Norge overnatter på tabelltopp!

Det var en del flate spill i dagens siste runde. For Norge satt poengene litt langt inne mot Litauen. Etter ni av 16 spill var stillinga 11-10 i norsk favør. I spill 10 fikk Norge 12 IMP inn da Allan og Terje fikk med seg de fire motspillsstikkene mot 4 spar, mens Boyes motstandere ikke greide det samme. Det ble også tre seksere til på Norge i kampens avgjørende fase. På tross av at det ble et stort tapsspill, ble det dermed en fin seier til Norge. IMP-sifrene 41-22 gir Norge 14,8 vinnerpoeng.

Med det leder Norge EM etter dag fire når vi har spilt tolv av 33 runder:

I morgen venter Russland (10.plass), Wales (26.plass) og Monaco (17.plass) for det norske laget. La oss håpe den gode trenden fortsetter!

Selv om Monaco har fått en dårligere start en forventet, skal man aldri avskrive laget som har Geir Helgemo og Tor Helness i spissen. Kanskje kan storseier med IMP-sifrene 60-9 mot Sverige i dagens siste kamp tyde på gryende form. Det er ingen tvil om at det er stor prestisje i oppgjørene mellom Norge og Monaco der mange av de norske spillerne får bryne seg mot tidligere lagkamerater som nå representerer Monaco.

Jeg har store forhåpninger om at nettopp dette oppgjøret blir mulig å følge på BBO. Oppsettet for hvilke av morgendagens kamper som blir overført på BBO blir publisert senere i kveld.

I morgen åpner også mesterskapet for damene og veteranene. Forhåpentligvis lar de seg inspirere av suksessen som laget i åpen klasse har hatt så langt. Uansett blir det mye å følge med på for oss bridgeinteresserte de neste syv dagene.


Det har vært mye stødig spiling og mye å glede seg over i den norske leiren så langt.

Seier mot Sverige!

Etter en jevn og spennende kamp mot Sverige, var det Norge som kunne slippe jubelen løs etter en deilig utgangssving inn i siste spill. Resultatet ble til slutt 41-29, og Norge får dermed med seg 13,3 VP fra prestisjeoppgjøret. Enda viktigere er det at Norge henger godt med i kampen om både VM-plass og medalje. Etter lørdagens første kamp er vi ferdige med nøyaktig en tredjedel av mesterskapets 33 kamper. Foreløpig ser toppen av resultatlista slik ut:

Det dukket opp flere interessante spill i kampen mot svenskene. Jeg kommer tilbake med en rapport med noen av disse i løpet av ettermiddagen. I skrivende stund spiller Norge sin andre og siste kamp for dagen. Motstander er Lituaen, som ligger på 17.plass.

Running scores

Kari-Anne valgt inn i EBL!

Lørdag formiddag ble generalforsamlinga i EBL avholdt i Ostende. Det ble innledet med gjennomgang av beretninger og regnskap, men størst spenning var det knyttet til valget. Vår egen Kari-Anne Opsal var en av 20 kandidater som kjempet om tolv plasser i EBL Executive Comitee (styret i EBL). Hun var den kandidaten som fikk tredje flest stemmer. Det blir også presidentskifte i EBL. Sittende president Yves Aubry tapte andre valgomgang mot svenske Jan Kamras.

Les mer i nyhetssak på bridge.no

Kari-Anne stiller til valg i EBL

Lørdag 9.juni avholdes EBL General Assembly i Ostende. NBF har nominert vår egen president Kari-Anne Opsal som kandidat til styret i European Bridge League (EBL).

Nominasjonsbrevet sendt til EBL


NBF-president Kari-Anne Opsal er blant kandidatene til styret i EBL.

EBL er overordnet organ for alle bridgenasjonene i Europa, og har per i dag et styre bestående av president og 13 styremedlemmer. Alle de 14 plassene i styret er på valg. Det er totalt 22 kandidater til disse plassene. Tre kandidater kjemper om å bli president, hvorav sittende president Yves Aubrey er én av dem. De to andre er Jan Kamras fra Sverige og Marc de Pauw fra Belgia.

Kandidater til EBLs styre

NBF ønsker med Kari-Annes kandidatur å bidra til en organisasjon med større åpenhet og mer demokrati. Dessuten er det i det sittende styret bare én kvinne, og NBF ønsker å bidra til at det blir flere kvinner i styret.

Kari-Anne Opsal, Astrid Steen Lybæk og undertegnede blir NBFs delegater på EBLs General Assembly. Norge har fire stemmer (og får benytte alle fire selv om det er bare tre personer som stiller som delegater). Hvor mange stemmer hvert enkelt land avgjøres av antall medlemmer i det nasjonale forbundet. Totalt vil det være 123 stemmer ved valget.

Oversikt over stemmerett

Kari-Anne er spent før valget, og deler noen av sine tanker om hva hun ønsker å bidra med dersom hun blir valgt:

- Jeg har et mål om å bidra til å minske gapet mellom styremedlemmene og spillerne slik at EBL blir en organisasjon med mer åpenhet,. Jeg er også opptatt av at medlemslandene kan samarbeide enda mer og nyte godt av hverandres kompetanse og erfaringer, enten det er innenfor rekruttering, IT eller andre områder.

Vi krysser fingrene for at vår kandidat blir valgt, og sier HEIA KARI-ANNE!

Norge - Sverige på BBO

Norges kamp mot Sverige lørdag klokken 13.00 blir vist på BBO!

I tillegg møter Norge Litauen klokken 15.40, men den kampen blir ikke overført på BBO. 

Norge tilbake i ledelsen!

Etter 3 fine seire mot Nederland, Spania og Polen, er Norge tilbake igjen på tabelltopp, 0,08 VP foran Italia:

Som vi ser, har også Hellas kommet seg opp topp 10, til tross for 20-0 tapet mot Norge i første kamp. De startet bl.a. dagen i dag med en god seier over Italia, og avsluttet med å knuse våre danske naboer.

Norge startet dagen med 40-32 seier over Nederland, som har hatt en dårlig dag.

I dagens andre kamp var motstanderen Spania, og vi lå under en del i starten, men kom tilbake og vant 37-33.

