Vi følger damene og veteranene

Mens laget i åpen klasse spiller på BBO, følger vi også med på damene og veteranene. De har alt å spille for! Etter at damene gikk på stortap mot Skottland, er plutselig VM-plassen i fare. Men det er såpass jevnt at medalje fortsatt er mulig med en god avslutning.

Forhåpentligvis kommer de norske jentene inn i en god stim mot Island. Det norske laget stiller med Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding nord-syd i åpent rom, mens Torild Heskje og Gunn Tove Vist skal forsvare de norske fargene i lukket rom.

Veteranene fikk altså en storseier i dag tidlig, og med det ser de ut til nærmest å ha sikret VM-plassen. Det er heller ikke langt opp til medalje. I dagens andre kamp er Spania motstander. Norge stiller med Tor Bakke og Peter Marstrander øst vest i åpent rom, mens brødrene Mæsel spiller i lukket rom.


Et oversiktsbilde fra spillelokalet hvor det kjempes om EM-medaljer og VM-billetter blant damene og veteranene.

Spill 19 var det første som ga mange IMP inn for Norge:

Gunn Tove spilte hjem 4 hjerter i øst, mens islendingene stoppet i 2 hjerter ved det andre bordet. 11 IMP til Norge. Også i veteranklassen ble det en stor sving inn. Her fikk Peter Marstrander hjem 4 hjerter, mens spanjolen gikk beit ved det andre bordet. 12 IMP til veteranene.

I spill 22 fikk damene en ny sving inn:

I åpent rom spilte Ann Karin 5 kløver doblet med elleve stikk for scoren 550, mens islendingene gikk beit i 6 ruter ved det andre bordet. I veteranklassen ble dette buttspill etter 3 grnad i nord med elleve stikk ved begge bord. Merk at det er essensielt å ha kontrakten i nord. Om syd blir spillefører, og vest finner spar ut, blir det beit i kontrakten. Med sparutspill fra øst er det ingen fare siden nord da får dobbelstopper i spar.

Veteranene åpnet kampen bra. Riktignok tok spanjolene ledelsen med en ellever inn i første spill. Men de norske veteranene hadde så flere fine spill på rappen, og ledet 28-11 etter syv spill. Dessverre kom spanjolene sterkt tilbake, og etter spill 11 tok de ledelsen 31-28.

Spill 26 var et potensielt svingspill:

For damene ble det 14 IMP inn da Torild ble doblet i 6 hjerter i vest. Tolv stikk ga scoren 1660. Da islendingene stoppet i 5 hjerter ved det andre bordet, ble det 14 IMP inn til damene. Veteranene hadde dessverre slemsving ut etter at Tor og Peter stoppet i 5 hjerter.

Damene fikk en utgangssving ut på følgende spill:

Norges damelag gikk to beit i 3 grand, mens islendingene fikk to overstikk ved det andre bordet. Dermed 14 IMP ut.

De norske damene ser likevel ut til å gå mot storseier! Og dermed er de med for fullt i kampen om bronsen. Etter 14 av 16 spill leder Norge 66-26, og er i skrivende stund er Norge nummer tre!

Veteranlaget har dessverre kollapset, og ligger under med IMP-sifrene 29-56 mot Spania før de to siste spillene. På spill 29 hadde også veteranlaget utgangssving ut.

Norge var oppe på tredjeplass i en tidlig fase av kampen, men i skrivende stund har de 15 VP opp til pallen. Avstanden ned til niendeplassen ser (foreløpig) betryggende ut. Den er i skrivende stund på drøyt 12 poeng.

Til slutt endte det med følgende resultater:

Dameklassen: Norge - Island 17,97 - 2,03

Veteranklassen: Norge - Spania  3,74 - 15,26

Norge - Tyskland

Vi er klare for ny BBO-kamp mot Tyskland:

Med NBF-vimpelen og norske flagg på bordet er vi klare for ny spenning!

Kampen starter med to flate utganger der Norge vinner 1 overstikksimp på begge spill.

På spill 3 meldte Boye ut  4 hjerter etter at makker gikk inn med 2NT som viste minst 55 i rødt.

Kontrakten må spilles litt forsiktig. Nord spiller ut ruter dame til kongen i vest. Boye fortsatte med ruter mot esset, der nord kastet en spar. Boye tok for kløver ess, spilte hjerter til kongen og seilte kløver dame. Nord dekket med kongen, og Boye kom inn igjen på hånden på hjerter knekt. Da kunne vest ta to kløverstikk og hive sparen i bordet, og fortsette med kløver 8. Nord stjal, men da stjal Boye over, tok ut trumfen og innkasserte ruter knekt. Syd fikk de to siste ruterstikkene, men 11 stikk ga Norge nok et IMP, da de bare fikk 10 stikk på andre bordet.

Så hentet Allan og Terje 800:

Nord spilte ut hjerter ess, og skiftet til spar ess og ny spar. Spillefører stjal en hjerter og fortsatte i spar, som syd kunne stjele.

Terje skiftet til ruter, til knekten og damen i nord. Forsvaret måtte få 3 kløverstikk til for 800 inn. 5 IMP til Norge mot 620 i 4 hjerter på andre bordet.

Terje på samme side som Roy Welland.

I øyeblikket leder Norge EM:

 

Så blir det flere IMPer til Norge på spill 23:

Terje burde kanskje spilt ut spar ess, etter at motparten sannsynligvis har minst 5-3 tilpass i spar, og dermed hentet 800 i beit med 3 ess og 2 sparstjelinger. Kløver ut kan også føre til 800. Terje valgte å spille ut hjerter, men det ble likevel et godt resultat med 2 beit og +500.

På andre bordet meldte ikke nord inn kløver, og Boye og Espen fikk melde i fred opp til 4 spar. Der ble det 10 stikk, og Norge leder 25-0 etter 7 spill!

Boye i åpent rom for Norge.

Så en dyr dobling for Norge:

Terje doblet i syd med renons i spar, men da kom blålappen fra Welland i vest. Nord spilte ut kløver ess, og da kunne spillefører tatt 13 stikk med hjerterfinessen, men Welland valgte forståelig nok å safe sine 12 stikk. 6 hjerter xx ga Tyskland scoren 2070 og 12 IMP mot 1430 på andre bordet.

Så ble Roy Welland pølseskvist:

Allan fikk kløver 2 ut fra øst (invitt) mot 3NT, som gikk til 7'eren og kongen. Han fortsatte med kløver dame, som øst stakk med esset. 

Øst skiftet ruter til kongen i syd, og ny ruter til esset. Så spilte Allan kløver til 9'eren og 10'eren i vest. Welland fortsatte med ruter knekt, til damen i nord.

Fortsettelsen var hjerter til knekten og kongen, før vest kunne innkassere ruter 7 for motspillets 4. stikk. Nå spilte vest spar 10 til knekten i syd, og posisjonen var som følger:

Inne i syd tok Allan for kløver knekt, og vest kunne trygt ha kastet en spar, men nå ble Welland pølseskvist og hev en hjerter. Dermed kunne Allan spille spar til esset og hjerter 10! Øst var sjanseløs og Norge noterte +600.

