Tips for dame- og veteranlaget

Ved siden av det åpne laget stiller Norge med lag i både dame- og veteranklassen. Da jeg har vært så freidig å tippe resultatet for det åpne laget kan jeg ikke være mye dårligere for disse to lagene, men tipset kommer til å bli litt mindre detaljert. Jeg vil i hovedsak liste opp hvem som er de tøffeste motstanderne og si hva som er realistisk for de norske lagene.

Damelaget består av Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Siv Thoresen - Sølvi Remen og Gunn Helness - Ida Wennevold. De to første parene er rutinerte sammen, mens Gunn og Ida er et helt nytt par. Det skapte reaksjoner når de ble tatt ut foran Gunn Tove Vist og Stine Holmøy, men har kanskje hatt best resultater av alle damepar i tiden frem mot EM med blant annet seier på Olrud, så jeg er helt sikker på at de ikke kommer til å gjøre seg bort. Laget har med seg Tormod Røren som NPC (non-playing captain) og Øyvind Saur som coach.

Veteranlaget støttes av NBF med startkontingent og landslagsskjorter, men dekker alle andre kostnader selv. Parene er Helge og Roald Mæsel, Arve Farstad - Tor Bakke og Peter Marstrander - Rune Anderssen. Alle seks er velkjente spillere som har vunnet et utall av norske mesterskap, så rutinen skal det ikke stå på. (Men rutine er vel vanlig i et mesterskap for seniorer?!?) De har ikke med seg noe offisielt støtteapparat, men undertegnede vil hjelpe de litt med det praktiske. 

Damelagets tøffeste motstandere:

 • Tyrkia
 • Sverige
 • Bulgaria
 • Danmark
 • England
 • Frankrike
 • Polen
 • Nederland

De største favoritten er nok Nederland og England. Begge har vunnet dameklassen i EM flere ganger og ingen blir overrasket dersom disse to utkjemper gullkampen nok en gang. Videre tror jeg Frankrike og Polen er hakket sterkere enn våre jenter. Ikke nødvendigvis spiller for spiller, men de har vært med å kjempet i toppen flere ganger og er vant til å spille tøffere turneringer. 

Det betyr at Norge må kjempe med Tyrkia, Sverige, Bulgaria og Danmark om 5. - 8. plass. Det er akkurat som for åpen- og veteranklassen, en 6. plass eller bedre gjør at du vinner billetten til Bermuda Bowl (VM). Det er Norge mer enn kapable til, men man må være skjerpet hver dag, hver kamp, hvert spill og hvert kort. Får Norge til det er det gode muligheter for våre jenter!

Seniorlagets tøffeste motstandere:

 • Polen
 • Italia
 • Nederland
 • Ungarn
 • England
 • Danmark

Å lese startlisten for seniorklassen er ofte å lese startoppstillingen for åpen klasse for 10-15 år siden. Det betyr at det er mange gode spillere i seniorfeltet, så Norge får ingen lett kamp. Seniorlaget måtte i siste liten få inn reserve for Jon Sveindal som ble syk, og Arve Farstad kunne heldigvis stille opp. Jeg synes det er vanskelig å tippe en konkret plassering, men Norge har definitivt et godt nok lag til å kjempe om medaljer. Det har vi delvis også hatt i tidligere EM for seniorer uten at det har gått veien, så nå er det kanskje på tide?

I kveld er det først Captain's Meeting hvor alle kapteiner får beskjed om rutinene for mesterskap, så åpningsserimoni kl 19:30. Her er den kroatisk presidenten anmeldt, så ingen slipper inn etter 19:15. Jeg regner med at vi ser Erna Solberg til stede i Tromsø neste år når vi skal arrangere Europamesterskap, men tror kanskje sikkerhetsoppbudet blir litt mindre. Selve spillingen starter i morgen kl 10:00 for seniorene og kl 14:30 for åpent- og damelaget. 

 

 

 

Norges sjanser i åpen klasse - finalespill

I et tidligere innlegg tippet jeg at Norge kom til å plassere seg som nummer 4 i den innledende gruppespillingen. Nå har tiden kommet for å spekulere litt rundt finalespillet, hvor man møter de 9 beste lagene fra den andre gruppen og den som tilslutt har mest vinnerpoeng (VP) stikker av med seieren. 