I dagens siste kamp ble det en god 36-6 seier over Polen, og Norge tar med seg ca. 40 VP fra dagen.

Det norske laget kan igjen overnatte på tabelltopp, og forhåpentligvis blir det ikke for siste gang!

I morgen er det kun 2 kamper for det norske laget, noe som skyldes at det på kvelden skal være premieseremoni for damepar og veteranpar, samt åpningsseremoni for alle klasser i EM-lag.

I Norges første kamp blir det et spennende nabooppgjør mot Sverige klokken 13.00, mens Litauen venter i kamp 2 klokken 15.40! Vi får tro og håpe at kampen mot Sverige blir vist på BBO, og informasjon om det kommer her på siden i løpet av kvelden.

I EM for damepar er Stine og Maja beste norske par på en 7. plass etter første dag av finalen, som spilles ferdig i morgen. Resultater her

Norge - Polen

Norges siste kamp på fredag var mot Polen på BBO. Norge leverte en solid kamp, mens polakkene hadde flere rufsete motspill, og det endte med 36-6 seier til Norge. 

Allerede i første spill burde Polen tatt ledelsen:

Syd spilte ut ruter ess og skiftet til kløver 6. Espen la knekten i bordet, og stakk damen med esset. Så fulgte en hjerter til kongen som stod, spar til esset og en ny hjerter mot bordet. Syd stakk med esset og fortsatte med liten ruter til stjeling i bordet. Espen tok for spar konge, som avslørte at sparen satt 4-1. Han fortsatte med spar dame, før han kastet sin siste ruter på bordets hjerter dame. Posisjonen var nå som følger:

Inne i bordet i vest spilte Espen kløver konge, som nord trumfet. Dermed var det bare å trumfe neste stikk i øst og ta den markerte kløverfinessen gjennom syd for 10 stikk.

Nord burde ha ventet en runde med å trumfe. Hvis han i stedet kaster en ruter, kan ikke Espen fortsette med kløver 10, for den trumfer nord, og syd får siste stikk på kløver 9. Spiller han i stedet hjerter til stjeling, tar nord de to siste stikkene.

Spillet gikk ut ved det andre bordet, der kløver dame falt under esset uten at spillefører brukte en høy kløver fra bordet, og det ikke var noe problem å få tak i 4 kløverstikk.

I spill 2 vant Norge et IMP der Boye fikk 10 stikk i 3nt, mot 9 stikk på andre bordet. Så fikk polakkene prøve seg i enda et motspill:

Syds 2 spar åpning viste 5 spar og 4+ i en minor, men det skremte ikke Boye fra å melde 4 spar.

Nord spilte ut kløver ess og ny kløver til syds konge. Syd fant nå den eneste beitesjansen i liten spar i stikk 3, for å forhindre at vest får stjålet kløverne sine. Han kan ikke ta for spar ess først, for da mister han kontroll på trumfen, og Boye får enkelt tatt ut trumfen og hevet to kløvertapere på hjerteren.

Boye stakk sparen på hånden og tok for hjerter konge, etterfulgt av en kløver til stjeling.

Inne i øst spilte han nå hjerter ess. Hvis syd trumfer, må Boye trumfe over. Han kan ikke spille trumf, for da tar syd beiten med kløver konge, og spiller han ruter til esset og hjerter dame, kan syd trumfe igjen, og Boye har ingen muligheter for å kvitte seg med kløvertaperen sin.

I stedet for å trumfe hjerter ess, hev syd en ruter. Nå kunne Boye kvitte seg med kløveren sin, ta for ruter ess og fortsette med hjerter dame. Hvis syd ikke trumfer, hiver Boye en ruter, og har bare spar igjen og får en taper for esset. Trumfer syd, trumfer Boye over og er fortsatt lengst i trumf før han presser ut spar ess.

Merk at Boye måtte spille nøyaktig og ta en ruter honnør før han spilte hjerter dame. Hvis han trumfer seg hjem uten at syd må trumfe, blir han trumfmatt, derfor måtte han innkassere vinnerne sine før han fikk tatt ut trumfen eller tvinge syd til å trumfe på veien. Tar han hjerter dame først, kaster syd sin siste ruter, og Boye får ikke med seg noe ruterstikk.

Allan og Terje spilte nøyaktig i mot på andre bordet, og hentet inn en doblet beit for 13 norske IMP.

På spillet etter fikk Allan og Terje hjem 5 kløver doblet med 2 overstikk og +1150, mens Espen og Boye lot doblingslappen bli igjen i meldeboksen for 11 nye IMP til Norge.

Norge vinner senere en 6'er etter at polakkene nok en gang ikke treffer motspillet, og uten flere store svinger vinner Norge til slutt 36-6 og får med seg 16,73 VP mot er bra lag.

Kamp 8 - Norge - Nederland

Norge startet dagen mot Nederland på BBO. Etter litt utveksling av IMPs til begge lag, ledet Norge 20-15 etter 10 spill. Så dukket 2 store slemspill opp:

Boye og Espen endte i 6 hjerter etter at Boye hadde vist 18-19 med Hx eller 3 korts hjerter. Som man kan se, er kontrakten ganske dårlig da man må løse trumffargen K4 mot Q97532 med bare 1 taper. 6 spar er en mye bedre kontrakt, og trenger bare majorfargene 3-2, med et par tilleggssjanser. I 6 hjerter måtte syd ha esset dobbel i hjerter eller en av hendene J10 blokk. Slik satt det ikke, og dermed ble det 2 beit. Trøsten får være at også 6 spar går beit slik det sitter.

Ved det andre bordet stoppet Nederland i 4 spar med 11 stikk, og dermed 11 IMP til Nederland.

På spillet etter kom det nok et slemspill, men denne gangen til NS:

Simon de Wijs klinket til med 7 spar, etter at makker hadde vist 6+ spar og 6-8 hp. Espen spilte ut kløver konge til nords ess, som fortsatte med to runder trumf.

Inne i bordet i syd dro han ruter knekt, til kongen i vest og esset i nord. For å vinne kontrakten må spillefører nå spille ny spar til bordet og ruter til 9'eren. Deretter kan han stjele god ruteren, og score 6 sparstikk, 5 ruterstikk + 2 ess. Spillefører valgte i stedet en mer naturlig plan der han la ned ruter dame. Han er da hjemme med ruteren 3-2, men nå som ruteren satt 4-1, måtte han stjele 2 rutere for å få den fargen godspilt. Dermed mangler spillefører et stikk, og den eneste sjansen var hjerterkutten. Heldigvis kunne Espen stikke hjerter dame med kongen og notere en beit!

