Norsk bronse i EM damepar!

Gunn Helness og Lise Blågestad tok i dag bronsemedaljene i EM damepar. Gratulerer med flott innsats!

Totalt 62 par deltok i mesterskapet. De 24 beste kvalifiserte seg for lørdagens finale som gikk over 46 spill.

To andre norske par gjorde det også godt. Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik ble nummer fire, mens Marianne Homme og Åse Biribakken ble nummer ti.

Vinnere av Europamesterskapet 2016 ble Hila Levi og Adi Asulin fra Israel, mens Justina Zmuda og Katarzyna Dufrat tok sølvet.

Resultater

Norge på BBO

 Det ser ut til å gå mot et stortap mot Wales i dagens første kamp. Etter 11 sammenligninger leder Wales med 31-1 - Scorecard.

Norge spiller mot Island kl. 13.20 og Italia kl. 16.00 begge på BBO. Det spilles bare tre runder i dag da det er åpningsseremoni i kveld. I morgen starter også dame- og veteranklassen.

Bulletiner.

Finale EM par damer

 I dag startet finalen i EM par damer med tre norske par. Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 11. plass, Lise Blågestad-Gunn Helness på 12. plass, og Åse Biribakken-Marianne Homme på 18. plass i kvalifiseringen. Det skal spilles alle mot alle i det 24 par store feltet i A-finalen.

Resultater: Finale A. Finale B.

Etter to sesjoner av finalen ligger Lise Blågestad-Gunn Helness på andreplass og Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 5. Resultater etter andre sesjon: Finale A. Finale B.

 

Kamprapport Norge - Ungarn

Etter dag to av EM er det noe overraskende Finland som leder åpen klasse foran Frankrike på andre- og Norge på en gledelig tredjeplass. Fredag ble det spilt fire kamper og Norges motstandere var Hellas, Ungarn, Belgia og Nederland. Poengfangsten mot de nevnte lagene ble henholdsvis 10, 17, 11 og 11.
Som BBO-operatør fikk jeg gleden av å følge Norge – Ungarn på nært hold. For Norge spilte Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska i åpent rom, mens Boye Brogeland og Espen Lindqvist skulle forsvare de norske farger i lukket rom.
Kampen startet med norsk dobbeltscore og 4 imp inn etter at ungarerne gikk beit på begge bordene.
Allerede i spill 2 var det duket for en utgangssving i norsk favør. Kontrakten var 3 grand på begge bord. Det var totalt fem toppstikk i hjerter og kløver. Skulle det være noe realistisk håp om hjemgang trengte du aller helst fire ruterstikk på EK73 mot kn986. Hvordan ville du spilt denne farga uten at motparten hadde meldt noe?
De to spilleførerne valgte ulike linjer. Mens ungareren Winkler gikk for dobbeltfinessen la Espen Lindqvist ned esset. Da dama satt singel bak ess-konge kunne man fiske opp tieren etterpå for fire ruterstikk og vunnet utgang. 10 imp til Norge.

Hele spillet så slik ut:

I løpet av de neste tre spillene var det et buttspill og to småscorer inn for Norge. 19-0 etter fem spill mot vertsnasjonen lar seg høre.
I kampens sjette spill var det duket for 13 deilige norske IMP da Boye Brogeland fikk hjem 4 spar i sonen etter uheldig motspill, mens Ungarn gikk to beit i samme kontrakt. 
Hva ville du spilt ut fra følgende hånd etter at din høyre motstander har vist fram 5-korts spar via en grandåpning?
10 8 7
kn 10 5
E 10 9 5 3
6 2
Ungareren som satt nord fikk erfare at det er farlig å gi en flekkefjording lillefingeren. Da han spilte ut fra sin dobbelton i kløver løste han den farga for Boye, som dermed kunne notere hjemgang i kontrakten. I åpent rom spilte Thor Erik ute hjerter knekt, toppen av sekvens. Det ga ikke bort noe, og dermed ble det tungt for spillefører.