La oss først ta en liten titt på de beste lagene fra den andre gruppen:

Land Kjente spillere Kommentar
 Italia Lauria, Sementa, Versace  Italia stiller i år med et svekket lag, blant annet mangler stjerneparet Bocchi - Madala. Sponsoren Angelini skal også spille på laget. Mitt tips er at Italia havner godt bak Norge og ikke kvalifiserer seg til Bermuda Bowl (VM). 
 Nederland Van Prooijen - Verhees, de Wijs - Muller Nederland stiller også uten sitt kanskje mest fremgangsrike par de siste årene, Drijver - Brink. De har heller prioritert å spille i Kina! Veldig gledelig er det derimot at Nederland stiller med ei ung jente på det åpne laget, Magdalena Ticha. Men alt i alt er nok også Nederland svekket, så jeg tror Norge havner foran Nederland.
 Bulgaria Gunev - Nanev  Bulgaria stiller med et meget sterkt lag og vil gjøre det godt i dette mesterskapet. Kanskje de er en utfordrer til seieren? Det som taler i mot er kanskje at de har et humør som gjør det tøft å snu motgang i noen runder, men glir det for Bulgaria har de gode medaljesjanser. Sannsynligvis foran Norge.
 Polen Balicki - Zmudzinski, Jassem, Kalita  Balicki - Zmudzinski har tilhørt verdenseliten i mange år og er ledestjernene på et godt polsk lag. Men Polen har ofte vært nevnt blant favoritten på forhånd uten å lykkes, så sliter de kanskje med å takle presset? At sponsor Mazurkiewicz spiller er heller ikke med på å styrke laget. Vil kjempe tett med Norge. 
 Israel Fischer - Schwartz, Herbst x 2  De unge guttene Fischer - Schwartz drar lasset for et godt israelsk lag og brødrene Herbst er også et godt par. Israel vil nok også kjempe tett med Norge. 
England Forrester, Robson, Bakshi, Hackett x 2 England er det siste laget jeg tror vil kunne være med å kjempe med Norge. Men har alderen tatt igjen Tony Forrester og hvor gode er brødrene Hackett? Jeg tror de vil slite med å slå Norge, men det er et skummelt lag om alt glir.

           
Lorenzo Lauria Bauke Muller Rossen Gunev Cezary Balicki Lotan Fisher Jason Hackett


Da har vi kommet frem til selve sluttipset for hvordan det går med Norge, og mitt tips er: 6. plass
Norge har et spennende lag, men det er noen lag i EM som nok fortsatt er bedre. Men en 6. plass gjør at man kvalifiserer seg til Bermuda Bowl neste år, og det tror jeg er guttas absolutt største mål. Alt annet enn det vil være en skuffelse og alt bedre vil være en bonus. 

Følgende lag vil havne foran Norge:

 1. Monaco
 2. Tyskland
 3. Bulgaria
 4. Russland
 5. Polen/Israel
 6. Norge


Dette er altså tipset mitt for hvordan det hele vil ende tilslutt, og tipset går kjedelig nok på Monaco med Geir Helgemo og Tor Helness i spissen. De to er rett og slett i egen klasse i en slik turnering som EM er. Ikke forvent å se de lede butleren etter første uke, men når andre uke er ferdigspilt er de helt i toppen. 

 

 Landslagets støttespillere:      
       VIEGO

Ankommet Opatija

 Da har undertegnede ankommet Opatija etter å ha stått opp halv fem i dag tidlig for å rekke flyet. Men det gjør ingenting når det som møter én er et krystallblått Adriaterhav,  ca 25 grader i skyggen og 21 i sjøen. Det er ingen tvil om at de norske landslagene vil få noen flotte dager i denne perlen.

Opatija har ca 20000 innbyggere,  men folketallet mangedobles på sommeren når turistene inntar stedet. Strendene rundt Adriaterhavet består ofte av steiner, så her har man valgt å legge store steinblokker ut i vannet. Det gjør at man midt i byen har et flott baneanlegg. Langs sjøkanten er det også en tolv kilometer lang strandpromenade som forbinder flere små landsbyer,  og langs ruten er det flere flotte parker med sjeldne trær og blomster.

Det vil være en fin kontingent av nordmenn til stede, så om du vil oppleve det jeg er helt sikker på at blir en spennende innspurt i EM er det bare å ta turen. Jo flere som heier, jo bedre er det! Denne posten blir oppdatert med bilder når hotellrommet er klart og jeg får overført de fra kameraet. Senere i kveld kommer det også flere forhåndstips...

 Pratite zajedno! 

 
 

Norges sjanser i åpen klasse - innledende

 Gruppene for innledende runder er trukket og etter min mening har Norge kommet i en enklere gruppe enn den andre gruppen. Lenger ned i dette innlegget skal jeg tippe alle Norges innledende kamper, fortelle litt om hvem vi møter og prøve å se i krystallkulen hvor mange poeng Norge tar med seg videre. Men aller først; la oss se litt på hvordan EM i åpen klasse er lagt opp.

Det stiller 36 lag totalt i åpen klasse. De deles inn i to grupper av 18 lag som spiller alle mot alle. Etter alle har møtt alle går de 9 beste videre til finalespillet, mens de 9 dårligste setter seg på bussen hjem. Det er altså meget viktig at Norge er topp 9 etter første uke!

