Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Norge - Monaco med prisspill av Espen!

I dag er det klart for kanskje den største prestisjekampen for Norge i dette EM, nemlig kampen mot Monaco. Å spille mot tidligere lagkamerater i Geir Helgemo og Tor Helness betyr at spenningsnivået og tenningen øker et par hakk, og når de i tillegg blir regnet som verdens beste par er det en stor utfordring. 

Undertegnede tippet at Norge kom til å få 4 VP mot Monaco før mesterskapet, men slik våre gutter har spilt spør det nok om jeg må bite i meg dette tipset.

Norge stiller med Boye og Espen i åpent rom mot Geir og Tor, mens Thor Erik og Thomas skal ta seg av Fantoni og Nunes.

Vi krysser fingrene!


Allerede i spill 1 tar Monaco ledelsen:

"Fantunes" har ikke svake to på repetoaret med sitt spesielle system og må åpne med pass. Thor Erik og Thomas melder seg opp i 4 hjerter via en overføringssekvens. Jeg tror nok Thomas burde meldt Stayman på hånda og heller spilt 3NT dersom makker ikke har 4 kort hjerter.  Espen i Nord åpner i Multi og viser en svak hånd med en sekskorts major. Geir vurderer godt da han ikke overfører til hjerter, men ser at de uansett har majoren godt stoppet og han har lavhonnørere i minor. Denne hånden hører ofte hjemme i NT uansett. 10 imp til Monaco! 

 


 Monaco plukker flere IMP i spill 2 etter en underlig vurdering av Thomas:


På det andre bordet spiller Geir og Tor en "kjedelig" 4 hjerter med 11 stikk for 450. Det ser veldig rart ut å doble opp 2 spar med en semigående 7 kortsfarge i hjerter, er dette virkelig en hånd du vil spille motspill med? På Hoftaniskas hånd var det opplagt å passe 2 spar når motparten er i ugunstig sone.

Denne gangen var nok men heldigere enn fortjent, for det var faktisk 500 i bet i 2 spar. Men et litt unøyaktig motspill gjorde at det bare ble en bet og +200. 6 nye IMP til Monaco. 


Monaco tar et overstikksimp i spill 3, hvor sekseren står på en kutt. I spill 4 briljerer Espen:


I 4 hjerter tar Geir for AK i kløver og sparess før han frir seg med en spar. Nå står kontrakten på å klare seg uten rutertaper. Normalt vil man ta ruterfinessen, men Espen fikk god telling på Geirs hånd. Geir har vist AK i kløver og AJ i spar på det tidspunktet hvor ruteren skal behandles. Espens argument er at dersom Geir i tillegg hadde hatt ruterdame ville han åpnet i 1NT med sin (da) gode 14-poenger. Rett og slett glimrende vurdert av Espen! På det andre bordet klarer ikke Fantoni den samme prøven med de samme opplysningene og Norge vinner 12 imp!

 


 

Begge bord stamper fint i 5 ruter over 4 spar. Boye får testet alle farger før han skal treffe hjerter, og spiller fint hjerter til kongen. -300.  Nunes spiller hjerter ved første mulige anledning og håper at Thomas hopper opp på hjerteresset. Men Thomas har tenkt seg godt om i stikk 1 og legger fint liten hjerter. Da bommer Nunes og 5 imp til Norge.


I spill 8 i kampen (mappenr 24) melder Espen og Boye knallhardt:


Helgemo i Vest åpner i 1NT, selv med singel spar. Dette har blitt mer og mer vanlig blant ekspertene og skyldes at han har et stort gjenmeldingsproblem over 1 kløver og 1 spar fra makker. Du er litt for svak for en revers i 2 hjerter og for god til andre melding. Derfor er 1NT mest beskrivende. 

Dobling fra Boye viser nok enten begge major eller en eller annen minorhånd. 2 ruter fra Espen er jeg usikker på, men han følger fint opp med 4 spar i neste runde. I seg selv er ikke kontrakten veldig god, men etter en 1NT-åpning er den langt bedre. +420 for våre gutter. På det andre bordet åpner Thomas i 1 kløver og Fantunes har ingen problemer med å melde seg opp i 4 spar. Butt spill. 


Espen og Boye sperrer Geir og Tor langt inn i pølsebua:


2 ruter fra Espen viser 2-7 honnørpoeng og en 6 korts majorfarge (kan være 5 i gunstig). Boye sperrer fint med 3 hjerter (pass/korriger) og når Espen korrigerer til 3 spar klarer hverken Tor eller Geir å være med. Kontrakten går 5 bet, men det er billig mot en opplagt 3NT fra Thor Erik og Thomas på det andre bordet. 10 IMP til Norge!

Hadde Geir i sistehånd klart å doble opp ville Tor passet og tatt inn 1100. Da hadde det vært 10 imp til Monaco. Marginene er små...


Thor Erik og Thomas har en veldig aktiv stil, og i dette spillet ble det for mye press for Fantunes:


1NT-åpningen fra Nunes i Syd viser 12-14 hp. Doblingen av  2 hjerter (overføring) fra Thor Erik ser ut til å være opplysende dobling og Thomas setter maks press med 4 hjerter. Fantoni i Nord har hørt makker vise god sparstøtte med 2NT og velger 4 spar. Det er nok en kombivariant, på en god dag står kontrakten og det kan også være en god stamp. Denne gangen er det hverken fugl eller fisk og +500 til Norge er 9 imp når Espen og Boye kjøper kontrakten i 3 spar med 2 bet på det andre bordet.


På dette spillet var begge bord flinke og unngikk 4 spar:

Tor ser at med 4333-fordeling og 3 små kløver at det ofte går like bra i NT som i spar. Han "orker" derfor ikke spørre om makker har 4 kort spar engang og melder bare 3NT. En veldig god vurdering. På en dårlig dag har makker 4 kort kløver sammen med 4 kort spar og motparten tar et par kløverstjelinger.  Thomas velger å doble opplysende med sin NT-hånd, men tar seg veldig fint inn når han i stedet for å løfte til 4 spar melder 3NT. De fleste andre ville meldt inn 2NT og da tror jeg Hoftaniska ville kopiert vurderingen til Helness og bare løftet til 3NT. Monaco tar ett stikk mer enn Thomas og vinner 1 imp.

 Hvordan melde sju?


Som vi ser står både 7NT og 7 kløver så lenge kløveren ikke sitter 4-0 med lengden hos Øst. Men hvordan melde det på en fornuftig måte?
2NT hos Espen viser (17)18-19 og en balansert hånd. Nå vet Boye at de har 34-35 honnørpoeng, men hvor skal stikkene komme fra?

Jeg tror at Espen måtte ha meldt 3 kløver og vist 6 kortskløver for at de skulle hatt en sjanse til å melde 7. Boye vil da på et eller annet tidspunkt spørre etter ess og finne ut at makker har tre ess og ruterkonge. Spørsmålet er om han finner ut at Espen har spar dame. Nå var det ihvertfall vanskelig. 

På det andre bordet melder Monaco 7 kløver slik at kampen ender med 6 imps seier til Norge. Uansett veldig bra å snu dette etter å ligge 16-0 under etter 2 spill. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.