Hele spillet så slik ut:

I spill 7 meldte Thor Erik og Thomas seg opp i en god minorutgang på 5-4-tilpass i ruter. Det var lett match for Thor Erik å spille hjem denne. Ungarerne valgte i stedet 4 hjerter på tilpassen 6-1. Dette var en dårligere kontrakt og den var også mulig å beite, men det måtte gjettes riktig i motspillet. Da denne gikk hjem med 11 stikk ble det 2 imp til Ungarn.
Spill 8 gikk ut med 10 stikk i 4 spar på begge bord. Spill 9 var av det spennende slaget og her skulle impene deles ut i meldingsforløpet. Ville du meldt inn etter pass fra makker og 1 spar til høyre med følgende kort?
-
9 8 7
D kn 10 8 3
K 10 8 5 2
Thomas Charlsen og den ungarske spilleren vurderte ulikt. Thomas sa pass, mens Szalka meldte inn Marmic 2 NT som viser minst 5-5 i minorfargene. Du føler kanskje at du har for dårlige kort til å melde? Det er litt et avtalespørsmål hva disse tofargeinnmeldingene viser. De fleste spiller at det kan være både sterkt og svakt.
Her er det faktisk sånn at selv om du har bare 6 honnørpoeng kan det være mange stikk egen vei dersom makker har tilpass til en av dine farger. Et tilleggsmoment er at det kan være mye å hente på å stampe over motpartens eventuelle utgang når du sitter i gunstig sone. Og etter makkers forhåndspass bør det vel være brukbare muligheter for at det står utgang hos motparten.

Hele spillet så slik ut:

Etter litt slit spilte Dumbovich hjem 4 spar. Da ungarerne var med til 5 kløver ved det andre bordet valgte Espen å melde 5 spar. Etter at Boye hadde meldt 4 spar over 2 NT kunne det da godt være spill for 5 spar. Det hadde det da også vært om det ikke hadde vært for at sparen satt 4-0.
Det var opp til flere bord som hadde fått hjem 5 kløver doblet nord-syd. Med presist motspill skal man kunne holde kontrakten nede på 10 stikk, men det er uansett veldig billig moro i forhold til at motparten får spille hjem 4 spar i sonen. Etter offensive meldinger av Ungarn fikk de 13 sårt tiltrengte IMP og stillinga var 32-15 til Norge etter 9 spill.
De neste fire spillene gikk ut. Det spillet som kanskje var mest spennede blant disse var en lilleslem i spar. I lagkamp er det mange IMP i sving på slemspillene. I en del av disse spillene er det først og fremst det å melde ut kortene som er utfordringa, mens selve spilleføringa kan gå ganske greit. Merk at Thomas viste en god løft i spar over makkers tredjehåndsåpning. Han hadde kun 7 honnørpoeng, men mange plussfaktorer ved hånda. Firekorts trumfstøtte er alltid bra og et sidess og stjeleverdier i form av to dobbeltoner er verdifullt.
Slemspillet så slik ut:
 

Det var en del slemspill i denne kampen. I kampens tredje siste spill var Thor Erik og Thomas i slemsonen igjen. Veien til lilleslem i grand startet med åpning 1 kløver i syd. Thor Erik fikk selvsagt slemambisjoner i nord. Etter at Thomas først gikk ned i 3 grand tok han så med seg et rutercubeid da Thor Erik gikk på med 4 kløver. Etter å ha sjekket at det ikke manglet to ess ble kontrakten parkert i 6 grand. Her er alle kortene:

Hvis kløveren gir fem stikk er man alltid hjemme. Den andre hovedsjansen er hjerterfinessen. Aktuelt spilt Thomas kløver til dama og la deretter ned kløveress. Han måtte da gi bort et kløverstikk, men det ordna seg da hjerterdama satt i kutt. Vi ser med åpne kort at kløveren kan løses uten taper ved å spille kløver knekt fra hånda, men det trenger jo selvsagt ikke være riktig. Til syvende og sist ble man i praksis avhengig av hjerter finessen. Det satt fint og dermed hjemgang i en fair lilleslem.
Da ungarerne stoppet i 3 grand på det andre bordet ble det 11 IMP til Norge. Stillinga før de siste to spillene var dermed 43-15 til Norge.
I nest siste spill gikk begge bord ei beit i en standard 4 hjerter da trumfen satt 3-1. I kampens aller siste spill stampet Thor Erik og Thomas i 4 spar over 3 grand som ikke sto med ruter ut. Heldigvis fikk Espen 11 stikk i 3 NT i sonen på det andre bordet, og da ble det 4 IMP til Norge siden Thomas gikk 500 i beit. Summerer vi IMP inn og ut kommer vi til 47-15 i norsk favør i en kamp som stort sett var velspilt fra norsk side.
Vi gleder oss til fortsettelsen og håper på mange flere norske seire!

Tre par til finalen i EM damepar?

 De norske parene gjør det bra i kvalifiseringen i EM par for damer. Etter fire sesjoner ligger Lise Blågestad-Gunn Helness på femteplass, Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 13. plass og Åse Biribakken-Marianne Homme på 18. plass. 24 par spiller A-finale lørdag. Resultater etter fire sesjoner.

