen og Boye et glimrende meldingsforløp til 6 hjerter. 4 kløver fra Espen viser sleminvitt i hjerter og selv om Boye allerede har meldt frivillig på 5 honnørpoeng tar han med seg 4 ruter som et cuebid. Da er ikke Espen til å stoppe og etter ha sjekket om det kan stå sju ender de i 6 hjerter. Spilleføringen var en formalitet. I lukket rom har Thor-Erik og Thomas et nesten like gode meldingsforløp. De finner sparen på et lavt nivå og stamper i 6 spar over 4 hjerter. Den kontrakten er bare fire bet og Norge vinner 5 imp.


I spill 2 setter Boye og Espen virkelig press på motparten og henter en flott beit:


Først åpner Espen tynt på 10 honnørpoeng og Boye sperrer med 3 hjerter. Allerede nå tror spillefører at honnørpoengene er fordelt med flere poeng hos Espen og færre hos Boye. Spillefører har to sikre rutertapere og må spille kløveren for 1 taper. Det klarer du normalt bare om damen sitter i kutt, men Espen ga spillefører et valg!

Han tok for ess og konge i ruter i utspillet. På den første ruteren la Boye svakhet som indikerer 3 eller 4 kort i fargen uten damen. Videre fulgte han opp med sekseren på kongen, det laveste kortet som er igjen ute. Med dobbelton hadde Boye lagt sekseren som styrke først, da han i så fall vil at Espen spiller tre runder ruter til stjeling. 

Når Boye valgte ruter 6 i andre stikk frem for ruter 8 betyr det at han har noe i kløver. Espen ser at dette bare kan være esset og spiller flott en liten kløver fra damen! Spillefører har nå fått et avkast på ruterknekt til en kløver, så han må bare gjette hvem som har kløveress og hvem som har kløverdame. Et så pent motspill fortjener selvfølgelig at han bommer. Etter en liten tenkepause valgte spillefører kongen og 12 imp til Norge da Hoftaniska valgte rett i kløver på det andre bordet.


I spill fem tok Østerrike igjen noen imp:


Espen var plassert i 3NT og fikk ruter 2 ut. Hva er nå beste sjansen?          

Du har 3 eller 4 sparstikk, 2 ruterstikk og ett stikk i hjerter og kløver. Om sparen ordner seg blir det 8 stikk, om den ikke ordner seg blir det 7. Du trenger altså ett eller to ekstrastikk. Hjerteren gir tre stikk om KQx sitter foran. Kløveren gir tre stikk om KQT sitter foran. Siden du har flere hjerter er det største sjanse å spille på hjerteren. Espen spilte liten hjerter og kongen kom på. Nå har han enda en sjanse for tre hjerterstikk, nemlig at KQ sitter blokk. Espen spilte derfor ruter til kongen og fikk mer ruter. Nå spilte han hjerter mot bordet og håpet på nevnte KQ blokk.

Når det ikke satt kunne Nord stikke knekten og sette opp hjerterfargen. Når sparen nå ikke satt rakk ikke Espen og sette opp et kløverstikk, og måtte derfor gå bet. På det andre bordet spilte spillefører på kløver og hadde ingen problemer med å vinne kontrakten med den fine kløversitsen. 

Hva som er rett spilleføring er nok marginalt, men det virker logisk å spille på kløver siden du da samtidig tar vekk inntaket til Syds ruterfarge. Siden kan du kappe hjerter gjennom Syd slik at han aldri kommer inn igjen om han ikke har både kongen og damen. 


Espen Lindqvist


Etter den eksplosive starten har kampen roet seg ned. Norge vant 13 imp når Østerrike meldte 6NT som enkelt og greit stod på sparkutten. Espen og Boye stoppet i 3NT og det var jo fint når kutten ikke gikk. Ellers har det vært mest småspill uten den altfor store omsetningen. Etter 10 spill leder Norge 41-10.


Boye briljerer i 5 hjerter!

