Seniorene til VM!

Etter å ha vunnet den innledende Monraden håpet vi at seniorene skulle gå hele veien og ta Norges første EM-gull i klassen. Men et litt tungt finalespill gjorde at det dessverre ikke gikk. Tilslutt ble det en femte plass, fortsatt en veldig god prestasjon. Og veldig gledelig; det kvalifiserer til VM som skal arrangeres neste år i byen Chennai i India. 

På det norske laget spilte:
Rune Anderssen - Peter Marstrander
Helge Mæsel - Roald Mæsel
Tor Bakke - Arve Farstad


Sluttabellen:

1 ENGLAND 132.41
2 SWEDEN 119.80
3 POLAND 114.75
4 AUSTRIA 104.40
5 NORWAY 101.51
6 BULGARIA 95.86
7 IRELAND 94.65
8 BELGIUM 87.60
9 HUNGARY 79.34
10 DENMARK 70.93


Norges lag:


F.v. Peter Marstrander, Helge Mæsel, Tor Bakke, Arve Farstad og Roald Mæsel. Rune Anderssen var ikke tilstede.

Vi gratulerer så mye med VM-plassen!

Flott meldt av Espen og Boye

Jeg satt meg for å bakspille Espen og Boye noen spill i kampen mot Sverige. Det var en veldig rolig stemning ved bordet selv om det er veldig viktig kamp. Norge og Sverige lå nesten likt før denne kampen. Boye var veldig ivrig på å finne ut av hvilke kast svenskene brukte, så minutten før kampstart gikk unna med å finne ut hva svenskene spiller fra ulike kombinasjoner. 

Noen spill inne i kampen, på et tidspunkt hvor det lignet på en jevn kamp, kom dette spillet:


1NT fra Boye var 15-17 hp, 3 kløver fra Espen visste singelton og utgangskrav. Nå vokste kortene til Boye til himmels med tre små kløver. 4 ruter viste 5-kortsfarge og sleminteresse og Espen tok i mot med et sparcuebid. 5 kløver fra Boye fortalte ikke om kløvercuebid, men viste at han hadde hjertercuebid. Nå brukte Espen laaang tid før han tilslutt løftet til slem. 

Nå stod slemmen på en finesse, og heldigvis for Norge gikk den. Men det er uansett bedre enn å havne i 3NT som endel bord gjør, hvor motparten tar de fem første stikkene i kløver. Espen fortalte etter spillet at han håpet på sparkongen, hjerteresset og ess-konge i ruter hos Boye. Da kunne han hive hjertertaperene på spar og trumf to kløver. 

Men vi klager ikke på 11 imp til Norge!

Ikke BBO-kamp allikevel

Arrangøren har byttet BBO-kamper, så det ser ikke ut til at Norge vises i noen kamper. Men her kan det komme endringer på kort varsel, så følg med.
Kampen starter 13:30.

Også den andre storkampen til det åpne laget blir vist på BBO.

Det blir sannsynligvis også overført live fra bordet på www.livebridge.net

Norge - Frankrike

I den svært viktige kampen mot Frankrike stiller Norge med Brogeland - Lindqvist mot Levy og Volcker og Hoftaniska - Charlsen mot Bessis - Bessis. 

Norge tar ledelsen i spill 1 ved motspill på begge bord:

Frankrike stopper i 3 kløver etter at Espen har vært aggressivt inne med 2 hjerter. 3NT har gode muligheter, ihvertfall spilt i Nord. De norske damene dobler til og med 3NT og må betale ut 550. Etter en litt uforståelig spilleføring går franskmannen bet og +50 til Norge.  Thor Erik og Thomas fortsetter å straffedoble motparten. Thomas dobler opp 3 hjerter for å vise at han har ekstra styrke og Thor Erik har ingenting mot å stå med. Thomas burde kanskje vridd kløverknekten i stikk 2, men med god spilleføring kan de aldri få mer en to bet. + 300 til Norge og 8 imp. Flott start!

Spill 2 gir Norge 2 nye imp når Boye går en bet mindre enn franskmannen i utgang. Franskmannen var faktisk hjemme på det andre bordet, men han klarte ikke å spille på at Thor Erik hadde spilt ut liten spar fra Axx. I spill 3 er Boye og Espen langt mer forsiktig enn Frankrike:

 Espen tar frem en forsiktig pass over 2 ruter på 13 hp, og selv om Boye har 11 ser det ikke ut til at det er spill for noen utgang. De norske damene fikk hjem 3NT ØV på dette spillet, men med spar ut er dette sjanseløst.   Franskmennene har ikke like gode bremser, men en svak-NT fra Thomas i Syd gjorde ikke sakene lettere for dem. 4 hjerter hadde ikke noe spill og ender med to bet. 7 nye imp til Norge!

 Etter 4 spill leder Norge 22-0! Glimrende start av våre gutter. Spill 4 gir nye fem imp da franskmennene stamper over 5 minor hos Thor Erik og Thomas og går 800 i bet. Espen og Boye gir seg på 5 i minor.