Følg Norge-Ungarn på BBO 13:20

Etter å ha berget uavgjort mot Hellas i morgenkampen møter Norge vertsnasjonen Ungarn i dagens andre kamp. Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska og Boye Brogeland - Espen Lindqvist spiller for Norge i denne kampen som overføres direkte på BBO fra klokka 13:20.

Det er veldig jevnt etter de fem første kampene i EM. Finland leder foran Ungarn og Kroatia, mens Norge er nummer fire. Det skiller knapt ti poeng mellom de ti beste lagene.

Følg resultatene live.

Følg Norge - Ungarn spill for spill.

Fredag

 Norges kamper til og med 5. runde. Running score.

En "slitekamp" mot Hellas i dagens første runde ga 10-10 etter 24 IMP til hvert av lagene. Npc Christian Vennerød var godt fornøyd med starten torsdag "Fantastisk bra start på mesterskapet".

 

Resultatservice første dag

 På EMs resultatside finner du alle resultater. Løpende resultater: Åpen klasse.

Torsdag 16. juni

Norge-Kypros (følg lenke for scorecard) 20-0 VP (75-11 IMP)
Norge-Israel (BBO kl.13.20) 4,44-15,56 VP (28-51 IMP) 

 • Åpent rom: Thor Erik-Thomas (NS) mot Barel-Zack
 • Lukket rom: Levin-Roll mot Espen-Boye (ØV)

Norge-Skottland 18,21-1,79 VP (65-24 IMP)

 • Åpent rom: Espen-Boye (NS) mot Peterkin-Sanders
 • Lukket rom: Gordon-Kane mot Steffen-Erik(ØV)

Norge-Sverige (BBO kl.18.40) 14,8-5,2 VP (61-42 IMP)

Vi har avtale med flere som skal levere spill og annet som skjer ved de norske bordene. Det er blant annet Kristian Barstad Ellingsen som er i Budapest som BBO operatør på oppdrag for EBL. Han vil poste etter at dagens spilling er ferdig. Leif Erik Stabell leder for dame- og seniorlaget kommer til Budapest fredag, og han vil også poste på denne bloggen.

Ellers dersom det er noen som ser/hører om gode spill og historier så er det bare å poste de som kommentar til denne posten.

EM par for damer

I dag startet også det åpne EM par for damer. Mesterskapet spilles på samme sted nasjonslagene spiller: Groupama Arena i Budapest. Fire norske par deltar i det første mesterskapet av denne typen arrangert i tilknytning til EM for nasjonslag.

 • Ann Elin Danielsen - Astrid Steen Lybæk
 • Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik
 • Lise Blågestad-Gunn Helness
 • Marianne Homme-Åse Biribakken

Resultater.

Åpen klasse i gang

 EM for nasjonslag startet i dag med første runde i åpen klasse kl. 10.00. Norge starter mot Kypros. På det norske laget spiller:

 • I åpent rom: Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen
 • I lukket rom: Steffen Fredrik Simonsen - Erik Berg

Dagens program:

 • kl. 13.20: Norge-Israel (BBO)
 • kl. 16.00: Norge-Skottland
 • kl. 18.40: Norge-Sverige (BBO)

 

Greier vi bedre i år?

I dag starter EM for nasjonslag i Budapest. Norge deltar med lag i alle tre klassene – åpen, damer og veteran. Det er tre optimistiske norske lag som vender nesa mot Ungarn. For to år siden i Kroatia var veteranlagets femteplass det beste Norge oppnådde i EM.

Vårt veteranlag har vært vår beste «voksenlag» de siste par årene. I forrige EM ble veteranene # 5 etter en litt skuffende avslutning. Laget lå i teten i mesteparten av turneringen så til tross for at det ble et flott resultat, var en nok litt skuffet med en gang. Sist høst ble det en ny femteplass i VM. Tar de steget opp på pallen til sommeren?

Norsk Bridgeforbund har tatt ut det samme veteranlaget som til de to foregående mesterskapene: 

 • Rune Brendeford Anderssen, Sørreisa BK - Peter Marstrander, Tromsø BK
 • Tor Bakke, Bergen Akademiske BK - Arve Farstad, TopBridge BC
 • Helge Mæsel, Farsund BK - Roald Mæsel, Kristiansands BK

 
F.v Peter Marstrander, Helge Mæsel, Tor Bakke, Arve Farstad, Roald Mæsel. Rune B. Anderssen var ikke tilstede. 

En «katastrofal» nest siste dag av EM 2014 ødela mulighetene for åpenlagets muligheter til å kvalifisere seg til Bermuda Bowl (VM). Det holdt ikke til en topp 6 plassering, men en fin avslutning ga 10. plass. Det gjorde at Norge fikk plass med sine Norgesmestere i Champions Cup i både 2014 og 2015. Toppnivået for det norske åpenlaget i siste EM viste at potensialet er der for å kunne kjempe om de øverste plasseringene.