I spill 12 melde østerrikerne altfor hardt og havnet i en steindød 6 hjerter. Boye og Espen tok det litt mer med ro, men klarte ikke å stoppe før i 5 hjerter. Men selv der var det problemer. Med spar ut ville kontrakten vært sjanseløs, men med trumf ut fikk Boye sjansen:


5 hjerter ser ut til å stå på sparesset foran kongen, men uten spar ut var det verdt å prøve andre muligheter først. Boye stakk første hjerter hjemme på hånda og spilte ruter til esset og ruter til stjeling. Dersom en av motspillerne har KQx i ruter får han satt opp ruteren til avkast av spar med ett inntak i hjerter og ett i kløver. 

Men KQ satt ikke tredje. Boye gikk da inn på hjerterknekt og spilte ny ruter til stjeling. Nå mangler det bare en ruterstjeling før fargen er god, men det eneste sikre inntaket i bordet direkte er kløver ess. Legg merke til at hjerteren i bordet er for liten! Boye spilte nå kløver seks fra hånda, og når Nord "glemte" å dekke denne kunne han legge liten i bordet! Dette sikret kontrakten uansett hvordan det satt. Nå sørget han for at Nord ikke kom inn og fikk spilt spar igjennom før han hadde trumfet god ruteren og kastet en spar på den siste. Denne gangen hadde dessverre Syd kløver konge, men allikevel en veldig bra spilleføring!


Så kom det en ny "bamsehånd":

 Østerrikeren i Øst trodde 2NT viste de to laveste umeldte fargene og hoppet til 4 hjerter over 2NT. Nå hadde dessverre Vest så mye minor at det ikke var aktuelt og stå med og de kom i en spillbar kontrakt. Husk at det brukes skjermer, så makker får ikke med seg alerteringer og forklaringer. Med feks 2155 ville Vest passet på 4 hjerter. Hoftaniska og Charlsen ropte på turneringsleder etter spillet, men uten at jeg kan se at de på noen måte kan få medhold i noe. Østerrikerne brant jo slemmen! 

* Og der viser det seg at noe ureglementert har skjedd. Spillet er justert til 4 hjerter minus seks for Østerrike og Norge får 12 imp til!
 Espen og Boye har kontroll på hva 2NT viser, men ingen har system som fullt ut klarer å få kontroll på slike hender. Espen foreslo 3NT som kontrakt med sin gode hånd. Nå vet Boye at Espen har endel kort siden 2NT kan være svak, men samtidig er det ikke majorhonnører han er ute etter. Han gjorde allikevel et forsøk med 4 hjerter som viser kortfarge, men Espen som ikke har kontroll i spar kan ikke gjøre annet enn å melde 5 kløver. Har makker feks 2-0-5-6 tar jo motparten de to første stikkene i spar. Et vanskelig spill!

 


Norge spilte en veldig bra kamp mot Østerrike og vinner med 65 - 18, noe som gir 18,87 - 1,13 i VP. Særlig Espen og Boye hadde flere flotte spill som ga imp'er i kassen. Thomas og Hoffa stampet veldig fint på to spill, men det er små marginer. Flytt på noen få kort og motpartens utgang går bet og vi taper mange imp i stedet for å vinne noen. 

Nå leder Norge hele EM!

Fantoni spiller ut

Tor Helness er på bena igjen etter det som sannsynligvis var en liten matforgiftning og spiller kampen mot Island som for øyeblikket overføres på BBO. Men i denne kampen er det hans lagkamerat, Fulvio Fantoni som gjør noe spektakulært:Hva tror dere Fantoni spilte ut mot 7 spar? 

Ruter fem lå i disken! Nå har Baldursson et valg. Han kan kaste en ruter på kløver konge, men han skal fortsatt bli kvitt den andre. De aller fleste ville vel spilt på enten kløver dame dobbel eller kløver 4-3 slik at den femte kløveren ble god, men tror dere ikke Baldursson lot utspillet løpe til ruter dame! Hvem i all verden spiller ut fra en konge mot en sjuer og hvem i hele universet lar utspillet løpe til damen når du har gode muligheter i andre farger?

Bridge er ikke kjedelig!!


Tor Helness (i midten), her flankert av barna Fredrik og Mona, er heldigvis tilbake på beina.

Livet som bakspiller

Jeg bestemte meg for å se litt på Hoftaniska - Charlsen ved bordet i tirsdagens kamp mot Portugal. Portugal er et av de svakere lagene, så jeg håper våre gutter kunne få til et bra show. 