Ved det andre bordet ble det enda mer action i meldingsforløpet:

Bart Nab i vest prøvde å skremme Kvangraven-Tundal borte fra slem ved å doble både 4 og 5 spar (doblet utgang med overstikk gir mindre poeng enn slem), men de lot seg ikke lure. Da vest stampet i 7 kløver, meldte Nils 7 spar, og dermed kom de i samme kontrakt som åpent rom, men den store forskjellen var at kontrakten ble spilt av syd.

Spilleføringen gikk likt de første 3 stikkene, men da Ulf spilte ruter knekt fra hånden, dekket ikke vest. Dermed slapp Ulf å gjøre rett i ruter neste gang, men kunne nå enkelt fortsette med ruter til damen og stjele god ruteren. 2210 og 20 IMP til Norge!

 

Nederland scoret et par IMP til på slutten, men Norge vant til slutt 40-32, som må sies å være godkjent mot et bra lag!

Slem fra damenes par-EM

Parallelt med EM for nasjonslag i åpen klasse spilles åpne europamesterskap for veteranpar og damepar. Det er ingen norske veteraner med, men fem damepar som forsvarer de norske fargene blant de 43 deltagende parene. Etter to dager med kvalifisering gikk de 24 beste parene videre til A-finale, og her kom fire av de norske parene med:

11. Stine Holmøy – Maja Rom Anjer
15. Virginia Chediak – Ranja Sivertsvik
20. Astrid Steen Lybæk – Kari-Anne Opsal
24. Gunn Helness – Lise Blågestad

Marianne Homme og Ann-Karin Fuglestad hadde enn bra start på kvalifiseringa, men endte til slutt like utenfor kvalifiseringsgrensa på 26.plass.

 

Maja Rom Anjer (til venstre) og Stine Holmøy under gårdagens spillgjennomgang.

Vi skal ta en titt på et spill fra første spilledag der Stine Holmøy og Maja Rom Anjer meldte seg opp i en sjanserik lilleslem i ruter:

Utspillet fra vest var spar 10, som gikk til liten, liten og spilleførers ess. Stine fortsatte med esset og dama i trumf. Øst var fri andre gang. En tredje runde trumf til tieren brakte blindemann inn. Øst saket to hjerter. Det var tid for å ta kløverfinessen, og den gikk i første omgang bra. Deretter ruter til kongen. På den siste trumfen saket øst en spar. Nå spilte Stine hjerter dame fra bordet. Øst dekket med kongen, og dermed hadde spillefører fire stikk i den farga.

Hele spillet så slik ut:

Før Stine innkasserte det siste hjerterstikket, så det slik ut:

Øst var skvist! Hun hadde ikke råd til å kaste hverken spar eller kløver. Aktuelt kastet hun en kløver. Da kunne Stine spille kløver til knekten og ta for kløver ess, for så å få siste stikk på kløver 8.

13 stikk ga 100 % score på Maja og Stine.

Øst hadde imidlertid sjansen til å beite kontrakten. Det var uforsiktig å kaste to hjerter såpass tidlig i spillet. Om hun fortsatt har 3-korts hjerter idet spillefører er inne på bordet for nest siste gang, vil spillefører kun få tak i elleve stikk (1+3+4+3). Da hun gikk ned på kongen dobbel i hjerter allerede på dette tidspunktet, fikk spillefører tak i det fjerde hjerterstikket og dermed kom sjansen for en skvis og ett overstikk på kjøpet.

Det var ikke urimelig å spille slik Stine gjorde. Det ga sjansen for overstikk, noe som godt kan være viktig i parturnering. Men med den aktuelle sitsen og med optimalt motspill må det spilles hjerter knekt eller liten hjerter fra hånda i stikk fire i stedet for en tredje runde trumf.

Siden Maja og Stine ble beste norske par i kvalifiseringa er det de som starter med det beste utgangspunktet blant våre håp i finalen. Det er nemlig en liten carry-over. Det innebærer at man skal få litt igjen for å gjøre det godt i kvalifiseringa. Normalt er det imidlertid ikke snakk om at det skiller mer enn omtrent en topp fra første til siste par.

Jeg tror Stine og Maja vil kunne være med å kjempe om medaljer. De andre norske parene vil nok også ha et ord med i laget. Jeg vil nevne Gunn Helness og Lise Blågestad som et «jokerpar». Når de først fikk karret seg videre fra kvalifiseringa, tror jeg de kan være i stand til det meste i finalen. Minner om at de tok bronse i tilsvarende turnering i Budapest for to år siden. Men de gjenstår å se om de hever seg de nødvendige hakkene.

Jeg ønsker alle de norske parene lykke til i finalen, og krysser fingrene for at det blir suksess!


NBF-president Kari-Anne Opsal (til høyre) og visepresident Astrid Steen Lybæk spiller A-finale i åpent EM for damepar før de skal delta som NBFs delegater på EBLs
generalforsamling. Kari-Anne er også kandidat til styret i EBL.

Norge på BBO fredag morgen

Norges kamp mot Nederland blir vist på BBO i morgen klokken 10.00.

Også Norges 3. kamp i morgen mot Polen klokken 16.10 blir vist på BBO.

Oppsummering dag 2

Norge startet dagen med oversitt og 12 vp, før det ble 14,39 VP og en god seier mot Irland. Dessverre ble det en tøff sistekamp for Norge som tapte 41-7 mot Ungarn og fikk med seg 2,69 VP.

Til tross for en tung sistekamp, ligger Norge fortsatt godt an på en 4. plass etter dag 2 av EM:

I morgen venter tøffe kamper mot Nederland, Spania og Polen, men det er ingen grunn til å tro at Norge ikke kan få med seg gode resultater i de kampene. Forhåpentligvis blir det også noen BBO-kamper, det vil vi i så fall legge ut informasjon om her når det er klart.

 

EM for damepar

 4 norske par kom topp 24 og gikk videre til A-finalen i EM for damepar.

