Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Hvordan spiller du?

Følgende spill er det siste fra kveldskampen onsdag. Etter en enkel meldesekvens blir du spillefører i 3 grand i øst og får spar 2 (norsk fordeling) ut fra syd. Nord følger med treeren. Hvordan planlegger du spilleføringa?

Du kan regne med to stikk i hver av majorfargene, samt tre ruterstikk og kløver ess, totalt åtte stikk. Hvor skal det niende stikket komme fra?

Om ruteren gir fire stikk er du hjemme. Du kan også forsøke å godspille et kløverstikk. Problemet med den planen er at du må slippe motparten inn to ganger og siste gang de kommer inn er sparen satt opp og du taper etter alt å dømme tre stikk i spar i tillegg til de to kløvertaperne.

Dermed er vel den reelle sjansen at ruteren gir fire stikk. Eller ser du noen tilleggssjanser?

For mange av spilleførerne kokte det ned til et valg i ruter. Ruter til esset fulgte begge motstanderne lavt på. Da du spilte en ny ruter fra bordet kom tieren på fra nord. Nå får du valget mellom å spille på at farga sitter 3-3 eller å ta finessen med ruter ni.

Disse valgene er ekle og man ønsker å gjøre det man kan for å slippe å måtte gjette.

Om man tenker litt ut av boksen finnes det kanskje en spilleplan som gjør at man slipper å gjette hvordan ruteren sitter.

En mulig spilleplan er å dukke en kløver i stikk to. Allerede nå legger du opp til en mulig skvis og får samtidig med deg at ruteren sitter jevnt fordelt hos motparten.

Nord vinner andre stikk med kløver knekt og fortsetter med en liten spar. Du får beholde stikket for spar konge fordi syd ønsker å holde forbindelsen åpen slik at nord har spar å spille når han eventuelt kommer inn.

Om du nå frir deg med din siste spar får syd sjansen til å ta for sine sparstikk, mens du legger opp til skvistempo.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser satt ruteren aktuelt 3-3. Dermed fikk de som toppslo ruteren hjem kontrakten, mens de som tok finessen med nieren gikk beit.

Om syd for eksempel hadde hatt fire ruter ville nord blitt skvist i hjerter og kløver idet du tar for den siste ruterhonnøren etter at syd har fått for sine sparstikk.

En mulig sluttposisjon kan være slik:

Idet du tar for ruter dame må nord gi opp holdet enten i kløver eller hjerter. Som spillefører holder du et våkent øye med hva nord kaster. Selv kaster du motsatt farge før du fornøyd kan konstatere at du får kontraktstikket i den sorten nord valgte å kaste. Merk at om ruteren sitter 3-3 fra start får du også denne varianten med deg med den aktuelle spilleplanen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.