Ved det andre bordet spilte Espen også kløver ut til kongen, før nord fortsatte med kløver dame til esset. Espen skiftet til spar i stikk 3, til liten, 10 og ess. Så kom det kløver til kutt, og ruter fra Boye, som gikk rundt til 10'eren og kongen. Spillefører tok for kløverknekt, der vest kastet hjerter 9.

Så fulgte liten hjerter, der vest gikk opp på kongen og fortsatte i ruter. Nord hadde ikke flere inntak til hånden, og måtte innkassere begge ruterstikkene, før en hjerter ble spilt til knekten. Han kunne ta for hjerter ess, men vest fikk så for spar konge og ruter 6 for en beit og 12 norske IMP!

Norge vinner til slutt 51-18 og har dermed sikret seg medalje før siste kamp!

Det åpne laget har hatt en fantastisk mesterskap, uansett hvordan det går i siste kamp, men nå satser vi selvsagt på gull!

Opptur for veteranene

I dagens første kamp ble det en solid opptur for veteranene. De slo til med 50-8-seier i den særdeles viktige kampen mot Bulgaria, og fikk dermed med seg 18,33 VP. Med det resultatet er laget svært nært å sikre en VM-billett til neste års VM i Kina. Bulgaria lå nemlig på niendeplass før kampen, omtrent 10 VP bak Norge.

Norge er nå oppe på femteplass, og har 24 poeng ned til niendeplassen.

Det ble forøvrig store endringer på resultatlists. Irland og England lå omtrent likt på andre- og tredjeplass før runden. Begge to gikk på stortap, så Norge har gått forbi begge disse lagene. I skrivende stund er det Danmark og Polen som innehar sølv- og bronseplassen. For Norge er avstanden opp til medalje nå knapt 4 VP. Her har de fortsatt muligheter for sølv eller bronse! Frankrike har i praksis vunnet denne klassen.

I åpen klasse gikk Norge på et knepent tap mot England. De knappet likevel inn på avstanden opp til lagene foran da både Israel og Russland tapte mer. Nederland knappet et par vinnerpoeng inn på Norge. Nå er avstanden ned til fjerdeplassen på rundt 11 VP.

I dameklassen ble det dessverre stortap mot Skottland. Norge fikk bare med seg halvannet vinnerpoeng etter IMP-sifrene 18-62. Dessverre gikk også de andre resultatene mot Norge da de fleste lagene som ligger i nærheten av Norge på tabellen tok store seire. Norge er nede på fjerdeplass med ti poeng opp til Danmark, som nå har overtatt tredjeplassen. Dessverre har også avstanden ned til den lite ettertraktede niendeplassen skrumpet inn til 9,5 VP. Vi får håpe jentene rister av seg skuffelsen og reiser seg i neste kamp mot Island!

Heia Norge!

Norge - England på BBO

Vi følger kampen mellom Norge og England i åpen klasse live:

Første spillet var butt, mens Norge vinner en utgangssving på spill 2:

Espen åpnet i 3 spar og Boye satte press ved å løfte til 4 spar. Nord sa 5 hjerter, og var litt uheldig med å finne makker med AKQ i spar.

Espen spilte ut spar knekt, og spillefører kunne nå vunnet kontrakten ved å hive to rutere på sparen og fortsette med kløver til kongen.

Spillefører prøvde i stedet å hive kløveren sin. På den tredje runde spar kunne vest trumfe, nord trumfet over, men satt igjen med en taper i hjerter, ruter og kløver.

Ved det andre bordet sa vest pass på 3 spar, og nord fikk kjøpt kontrakten i 4 hjerter. Kvangraven vant 10 stikk for 12 IMP til Norge.

Så ble det en fordelingshånd:

Både 4 hjerter og 5 ruter går beit hvis motparten får med seg stjeling, men 5 ruter er en god stamp selv i ugunstig mot 5 kløver.

England noterte +400 i 5 kløver.

Ved det andre bordet var Nils og Ulf i 6 kløver, som er en beit, men motparten meldte over i 6 ruter som kostet 500. Norge vinner 3 IMP, men turneringsleder ble tilkalt, slik at det kan bli en korreksjon på spillet.

Nord hadde forklart til øst at redoblingen på 4 hjerter viste 1. kontroll, og øst mente han hadde doblet 6 kløver dersom han visste at hjerter ess ga stikk.

Vi får vente i spenning og se hva som skjer med det spillet.

Norge fikk en 10'er ut på spill 6, etter at England meldte en soneutgang Norge ikke meldte.

Så ble det en slemsving ut på spill 9:

I 6 spar må du finne både sparen og hjerter knekt. Sparen vil det være naturlig å finne, men hjerteren er fort gjort å bomme, da man får telling på syds fordeling.

Ulf valgte dessverre å spille ut hjerter ess, og dermed var det kun spardamen som må finnes. Den fant Forrester, og det ble 1430 på England.

Ved det andre bordet gikk det pass rundt på 4 spar etter samme innledning. Nord ser at 5 ruter sannsynligvis er en god stamp, men samtidig gir det motparten mer rom til å finne en eventuell slem.

Så nok et spennende slemspill:

  

Nord spilte ut kløver ess mot 6 ruter. Ved første øyekast ser det ut som 2 spartapere, men det lurer et innspill mot nord hvis han ikke er våken.

Boye stjal utspillet og spilte ruter konge etterfulgt av ruter dame til esset. Så spilte han liten spar, og nå må nord legge i kongen for ikke å bli innspilt. Legger nord liten, kan spillefører ta 3 runder hjerter, og stjele en kløver:

Boye kan spille en spar, og nord blir innspilt og må spille til dobbelrenons.

Da nord la liten spar, ble det stor jubel hos den norske fansen, men den var kortvarig, for Boye spilte ruter til 8'en. Da kunne nord kvitte seg med sparkongen og unngå innspillet!

Heldigvis hadde nord fortsatt ikke sett sluttposisjonen og beholdt kongen sin, og dermed ble det til slutt 920 for Norge!

På andre bordet gikk Kvangraven 500 i 5 kløver for 9 IMP til Norge.

Gode nyheter kom så fra TL da resultatet på spill 3 blir stående for Norge!

 

England vinner til slutt 40-37, men Norge tar innpå sine rivaler, da både Israel og Russland gikk på større tap i sine kamper! Nederland vinner knepent mot Estland og er ca. 11 vp bak Norge. Vi er bare 3,98 vp fra gull, så dette blir en utrolig nervepirrende avslutning:

De norske veteranene vant sin kamp 50-8, og VM-plassen ser trygg ut. Foreløpig ligger de på 5. plass, men har mye lettere program enn lagene foran seg. Danmark på 2. plass skal møte både Polen (3.) og Sverige (4.) i de to siste, mens Polen i tillegg skal møte Israel, og Sverige Tyskland. Norge skal møte Spania og Island. Det går mot en spennende avslutning, og vi håper på medalje!

Damene hadde en tung kamp mot Skottland og taper 18-62, og har i øyeblikket ca. 10 vp opp til Danmark på 3. plass. 

Nå skal det avgjøres!

I dag spilles de tre siste kampene i årets EM. Norge har hatt et meget godt mesterskap i Ostende, og kan bli en av svært få nasjoner som kvalifiserer seg for VM i alle tre klassene. De åtte beste lagene i hver klasse får VM-billett.