11 - Stine Holmøy - Maja Rom Anjer

15 - Vicky Chediak - Ranja Sivertsvik

20 - Astrid Steen Lybæk - Kari-Anne Opsal

24 - Gunn Helness - Lise Blågestad

 

Dessverre ble det like bak for Ann Karin og Marianne som ble nummer 26. Forhåpentligvis går det bedre for Ann Karin når EM lag starter søndag.

Masse lykke til til de 4 parene som skal spille A-finale!

Tung start for Monaco

I kamp 7 ble Monaco mot Nederland vist på BBO. Monaco har ikke fått en veldig god start på mesterskapet, og ligger litt under middels etter 6 kamper. Her kan det se ut som en av dem glemte systemet:


Nords 5 kløver var exclusion blackwood, og da øst doblet, spørs det om redoblingen viste 0 eller 1 ess.

Siden nord gikk ned i 5 hjerter, kan det tyde på at det viste 0. Helgemo tenkte en stund over 5 hjerter, før han til slutt løftet til 6 med sitt ene Key Card. 980 var butt i så godt som alle kamper.

 

Så en sjeldent merkelig variant av Tor Helness:

6 kløver hadde vært toppkontrakten, men det var vanskelig å komme dit. 6 spar kan også vinnes slik det sitter, men det ser ut som en utfordring nok å spille 4!

Øst spilte ut ruter ess til stjeling i nord. Så fulgte hjerter til bordet og en spar mot hånden. Vest la liten og Tor gikk opp på kongen!

Jeg klarer ikke helt å se når det skal være rett å gå opp på kongen. Nord spilte ny spar til vests dame, som fortsatte i ruter. Nord har nå bare 1 spar igjen, og det har også begge motspillerne. Han fortsatte med 2 runder kløver, men da trumfet vest med spar dame og spilte nok en ruter. Nords eneste sjanse nå var at ruteren satt fordelt 7-3 og øst den siste trumfen, men da hadde sikkert vest latt makkeren i øst trumfe kløveren. Tor trumfet ruteren, men da kom øst senere inn på den siste trumfen og kunne spille mer ruter, og det hele endte opp med 3 beit.

Jeg lurer på om Tor har sett en variant vi andre ikke ser, eller om dette bare var en sjelden glipp. Spiller han spar til knekten kan han gå inn igjen på bordet og spille ny spar mot kongen. Når han kommer inn neste gang kan han ta ut trumfen for 12 stikk.

Spillet ble uansett butt, da vest ikke meldte inn på andre bordet, og motparten kom i 3NT. Der kunne motparten forsyne seg med 6 ruterstikk og spar ess for de samme 150!

Det er lenge igjen av mesterskapet, og våre venner på Monaco har vist flere ganger tidligere at de kan komme sterkt tilbake etter en dårlig start!

Tor Helness kommer nok sterkere tilbake

 

Det så vi allerede i kampens siste spill, der Helgeness klinket til med 7 hjerter, som øst doblet. Det var hele 3 renonser rundt bordet.

Vest spilte ut ruter konge, og da trengte Geir kun å stjele tre rutere (den tredje med hj dame) for 9 trumfstikk, 1 sparstikk og 3 kløverstikk, før han noterte den litt sjeldne scoren 1770!

 

Ved det andre bordet ble det vanskeligere for NS, og de stoppet i 6 hjerter. Dermed ble det 13 IMPs til Monaco som vant kampen 25-9 og klatret litt på tabellen.

 

Også Allan og Terje kom ut i 7 hjerter på siste spill, mens Boye og Espen stampet i 7 spar på andre bordet for -1400 og 3 IMP til Norge.

Men her var det skvis

Norge fortsetter godspillet med nok en seier i kamp 6, denne gangen over Irland. Norge vinner til slutt 38-21. Italia går derimot forbi Norge etter å ha slått Ukraina 80-14 og dermed 20-0.

I artikkelen under kan du lese om Rumeneren som trodde han fikk til en skvis som ikke var der. I kamp 6 så jeg flere muligheter til skvis på BBO. Først til kampen mellom Italia og Ukraina, der Duboin fikk til en entry shifting skvis i sluttpossen etter å ha rotet det litt til for seg selv tidligere.

Øst spilte ut singel ruter til esset, etterfulgt av ruter til 10'eren i nord og stjeling i øst. Øst fortsatte med hjerter ess og hjerter til stjeling i nord.

Duboin fortsatte med kløver til kongen og ny kløver, der vest stjal med spar 5. Ukraineren fridde seg med en ruter til kongen i nord, stjeling i øst og over stjeling med spar 8. Nord har nå telling på at øst sannsynligvis startet med 2515 fordeling og vest dermed 3271 og de siste to sparene. Han fortsatte derfor med spar til 10'eren i nord, der øst kunne hive en hjerter. Nå var posisjonen som følger:

Inne på hånden i nord spilte Duboin spar konge, og øst blir utsatt for en entry shifting skvis! Kaster han en kløver, vinner spar konge stikket, og nord fortsetter med en kløver til stjeling, før hånden står. Kaster øst i stedet en hjerter, stikker han over spar konge med esset og stjeler god hjerteren og bordet står. +140 ga Italia 6 IMP mot 4sp-2 på andre bordet.

Vest kunne ha unngått skvisen ved å legge i spar knekt da spar ble spilt fra bordet. Da må nord stikke med kongen, og vil alltid være låst i bordet. Det virker derimot veldig rart at ikke Duboin stjal med spar dame i stedet for spar 8, for hvis vest da legger i spar knekt, kan nord fortsette med spar 10 og få den samme skvisen som nå. Så det er mulig at BBO-operatøren ikke har vist helt rett.

 

Et par spill senere dukket dette spillet opp i kampen mellom Island og Danmark, der islendingene tok i litt for hardt i meldeboksen:

Etter et presisjonsmeldingsforløp, meldte islendingene seg opp i 7NT. I utgangspunktet er det bare 12 stikk (2+7+2+1), men kanskje finnes det noen skvissjanser for det trettende?

