Vennerøds gutter cruiser videre

Det åpne laget fortsetter sin seiersmarsj og slår et godt islandsk lag med 9 imp i kamp 5. Det var en tett og jevn kamp fra legge lag, og med den nye VP-skalaen er det da viktig å komme seirende ut. Det klarte Norge, og coach Geo Tislevoll var veldig fornøyd med at Norge vant mange småimp på overstikk i kontrakter. Laget er nå på 2. plass i sin gruppe med et snitt på nesten 15 VP. Ned til 10. plassen som betyr tidlig hjemreise er det nå rundt 25 VP. 

Damelaget vinner enda en kamp og viser at kampen mot Italia i går bare var et unntakstilfelle. Irland har overrasket alle og ligger godt an i dette EM, men mot Norge ble det tap med 5 imp. Opp til 6. plassen er det nå ca 11 VP for de norske damene, og det er det absolutt mulig å ta igjen. 

Seniorene lå lenge godt under mot Bulgaria i deres sjette kamp, men en god avslutning gjorde at det bare ble et 2-imps-tap. De ligger nå på 9. plass, men det er tett som haggel oppover, så muligheten for å klatre er gode. De har også bare møtt gode lag til nå, så snart kommer det enklere motstand. Ned til 11. plass er det ca 7 VP. Det er viktig å komme topp ti for å kvalifisere seg til finalespillet.

Resultater:
Åpen: Norge - Island 12,55 - 7,45 (27-18)
Damer: Norge - Irland 11,48 - 8,52 (32-27)
Senior: Norge - Bulgaria 9,39 - 10,61 (24-26)

Tor Bakke og Arve Farstad hadde et flott meldingsforløp i kampen mot Bulgaria:

Syd (Arve) Vest Nord (Tor) Øst
1 spar 2 kløver 2 hjerter pass
3 spar (kortfarge) dobler 4 kløver (cuebid) dobler
4 ruter (cuebid) pass 6 hjerter pass
pass pass    


Etter Arves hopp til 3 spar som viste singel spar og tilpass til hjerter kunne Tor i Nord se at her var det supertilpass. Han kontrollmeldte 4 kløver før makker viste rutercue. Tor "visste" nå at Arve hadde AK i ruter og god hjertertilpass. Dermed var det sannsynligvis bare en spartaper, så for å gjøre det enkelt hoppet han bare til 6 hjerter. Den kontrakten var det ikke mulig å bete, og 13 imp i riktig kolonne da bulgarene stoppet i 5 hjerter på det andre bordet.

Terje Lie og Nils Kåre Kvangraven kom ikke i 6hj etter følgende meldingsforløp:

Syd (Terje) Vest Nord (Nils Kåre) Øst
1NT pass 2 ruter (overføring til hjerter) pass
2 hjerter pass 4 kløver (kortfarge) pass
4NT (spm etter ess) pass 5 ruter (ett ess) pass
5 hjerter p. r.  


Terjes 1NT-åpning er kanskje ikke alles favoritt, men den single sparkongen er ofte et hold og hånda er innenfor styrkemessig. Når Nils Kåre hoppet til 4 kløver og viste kortfarge etter å ha overført vokste Terjes hånd inn i himmelen. Ingenting bortkastet i kløver, god trumfstøtte og en sekskortsfarge som gir mye stikk er rent snadder. 

Men nå ble Terje litt ivrig og gikk rett i Blackwood. Etter svaret fra makker visste det seg at de manglet to ess! Makker kan nemlig ha singelton i kløver, og da tar motparten de to første stikkene. Dermed ble det buklanding i 5 hjerter. Jeg spurte Terje om en forklaring og fikk dette svaret: "Min 4NT var forhastet, men jeg ble blind på at kortene mine passet så godt. Om jeg i stedet hadde meldt 4sp (cuebid) ville makker meldt 5 kløver som viser renons, og vi ville kommet i 6 hjerter. Men det var ikke i mine tanker at makker bare hadde ett ess først".


Terje Lie (midt i bildet) hadde det for travelt med å melde Blackwood!

Det åpne laget vinner igjen (kamp 4)

I dagens midtkamp har damelaget oversitt, mens åpent og senior spiller. Det åpne laget er ikke helt ferdig kampen, men går mot en fin seier mot hjemmelaget Kroatia. Seniorene gikk på sitt første tap mot Ungarn, men noen imp inn mot slutten berget til et anstendig tap.

Resultater:
Åpen: Norge - Kroatia 16,09 - 3,91 (52-26)
Damer: Oversitt
Senior: Norge - Ungarn 4,81 - 15,19 (19-40)Rune Anderssen (t.v) og Peter Marstrander smiler selv om det ble tap mot Ungarn.

Damene slår tilbake! (Kamp 3)

Etter det forsmedelig tapet mot Italia i går slår damene tilbake med en solid seier mot Russland. Seniorene fortsetter sin seiersmars og vinner med nesten samme sifre mot Østerrike.

Resultater:
Åpen: Norge - Tyskland 10,61 - 9,39 (31-29)
Damer: Norge - Russland 17,17 - 2,83 (44-11)
Senior: Norge - Østerrike 17,31 - 2,69 (62-28)

Les fyldig dekning av Norge - Tyskland kampen i et annet blogginnlegg. 