Gutta tar lagrop før kampen: 


 I spill 7 melder Espen og Boye en glimrende slem:


Espen slår av i 4 hjerter, men Boye finner allikevel krefter til å gå videre. Jeg tror kanskje Espen var litt forsiktig med AK i hjerter og ruter ess, men det er ikke noe problem når du har en aktiv makker. 4 spar er cuebid, det samme med 5 ruter. 6 hjerter i Øst er på rett hånd, da ruter damen står i stikk 1. Hadde ruterkongen sittet i Nord måtte Espen klart seg uten hjertertaper og så hevet 2 ruter på spar. Frankrike stopper i 4 hjerter på det andre bordet. 13 imp til Norge!


 Så kommer et lite slag i ansiktet: Og jeg må endre overskrift; franskmannene klarer ikke å ta for sine to ess og vi vinner spillet!!!

Espen og Boye dobler de i 5 hjerter, men med monsterfordelingen i Nord er det ingen måte å bete denne kontrakten på. Noen mener at Espen skulle vært inne på et høyere nivå i første melderunde, men jeg har sansen for 1 spar. Du har en god åpningshånd med altfor mye utenfor sparfargen til å sperre i 3 spar. Thomas Bessis tar for ruteress i utspill og må spille kløver i stikk 2. Etter en laaaang tenkepause kommer det spar og Norge vinner 8 imp på spillet! Ikke bra å melde slem med to ess borte, men vi gleder oss over resultatet!


I spill 11 brenner Thor Erik og Thomas en halvgod utgang og Frankrike vinner 6 imp. Så kommer et dårlig motspill av Thor Erik:


Thor Erik spiller fint ut spar ess og ny spar. Nå ligger veien åpen for en sparstjeling hos Thomas som sammen med to kløverstikk og tre ess gir en bet. Når franskmannen i stikk tre spiller liten hjerter fra bordet legger Thor Erik åtteren! Nå mister de sparstjelingen, men åtteren kostet også! Hadde han lagt toeren kunne han stukket hjerterkonge i neste stikk og fått tre ganger kløver til overstjeling. Rett og slett sløvt...I nest siste spill finner Frankrike en god stamp Boye og Espen ikke klarer å kopiere:

Timingen i meldingsforløpet ble annerledes når Syd ikke åpnet ved Espens bord. Espen hadde da god tro på bet mot 4 hjerter og passet ut. Dette var ikke den dagen og Frankrike vinner 8 imp. 

Det siste spillet sjanser Frankrike på en knallhard 3NT mot Thomas og Thor Erik, mens Espen og Boye fornuftig stopper i 2 hjerter. Denne gangen satt alle kortene slik de (ikke) skulle, så 3NT var ubetelig. 

Dermed tok Frankrike igjen nesten hele forspranget. Norge vinner med 9 imp, litt synd etter den flotte starten. Men det er fortsatt viktig å vinne kampen mot en av de nærmeste rivalene. Nå lader guttene til kamp mot Sverige.

Norge - Frankrike på BBO kl 10:00

Mesterskapets foreløpig mest spennende dag er kommet.  Det åpne laget skal møte Frankrike og Sverige,  to tøffe motstandere. Seniorlaget spiller sin siste dag og medaljer er i sikte. Damene skal reise kjerringa etter 2 tøffe dager.

Merk at i dag starter kampene kl 10:000, 13:30 og 16:20!

Seniorene henger med i medaljekampen

Seniorlaget har igjen tre kamper av sitt mesterskap og ligger for øyeblikket på en 3. plass, men gullet er fortsatt innen rekkevidde. De startet dagen med en overbevisende seier mot Belgia, før det ble uavgjort mot Danmark og tilslutt et tap mot Ungarn. De tre siste kampene i morgen kommer til å avgjøre om Norge tar sin første medalje i seniorklassen.

Damelaget hadde en veldig tung dag med tre tap. Alle muligheter for medalje eller VM-plass er nå borte. Damene har igjen 9 kamper og må spille for æren. Vi vet at de kan bedre enn det de har vist i dette mesterskapet, så håper de benytter de 9 kampene til å vise oss hvor god bridge de kan spille.

Det åpne laget har hatt en middels dag. Det startet veldig bra med seier mot Monaco, som du kan lese mer om lenger ned i bloggen. Et ganske stort tap mot Russland fulgte, og det var uheldig siden det ser ut som om Russland også kvalifiserer seg til finalespillet. Dagen ble avsluttet med uavgjort mot Slovakia.

I morgen skal vi heie alt vi kan på seniorene. Det er også siste dag i innledende for det åpne laget, og de har igjen både Sverige og Frankrike som kommer til å gå videre. I de kampene er det viktig å ta mange VP.Mesterskapet arrangeres i en sportshall - flotte fasiliteter!

Norge - Monaco med prisspill av Espen!