Vest spilte ut en hjerter, og så tidlig at han kunne få kasteproblemer da syd tok alle hjerterne sine. Han kastet derfor så tidlig som mulig en spar og 2 kløvere. Etter 6 runder hjerter var posisjonen som følger:

På den siste runde hjerter kastet vest ruter 8. Nå kan syd vinne kontrakten ved å hive en ruter i bordet. Deretter følger AK i ruter, og i 4-kortsposisjonen klarer ikke øst å holde både 1098 i spar og QJ i kløver, han blir dermed skvist og spillefører kan ta sine 13 stikk.

Vest så tidlig kasteproblemene sine, og ventet til de to siste hjerterne før han hev ruter 7 og ruter 8. Dermed trodde syd at ruter 9 kunne være god, og hev derfor en spar i bordet. Nå var det ikke lenger noen som trengte å holde på sparen, og islendingen måtte gå en beit.

Kontrakten kan vinnes etter hjerter ut, selv om vest klarer å hive all kløveren og holde Qxx i spar:

 

Spillefører kan ta for AK i ruter. Øst kan hive en kløver på den første, men må kvitte seg med en spar på den andre. Da kan spillefører fortsette med kløver til esset og spar knekt!

Dekker ikke vest, kan syd seile knekten, og dekker han, tar spar 7 siste stikk!

Det var ikke så lett for islendingen å finne ut av sitsen, og kanskje burde de derfor ha holdt seg til 6-trinnet. Det gjorde de i Norges kamp, der 990/980 var buttspill.

 

Hvis du har lyst å lære mer om skvis kan det være lurt å ta en kikk på et tidligere innlegg på bridge.no, der Sven-Olai gir en introduksjon til skvis og det oppfordres også til å støtte jentelaget til VM.

Skvisen som ikke var der

I den fjerde kampen i årets EM tok Norge nok en storseier, etter å ha slått Romania 62-10. Nils har sendt meg et spill, der den Rumenske spillefører ikke traff helt med spilleføringen, og i sluttposisjonen fikk han et vanskelig valg:

2 ruter i åpning var svake to i ruter. Sluttkontrakten kunne se rimelig grei ut og Tundal spilte ut kløver dame, toeren fra øst og liten fra spillefører. Ruter 9 kom så i neste stikk, den fikk løpe rundt til damen hos spillefører.

Personlig hadde jeg nok satset på sparfargen på dette tidspunktet, men spillefører fortsatte i stedet med kløver ess som dro kongen fra øst og ny kløver. Den fargen var fordelt 4-2 så vest hentet sine to stikk i den fargen hvorpå øst kastet to ruter, det gjorde spillefører også.

Ruter 7 i neste stikk vant øst med esset før han vridde spar 8 til knekt, dame og ess. Spar til kongen trakk 4 og 5 fra motparten. Posisjonen var blitt denne:

Ruter konge ble spilt fra hånden og vest kastet en hjerter, hva kaster du hos blindemann?

Den Rumenske spillefører hadde lagd merke til spar 8 og hadde bestemt seg for at vest hadde startet motspillet med D9xx i spar og Kxx i hjerter. Det betyr at vest er skvist på ruter konge. Da han kastet en hjerter ba spillefører om en spar fra blindemann. Hjerter til knekten gikk fint og da hjerter ess ble spilt var det bare å titte seg til høyre og venstre for å motta applaus for den fine prestasjonen i spilleføring.

Men neida, kortene så ut som dette:

Det var aldri noen skvis. Sparfargen var fordelt 3-3 og nå var det i stedet spillefører som ble lurt. Ulf Tundal i vest måtte få det siste stikket for hjerter konge og kunne notere en beit.

Det kom noen raske kommentarer mellom spillefører og blindemann da beiten var et faktum, jeg tror kombinasjonen av å ha spilt dårlig og blitt lurt av motspillet ikke smakte særlig godt for en spiller som til tider var litt vel mye frempå ellers i runden i forhold til hva bridgeferdighetene skulle tilsi! 

Nils og Ulf har fått en kjempestart på EM!

Torsdagens program

Torsdag spilles det tre kamper i Ostende. Norge har oversitt i morgenkampen før Irland og Ungarn står for tur. Vi får dessverre ikke se Norge på BBO i dag, men som tidligere nevnt er det gode muligheter for å følge kampene løpende uansett. Selv følger jeg ofte med på et annet interessant oppgjør på BBO slik at jeg kjenner til kortene når jeg skal sjekke resultatene på de respektive spillene i Norges kamp.

Dagens siste runde, som starter klokka 16.10, er spekket med storoppgjør. Vi kan blant annet følge Geir Helgemo, Tor Helness og resten av Monaco i kampen mot Nederland. Monaco hadde en førstedag på det jevne, og ligger like over middels.

Her er en komplett oversikt over dagens kamper. Merk også hvilke kamper som overføres på BBO:

Running scores


Følg Geir og Tor på BBO klokka 16.10! Her med EM-gullet fra Dublin i 2012.

I dag spilles også andre og avgjørende dag i kvalifiseringa i de åpne EM-parturneringene for damer og veteraner.

Alle de fem norske dameparene som deltar har sjansen til å slå seg inn blant de 24 parene som slår seg inn i finalen. Best etter første dag er Maja Rom Anjer og Stine Holmøy på en foreløpig femteplass.

Blir det EM-suksess for våre veteraner?

I 2014 tok Norge en sterk femteplass i veteranklassen under EM for nasjonslag i Opatija, Kroatia. Året etter kopierte samme mannskap den plasseringa i VM i indiske Chennai. Laget gikk videre fra grunnspillet som ett av åtte lag, og ga et sterkt amerikansk lag kamp til døra i kvartfinalen. Under EM i Budapest for to år siden endte laget på en noe skuffende 13.plass. Dermed ble det ingen VM-deltagelse på de norske veteranene i 2017. Det kan det imidlertid bli til neste år dersom årets norske veteranlag får det til å svinge i Ostende.

Når EM åpner for veteranene på søndag stiller 22 nasjoner på startstreken.  Følgende tre tre par skal forsvare de norske fargene denne gang:

Helge Mæsel – Roald Mæsel
Tor Bakke – Peter Marstrander
Leif Erik Stabell – Tolle Stabell

Christian Bakke er NPC for veteranene (i tillegg til å skrive på Mesterskapsbloggen).