Det startet med en underlig melding fra portugiseren i nord i spill 1:
QT9xxx
Jxxx
K
Ax

Du velger å starte med en pass, hører 1 spar til venstre, opplysende dobling fra makker og pass fra nestemann. Hva melder du nå?

Portugiseren valgte 1NT, et valg jeg ikke tror mange er enig i. Det er fort gjort at det står 4 hjerter på dette spillet. 1NT var ikke mulig å vinne, men Portugal vant to heldige imp da Kvangraven - Lie var i 4 hjerter med to bet.

Et par spill senere var det store kort. Hva ville du gjort med Hoffas kort?
AKQ9x
QT9
AQ
Txx

Makker åpner med 1 kløver, det går 3ru inn og du melder 3 hjerter som viser utgangskrav med spar. Nestemann hopper til 5 ru, makker passer (som viser noe tillegg) og det er din tur.
Passen til makker som viser tillegg impliserer også sparstøtte, så det er gode muligheter for slem. Hoffa gjorde det enkelt og hoppet til 6NT. Ruterkongen sitter veldig ofte i kutt nå uansett, og motparten får ihvertfall ikke en direkte stjeling i NT. 

Hele spillet:

Kontrakten var dessverre sjanseløs når knekten satt fjerde bak i spar, men var ellers en god kontrakt. Legg merke til mellomkortene i hjerter som gjør at du har veldig gode muligheter for 4 hjerterstikk. Det er også gode skvismuligheter mot Syd dersom han har lengden i hjerter og kløver. 

 
 
Øverst til venstre: Thomas Charlsen og til høyre: Thor-Erik Hoftaniska. Nederst: Hele bordet

En litt komisk situasjon oppstod i spill 6. Thomas signaliserte tydlig at han måtte på do, men de var litt sent ute, så man ble enig om at man skulle melde først og se om han ble blindemann. Midt i meldingsforløpet fant plutselig Hoffa ut at det var litt krise hos han også, så han måtte bare legge fra seg kortene og springe avgårde. Thomas fikk ikke med seg dette (husk man spiller med skjermer), og når det varte og varte før trauet kom tilbake var det ingen bønn for han heller. Han sprang avgårde på do, og dermed hadde de faktisk brutt reglementet! Det sier seg selv at to makkere ikke kan gå på do sammen midt i et meldingsforløp, men heldigvis var turneringslederen forståelsesfull! Mulig han så for seg jobben med å tørke opp.... 

Øverst til venstre: Ida Wennevold, til høyre: Gunn Helness. Nederst: Spillelokalet

Vennerøds gutter cruiser videre

Det åpne laget fortsetter sin seiersmarsj og slår et godt islandsk lag med 9 imp i kamp 5. Det var en tett og jevn kamp fra legge lag, og med den nye VP-skalaen er det da viktig å komme seirende ut. Det klarte Norge, og coach Geo Tislevoll var veldig fornøyd med at Norge vant mange småimp på overstikk i kontrakter. Laget er nå på 2. plass i sin gruppe med et snitt på nesten 15 VP. Ned til 10. plassen som betyr tidlig hjemreise er det nå rundt 25 VP. 

Damelaget vinner enda en kamp og viser at kampen mot Italia i går bare var et unntakstilfelle. Irland har overrasket alle og ligger godt an i dette EM, men mot Norge ble det tap med 5 imp. Opp til 6. plassen er det nå ca 11 VP for de norske damene, og det er det absolutt mulig å ta igjen. 

Seniorene lå lenge godt under mot Bulgaria i deres sjette kamp, men en god avslutning gjorde at det bare ble et 2-imps-tap. De ligger nå på 9. plass, men det er tett som haggel oppover, så muligheten for å klatre er gode. De har også bare møtt gode lag til nå, så snart kommer det enklere motstand. Ned til 11. plass er det ca 7 VP. Det er viktig å komme topp ti for å kvalifisere seg til finalespillet.