I dag er det klart for kanskje den største prestisjekampen for Norge i dette EM, nemlig kampen mot Monaco. Å spille mot tidligere lagkamerater i Geir Helgemo og Tor Helness betyr at spenningsnivået og tenningen øker et par hakk, og når de i tillegg blir regnet som verdens beste par er det en stor utfordring. 

Undertegnede tippet at Norge kom til å få 4 VP mot Monaco før mesterskapet, men slik våre gutter har spilt spør det nok om jeg må bite i meg dette tipset.

Norge stiller med Boye og Espen i åpent rom mot Geir og Tor, mens Thor Erik og Thomas skal ta seg av Fantoni og Nunes.

Vi krysser fingrene!


Allerede i spill 1 tar Monaco ledelsen:

"Fantunes" har ikke svake to på repetoaret med sitt spesielle system og må åpne med pass. Thor Erik og Thomas melder seg opp i 4 hjerter via en overføringssekvens. Jeg tror nok Thomas burde meldt Stayman på hånda og heller spilt 3NT dersom makker ikke har 4 kort hjerter.  Espen i Nord åpner i Multi og viser en svak hånd med en sekskorts major. Geir vurderer godt da han ikke overfører til hjerter, men ser at de uansett har majoren godt stoppet og han har lavhonnørere i minor. Denne hånden hører ofte hjemme i NT uansett. 10 imp til Monaco! 

 


 Monaco plukker flere IMP i spill 2 etter en underlig vurdering av Thomas:


På det andre bordet spiller Geir og Tor en "kjedelig" 4 hjerter med 11 stikk for 450. Det ser veldig rart ut å doble opp 2 spar med en semigående 7 kortsfarge i hjerter, er dette virkelig en hånd du vil spille motspill med? På Hoftaniskas hånd var det opplagt å passe 2 spar når motparten er i ugunstig sone.

Denne gangen var nok men heldigere enn fortjent, for det var faktisk 500 i bet i 2 spar. Men et litt unøyaktig motspill gjorde at det bare ble en bet og +200. 6 nye IMP til Monaco. 


Monaco tar et overstikksimp i spill 3, hvor sekseren står på en kutt. I spill 4 briljerer Espen:


I 4 hjerter tar Geir for AK i kløver og sparess før han frir seg med en spar. Nå står kontrakten på å klare seg uten rutertaper. Normalt vil man ta ruterfinessen, men Espen fikk god telling på Geirs hånd. Geir har vist AK i kløver og AJ i spar på det tidspunktet hvor ruteren skal behandles. Espens argument er at dersom Geir i tillegg hadde hatt ruterdame ville han åpnet i 1NT med sin (da) gode 14-poenger. Rett og slett glimrende vurdert av Espen! På det andre bordet klarer ikke Fantoni den samme prøven med de samme opplysningene og Norge vinner 12 imp!

 


 

Begge bord stamper fint i 5 ruter over 4 spar. Boye får testet alle farger før han skal treffe hjerter, og spiller fint hjerter til kongen. -300.  Nunes spiller hjerter ved første mulige anledning og håper at Thomas hopper opp på hjerteresset. Men Thomas har tenkt seg godt om i stikk 1 og legger fint liten hjerter. Da bommer Nunes og 5 imp til Norge.


I spill 8 i kampen (mappenr 24) melder Espen og Boye knallhardt:


Helgemo i Vest åpner i 1NT, selv med singel spar. Dette har blitt mer og mer vanlig blant ekspertene og skyldes at han har et stort gjenmeldingsproblem over 1 kløver og 1 spar fra makker. Du er litt for svak for en revers i 2 hjerter og for god til andre melding. Derfor er 1NT mest beskrivende. 

Dobling fra Boye viser nok enten begge major eller en eller annen minorhånd. 2 ruter fra Espen er jeg usikker på, men han følger fint opp med 4 spar i neste runde. I seg selv er ikke kontrakten veldig god, men etter en 1NT-åpning er den langt bedre. +420 for våre gutter. På det andre bordet åpner Thomas i 1 kløver og Fantunes har ingen problemer med å melde seg opp i 4 spar. Butt spill. 


Espen og Boye sperrer Geir og Tor langt inn i pølsebua:


2 ruter fra Espen viser 2-7 honnørpoeng og en 6 korts majorfarge (kan være 5 i gunstig). Boye sperrer fint med 3 hjerter (pass/korriger) og når Espen korrigerer til 3 spar klarer hverken Tor eller Geir å være med. Kontrakten går 5 bet, men det er billig mot en opplagt 3NT fra Thor Erik og Thomas på det andre bordet. 10 IMP til Norge!

Hadde Geir i sistehånd klart å doble opp ville Tor passet og tatt inn 1100. Da hadde det vært 10 imp til Monaco. Marginene er små...