Norge - Tyskland - åpen klasse

 I kamp tre møter Norge en av favoritten til å vinne hele EM, Tyskland. De er forsterket med Sabine Auken og Roy Welland som blant annet har vunnet et amerikansk mesterskap det siste året. Allerede i spill 1 får vi litt action, men dessverre ikke i Norges favør:


På det andre bordet doblet Espen og Boye 4 spar og tok i tillegg ikke for kløver ess slik at det endte med 11 stikk og 690 i score. Mot Hoftaniska og Charlsen stampet Øst i 5 ruter som var en utspillsdirigerende melding i tillegg! Så gikk det to passer til Hoftaniska. Synes dere han bør doble nå? 

Mot 5 ruter vet Hoffa at det er mange bet, så ved å doble er du ganske sikker på at det er minst 800 i bet. Men tror du virkelig motparten har tenkt til å spille 5 ruter? Det har de selvfølgelig ikke, Øst tar ut i 5 hjerter. Den kontrakten kan faktisk ikke betes! N-S har ikke forbindelse til å få hentet mer enn ett ruterstikk, og de får bare ett kløverstikk mens den siste rutertaperen forsvinner på den femte kløveren. En veldig god avgjørelse av Hoffa å ikke doble, men dessverre 10 imp ut allikevel.Så et litt mer heldig spill:


Her gikk noe galt for Hoftaniska og Charlsen. 2NT viste hjerter og kløver, og dobling viser nok interesse for å ta de i minst en farge. Standard i Norge er at det lover minst en melding til, så Charlsen trodde nok at makker ikke ville passe i Nord. Både 3NT og 5 ruter er helt nedlegg, så man ville normalt forvente å tape noen imp på spillet.

Men +200 for to beter i 3 kløver ble imp til Norge da Tyskland meldte seg helt opp i 6 ruter på det andre bordet. Den kontrakten var helt sjanseløs, og når tyskeren gikk en æresbeit i et desperat forsøk på å klare kontrakten ble det 7 heldige imp til Norge!


Men dagen for "boksehandskespill" er ikke over:


Alle er nok ikke enig i Charlsen dobling over 1 hjerter, og muligens burde han ha doblet 5 hjerter. Men nå var altså Hoffa plassert i 5 spar doblet. Det ser i utgangspunktet ut til å være en bet, men etter å ha stjålet hjerterutspillet og tatt ut trumfen i to runder spilte han ruter mot KJTx. Øst gikk opp på esset (det hadde ikke hjulpet å dukke). Nå kunne Hoffa stikke kløvervrien med esset, ta for ruterkonge og hive en kløver, så ruterknekt for å hive en kløver til. To trumf og den stående ruterti tok seg av de tre hjerterene i bordet. +850 var en kanonscore, men det ble dessverre bare to imp da Boye og Espen gikk 800 i 5 hjerter doblet på det andre bordet. Rune Anderssen for seniorene kopierte Hoffas spilleføring for +850 der også!


I dette spillet hadde både seniorene og damene bedre slemteknikk enn det åpne laget:


Jeg er ikke sikker på hva 1 spar fra Hoftaniska betyr, men det var markert som alertert på BBO. I allefall fant de ikke 4-4 tilpassen i spar, og gikk dermed glipp av en god 6 spar. Gunn Helness og Ida Wennevold på damelaget meldte 6 spar og tok alle tretten stikk for 1 imp i gevinst, men Rune Anderssen og Peter Marstrander tok 12 stikk i 6 spar for 12 imp i gevinst. For det åpne laget ble det ikke mer enn 2 imp i tap da Tyskland stoppet i 4 spar på det andre bordet. Men slike slemmer bør våre gutter melde.


Litt tidligere i et spill her så vi at Hoftaniska og Charlsen lot motparten spille 3 kløver udoblet når de hadde 28 hp tilsammen. Det ble en heldig 7-imper inn. Vel, tyskerene skulle ikke være noe dårligere mot Espen og Boye:


Espen åpnet i 2 hjerter som er en konstruktiv hånd, ca 8-11 hp med seks kort hjerter. At ikke Welland hadde til å melde seg på nå er et mysterium, selv om du ikke helt liker fordelingen for en dobling og ikke har hjerterhold til å melde 2NT. Undertegnede er sikker på at det allikevel er rett å doble, med 16 honnørpoeng må du komme deg på banen. Nå følte ikke Auken i Nord at hun heller hadde noe å bidra med, så Espen fikk spille 2 hjerter med to bet. Det ble 10 imp i gevinst når Hoftaniska og Charlsen meldte den opplagte 3NT'en. Det er sjeldent rett å la motparten spille en udoblet delkontrakt når din side har 28 hp tilsammen!


Norge ledet 30-12 etter 14 av de 16 spillene når katastrofen inntraff:


Tyskerene var flinke å presset Norge, men 7 kløver med trumfesset borte ser fortsatt ikke bra ut. Hvor gikk det galt?
Når Thomas passer 5 kløver viser han at han kunne tenke seg å melde en gang til, siden man nå er i en kravpassposisjon. Hadde han i stedet doblet 5 kløver hadde han fortalt makker at han ville spille motspill mot 5 hjerter. Legg merke til at Smirnov melder 5 kløver som utspillsdirigerende igjen. 