Veteranlaget etter å ha vunnet stikkampen om å få representere Norge i årets EM. Fra venstre: Roald, Helge, Leif-Erik, Tor, Peter og Tolle.

Brødrene Helge (70) og Roald Mæsel (68) fra Kristiansand har vært med på å prege norsk bridge i en mannsalder. Tilbake i de riktig unge dager, nærmere bestemt i 1973, gikk de til topps i NM Junior. Og i 1984 ble de norgesmestere for par. Siden den gang har de gått til topps i 1.divisjon og vunnet en haug med nasjonale medaljer. Blant annet har de NM-gull i veteranklassen både for par og lag. Internasjonalt er høydepunktene en bronsemedalje fra EM i åpen klasse sølv fra EM for veteranpar i Tromsø i 2015. I år er det 50 år siden lillebror Roald begynte å spille bridge. Hva hadde vel passet bedre enn å markere dette jubileet ved å føye til nok en medalje i samlinga?

- Målet er topp 8. Klarer vi det vil vi være kvalifisert for neste års VM i Kina, forteller Roald Mæsel.


Roald (til venstre) og Helge Mæsel - her etter å ha tatt sølv i EM veteran par i Tromsø i 2015.

Tor Bakke (69) fra Bergen og Peter Marstrander (63), opprinnelig fra Oslo, men bosatt i Tromsø i en årrekke, var begge med på laget som ble nummer fem både i EM 2014 og VM 2015, med da med hver sin makker. I fjor begynte de å spille sammen, og har siden den gang fått med seg både gull og bronse fra NM veteranlag sammen med brødrene Mæsel. Både Tor og Peter har flere NM-titler å se tilbake på i åpen klasse og dessuten mange andre nasjonale medaljer. Mange års erfaring fra 1.divisjon er også verdt å nevne. Tor har vunnet 1.divisjon fire ganger, mens Peter har to seriemesterskap i premiesamlinga.

Peter Marstrander har enda litt høyere ambisjoner enn sin lagkamerat Roald:

- Det vil være fantastisk om vi vinner, men medalje er jo selvsagt også bra. Skulle vi ikke klare topp 8 vil det være en stor skuffelse.


Tor Bakke er inne i sitt 60.år som bridgespiller. Blir det med å juble for i Ostende?


Peter Marstrander - for anledninga som blindemann.

At alle disse fire spillerne er på den eksklusive lista over spillere i Norge som har passert 3 000 mesterpoeng, er med på å understreke hvor meritterte de faktisk er:


Fire av spillerne på veteranlaget er blant de 19 spillerne i Norge som har rundet 3 000 mesterpoeng.

De to som kompletterer det norske laget er også er brødrepar, nemlig Leif Erik (64) og Tolle Stabell (63). At de ikke har passert 3 000 MP har nok mest sammenheng med at de ikke har spilt like mye nasjonalt som de fire andre. Mens Leif Erik har bodd en årrekke i Sør-Afrika, har Tolles jobb som advokat nok bidratt til at han ikke alltid har hatt like god tid til å spille bridge som han kanskje har ønsket. Uansett er begge to både meget dyktige og meritterte. Leif Erik har, på tross av at han altså har bodd lenge utenlands, vunnet Seriemesterskapet hele seks ganger. Tolle har vært med på å vinne vår gjeveste divisjon en gang. I tillegg har de nasjonale titler, blant annet i Monrad lag sammen med Peter Marstrander og Rune B. Anderssen i 2013. Jeg tror Leif-Erik og Tolle vil bidra til å styrke det norske laget i årets EM.


Leif-Erik (til venstre) og Tolle Stabell debuterer på veteranlaget i årets EM.

Jeg er spent på hva vårt veteranlag kan få til i årets EM. For å bli litt klokere har jeg stilt deres ikke-spillende kaptein (NPC), Christian Bakke, noen spørsmål:

1) Hva er ambisjonene/målsetninga for mesterskapet?

Nivået i veteranklassen er nok høyere enn mange tror. Vi har troen på en medalje, men vil nok være greit fornøyd hvis vi klarer å kvalifisere oss til VM.

2) Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?

Min viktigste oppgave som kaptein vil nok være å ta seg av de tekniske ansvarsoppgavene i Oostende, som line-up og lignende. Hvordan de ulike parene på laget har forberedt seg, har jeg ikke lagt meg opp i. Både brødrene Mæsel og Stabell har spilt sammen i mange år, så jeg er ikke bekymret for at de ikke har makkerskapsavtalene i orden. Tor og Peter har ikke spilt sammen så lenge, men de har bl.a. gjort det bra sammen i NM for veteranlag, og de har hatt mange meldetreninger på BBO.

Sist jeg var med veteranlaget (i 2014), vant de kvalifiseringen etter å ha møtt mer eller mindre alle topplagene innledningsvis. Hadde det vært full Round Robin den gangen som i år, ville det kanskje holdt inn til medalje, men det endte uansett opp med en sterk 5. plass. Jeg ser ikke noen grunn til at de ikke kan gjøre det bedre denne gangen!

3) Hvilke tre lag tror du tar medalje?

Jeg må innrømme at jeg ikke er like kjent med alle navnene, men har sett at Sverige, Italia og Frankrike stiller sterke lag. Israel er regjerende mester, og Polen pleier alltid å være sterke, så de vil nok sammen med Norge og et par andre nasjoner være medaljekandidater. Siden jeg har kommet med tips både i dame- og åpen klasse, får jeg tippe veteranene på den litt sure 4. plassen. Det betyr ikke at jeg ikke har troen på medalje, men det får bli en bonus, så får jeg heller tåle litt "kjeft" fra Roald for at jeg ikke har tippet oss høyere...

Mine tips:

Som Christian påpeker er nivået i veteranklassen høyt. Selv om vi stiller et meget slagkraftig mannskap, vil det på ingen måte være slik at Norge kan spasere seg til noen topplassering. Men vi stiller med tre solide par. De to brødreparene Mæsel og Stabell har mange år bak seg som makkerpar og er dermed godt samspilte. Bakke – Marstrander har ikke like mange spill sammen, men de har som nevnt et knippe nasjonale mesterskap de siste to sesongene, og det ryktes dessuten at de har trent daglig på BBO de siste to ukene før mesterskapet.