Thor Erik og Thomas har en veldig aktiv stil, og i dette spillet ble det for mye press for Fantunes:


1NT-åpningen fra Nunes i Syd viser 12-14 hp. Doblingen av  2 hjerter (overføring) fra Thor Erik ser ut til å være opplysende dobling og Thomas setter maks press med 4 hjerter. Fantoni i Nord har hørt makker vise god sparstøtte med 2NT og velger 4 spar. Det er nok en kombivariant, på en god dag står kontrakten og det kan også være en god stamp. Denne gangen er det hverken fugl eller fisk og +500 til Norge er 9 imp når Espen og Boye kjøper kontrakten i 3 spar med 2 bet på det andre bordet.


På dette spillet var begge bord flinke og unngikk 4 spar:

Tor ser at med 4333-fordeling og 3 små kløver at det ofte går like bra i NT som i spar. Han "orker" derfor ikke spørre om makker har 4 kort spar engang og melder bare 3NT. En veldig god vurdering. På en dårlig dag har makker 4 kort kløver sammen med 4 kort spar og motparten tar et par kløverstjelinger.  Thomas velger å doble opplysende med sin NT-hånd, men tar seg veldig fint inn når han i stedet for å løfte til 4 spar melder 3NT. De fleste andre ville meldt inn 2NT og da tror jeg Hoftaniska ville kopiert vurderingen til Helness og bare løftet til 3NT. Monaco tar ett stikk mer enn Thomas og vinner 1 imp.

 Hvordan melde sju?


Som vi ser står både 7NT og 7 kløver så lenge kløveren ikke sitter 4-0 med lengden hos Øst. Men hvordan melde det på en fornuftig måte?
2NT hos Espen viser (17)18-19 og en balansert hånd. Nå vet Boye at de har 34-35 honnørpoeng, men hvor skal stikkene komme fra?

Jeg tror at Espen måtte ha meldt 3 kløver og vist 6 kortskløver for at de skulle hatt en sjanse til å melde 7. Boye vil da på et eller annet tidspunkt spørre etter ess og finne ut at makker har tre ess og ruterkonge. Spørsmålet er om han finner ut at Espen har spar dame. Nå var det ihvertfall vanskelig. 

På det andre bordet melder Monaco 7 kløver slik at kampen ender med 6 imps seier til Norge. Uansett veldig bra å snu dette etter å ligge 16-0 under etter 2 spill. 

Norge - Monaco på BBO kl 10:30

 I morgen tidlig er det klart for Norge mot Monaco. Etter at Geir Helgemo og Tor Helness emigrerte dit for å spille for Pierre Zimmermanns profflag er dette kampen begge lag helt klart vil vinne! Resten av morgendagens BBO-kamper blir annonsert i løpet av dagen. 

Alle tre klasser har igjen 3 kamper og møter:

Åpen: Monaco, Russland og Slovakia

Damer: Serbia, Tyrkia og Skottland

Senior: Belgia, Danmark og Ungarn

Geir og Tor skal opp mot sitt gamle lag.

Fridag for åpen og damer - BBO-dag for seniorene

I dag er det fridag for det åpne- og damelaget. De har et litt lenger mesterskap enn seniorene, så derfor er det satt av tid til litt avkobling midt i mesterskapet. I går var det regn, lyn og torden i Opatija, men i dag har solen tittet frem igjen, så jeg er sikker på at alle får en hyggelig dag. 

Seniorene skal spille på BBO hele dagen, så her er det bare å benke seg foran skjermen og heie alt man kan!

Kampprogram:

Klokkeslett Motstander Norsk lag    
10:30 Polen Anderssen - Marstrander og Mæsel - Mæsel BBO1  
14:30 Sverige Anderssen - Marstrander og Bakke - Farstad BBO2  
17:20 Irland Bakke - Farstad og Mæsel - Mæsel BBO5  Sjøfronten i Opatija - perfekt for avslapning!

Seniorene vant innledende!

Før siste kamp så det ut til at seniorene måtte kjempe om 2. plassen i innledende Monrad, men en kjempeseier mot Danmark samtidig som Polen gikk på en smell mot Belgia førte våre herrer rett til topps!

Nå tar de med seg flest VP av alle de ti lagene som går til finalespillet. Jeg har ikke fått det bekreftet, men tror de får ca 20 VP med videre. Deretter får lagene etter de litt mindre helt ned til 10. plassen som får 0 VP. Nå har jeg tro på EM-gull!

Resultatliste

I morgen har det åpne- og damelaget fridag, mens seniorene skal spille følgende kamper:
10:30 mot Polen på BBO
14:30 mot Sverige på BBO
17:20 mot Irland på BBO

Seniorene spiller altså hele dagen på BBO!


Glade gutter! F.v: Peter Marstrander, Helge Mæsel, Tor Bakke, Arve Farstad og Roald Mæsel. Rune Anderssen var ikke tilstede da bildet ble tatt.


Danske Christina Lund Madsen som er reporter for EBL ville ta en "selfie" med seniorherrene!

Send din hilsning til de norske lagene!