Når Charlsen har passet 5 kløver og fortalt om noe ekstra er det opp til makker å velge hvor man skal spille. Hadde Hoftaniska vært interessert i storeslem kunne han tatt med seg 5NT over 5 hjerter som en storeslemsinvitt. Nå blir det solobridge av Thomas å løfte når makker velger 6 kløver. På det andre bordet stampet Espen og Boye i 6 hjerter for -1400 og hadde nok forventet seg 1 imp i tap mot +1370. Nå ble det dessverre 17 imp til Tyskland.


Kampen ender med seier 31-29 til Norge, så undertegnede må nok spise en hatt han ikke har etter å ha tippet en klar seier til Tyskland i mitt innledningstips. Dette lover godt for våre gutter!

Mandagens kamper - Norge åpen på BBO

Mesterskapet har kommet til sin andre dag og vi er så heldig at Norge i åpen klasse spiller på BBO i de to første rundene. I morgenkampen, kl. 10:30, skal de møte en av favorittene, Tyskland, og i neste kamp, kl. 14:30, vertslandet Kroatia. 

Alle mandagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Åpen Tyskland Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen BBO2
10:30 Damer Russland Harding - Fuglestad og Helness - Wennevold  
10:30 Senior Østerrike Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander  
         
14:30 Åpen Kroatia   BBO5
14:30 Damer Oversitt    
14:30 Senior Ungarn Bakke - Farstad og Anderssen - Marstrander  
         
17:20 Åpen Island    
17:20 Damer Irland    
17:20 Senior Monrad*    
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

Dagens godbit er utvilsomt Norge - Tyskland på BBO. To meget gode lag som begge er aktive i meldeboksen gjør at vi sannsynligvis får mye spennende spill. Damene trenger å slå kraftig tilbake etter braknederlaget mot Italia i går, men de har gode muligheter til det både mot Russland og Irland. Seniorene spiller veldig stødig og jeg tror de tar seg greit av Østerrike i dagens første kamp.

Tirsdagens kamper - BBO kl 17:20

Tirsdagen gir oss en BBO-kamp med det norske flagget, det åpne laget møter Østerrike på BBO kl 17.20. Monaco med Geir og Tor på laget spiller de to første kampene for dagen på BBO, men det er tvilsomt om vi får se Geir og Tor da Tor har blitt syk med det som sannsynligvis er omgangssjuke. Vi ønsker deg god bedring Tor!

Alle tirsdagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Åpen Portugal Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen  
10:30 Damer Sverige Harding - Fuglestad og Helness - Wennevold  
10:30 Senior Irland Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander  
         
14:30 Åpen Skottland    
14:30 Damer Libanon    
14:30 Senior Monrad    
         
17:20 Åpen Østerrike   BBO
17:20 Damer Polen    
17:20 Senior Monrad*    
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

BBO sendes forøvrig også med bilder live fra bordet. Besøk livebridge.net når Norge møter Østerrike og se våre gutter live in action!

Onsdagens kamper - Åpne laget på BBO 14:30

Tirsdagen var en glimrende dag for de norske fargene. Det åpne laget har sust rett i tet og ligger veldig godt an både for VM-spill og medalje, selv om det er lenge igjen og vi nok må innrømme at de har møtt "grei" motstand til nå. Men uansett motstand er jo det viktigste å spille god bridge!

Seniorene fikk tilbake toppformen etter en litt laber mandag og spilte seg opp på tredje plass igjen. De spiller sin siste dag i innledende før de 10 beste lagene går videre til finalespillet. For øyeblikket har de ca 17 VP ned til den fryktede 11. plassen, men med den bridge de leverer er det nok like greit å se oppover!

Damene startet med to gode kamper før en litt uheldig avslutning mot Polen. De ligger nå på 10. plass med ca 6 VP opp til VM-plassen. De starter i morgen kl. 10:30 mot Nederland på BBO, og nå er det på tide for damene våre å vise hvor gode de virkelig er! 

Klokkeslett Klasse Motstander  
10:30 Åpen Irland  
10:30 Damer Nederland BBO
10:30 Senior England  
       
14:30 Åpen Spania BBO
14:30 Damer Frankrike  
14:30 Senior Monrad*  
       
17:20 Åpen Hellas  
17:20 Damer Tyskland  
17:20 Senior Monrad*  
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

BBO sendes forøvrig også med bilder live fra bordet. Besøk livebridge.net.

Torsdag er det fridag for det åpne- og damelaget. Da kommer nok litt sol og avslapning godt med etter en tøff start på mesterskapet.

For de som vil lese om et veldig fint spill kan dere trykke dere inn her på artikkelen om Norge mot Østerrike og se Boye briljere i 5 hjerter!

Kamp 2 - 2 seire og 1 tap

Dagens siste kamp ga to fine seire i åpen- og seniorklassen, mens damene ble regelrett overkjørt av Italia. Jeg har ikke tenkt til å skrive om mange spill fra Italia-kampen, da mye av det som skjedde ikke var veldig god bridge. Italia traff på mange av sine avgjørelser, mens Norge hadde stang ut eller gjorde feil på alle valg de hadde. 