Norsk Bridgeforbund har tatt ut følgende lag til EM i åpen klasse:  

 • Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen, Heimdal BK
 • Boye Brogeland, Flekkefjord BK - Espen Lindqvist, Klepp BK
 • Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska, Bergen Akademiske BK
 • NPC: Christian Vennerød

Vi ville gjerne vite litt om hvilke muligheter vårt lag har i årets mesterskap og stilte Christian Vennerød noen spørsmål:
 1. Sist ble det en 10. plass for åpenlaget – klar framgang fra 2012. En plassering som har gitt Norge representasjon i Champions Cup. Hvordan var du fornøyd med mesterskapet sist? Jeg var egentlig veldig fornøyd med svært mye av spillet i forrige EM. Vi hadde driv, og spilte godt i store deler av turneringen. Tiendeplassen var bedre enn det vi var ranket som. Og i virkeligheten var resultatet enda bedre, for flere av lagene som slo oss, hadde jo juksemakere på laget. Akkurat hvor mange lag det var, er det kanskje ikke nødvendig å utbasunere, men det er rimelig å si at vi reelt sett greide bedre enn nr 10.

Nok en gang slo vi verdens beste landslag, Monaco, i innbyrdes oppgjør, og vi slo også dem som ble europamestre, nemlig Israel. Til tross for at begge disse lagene trolig hadde juksemakere på laget. Så vi hadde nivået inne til å tukte de beste. 

Problemet i en slik turnering er å levere høyt nivå hele tiden, og det er ikke lett. Kanskje man har sovet litt dårlig, kanskje man rett og slett er uheldig. 

 2. Hvordan forbereder laget seg til årets EM i Budapest?

Vi forbereder oss ikke som lag. Spillerne lever til dels i ulike land, og også de som lever i Norge, bor langt fra hverandre. Siden NBF har så begrensede ressurser etter Tromsø-arrangementet i fjor, at vi ikke har råd til å sende et lag til bridge-OL i Polen etter sommeren, synes jeg ikke at jeg kan be om penger til en samling for EM-laget på norsk jord med reise og hotellopphold. Men siden alle parene på EM-laget skal spille Schapiro Spring Foursome i England for egen regning, tenkte jeg at NBF kanskje kunne sende meg dit. Det er jo en mye billigere løsning hvis det ikke blir for forstyrrende for de lagene spillerne representerer der.

F
ire av spillerne kjenner mine prinsipper veldig godt. Så jeg må snakke litt ekstra med Erik og Steffen, som jo er debutanter i EM.

 3. Hva er målsettingen for mesterskapet? Det kan jo bli sju lag som får plass i VM i 2017 som går i Frankrike. Det forutsetter at Frankrike er topp seks i EM. Har vi lag til å kvalifisere oss for VM eller må vi nøye oss med en målsetting om å nærme oss T6?

Tidligere har jeg markert at vi ikke stiller med et mål om en viss plassering. Det har vært to grunner til det: Den eneste plasseringen det gir mening i å ha som mål, har vært den som gir VM-plass, altså minst 6. plass. Det har vært et unødvendig høyt mål å offentliggjøre, både fordi vi slet med å nå finalespillet i de to EM i 2010 og 2012, og særlig fordi alle spillerne selvsagt har motivet for en slik plass sterkt inni seg uansett. Dessuten mener jeg at å være høyrøstet med hårete mål i en teknisk konkurransesituasjon som bridge (eller skihopp eller skyting), i hovedsak er negativt. Spillerne skal fokusere på å være her og nå, på å spille ett spill av gangen. På å ha ro i hjernen. Bridge er ikke en idrett som sykling, skiløp eller fotball, der det først og fremst gjelder å orke å tyne kroppen enda litt mer.

Jeg mener imidlertid at det norske landslaget nå har nådd et nivå der Bermuda Bowl-plassen realistisk sett er innenfor rekkevidde. Det vil si minst 50 % sannsynlig. Vi må venne oss til tanken på at vi er et lag som hører til dem som naturlig konkurrerer om en VM-plass. Slik at det ikke kommer som et sjokk på oss selv om vi ligger godt an når det har gått noen dager i mesterskapet. Slik at vi glemmer å spille vårt normale spill og begynner å tenke på VM-billetten. Vi må allerede nå forberede oss på å spille ett spill av gangen med ro i hjernen selv om vi er favoritter i en match pga vår gode plassering i tetpuljen. Derfor er det allerede nå riktig å si: målet er å kvalifisere oss til VM neste år!