Jeg synes det er altfor få hilsninger til det norske laget når det går så godt. Alle kan kommentere dette innlegget og sende en hilsning, så videreformidler jeg den til lagene/personen. For å kommentere må du logge inn, og det gjør du oppe i høyre hjørne. 

De som ikke har aktivert brukerprofil må sende en epost til bridge@bridge.no og be om at denne aktiveres.
Bare medlemmer av Norsk Bridgeforbund kan logge inn.

Hvilken farge har makker?

Multi 2 ruter er en populær konvensjon som viser en svak hånd med enten 6 kort hjerter eller spar. Noen ganger er det ikke så lett å vite hvilken farge makker har, og det kan det bli problemer. Hva ville du gjort med Geir Helgemos hånd?
QJT63
93
A976
A9

Makker åpner i første hånd i gunstig sone som er den nevnte Multikonvensjonen. Nestemann hopper til 4 kløver som viser minst 5-5 i kløver og en major. Du passer foreløpig og hører nestemann si 4 ruter som ber om majoren. Makker passer og nestemann melder 4 hjerter. Stamper du i spar?

Geir Helgemo meldte 4 spar da det virket sannsynlig at det var makkers farge. Da vil det på en god dag stå 4 spar. Dette var ikke en god dag! Makker hadde dessverre svake to i hjerter, så du blir spillende 4 spar på 5-1 tilpass.

Hele spillet:4 spar kostet 1100 i beter. De norske damene gikk 1700 i bet på spillet, sannsynligvis etter et lignende meldingsforløp.

Mange bruker dobling av en majormelding hos motparten etter Multi som pass/correct, altså pass om du har motpartens farge og meld om du har den andre, men hvor høyt gjelder egentlig dette? Det er lurt om du avtaler dette med makkeren din!

Briljant motspill av Nils Kåre Kvangraven

Helge Bremnes fra Molde har sendt meg en beskjed og lurt på om alle har oversett Nils Kåre Kvangravens glimrende vri fra kampen mot Kroatia. Det må jeg innrømme at jeg har gjort, så takk for tipset Helge! 

Spillet:

Øst åpner 1 kløver, Terje Lie i Syd meldte inn 1 hjerter, Vest støttet til 2 kløver, Nils Kåre i Nord sperret med 3 hjerter og Østs 3NT avsluttet meldingsforløpet.

Terje spiller ut hjerter 10 og du stikker med esset. Hvordan bete denne kontrakten? 

Hvis du spiller hjerter tilbake for å sette opp makkers farge stikker spillefører med kongen og tar kløverstikkene frem til denne sluttposisjonen:

Merk her at Terje Lie i Syd ennå ikke har kastet et kort på den siste kløveren. Kaster han sparess blir det mange stikk, kaster han ruter topper spillefører ut ruterkonge (husk at Nils har sperremeldt i Nord og allerede vist hjerteress). Terje blir dermed nødt til å kaste en hjerter. Spillefører spiller da spar og Terje kan ta to hjerterstikk før han må spille ruter fra kongen for hjemgang. 

Glimrende forutsett av Nils Kåre inne i stikk 1 å se hvordan sluttposisjonen kom til å se ut. Med ruter tilbake var spillefører helt sjanseløs, da Nord kunne holde langfargestikkene i ruter. 

Norge - Nederland i dameklassen

Damene våre skal i dag opp mot et av de beste damelagene i verden, så det blir spennende å se hvor godt de kan bite fra seg. Jeg vil igjen kommentere kampen direkte og legge ut de mest aktuelle spillene. Forhåpentligvis dukker det opp en godbit eller to!

Norge stiller med Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad i åpent rom og Gunn Helness og Ida Wennevold i lukket rom. 

Allerede i spill 1 tar Norge ledelse etter å ha tatt mange flere stikk enn Nederland:

Marianne og Ann Karin stopper i 2 hjerter etter at motparten ikke hadde vært så aktive. Men jeg mistenker at kløveråpningen ikke lover mer enn to kort, så det er vanskelig å være med høyere. Trumf ut denne gangen var ikke rett medisin, da Marianne hadde null tempoproblemer. 10 stikk og +170. Ida og Gunn åpner 1 kløver som nesten alltid lover 4 kort. Dermed kan Ida støtte til 2 kløver direkte, og når Gunn strekker kortene til 3 kløver havner Nederland ubehagelig høyt. Kløver ut setter press direkte, da Øst fort blir kort i trumf før sparfargen gir stikk. Gunn vrir flott til ruter, og når trumfen bommes etterpå blir det to bet. +100 til Norge og 7 imp!


Men gleden varer dessverre ikke lenge:


På det andre bordet melder Nederland 3NT, en kontrakt som vinnes lett med liten spar ut. Gunn og Ida luktet nok litt på slem, men stoppet i 5 ruter. 4 ruter fra Ida ser litt underlig ut, men samtidig har hun ingen god melding. Noen for å bare ta sjansen på 3NT?