Resultater:
Åpen: Norge - Island 12,55 - 7,45 (27-18)
Damer: Norge - Irland 11,48 - 8,52 (32-27)
Senior: Norge - Bulgaria 9,39 - 10,61 (24-26)

Tor Bakke og Arve Farstad hadde et flott meldingsforløp i kampen mot Bulgaria:

Syd (Arve) Vest Nord (Tor) Øst
1 spar 2 kløver 2 hjerter pass
3 spar (kortfarge) dobler 4 kløver (cuebid) dobler
4 ruter (cuebid) pass 6 hjerter pass
pass pass    


Etter Arves hopp til 3 spar som viste singel spar og tilpass til hjerter kunne Tor i Nord se at her var det supertilpass. Han kontrollmeldte 4 kløver før makker viste rutercue. Tor "visste" nå at Arve hadde AK i ruter og god hjertertilpass. Dermed var det sannsynligvis bare en spartaper, så for å gjøre det enkelt hoppet han bare til 6 hjerter. Den kontrakten var det ikke mulig å bete, og 13 imp i riktig kolonne da bulgarene stoppet i 5 hjerter på det andre bordet.

Terje Lie og Nils Kåre Kvangraven kom ikke i 6hj etter følgende meldingsforløp:

Syd (Terje) Vest Nord (Nils Kåre) Øst
1NT pass 2 ruter (overføring til hjerter) pass
2 hjerter pass 4 kløver (kortfarge) pass
4NT (spm etter ess) pass 5 ruter (ett ess) pass
5 hjerter p. r.  


Terjes 1NT-åpning er kanskje ikke alles favoritt, men den single sparkongen er ofte et hold og hånda er innenfor styrkemessig. Når Nils Kåre hoppet til 4 kløver og viste kortfarge etter å ha overført vokste Terjes hånd inn i himmelen. Ingenting bortkastet i kløver, god trumfstøtte og en sekskortsfarge som gir mye stikk er rent snadder. 

Men nå ble Terje litt ivrig og gikk rett i Blackwood. Etter svaret fra makker visste det seg at de manglet to ess! Makker kan nemlig ha singelton i kløver, og da tar motparten de to første stikkene. Dermed ble det buklanding i 5 hjerter. Jeg spurte Terje om en forklaring og fikk dette svaret: "Min 4NT var forhastet, men jeg ble blind på at kortene mine passet så godt. Om jeg i stedet hadde meldt 4sp (cuebid) ville makker meldt 5 kløver som viser renons, og vi ville kommet i 6 hjerter. Men det var ikke i mine tanker at makker bare hadde ett ess først".


Terje Lie (midt i bildet) hadde det for travelt med å melde Blackwood!

Det åpne laget vinner igjen (kamp 4)

I dagens midtkamp har damelaget oversitt, mens åpent og senior spiller. Det åpne laget er ikke helt ferdig kampen, men går mot en fin seier mot hjemmelaget Kroatia. Seniorene gikk på sitt første tap mot Ungarn, men noen imp inn mot slutten berget til et anstendig tap.

Resultater:
Åpen: Norge - Kroatia 16,09 - 3,91 (52-26)
Damer: Oversitt
Senior: Norge - Ungarn 4,81 - 15,19 (19-40)Rune Anderssen (t.v) og Peter Marstrander smiler selv om det ble tap mot Ungarn.

Damene slår tilbake! (Kamp 3)

Etter det forsmedelig tapet mot Italia i går slår damene tilbake med en solid seier mot Russland. Seniorene fortsetter sin seiersmars og vinner med nesten samme sifre mot Østerrike.

Resultater:
Åpen: Norge - Tyskland 10,61 - 9,39 (31-29)
Damer: Norge - Russland 17,17 - 2,83 (44-11)
Senior: Norge - Østerrike 17,31 - 2,69 (62-28)

Les fyldig dekning av Norge - Tyskland kampen i et annet blogginnlegg. 

Norge - Tyskland - åpen klasse

 I kamp tre møter Norge en av favoritten til å vinne hele EM, Tyskland. De er forsterket med Sabine Auken og Roy Welland som blant annet har vunnet et amerikansk mesterskap det siste året. Allerede i spill 1 får vi litt action, men dessverre ikke i Norges favør:


På det andre bordet doblet Espen og Boye 4 spar og tok i tillegg ikke for kløver ess slik at det endte med 11 stikk og 690 i score. Mot Hoftaniska og Charlsen stampet Øst i 5 ruter som var en utspillsdirigerende melding i tillegg! Så gikk det to passer til Hoftaniska. Synes dere han bør doble nå? 

