Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Noen uheldige spill mot England

Når kveldsmørket har senket seg over Wroclaw denne fredagskvelden i september har man mange spill å se tilbake på. Kvalifiseringa er over og vi klarte dessverre ikke å gå videre til sluttspillet. Vi visste på forhånd at vi måtte prestere opp mot vårt beste for å gå videre. Det startet bra mot USA, men fortsatte litt ujevnt. Det ble både noen store seire og noen stygge tap. I en del kamper føltes det som vi hadde mer inne, men ikke var nøyaktige nok og gjorde en del dårlige vurderinger. I fotball handler det om å få ballen i mål. I bridge handler det om å gjøre minst mulig feil og ta vare på de mulighetene en får. Før de to siste dagene så det tøft ut, men en god nest siste dag bidro til at vi fortsatt hadde muligheten før siste dag. Men vi var avhengige av to gode kamper den siste dagen.

Dessverre tapte vi dagens første kamp mot Latvia klart. Dermed var håpet om avansement ute før den siste kampen mot England, som for øvrig ble overført på BBO. Kampen endte med seier til England med sifrene 6-14 (29-46 i IMP). Vi følte vi var uheldige på en del av de store spillene i denne kampen. Nå er det viktig å understreke at jeg ikke mener å skylde på uflaks. Over tid får man som fortjent og må fokusere på de tingene man kan gjøre noe med, nemlig å forbedre sitt eget spill. Men i en enkeltkamp over relativt få spill kan man selvfølgelig være uheldig.

Allerede i kampens andre spill meldte brødrene Petter og Erik Eide seg helt opp i 7 spar. Spillet så slik ut:

Som du ser satt sparen 4-0 og syd måtte dermed få et trumfstikk. Ved det andre bordet meldte engelskmennene veldig forsiktig og stoppet allerede i 4 spar. Elleve IMP til England.

Det er ingen tvil om at man vil være i slem på kortene. Storeslemmen er også fair. Med trumfen 2-2 tåler du til og med at en av motstanderne har dama fjerde i hjerter. Med trumfen 3-1 trenger du i praksis hjerteren 3-2, eventuelt dama singel. Merk at du med kløverutspill blir frarøvet et inntak i bordet. Uten kløver ut tåler du både sparen 3-1 og hjerteren 4-1.

Allerede i neste spill ble det ny sving inn for England. Mens brødrene Eide stoppet i 1 grand sto engelskmennene Robson og Forrester på helt til utgang. Spillet så slik ut:

Jeg må si meg ganske uenig i Forresters meldevalg. Jeg regner med han håpet på å få et majorsvar fra makkeren som han kunne passe ned. Med det systemet de spiller finnes det visst ingen måte å stoppe i majorkontrakt på 4-3-tilpasning, i og med at 2 hjerter var invitt. Dermed fikk Forrester 3 grand fra makkeren. Hjerter ut er det klart beste for forsvaret, men i praksis var det ikke et alternativ slik meldingsforløpet hadde gått. Da Lars Eide valgte spar 7 (invittutspill) var den farga løst for spillefører. Kløveren sitter også fint for spillefører og hjerterkutten går. Da røyken hadde lagt seg ble det hele elleve stikk for spillefører etter at begge ruterhonnørene falt oppå hverandre i en desperat jakt på beit i kontrakten. Elleve nye IMP til England.

I kampens tiende spill meldte Lars Eide og Kristian B. Ellingsen seg opp i 5 ruter. Spillet så slik ut:

Etter at motparten har forsynt seg med to hjerterstikk er det elleve iskalde stikk i den kontrakten. På det andre bordet var England i 4 spar. Her er man avhengig av sparen 3-3. Etter å ha tatt for to hjerterstikk fortsatte vest med enda en hjerter til dobbeltrenons. Spillefører kunne ikke gjøre annet enn å trumfe på hånda, for så å ta for ess-konge i trumf. Deretter måtte han spille seg tilbake på hånda i ruter. Nå måtte han bare lukke øynene og spille en ny trumf. Om den satt 3-3 var han hjemme. Hvis ikke ville det bli tre sonebeit, mens 5 ruter kunne spilles hjem i blinde uavhengig av sparsitsen. Da sparen satt pent ble det ett IMP til England.

Nå skal det sies at det ikke var så unaturlig å havne i 4 spar fordi det er et fornuftig alternativ å hoppe til utgang over sperremeldinga 3 hjerter fra øst. Det var i praksis det som skjedde ved det andre bordet. Sett fra syds ståsted kan ess-konge fjerde i spar og et minoress være nok for at det skal stå 4 spar. Så jeg må nok innrømme at jeg kanskje meldte vel forsiktig da jeg bare sa 3 spar. Men denne gang gjorde det at vi kom i 5 ruter som er en overlegen kontrakt.

For å gi et bilde av hvor små marginene er i bridge kan vi se hva kampresultatet ville blitt om vi flytter på en spar i henholdsvis spill to og spill ti. Om sparen sitter 3-1 i spill to vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape elleve. 25 IMP i sving bare der, altså. Jeg har sagt det før og sier det igjen. Slemspillene svinger mye. Om sparen sitter 4-2 på spill ti vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape ett. 

Med disse to små "justeringene" ville ville Norge vunnet med 23 IMP i stedet for å tape med 17, og fått med seg drøyt 16 VP i stedet for 6 fra kampen.

Det er alltid surt å bli slått ut, men det har vært en fin erfaring for oss å delta i OL. Nå blir det spillefri for oss i morgen før parturneringa tar til på søndag.

Og så skal vi jo følge med på damene som spiller åttendedelsfinale mot Tyskland i morgen og søndag. Det blir spennende!

Det gjenstår fortsatt åtte bridgedager i Wroclaw, så det er stadig mye å se fram til. Følg med!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.