Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Norges damelandslag - blir det ny bestenotering i EM?

Norge har hatt flere sterke damespillere opp gjennom tiden, og senest i lagfinalen i Bergen i fjor ble det snakket om rekordmange damespillere i finalen. Likevel har ikke damelandslaget vårt slått helt til. I mesterskap etter mesterskap har de samme nasjonene vist seg å være hakket bedre enn Norge, som ofte har endt opp like bak VM-plass i plassering, men med et godt stykke opp til de beste lagene. Våre nordiske naboer i Sverige og Danmark har ofte gjort det bedre enn oss i EM, men Norge har tidligere vist seg å være fullt på høyde med disse nasjonene i nordisk mesterskap, der Norge har tatt gullmedaljer tidligere. 

Norges beste resultat på damesiden i EM kom i 2002, da Norge ble nummer 6, men den gangen var det bare 5 lag som kvalifiserte seg til Venice Cup, damenes VM. De norske damene har derfor til gode å delta i VM, men i år er sjansene bedre enn noensinne for å kvalifisere seg, da 8 lag fra Europa går til neste års VM. I forrige EM ble vi nummer 10, men i år tror jeg damelandslaget vårt er gode nok til å klare topp 8!

 

Norges damelag til EM er: 

  • Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding. Farsund BK
  • Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden, Studentenes BK/TopBridge BC
  • Torild Heskje - Gunn Tove Vist, Klepp BK/Studentenes BK
  • NPC: Tormod Røren, Vikersund BK

 I tillegg er Jon-Egil Furunes og Sten Bjertnes med i støtteapparatet.

 

Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad blir av mange regnet som ankerparet på det norske damelandslaget, og det er ikke så rart når de nå er klare for sitt 8. strake EM som makkerpar! Selv om Norges resultater har variert litt, har de alltid levert pluss. I forrige EM hadde de en butlerscore på 0,50 over 256 spill, og totalt i deres mesterskap (mangler data fra 2006) har de et butlersnitt på 0,30, som må sies å være en god og stødig pluss over nesten 2000 spill. Likevel tror jeg paret har enda mer inne enn de har vist de siste mesterskapene, og skal Norge ta medalje på damesiden, er vi avhengig av at ankerparet vårt finner toppformen i EM. 

 

Marianne og Ann Karin - to solstråler bosatt på sørlandet. 

Her hjemme i Norge har de flere sesonger bak seg i 1. divisjon, med 4. plass som beste resultat. I tillegg har de sammen med sine lagkamerater på landslaget, Torild Heskje og Gunn Tove Vist, vunnet NM for damelag de siste to årene. De har også to gull fra nordisk mesterskap.

 Paret har en litt aggressiv åpningsstil med både ekrens og 8-12 NT-er på repertoaret. Det kan nok skape noen underholdende svingspill for Norge, og forhåpentligvis blir det mer IMP inn enn ut.

 Før EM i 2014 hadde Snorre Aalberg et intervju med både Marianne og Ann Karin, og det anbefales å lese disse for å bli enda bedre kjent med vårt stjernepar:

Intervju med Marianne

Intervju med Ann Karin

Torild, Gunn Tove, Ann Karin og Marianne med to strake seire i NM for damelag.

  

Torild Heskje og Gunn Tove Vist var også en del av laget som ble nummer 10 i forrige EM. Den gangen hadde de ikke spilt sammen så lenge, men nå som de har spilt sammen i ytterligere to år, tror jeg de kan bidra til at Norge gjør det enda bedre denne gangen. På de to årene har de som nevnt 2 NM gull for damelag, i tillegg til andre gode resultater fra forbundsturneringer.

Tidligere har de flere sterke resultater hver for seg. Gunn Tove har ytterligere to gull i NM damelag med Stine Holmøy som makker, mens Torild har to gull fra NM damepar med Eli Solheim. De har begge vunnet NM mix lag, og de gjorde det også bra under EM mix par i Tromsø. 

Torild Heskje - her sammen med John Helge Herland etter seieren i Lyngdal i 2014.