Åpen: Norge - Estland 15,56 - 4,44 (67 - 44)
Damer: Norge - Italia 0,00 - 20,00 (19 - 84)
Senior: Norge - Israel 13,75 - 6,25 (51 - 37)


Et flott spill av brødrene Mæsel

Din hånd er:
Q842
J865
Q
A832

Makker viser frem 22-24 NT og du skal legge en plan. Hvilke sluttkontrakt ser du for deg?

Dette er en hånd hvor det kan være rett med utgang i NT, spar eller hjerter eller slem i NT, spar, hjerter eller kløver. Roald Mæsel spurte med 3 kløver og fikk vite at makker hadde 4 kort spar. Da gjorde han det enkelt og gikk på mot slem. Etter å ha plassert makker i 6 sp dobler plutselig spilleren bak deg, og du må på nytt ta stilling til hva du skal gjøre.

Når en spiller dobler slem (og du vet dere ikke mangler noen ess) betyr det ofte at han er renons i en farge og håper med doblingen at makker klarer å spille ut den fargen. Videre har han ofte et sannsynlig stikk i en sidefarge. Står du med, redobler eller tar du ut?Roald Mæsel tok ut i 6NT, og det var innertier når hele spillet så slik ut:

6 spar på Østs hånd var sjanseløst med kløver ut. Nord stjeler og må siden få et hjerterstikk. I 6NT var det fire sparstikk, to hjerterstikk (med KQ foran AT), to ruterstikk og fire kløverstikk. 13 velfortjente imp når israelerne stoppet i 3NT på det andre bordet.


 

Kamp 1

Da er mesterskapet i gang også for våre spillere i åpen- og dameklassen. Tittelen på blogginnlegget vil henspille på kampnummer for åpent- og damelaget, mens seniorene vil ligge en kamp foran. Og mesterskapet startet med et bang for enkelte. Hva spiller du ut med denne hånda?

65
98653
A4
Q765

Motparten spiller 6 spar etter at spillefører har vist en åpningshånd med fordelingen 4126 og ett ess + trumf dame. Du vet ingenting om blindemanns hånd.
Noen gode forslag?

Irlands Garvey spilte ut ruter 4! Det ble blinkskudd når hele spillet så slik ut:
 


Spillefører klarte forståelig nok ikke å treffe ruteren i stikk 1, og når Øst i tillegg fikk en stjeling i ruter ble det to bet og 11 imp til Irland. Espen og Boye på det åpne laget meldte og vant 6 sp med ruter ess i utspill for butt spill. Både dame- og seniorlaget stoppet i 4.

Resultater:

Åpen: Norge - Slovenia 18,33 - 1,67 (55-13)
Damer: Norge - Hellas 14,18 - 5,82 (29-13)
Senior: Norge - Frankrike 8,52 - 11,48 (12-17)

Senior kamp 1 (S1)

Seniorer starter mesterskapet litt før de andre, og i første kamp møter de Polen, en av forhåndsfavoritten. I åpent rom spiller brødrene Mæsel mot Kowalski - Romanski, mens Rune Anderssen og Peter Marstrander tar for seg Lasocki - Russyan i lukket. Kampen har startet glimrende for de norsk farger, og allerede i spill 3 tok vi ledelsen:


På det andre bordet åpnet polakken i 2 kløver (kløverfarge + åpning) og ble kort tid etter spillefører i 3 kløver. Rune Anderssen åpnet i 3NT som viser gående minor og fikk kjøpe kontrakten der. Ruter ut beter siden han da bare har 7 kløverstikk og ett ruterstikk, men da polakken prøvde sparess i utspill var det ingen måte å bete kontrakten på lenger. Aktuelt spilte han to ganger hjerter slik at resultatet ble 10 stikk. 11 IMP inn til Norge! (Du kan spille spillet kort for kort ved å trykke på Next i diagrammet).

Halveis i kampen ledet Norge 31 - 1 etter at også dette spillet hadde gått i vår favør:Midtveis i kampen tok Polen litt innpå Norge igjen, men en god avslutning ga seier 46-19 i IMP eller 16,26 - 3,74 i VP (vinnerpoeng). En glimrende start for våre seniorherrer!

Åpningsseremoni

Lørdag kveld var det klart for åpningsseremoni i ballsalen på Kvarner Hotel, det første hotellet som ble bygget i Kroatia. Gammel eleganse, lysekroner og fresker dannet rammen for åpningen av det 52. EM for nasjonslag. I Kroatia og store deler av Europa forøvrig er bridge anerkjent av den nasjonelle olympiske komitè, slik at de selvfølgelig er til stede ved åpningen av et slikt mesterskap. Men enda mer gledelig var det at presidenten i Kroatia, Ivo Josipovic, beæret bridgen med sin tilstedeværelse. 

Flere taler, heldigvis korte, og litt sang var innholdet i selve åpningsseremonien. Alle land blir også lest opp og må reise seg for å vise seg for de andre lagene. Det er en hyggelig tradisjon å kunne se motstanderne man skal møte i disse 10 dagene. 

