Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Nyttig å telle honnørpoeng

Det norske jentelaget imponerte ved å ta bronse i fjorårets VM. Foreløpig har det ikke løsnet helt i årets EM, men de har fortsatt alle muligheter til å kvalifisere seg til neste års VM i Kina. For å klare det må de ende topp 6 i EM. I skrivende stund er det 17 vinnerpoeng opp.

Likevel er det ikke tvil om at det bor mye i laget. Vi skal se på et spill fra runde 11 der Sofie Græsholt Sjødal visste nettopp det i rollen som spillefører. I kampen mot Ungarn ble hun spillefører på nords hånd med følgende ressurser til rådighet:

 

Utspillet var hjerter dame. Sofie lasjerte, og øst skiftet ruter som gikk til esset i vest. Hun vridde en kløver som Sofie la liten på. Øst måtte på med esset og fortsatte med en ruter til stjeling. I stikk fem spilte vest en kløver. Sofie slapp den til bordets tier. Vi var framme i følgende posisjon:

Nå var tida kommet for å gå løs på trumffarga. På spar ess fulgte vest med fireren, mens treeren kom på fra vest. På neste trumfrunde la vest syveren. Hva nå?

Sofie hadde fulgt med i timen. Vest hadde vist fram ruter ess og motspillet så langt tydet også på at hun hadde både hjerter ess og kløver dame. Hun kunne ikke ha spar dame i tillegg siden hun hadde passet i åpning. Dermed stakk Sofie med kongen. Dama kom seilende fra øst. Sofie kunne så kreve resten av stikkene og notere 140 på bok etter ei fin spilleføring.

Hele spillet så slik ut:

 
Om Sofie hadde tatt finessen i spar ville hun gått beit fordi vest da ville fått enda ei stjeling i ruter med sin siste trumf. Å stikke med kongen sikrer kontrakten så lenge vest ikke er utstyrt med 5-korts spar fra start.

Dette viser hvor viktig det er å holde styr på hvordan honnørpoengene er fordelt rundt bordet og se det i sammenheng med hvordan meldingsforløpet har gått. Det ligger mye informasjon i de meldingene motparten avgir, men man kan også hente informasjon fra meldinger som ikke er avgitt. I dette tilfellet kunne vi altså utelukke at vest hadde spar dame fordi hun var markert med 10 honnørpoeng allerede og hadde passet i åpning.


Sofie Sjødal fikset ni stikk i 2 spar i kampen mot Ungarn.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.