Men ved siden av å bli topp 9 er det også viktig å score så mange VP som overhodet mulig mot de andre 8 lagene som går videre. Man tar nemlig med seg alle disse VP'ene inn i finalespillet. Så om Norge har scoret maks mot alle lagene som ryker ut og lite mot de andre som går videre vil man i prinsippet være sjanseløs i finalespillet. I finalespillet møter man de 9 beste lagene fra den andre gruppen, og legger til VP scoret mot disse lagene. Den som står igjen med flest VP er europamester!

Nytt av året er at også kampene mot de lagene som ryker ut i gruppespillet teller. I tidligere EM var resultatene her totalt uinteressant så fort man er videre, men i dette EM vil man lage en tabell over hva de 9 lagene som går videre har scoret mot de som ryker ut. Basert på denne tabellen gis det 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2 og 0 til de 9 lagene. Dette anser jeg som en fordel for Norge, siden både Hoftaniska - Charlsen og Kvangraven - Lie er veldig gode mot litt svakere motstand. Brogeland - Lindqvist er som oftest gode mot alle :)

Vel, det var nok om formatet - over til selve tippingen:

 Kamp Dag  Tid  Motstander  VP Norge  Sum VP  VP mot topp 9 VP utenfor topp 9  Motspillere  Begrunnelse
 1 Søn  14:30  Slovenia  17  17    17   Ukjente Norge starter EM mot Slovenia, et ukjent lag uten store meritter. Slovenia spiller i hovedsak naturlig og da er våre gutter langt bedre kortspillere. Det blir en god start på EM!
2 Søn  17:20  Estland  14  31    14  Ukjente  Estland stiller også med et relativt ukjent lag hvor et par spiller naturlig og to par presisjon. Norge bygger på den gode starten og tar enda en seier.
3 Man  10:30  Tyskland  4  35    Welland - Auken; Piekarek - Smirnov  Tyskland er en av favoritten til å vinne årets EM, og her tror jeg Norge får det tøft. Etter mye kontroverser fikk tilslutt Roy Welland, en amerikaner, lov til å delta for Tyskland sammen med Sabine Auken, verdens beste damespiller. Smirnov og Piekarek er også et par i verdenseliten.
4 Man  14:30  Kroatia  13  48    13  Ukjente  Hjemmelaget er det alltid tøft å møte, men Norge slår Kroatia 9/10 ganger. Hjemmebanefordelen gjør at Norge "bare" får 13.  
5 Man 17:20  Island  12  60  12    Baldursson  Island vant Bermuda Bowl i 1991, og gode gamle Jon Baldursson spiller fortsatt. Det blir alltid tøffe oppgjør mot Island, men Norge trekker det lengste strået i varmen og tar en knapp seier. 
Tir  10:30  Portugal  16  76    16  Ukjente  Norge følger opp seieren mot Island med en fin seier mot Portugal, som nok må regnes som et av de svakeste lagene i gruppen. 
Tir 14:30  Skottland  14  90    14  Ukjente  Tirsdagen fortsetter med en ny seier, og Norge er kommet i rytmen etter tapet mot Tyskland.  
8 Tir  17:20  Østerrike  12  102    12  Purkarthofer, Fucik  Østerrike er ofte vanskelig å møte med sitt sterke kløversystem med canape. Kvangraven - Lie er kvitt startnervene og sørger for en fin seier til Norge. 
9 Tor  10:30  Irland  8  110 8   Hanlon - McGann  Irland er et lag som alltid er med i EM. De vil også være det denne gang, selv om de kanskje er litt svekket siden sist EM. 
10 Tor  14:30 Spania 18 128   18  Ukjente Spania er et lag Norge alltid slår, og denne gangen slår vi til med en ordentlig storseier.
11 Tor  17:20 Hellas 17 145 17   Ukjente Hellas har heller ikke noe stort lag, så gutta slår tilbake med to gode seire etter tapet for Irland på morgenen.
12 Fre 10:30  Monaco 4 149 4   Helgemo - Helness; Fantunes   Monaco har kanskje blitt Norges "erkefiende" etter at Geir og Tor emigrerte dit. De vant EM i 2012, men Norge slo de 17-13 (gammel skala) i finalespillet. Denne gangen tror jeg dessverre Monaco får sin revansje, da de nok stiller uten sponsor Zimmermann. Ingen slår dessuten dette laget to ganger på rad!
13 Fre 14:30 Russland 8 157   Gromov - Dubinin Russland var laget som slo Norge ut av OL i Lille i 2012, og Boye og Hoffa/Charlsen er igjen på laget siden den gang. Det blir en tøff og jevn kamp jeg tror vi taper med noen få VP.
14 Fre 17:20 Slovakia 14 171   14 Ukjente Etter en tøff start på dagen slår vi tilbake med en seier over Slovakia. Denne dagen er tøff, så Christian og Geo må coache laget fornuftig.
15 Lør 10:30 