Etter selve åpningsseremonien ble det servert sprudlende vann på terassen, og damelaget mente jeg måtte omdøpe bloggen min til rosèbloggen. Jeg tok ikke mer enn to glass damer, bare to!

Veldig hyggelig var det også at den norske ambassaden i Kroatia var representert på åpningsseremonien og vi hadde en hyggelig samtale med de. En hyggelig dame, som jeg dessverre ikke fikk med meg navnet på, spilte til og med bridge, og hun skulle følge nøye med. Hun lovet også at dersom Norge vant skulle de komme tilbake til medaljeseremonien.


5/6 av det åpne laget med representantene fra ambassaden. Norges ambassadør i Kroatia, Henrik Ofstad, bakerst til høyre.

Damelaget er også klare til kamp:


For seniorlaget var ikke alle kommet ennå, så bilder av de kommer senere. Nå lader alle lag til kamp og jeg er sikker på at vi får flere fine seiere i morgen.
Kryss fingrene!

*Oppdatert med noen flere bilder:

Søndagens kamper - Norge på BBO

Allerede første dag av mesterskapet får vi gleden av å se Norge på BBO, to ganger!

Først ute er seniorene kl. 10:30 mot Polen. Damene skal så i ilden kl. 17:20 mot Italia. 

Alle søndagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Senior Polen Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander BBO3
         
14:30 Åpen Slovenia Kvangraven - Lie og Lindqvist - Brogeland  
14:30 Damer Hellas Thoresen - Remen og Helness - Wennevold  
14:30 Senior Monrad*  Bakke - Farstad og Anderssen - Marstrander  
         
17:20 Åpen  Estland Hoftaniska - Charlsen  
17:20  Damer  Italia    BBO4 
17:20 Senior  Monrad*    
* Monrad betyr at kampene for hver runde trekkes basert på resultatlista etter forrige runde. Du møter til enhver tid det laget som ligger nærmest deg på resultatlista og kan bare møte hvert lag 1 gang.

Tips for dame- og veteranlaget

Ved siden av det åpne laget stiller Norge med lag i både dame- og veteranklassen. Da jeg har vært så freidig å tippe resultatet for det åpne laget kan jeg ikke være mye dårligere for disse to lagene, men tipset kommer til å bli litt mindre detaljert. Jeg vil i hovedsak liste opp hvem som er de tøffeste motstanderne og si hva som er realistisk for de norske lagene.

Damelaget består av Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Siv Thoresen - Sølvi Remen og Gunn Helness - Ida Wennevold. De to første parene er rutinerte sammen, mens Gunn og Ida er et helt nytt par. Det skapte reaksjoner når de ble tatt ut foran Gunn Tove Vist og Stine Holmøy, men har kanskje hatt best resultater av alle damepar i tiden frem mot EM med blant annet seier på Olrud, så jeg er helt sikker på at de ikke kommer til å gjøre seg bort. Laget har med seg Tormod Røren som NPC (non-playing captain) og Øyvind Saur som coach.

Veteranlaget støttes av NBF med startkontingent og landslagsskjorter, men dekker alle andre kostnader selv. Parene er Helge og Roald Mæsel, Arve Farstad - Tor Bakke og Peter Marstrander - Rune Anderssen. Alle seks er velkjente spillere som har vunnet et utall av norske mesterskap, så rutinen skal det ikke stå på. (Men rutine er vel vanlig i et mesterskap for seniorer?!?) De har ikke med seg noe offisielt støtteapparat, men undertegnede vil hjelpe de litt med det praktiske. 

Damelagets tøffeste motstandere:

 • Tyrkia
 • Sverige
 • Bulgaria
 • Danmark
 • England
 • Frankrike
 • Polen
 • Nederland

De største favoritten er nok Nederland og England. Begge har vunnet dameklassen i EM flere ganger og ingen blir overrasket dersom disse to utkjemper gullkampen nok en gang. Videre tror jeg Frankrike og Polen er hakket sterkere enn våre jenter. Ikke nødvendigvis spiller for spiller, men de har vært med å kjempet i toppen flere ganger og er vant til å spille tøffere turneringer. 

Det betyr at Norge må kjempe med Tyrkia, Sverige, Bulgaria og Danmark om 5. - 8. plass. Det er akkurat som for åpen- og veteranklassen, en 6. plass eller bedre gjør at du vinner billetten til Bermuda Bowl (VM). Det er Norge mer enn kapable til, men man må være skjerpet hver dag, hver kamp, hvert spill og hvert kort. Får Norge til det er det gode muligheter for våre jenter!

Seniorlagets tøffeste motstandere:

 • Polen
 • Italia
 • Nederland
 • Ungarn
 • England
 • Danmark

Å lese startlisten for seniorklassen er ofte å lese startoppstillingen for åpen klasse for 10-15 år siden. Det betyr at det er mange gode spillere i seniorfeltet, så Norge får ingen lett kamp. Seniorlaget måtte i siste liten få inn reserve for Jon Sveindal som ble syk, og Arve Farstad kunne heldigvis stille opp. Jeg synes det er vanskelig å tippe en konkret plassering, men Norge har definitivt et godt nok lag til å kjempe om medaljer. Det har vi delvis også hatt i tidligere EM for seniorer uten at det har gått veien, så nå er det kanskje på tide?