Christian Vennerød sammen med Gunn Helness.

Damelaget plasserte seg som # 13 i EM 2014 i Kroatia. Dette var de absolutt ikke fornøyde med. Laget har forberedt seg godt med samlinger på hjemmebane.
Norsk Bridgeforbund har tatt ut følgende lag: 

 • Maja Rom Anjer, TopBridge BC - Pernille Lindaas, Fløde BK
 • Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Farsund BK
 • Torild Heskje -  Gunn Tove Vist, Klepp BK
 • NPC: Tormod Røren
Vi stilte Tormod Røren noen spørsmål knyttet til forventninger/målsetting til/for mesterskapet i Groupama Arena (stadion som Norge tapte mot Ungarn i fotball i høst) i Budapest.
1. Sist ble det en 13. plass for damelaget. Hva har dere gjort for å kunne gjøre en bedre prestasjon i årets EM i Budapest?
Bridgefremgang er ikke noe som kommer over natta, det må jobbes godt over tid. Vi har innenfor stramme økonomiske rammer fått til mange samlinger med konstruktive gjennomganger underveis. Ellers har både dame par og enkeltspillere deltatt hyppig både nasjonalt og internasjonalt. Når alt kommer til alt er det fremgang hos den enkelte spiller som må til for at vi skal kjempe i toppen internasjonalt. Mange jobber godt sammen med personlige coacher, noe som garantert vil gi fremgang. Det er ekstremt gledelig at deltagelsen i årets dame NM øker fra 25 til 35 lag og at nesten alle de beste er med. Vi kommer til å organisere så mye trening som mulig frem mot EM, både live og på nett. Vi har fått et fantastisk tilbud fra Storefjell Høyfjellshotell som blåser nytt liv i den tradisjonsrike Storefjell turneringen. Vi kommer dit 13-16/5 for å forberede oss til EM. Håper så mange som mulig legger turen dit for å gi oss optimal motstand.

2. Hva er målsettingen for mesterskapet? Det blir jo fort vekk sju lag som får plass i VM i 2017 som går i Frankrike. Forutsetter at Frankrike er topp seks i EM. Har vi lag til å kvalifisere oss for VM eller må vi nøye oss med en målsetting om å nærme seg T7?
Det er nok fortsatt en fire fem lag som holder et høyere nivå enn oss, men bak der er vi nok en av ti tolv lag som kjemper om de siste VM plassene. Plutselig kan kontinuerlig jobbing over flere år gi oss det løftet vi ønsker og da kan alt skje. Vi reiser ikke til EM med noen lavere målsetting enn å kvalifisere oss til VM, men dersom prestasjonen er god må vi ha lov til å si oss fornøyd selv om det ikke blir VM plass.

Tormod Røren har tro på sine damer.


Fakta om mesterskapet:
 • Mesterskap: 53rd European Team Championships
 • Hvor: Groupama Arena, Budapest, Ungarn
 • Når: 16. - 25. juni 2016
 • Klasser: Nasjonslag i klassene Åpen - Damer - Veteran samt åpen damer par.
 • Spillesystem: Full serie (Round Robin) i alle klasser 

Vanvittig avslutning i EM

Norge gjorde jobben sin og slo Israel 25-11 i imp eller 13,75 - 6,25 i VP. Monaco med Geir Helgemo og Tor Helness tålte med det et lite tap mot England i siste kamp. I tredje siste spill hadde dere lagkamerater en stor misforståelse og havnet i 6 spar på 4-3-tilpass i stedet for 6 hjerter på 6-4. Claudio Nunes måtte få hjem den kontrakten for å bli europamester. Slik så spillet ut:


Som vi ser står 6 hjerter på å finne spardame, eller gjøre som Espen Lindqvist så glimrende gjør her. I 6 spar var det mer som måtte ordne seg. Nunen fikk singel hjerter ut og klarte første prøve da han tok for esset. Han spilte så kløver til esset og ga bort hjerterstikket. Nå fant Tony Forrester i Øst en utrolig psykologisk variant; han spilte ikke kløver til stjeling i Syd, men ga spillefører en gratis ruterkutt! Da den kutten stod handlet det bare om å finne sparen. Hadde Forrester spilt kløver til stjeling i Syd har ikke Nunes forbindelser lenger til å kutte sparen gjennom Øst, men blir tvunget til å ta kutten gjennom Vest. 

Med ruter tilbake var alle muligheter fortsatt åpne for å ta kutten begge veier, og Nunes BOMMET! Dermed går EM-gullet til Israel med Monaco på andre plass og England på tredje. Bridge er et fantastisk spill!Claudio Nunes bommet sparen og tapte EM-gullet!