I dag har alle våre lag tre kamper. Det åpne laget kan følges på BBO i de to første kampene, henholdsvis klokka 10.00 og 13.20. Følg med! BBO-oppsettet for siste runde er ikke klart, men det er nok gode muligheter for at Norge kan følges på BBO også i siste runde.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - England  BBO
13.20:Norge - Tyskland  BBO
16.10: Norge - Italia  

Damer:
10.00: Norge - Skottland
13.20: Norge - Island
16.10: Norge - Estland

Veteran:
10.00: Norge - Bulgaria
13.20: Norge - Spania
16.10: Norge - Island

I åpen klassse ligger Norge på tredjeplass, fem poeng bak Israel og Russland som ligger side om side på toppen av lista. Ned til Nederland på fjerdeplass er det 14 VP. Det betyr at Norge har svært gode sjanser for å ta medalje. Med mer enn 38 VP ned til niendeplassen er Norge i praksis allerede kvalifisert for neste års VM, og det er i så fall første gang på ti år. Ikke siden Norge vant EM i Pau i 2008 har laget klart å kvalifisere seg for VM. Nå handler det altså om å få til en god sistedag og sikre medalje.

Motstanden er relativt tøff. Vi møter i dag tre nasjoner med sterke tradisjoner. Men alle har kanskje ikke levd helt opp til forventningene. Dagens første motstander er England. De ligger foreløpig på sjetteplass, og har ikke mer enn seks poeng ned til VM-streken. De trenger dermed en god dag for å sikre VM-billett. De to andre motstanderne ligger ikke langt bak. Tyskland er foreløpig på 12.plass, men har nok ikke gitt opp VM-håpet. Opp til den viktige åttendeplassen er det i øyeblikket 9 VP. De har ikke noen poeng å miste, så de kommer nok til å gi jernet mot Norge!

I siste runde møter Norge Italia, som startet mesterskapet meget bra. Til og med runde 15 lå laget innenfor topp to. Etter dette fikk de en liten knekk, og har siden vært plassert rundt VM-streken. Før siste dag ligger de på den upopulære niendeplassen med halvannet poeng opp til Island på plassen over. Det ligger an til en spennende batalje i siste runde!

Du synes kanskje at Norge har tøff motstand? Men det er egentlig tilfelle for de fleste lagene i toppen. Trekninga er nemlig basert på et seedingsystem der målet er at avslutninga skal bli mest mulig rettferdig. Da er det mest gunstig at lagene som kjemper om de beste plasseringene møter hverandre til slutt i stedet for at noen av topplagene skal få fordelen av å møte svakere plasserte lag som ikke har noe å spille for, og som kanskje har begynt å tenke på hjemreisen.

Jeg tror det er relativt gode muligheter for at de tre lagene som ligger på pallen før siste dag også blir de tre lagene som til syvende og sist tar medalje.

Mitt tips:
Gull: Norge
Sølv: Israel
Bronse: Russland

I dameklassen har Norge vært plassert blant de tre beste gjennom hele mesterskapet. Det er imponerende. Nå gjenstår det altså tre kamper der jentene må være topp fokuserte og ikke tenke på konsekvenser eller resultater. De må bare spille så godt de kan. Til nå har det vært mer enn nok!

Før siste dag er Norge på bronseplass. Avstanden opp til Polen og Sverige er såpass stor at det ser ut til å være bronsemedaljen det er mest narurlig å kjempe om. Foreløpig er luka ned til Danmark og England på 9 VP. I dag skal Norge opp mot Skottland (8.plass), Estland (11.plass) og Island (20.plass). Jentene har alt i egne hender, og vi håper på en god dag!

Danmark møter lederlaget Polen i dagens andre kamp, men har ellers to motstandere som ligger relativt beskjedent plassert. England møter lag som ligger plassert like under middels (alle fra 12. til 15.plass).

Mitt tips:
Gull: Polen
Sølv: Sverige
Bronse: Norge

I veteranklassen kom Norge heldigvis til hektene igjen i gå etter en litt dårlig periode. Men på tross av to ganske store seire på rappen, økte ikke avstanden ned til VM-streken. Før siste dag er Norge nummer syv, og har drøyt ti poeng ned til Bulgaria på niendeplass. Nettopp Bulgaria er motstander i dagens første kamp. Her har altså Norge muligheten til å legge et meget godt grunnlag for å sikre VM-billett.

Med et godt resultat i denne kampen, vil avstanden ned til niendeplassen være relativt komfortabel før de to siste kampene. Da kan kanskje Norge se oppover på resultatlista? Det er ikke mer enn 12 VP opp til sølv og bronse, slettes ikke umulig med en optimal avslutning. Dagens to andre motstandere er Island (14.plass) og Spania (20.plass). Norge har alt i egne hender hva angår å sikre VM-billett. Det får være primærmålet!

Mitt tips:
Gull: Frankrike
Sølv: Irland
Bronse: Sverige

Femteplass: Norge

Safety play

I dagens andre kamp dukket det opp en spilleføring som inneholdt et instruktivt poeng. Du kan få prøve deg som spillefører i 3 grand på nords hånd:

Hvordan planlegger du spilleføringa etter hjerter 3 (invitt) ut fra øst, som går til kongen i vest?

Er det noen farer som truer, eller finner du en sikker vei til ni stikk?

Ofte er første tanke å gå på lengste farge når man spiller 3 grand. Her er det imidlertid en fare som truer. Dersom du for eksempel spiller ruter ess og nye ruter til knekten, og vest skulle komme inn på dama, er kontrakten i fare dersom han finner kløverskiften og øst har kongen. Da risikerer man at forsvaret får satt opp nok stikk i kløverfarga til å beite kontrakten før spillefører kommer til ni stikk.

I dette spillet er faktisk det tryggeste du kan gjøre å kontre i motpartens utspillsfarge! Etter østs invittutspill virker det sikkert at hjerterdama er i øst. I så fall holdes den farlige hånda ute. Om øst skulle stikke med hjerter dame, er kløveren beskyttet, og det finnes ingen måte å beite kontrakten på. Uansett tilbakespill har spillefører minst ni stikk i og med at to ekstrastikk kan settes opp i sparfarga i tillegg til tre hjerterstikk, to ruterstikk og to svarte ess.

Om øst i stedet skulle lasjere hjerteren, kan du spille deg inn på hånda i ruter, og spille nok en hjerter. Vi må nå regne med at øst stikker. Uansett hva han fortsetter med, kan du nå gå over til å sette opp de manglende stikkene i spar.

Under ser du hvordan hele spillet så ut, og hvordan Allan Livgård og Terje Aa meldte seg fram til 3 grand i det BBO-sendte oppgjøret mot Østerrike:

Allan fikk hjerter 3 (invitt) ut til kongen og esset, og fortsatte med hjerter i stikk to. Østerrikeren lasjerte, men Allan spilte da ruter til hånda, og nok en hjerter. Øst vant med dama, og godspilte farga ved å spille en fjerde runde hjerter. Allan spilte så en ruter til kongen (vest hadde fulgt på med tieren første gang), og nok en ruter til østs dame. Han kunne innkassere et hjerterstikk, før han spilte kløver opp i spilleførers ess-dame. Ti stikk og vunnet utgang etter vel utført safespilling.