I kveld er det først Captain's Meeting hvor alle kapteiner får beskjed om rutinene for mesterskap, så åpningsserimoni kl 19:30. Her er den kroatisk presidenten anmeldt, så ingen slipper inn etter 19:15. Jeg regner med at vi ser Erna Solberg til stede i Tromsø neste år når vi skal arrangere Europamesterskap, men tror kanskje sikkerhetsoppbudet blir litt mindre. Selve spillingen starter i morgen kl 10:00 for seniorene og kl 14:30 for åpent- og damelaget. 

 

 

 

Norges sjanser i åpen klasse - finalespill

I et tidligere innlegg tippet jeg at Norge kom til å plassere seg som nummer 4 i den innledende gruppespillingen. Nå har tiden kommet for å spekulere litt rundt finalespillet, hvor man møter de 9 beste lagene fra den andre gruppen og den som tilslutt har mest vinnerpoeng (VP) stikker av med seieren. 

La oss først ta en liten titt på de beste lagene fra den andre gruppen:

Land Kjente spillere Kommentar
 Italia Lauria, Sementa, Versace  Italia stiller i år med et svekket lag, blant annet mangler stjerneparet Bocchi - Madala. Sponsoren Angelini skal også spille på laget. Mitt tips er at Italia havner godt bak Norge og ikke kvalifiserer seg til Bermuda Bowl (VM). 
 Nederland Van Prooijen - Verhees, de Wijs - Muller Nederland stiller også uten sitt kanskje mest fremgangsrike par de siste årene, Drijver - Brink. De har heller prioritert å spille i Kina! Veldig gledelig er det derimot at Nederland stiller med ei ung jente på det åpne laget, Magdalena Ticha. Men alt i alt er nok også Nederland svekket, så jeg tror Norge havner foran Nederland.
 Bulgaria Gunev - Nanev  Bulgaria stiller med et meget sterkt lag og vil gjøre det godt i dette mesterskapet. Kanskje de er en utfordrer til seieren? Det som taler i mot er kanskje at de har et humør som gjør det tøft å snu motgang i noen runder, men glir det for Bulgaria har de gode medaljesjanser. Sannsynligvis foran Norge.
 Polen Balicki - Zmudzinski, Jassem, Kalita  Balicki - Zmudzinski har tilhørt verdenseliten i mange år og er ledestjernene på et godt polsk lag. Men Polen har ofte vært nevnt blant favoritten på forhånd uten å lykkes, så sliter de kanskje med å takle presset? At sponsor Mazurkiewicz spiller er heller ikke med på å styrke laget. Vil kjempe tett med Norge. 
 Israel Fischer - Schwartz, Herbst x 2  De unge guttene Fischer - Schwartz drar lasset for et godt israelsk lag og brødrene Herbst er også et godt par. Israel vil nok også kjempe tett med Norge. 
England Forrester, Robson, Bakshi, Hackett x 2 England er det siste laget jeg tror vil kunne være med å kjempe med Norge. Men har alderen tatt igjen Tony Forrester og hvor gode er brødrene Hackett? Jeg tror de vil slite med å slå Norge, men det er et skummelt lag om alt glir.

           
Lorenzo Lauria Bauke Muller Rossen Gunev Cezary Balicki Lotan Fisher Jason Hackett


Da har vi kommet frem til selve sluttipset for hvordan det går med Norge, og mitt tips er: 6. plass
Norge har et spennende lag, men det er noen lag i EM som nok fortsatt er bedre. Men en 6. plass gjør at man kvalifiserer seg til Bermuda Bowl neste år, og det tror jeg er guttas absolutt største mål. Alt annet enn det vil være en skuffelse og alt bedre vil være en bonus. 

Følgende lag vil havne foran Norge:

 1. Monaco
 2. Tyskland
 3. Bulgaria
 4. Russland
 5. Polen/Israel
 6. Norge


Dette er altså tipset mitt for hvordan det hele vil ende tilslutt, og tipset går kjedelig nok på Monaco med Geir Helgemo og Tor Helness i spissen. De to er rett og slett i egen klasse i en slik turnering som EM er. Ikke forvent å se de lede butleren etter første uke, men når andre uke er ferdigspilt er de helt i toppen. 

 

 Landslagets støttespillere:      
       VIEGO

Ankommet Opatija

 Da har undertegnede ankommet Opatija etter å ha stått opp halv fem i dag tidlig for å rekke flyet. Men det gjør ingenting når det som møter én er et krystallblått Adriaterhav,  ca 25 grader i skyggen og 21 i sjøen. Det er ingen tvil om at de norske landslagene vil få noen flotte dager i denne perlen.

Opatija har ca 20000 innbyggere,  men folketallet mangedobles på sommeren når turistene inntar stedet. Strendene rundt Adriaterhavet består ofte av steiner, så her har man valgt å legge store steinblokker ut i vannet. Det gjør at man midt i byen har et flott baneanlegg. Langs sjøkanten er det også en tolv kilometer lang strandpromenade som forbinder flere små landsbyer,  og langs ruten er det flere flotte parker med sjeldne trær og blomster.