Gunn Toves største meritt er nok EM-gullet i mixlag i 2009, men dette er ikke hennes eneste EM-gull. "Dronninga" fra Steinkjer har vist seg som en man absolutt ikke bør undervurdere, med et pokerfjes få andre kan matche. I 2006 ble hun nemlig (uoffisiell) europamester i poker! 

 

Gunn Tove Vist - Undertegnede kjenner ikke til noen andre som er europamester i både bridge og poker!

Deres sterke individuelle resultater var nok hovedgrunnen til at de ble tatt ut i 2016, og med 2 år til på å bli mer samspilt, tror jeg dette er et par de andre nasjonene i EM bør se opp for.

 

Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden er tatt ut til deres første mesterskap for Norge. De har tidligere spilt for Norge i OL i 2016, etter å ha vunnet en stikkamp for å representere Norge. Etter å ha imponert i kvaliken i OL, gikk de videre til sluttspillet, der de slo ut Tyskland i 8-delsfinalen, før det ble tap mot Skottland i kvartfinalen. 5. plassen i OL må sies å være en av de sterkeste prestasjonene til et norsk damelag noen sinne. Liv Marit og Bodil hadde i dette mesterskapet også et fantastisk meldingsforløp til 7ru, noe som ga Liv Marit prisen for årets spill 2015/2016-sesongen, i tillegg til at meldingsforløpet deres var nominert til årets beste meldingsforløp i verden i 2016!

Spillet er tidligere referert på mesterskapsbloggen, og kan leses her

Bodil kunne smile da bordet kom ned i 7ru, og forhåpentligvis er smilet like stort etter at EM er ferdigspilt!

Bodil og Liv Marit har flere gode resultater fra turneringer i Norge, samt fra Sverige, Litauen og Monaco, og er spillere jeg kjenner godt. Toppnivået deres er høyt, men den største utfordringen blir kanskje å prestere på et jevnt høyt nivå gjennom hele mesterskapet. De viste i OL at de kan klare nettopp det, og jeg har derfor stor tro på at de kan gjøre det godt for Norge i EM. 

Liv Marit ble festivaldronning i 2017 og er ikke uten grunn undertegnedes favorittmixmakker!

 

Det blir spennende å følge damelaget vårt i EM. De tre parene har deltatt på flere landslagssamlinger, og har ligget i hardtrening for å være så godt forberedt de kan bli. Dette belyser også landslagskaptein Tormod Røren i hans svar på noen få spørsmål som ble sendt til landslagskapteinene:

 1) Hva er ambisjonene/målsettingen for mesterskapet?

Vi har et klart og realistisk mål om å kvalifisere oss til vårt første VM noen gang. Da må vi komme på 8. plass eller bedre. Dette målet vil stå fast så lenge vi har muligheten til å nå det. Dersom vi underveis ser at vi bør legge lista enda høyere, justerer vi gjerne målet til topp 6, medalje eller til og med gull.

 2) Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?

Hele dametroppen har hatt det forestående Europamesterskapet i kikkerten et års tid nå. Det har vært avholdt samlinger i Sandefjord, på Letohallen, i København, i Stavanger, på Lindesnes, i Skotselv, i Trondheim og på Storefjell. De fleste har deltatt så sant de har hatt anledning og vi føler at de uttatte parene har forberedt seg bortimot optimalt til EM. Alle har deltatt mye nasjonalt, noe internasjonalt og mye på BBO, med konstruktive analyser fra Leif-Erik Stabell og andre personlige trenere. Vi hadde vår siste felles samling i Trondheim en drøy måned før mesterskapet. Etter det har alle fått i oppdrag å forberede seg personlig og sammen med makker for å være klare når starten går den 10. juni. 

 3) Hvilke 3 lag tror du tar medalje?

Jeg tror England, Polen og Danmark tar medalje, men det kommer trolig til å bli veldig jevnt. Frankrike, Nederland, Sverige, Russland, Tyskland, Israel, Italia, oss selv og våre venner fra Skottland kan alle blande seg inn i medaljestriden. 