Denne gang ville man ikke blitt straffet for å ta ruterfinessen i stikk to eller tre. Men neste gang kan det tenkes at vest har dama i ruter, og kommer inn og får hull på kløverfarga. Den dagen det sitter slik, vil det ikke lønne seg å være grådig. Da vil du få mer igjen for å tørre å tenke det verste!

 

Ny multismell

Tidligere i EM dukket det opp en vanskelig posisjon over multi, der Tor og Peter ikke fant 6-3 tilpasning i den andre majorfargen, og tror du ikke det skulle dukke opp enda et slikt spill i gårsdagens kamp mot de franske seniorene?

3 spar over 2NT burde kanskje vise en sterk hånd med spar, men det viste noe annet etter systemet, og derfor måtte Peter velge majorutgang uten å vite om makker hadde noe tilpasning i spar. Mot en maksimum, tok han sjansen på at 4 hjerter kunne være en vel så god kontrakt som 4 spar.

Slik var det ikke denne gangen, da det var 2 hjertertapere i 4 hjerter, i tillegg til en spar og en kløver, mens det var 11 stikk i spar. Dermed ble det 13 IMP til Frankrike.

Også Boye og Espen åpnet i 2 ruter multi, men de klarte å komme seg i 4 spar.

 

I dette spillet var det derimot ikke systemet som var feil, men en stor unøyaktighet:

De polske damene har hatt et bra mesterskap og leder med ca. 10 VP på Sverige før siste dag. De har likevel hatt sine smeller, og spillet over fra tidligere i mesterskapet var et av dem.

Din makker har åpnet med 2 ruter multi, og nå ser det ganske naturlig ut å fortsette med 2NT for å høre hva makker har, selv om du har en anelse om at makker har hjerter.

Den polske damen hoppet derimot rett i 3NT! 

Det var en som hadde hjerter rundt bordet, men det var ikke vest:

Syd kunne innkassere de ni første stikkene, og dermed ble det 5 beit og 500 til de tyske damene. Litt dumt å gå 5 beit i 3NT når man har 6 spar i kortene. Syd vil nok sannsynligvis stampe, og der kan de berge med 800 i 7 hjerter (1100 hvis man drar på seg en trumfhøyning). Polakkene fikk kjøpt kontrakten i 5 hjerter doblet med -300 på andre bordet, men måtte likevel betale ut 13 IMP!

Bra norsk dag!

Det har vært en god norsk dag i Ostende! Vårt lag i åpen klasse har vunnet alle kampene, mens veteranlaget har to seire og ett tap, og damelaget har en seier og to tap.

Før mesterskapets tre siste kamper i morgen ser det ut til at laget i åpen klasse og damelaget i praksis har sikret VM-billett. Men jeg minner om at det skal spilles tre kamper til, og spillerne må ha det riktige fokuset! Begge lagene har sågar meget gode sjanser til medalje med dette utgangspunktet.

Veteranene trenger en grei dag i morgen for å sikre VM-billett. Foreløpig er avstanden ned til "VM-streken" på 10 VP. Opp til medalje er det drøyt 11 poeng. Ikke helt umulig med full klaff i morgen!

Vi kommer tilbake med mer stoff fra dagens spilling utover kvelden. Men her følger kortversjonen av det som har skjedd i dag:

Åpen klasse
Norge - Danmark 13,28 - 6,72 (57-45)
Norge - Østerrike 15,56 - 4,44 (44-21)
Norge - Frankrike 13,52 - 6,48 (35-22)

Dameklassen
Norge - Polen 7,97 - 12,03 (26-33)
Norge - Tyrkia 14,18 - 5,82 (30-14)
Norge - Serbia 6,72 - 13,28 (27-39)

Veteranklassen
Norge - Sverige 2,41 - 17,59 (11-47)
Norge - Østerrike 15,38 - 5,62 (52-30)
Norge - Portugal 15,56 - 1,94 (43-20)

Vi følger Norge på BBO!

Norge møter Frankrike til BBO-overført kamp i åpen klasse klokka 16.10. Jeg kommer til å følge kampen, og vil legge ut noen spill her etter hvert.


Nils og Ulf spiller i åpent rom, og møter Bessis og Volcker.


I lukket rom spiller Espen og Boye. De møter Lorenzini og Rombaut.

Kampen startet med to buttspill, før det ble sving i spill 3:

Boye og Espen kom ikke med i meldingsforløpet etter 1 grand fra syd. Nord overførte til spar, og ingen hadde noe å tilføye. I den kontrakten ble det akkurat åtte stikk. Øst-vest har god tilpasning i kløver, men i 3 kløver blir det etter alt å dømme beit.

Ved det andre bordet gikk meldingsforløpet annerledes:

Etter 1 ruter (presisjon) fra Ulf i syd, gikk vest innpå med 1 grand. 2 kløver fra Nils viste begge major. Det er uvisst hva 2 spar fra øst viste, men etter alt å dømme var øst-vest på tur til 3 kløver. Ulf hadde imidlertid gode kort, og det var opplagt å være med siden han hadde tilpasning i hjerter. 3 hjerter var ikke mulig å vinne, og aktuelt ble det to beit. Dermed fem IMP til Frankrike.

Allerede i neste spill kom Norge heldigvis på pairet:

På tross av sur sits i spar, var det mulig å vinne kontrakten. Ulf fikk bra dreis på spilleføringa etter ruter ut til dama. Han fortsatte med en hjerter til dama og kongen. Øst fortsatte med kløver, som gikk via Ulfs dame til vests konge. Ny kløver gikk via tieren til esset. Deretter tok Ulf to høye trumf fra hånda. Da sitsen kom for en dag, spilte Ulf ruter til esset, og sendte hjerter knekt av gårde. Øst la liten, og Ulf slapp en minortaper fra hånda. Hjerter 10 fikk også beholde stikket, før nok en hjerter tok med seg esset fra øst. Ulf trumfet, og vest kunne gjøre hva han ville. Med bordets hjerter godspilt, var det ikke mer enn et trumfstikk for forsvaret.

Ved det andre bordet var kontrakten den samme, men franskmannen valgte en annen spilleplan som ikke førte fram da trumfen satt surt. 13 IMP til Norge!

Spill 20 ga forøvrig utgangssving inn både for damene og veteranene også. Det var henholdsvis Marianne Harding og Peter Marstrander som spilte hjem kontrakten for våre to andre lag, mens deres respektive motstandere gikk beit. Dermed ble det altså 13 IMP til Norge i alle tre klasser på dette spillet. Akkurat slik vi liker det!

Neste sving av betydning kom på spill 24:

Etter 1 hjerter fra Espen, meldte syd inn 1 spar. Boye kunne meldt 2 kløver for å vise en god løft i hjerter, og fikk dermed vist omtrent 5-8 hp ved å melde 2 hjerter. Espen nøyde seg med en invitt, og da slo Boye naturlig nok av. I 3 hjerter var det to tapere i hver av de røde fargene. Dermed ni stikk.

Dessverre var det de samme stikkene i grand-kontrakt, og franskmennene fikk faktisk meldt denne utgangen etter at Bessis oppvurderte østs hånd til en 20-21-NT. Volcker i vest tok seg ikke bryet å søle etter 5-kortsfarge i major hos makker. Han tenkte nok at veien ofte kan være kortere til ni stikk i grand enn ti stikk i majorkontrakt når han har ei trillrund hånd:

Etter ni stikk i 3 grand ble det 6 IMP til Frankrike.