Om vi ser to år tilbake var det disse lagene som gjorde det skarpest og kvalifiserte seg for VM:

 

Den gang ble Norge nummer 13 med 237 VP, og var altså omtrent 27 VP fra å kvalifisere seg for VM. I år er det åtte plasser til VM, og dermed er det altså et par VM-plasser til å kjempe om. Sist gang var det drøyt 20 poeng opp til Irland på 8.plass.

Peter Marstrander uttalte i 2016 at hovedgrunnen til at det ikke gikk bedre den gang var at laget ikke fikk ut sitt potensial:

- Ingen av de tre parene presterte optimalt, sa han.

Om spillerne hever seg litt denne gang bør det absolutt være godt innenfor rekkevidde å kvalifisere seg for VM.

Jeg tror fort mange av de samme lagene som var innenfor topp 6 forrige gang vil være med i toppen også i år. Men jeg har altså god tro på at Norge skal blande seg inn i det sjiktet. Det vil være en fordel å få en god start, men samtidig er det ikke avgjørende. Sist gang ble Norge jagende litt fra start, og kom liksom aldri helt inn i det (selv om avstanden opp ikke var veldig stor). Skulle det bli en start litt under pari har våre spillere både kvaliteten og rutinen som skal til for å reise kjerringa.

Jeg har tatt en liten titt på oppsettet, og det viser at Norge møter få av de forventede topplagene i startfasen. Norge møter mange av de antatt sterkeste lagene midtveis i mesterskapet. Selv om mye kan endre seg underveis, vil poengsankinga i åpninga kunne indikere om det blir medaljekamp eller en kamp med ryggen mot veggen for å berge stumpene og sikre VM-billett.

Statistikken fra 2016-EM viser at Norge kan måle seg med de fleste. De slo nemlig alle de tre medaljelagene Israel, Sverige og Polen (med et snitt på 13,35 VP i disse kampene). Som Christian nevnte gjorde laget det godt mot de beste også for fire år siden. I kampene mot resten av lagene Norge hadde foran seg (plasseringene 4 til 12) i 2016 var resultatene imidlertid mer variable. Det ble blant annet fem stortap der Norge satt igjen med mindre enn 5 VP fra hver av disse kampene. Mot de fem lagene som var nederst på tabellen hadde Norge et snitt på 14,8. Selv om få (eller ingen?) kamper er enkle, vil det utvilsomt være slik at det å forbedre dette snittet noe, kan gi verdifulle poeng når status skal gjøres opp etter 21 runder i Belgia.

Mitt tips:

Jeg tror Norge kommer til å blande seg inn i medaljekampen, men i likhet med lagkapteinen tipper jeg at det ender med den litt sure fjerdeplassen til slutt. Topp 8 og VM-billett bør laget uansett klare!

Norge leder etter første dag!

Det åpne landslaget vårt har fått en forrykende start på EM og er i tet etter dag 1! Norge startet med 2 storseire mot Hellas og Estland, før det ble et knepent tap mot Tyrkia i kamp 3. I dagens siste kamp ble det nok en storseier, denne gangen mot Romania.

Her er et annet fint spill av Boye i kampen mot Hellas:

Nord spilte ut hjerter 2 til syds ess, som returnerte hjerter 10 som nord stakk med knekten, og fortsatte med hjerter konge. Boye stjal og la ned spar ess, der begge fulgte. Så fortsatte han med Ess, konge kløver og kløver til stjeling med spar konge. Spar til damen dro ut den siste trumfen, og syd kastet ruter 7. Boye var nå kommet til følgende posisjon:

En klassisk eliminasjon og innspillssituasjon, men hvordan skal han løse ruteren? Boye spilte liten ruter til 2'eren i nord, 10'eren i bordet og syd stakk med damen. Så kom ruter 6 opp igjen. Hva nå? Startet syd med KQ76 eller Q976 i ruter? Boye gikk opp på ruter knekt, og det ble rett når hele spillet var slik:

Hvordan klarte Boye å gjøre rett? Jeg vet ikke om syds dobling lovet noe styrke eller bare hjerter, men et hovedargument for at han har KQ i ruter er at han spilte hjerter 10 opp igjen, som et lavinthalsignal til ruter. Nord kunne ha beitet kontrakten ved å skifte til ruter i stikk 3, og dermed unngått at syd ble innspilt.

Resultatet ble kopiert på det andre bordet, der nord i en lignende posisjon la ruter 9, slik at vest slapp prøven da syd ble innspilt.

Boye kan smile etter en god start!

I morgen har Norge oversitt i første kamp, før to kamper mot Irland og Ungarn venter. Norge er ikke satt opp på BBO i noen kamper i morgen.

 

Som nevnt tidligere blir det også arrangert EM for damepar og veteranpar. Etter 1. dag har Stine Holmøy og Maja Rom Anjer fått en god start og ligger på en fin 5. plass. Damene (og veteranene) skal spille 2 dager kvalik, før de 24 beste parene går videre til en 2-dagers finale. Foreløpig ligger det an til at hele 4 norske damepar kvalifiserer seg til finalen!

Link til resultater.

Vi kan glede oss over en god start og håpe på at morgendagen gir mer glede for norsk bridge.

Når man må redoble egen sperr for uttak!!

Norge spiller ikke flere BBO-kamper i dag, men resultatene kan likevel følges live og i øyeblikket leder Norge 32-0 over Estland etter 5 spill.

I 2. kamp vises derimot bl.a. Russland mot Bulgaria, og der ble jeg vitne til noe jeg aldri har sett før:

Jeg skjønner ikke at spillere på toppnivå velger å åpne i 3kl på vest sine kort, til tross for 3. hånd gunstig. Det kan selvsagt skape et godt spill, men da har du ikke tro på at laget er godt nok til å vinne kampen ved å spille solid, god bridge.

Nord doblet og Gunev passet ned, og da fikk vest så dårlig samvittighet for åpningen at han redoblet sin egen sperremelding for uttak!!

 

Dermed endte russerne i 4 kløver doblet, og Matushko klarte å skrape sammen 4 stikk for -1400. Dermed ble det 1 imp inn til Russland, siden lagkameratene noterte 1430 i 6 spar på andre bordet.

