Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Kan du hjelpe?

Det sperres aggressivt i dagens bridge. Konsekvensen er at man på noen spill må ta valg som i stor grad er basert på gjetting.

I dagens siste sesjon i Mix-turneringa i Ungdoms-EM dukket det opp et spill i denne kategorien. Jeg har sammen med Christian Bakke laget tre oppgaver til dette spillet slik at dere lesere kan få prøve dere.


Christian Bakke lurer på hva du ville gjort om du var i hans sko.

Oppgave 1: Hva melder du som øst over 5 ruter?

Du har ikke så mange honnørpoeng med hånda er spillesterk dersom makker har tilpass.

Når du ser ned på trekorts ruter skjønner du at makker må være temmelig kort i den farga. Med mindre makker har hele kløverboka må hun nesten ha noen form for majortilpasning.

La oss si du velger å melde 5 hjerter. Da følger flere utfordringer.

Oppgave 2: Hva spiller du ut mot 6 ruter dobla?

Det står mellom de to majorfargene. Om du får makker inn ser du også muligheten for å få stjeling i kløver. Prøver du spar ess og skifter til hjerter dersom makker legger svakhet? Det vil trolig koste et stikk dersom nord har spar konge.

Vi går videre til neste utfordring. Nå skal du prøve å sette deg inn i vests problemstilling.

Oppgave 3: Hva tror du makker må ha for å melde 5 hjerter? Ville du som vest høynet til 6 hjerter?

Det er alltid vanskelig i pressede meldingsforløp. Skal man straffe makker for å ha strukket seg, kan man kanskje spørre seg. Makker må jo ha en del for å melde 5 hjerter i sonen, men samtidig mangler du ganske mange viktige kort. Imidlertid ser du jo ned på alle topphonnørene i hjerter. Det vil si at makker må ha sine poeng i de svarte fargene.

Jeg vil påstå at det kan være aktuelt å høyne, men at det er langt fra opplagt.

Hele spillet så slik ut:

Vi ser her hvordan meldingsforløpet gikk ved bordet til Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal.

På grunn av at alle de uteværende honnørene i svartfargene sitter i nord er det mulig å vinne hele 13 stikk i hjerter. Men det er ikke bare bare å få meldt slem.

Christian fikk utspillsprøven mot 6 ruter dobla. Da valget falt på spar ess kostet det i teorien et stikk, men dette stikket fikk det lovende norske mix-paret fra Norge tilbake da spillefører ikke var påpasselig med å få tilstrekkelig mange stjelinger.

Det hele endte med to beit og 300 til Christian og Sofie. Denne scoren ga ikke mange poeng da en stor andel av parene hadde fått spille majorkontrakt i sonen øst-vest.

Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal åpnet turneringa meget sterkt, men andre halvdel av dagen gikk tyngre. Før siste og avgjørende spilledag er de nummer 13 med gode muligheter til å avansere.

Også to andre norske par deltar i mix-turneringa. Kaja Brekke - Christian Fredrik Johnsen og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl - Marius Dalemark Austad er henholdsvis nummer 44 og 49 av 52 par etter første dag. Det er bra innsats av de svært unge EM-debutantene.

Vi krysser fingrene for norsk suksess i morgen torsdag.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.