Frankrike 

12 183 12   Bessis x 2; Quantin Frankrike stiller med far og sønn Bessis i spissen, og vil som alltids regnes med i favorittsjiktet i VM. De spiller naturlig og enkelt, og våre aggressive metoder vil ofte kjøpe kontrakten. Da blir det en liten seier.
16 Lør 14:30 Sverige 11 194 11   Bertheau - Nyström, Upmark - Cullin Nabooppgjøret mot Sverige blir alltid tøft og intenst. Sverige vant OL i Lille i 2012, men har ikke prestert like godt siden det. Et jevnt oppgjør tror jeg ender med en liten seier til Norge.
17 Lør 17:20 Finland 13 207 13   Koistinen Finnene er tøffe motstandere for Norge, og Koistinen kan stille i stand trøbbel for de fleste. Men Norge skal være et par hakk bedre, og siden jeg tror Finland klarer topp 9 er det viktig med et godt resultat.
           Sum:  89  118    

 

(Teksten fortsetter under bildet):

2/3 av Norges EM-lag vinner Balaton Invitational 2014 i mai. (Bilde: Nils Kåre Kvangraven)

Etter mine tips vil altså Norge ende på 207 VP, et snitt på rett over 12 per kamp. Det holder greit til å bli blant de ni beste - jeg tror det blir en fjerdeplass.
Mot de ni beste lagene vil Norge score 89 VP, altså en under middels. Det er et ok utgangspunkt før finalespillet, men det bør scores litt mer mot de andre ni for at VM-plassen skal sikres. Samtidig vil Norge ta med seg ok med VP basert på tabellen mot de svakeste, sannsynligvis tar vi med oss ca 10 VP derfra. 

I det neste blogginnlegget vil jeg prøve å la krystallkula si noe om finalespillet og tippe en sluttplassering i hele EM! Så går vi videre til dame- og seniorklassen.

Kom gjerne med dine tips om Norges sjanser i kommentarfeltet under! (Husk at du må være innlogget på bridge.no for å kommentere, send meg en epost om du ikke får det til)

EM-bloggen 2014 åpnet!

 Hei og velkommen til EM-bloggen 2014!

Norge stiller med lag i alle tre klasser,  åpen-, dame- og senior, i EM 2014. Denne bloggen vil følge alle tre lagene, gi dere resultater, interessante spill, gode historier og reaksjoner fra spillerene rett etter kamper. Bilder vil det også bli, men helt uten "dagens antrekk", da landslagsdraktene nok blir en gjenganger.

Bloggen skrives av Allan Livgård. Jeg er ansatt i NBF som konsulent og er medlem av landslagstroppen for 2014. Dessverre var jeg ikke blant de uttatte til EM, men da er det desto hyggeligere at jeg får følge all action bak Norges spillere allikevel. Noen vil kanskje tenke at det er litt rart at en spiller som var aktuell for laget til EM skriver om de andre, men jeg kan love at jeg ikke skal være negativ eller bitter av den grunn. 

EM for nasjonslag skal i år spilles i Opatija, en liten kystby i Kroatia. Den ligger ca 2 mil fra Rijeka og ca 5 mil fra Pula. Undertegnede har tidligere spilt et universitets-EM i denne byen, riktignok uten videre suksess, men det skyldtes nok ikke stedet. Vakre omgivelser, sjøen rett utenfor hotellet og godt vær gjør at omstendighetene er de aller beste. 

Selve bloggen vil bli bygd opp slik at det vil være lenker til resultater, bulletiner etc i feltet til høyre. Dekning av den enkelte kamp, intervjuer, bilder osv vil ligge i bloggfeltet. Det er mulig å kommentere hvert enkelt innlegg, og det håper jeg så mange som mulig benytter anledningen til. Usaklige kommentarer forbeholder jeg meg retten til å fjerne. Underveis i EM tar jeg gjerne i mot hilsninger til spillerene og videreformidler disse.

I de neste innleggene vil det komme min vurdering av Norges sjanser til å kvalifisere seg for Bermuda Bowl og om noen av lagene kan ta medalje. Følg med videre...

Nysgjerrig på hvordan jeg ser ut?
Bildet er tatt fra en invitasjonsturnering i Ungarn 2014 hvor vi ble nr 2 etter Norges landslag.
F.v: Jan Jansma, Jan van Cleef, Allan Livgård og Terje Aa (Foto: Nils Kåre Kvangraven)