Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Motspillsprøve

I lørdagens siste runde dukket det opp en instruktiv motspillsprøve. Hvordan ville du som vest planlagt motspillet mot 4 spar etter at makker spiller ut kløver konge?

Siden det spilles lagkamp er det som vanlig beiten som skal jaktes. Hvilke muligheter ser du denne gang?

Du har riktignok firekorts trumf, men sitter foran spillefører. Om spillefører tar dypvannsfisken, kan du ikke være sikker på mer enn ett trumfstikk. Om det i tillegg skulle være to kløverstikk, mangler det fortsatt ett stikk før vi kan notere beit.

Et forslag er å stikke over kløveren å returnere ruter 10. Da vil du åpne muligheten for å få ei ruterstjeling. Forutsatt at spillefører har dobbel kløver holdes forbindelsen til makker i kløver åpen slik at han kan få gitt deg ruterstjelinga.

La oss si ruterreturen går til esset i bordet. Spillefører ber så om spar 9. Nå må du som vest på nytt være våken! Spar 9 må dekkes slik at spillefører ikke får sjansen til å seile den.

Om du legger liten risikerer du at spillefører får tatt tre runder trumf før du får komme inn. Da har du ingen flere trumf å stjele med!

Hele spillet så slik ut:

Om du dekker med knekten, kan spillefører stikke med dama. Men hva så?

Prøver han å spille bordet inn i ruter, kan du stjele. Ett stikk til i hver av de svarte fargene må forsvaret også få. Dersom han i stedet tar for spar ess og spiller nok en spar, vil du komme inn på spar kongen. Du kan følge opp med liten kløver til makkers dame før makker avslutter det vellykkede motspillet med å gi deg ruterstjeling.

Skal man lykkes i motspill gjelder det å være på høyden i de avgjørende fasene. Det er viktig å gjøre en vurdering av stikkpotensialet og prøve å finne en mulig vei til beit!

I U26-klassen ble det meldt og vunnet 4 spar ved syv av 22 bord. I tillegg var kontrakten 3 spar doblet med ett overstikk ved ett bord. I U21-klassen ble utgangen meldt ved tre av ti bord. Ved ett av disse bordene fant øst-vest veien til beit.

Ganske mange stoppet i delkontrakt. Det er kanskje ikke bare enkelt å melde ut i praksis. Men om vi ser nord og syds kort mot hverandre er det en sjanserik utgang. I praksis står den på å løse trumfen med en taper, men det er klart at faren for ruterstjeling er overhengende.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.