Russeren slapp billig unna ved at makkeren hadde litt kløvertilpass og såpass dårlige kort at det stod slem andre veien. Det var derimot bare litt under halvparten av alle parene som hadde funnet slemmen, som står på at sparen ordner seg og at enten ruteren eller hjerteren gir 3 stikk. 

 

I Norges kamp mot Estland var Nils og Ulf ute i 6 spar, mens estlenderne mot Allan og Terje stoppet i 3NT, og dermed gav det spillet 12 IMP til Norge.

Norge leder EM etter første kamp!

Norge fikk en perfekt start på EM med full pott og keeperkamp mot Hellas. Kampen endte til slutt 60-0 til Norge, og det holdt akkurat til 20-0 seier!

Norge leder derfor EM etter første kamp!

 

Kampen startet med en delkontraktsving inn for Norge, etterfulgt av 2 flate spill. Så kom kampens første store svingspill:

Espen åpnet med 2 kl og gjenmeldte 3kl som utgangskrav med kløver. Over 3NT sleminviterte Boye med 4 kløver. Han har riktignok bare 1 kløver, men den kan være virksom, og han har i tillegg mye honnørpoeng. Espen løftet til slutt 5kl til 6kl med kontroller i begge major.

Som vi ser er 6 kløver spilt av øst så godt som ubetelig uansett sits hos motparten (6NT hadde vært det aller tryggeste). Hjerteren er beskyttet, og man kan  godspille et sparstikk for avkast av hjerteren.

Da syd spilte ut hjerter fra kongen, tok Espen like gjerne 13 stikk på en skvis mot nord i spar og ruter.

Ved det andre bordet hadde grekeren åpnet med 1kl på Espen sine kort, og da kom de bare i 3NT og dermed 12 IMP til Norge.

 

På de neste spillene scoret Norge en 7'er på nok en delkontraktsving, i tillegg til noen småspill. Så dukket kampens mest underholdende spill opp:

I åpent rom meldte Nils og Ulf seg opp i 3nt, men da grekeren i vest doblet, ble Nils redd for gjennomspill i spar, etterfulgt av gjennomspill i hjerter.

Han tok derfor ut i 4ru, og den kontrakten sto med 10 stikk og +130 for Norge.

Som vi ser, står det også 10 stikk i 3NT, nå som spar ess satt foran kongen.

 

I lukket rom meldte også grekerne seg opp i 3nt, og også der valgte Boye i vest å dra opp en dobling! 

Grekeren i nord valgte derimot å stå med på 3NTx, og ved første øyekast så det ut til å bli et stort tapspill for Norge.

Espen spilte ut hjerter ess, der vest la knekten, og skiftet til liten spar. Går nord opp på kongen, kan han ta 11 stikk og 14 IMP til Hellas, men siden Boye doblet 3NT, var han sikker på at spar ess satt bak. Han la derfor liten spar og Boye vant stikket med 10'eren.

Kontrakten står fortsatt med 9 stikk slik det sitter, men da Boye spilte hjerter 10 tilbake, la grekeren i nord liten hjerter!

Planen hans var å holde øst ute fra å spille spar igjennom, og da kunne ikke vest få mer enn spar ess. Nå var det i stedet Espen som hadde spar esset, og dermed kunne Boye spille spar tilbake til Espen, som innkasserte beiten med hjerter konge! Dermed ble det 8 IMP til Norge!

 

Det var derimot en ganske dårlig plan av nord, for dersom vest hadde hatt spar ess, så ville Espen selvsagt ikke tatt imot denne greske gaven, men stukket over hjerter 10 med kongen for å spille spar gjennom. I tillegg begynte det å bli så lite honnørpoeng ute at øst nesten måtte ha spar ess for åpningen sin (selv om han kanskje kunne hatt Qxx AKxxx J J109x). Uansett var det ikke lurt å spille på at et av verdens beste par skulle egge i motspill!

 

Hellas satt ikke i flytsonen i denne kampen, og på spillet etter gikk de beit i en slem, der Norge stoppet i utgang. Et par delkontraktsvinger til inn for Norge sørget for at vi holdt nullen og fikk med oss full pott i den første kampen!

Neste kamp er mot Estland, og forhåpentligvis fortsetter Norge i samme spor! 

Running scores fra EM

Ventetida er over! Nå er EM for nasjonslag i gang i Ostende, Belgia. Åpen klasse startet med sin første kamp i formiddag klokka 10, mens damene og veteranene starter først på søndag.

I første kamp møter Norge Hellas, og kampen overføres direkte på Bridge Base Online (BBO). Norge stiller med Ulf Tundal - Nils Kvangraven i åpent rom og Boye Brogeland - Espen Lindqvist i lukket. Det greske laget er tilnærmet det samme som kom til finalen under åpent EM i Montecatini i fjor sommer. De fleste husker vel at de der måtte gi tapt for et helnorsk lag bestående av to blad Høyland og to blad Eide.

Norge har fått en forrykende start, og leder 37-0 etter 10 av 16 spill!

Running scores

Videre plan for dagen ser slik ut:
12.40: Norge - Estland
16.00: Norge - Tyrkia
18.40: Norge - Romania


Vårt lag i åpen klasse har fått en forrykende start på første kamp. La oss håpe den gode trenden fortsetter!

Onsdag formiddag startet også åpne parmesterskap i dame- og veteranklassen.
Det deltar fem norske par i dameklassen. I veteranklassen er det ingen norske representanter.

Vi kan ikke forvente å få se Norge på BBO i alle kampene, men EBL tilbyr likevel god resultatservice som gjør at vi kan holde oss løpende oppdatert uansett.
Når du er inne på sida som viser running scores, vil skjermbildet se slik ut:

Tallet 13, som står til venstre for Norge, viser til hvilket bord kampen spilles ved. Om du klikker på 13-tallet, vil du få opp scorekortert som viser alle spillene ved de to bordene i denne kampen. Dette skjermbildet ser slik ut:

Som du ser vil man her også få vite hvem av spillerne som sitter hvor. Om du klikker på spillnummeret i kolonnen helt til venstre (den som er merket "Brd") vil du kunne få opp kortfordelingene, samt oversikt over hva som er spilt ved alle de andre bordene på det aktuelle spillet.