Mot 5 ruter vet Hoffa at det er mange bet, så ved å doble er du ganske sikker på at det er minst 800 i bet. Men tror du virkelig motparten har tenkt til å spille 5 ruter? Det har de selvfølgelig ikke, Øst tar ut i 5 hjerter. Den kontrakten kan faktisk ikke betes! N-S har ikke forbindelse til å få hentet mer enn ett ruterstikk, og de får bare ett kløverstikk mens den siste rutertaperen forsvinner på den femte kløveren. En veldig god avgjørelse av Hoffa å ikke doble, men dessverre 10 imp ut allikevel.Så et litt mer heldig spill:


Her gikk noe galt for Hoftaniska og Charlsen. 2NT viste hjerter og kløver, og dobling viser nok interesse for å ta de i minst en farge. Standard i Norge er at det lover minst en melding til, så Charlsen trodde nok at makker ikke ville passe i Nord. Både 3NT og 5 ruter er helt nedlegg, så man ville normalt forvente å tape noen imp på spillet.

Men +200 for to beter i 3 kløver ble imp til Norge da Tyskland meldte seg helt opp i 6 ruter på det andre bordet. Den kontrakten var helt sjanseløs, og når tyskeren gikk en æresbeit i et desperat forsøk på å klare kontrakten ble det 7 heldige imp til Norge!


Men dagen for "boksehandskespill" er ikke over:


Alle er nok ikke enig i Charlsen dobling over 1 hjerter, og muligens burde han ha doblet 5 hjerter. Men nå var altså Hoffa plassert i 5 spar doblet. Det ser i utgangspunktet ut til å være en bet, men etter å ha stjålet hjerterutspillet og tatt ut trumfen i to runder spilte han ruter mot KJTx. Øst gikk opp på esset (det hadde ikke hjulpet å dukke). Nå kunne Hoffa stikke kløvervrien med esset, ta for ruterkonge og hive en kløver, så ruterknekt for å hive en kløver til. To trumf og den stående ruterti tok seg av de tre hjerterene i bordet. +850 var en kanonscore, men det ble dessverre bare to imp da Boye og Espen gikk 800 i 5 hjerter doblet på det andre bordet. Rune Anderssen for seniorene kopierte Hoffas spilleføring for +850 der også!


I dette spillet hadde både seniorene og damene bedre slemteknikk enn det åpne laget:


Jeg er ikke sikker på hva 1 spar fra Hoftaniska betyr, men det var markert som alertert på BBO. I allefall fant de ikke 4-4 tilpassen i spar, og gikk dermed glipp av en god 6 spar. Gunn Helness og Ida Wennevold på damelaget meldte 6 spar og tok alle tretten stikk for 1 imp i gevinst, men Rune Anderssen og Peter Marstrander tok 12 stikk i 6 spar for 12 imp i gevinst. For det åpne laget ble det ikke mer enn 2 imp i tap da Tyskland stoppet i 4 spar på det andre bordet. Men slike slemmer bør våre gutter melde.


Litt tidligere i et spill her så vi at Hoftaniska og Charlsen lot motparten spille 3 kløver udoblet når de hadde 28 hp tilsammen. Det ble en heldig 7-imper inn. Vel, tyskerene skulle ikke være noe dårligere mot Espen og Boye:


Espen åpnet i 2 hjerter som er en konstruktiv hånd, ca 8-11 hp med seks kort hjerter. At ikke Welland hadde til å melde seg på nå er et mysterium, selv om du ikke helt liker fordelingen for en dobling og ikke har hjerterhold til å melde 2NT. Undertegnede er sikker på at det allikevel er rett å doble, med 16 honnørpoeng må du komme deg på banen. Nå følte ikke Auken i Nord at hun heller hadde noe å bidra med, så Espen fikk spille 2 hjerter med to bet. Det ble 10 imp i gevinst når Hoftaniska og Charlsen meldte den opplagte 3NT'en. Det er sjeldent rett å la motparten spille en udoblet delkontrakt når din side har 28 hp tilsammen!