Briljant av Espen Lindqvist

I siste kamp mot Israel som bare handler om plassering for Norge, men hvor våre gutter gjerne vil hjelpe Geir og Tor som kjemper om gullet mot Monaco presterer Espen Lindqvist en fantastisk spilleføring i 6 hjerter:


Espen var kommet i 6 hjerter etter at motparten hadde vært ganske aktive i meldingsforløpet. Som vi ser av kortene er det en hjertertaper når kongen sitter bak, og ruteren kan ikke trumfes god. Dermed er man i prinsippet avhengig av å finne spardamen. Men Espen fant en nydelig måte å unngå dette valget på.

Han fikk kløver ut og trumfet ruter på hånden og kløver i bordet et par ganger. Alle Østs kløver var nå borte, og nå spilte Espen enkelt å greit hjerter til esset og ny hjerter. Og stakkars Øst var innspilt! Spilte han spar ville han løse den fargen for Espen, og ruter ville la Espen ta kappen på damen og få to avkast til sparen.

Så enkelt kan det gjøres!

Damelaget ender på 13. plass

Etter et skuffende EM ender damelaget på 13. plass etter å ha tapt for England i dagens siste kamp. For England handlet det om gullet, men de manglet 5-6 imp på å passere Nederland. Våre damer hadde to dager hvor alt gikk skeis, og var etter det i realiteten helt sjansesløse på topp seks. 

Jeg skal ikke begi meg inn på noen dyp analyse på hvorfor de ikke lykkes, men det skjer for mange feil til å kunne nærme seg europatoppen. De beste har en veldig lav feilprosent og melder de utgangene og slemmene de skal. Samtidig er det ingen tvil om at de ofte får matchet seg hardere enn våre, så jeg tror Norge hadde hatt gått av å feks kunne få noe hjelp til å sende par til Nationals i USA eller lignende arrangement. Men vi har også yngre krefter som banker på døren, så jeg tror vi vil delvis få se et nytt lag i neste EM om to år. 

Sluttabellen:

1   NETHERLANDS 298.45
2   ENGLAND 296.74
3   FRANCE 294.24
4   ITALY 293.43
5   POLAND 272.20
6   DENMARK 266.18
7   TURKEY 259.54
8   ROMANIA 258.56
9   SWEDEN 250.41
10   RUSSIA 242.96
11   GERMANY 240.99
12   ISRAEL 235.34
13   NORWAY 218.97
14   IRELAND 216.29
15   SPAIN 208.82
16   SCOTLAND 206.42
17   AUSTRIA 200.14
18   BULGARIA 199.05
19   CROATIA 194.60
20   ESTONIA 188.78
21   GREECE 183.71
22   SERBIA 180.09
23   LEBANON 126.74

VM ryker for Norge

Norge leder litt mot Nederland med to spill igjen, men Bulgaria scorer for mye på sjette plass. Dermed har ikke Norge sjansen til å kvalifisere seg til VM i siste kamp. I siste kamp skal Norge møte Israel som kjemper tett med Monaco om gullet, så jeg er sikker på at Helgemo og Helness gjerne vil at våre gutter skal gi isralittene litt juling. Undertegnede ville sette veldig pris på om Norge i hvert fall klarte topp 10, siden jeg da er kvalifisert til å spille Champions Cup i Milano til høsten. (De ti beste i EM får stille med et lag, i Norge sender vi vinneren av NM Klubblag).Damene spiller sin siste kamp og møter England som er i en desimaltallkamp mot Nederland, Frankrike og Italia om gullet i dameklassen. England leder relativt klart med noen spill igjen. 

Lite tap mot England

Norge trengte aller helst en stor seier mot England for å kunne nærme seg sjetteplassen, men det ble et lite tap mot England, 11,52 - 8,48. Kampen startet helt fryktelig for de norske fargene, allerede etter 3 spill lå vi under 22-0 i imp. Et av tapsspillene var dette, hvordan ville du behandlet denne hånda:
x
AKQJxx
AK
Kxxx

Du åpner i 2 kløver, får 2 ruter fra makker og melder 2 hjerter. Makker melder nå 2NT som viser litt kort (3 kløver ville vært "second negativ"). Hva ser du for deg?