Hun fikk kløver ut og spilte deretter spar. Etter Vests svake to innhopp vet hun at sparen sitter 6-2, så mer enn 1 stjeling i bordet blir vanskelig. Samtidig har fordelingsutspillet i kløver fortalt deg at den fargen sitter 6-2. Etter å ha stjelt en spar i bordet burde nok Ida tatt hjerterfinessen. Om den holder kan hun deretter ta ruterfinessen. Når hun prøvde å ta for kløver dame med hjerteravkast kunne Vest stjele, og da var kontrakten dessverre sjanseløs. 13 imp til Nederland.Men i spill 20 (spill 4 i kampen) tar Norge ledelsen igjen:

Ann Karin åpner i 2 ruter som viser begge major og under åpning (Ekrens - konvensjonen er laget av Bjørn Olav Ekren). Marianne melder forsiktig 2 spar og passer deretter ut 3 kløver fra Marion Michielsen i Syd. Det er en håpløs kontrakt og spille og hun har bare sine fem kløverstikk og hjerteress. + 300 til Norge.  I lukket rom åpner nederlenderen i Vest i 1 hjerter og støtter deretter makker til 2 spar. Da er det umulig for Øst å ikke melde utgang. Ida tar de fire første stikkene, og når trumfdamen i tillegg gir stikk blir det +200 på Norge og 11 imp.

 


Så melder Marianne og Ann Karin en fin slem:


3 hjerter viser utgangskrav og minst 5-5 i major. Mulig Marianne nå burde meldt 4 kløver for å vise en kontroll der og god tilpass, men Ann Karin fant krefter allikevel over 4 hjerter. 5 ruter viste ett ess, og nå ønsket Ann Karin at hun kunne spurt om trumfdamen. 5 spar ser litt underlig ut, men mulig hun mente det som at Marinne skulle passe uten hjerter dame? Uansett så havnet de i rett kontrakt. Nederland meldte også slem på det andre bordet og da det kom kløver ut ble det overstikk der og 1 imp til Nederland. 

 


Marianne og Ann Karin er igjen roligere enn Nederland:


2 ruter viser igjen begge major og under åpning. Nederland bruker samme konvensjon og der gikk Øst på mot utgang. Marianne ser at en utgang er veldig marginal, selv om makker har fem kort spar. Dermed tar hun det rolig og melder bare 2 spar. Om motparten skulle blande seg inn kan hun også doble de og hente flere beit. Nå ble det 9 stikk og +140 som sammen med +200 fra det andre rommet ga 9 imp til Norge. 

Hoftaniska - Charlsen på det åpne laget vant 4 spar etter hjerter dame i utspill. Det er vanskelig å vite hvordan spillet har gått, men det ser ut til at eneste mulighet for å vinne kontrakten er å ta ruterfinessen i stikk 2. Det er også delvis "safe", for om den ryker kommer Syd inn og kan ikke angripe kløveren. Veldig godt spilt av Thor Erik!

 


Etter 9 av 16 spill leder Norge med 2 imp. Dette går mot en spennende avslutning!

Undertegnede sitter på hotellrommet og følger kampen på to skjermer, like nervøs som alle andre. Det er noe eget å følge bridge-EM. Jeg kan anbefale Joakim Thåström som Vugraph-musikk, vi alla vil vel til himmelen och åka limosuine? Været i Kroatia i dag er dårlig, det kommer veldig regnskyll og lyn lyser opp himmelen. For hvert tordenskrall er man litt nervøs at hotellet fra 1800-tallet skal riste i stykker. 


Det lønner seg ikke å spille med samme trumffarge for begge de norske parene:

I åpent rom åpner Syd tynt i 1 kløver og Ann Karin melder inn 1 hjerter. Nord passer og håper på en dobling fra makker, men Syd velger underlig nok ikke å doble. Ann Karin får maksimalt med stikk, men 1 bet er -50 og 4 imp til Nederland.  Gunn og Ida har et ganske naturlig meldingsforløp til 3 hjerter, men med den vonde trumfsitsen og begge kongene på rygg er det et sjanseløst prosjekt. Jeg vil tro endel par faktisk melder utgang på dette spillet, og da klarer nok Vest å finne frem en rødlapp! 


Venstre: Marianne Harding. Høyre Ann Karin Fuglestad


Svak-NT gir ikke alltid gevinst:


Ann Karin åpner i 1NT i Vest som viser 8-12 honnørpoeng og en relativt balansert hånd. Når Nord dobler er det så på flukt til en passende kontrakt. Det fantes ikke denne gang og 2 spar kostet 500 i bet. Det var 9 imp til Nederland når Gunn spilte 1NT i Nord på det andre bordet med akkurat hjemgang.

Min gode venn, Erik Berg, er ikke verdens største fan av svak-NT og sendte meg følgende melding: "ååhhhhh, svakgrand". Det er ingen tvil om at svak-NT'en både har sine tilhengere og motstandere i Norge. 