Norge ledet 30-12 etter 14 av de 16 spillene når katastrofen inntraff:


Tyskerene var flinke å presset Norge, men 7 kløver med trumfesset borte ser fortsatt ikke bra ut. Hvor gikk det galt?
Når Thomas passer 5 kløver viser han at han kunne tenke seg å melde en gang til, siden man nå er i en kravpassposisjon. Hadde han i stedet doblet 5 kløver hadde han fortalt makker at han ville spille motspill mot 5 hjerter. Legg merke til at Smirnov melder 5 kløver som utspillsdirigerende igjen. 

Når Charlsen har passet 5 kløver og fortalt om noe ekstra er det opp til makker å velge hvor man skal spille. Hadde Hoftaniska vært interessert i storeslem kunne han tatt med seg 5NT over 5 hjerter som en storeslemsinvitt. Nå blir det solobridge av Thomas å løfte når makker velger 6 kløver. På det andre bordet stampet Espen og Boye i 6 hjerter for -1400 og hadde nok forventet seg 1 imp i tap mot +1370. Nå ble det dessverre 17 imp til Tyskland.


Kampen ender med seier 31-29 til Norge, så undertegnede må nok spise en hatt han ikke har etter å ha tippet en klar seier til Tyskland i mitt innledningstips. Dette lover godt for våre gutter!

Mandagens kamper - Norge åpen på BBO

Mesterskapet har kommet til sin andre dag og vi er så heldig at Norge i åpen klasse spiller på BBO i de to første rundene. I morgenkampen, kl. 10:30, skal de møte en av favorittene, Tyskland, og i neste kamp, kl. 14:30, vertslandet Kroatia. 

Alle mandagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Åpen Tyskland Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen BBO2
10:30 Damer Russland Harding - Fuglestad og Helness - Wennevold  
10:30 Senior Østerrike Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander  
         
14:30 Åpen Kroatia   BBO5
14:30 Damer Oversitt    
14:30 Senior Ungarn Bakke - Farstad og Anderssen - Marstrander  
         
17:20 Åpen Island    
17:20 Damer Irland    
17:20 Senior Monrad*    
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

Dagens godbit er utvilsomt Norge - Tyskland på BBO. To meget gode lag som begge er aktive i meldeboksen gjør at vi sannsynligvis får mye spennende spill. Damene trenger å slå kraftig tilbake etter braknederlaget mot Italia i går, men de har gode muligheter til det både mot Russland og Irland. Seniorene spiller veldig stødig og jeg tror de tar seg greit av Østerrike i dagens første kamp.

Tirsdagens kamper - BBO kl 17:20

Tirsdagen gir oss en BBO-kamp med det norske flagget, det åpne laget møter Østerrike på BBO kl 17.20. Monaco med Geir og Tor på laget spiller de to første kampene for dagen på BBO, men det er tvilsomt om vi får se Geir og Tor da Tor har blitt syk med det som sannsynligvis er omgangssjuke. Vi ønsker deg god bedring Tor!

Alle tirsdagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Åpen Portugal Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen  
10:30 Damer Sverige Harding - Fuglestad og Helness - Wennevold  
10:30 Senior Irland Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander  
         
14:30 Åpen Skottland    
14:30 Damer Libanon    
14:30 Senior Monrad    
         
17:20 Åpen Østerrike   BBO
17:20 Damer Polen    
17:20 Senior Monrad*    
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

BBO sendes forøvrig også med bilder live fra bordet. Besøk livebridge.net når Norge møter Østerrike og se våre gutter live in action!

Onsdagens kamper - Åpne laget på BBO 14:30

Tirsdagen var en glimrende dag for de norske fargene. Det åpne laget har sust rett i tet og ligger veldig godt an både for VM-spill og medalje, selv om det er lenge igjen og vi nok må innrømme at de har møtt "grei" motstand til nå. Men uansett motstand er jo det viktigste å spille god bridge!

Seniorene fikk tilbake toppformen etter en litt laber mandag og spilte seg opp på tredje plass igjen. De spiller sin siste dag i innledende før de 10 beste lagene går videre til finalespillet. For øyeblikket har de ca 17 VP ned til den fryktede 11. plassen, men med den bridge de leverer er det nok like greit å se oppover!