I veteranklassen ble det buttspill da begge bordene fant 3 grand, mens de norske damene tjente 4 IMP på spillet etter at Gunn Tove spilte 3 grand med ti stikk, mens Marianne gikk 300 i beit i 2 spar doblet ved det andre bordet.

Allerede på neste spill ble det en ny sekser til Norge:

Franskmennene meldte seg opp i 3 grand på vests hånd. Nils hadde tidenes enkleste utspill, og innkasserte raskt fem kløverstikk og sikret beit i kontrakten før spillefører kunne kreve resten.

Ved det andre bordet stoppet Espen og Boye i 3 hjerter. Her måtte Espen spille godt for å vinne kontrakten, og det gjorde han heldigvis!

I spill 26 fikk nord utdelt voldsomt gode kort:

I åpent rom spilte Nils 4 spar med elleve stikk. Over vests ruteråpning doblet han først opplysende, før han lukket meldingsforløpet med 4 spar i neste melderunde.

I lukket rom sørget Boye for at det ble mer action. Han satte nemlig motparten under press ved å åpne i 3 ruter i tredje hånd. Nord startet med å doble, og over 3 hjerter fra syd, meldte han 4 ruter. Syd slo av i 4 hjerter, men nord gikk på enda en gang med 4 spar. Nå kom det en lang tenkepause fra syd før han meldte 5 kløver. Nord-syd fikk så satt bremsene på med nød og neppe, og stoppet i 5 hjerter. Selv om det sitter fint, er det beit i denne kontrakten med beste motspill.

Boye spilte ut ruter ess. Espen må legge kongen for å beite kontrakten. Aktuelt la han liten, og Boye skiftet til kløver i stikk to. Med det bevarte spillefører kontrollen, og med den meget gunstige trumfsitsen, ble det ikke mer enn en kløvertaper og en rutertaper. Dermed uavgjort spill, selv om kontraktene (og veiene til disse) var helt forskjellige.

Det var flere spennende spill underveis her, men vi rekker rett og slett ikke å ta med alle!

Før siste spill ledet franskmennene med 1 IMP. Kampens siste spill, så over hodet ikke ut til å være flatt:

I lukket rom fikk Boye doblet en kontrollmelding i ruter da nord-syd begynte å legge opp løype mot slem. Da kontrakten til slutt ble 6 hjerter i nord, spilte Espen dermed ut en liten ruter. Med alt annet ut er det tolv enkle stikk. Da kan spillefører trekke ut trumfen, ta for ess-konge i kløver, for så å spille bordet inn på ruter ess og kaste en spar på det siste kløverstikket. Med ruter ut ble bordets inntak borte, og dermed hadde ikke spillefører kommunikasjon til å få tak i det siste kløverstikket. Da var det ikke annet å gjøre enn å spille spar knekt i stikk to, og forsøke å gjøre riktig i den farga. Spillefører spilte spar knekt, og tenkte seg om ei stund før han gikk opp på kongen. Nå kunne Espen stikke med esset, og det ble ei beit.

Ved det andre bordet ble kontrakten den samme. Franskmannen i øst tenkte seg godt om før han skulle spille ut. Da valget falt på spar ess, var jubelen stor ved det norske bordet i som fulgte kampen på BBO like utenfor spillelokalet. Da var det tolv enkle stikk å innkassere for Nils, og Norge fikk 14 IMP inn på det siste spillet!

35-22-seier gjør at Norge får med seg 13,52 VP fra dagens siste kamp. Herlig med ei god avslutning!

Tre norske seire i midtkampen!

I midtkampen ble det tre norske seire å glede seg over!

Vårt lag i åpen klasse tok en storseier mot Østerrike. Etter IMP-sifrene 44-21 fikk Norge med seg 15,56 VP.

Damelaget vant 30-14 mot Tyrkia, og fikk dermed med seg 14,18 vinnerpoeng.

I veteranklassen fikk Norge endelig snudd trenden, og vant 52-30 mot Østerrike. Denne seiersmarginen tilsvarer 15,38 vinnerpoeng.

I sammendraget ser det slik ut etter to av dagens tre kamper:

Åpen klasse

Dameklassen

Veteranklassen

En seier og to tap

I åpen klasse vant Norge mot Danmark, og får med seg rundt 13 VP fra denne kampen.

I dameklassen ble det et knepent tap mot Polen, men Norge fikk med seg rundt 8 VP.

I veteranklassen gikk Norge på sitt tredje strake stortap mot Sverige, og fikk med seg 2,5 VP.

Slik ser stillinga ut i de tre klassene etter dagens første kamp:

Åpen klasse

Dameklassen

Veteranklassen

Det var mange potensielle svingspill i dagens første kamp. En del av dem var i slemsonen, og her følger et av disse:

Finner du noen farbar vei til toppkontrakten 7 ruter? Du kan ikke regne med å få melde uforstyrret. Øst kommer nok til å melde kløver på et eller annet nivå.

For damelaget meldte Liv Marit og Bodil seg fram til storeslemmen på følgende vis:

Spilleføringa var en ren formalitet. Etter trumfutspill fra vest kunne Bodil trekke ut trumfen i to runder og kreve alle stikkene. Polakkene fant også denne kontrakten ved det andre bordet.

I veteranklassen ble det også buttspill i Norges kamp mot Sverige etter at begge bord fant storeslemmen. Tolle og Leif-Erik meldte imidlertid noe annerledes enn damene:

Fint å se at konvensjonen "Store frie" fortsatt benyttes og kommer til sin rett.

I åpen klasse ble dette et tapsspill for Norge da Ulf og Nils stoppet i lilleslem etter en meldemisforståelse, mens danskene meldte storeslem ved det andre bordet. Heldigvis kom Norge sterkt tilbake og vant kampen!

Svensk medvind

Det ble nok en tung kamp for veteranene mot Sverige. Svenskene var både gode og heldige, og Norge fikk ikke helt drag på kampen.

Tolle spilte ut kløver 7 som Leif-Erik stakk med esset og skiftet til hjerter 7.

Spillefører stakk med esset, tok 2 runder spar, spilte hjerter til kongen og kastet bordets siste hjerter på spar 10. Nå var det bare å stjele en hjerter med kløver dame, og trekke ut trumfen for 12 stikk og 920 til Sverige.

Om nord fortsetter i kløver blir det verre for spillefører, da han ikke har kløver å spille seg hjem på i sluttposisjonen over. Han kan vinne kontrakten, men en mer naturlig plan vil være å ta hjerterfinessen, og da tar syd beiten med hjerter dame. Nå ble det 10 IMP ut mot 3NT med 12 stikk på andre bordet.

På spillet etter meldte svenskene seg opp i nok en slem:

 

Jeg tror ikke svenskene hadde helt kontroll på meldingsforløpet, men etter at øst valgte å reversere på sine 14 gode poeng, stod vest på til 6 ruter.

Slemmen er veldig god, og etter hjerter ut til esset, hadde spillefører få problemer med å ta 12 stikk og notere 1370.

Kun 5 par i seniorklassen meldte slemmen, og på andre bordet stoppet de i 3NT for 12 nye IMP til Sverige.