Flott meldt og spilt av Gunn og Ida:


3 spar var krav og 4 kløver fra Gunn viste kortfarge. Det passet ikke Ida så godt, men Gunn hadde mer på lager og meldte Blackwood.
I 6 spar gjelder det å kombinere sjansene sine. Det kommer kløver ut og dermed vet du at du ikke har det ekstra stikket du trenger i den fargen. Det er en mulighet å spille på damen eksakt tredje i hjerter på en av hendene. Sjansen for det er ca 26 % - da er hjerterfinessen på 50 % en bedre mulighet.

Det er også skvismuligheter i spillet dersom den som har hjerterdamen også har minst fire kort ruter. Gunn kombinerte alle disse sjansene og når ruter damen stupte under kongen stod kontrakten. Slik det satt var det omtrent ikke mulig å gå bet uansett hvordan man spilte, men uansett flott spilt av Gunn. Nederland kopierte dessverre kontrakten.


Nederland har tatt noen mindre svinger mot slutten og vinner kampen 48-27 i imp, noe som gir 15,19 - 4,81 i VP. De norske jentene ledet lenge, men et par uheldige valg på slutten gjorde at tapet dessverre ble noe for stort. 

Norge - Østerrike

Midtkampen i dag (tirsdag) endte med tre gode seire, så alle de norske lagene er med å kjemper. Det åpne laget møter Østerrike på BBO i dagens siste kamp, og den kommer jeg til å følge her. Vi spiller med Lindqvist - Brogeland i åpent rom og Hoftaniska - Charlsen i lukket. 

Og kortgudene er selvfølgelig på en bloggers side:

I åpent rom har Espen og Boye et glimrende meldingsforløp til 6 hjerter. 4 kløver fra Espen viser sleminvitt i hjerter og selv om Boye allerede har meldt frivillig på 5 honnørpoeng tar han med seg 4 ruter som et cuebid. Da er ikke Espen til å stoppe og etter ha sjekket om det kan stå sju ender de i 6 hjerter. Spilleføringen var en formalitet. I lukket rom har Thor-Erik og Thomas et nesten like gode meldingsforløp. De finner sparen på et lavt nivå og stamper i 6 spar over 4 hjerter. Den kontrakten er bare fire bet og Norge vinner 5 imp.


I spill 2 setter Boye og Espen virkelig press på motparten og henter en flott beit:


Først åpner Espen tynt på 10 honnørpoeng og Boye sperrer med 3 hjerter. Allerede nå tror spillefører at honnørpoengene er fordelt med flere poeng hos Espen og færre hos Boye. Spillefører har to sikre rutertapere og må spille kløveren for 1 taper. Det klarer du normalt bare om damen sitter i kutt, men Espen ga spillefører et valg!

Han tok for ess og konge i ruter i utspillet. På den første ruteren la Boye svakhet som indikerer 3 eller 4 kort i fargen uten damen. Videre fulgte han opp med sekseren på kongen, det laveste kortet som er igjen ute. Med dobbelton hadde Boye lagt sekseren som styrke først, da han i så fall vil at Espen spiller tre runder ruter til stjeling. 

Når Boye valgte ruter 6 i andre stikk frem for ruter 8 betyr det at han har noe i kløver. Espen ser at dette bare kan være esset og spiller flott en liten kløver fra damen! Spillefører har nå fått et avkast på ruterknekt til en kløver, så han må bare gjette hvem som har kløveress og hvem som har kløverdame. Et så pent motspill fortjener selvfølgelig at han bommer. Etter en liten tenkepause valgte spillefører kongen og 12 imp til Norge da Hoftaniska valgte rett i kløver på det andre bordet.


I spill fem tok Østerrike igjen noen imp:


Espen var plassert i 3NT og fikk ruter 2 ut. Hva er nå beste sjansen?          

Du har 3 eller 4 sparstikk, 2 ruterstikk og ett stikk i hjerter og kløver. Om sparen ordner seg blir det 8 stikk, om den ikke ordner seg blir det 7. Du trenger altså ett eller to ekstrastikk. Hjerteren gir tre stikk om KQx sitter foran. Kløveren gir tre stikk om KQT sitter foran. Siden du har flere hjerter er det største sjanse å spille på hjerteren. Espen spilte liten hjerter og kongen kom på. Nå har han enda en sjanse for tre hjerterstikk, nemlig at KQ sitter blokk. Espen spilte derfor ruter til kongen og fikk mer ruter. Nå spilte han hjerter mot bordet og håpet på nevnte KQ blokk.

Når det ikke satt kunne Nord stikke knekten og sette opp hjerterfargen. Når sparen nå ikke satt rakk ikke Espen og sette opp et kløverstikk, og måtte derfor gå bet. På det andre bordet spilte spillefører på kløver og hadde ingen problemer med å vinne kontrakten med den fine kløversitsen. 