Damene startet med to gode kamper før en litt uheldig avslutning mot Polen. De ligger nå på 10. plass med ca 6 VP opp til VM-plassen. De starter i morgen kl. 10:30 mot Nederland på BBO, og nå er det på tide for damene våre å vise hvor gode de virkelig er! 

Klokkeslett Klasse Motstander  
10:30 Åpen Irland  
10:30 Damer Nederland BBO
10:30 Senior England  
       
14:30 Åpen Spania BBO
14:30 Damer Frankrike  
14:30 Senior Monrad*  
       
17:20 Åpen Hellas  
17:20 Damer Tyskland  
17:20 Senior Monrad*  
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

BBO sendes forøvrig også med bilder live fra bordet. Besøk livebridge.net.

Torsdag er det fridag for det åpne- og damelaget. Da kommer nok litt sol og avslapning godt med etter en tøff start på mesterskapet.

For de som vil lese om et veldig fint spill kan dere trykke dere inn her på artikkelen om Norge mot Østerrike og se Boye briljere i 5 hjerter!

Kamp 2 - 2 seire og 1 tap

Dagens siste kamp ga to fine seire i åpen- og seniorklassen, mens damene ble regelrett overkjørt av Italia. Jeg har ikke tenkt til å skrive om mange spill fra Italia-kampen, da mye av det som skjedde ikke var veldig god bridge. Italia traff på mange av sine avgjørelser, mens Norge hadde stang ut eller gjorde feil på alle valg de hadde. 

Åpen: Norge - Estland 15,56 - 4,44 (67 - 44)
Damer: Norge - Italia 0,00 - 20,00 (19 - 84)
Senior: Norge - Israel 13,75 - 6,25 (51 - 37)


Et flott spill av brødrene Mæsel

Din hånd er:
Q842
J865
Q
A832

Makker viser frem 22-24 NT og du skal legge en plan. Hvilke sluttkontrakt ser du for deg?

Dette er en hånd hvor det kan være rett med utgang i NT, spar eller hjerter eller slem i NT, spar, hjerter eller kløver. Roald Mæsel spurte med 3 kløver og fikk vite at makker hadde 4 kort spar. Da gjorde han det enkelt og gikk på mot slem. Etter å ha plassert makker i 6 sp dobler plutselig spilleren bak deg, og du må på nytt ta stilling til hva du skal gjøre.

Når en spiller dobler slem (og du vet dere ikke mangler noen ess) betyr det ofte at han er renons i en farge og håper med doblingen at makker klarer å spille ut den fargen. Videre har han ofte et sannsynlig stikk i en sidefarge. Står du med, redobler eller tar du ut?Roald Mæsel tok ut i 6NT, og det var innertier når hele spillet så slik ut:

6 spar på Østs hånd var sjanseløst med kløver ut. Nord stjeler og må siden få et hjerterstikk. I 6NT var det fire sparstikk, to hjerterstikk (med KQ foran AT), to ruterstikk og fire kløverstikk. 13 velfortjente imp når israelerne stoppet i 3NT på det andre bordet.


 

Kamp 1

Da er mesterskapet i gang også for våre spillere i åpen- og dameklassen. Tittelen på blogginnlegget vil henspille på kampnummer for åpent- og damelaget, mens seniorene vil ligge en kamp foran. Og mesterskapet startet med et bang for enkelte. Hva spiller du ut med denne hånda?

65
98653
A4
Q765

Motparten spiller 6 spar etter at spillefører har vist en åpningshånd med fordelingen 4126 og ett ess + trumf dame. Du vet ingenting om blindemanns hånd.
Noen gode forslag?

Irlands Garvey spilte ut ruter 4! Det ble blinkskudd når hele spillet så slik ut:
 


Spillefører klarte forståelig nok ikke å treffe ruteren i stikk 1, og når Øst i tillegg fikk en stjeling i ruter ble det to bet og 11 imp til Irland. Espen og Boye på det åpne laget meldte og vant 6 sp med ruter ess i utspill for butt spill. Både dame- og seniorlaget stoppet i 4.