Nils Kåre meldte 3 hjerter for å fortelle om den gode hjerterfargen og fikk 3NT fra makker. Nå ser det sikrerer ut å spille 4 hjerter i tilfelle makkers sparhold er tynt. 4 hjerter kjøpte kontrakten, men det var for dårlig når makker hadde disse kortene:
xxxx
xx
J9xxx
AQJx

Både 6 kløver og 6 hjerter er veldig gode kontrakter. Nils burde nok ha meldt 3 kløver over 2NT, for så å melde 4 hjerter over 3NT (eller andre meldinger). Da ser Terje potensialet i kortene og jeg er ganske sikker på at de havner i slem. Ved å bare melde hjerter fikk Nils rett og slett ikke vist kortene sine på en god måte... 

Nå står Nederland for tur og vi håper atter engang på en stor seier for Norge!

Norge - England på BBO kl 10:30

Det åpne laget skal reise kjerringa mot England på BBO kl 10:30. England kjemper om medaljer og Norge trenger mange VP for å spille seg inn i kampen om VM-plass igjen. Det blir en spennende kamp.

Norge stiller med Espen og Boye sammen med Nils Kåre og Terje. 

Katastrofedag

Mandagen var en virkelig katastrofedag for det åpne laget. 7 VP på 3 kamper gjorde at VM-plassen for øyeblikket virker langt unna, men det er kanskje en mulighet med tre store seire i dag. Personlige feil, litt udrag og sinnsyke kontrakter gjorde at det var vanskelig å få tak i vinnerpoengene.

Jeg synes spesielt synd på Espen og Boye som spilte alle tre kampene, og spilte god bridge! Det er ikke ofte du kommer ut til sammenligning med gode/ok lister tre kamper på rad og ser at du får ca 2 VP hver gang. 

Norge ligger for øyeblikket på en 9. plass, ca 16 VP bak sjetteplassen. Dersom sjetteplassen spiller middels i dag vil de altså trenger over 46 VP, ikke en umulighet når maksimalscore er 60. Men det krever ikke minst mye mye bedre bridge!

Det aller verste spillet i går var det Thor-Erik og Thomas som presterte i går:

Hva ville du likt å være i med nord-syds kort?

Både 4 spar og 3NT ser ut til å være ok kontrakter. Thor-Erik og Thomas spilte 6 kløver!! Mon tro om mannen i Vest hadde lyst til å sprette champagneflasken?

Thomas åpnet i 1 spar i Syd, og fikk 1NT fra makker. Nå meldte han 2NT som utgangskrav (noe hardt, men helt akseptabelt) og Thor-Erik viste frem 5+ hjerter med 3 ruter. Nå ville ikke Thomas vise frem den tynne sparfargen med 3 spar, så han meldte 3NT. Nå tok det helt av for Thor-Erik som trodde makker hadde en 5431-hånd (med singel hjerter, siden de melder 3 hjerter over 3 ruter med 2+ hjerter). Dersom 4 kortsfargen er i kløver håpet han det stod slem. 

Så han meldte 4 kløver, og Thomas trodde da han hadde minst en 5-5 hånd i hjerter og kløver. Deretter dundret meldingsforløpet avgårde til 6 kløver. Det er altså nesten ikke som man skal kunne tro det i finalen i et EM-sluttspill at det er mulig å spille 6 kløver på 4-3 tilpass med KQJT9 borte i trumf!

Norge fikk altså 3,58 mot Danmark, 1,56 mot Polen og 2,03 mot Romania. 

Damene hadde for andre dag på rad en fin dag og har virkelig reist seg etter de to katastrofedagene. Lavere skuldre har sikkert en innvirkning på spillingen, så damene må bruke avslutningen på dette EM til å vise at de kan spille bridge og ta med seg lærdom til senere anledninger. 

Norge - Danmark

Da er det klart for en viktig kamp mot Danmark. Danskene har gjort det godt i mesterskapet og ligger på 7. plass, rett bak VM-kvalifiseringsplassen. Norge ligger på 4. i det denne kampen starter.

I åpent rom spiller Espen og Boye mot far og sønn Bilde, mens Terje og Nils Kåre tar seg av Caspersen og Graversen i lukket rom.

Spill 1 er en rutinemessig 4 hjerter når begge hender har to små ruter. Butt spill. 


Spill 2 er det litt mer futt i. Hva melder du med Syds hånd?


Boye gjorde det enkelt over Bildes 14-17NT-åpning og meldte den kontrakten han trodde stod. På det andre bordet spilte Terje ut hjerter, og da var det 10 enkle stikk.

Mot Boye spilte Dennis Bilde ut ruter 2, og nå var det hele mer kritisk. Du har 6 eller 7 stikk i spar, to stikk i hjerter og ruter ess. Dessverre er det ingen inntak i bordet for å ta dobbelkappen i hjerter eller sparkappen, så du må regne med å spille det meste fra hånd. Men kanskje kan du få motparten til å hjelpe deg?