Svenskene meldte siden nok en slem uten helt kontroll:

Svensken i vest tenkte lenge før han gikk på over 4 hjerter, og forklarte etterpå at han var litt usikker på 4 hjerter.

Tolle spilte ut ruter 10, og det kunne se ut som et lovende utspill når bordet kom ned, men spillefører hadde ruter dame og ikke noe annet alternativ enn å la ruteren gå til damen. Nilsland tok to runder trumf og spilte spar, og da fikk syd for esset og øst claimet resten.

Spillet gikk heldigvis ut, da de meldte ut 6 hjerter på andre bordet også.

Så et nydelig svensk motspill:

Øst spilte ut sin single ruter, som Leif-Erik stakk med kongen og spilte hjerter. Vest stakk med esset og så at det ikke var noen hast med å gi makker ruterstjeling, men skiftet i stedet til sin singelton i kløver.

Leif-Erik vant stikket med kløver 10, men var låst i bordet og prøvde en ruter til esset. Øst stjal og fortsatt med kløver dame til stjeling i vest.

Hvis vest nå fortsetter i ruter, kan nord trumfe med hjerter konge og fri seg med en trumf, og motspillet får 4 hjerterstikk og spar ess. Vest forutså dette og spilte derfor spar først til øst sitt ess, som kunne gi vest enda en kløverstjeling. Nå var det tid for å spille ruter, og øst fikk trumfhøyningen sin på hjerter knekt for en beit.

Norge taper til slutt 11-47 mot Sverige, og nå begynner det å haste med å snu vinden skal det bli medalje på seniorene.

Program fredag: To norske BBO-kamper

I dag har alle våre lag tre kamper. Det åpne laget kan følges på BBO i de siste to kampene, henholdsvis klokka 13.20 og 16.10. Følg med!

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - Danmark
13.20:Norge - Østerrike  BBO
16.10: Norge - Frankrike  BBO

Damer:
10.00: Norge - Polen
13.20: Norge - Tyrkia
16.10: Norge - Serbia

Veteran:
10.00: Norge - Sverige
13.20: Norge - Østerrike
16.10: Norge - Portugal

Torsdagens resultater: Litt variabelt

Det ble en litt variabel dag i Ostende. Laget i åpen klasse kom best ut av det, men alle lagene henger godt med i kampen om både medaljer og VM-billet. Her følger dagens resultater:

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Skottland 17,17-2,83  (62-29)
Norge - Ukraina 18,97-1,03  (49-1)
Norge - Belgia 5,82-14,18  (14-30)

 

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - England 5,82-14,18  (29-45)
Norge - Portugal 15,19-4,81  (37-16)
Norge - Finland 13,28-6,72  (33-21)
Norge - Belgia 8,24-11,76  (33-39)

 

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - England 13,04-6,96  (33-22)
Norge - Nederland 3,58-16,42  (10-38)
Norge - Frankrike 1,67-18,33  (16-58)

Vi følger jentene på BBO

I dameklassen er det fire kamper i dag. Det innebærer at det kun er damene som er i aksjon i kampene som starter klokka 18.40. Norge møter vertsnasjonen Belgia, og oppgjøret kan følges direkte på BBO. I tillegg kommer jeg til å legge ut noen av spillene fra kampen under her.


Her gjør Gunn Tove og Torild de siste forberedelsene før oppgjøret mot Belgia. Ved det andre bordet spiller Marianne og Ann Karin for Norge.

Allerede i spill 2 fikk nord-syd utdelt riktig gode kort:

Etter at Marianne i syd viste en 22-24-grand, hoppet Ann Karin rett og slett til 6 grand. Ved det andre bordet var kontrakten den samme etter et lignende meldingsforløp. Med ruteren 3-3 er kontrakten hjemme dersom sparen sitter 3-3 eller kløverfinessen går. Med den aktuelle sitsen var det rett og slett ikke mulig å vinne slem.

I neste spill var det sving på gang da Gunn Tove og Torild stoppet i 3 kløver, mens belgierne meldte 3 grand:

Marianne spilte ut spar 5, som gikk til kongen hos Ann Karin i nord. Nå måtte hun spille en majorfarge tilbake for å beite kontrakten. Med ruter tilbake får spillefører sitt åttende stikk for ruter konge, mens sparfinessen fikser det niende. Med kløverretur vil syd få det tungt når hun skal kaste fire kort på kløverstikkene. Hun har ikke råd til å kaste en eneste spar, og blir dermed tvunget til å kaste minst to ruter. Da har ikke forsvaret forbindelse til å få tak i mer enn to ruterstikk - østs nier blir plutselig virksom. Med spar tilbake brytes forbindelsen til bordet, og spillefører har ikke mer enn åtte stikk.

Aktuelt skiftet Ann Karin kløver 8. Spillefører stakk på hånda. I neste stikk fulgte en hjerter. Nå hadde Marianne sjansen til å beite kontrakten ved å gå opp på hjerter ess og skifte ruter. Da Marianne la liten, fikk spillefører takk i ett hjerterstikk, seks kløverstikk og tok sparfinessen for det niende. Dermed vunnet soneutgang og 10 IMP til Belgia. Om det hadde blitt beit ville Norge fått 6 IMP (eller 8 IMP for to beit).

I neste spill hadde utgang i spar gode sjanser på 5-2-tilpasning:

Meldingsforløpet gikk identisk ved begge bord til sluttkontrakten 3 spar. Selv om syd har vist 10-11 hp med 2 grand, synes jeg at det bør meldes 4 spar over 3 hjerter. Nord viser minst 5-5 i majorfargene med 3 hjerter. Da er syds to majorkonger meget verdifulle. Om nord har poengene i sine farger, vil det være godt spill for utgang selv med minimum i nord. Med spill sits ble det elleve stikk ved begge bord, og dermed buttspill.

Neste spill ga en sekser til Belgia etter at Torild gikk beit i 3 spar, mens belgierne fikk ti stikk i 2 spar. Dermed lå Norge under 1-16 etter de første fem spillene.

Heldigvis kom det et gladspill like etterpå:

I dette spillet er det tilsynelatende to hjertertapere, en rutertaper og en kløvertaper. Da belgierne ikke fant beste motspill, gikk kontrakten hjem. Ved det andre bordet stoppet Belgia i 3 hjerter, og endte faktisk opp med å gå beit. Dermed en etterlengtet 12-IMPer til Norge!

I neste spill fikk vi se et klassisk eksempel på at lilleslem i minor av og til kan være en bedre kontrakt enn 3 grand:

 Belgierne kom først i 3 grand i lukket rom. Torild og Gunn Tove forsynte seg raskt med fem kløverstikk, og dermed ei beit. Nå håpet vi at Marianne og Ann Karin skulle unngå å havne i samme kontrakt, men dessverre endte meldingene med 3 grand også i åpent rom. Scoren 100 til øst-vest ga buttspill i kampen.

Som vi ser er 6 ruter en meget god kontrakt, som i praksis står så lenge trumfen løser seg uten taper.

Det ble dessverre et par dårlige spill til for Norge. Med fire spill igjen ledet Belgia med 20 IMP.