Hva som er rett spilleføring er nok marginalt, men det virker logisk å spille på kløver siden du da samtidig tar vekk inntaket til Syds ruterfarge. Siden kan du kappe hjerter gjennom Syd slik at han aldri kommer inn igjen om han ikke har både kongen og damen. 


Espen Lindqvist


Etter den eksplosive starten har kampen roet seg ned. Norge vant 13 imp når Østerrike meldte 6NT som enkelt og greit stod på sparkutten. Espen og Boye stoppet i 3NT og det var jo fint når kutten ikke gikk. Ellers har det vært mest småspill uten den altfor store omsetningen. Etter 10 spill leder Norge 41-10.


Boye briljerer i 5 hjerter!

I spill 12 melde østerrikerne altfor hardt og havnet i en steindød 6 hjerter. Boye og Espen tok det litt mer med ro, men klarte ikke å stoppe før i 5 hjerter. Men selv der var det problemer. Med spar ut ville kontrakten vært sjanseløs, men med trumf ut fikk Boye sjansen:


5 hjerter ser ut til å stå på sparesset foran kongen, men uten spar ut var det verdt å prøve andre muligheter først. Boye stakk første hjerter hjemme på hånda og spilte ruter til esset og ruter til stjeling. Dersom en av motspillerne har KQx i ruter får han satt opp ruteren til avkast av spar med ett inntak i hjerter og ett i kløver. 

Men KQ satt ikke tredje. Boye gikk da inn på hjerterknekt og spilte ny ruter til stjeling. Nå mangler det bare en ruterstjeling før fargen er god, men det eneste sikre inntaket i bordet direkte er kløver ess. Legg merke til at hjerteren i bordet er for liten! Boye spilte nå kløver seks fra hånda, og når Nord "glemte" å dekke denne kunne han legge liten i bordet! Dette sikret kontrakten uansett hvordan det satt. Nå sørget han for at Nord ikke kom inn og fikk spilt spar igjennom før han hadde trumfet god ruteren og kastet en spar på den siste. Denne gangen hadde dessverre Syd kløver konge, men allikevel en veldig bra spilleføring!


Så kom det en ny "bamsehånd":

 Østerrikeren i Øst trodde 2NT viste de to laveste umeldte fargene og hoppet til 4 hjerter over 2NT. Nå hadde dessverre Vest så mye minor at det ikke var aktuelt og stå med og de kom i en spillbar kontrakt. Husk at det brukes skjermer, så makker får ikke med seg alerteringer og forklaringer. Med feks 2155 ville Vest passet på 4 hjerter. Hoftaniska og Charlsen ropte på turneringsleder etter spillet, men uten at jeg kan se at de på noen måte kan få medhold i noe. Østerrikerne brant jo slemmen! 

* Og der viser det seg at noe ureglementert har skjedd. Spillet er justert til 4 hjerter minus seks for Østerrike og Norge får 12 imp til!
 Espen og Boye har kontroll på hva 2NT viser, men ingen har system som fullt ut klarer å få kontroll på slike hender. Espen foreslo 3NT som kontrakt med sin gode hånd. Nå vet Boye at Espen har endel kort siden 2NT kan være svak, men samtidig er det ikke majorhonnører han er ute etter. Han gjorde allikevel et forsøk med 4 hjerter som viser kortfarge, men Espen som ikke har kontroll i spar kan ikke gjøre annet enn å melde 5 kløver. Har makker feks 2-0-5-6 tar jo motparten de to første stikkene i spar. Et vanskelig spill!

 


Norge spilte en veldig bra kamp mot Østerrike og vinner med 65 - 18, noe som gir 18,87 - 1,13 i VP. Særlig Espen og Boye hadde flere flotte spill som ga imp'er i kassen. Thomas og Hoffa stampet veldig fint på to spill, men det er små marginer. Flytt på noen få kort og motpartens utgang går bet og vi taper mange imp i stedet for å vinne noen. 

Nå leder Norge hele EM!

Fantoni spiller ut

Tor Helness er på bena igjen etter det som sannsynligvis var en liten matforgiftning og spiller kampen mot Island som for øyeblikket overføres på BBO. Men i denne kampen er det hans lagkamerat, Fulvio Fantoni som gjør noe spektakulært:Hva tror dere Fantoni spilte ut mot 7 spar? 

Ruter fem lå i disken! Nå har Baldursson et valg. Han kan kaste en ruter på kløver konge, men han skal fortsatt bli kvitt den andre. De aller fleste ville vel spilt på enten kløver dame dobbel eller kløver 4-3 slik at den femte kløveren ble god, men tror dere ikke Baldursson lot utspillet løpe til ruter dame! Hvem i all verden spiller ut fra en konge mot en sjuer og hvem i hele universet lar utspillet løpe til damen når du har gode muligheter i andre farger?

Bridge er ikke kjedelig!!


Tor Helness (i midten), her flankert av barna Fredrik og Mona, er heldigvis tilbake på beina.