Boye stakk ruterutspillet med esset og spilte kløverdame i stikk 2. Hva skal Øst gjøre når han stikker? Spiller han spar tar Boye kappen, hjerter løser den fargen og ruter tilbake gir stikk for kongen i bordet. Dermed var det bare en ny kløverhonnør det var mulig å fri seg med. Boye stjal denne og spilte tre ganger spar. Nå var Øst innspilt på nytt! Hjerter løser den fargen for tre stikk og begge minorfargene gir stikk til bordet. Veldig godt spilt!


Spill 3 var enda et buttspill, og i spill 4 handlet alt om utspillet: 
QT65
KT84
7
7652

Makker passer, Nord åpner i 2NT (20-21) og Syd løfter til utgang. Hva spiller du ut?
Nils Kåre valgte spar, og det ble veldig ille når hele spillet så slik ut:

Nå fikk dansken inntak på sparknekt til å ta ruterkappen, så tre sparstikk, ett hjerterstikk og fem ruterstikk gir 9 og -600. På det andre bordet åpnet Vest i første hånd med 1 kløver, og da var det selvfølgelig helt uaktuelt å melde 3NT etterpå. Boye og Espen stoppet i 3 ruter og vant kontrakten, men dessverre 10 imp til Danmark.


 I spill 6 tar dessverre Terje litt for mye Møllers tran:


1 spar viser diverse hender, veldig ofte med ruterfarge. Doblingen på 2 spar er bare opplysende og Nils Kåre støtter ruteren på 4-trinnet. Nå tar Terje rett og slett for hardt i når han bare hopper til slem. Det er vel gratis å ta med seg 4 hjerter slik at makker kan cuebidde spar med singelton? Danskene spilte presist i mot med tre ganger spar ut slik at det vokste opp et trumfstikk også. På det andre bordet finner danskene 5 kløver (hvor det ikke er noen trumfhøyning), men dansken tar ruterkappen og går bet! Vi taper bare 3 imp på spillet og får å sitere coach Geo: "Nå har vi helt ufattelig glid!"


Spill 7 gir Danmark et overstikksimp, så finner ikke Nils Kåre og Terje rutertilpassen:

Her ser vi et problem med å spille overføring etter 1 kløver; ruterfargen blir ofte vanskelig å melde. 1 hjerter fra Nils Kåre viser minst 4 kort spar, og når dansken melder inn 2 hjerter er det ingen som føler de har til noe mer. Mulig Nils Kåre skulle meldt en gang til, men 3 ruter er nok krav. Samtidig kan han ikke starte med å vise ruter (1 spar i første melderunde) fordi når han viser spar etterpå er det utgangskrav.

På det andre bordet kan Bilde melde 1 ruter over 1 kløver, og da har de funnet ruterfargen. Heldigvis brenner de utgangen, men danskene får allikevel 7 imp.


Terje og Nils Kåre fortsetter å være uheldig/dårlig i spill 11:

I 4 spar ser det ut til at det er en kløvertaper og en spartaper med den fine sitsen, men allikevel går Nils Kåre beit. Man skulle ikke tro det var mulig, men danskene finner et fint motspill som setter press. Ruter kommer ut og knekten vinner det første stikket. Dansken stikker opp på sparesset og spiller ny ruter. Om Nils Kåre nå spiller ny spar til kapp og Syd har damen dobbel kan han gi nord en ruterstjeling for en bet. Men det blir vel for søkt?!? Jeg modererer meg litt; det er rett for Nord å stikke med sparess om makker har feks Kx slik at han får ruterstjelingen når makker kommer inn på kongen. Men du spiller på at motparten gjør alt rett når du faktisk spiller på det. 

Når Nils Kåre nå spilte spar til kongen og så at den satt 4-1 måtte han bare spille ny spar, og Nord kunne nå spille kløver til esset og få en ruterstjeling for en bet. Pent motspill av danskene, men tror allikevel Nils Kåre skulle vunnet denne. Nå spilte han faktisk på at Nord hadde stukket opp på sparesset fra sparesset tredje. (Sparesset dobbel i Nord er ikke noe problem, siden det er stjelingen som tar beten). På det andre bordet spiller danskene 3NT og vinner en ny neve imp!


 Nettet falt dessverre ute på slutten av kampen, jeg fikk ikke med meg slutten. Men kampen endte med 28 imps seier etter at Boye gjettet bedre enn danskene i 4 hjerter med følgende trumffarge:

AJ9xx mot K

Trumffargen var ikke god, men Boye klarte å spille kongen, så esset og knekten. Det ble vellykket når hjerter ti satt tredje. De ti impene vi vant på det spillet kan bli viktige!