Det vil være en fin kontingent av nordmenn til stede, så om du vil oppleve det jeg er helt sikker på at blir en spennende innspurt i EM er det bare å ta turen. Jo flere som heier, jo bedre er det! Denne posten blir oppdatert med bilder når hotellrommet er klart og jeg får overført de fra kameraet. Senere i kveld kommer det også flere forhåndstips...

 Pratite zajedno! 

 
 

Norges sjanser i åpen klasse - innledende

 Gruppene for innledende runder er trukket og etter min mening har Norge kommet i en enklere gruppe enn den andre gruppen. Lenger ned i dette innlegget skal jeg tippe alle Norges innledende kamper, fortelle litt om hvem vi møter og prøve å se i krystallkulen hvor mange poeng Norge tar med seg videre. Men aller først; la oss se litt på hvordan EM i åpen klasse er lagt opp.

Det stiller 36 lag totalt i åpen klasse. De deles inn i to grupper av 18 lag som spiller alle mot alle. Etter alle har møtt alle går de 9 beste videre til finalespillet, mens de 9 dårligste setter seg på bussen hjem. Det er altså meget viktig at Norge er topp 9 etter første uke!

Men ved siden av å bli topp 9 er det også viktig å score så mange VP som overhodet mulig mot de andre 8 lagene som går videre. Man tar nemlig med seg alle disse VP'ene inn i finalespillet. Så om Norge har scoret maks mot alle lagene som ryker ut og lite mot de andre som går videre vil man i prinsippet være sjanseløs i finalespillet. I finalespillet møter man de 9 beste lagene fra den andre gruppen, og legger til VP scoret mot disse lagene. Den som står igjen med flest VP er europamester!

Nytt av året er at også kampene mot de lagene som ryker ut i gruppespillet teller. I tidligere EM var resultatene her totalt uinteressant så fort man er videre, men i dette EM vil man lage en tabell over hva de 9 lagene som går videre har scoret mot de som ryker ut. Basert på denne tabellen gis det 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2 og 0 til de 9 lagene. Dette anser jeg som en fordel for Norge, siden både Hoftaniska - Charlsen og Kvangraven - Lie er veldig gode mot litt svakere motstand. Brogeland - Lindqvist er som oftest gode mot alle :)

Vel, det var nok om formatet - over til selve tippingen:

 Kamp Dag  Tid  Motstander  VP Norge  Sum VP  VP mot topp 9 VP utenfor topp 9  Motspillere  Begrunnelse
 1 Søn  14:30  Slovenia  17  17    17   Ukjente Norge starter EM mot Slovenia, et ukjent lag uten store meritter. Slovenia spiller i hovedsak naturlig og da er våre gutter langt bedre kortspillere. Det blir en god start på EM!
2 Søn  17:20  Estland  14  31    14  Ukjente  Estland stiller også med et relativt ukjent lag hvor et par spiller naturlig og to par presisjon. Norge bygger på den gode starten og tar enda en seier.
3 Man  10:30  Tyskland  4  35    Welland - Auken; Piekarek - Smirnov  Tyskland er en av favoritten til å vinne årets EM, og her tror jeg Norge får det tøft. Etter mye kontroverser fikk tilslutt Roy Welland, en amerikaner, lov til å delta for Tyskland sammen med Sabine Auken, verdens beste damespiller. Smirnov og Piekarek er også et par i verdenseliten.
4 Man  14:30  Kroatia  13  48    13  Ukjente  Hjemmelaget er det alltid tøft å møte, men Norge slår Kroatia 9/10 ganger. Hjemmebanefordelen gjør at Norge "bare" får 13.  
5 Man 17:20  Island  12  60  12    Baldursson  Island vant Bermuda Bowl i 1991, og gode gamle Jon Baldursson spiller fortsatt. Det blir alltid tøffe oppgjør mot Island, men Norge trekker det lengste strået i varmen og tar en knapp seier. 
Tir  10:30  Portugal  16  76    16  Ukjente  Norge følger opp seieren mot Island med en fin seier mot Portugal, som nok må regnes som et av de svakeste lagene i gruppen. 
Tir 14:30  Skottland  14  90    14  Ukjente  Tirsdagen fortsetter med en ny seier, og Norge er kommet i rytmen etter tapet mot Tyskland.  
8 Tir  17:20  Østerrike  12  102    12  Purkarthofer, Fucik  Østerrike er ofte vanskelig å møte med sitt sterke kløversystem med canape. Kvangraven - Lie er kvitt startnervene og sørger for en fin seier til Norge. 
9 Tor  10:30  Irland  8  110 8   Hanlon - McGann  Irland er et lag som alltid er med i EM. De vil også være det denne gang, selv om de kanskje er litt svekket siden sist EM. 
10 Tor  14:30 Spania 18 128   18  Ukjente Spania er et lag Norge alltid slår, og denne gangen slår vi til med en ordentlig storseier.
11 Tor  17:20 Hellas 17 145 17   Ukjente Hellas har heller ikke noe stort lag, så gutta slår tilbake med to gode seire etter tapet for Irland på morgenen.
12 Fre 10:30  Monaco 4 149 4   Helgemo - Helness; Fantunes   Monaco har kanskje blitt Norges "erkefiende" etter at Geir og Tor emigrerte dit. De vant EM i 2012, men Norge slo de 17-13 (gammel skala) i finalespillet. Denne gangen tror jeg dessverre Monaco får sin revansje, da de nok stiller uten sponsor Zimmermann. Ingen slår dessuten dette laget to ganger på rad!
13 Fre 14:30 Russland 8 157   Gromov - Dubinin Russland var laget som slo Norge ut av OL i Lille i 2012, og Boye og Hoffa/Charlsen er igjen på laget siden den gang. Det blir en tøff og jevn kamp jeg tror vi taper med noen få VP.
14 Fre 17:20 Slovakia 14 171   14 Ukjente Etter en tøff start på dagen slår vi tilbake med en seier over Slovakia. Denne dagen er tøff, så Christian og Geo må coache laget fornuftig.
15 Lør 10:30 