På spill 13 kom det endelig et gladspill for oss med norske briller:

Etter Ekrens-åpning (under åpning med begge major) fra Ann Karin i nord, havnet belgierne til slutt i 3 grand. Etter hjerter til esset og ny hjerter, hadde forsvaret satt opp to ekstra stikk i hjerter, og hadde i tillegg to toppstikk i ruter. Inne på hjerter konge, innkasserte spillefører sine syv toppstikk i de svarte fargene, før Marianne og Ann Karin måtte få de fire siste stikkene.

Ved det andre bordet fikk Torild hjem 3 grand etter at belgierne bommet motspillet. Dermed 12 IMP til Norge, og en viktig redusering før de tre siste spillene!

På tredje siste spill ble det en firer inn for Norge. Dermed var stillinga 29-32 før de to siste spillene.

På nest siste spill ble det delkontraktssving ut, og 10 IMPs ledelse til Belgia før siste spill.

På siste spill ble det en liten sving inn til Norge:

Torild og Gunn Tove hentet ei beit i 2 spar, mens Marianne fikk hjem kontrakten. Dermed 4 IMP til Norge på siste spill.

På VP-skalaen er det relativt stor sving ved liten differanse. Dermed ble disse 4 IMPene verdt mer enn ett vinnerpoeng.

Kampen endte til slutt med 33-39-tap for Norge, som dermed får med seg 8,24 VP fra dagens siste kamp. Laget ligger fortsatt på tredjeplass idet to spilledager og seks kamper gjenstår.

Katastrofekamp for veteranene på BBO

Både det åpne laget og veteranlaget spiller på BBO i deres siste kamp for dagen. Det åpne laget møter Belgia, mens veteranene møter lederne Frankrike.

Det ble en dårlig start for de norske lagene. Både Belgia og Frankrike åpnet i 2NT på vest sin hånd, og kom dermed i 3NT. Begge de norske spilte ut spar konge/dame, og dermed kunne spillefører spille ny spar mot knekten for det 9. stikket i 3NT, nå som kløveren ga 4 stikk. Begge de norske lagene stopper i delkontrakt og taper 6/7 IMP på første spill.

På spill 2 melder Frankrike en utgang de norske seniorene ikke melder, og dermed 12 IMP til Frankrike. I åpen klasse er 620 buttspill.

På spill 3 ble det nok et dårlig spill for Norge:

 

I seniorkampen kommer begge ØV-parene i 5 ruter. Norge fikk kontrakten i øst, og der spilte syd ut spar ess, og skiftet til kløver. Motspillet fikk satt opp et kløverstikk, og måtte siden få et hjerterstikk for 1 beit.

Ved det andre bordet ble kontrakten spilt av vest. Nord spilte ut spar 5 til syds ess. Nå burde Tolle ha skiftet kløver, da han vet at spillefører har 5 korts hjerter, men da han fortsatte i spar, kunne spillefører sette opp hjerterfargen for avkast til 2 kløvere. Dermed ble det hjemgang og 29-0 til de franske seniorene.

I Belgia-kampen ble begge sydspillerne doblet i 4 spar. Belgia finner kløver knekt for 1 beit, mens Norge bommer for 2 beit og 5 IMP til Belgia som leder 11-0 etter tre spill!

Nok en katastrofe for veteranene på spill 6 - buttspill i åpen klasse:

Meldingsforløpet gikk nesten likt ved andre bordet, og 500 i 7 ruter er butt. 7 spar/NT står slik det sitter, mens 7 hjerter kan beites med spar ut fra nord til stjeling i syd.

Meldingsforløpet gikk likt for veteranene der Norge satt ØV, mens på andre bordet valgte Tolle å doble 5 hjerter på syd sine kort etter samme innledning.

Han ville kanskje ha spar ut til stjeling, ruter til esset og nok en spar til stjeling. Sitter det ikke slik, står det kanskje 6 hjerter andre veien, slik at doblingen holder de unna slem. Denne gangen ble det veldig dyrt med 1050 mot 500 i 7 ruter, og 11 nye IMP til Frankrike. 

Det ser dessverre ut til å bli en tung kamp for veteranlaget vårt,.

 

Det åpne laget fikk en slemsving ut på spill 9:

Allan og Terje kom i 6 spar i syd. Vest spilte ut ruter 4 til knekten, damen og esset. Spillefører har nå en hjertertaper, og må klare seg uten kløvertaper.

Terje fortsatte med ess, konge kløver og nok en kløver. Vest stjal med spar 6, og Terje måtte stjele over med kongen. Spar til esset og ny kløver, men da kunne vest trumfe med spar knekt og innkassere beiten med hjerter ess!

11 IMP til Belgia. En beit i 6 spar var butt i den norske damekampen, mens 450 var butt hos veteranene.

Det åpne laget taper til slutt 14-30 mot Belgia, og detter ned til 3. plass. I morgen venter Danmark, Østerrike og Frankrike.

Veteranene gikk på sin andre strake smell med 16-58 tap mot Frankrike. De henger fortsatt godt med i medaljekampen, men avstanden ned til 9. er mindre og gullsjansene er nok borte. Det er ingen grunn til å henge med hodet etter to tap, og i morgen venter Sverige, Østerrike og Portugal.

Damene vinner sin kamp mot Finland 33-21, og skal spille enda en kamp i dag - mot Belgia på BBO. Vi får håpe deres BBO-kamp går bedre enn de andre norske BBO-kampene har gjort i dag! 

Pass - en god sperremelding

Norges veteranlag hadde dessverre en dårlig kamp mot Nederland, der nederlenderne var både gode og heldige. På spill 30 tapte Norge 9 IMP etter at brødrene Mæsel var i 5 ruter doblet med -300, mens nederlenderne fikk spille 2 ruter på andre bordet:

Som man kan se av alle kortene, har nord-syd 11 stikk i spar, slik at 5 ruter er en god stamp. Derfor ser det veldig merkelig at Tor og Peter lar de få spille 2 ruter på andre bordet, men det ligger ofte en forklaring bak.

Personlig hadde jeg valgt å starte meldingsforløpet med en sperremelding i ruter utenfor sonen på øst sin hånd i 1. hånd. Jeg ville nok åpnet 4 ruter, noen ville strukket seg til 5 ruter, mens andre hadde åpnet med 1 ruter.

Nederlenderen valgte derimot å åpne med pass!

Peter åpnet med 1NT (15-17) og vest meldte inn 2 ruter som viste en majorfarge. Nord ville avvente og se hvilken majorfarge vest hadde, men da gikk det pass rundt!

Hadde nord meldt 2sp, hadde øst-vest kanskje presset de opp i 4sp, men med så mye i hjerter var det en mulighet for at vest hadde sparfarge. Denne gangen fikk han ikke sjansen til å komme igjen, og Peter kunne vel ikke si noe annet enn pass med bare 15 poeng og 4 rutere. Dermed ble nord-syd "sperret" ut av øst sine passer, som fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter for 9 IMP.

Live fra midtkampen

Vi følger dagens andre kamp fra klokka 12.40. Det er ingen norske lag på BBO, men jeg kommer til å legge ut noen spill her etter hvert som resultatene tikker inn.

I åpen klasse møter Norge Ukraina (30.plass), i dameklassen er Portugal (13.plass) motstander, mens veteranene møter Nederland (14.plass).


Espen (til venstre) og Boye er her akkurat i gang med første spill mot Ukraina.