 Forhåpentligvis kan Jon-Egil og Tormod høste frukter i sommerens EM for alt arbeidet de har lagt ned.

 

Mine tips:

Det er mange gode lag som kan utfordre norsk suksess i EM, og jeg er stort sett enig med de lagene Tormod trekker frem som Norges største konkurrenter. Det er derimot helt opp til Norge selv hvor bra vi kommer til å gjøre det. Toppnivået til de tre parene er høyt, men det som kommer til å avgjøre mesterskapet for Norges del, er hvor mange poeng vi får på de dårlige kampene. Det kommer til å komme dårlige spill og dårlige kamper for alle, og da er det viktig å rette fokuset mot neste spill og neste kamp.

Jeg har tatt en titt på Norges resultater de siste to mesterskapene, etter omleggingen til 20-0-skala. Norge har gjort det klart dårligere mot topplagene de siste to mesterskapene, og det er klart at det blant annet skyldes at de har møtt bedre lag, men forskjellen er så stor at man kan spekulere på om det også kan ligge noen psykologiske barrierer inne i bildet når Norge møter topplag.

I begge de to foregående mesterskapene har det vært 23 lag med, samme antall som i år, der alle lagene har møtt hverandre en gang. I 2016 ble Norge nummer 10, og da scoret de 14,97 VP i snitt mot lag bak dem på tabellen, til sammenligning mot 5,68 VP i snitt mot andre lag topp 10. I 2014 var det mindre avstand mellom topplagene og bunnlagene i VP, men Norge gjorde det klart best mot de svakere lagene. Norge ble til slutt nummer 13, og mot lagene topp 8 scoret de bare 4,06 VP i snitt, mens de mot resten scoret 12,46 VP per kamp. Skal Norge ha noe som helst sjanse på medalje, må de begynne å ta mer poeng mot de andre topplagene. Norge må ha troen på at de kan slå de andre topplagene, og jeg har troen på at årets lag er sterke nok til å snu den negative trenden fra de siste års mesterskap.

 

Tormod har siden han ble sjef i 2013/2014-sesongen arrangert flere samlinger for landslagene, der primært damelandslaget har deltatt. Man kunne ikke forvente at dette arbeidet ville gi umiddelbare resultater, men etter flere år med landslagssamlinger er det nå lov å håpe at arbeidet som har blitt lagt ned vil gi avkastning til sommerens EM. Forhåpentligvis vil det være nok til å løfte Norge inn topp 8. Får alle parene ut sitt makspotensiale blir det medalje, men jeg tror det periodevis kan bli for ujevnt, men at det totalt sett vil være godt nok til en VM-plass. 

Laget får en knalltøff start på mesterskapet. I første kamp venter Italia, før de får oversitt i runde 2. Deretter følger Danmark, Russland, Ungarn og Nederland. Kommer de godt i gang med gode resultater i de kampene, tror jeg dette kan gå bra for Norge. Skulle de derimot få en tøff start, håper og tror jeg at de klarer å legge det bak seg, og komme sterkere tilbake i mesterskapet.

 

Mitt tips: 5. plass!

 

EM Damepar

I dagene før EM nasjonslag for dame- og veteranklassen begynner, arrangeres det fra onsdag t.o.m. lørdag EM for damepar og veteranpar. Ingen norske veteranpar er påmeldt, men i dameklassen er det for øyeblikket 5 norske par blant de 43 påmeldte.

Ann Karin er den eneste som skal spille både EM for par og lag, og i par med en annen Marianne vil hun utgjøre et av de sterkeste parene på startstreken. Kanskje vil en EM-medalje for par være en energiboost for Ann Karin før EM lag?

 

Kommentarer

Vil bare minne om at de norske damene ble nr. 4 under bridgeolympiaden i Maastricht i 2000. Tapte semifinalen mot Canada og bronsefinalen mot Tyskland.
Lykke til i Ostende 2018 - denne gang blir det Venice Cup! Heia Norge

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.