Resultater:

Åpen: Norge - Slovenia 18,33 - 1,67 (55-13)
Damer: Norge - Hellas 14,18 - 5,82 (29-13)
Senior: Norge - Frankrike 8,52 - 11,48 (12-17)

Senior kamp 1 (S1)

Seniorer starter mesterskapet litt før de andre, og i første kamp møter de Polen, en av forhåndsfavoritten. I åpent rom spiller brødrene Mæsel mot Kowalski - Romanski, mens Rune Anderssen og Peter Marstrander tar for seg Lasocki - Russyan i lukket. Kampen har startet glimrende for de norsk farger, og allerede i spill 3 tok vi ledelsen:


På det andre bordet åpnet polakken i 2 kløver (kløverfarge + åpning) og ble kort tid etter spillefører i 3 kløver. Rune Anderssen åpnet i 3NT som viser gående minor og fikk kjøpe kontrakten der. Ruter ut beter siden han da bare har 7 kløverstikk og ett ruterstikk, men da polakken prøvde sparess i utspill var det ingen måte å bete kontrakten på lenger. Aktuelt spilte han to ganger hjerter slik at resultatet ble 10 stikk. 11 IMP inn til Norge! (Du kan spille spillet kort for kort ved å trykke på Next i diagrammet).

Halveis i kampen ledet Norge 31 - 1 etter at også dette spillet hadde gått i vår favør:Midtveis i kampen tok Polen litt innpå Norge igjen, men en god avslutning ga seier 46-19 i IMP eller 16,26 - 3,74 i VP (vinnerpoeng). En glimrende start for våre seniorherrer!

Åpningsseremoni

Lørdag kveld var det klart for åpningsseremoni i ballsalen på Kvarner Hotel, det første hotellet som ble bygget i Kroatia. Gammel eleganse, lysekroner og fresker dannet rammen for åpningen av det 52. EM for nasjonslag. I Kroatia og store deler av Europa forøvrig er bridge anerkjent av den nasjonelle olympiske komitè, slik at de selvfølgelig er til stede ved åpningen av et slikt mesterskap. Men enda mer gledelig var det at presidenten i Kroatia, Ivo Josipovic, beæret bridgen med sin tilstedeværelse. 

Flere taler, heldigvis korte, og litt sang var innholdet i selve åpningsseremonien. Alle land blir også lest opp og må reise seg for å vise seg for de andre lagene. Det er en hyggelig tradisjon å kunne se motstanderne man skal møte i disse 10 dagene. 

Etter selve åpningsseremonien ble det servert sprudlende vann på terassen, og damelaget mente jeg måtte omdøpe bloggen min til rosèbloggen. Jeg tok ikke mer enn to glass damer, bare to!

Veldig hyggelig var det også at den norske ambassaden i Kroatia var representert på åpningsseremonien og vi hadde en hyggelig samtale med de. En hyggelig dame, som jeg dessverre ikke fikk med meg navnet på, spilte til og med bridge, og hun skulle følge nøye med. Hun lovet også at dersom Norge vant skulle de komme tilbake til medaljeseremonien.


5/6 av det åpne laget med representantene fra ambassaden. Norges ambassadør i Kroatia, Henrik Ofstad, bakerst til høyre.

Damelaget er også klare til kamp:


For seniorlaget var ikke alle kommet ennå, så bilder av de kommer senere. Nå lader alle lag til kamp og jeg er sikker på at vi får flere fine seiere i morgen.
Kryss fingrene!

*Oppdatert med noen flere bilder:

Søndagens kamper - Norge på BBO

Allerede første dag av mesterskapet får vi gleden av å se Norge på BBO, to ganger!

Først ute er seniorene kl. 10:30 mot Polen. Damene skal så i ilden kl. 17:20 mot Italia. 

Alle søndagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Senior Polen Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander BBO3
         
14:30 Åpen Slovenia Kvangraven - Lie og Lindqvist - Brogeland  
14:30 Damer Hellas Thoresen - Remen og Helness - Wennevold  
14:30 Senior Monrad*  Bakke - Farstad og Anderssen - Marstrander  
         
17:20 Åpen  Estland Hoftaniska - Charlsen  
17:20  Damer  Italia    BBO4 
17:20 Senior  Monrad*    
* Monrad betyr at kampene for hver runde trekkes basert på resultatlista etter forrige runde. Du møter til enhver tid det laget som ligger nærmest deg på resultatlista og kan bare møte hvert lag 1 gang.