Allerede i kampens første spill fantes det potensial for sving:

3 grand var en populær kontrakt på dette spillet. Selv om du skulle få spar ut, er du fortsatt i live etter at motparten har innkassert alle sparstikkene i og med at farga er fordelt 4-4. For å vinne kontrakten må du imidlertid ta kløverfinessen. Det er normalt å toppslå farga med ni kort til sammen og ess-konge i spissen, men her er det et sannsynlig scenario at syd har vært inne med ei opplysende dobling over 1 kløver, og det kan i så fall sette spillefører på sporet av den vinnende spilleføringa.

I åpen klasse fikk Terje hjem 3 grnad på vests hånd, mens ukrainerne gikk beit. Dermed 10 IMP til Norge. I dameklassen fikk begge bord hjem 3 grand i Norges kamp, mens det ble beit ved begge bord i veteranenes kamp. Der var Norge i 3 grand, mens nederlenderne var i 5 kløver. Begge kontraktene gikk ei beit.

På spill 20 var det mange som ble tatt i sparkontrakt øst-vest:

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord spilte 2 spar doblet med tre beit for 800 ut. For damene ble det også buttspill, men her etter at syd gikk ei beit i 4 hjerter ved begge bord. i 4 hjerter kan vest få ei ruterstjeling, mens øst får for trumfesset og ess-dame i kløver. I veteranklassen hadde Norge en tier inn på tross av at Nederland fikk hjem 4 hjerter. Peter og Tor hadde nemlig 1100 inn i 3 ruter doblet. Hva tenker du forresten om vests hånd? Ville du åpnet?

Allerede i neste spill kom det mer interessant stoff:

Her er slem godt spillbart øst-vest, men hvilken slem vil du helst være i? Det er dobbeltilpasning i hjerter og ruter, så det er kanskje mest nærliggende å havne i en av disse kontraktene, men 6 grand spilt av vest er faktisk den beste kontrakten. Da har man spar konge beskyttet i utspillet. Om ruteren løser seg med fem stikk, er kontrakten hjemme. Hvis det ikke går, må man skifte fot. Da må man spille på spar ess foran, og samtidig håpe at hjerteren er jevnt fordelt. I så fall er det tolv stikk (ett i spar, fem i hjerter, to i ruter og fire i kløver).

Portugal fant den gode kontrakten 6 grand mot damelaget vårt. med spar ut til esset, kunne man teste begge rødfargene. Etter å ha fått satt opp ett sparstikk, er det nemlig nok at ei av de røde fargene løser seg for fem stikk. Dessverre ble det tapsspill etter at Norge stoppet i 4 hjerter ved det andre bordet. 10 IMP ut.

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord havnet i 5 ruter på østs hånd med tolv stikk. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne meldte 6 ruter spilt av øst, mens Norge stoppet i 4 hjerter. Denne kontrakten er for det første avhengig av at ikke forsvaret kan hente to sparstikk på direkten. For det andre må trumfen løses uten taper.

I spill 24 var standardkontrakten 3 grand, men som vi ser har både øst og vest trillrunde hender, og dermed begrenset stikkpotensial:

Kontrakten kan med åpne kort alltid vinnes. Med beste motspill blir man muligens avhengig av å spille inn nord i spar etter at de andre fargene er eliminert. Der kontrakten var i vest, og nord valgte å spille ut spar konge eller kløver dame, fikk spillefører en enkel vei til ni stikk. I åpen klasse ble det buttspill etter kløver dame ut fra nord. Ni stikk ved begge bord.

I dameklassen fikk Norge en tier inn etter at fikk kløver dame ut og vant ni stikk i 3 grand. Ved det andre bordet gikk portugiserne beit etter at Gunn Tove fant beste utspill, nemlig ruter 10.

I veteranklassen gikk spillet ut i Norges kamp etter at begge bord stoppet i 2 grand med ni stikk. Etter mitt skjønn er det alt annet enn urimelig å stoppe under utgang med 25 hp til sammen og to helt flate hender. Men etter dette må jeg kanskje revurdere min hypotese om at enkelte av veteranene melder enda hardere enn juniorene?

I spill 30 fikk øst utdelt 8-kortsfarge, og var så heldig  å være giver. Hva ville du åpnet med?

I åpen klasse ble dette et gladspill. Mens Espen og Boye spilte 5 spar i nord med tolv stikk, fikk Allan kjøpe kontrakten i 4 ruter i øst. Der var det kun ei beit, og dermed kan vi notere 10 IMP i den norske kollona. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne faktisk fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter. Ved det andre bordet gikk Norge 300 ut i 5 ruter doblet. I dameklassen fikk Norge en firer inn etter at Marianne og Ann Karin fikk spille 5 ruter doblet med 300 ut, mens Gunn Tove spilte 5 spar med elleve stikk.

I kampens nest siste spill fikk Norges lag i åpen klasse et gladspill inn:

Boye spilte 3 grand med ti stikk på syds hånd for 630 inn. Ved det andre bordet fikk Allan og Terje kjøpe kontrakten i 3 kløver. Den kontrakten gikk ei beit, men det ble uansett 11 IMP til Norge. Boye fikk ruter dame ut, men selv med kløver ut står kontrakten siden Boye kan dekke kløver dame med kongen, for deretter å ha stopper på åtteren.

Dette spillet ble prikken over i-en for Norge i en suksesessrik kamp. 49-1 i IMP-score gjør at Norge får med seg nesten 19 VP fra kampen mot Ukraina.

Her er topp 3 i åpen klasse etter dagens to første kamper - Norge leder!

I dameklassen får Norge med seg drøyt 15 vinnerpoeng fra kampen mot Portugal etter IMP-sifrene 37-16, og topp 3 ser i øyeblikket slik ut:

Veteranene gikk dessverre på sitt største tap så langt i turneringa med 10-38 mot mot Nederland. Dermed får de med seg 3,58 VP fra dagens andre kamp. Topp 3 i denne klassen ser slik ut:

Vi har altså alle våre lag på pallen etter dagens to første kamper. Vi får håpe på en god avslutning på dagen sett med norske øyne!


Norges lag i åpen klasse leder EM når det gjenstår syv kamper!

Kostbar spar 4

Fra kampen mellom Monaco og Ukraina fikk jeg høre om dette spillet, der Tor Helness hadde en litt kostbar skift:

Tor spilte ut ruter ess og skiftet til spar 4.

Geir la 10'eren og nord stakk med knekten og fortsatte med en ruter til stjeling. Hjerter ble spilt til kongen etterfulgt av nok en ruter til stjeling. Spillefører tok for hjerter ess og fortsatte med hjerter 10. Vest kastet en kløver og nord kastet sin siste ruter. Øst stakk med hjerter knekt og spilte kløver dame. Spillefører stakk med esset og spilte hjerter 9, som vest trumfet med spar 5 og nord valgte å hive en kløver. I posisjonen under spilte Geir en ruter:

Nord trumfet med spar 3, og hadde øst hatt spar 4 i stedet for spar 2 i samme sitasjon, kunne han trumfet over og gitt makker en kløverstjeling for en beit! Nå måtte han kaste en kløver, og nord kunne fri seg med kløver til kongen og stjeling i vest, før AQ spar tok de siste to stikkene for +140.