Frankrike 

12 183 12   Bessis x 2; Quantin Frankrike stiller med far og sønn Bessis i spissen, og vil som alltids regnes med i favorittsjiktet i VM. De spiller naturlig og enkelt, og våre aggressive metoder vil ofte kjøpe kontrakten. Da blir det en liten seier.
16 Lør 14:30 Sverige 11 194 11   Bertheau - Nyström, Upmark - Cullin Nabooppgjøret mot Sverige blir alltid tøft og intenst. Sverige vant OL i Lille i 2012, men har ikke prestert like godt siden det. Et jevnt oppgjør tror jeg ender med en liten seier til Norge.
17 Lør 17:20 Finland 13 207 13   Koistinen Finnene er tøffe motstandere for Norge, og Koistinen kan stille i stand trøbbel for de fleste. Men Norge skal være et par hakk bedre, og siden jeg tror Finland klarer topp 9 er det viktig med et godt resultat.
           Sum:  89  118    

 

(Teksten fortsetter under bildet):

2/3 av Norges EM-lag vinner Balaton Invitational 2014 i mai. (Bilde: Nils Kåre Kvangraven)

Etter mine tips vil altså Norge ende på 207 VP, et snitt på rett over 12 per kamp. Det holder greit til å bli blant de ni beste - jeg tror det blir en fjerdeplass.
Mot de ni beste lagene vil Norge score 89 VP, altså en under middels. Det er et ok utgangspunkt før finalespillet, men det bør scores litt mer mot de andre ni for at VM-plassen skal sikres. Samtidig vil Norge ta med seg ok med VP basert på tabellen mot de svakeste, sannsynligvis tar vi med oss ca 10 VP derfra. 

I det neste blogginnlegget vil jeg prøve å la krystallkula si noe om finalespillet og tippe en sluttplassering i hele EM! Så går vi videre til dame- og seniorklassen.

Kom gjerne med dine tips om Norges sjanser i kommentarfeltet under! (Husk at du må være innlogget på bridge.no for å kommentere, send meg en epost om du ikke får det til)

EM-bloggen 2014 åpnet!

 Hei og velkommen til EM-bloggen 2014!

Norge stiller med lag i alle tre klasser,  åpen-, dame- og senior, i EM 2014. Denne bloggen vil følge alle tre lagene, gi dere resultater, interessante spill, gode historier og reaksjoner fra spillerene rett etter kamper. Bilder vil det også bli, men helt uten "dagens antrekk", da landslagsdraktene nok blir en gjenganger.

Bloggen skrives av Allan Livgård. Jeg er ansatt i NBF som konsulent og er medlem av landslagstroppen for 2014. Dessverre var jeg ikke blant de uttatte til EM, men da er det desto hyggeligere at jeg får følge all action bak Norges spillere allikevel. Noen vil kanskje tenke at det er litt rart at en spiller som var aktuell for laget til EM skriver om de andre, men jeg kan love at jeg ikke skal være negativ eller bitter av den grunn. 

EM for nasjonslag skal i år spilles i Opatija, en liten kystby i Kroatia. Den ligger ca 2 mil fra Rijeka og ca 5 mil fra Pula. Undertegnede har tidligere spilt et universitets-EM i denne byen, riktignok uten videre suksess, men det skyldtes nok ikke stedet. Vakre omgivelser, sjøen rett utenfor hotellet og godt vær gjør at omstendighetene er de aller beste. 

Selve bloggen vil bli bygd opp slik at det vil være lenker til resultater, bulletiner etc i feltet til høyre. Dekning av den enkelte kamp, intervjuer, bilder osv vil ligge i bloggfeltet. Det er mulig å kommentere hvert enkelt innlegg, og det håper jeg så mange som mulig benytter anledningen til. Usaklige kommentarer forbeholder jeg meg retten til å fjerne. Underveis i EM tar jeg gjerne i mot hilsninger til spillerene og videreformidler disse.

I de neste innleggene vil det komme min vurdering av Norges sjanser til å kvalifisere seg for Bermuda Bowl og om noen av lagene kan ta medalje. Følg med videre...

Nysgjerrig på hvordan jeg ser ut?
Bildet er tatt fra en invitasjonsturnering i Ungarn 2014 hvor vi ble nr 2 etter Norges landslag.
F.v: Jan Jansma, Jan van Cleef, Allan Livgård og Terje Aa (Foto: Nils Kåre Kvangraven)